Albine

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

prevenirea si tratarea bolilor la albineApicultura, in Romania, este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, ce dainuie din martie pana in octombrie, respectiv, plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, suprafete mari cultivate cu pomi fructiferi si floarea soarelui, activitate care asigura unui important segment din populatie indeletniciri permanente, sau ca o a doua ocupatie, precum si venituri banesti consistente.

Citeşte mai departe...

Apicultorii din nordul Republicii Moldova studiaza experienta prisacarilor din Romania

Vizita de studiu a apicultorilor moldoveni in RomaniaO echipa de 16 apicultori din nordul Republicii Moldova au participat in perioada 27 iunie - 1 iulie la o vizita de studiu in Romania organizata in cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regionala implementat de ADR Nord si finantat de Guvernul Romaniei prin intermediul Asistentei oficiale pentru dezvoltare a Romaniei. Apicultorii au fost insotiti de catre seful Sectiei managementul proiectelor a ADR Nord, Constantin Bandiu.

Citeşte mai departe...

Producerea mierii in sectiuni

Producerea mierii in sectiuniMierea in sectiuni este un produs natural al albinelor, foarte mult apreciat de consumatori pentru calitatea mierii. Datorita faptului ca sectiunile se apreciaza dupa culoarea mierii si timpul cat mierea sta fluida, in conditiile din tara noastra, pentru obtinerea acestui produs, se foloseste in primul rand culesul de la salcam. Stupii folositi sunt de tip multietajat. Obtinerea mierii in sectiuni se poate realiza insa din orice sistem de stup, in cazul in care este pregatit si echipat cu utilajele necesare pentru aceasta productie.

Citeşte mai departe...

BeePower anunta recolta de miere de rapita 2016

Recolta de miere de rapita 2016 BeePowerLuna mai a fost una esentiala pentru productia unuia dintre cele mai bune sortimente disponibile in portofoliul producatorului de miere BeePower, mierea de rapita. Culesul de rapita reprezinta un eveniment important in anul apicol deoarece marcheaza aparitia primelor rezultate ale muncii apicultorului de intretinere a stupului peste iarna. Culesul la rapita este un element pozitiv atat pentru productia de miere, cat si pentru polenizarea plantei, albinele fiind principalul polenizator. Acestea grabesc, stabilizeaza polenizare si impiedica patrunderea de polen strain in acest proces.

Citeşte mai departe...

Rasele de albine

Rasele de albineInsectele himenoptere cuprinde circa 100.000 de specii. Alaturi de viespi si barzauni, dintre acestea fac parte si albinele melifere (Apis mellifera). Marea familie a Apideelor cuprinde numai reprezentatii care traiesc in colonie si sunt bine organizati pe caste (albine melifere si albine indiene, apoi albine uriase "alpis dorsata" si albine pitice "alpis florea"). Aceste tipuri de albine pot fi usor deosebite prin marimea lor.

Citeşte mai departe...

Alianta Industriei Semintelor din Romania si ROMAPIS au semnat un protocol de colaborare

Colaborare AISR - ROMAPIS - Promovarea apiculturii in dezvoltarea durabila a agriculturiiAlianta Industriei Semintelor din Romania si Federatia Asociatiilor Apicole din Romania (ROMAPIS) au semnat recent un protocol de colaborare prin care, impreuna vor contribui la dezvoltarea unui parteneriat activ pentru promovarea si realizarea obiectivelor comune in sprijinul cresterii eficientei si competitivitatii agriculturii si apiculturii nationale.

Citeşte mai departe...

Cresterea artificiala a matcilor

Cresterea artificiala a matcilor de albineCresterea artificiala a matcilor se bazeaza pe insusirea familiilor de albine de a creste matci din oua sau larve, atunci cand sunt orfanizate sau cand, printr-o anumita organizare a cuibului, se creeaza o stare de falsa orfanizare. Perioada optima pentru cresterea matcilor corespunde perioadei de roire naturala a albinelor.

Citeşte mai departe...

Revizia de primavara a familiilor de albine

stup primavaraO data cu venirea primaverii, incep si interventiile apicultorilor in viata albinelor.

Citeşte mai departe...

Despre albine, faguri bio si comportamentul roiului de albine

Faguri bio - ApiculturaIn cadrul acestui articol vom discuta cateva aspecte legate de apicultura dar si despre importanta pe care fagurii o au. Bineinteles, vom discuta si despre cateva aspecte interesante despre motivul pentru care va recomandam sa folositi faguri bio si care sunt diferentele dintre cei normali si acestia.

Citeşte mai departe...

Apis Donau – un ajutor pentru orice apicultor

Apis Donau - ApiculturaApicultura implica dedicare, eforturi sustinute si perseverenta pentru a obtine rezultatele dorite, pentru a putea valorifica si rentabiliza activitatea. Dovada a succesului acestei ramuri sta numarul in crestere al exploatatiilor apicole, fie ele de nivel profesionist sau incepator. Pentru oricare din aceste nivele, exista insa un necesar absolut, si anume produse, materiale si chiar recomandari oferite de profesionistii de la Apis Donau.

Citeşte mai departe...

Dispozitivul revolutionar care poate monitoriza de la distanta activitatea stupilor de albine

Dispozitiv monitorizare stup albineCercetatorii de la Universitatea Trent din Nottingham, Marea Britanie, au dezvoltat si testat un nou dispozitiv prototip care poate monitoriza de la distanta activitatea unui stup fara a deranja albinele. Dispozitivul preia si analizeaza vibratiile produse de albine. Acesta analizeaza schimbarile in activitatea albinelor de la zi la noapte, urmarind cu succes monitorizarea evenimentelor in functie de aceste semnale specifice.

Citeşte mai departe...

CEMA-ELO European Bee Award 2015 premiaza tehnologiile benefice pentru albine

Sanatatea albinelor - European Bee Award 2015Premiile CEMA-ELO European Bee Award au fost lansate in 2014 de Organizatia Proprietarilor de Terenuri Europene - ELO si Asociatia Europeana de Masini Agricole CEMA, cu scopul de a contribui la promovarea unor solutii comune in beneficiul biodiversitatii. Castigatorii din 2015 sunt deja cunoscuti, chiar daca decernarea premiilor va avea loc in data de 9 decembrie, la Bruxelles.

Citeşte mai departe...

Iernarea matcilor de rezerva

Albine si albinarit - Iernarea matcilor de rezervaNecesarul de matci de rezerva intr-o stupina reprezinta 10-15% fata de efectivul de familii. Procentul matcilor necesare sporeste si mai mult in cazul folosirii procedeelor de intretinere a familiilor de albine cu matci suplimentare. In vedrea asigurarii stupinelor cu matcile necesare primavara, acestea sunt crescute in cursul sezonului si se pastreaza peste iarna, folosind mai multe procedee.

Citeşte mai departe...

Calendarul apicol de toamna

stup-1340809406Lucrarile apicole in lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie:

Citeşte mai departe...

World Vision doneaza sute de stupi famililor din judetul Ialomita

World-Vision doneaza sute de stupi in judetul IalomitaFundatia World Vision Romania, birou zonal Ialomita sprijina in primul an de proiect 60 de familii in domeniul apiculturii. Ialomitenii vor primi in total 300 de stupi, echipamente tehnologice si pregatire de specialitate in acest domeniu.

Citeşte mai departe...

Imperecherea matcilor la albine

Imperecherea matcilor de albineMatcile imperecheate se obtin introducand in familii orfane, sau in nuclee pregatite special, botci gata de eclozionare sau matci neimperecheate. Folosirea matcilor si a matcilor neimperecheate prezinta unele avantaje si dezavantaje. Astfel, botcile sunt mai usor acceptate in nuclee, in comparatie cu matcile neimperecheate, dar de la introducerea botcilor si pana la obtinerea matcilor imperecheate sunt necesare 18-20 zile spre deosebire de matcile neimperecheate, care sunt mai greu acceptate, dar pentru a caror imperechere sunt necesare numai 12-15 zile.

Citeşte mai departe...

Ingrijirea albinelor primavara

Ingrijirea albinelor primavaraOdata cu venirea primaverii se executa prima lucrare in stupina - revizia de primavara a familiilor de albine dupa iernare si se iau masuri imediate de indreptare a starilor anormale constatate.

Citeşte mai departe...

Ingrijirea familiilor de albine in perioada pregatitoare culesului

ingrijirea albinelorPregatirea pentru sezonul apicol incepe din timpul iernii cand se reconditioneaza stupii si intregul inventar, se procura materiale necesare in stupina, se insarmeaza ramele, se fixeaza fagurii artificiali, se organizeaza evidenta si planul de activitate. Odata cu venirea primaverii incepe si activitatea albinelor in exteriorul stupului. Iesirea albinelor din stup pentru zborul de curatire cand isi descarca intestinul gros de excrementele stranse in cursul iernii indica sfarsitul perioadei de iernare.

Citeşte mai departe...

Propolisul - Farmacia stupului

propolisAmestec de substante de consistenta rasinii, culese de pe cel putin 20 de specii de arbori, propolisul este pentru stup o adevarata bariera de protectie. De altfel, cuvantul propolis vine din greaca si inseamna „partea dinaintea cetatii”.

Citeşte mai departe...

Actiuni privind ingrijirea albinelor pe timp de iarna

ingrijirea albinelor iarnaIn cadrul actiunilor de prevenire a bolilor la albine un rol important, pe langa actiuniile specifice pentru fiecare boala, il detine masurile de profilaxie generala, din care pentru perioada de iernat, recomandam urmatoarele:

Citeşte mai departe...

Beneficiile administrarii laptisorului de matca

laptisor de matca BeneficiiLaptisorul de matca este un produs de secretie al glandelor faringiene ale albinelor lucratoare destinat hranirii larvelor in primele zile si a larvelor de matca pe toata perioada de viata a acestora. Are o consistenta cremoasa, este de culoare alb-galbui, cu gust acrisor.

Citeşte mai departe...

Inmultirea albinelor: Roirea artificiala a albinelor

Inmultirea roirea albinelorRoitul este o manifestare naturala, instinctuala prin care se realizeaza inmultirea albinelor. Consta in formarea si desprinderea de familia de baza a unei entitati biologice noi, care poarta numele de roi.

Citeşte mai departe...

Regina mierii 2014, iubita de albine si copii

 

627128 Fair story 6944Susannah Austin, regina mierii, pe anul 2014, in SUA, promoveaza faptic apicultura americana mutand cutiile de stupii sau micile colonii de albine melifere, la targurile apicole, sau lasandu-si o barba de albine pentru clientii care doresc sa inceapa propria afacere cu miere.

Citeşte mai departe...

Beneficiile administrarii polenului

Beneficiile administrarii polenuluiPolenul este o pulbere fina, divers colorata in nuante de galben, portocaliu sau maro-roscat, constituit din grauncioare microscopice pe care albina le culege din flori, iar pentru a forma o singura granula de polen, o albina trebuie sa viziteze in medie 300 de flori. Polenul este considerat de cercetatori in domeniu din lumea intreaga unul dintre cele mai pure alimente, pentru ca plantele care se hranesc cu apa si lumina condenseaza aceasta energie, oferind-o inapoi naturii.

Citeşte mai departe...

100 de fermieri din comunele Dumesti, Todiresti si Rafaila instruiti pentru a deveni apicultori

Cursuri apicultura World Vision RomaniaFundatia World Vision Romania a sprijinit 100 de familii din comunele Todiresti, Dumesti si Rafaila pentru a deveni apicultori. Cei 100 de beneficiari ai Proiectului Apicol au primit fiecare echipament apicol in valoare de 1.000$ (5 stupi de albine si instrumentar specific) si au participat la cursuri de apicultura si lectii practice in stupina.

Citeşte mai departe...

Mierea poate vindeca infectiile

670px-Treat-a-Burn-Using-Honey-Step-6Oamenii de stiinta au descopera de ce mierea de albine e mult mai buna decat toate antibioticele conventionale..

Citeşte mai departe...

Ceara de albine - Ce trebuie sa stim despre obtinerea si intrebuintarile acesteia

Ceara de albineCeara este un produs de origine animala, secretat de glandele ceriere ale albinelor si servesc ca materie prima pentru construirea fagurilor. Compozitia chimica a cerii este foarte complexa, ea fiind formata din diverse tipuri de alcooli, hidrocarburi, esteri, etc.

Citeşte mai departe...

Prevenirea bolilor la albine

bolile albinelorDesi activitatea cu albinele nu este dificila, ea presupune, totusi, respectarea anumitor reguli foarte stricte, pentru a se evita anumite accidente sau modificari in starea de sanatate a albinelor, implicit a stupinei.

Citeşte mai departe...

Propunerea legislativa care defineste polenul ca un constituent natural al mierii

miere-propolis-polen resizeIn votul de miercuri, Parlamentul a aprobat propunerea legislativa care defineste polenul ca un constituent natural al mierii, mai degraba decat ca un ingredient, ceea ce inseamna ca polenul modificat genetic trebuie sa fie inclus pe eticheta daca reprezinta mai mult de 0,9% din miere.

Citeşte mai departe...

Ingrijirea albinelor in perioada de iarna

INGRIJIREA ALBINELOR Familiile de albine ierneaza obisnuit in aer liber in unele zone se aplica iernarea in cojoc si cu totul izolat in adapost. Iernarea in aer liber a familiilor de albine prezinta avantajul ca permite albinelor sa execute zboruri de curatare in zilele calduroase din timpul iernii ramanand sub influenta directa a factorilor de mediu sporind rezistenta organismului.

Citeşte mai departe...

Europa are nevoie de 13 milioane de stupi, in plus, pentru polenizarea culturilor

ALBINE-FLOARE3 resizeEuropa risca o catastrofa alimentara pe fondul scaderii drastice a numarului de colonii de albine, responsabile pentru polenizarea culturilor agricole.

Citeşte mai departe...

Intoxicatia cu pesticide a albinelor

albine-intoxicate resizeIn agricultura sunt folosite din ce in ce mai multe substante chimice deosebit de toxice pentru combaterea bolilor si daunatorilor plantelor de cultura sau a celor din zona forestiera.

Citeşte mai departe...

Noutati

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

11-01-2017 Albine

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

Apicultura, in Romania, este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, ce dainuie din martie pana in octombrie, respectiv, plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, suprafete mari cultivate cu pomi fructiferi si floarea soarelui, activitate care asigura unui important segment din populatie indeletniciri permanente, sau ca o a doua ocupatie, precum si venituri banesti consistente. Mai multe>>

Apicultorii din nordul Republicii Moldova studiaza experienta prisacarilor din Romania

06-07-2016 Albine

Apicultorii din nordul Republicii Moldova studiaza experienta prisacarilor din Romania

O echipa de 16 apicultori din nordul Republicii Moldova au participat in perioada 27 iunie - 1 iulie la o vizita de studiu in Romania organizata in cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regionala implementat de ADR Nord si finantat de Guvernul Romaniei prin intermediul Asistentei oficiale pentru dezvoltare a Romaniei. Apicultorii au fost insotiti de catre seful Sectiei managementul proiectelor a ADR Nord, Constantin Bandiu. Mai multe>>

Producerea mierii in sectiuni

23-06-2016 Albine

Producerea mierii in sectiuni

Mierea in sectiuni este un produs natural al albinelor, foarte mult apreciat de consumatori pentru calitatea mierii. Datorita faptului ca sectiunile se apreciaza dupa culoarea mierii si timpul cat mierea sta fluida, in conditiile din tara noastra, pentru obtinerea acestui produs, se foloseste in primul rand culesul de la salcam. Stupii folositi sunt de tip multietajat. Obtinerea mierii in sectiuni se poate realiza insa din orice sistem de stup, in cazul in care este pregatit si echipat cu utilaj... Mai multe>>

BeePower anunta recolta de miere de rapita 2016

15-06-2016 Albine

BeePower anunta recolta de miere de rapita 2016

Luna mai a fost una esentiala pentru productia unuia dintre cele mai bune sortimente disponibile in portofoliul producatorului de miere BeePower, mierea de rapita. Culesul de rapita reprezinta un eveniment important in anul apicol deoarece marcheaza aparitia primelor rezultate ale muncii apicultorului de intretinere a stupului peste iarna. Culesul la rapita este un element pozitiv atat pentru productia de miere, cat si pentru polenizarea plantei, albinele fiind principalul polenizator. Acestea g... Mai multe>>

Rasele de albine

12-06-2016 Albine

Rasele de albine

Insectele himenoptere cuprinde circa 100.000 de specii. Alaturi de viespi si barzauni, dintre acestea fac parte si albinele melifere (Apis mellifera). Marea familie a Apideelor cuprinde numai reprezentatii care traiesc in colonie si sunt bine organizati pe caste (albine melifere si albine indiene, apoi albine uriase "alpis dorsata" si albine pitice "alpis florea"). Aceste tipuri de albine pot fi usor deosebite prin marimea lor. Mai multe>>

Alianta Industriei Semintelor din Romania si ROMAPIS au semnat un protocol de colaborare

25-05-2016 Albine

Alianta Industriei Semintelor din Romania si ROMAPIS au semnat un protocol de colaborare

Alianta Industriei Semintelor din Romania si Federatia Asociatiilor Apicole din Romania (ROMAPIS) au semnat recent un protocol de colaborare prin care, impreuna vor contribui la dezvoltarea unui parteneriat activ pentru promovarea si realizarea obiectivelor comune in sprijinul cresterii eficientei si competitivitatii agriculturii si apiculturii nationale. Mai multe>>

Cresterea artificiala a matcilor

04-05-2016 Albine

Cresterea artificiala a matcilor

Cresterea artificiala a matcilor se bazeaza pe insusirea familiilor de albine de a creste matci din oua sau larve, atunci cand sunt orfanizate sau cand, printr-o anumita organizare a cuibului, se creeaza o stare de falsa orfanizare. Perioada optima pentru cresterea matcilor corespunde perioadei de roire naturala a albinelor. Mai multe>>

Revizia de primavara a familiilor de albine

09-03-2016 Albine

Revizia de primavara a familiilor de albine

O data cu venirea primaverii, incep si interventiile apicultorilor in viata albinelor. Mai multe>>

Despre albine, faguri bio si comportamentul roiului de albine

19-02-2016 Albine

Despre albine, faguri bio si comportamentul roiului de albine

In cadrul acestui articol vom discuta cateva aspecte legate de apicultura dar si despre importanta pe care fagurii o au. Bineinteles, vom discuta si despre cateva aspecte interesante despre motivul pentru care va recomandam sa folositi faguri bio si care sunt diferentele dintre cei normali si acestia. Mai multe>>

Apis Donau – un ajutor pentru orice apicultor

06-01-2016 Albine

Apis Donau – un ajutor pentru orice apicultor

Apicultura implica dedicare, eforturi sustinute si perseverenta pentru a obtine rezultatele dorite, pentru a putea valorifica si rentabiliza activitatea. Dovada a succesului acestei ramuri sta numarul in crestere al exploatatiilor apicole, fie ele de nivel profesionist sau incepator. Pentru oricare din aceste nivele, exista insa un necesar absolut, si anume produse, materiale si chiar recomandari oferite de profesionistii de la Apis Donau. Mai multe>>

Dispozitivul revolutionar care poate monitoriza de la distanta activitatea stupilor de albine

06-12-2015 Albine

Dispozitivul revolutionar care poate monitoriza de la distanta activitatea stupilor de albine

Cercetatorii de la Universitatea Trent din Nottingham, Marea Britanie, au dezvoltat si testat un nou dispozitiv prototip care poate monitoriza de la distanta activitatea unui stup fara a deranja albinele. Dispozitivul preia si analizeaza vibratiile produse de albine. Acesta analizeaza schimbarile in activitatea albinelor de la zi la noapte, urmarind cu succes monitorizarea evenimentelor in functie de aceste semnale specifice. Mai multe>>