Programul national apicol 2017-2019 si Sistemului unitar de identificare al stupinelor/stupilor

Programul national apicol 2017-2019 si Sistemului unitar de identificare al stupinelor-stupilorMinisterul Agriculturii supune spre dezbatere si aprobare Sistemul unitar de identificare al stupinelor si stupilor prin care se stabileste mijloacele si documentele utilizate pentru identificarea stupinelor si stupilor, precum si Programul national apicol pentru perioada 2017-2019, respectiv normele de aplicare si valoarea sprijinului financiar.


Proiectele legislative sunt postate pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile.

  

SISTEMUL UNITAR DE IDENTIFICARE AL STUPINELOR SI STUPILOR


Cerintele tehnice care trebuie indeplinite de mijloacele oficiale de identificare ale stupinelor si stupilor

Panoul de identificare al stupinelor:

    1. sa fie confectionat din material rezistent de culoare deschisa;
    2. sa fie amplasat intr-un loc in care este usor vizibil de la distanta, orientat spre calea de acces exterioara a stupinei, respectiv catre drumul de acces;
    3. sa aiba dimensiuni de minimum 100 cm lungime si minimum 50 cm latime;
    4. datele se inscriu astfel: in partea superioara numele apicultorului, adresa vetrei permanente, in centru codul stupinei si dupa caz, in partea inferioara tipul stupinei: elita, multiplicare, productie;
    5. in afara datelor prevazute la lit.d) se poate adauga sigla sau insemnele caracteristice formei de organizare din care face parte apicultorul sau sigla/insemnele caracteristice ale apicultorului;
    6. caracterele trebuie sa aiba dimensiunea minima de 10 cm, iar culoarea acestora trebuie sa fie inchisa, astfel incat sa fie lizibila pe fundalul panoului;

Confectionarea panoului de identificare al stupinelor si a mijloacelor de identificare a stupilor se realizeaza de catre apicultor, conform cerintelor tehnice stabilite in prezentul proiect legislativ.

Mijloacele pentru identificarea stupilor:

    • Pirogravarea stupilor:
        • codul de identificare al stupului sa se aplice intr-un loc in care este usor vizibil de la distanta;
        • codul de identificare al stupului sa fie identic cu codul de identificare al stupinei, se insriptioneaza obligatoriu pe toti stupii declarati de catre apicultorul care solicita cod de stupina, este dispus pe un rand, fiecare cifra sau litera are latimea de 1 cm si inaltimea de 3 cm;
        • inscriptionarea codului de identificare al stupilor folosind orice metal inrosit electric sau in foc;
    • Vopsirea stupilor:
        • codul de identificare al stupului sa se aplice intr-un loc in care este usor vizibil de la distanta;
        • codul de identificare al stupului sa fie identic cu codul de identificare al stupinei, se insriptioneaza obligatoriu pe toti stupii declarati de catre apicultorul care solicita cod de stupina, este dispus pe un rand, fiecare cifra sau litera are latimea de 1 cm si inaltimea de 3 cm;
        • inscriptionarea codului de identificare al stupilor prin vopsirea acestora cu vopsea rezistenta la umiditate si la temperaturile extreme ale mediului ambiant.

 

Procedura de identificare a stupilor

Pe teritoriul Romaniei toti apicultorii sunt obligati sa-si identifice stupii. In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului ordin, apicultorii au obligatia sa isi identifice stupii.

Apicultorii depun la Oficiul Judetean de Zootehnie, denumit in continuare OJZ, cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor, insotita de urmatoarele documente: 

    • copie a actului de identitate BI / CI/ Certificatul de inregistrare la Oficiul Registrului Comertiului/Certificatul de inregistrare fiscala, dupa caz;
    • copie a adeverintei care atesta proprietatea si numarul familiilor de albine inscrise in registrul agricol la data solicitarii acesteia, eliberata de consiliul local;
    • declaratia pe proprie raspundere anuala cu numarul de stupi pregatiti pentru iernat.

Codul de identificare al stupinei se face la adresa din buletin, indiferent de locatia stupinei sau locatiile stupinelor;in cazul in care un apicultor are stupine in mai multe judete, acesta nu va solicita cod si de la judetele unde se afla efectiv stupinele, ci numai pe adresa de buletin; apicultorii cu domiciliul in Bucuresti vor primi codul de stupina de IF-000X, in cerere avand obligativitatea sa specifice vetrele tuturor stupinelor pe care le detin.

Cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor poate fi depusa direct la sediile OJZ, prin fax, prin email, prin oficiul postal cu confirmare de primire. OJZ inregistreaza cererile de acordare a codurilor de identificare ale stupinelor depuse de solicitanti, verifica documentele insotitoare si acorda codurile de identificare.

Agentia Nationala pentru Zootehnie ”Prof. Dr. G.K. Constantinescu” (ANZ), elaboreaza procedura de lucru si de control privind implementarea prevederilor prezentului act normativ si o aproba prin decizie a Directorului general.

Apicultorii transmit anual, in perioada 1 septembrie - 31 decembrie, la ANZ prin OJZ, declaratia pe propria raspundere cu numarul de stupi identificati pregatiti pentru iernare; declaratia poate fi depusa direct la sediile OJZ sau prin fax, email, oficiul postal cu confirmare de primire. 

Apicultorii au obligatia de a duce la indeplinire identificarea stupilor cu respectarea cerintelor tehnice, in maximum 30 zile de la data primirii codului de identificare al stupinei de la OJZ. ANZ prin OJZ verifica, ori de cate ori este cazul, atat evidentele oficiale, cat si stupii existenti la fata locului in stupina, conform procedurii de lucru si de control aprobata prin decizia directorului general al ANZ.

Neprezentarea evidentelor oficiale si neidentificarea stupilor si stupinelor se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare.

 

Exemplu de cod de identificare al stupului:

identificare-stupine-si-stupi

 

 

PROGRAMUL NATIONAL APICOL pentru perioada 2017-2019

Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, alocat pentru Programul national apicol pentru perioada 2017-2019, este de 48.576.902,06 lei si distribuita astfel:

    • pentru anul 2017, 16.192.302,19 lei; ???
    • pentru anul 2018, 16.192.311,23 lei;
    • pentru anul 2019, 16.192.288,64 lei.

 

CAPITOLUL I: Scopul Programului national apicol

Scopul Programului national apicol pentru perioada 2017-2019, denumit in continuare Program, este de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar pentru achizitionarea de: maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox, de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscator de polen sau incalzitor miere, de matci, si/sau familii de albine, de cutii in vederea reformarii cutiilor uzate in urma deplasarii acestora in pastoral. Prin cutie se intelege echipamentul apicol cu rol de adapost pentru familia de albine, fiind necesar pentru dezvoltarea acestora, depozitarea rezervelor de hrana, realizarea recoltei, dar si pentru transportul in vederea valorificarii culesurilor de productie.

 

CAPITOLUL II: Actiunile Programului:

    1. Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori;
    2. Combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei;
    3. Rationalizarea transhumantei;
    4. Masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune;

 

CAPITOLUL III: Beneficiarii Programului:

Beneficiarii Programului sunt apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare; cooperativele agricole recunoscute, conform legislatiei in vigoare numai pentru actiunea de asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori.

 

CAPITOLUL IV: Solicitantii Programului:

1. apicultorii, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 pentru actiunile:

B. Combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei;
C. Rationalizarea transhumantei;
D. Masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune;

2. cooperativele agricole recunoscute, conform legislatiei in vigoare pentru actiunea:

A. Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori;

 

CAPITOLUL V: Atribuirea codului unic de identificare APIA:

Toti solicitantii, trebuie sa detina un cod unic de identificare atribuit de APIA central / Centrul judetean, respectiv municipiul Bucuresti, generat de Registrul Unic de Identificare. In acest sens, apicultorii care depun prima data la APIA o cerere de plata in calitate de solicitanti, trebuie sa se prezinte la APIA Centrul judetean/municipiul Bucuresti, unde vor completa si depune, inainte de data de depunere a cererii de plata, formularul de solicitare a codului unic de identificare (RO). Dupa inregistrare in sistemul informatic se va genera codul unic de identificare, care se va comunica in scris solicitantului.

Totodata, in momentul depunerii formularului de atribuire a codului unic de identificare au obligatia sa prezinte documentul de identitate financiara care trebuie sa contina urmatoarele date: denumirea, adresa bancii, codul IBAN al contului special in care se deruleaza operatiunile cu APIA.

 

CAPITOLUL VI: Modul de finantare:

Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA.

Exercitiile financiare ale Programului se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecarui an pana la data de 15 octombrie a anului urmator, iar actiunile cuprinse in acesta se aplica anual de catre beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului in curs pana la data de 31 august a anului urmator. Platile aferente se fac in timpul exercitiului financiar.

Contributia Uniunii Europene la Programul de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole este aprobata prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016, faptul generator al cursului de schimb este stabilit la art. 34 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste agentiile de plati si alte organisme, gestiunea financiara, verificarea si inchiderea conturilor, garantiile si utilizarea monedei euro, iar cursul euro este stabilit potrivit prevederilor art. 40 din acelasi regulament, la valoarea de 4,5170 lei, pentru platile aferente anului 2017.

 

CAPITOLUL VII : Institutiile publice responsabile

a. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este autoritatea competenta pentru elaborarea prevederilor de implementare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizari comune a pietelor produselor agricole si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79 (CE) nr. 1037/2001 si (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului.

b. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este autoritatea competenta pentru derularea operatiunilor financiare legate de gestionarea fondurilor alocate,elaborarea ghidului solicitantului, a formularisticii de solicitare a sprijinului financiar, elaborarea procedurilor de control pentru Programul National Apicol avand urmatoarele atributii principale:

    • asigura verificarea cererilor de plata primite de la beneficiari;
    • autorizeaza plata catre beneficiari in urma verificarii cererilor de plata;
    • executa platile autorizate catre beneficiari;
    • tine contabilitatea platilor efectuate;

c. Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu" este autoritatea competenta pentru activitatea de inregistrare a stupilor si stupinelor, prin implementarea sistemului unitar de identificare si prin recunoasterea materialului biologic apicol produs pentru comercializare numai din stupinele de elita si stupinele de multiplicare autorizate.

 

CAPITOLUL VIII: Evitarea dublei finantari:

Actiunile decontate de apicultori prin PNA, nu vor fi sprijinite prin PNDR 2014-2020. Pentru masurile agricole de sprijin forfetar, de la momentul solicitarii sprijinului prin PNA, lista cheltuielilor din cererea de decontare depusa de apicultor la PNA, devine neeligibila prin planul de afaceri pentru finantare PNDR 2014-2020 pentru acesta. In ceea ce priveste masurile agricole de investitii din PNDR 2014-2020, cheltuielile eligibile prin PNA 2014-2020 vor fi neeligibile.

 

CAPITOLUL IX: Detalierea actiunilor aprobate in Program:

A. Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori: Achizitionarea prin intermediul cooperativelor de maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox:

Beneficiari: Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare organizati in cooperative constituite conform legislatiei in vigoare, cooperativele agricole recunoscute, conform legislatiei in vigoare.

Solicitantii Programului: cooperativele agricole recunoscute, conform legislatiei in vigoare.

Conditii de eligibilitate:

  1. Cooperativa sa aiba obiectul de activitate in domeniul apicol si sa fie infiintata de minimum 1 an;
  2. Membrii apicultori ai cooperativei trebuie sa detina in total minimum 1500 de familii de albine la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar;
  3. Decontarea prin Program se face pentru o cooperativa care achizitioneaza utilajele: maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox se face o singura data pentru fiecare dintre aceste componente;
  4. Mentinerea pe o perioada de minim 3 ani de la data achizitiei a utilajelor decontate prin program.

Cheltuieli eligibile: Pana la 75% din pretul fara TVA pentru decontarea achizitiilor de maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox, cu conditia sa mentina minimum 3 ani utilajele achizitionate.

Documente justificative:

  1. copii ale actelor de constituire ale cooperativei, conform legislatiei in vigoare;
  2. membrii apicultori ai cooperativei trebuie sa detina copia adeverintei eliberata de ANZ din care sa reiasa numarul familiilor de albine detinute, emisa inainte de efectuarea achizitiilor;
  3. centralizatorul intocmit de imputernicitul cooperativei cu numarul de familii detinute care sa ateste ca membrii cooperativei detin minimum 1500 familii de albine si au stupii;
  4. copia facturii de achizitie a maturatorului, centrifugei, topitorului de ceara cu abur din inox;
  5. copia documentului de efectuare a platii sau extras de cont pentru achizitia de maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox;
  6. copia contractului de vanzare - cumparare;
  7. proces verbal de receptie finala a utilajului;
  8. declaratia pe proprie raspundere a cooperativei ca va pastra utilajele achizitionate si decontate prin program pe o perioada de minim 3 ani;
  9. documentul de identificare bancara al cooperativei;

Documente transmise dupa plata ajutorului:

      •  depunerea anuala pe o perioada de 3 ani de la achizitionarea maturatorului, centrifugei, topitorului de ceara cu abur din inox, a proceselor verbale incheiate intre cooperativa si apicultorul/apicultorii care au beneficiat de utilizarea utilajelor achizitionate.

Se deconteaza: 

    • o centrifuga inox, pe minim 6 rame, reversibila, electrica / manuala/radiala / 300 familii de albine;
    • un maturator de minim 500 litri;
    • un topitor de ceara cu abur din inox / 300 familii de albine.

 

B. Combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei: Achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, atat pentru apicultura conventionala, cat si pentru apicultura ecologica.

Beneficiari: Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitantii Programului: apicultorii, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.

Conditii de eligibilitate:

  1. Apicultorul trebuie sa aiba pregatire in domeniul apiculturii;
  2. Medicamentele achizitionate trebuie sa fie autorizate prin procedura descentralizata de catre ICPBMV sau prin procedura centralizata de catre Agentia Europeana a Medicamentelor „EMA”.
  3. Medicamentele folosite in apicultura ecologica trebuie sa respecte prevederile Regulamentului (CE) nr. 889/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice in ceea ce priveste productia ecologica, etichetarea si controlul;
  4. Medicamentele pentru tratarea varoozei se achizitioneaza obligatoriu pentru intreg efectivul de albine detinut de apicultor.

Cheltuieli eligibile:

    1. In cazul apiculturii conventionale:
        1. pretul fara TVA al medicamentelor achizitionate inainte de data depunerii cererii de plata, de la furnizori autorizati conform legislatiei in domeniu utilizate pentru tratarea varoozei pentru intreg efectivul de albine detinut de apicultor, conform adeverintei eliberata de ANZ din care sa reiasa numarul familiilor de albine detinute emisa inainte de efectuarea achizitiilor;
        2. pretul fara TVA al medicamentelor achizitionate inainte de data depunerii cererii de plata, de la furnizori autorizati conform legislatiei in domeniu utilizate pentru tratarea nosemozei, conform adeverintei eliberata de ANZ din care sa reiasa numarul familiilor de albine detinute emisa inainte de efectuarea achizitiilor;
    2. In cazul apiculturii ecologice:
        1. pretul fara TVA al medicamentelor achizitionate inainte de data depunerii cererii de plata, de la furnizori autorizati conform legislatiei in domeniu utilizate pentru tratarea varoozei pentru intreg efectivul de albine detinut de apicultor, conform adeverintei eliberata de ANZ din care sa reiasa numarul familiilor de albine detinute, emisa inainte de efectuarea achizitiilor;
        2. pretul fara TVA al medicamentelor achizitionate inainte de data depunerii cererii de plata, de la furnizori autorizati conform legislatiei in domeniu utilizate pentru tratarea nosemozei, conform adeverintei eliberata de ANZ din care sa reiasa numarul familiilor de albine detinute, emisa inainte de efectuarea achizitiilor.

Documente justificative:

a) copia actului de identitate - B.I./C.I., in cazul persoanelor fizice;
b) copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului/a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare;
c) copia adeverintei eliberata de ANZ din care sa reiasa numarul familiilor de albine detinute, emisa inainte de efectuarea achizitiilor;
d) copia adeverintei/atestatului/certificatului/diplomei care sa confirme pregatirea apicultorului in domeniul apicol, conform legislatiei in vigoare, eliberata/eliberat pana la termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor, dupa caz;
e) documentul de identificare bancara;
f) copia facturii de achizitie a medicamentelor copia documentelor de efectuare a platii medicamentelor pentru tratarea varoozei sau nosemozei;
g) declaratie pe proprie raspundere ca medicamentele achizitionate prin Program sunt pentru tratarea de varooa a intregului efectiv de familii de albine si sau pentru tratarea nosemei.

 

C. Rationalizarea transhumantei / stuparitului pastoral: 

C.1. Achizitionarea de cutii in vederea cutiilor uzate in urma deplasarii in pastoral

Beneficiari: Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitantii Programului: apicultorii, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.

Conditii de eligibilitate:

    1. apicultorul trebuie sa detina minimum 75 de stupi cu familii de albine;
    2. apicultorul trebuie sa aiba pregatire in domeniul apiculturii;
    3. cutiile trebuie sa fie achizitionate de la persoane juridice sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, care produc si/sau comercializeaza cutii;
    4. apicultorul sa detina ordin de deplasare in pastoral, avizat si datat de catre consiliul local si achizitia sa se faca ulterior datei de deplasare in pastoral;
    5. achizitionarea cutiilor se face o singura data pe perioada derularii Programului.

Cheltuieli eligibile: pretul fara TVA pentru achizitia de cutii, dar nu mai mult de 25% din totalul stupilor cu familii de albine deplasati in pastoral de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar.

Documente justificative:

    1. copia actului de identitate - B.I./C.I., in cazul persoanelor fizice;
    2. copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului/a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare;
    3. adeverinta eliberata de ANZ din care sa reiasa numarul familiilor de albine detinute, emisa inainte de efectuarea achizitiilor;
    4. copia adeverintei/atestatului/certificatului/diplomei care sa confirme pregatirea apicultorului in domeniul apicol, conform legislatiei in vigoare, eliberata/eliberat pana la termenul limita de depunere a cererii si a documentelor, dupa caz;
    5. copia ordinului de deplasare din care sa rezulte ca acesta a efectuat deplasarea in pastoral, inainte de data achizitiei;
    6. copia facturii de achizitie si a documentelor de efectuare a platii cutiilor;
    7. documentul de identificare bancara.


C.2. Achizitionarea de accesorii apicole:

Beneficiari: Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitantii Programului: apicultorii, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.

Conditii de eligibilitate:

    1. apicultorul trebuie sa aiba pregatire in domeniul apiculturii;
    2. sa achizitioneze urmatoarele accesorii apicole: colector polen, colector propolis, uscator polen, incalzitor miere;
    3. achizitionarea colectoarelor de polen sau a colectoarelor de propolis se face maximum de doua ori pe perioada derularii Programului/beneficiar.
    4. achizitionarea uscatorului de polen sau a incalzitorului pentru miere se face o singura data pe perioada derularii Programului/beneficiar.

Cheltuieli eligibile:

    1. pretul fara TVA pentru decontarea achizitiei de colectoare de polen sau colectoare de propolis, dar nu mai mult de 20% colectoare din totalul stupilor cu familii de albine detinuti de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, cu conditia sa mentina minimum 3 ani accesoriile achizitionate;
    2. pana la 75 % din pretul fara TVA pentru decontarea achizitiei de uscator de polen sau incalzitor miere, cu conditia sa mentina minimum 3 ani accesoriile achizitionate.

Documente justificative:

    1. copia actului de identitate - B.I./C.I., in cazul persoanelor fizice;
    2. copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului/a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare;
    3. adeverinta eliberata de ANZ din care sa reiasa numarul familiilor de albine detinute, emisa inainte de efectuarea achizitiilor;
    4. copia adeverintei/atestatului/certificatului/diplomei care sa confirme pregatirea apicultorului in domeniul apicol, conform legislatiei in vigoare, eliberata/eliberat pana la termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor, dupa caz;
    5. copia facturii de achizitie a accesoriilor apicole;
    6. copia documentelor de efectuare a platii accesoriilor apicole;
    7. documentul de identificare bancara;
    8. declaratie pe propria raspundere ca va pastra minimum 3 ani accesoriile achizitionate.

 

D. Masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din uniune: Achizitionarea de matci si/sau familii de albine pentru apicultura conventionala sau ecologica.

Beneficiari: Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitantii Programului: apicultorii, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.

Conditii de eligibilitate:

    1. apicultorul trebuie sa aiba pregatire in domeniul apiculturii;
    2. achizitionarea matcilor si/sau a familiilor de albine trebuie sa se faca incepand din data de 15 martie a fiecarui an din stupine de multiplicare si de elita, conform alin. (3) al art. 6 din Legea apiculturii nr. 383/2013 cu completarile si modificarile ulterioare, si este conditionata de achizitia de medicamente pentru tratarea acestora de varooa;
    3. in cazul apiculturii ecologice achizitionarea matcilor si/familiilor de albine sa se faca incepand din data de 15 martie a fiecarui an din stupine de multiplicare si de elita, conform alin. (3) al art. 6 din Legea apiculturii nr. 383/2013 cu completarile si modificarile ulterioare inregistrate la directia pentru agricultura judeteana privind productia ecologica;
    4. familiile de albine achizitionate prin Program nu se unifica cu familiile de albine detinute de apicultor;
    5. furnizorii de medicamente, matci, familii de albine sau de stupi nu pot fi si beneficiari ai produsului pentru care sunt furnizori in Programul national apicol pentru perioada 2017-2019;
    6. pentru a fi eligibila achizitia de material biologic, beneficiarul trebuie sa achizitioneze si tratamentul antivarooa necesar intregului efectiv de familii de albine detinut.

Cheltuieli eligibile:

    1. pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de 75 familii de albine si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora de varooa, in cazul apicultorilor care detin sub 75 familii de albine;
    2. pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de familii de albine egal cu 40 % din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de familii si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora de varooa, in cazul apicultorilor care detin peste 75 familii de albine;
    3. pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de matci/regine egal cu 40 % din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, in cazul apicultorilor care detin sub 75 familii de albine;
    4. pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de matci/regine egal cu 40 % din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de matci, in cazul apicultorilor care detin peste 75 familii de albine;

Documente justificative:

    1. copia actului de identitate - B.I./C.I., in cazul persoanelor fizice;
    2. copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului/a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare;
    3. adeverinta eliberata de ANZ din care sa reiasa numarul familiilor de albine detinute emisa inainte de efectuarea achizitiilor si copia certificatului de origine, care atesta provenienta matcilor din stupine de elita autorizate de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie «Prof. Dr. G. K. Constantinescu» si/sau copia declaratiei de conformitate, care atesta provenienta matcilor din stupine de multiplicare autorizate de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie «Prof. Dr. G. K. Constantinescu»;
    4. copia adeverintei/atestatului/certificatului/diplomei care sa confirme pregatirea apicultorului in domeniul apicol, conform legislatiei in vigoare, eliberata/eliberat pana la termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor, dupa caz;
    5. copia facturii de achizitie a matcilor si/sau a familiilor de albine;
    6. copia documentelor de efectuare a platii matcilor si/sau familiilor de albine;
    7. documentul de identificare bancara;
    8. declaratia pe propria raspundere a solicitantului, ca va transmite pana la 1septembrie - 31 decembrie a fiecarui an in care solicita ajutorul, copia adeverintei eliberata de ANZ care atesta efectivul de familii de albine pregatit pentru iernat;

Documente transmise dupa plata ajutorului

      • copia adeverintei eliberata de ANZ care atesta efectivul de familii de albine pregatit pentru iernat si care va fi transmisa la APIA.

 

Norme de aplicare a Programului National Apicol 
pentru perioada 2017 – 2019

Art. 1 (1) Beneficiarii Programului national apicol pentru perioada 2017-2019, denumit in continuare Program, astfel cum sunt definiti la cap. III din anexa nr. 1, pentru actiunile prevazute la Cap. VI lit. A), B), C) si D) din anexa nr. 1, achizitioneaza direct produsele si solicita anual ajutorul financiar si depun la sediul centrelor judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti cererea de solicitare a sprijinului insotita de documentele justificative aferente fiecarei actiuni.

(2) In cazul in care un benenficiar solicita sprijin financiar pentru mai multe actiuni acesta depune intr-un singur exemplar o singura data documentele justificative comune.

Art. 2 Pentru actiunile prevazute la cap. II literele A), B), C) si D) termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor care o insotesc este data de 1 august a fiecarui an.

Art. 3 (1) Dupa finalizarea procesului de inregistrare si verificare a cererilor depuse de beneficiari, centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti intocmesc si transmit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura centralizatorul cu solicitarile sprijinului financiar pentru fiecare actiune in parte, in vederea stabilirii nivelului ajutorului financiar, in limita sumei aprobate prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016.

(2) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura transmite centrelor sale judetene, respectiv al municipiului Bucuresti nivelul sprijinului financiar in cadrul fiecarei actiuni prevazute in Program.

Art. 4 (1) Centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti, dupa centralizarea si antecalculatia sumelor aferente cererilor, intocmesc si transmit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura o situatie centralizatoare a sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar.

(2) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, dupa aprobarea sumelor solicitate, intocmeste si transmite Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale o situatie centralizatoare a sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar.

Art. 5 In baza situatiilor centralizatoare ale sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar, transmise de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale transmite Ministerului Finantelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare, insotita de situatia centralizatoare a sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar.

Art. 6 Dupa aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de catre Ministerul Finantelor Publice, din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se alimenteaza contul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, care, pe baza cererilor aprobate, vireaza sumele cuvenite in conturile beneficiarilor sprijinului financiar, conform legislatiei in vigoare.

Art. 7 (1) In baza prevederilor prezentei hotarari, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura elaboreaza formularistica necesara implementarii prezentelor norme, procedurile detaliate de operare, de verificare a cererilor si a conditiilor de eligibilitate pentru fiecare dintre actiunile din Program, precum si procedura de control, care se aproba prin decizie a directorului general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

(2) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura elaboreaza Ghidul solicitantului pentru acordarea sprijinului financiar in sectorul apicol, care este adus la cunostinta beneficiarilor prin afisare pe site-ul oficial al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

(3) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin centrele judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, pune la dispozitia beneficiarilor formularistica si documentatia necesare realizarii actiunilor cuprinse in Program.

(4) Beneficiarul va anunta orice modificare privind identificarea lui la centrul judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti, in termen de 5 de zile lucratoare de la respectiva modificare.

Art. 8 (1) In cazul in care suma solicitata de beneficiari si aprobata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura se incadreaza in limita sumei aprobate prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016, nivelul sprijinului financiar se stabileste la valoarea de achizitie, fara TVA, pentru actiunile prevazute la Cap. II lit. A), B), C) si D) din anexa nr. 1, conform facturii. 

(2) In cazul in care suma solicitata de beneficiari si aprobata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura depaseste suma aprobata prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura stabileste nivelul sprijinului financiar la valoarea cea mai mica de achizitie, fara TVA, pentru actiunile prevazute la Cap. II lit. A), B), C) si E) din anexa nr. 1, conform facturii, pentru toti beneficiarii.

(3) In cazul in care dupa aplicarea prevederilor alin. (2) nu se depaseste suma aprobata prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura stabileste procentual nivelul sprijinului financiar pentru beneficiarii care au valoarea de achizitie, fara TVA, pentru actiunile prevazute la Cap. II lit. A), B), C) si D) din anexa nr. 1 mai mare decat valoarea minima de achizitie, fara TVA, fara a se depasi valoarea de achizitie, fara TVA, din factura, pana la limita sumei aprobate.

(4) In cazul in care si dupa aplicarea prevederilor alin. (2) se depaseste suma aprobata prin Decizia Comisiei Europene nr. 4133 din 5 iulie 2016, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura stabileste nivelul sprijinului financiar ca procentaj din valoarea cea mai mica de achizitie, fara TVA, pentru actiunile prevazute la Cap. II lit. A), B), C) si D) din anexa nr. 1, conform facturii, pentru toti beneficiarii, pana la limita sumei aprobate. 

(5) In cazul in care in urma controlului efectuat de reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si/sau organismul delegat pentru efectuarea controalelor la fata locului se identifica neconcordante intre informatiile furnizate in cererea de plata, documentele justificative si situatia de la fata locului, beneficiarilor li se aplica la suma eligibila o reducere a ajutorului cuvenit cu 20%.

Art. 9 (1) Beneficiarii selectati care au depus cerere de solicitare a sprijinului trebuie sa fie prezenti la data comunicata pentru efectuarea controlului la fata locului sau sa mandateze un reprezentant.

(2) Refuzul controlului la fata locului la data comunicata atrage excluderea de la plata.

(3) Neprezentarea documentelor solicitate de echipa/echipele de control, caracterul incomplet, neconcordanta dintre documente, lipsa de coerenta a datelor cuprinse in documente,orice fals in declaratii sau inscrisuri, determina reducerea sau respingerea sprijinului solicitat.

 

Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>