Animale de blana

Particularitatile fiziologiei reproductiei la iepuri

Reproductia la iepurePutem preciza ca in ce priveste fiziologia aparatului genital la femela, durata medie a ciclului estral la iepuroaica este de 6 zile, in conditiile unei temperaturi exterioare de 16-18°C, o luminozitate de 16 ore pe zi si o furajare si adapare la discretie.

Citeşte mai departe...

Reproductia la nurca

Reproductia nurcilorIn cresterea nurcilor, rezultatele economice depind in cea mai mare masura de activitatea functionala a matcii de reproductie, respectiv de numarul de produsi obtinuti anual si destinati sacrificarii pentru valorificarea blanii.

Citeşte mai departe...

Cecotrofia la iepuri

Cecotrofia iepurilorO particularitate a digestiei la iepuri o constituie fenomenul de “cecotrofie”, care consta in eliminarea a doua tipuri de excremente, din care reingereaza numai unul din tipuri, pe acelea numite cecotrofe (numite si crote moi). Cecotrofia este un fenomen diferit de coprofagie, care corespunde producerii unui singur tip de excremente, din care o parte se reingera (fenomenul intalnit la sobolani, porc si accidental la caine si cal).

Citeşte mai departe...

Fecunditatea la nurca - influenta si ameliorare

Reproductia la nurca - Prin fecunditate sau fertilitate, se evalueaza aptitudinea de procreare a unui animal. La nurci, aprecierea fecunditatii unui animal reproducator mascul se face in functie de procentul de femele fecundate intr-un sezon sau in intreaga viata tinand seama de numarul montelor necesare pentru o fecundatie, lucru foarte important in cazul masculului de nurca, care are o viata reproductiva relativ scurta.

Citeşte mai departe...

Sistemul semiintensiv de crestere a iepurilor

Sistemul semiintensiv gospodaresc de crestere a iepurilorSistemul semiintensiv de crestere a iepurilor de casa este larg utilizat de crescatoriile mici familiale. Pentru confectionarea adapostului se utilizeaza diverse materiale existente in gospodarie, iar pentru furajare se folosesc deseuri menajere, alaturi de diverse alte furaje. Acest sistem semiintensiv este cunoscut si sub denumirea de ''sistem gospodaresc de crestere a iepurilor''.

Citeşte mai departe...

Microclimatul in adaposturile pentru iepuri

Microclimatul in adaposturile de iepuriPrintre particularitatile fiziologice, care obliga crescatorul la o conduita tehnologica aparte, reactivitatea neuroendocrina la factorii de mediu este dominanta, capabila sa joace un rol foarte important in declansarea fenomenelor patologice. Modificarile factorilor de mediu (temperatura, umiditatea, ventilatia, teama, zgomotele, lumina, mirosurile etc.) constituie pentru iepuri stresuri majore care influenteaza, prin sistemul nervos central, activitatea glandei suprarenale, provocand secretia unei cantitati sporite de adrenalina.

Citeşte mai departe...

Savoarea mancarurilor din carne de iepure

2rabbit 1Iepurele este vanatul cel mai obisnuit, fiind raspandit aproape in intreaga lume.

Citeşte mai departe...

Boli cu incidenta redusa la iepuri

boli rare la iepuriPrintre bolile cu incidenta redusa la iepuri se numara Stafilococia, Tularemia, Toxoplasmoza, Listerioza si Tuberculoza.

Citeşte mai departe...

Reproductia nutriilor

Reproductia in cresterea nutriilorIn timpul unui an calendaristic, perioadele geroase sau cele cu calduri excesive pot influenta negativ ambele sexe la nutrii, astfel incat in aceste etape animalele nu se vor imperechea. Aparita caldurilor este frecventa in zilele calde de primavara, dar imperecherile facute in aceasta perioada raman in majoritatea cazurilor infecunde.

Citeşte mai departe...

Infecunditatea la iepuri

Infecunditatea iepurilorPrin infecunditate sau infertilitate se intelege capacitatea redusa de procreare, iar prin sterilitate, lipsa de procreare. Aceasta stare poate fi temporara sau definitiva. Termenul de fecunditate este utilizat pentru a indica capacitatea celor doua sexe de a produce gameti functionali sau fecunzi (spermatozoizii si ovulele), pe cand termenul de fertilitate arata mai precis capacitatea de a produce urmasii vii si viabili.

Citeşte mai departe...

Enterotoxiemia si Enterita mucoida la Iepurele de casa

Enterotoxiemia si Enterita mucoida la Iepuri de casaEnterotoxiemia atinge de obicei tineretul, dar si adultele, in special femelele in gestatie sau lactatie. Agentul etiologic este CI Perfringens, a carui actiune este favorizata de dispepsia gastro-intestinala provocata de alimentatia cu cartofi sau sfecla asociata cu lipsa de adapare (in cazul cresterii traditionale, cand crescatorii inlocuiesc iarna apa prin administrarea de suculente-radacinoase, care au un aport mare de germeni telurici in functie de gradul de incarcare cu particole de sol).

Citeşte mai departe...

Iepurele de Angora

Iepuri de AngoraInitial originar din Turcia, in prezent se cunosc patru rase – Angora englezesc, cel mai mic dintre acestea (cu o greutate medie de 2,5 kg), cu blana alba, neagra, castanie sau cafeniu deschis; Angora frantuzesc, cu o greutate cuprinsa intre 3,5 si 5 kg si cu blana de aceleasi culori. Lor li se adauga iepurii de Angora uriasi, care au o greutate de 4,5-5,5 kg si cei din rasa Angora satinat care au firul de par mai subtire decat al celorlalti, dar in aceleasi culori.

Citeşte mai departe...

Alimentatia iepurilor cu nutreturi produse in gospodarii

Hrana iepurilor nutreturi in gospodariiEste cea mai veche metoda de alimentatie a iepurilor. Prin aceasta metoda se valorifica diferite surse furajere, suculente si grosiere precum si nutreturile concentrate. O parte din aceste nutreturi se folosesc in stare naturala, iar altele sunt prelucrate. In acest sistem de furajare trebuie sa tinem cont de urmatorii factori:

Citeşte mai departe...

Mixomatoza la iepuri

Mixomatoza iepurilorEste o boala infecto-contagioasa de origine virala produsa de un virus specific leporidelor, exprimata clinic prin pseudotumori inflamatorii exudative generalizate atingand mai mult leporidele apartinand genului Oryctolagus si mai rar pe cele din genul Lepus cu urmari destul de grave in ceea ce priveste mortalitatea.

Citeşte mai departe...

Petite Mort Fur, producator de blanuri etice

10393157 289157834612534 7941829012868423617 nPamela Paquin este inima, sufletul si creierul creativ din spatele blanurilor Petite Mort.

Citeşte mai departe...

Capra salbatica Markhor

9a88501f7c3b6f7bdee7ad1c0276edafCapra Markhor, traieste in muntii din Asia Centrala, in zona stancilor alpine deplasandu-se cu usurinta peste rocile abrupte.

Citeşte mai departe...

Sfaturi despre cresterea si avantajele cresterii nutriilor

cresterea nutriilorDupa cresterea chinchilelor, care s-a dovedit a fi o afacere extrem de rentabila, specialistii in domeniu sutin ca pe locul doi, ca nivel de profitabilitate, se situeza crestrea nutriilor.

Citeşte mai departe...

Ziua Portilor Deschise - Crescatorii de Chinchilla din Romania

ziua portilor deschise-ChinchillaAsociatia Generala a Crescatorilor de Chinchilla din Romania (AGFCICR) impreuna cu Uniunea Crescatorilor de Chinchilla din Romania (UCCR) organizeaza evenimentul „ZIUA PORTILOR DESCHISE” in data de 10 mai 2014, primul eveniment de acest gen din industria de profil din Romania si cel mai mare eveniment al sectorului din acest an, din Europa de Est.

Citeşte mai departe...

Abatorizarea iepurilor de casa

abator iepuriIn momentul proiectarii abatoarelor de iepuri de casa, trebuie sa se urmareasca realizarea unei linii de sacrificare mecanizate si automatizate, dispusa optim din punct de vedere al fluxului tehnologic, al transporturilor interioare, al spatiului ocupat si al organizarii productiei.

Citeşte mai departe...

Idee de afaceri cu carne de iepure

001ec94de60611a6734301 resizeRestaurantul Fly, atrage meseni din Chengdu, China cu o mancare deliciosa si ieftina din carne de iepure.

Citeşte mai departe...

Ce trebuie sa stim despre ingrijirea nurcilor

NurcaNurca este un animal salbatic apartinand familiei Mustelidae, care este crescut in captivitate, in special pentru productia de blanuri. Primii pui de nurca nascuti in captivitate au fost obtinuti in 1936, in Statele Unite. In libertate, se intalnesc doua subspecii de nurca: - nurca americana (Mustela vison) sau vizonul; - nurca europeana (Mustela lutreola).

Citeşte mai departe...

Pasteureloza iepurilor

PASTEURELOZA IEPURILOR 1Boala mai este denumita si Septicemia Hemoragica a iepurilor. De obicei sunt afectate animalele tinere, dar poate afecta si animalele adulte.

Citeşte mai departe...

Ce trebuie sa stim despre hrana iepurilor

Hranirea iepurilorPentru a evita inbolnavirea sau chiar moartea dragalasilor iepurasi trebuie sa cunoastem toate elementele nutritive necesare unei alimentatii echilibrate pentru a evita efectele negative datorita excesului unuia sau altuia dintre elemente sau dezechilibrului proportional dintre ele.

Citeşte mai departe...

Iepurele de casa

iepure de casaPutin pretentios la conditiile de crestere si de nutritie, de o frumusete si delicatete aparte, simpaticul iepuras asigura nu numai o afacere sigura pentru un crescator dar si o activitate placuta si recreativa. Fie ca este crescut din pura pasiune, in numar mic, fie ca dimensiunile crescatoriei sunt medii sau mari, in toate cazurile satisfactia cresterii iepurilor este garantata cu o singura conditie: sa fie respectate si cunoscute preferintele minime pe care aceasta simpatica specie de animale mici le solicita.

Citeşte mai departe...

Populatia de vulpi a crescut in Salaj

vulpea-2O noua campanie de vaccinare a fost efectuata, in aceasta toamna, in Salaj, astfel incat incidenta cazurilor de turbare la animale sa fie redusa cat de mult posibil.

Citeşte mai departe...

REX - rasa de iepuri cu parul scurt

rasa-rexRasa REX este de origine franceza si renumita pentru blana sa de calitate.

Citeşte mai departe...

Pregatirea adapostului pentru populare cu iepuri

Prim faza din fluxul tehnologic in cresterea iepurilor de casa este pregatirea adapostului pentru populare.

Citeşte mai departe...

Cresterea iepurilor de casa (extensiv)

Elemetul functional in cresterea extensiv este cusca, care la inceput a fost din lemn, iar recent este confectionat din plasa de sarma.

.

Citeşte mai departe...

Concursuri pentru micii crescatori de iepuri

Intr-un centru regional de extensie agricola din Carolina de Nord (SUA), copii sunt educati sa participe la expozitiile de animale in cadrul targurilor agricole.

Citeşte mai departe...

Ferma de iepuri din rasa Uriasul Belgian

Ferma se ocupa de cresterea, comercializarea si vanzarea iepurilor din rasa Uriasul Belgian.

Citeşte mai departe...

Întreţinerea iepurilor pe strat de paie

       Adesea ne întrebăm care este cel mai eficient mod de a întreţine iepuri. Pe strat de paie sau pe grătare. Fiecare prezintă avantaje şi dezavantaje. În cele ce urmează vom vorbi însă despre întreţinere iepurilor pe strat de paie sau fân şi vom prezenta avantajele şi dezavantajele acestui mod de întreţinere.

 

Citeşte mai departe...

Uriaşul gri german

 

     Cine vede prima dată un iepure uriaş german rămâne într-adevăr impresionat. Este un iepure deosebit prin mărimea lui şi prin ţinuta sa excepţională.

 

Citeşte mai departe...

Noutati

Particularitatile fiziologiei reproductiei la iepuri

13-10-2016 Iepuri

Particularitatile fiziologiei reproductiei la iepuri

Putem preciza ca in ce priveste fiziologia aparatului genital la femela, durata medie a ciclului estral la iepuroaica este de 6 zile, in conditiile unei temperaturi exterioare de 16-18°C, o luminozitate de 16 ore pe zi si o furajare si adapare la discretie. Mai multe>>

Reproductia la nurca

26-07-2016 Animale de blana

Reproductia la nurca

In cresterea nurcilor, rezultatele economice depind in cea mai mare masura de activitatea functionala a matcii de reproductie, respectiv de numarul de produsi obtinuti anual si destinati sacrificarii pentru valorificarea blanii. Mai multe>>

Cecotrofia la iepuri

25-04-2016 Iepuri

Cecotrofia la iepuri

O particularitate a digestiei la iepuri o constituie fenomenul de “cecotrofie”, care consta in eliminarea a doua tipuri de excremente, din care reingereaza numai unul din tipuri, pe acelea numite cecotrofe (numite si crote moi). Cecotrofia este un fenomen diferit de coprofagie, care corespunde producerii unui singur tip de excremente, din care o parte se reingera (fenomenul intalnit la sobolani, porc si accidental la caine si cal). Mai multe>>

Fecunditatea la nurca - influenta si ameliorare

15-03-2016 Animale de blana

Fecunditatea la nurca - influenta si ameliorare

Prin fecunditate sau fertilitate, se evalueaza aptitudinea de procreare a unui animal. La nurci, aprecierea fecunditatii unui animal reproducator mascul se face in functie de procentul de femele fecundate intr-un sezon sau in intreaga viata tinand seama de numarul montelor necesare pentru o fecundatie, lucru foarte important in cazul masculului de nurca, care are o viata reproductiva relativ scurta. Mai multe>>

Sistemul semiintensiv de crestere a iepurilor

05-02-2016 Iepuri

Sistemul semiintensiv de crestere a iepurilor

Sistemul semiintensiv de crestere a iepurilor de casa este larg utilizat de crescatoriile mici familiale. Pentru confectionarea adapostului se utilizeaza diverse materiale existente in gospodarie, iar pentru furajare se folosesc deseuri menajere, alaturi de diverse alte furaje. Acest sistem semiintensiv este cunoscut si sub denumirea de ''sistem gospodaresc de crestere a iepurilor''. Mai multe>>

Microclimatul in adaposturile pentru iepuri

28-01-2016 Iepuri

Microclimatul in adaposturile pentru iepuri

Printre particularitatile fiziologice, care obliga crescatorul la o conduita tehnologica aparte, reactivitatea neuroendocrina la factorii de mediu este dominanta, capabila sa joace un rol foarte important in declansarea fenomenelor patologice. Modificarile factorilor de mediu (temperatura, umiditatea, ventilatia, teama, zgomotele, lumina, mirosurile etc.) constituie pentru iepuri stresuri majore care influenteaza, prin sistemul nervos central, activitatea glandei suprarenale, provocand secretia ... Mai multe>>

Savoarea mancarurilor din carne de iepure

12-01-2016 Iepuri

Savoarea mancarurilor din carne de iepure

Iepurele este vanatul cel mai obisnuit, fiind raspandit aproape in intreaga lume. Mai multe>>

Boli cu incidenta redusa la iepuri

29-10-2015 Iepuri

Boli cu incidenta redusa la iepuri

Printre bolile cu incidenta redusa la iepuri se numara Stafilococia, Tularemia, Toxoplasmoza, Listerioza si Tuberculoza. Mai multe>>

Reproductia nutriilor

10-09-2015 Animale de blana

Reproductia nutriilor

In timpul unui an calendaristic, perioadele geroase sau cele cu calduri excesive pot influenta negativ ambele sexe la nutrii, astfel incat in aceste etape animalele nu se vor imperechea. Aparita caldurilor este frecventa in zilele calde de primavara, dar imperecherile facute in aceasta perioada raman in majoritatea cazurilor infecunde. Mai multe>>

Infecunditatea la iepuri

15-07-2015 Iepuri

Infecunditatea la iepuri

Prin infecunditate sau infertilitate se intelege capacitatea redusa de procreare, iar prin sterilitate, lipsa de procreare. Aceasta stare poate fi temporara sau definitiva. Termenul de fecunditate este utilizat pentru a indica capacitatea celor doua sexe de a produce gameti functionali sau fecunzi (spermatozoizii si ovulele), pe cand termenul de fertilitate arata mai precis capacitatea de a produce urmasii vii si viabili. Mai multe>>

Enterotoxiemia si Enterita mucoida la Iepurele de casa

11-06-2015 Iepuri

Enterotoxiemia si Enterita mucoida la Iepurele de casa

Enterotoxiemia atinge de obicei tineretul, dar si adultele, in special femelele in gestatie sau lactatie. Agentul etiologic este CI Perfringens, a carui actiune este favorizata de dispepsia gastro-intestinala provocata de alimentatia cu cartofi sau sfecla asociata cu lipsa de adapare (in cazul cresterii traditionale, cand crescatorii inlocuiesc iarna apa prin administrarea de suculente-radacinoase, care au un aport mare de germeni telurici in functie de gradul de incarcare cu particole de sol). Mai multe>>