Reguli privind vaccinarea antirabica a animalelor

Vaccinare antirabica animale de companieReamintim ca, Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un alt animal domestic, sau salbatic bolnav si este muscat de acesta.

 

Rabia se transmite la om prin contactul cu saliva infectata a animalului bolnav, in urma muscaturilor sau zgarieturilor.

Din motive de ordin social si economic, Rabia este in atentia serviciilor veterinare din Romania si din Uniunea Europeana, fiind intocmite in acest sens programe europene, nationale si judetene de supraveghere a bolii precum si asigurarea de fonduri europene prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile (ex. rabia pentru vaccinarea antirabica cu momeli vaccinale a vulpilor), in baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011.

Pentru implementarea programului de prevenire si combatere a Rabiei, anual se efectueaza actiuni specifice, stabilite pe etape de desfasurare, actiuni coordonate de personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A judeteana in colaborare cu Directia Silvica Judeteana, A.J.V.P.S., responsabilii Fondurilor de vanatoare private, Directia de Sanatate Publica si proprietarii de animale, actiuni care sunt directionate, prioritar, pentru: 

  • Catagrafia lunara a cainilor si pisicilor cu stapan cunoscut din localitatile judetului si a animalelor receptive din mediul silvatic.
  • Identificarea si confirmarea cazurilor de Rabie prin teste de laborator si depistarea originii bolii.
  • Limitarea raspandirii bolii prin protejarea teritoriului de zonele infectate.
  • Controlul permanent a starii de sanatate a animalelor domestice si salbatice, receptive.
  • Implicarea autoritatiilor locale pentru gestionarea, conform normelor legale, a cainilor comunitari (capturarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica si efectuarea tratamentelor antiparazitare).
  • Respectarea legislatiei in vigoare precum si a regulilor de recoltare, ambalare si transport al probelor la laborator pentru diagnosticul Rabiei.
  • Imunoprofilaxia antirabica prin vaccinarea carnasierelor domestice si a vulpilor din zona silvatica.

Vaccinarea profilactica antirabica a cainilor, a pisicilor, a dihorilor domestici, a cainilor de la stana, a animalelor din adaposturile speciale, a animalelor din gradinile zoologice si circuri, este obligatia proprietarilor sau a detinatorilor acestora, cu respectarea legislatiei specifice in vigoare.

Pentru ca aceasta importanta actiune sa se desfasoare in conformitate cu legislatia specifica in vigoare, atentionam populatia proprietara sau iubitoare de animale de companie, ca Legea 258 / 2013 si a Ordinului Presedintelui A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014, obliga ca circulatia cainilor pe teritoriul Romaniei sa se efectueze numai daca sunt identificati, inregistrati si vaccinati antirabic, insotiti de carnete de sanatate.

Pentru cainii care parasesc teritoriul Romaniei se elibereaza la solicitarea proprietarului, suplimentar un pasaport.

Cainii se identifica exclusiv prin implantarea unui microcip in termen de maxim 90 de zile de la fatare, dar in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora, operatiune efectuata de catre medici veterinari din unitatile medicale veterinare de asistenta inregistrate in Registrul Unic al Cabinetelor Medicale Veterinare, cu sau fara personalitate juridica, detinut de catre Colegiul Medicilor Veterinari, precum si din Universitatile care detin clinici veterinare universitare, inregistrati ca identificatori si operatori ai Registrul Evidentei Cainilor cu Stapan (R.E.C.S.).

Procedura de identificare a cainilor cu stapan este:

  • pentru cainii nou nascuti – in termen de maxim 90 de zile de la fatare, dar in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora;
  • cainii identificati inainte de data intrarii in vigoare a prezentelor acte normative cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi identificati, inregistrati si se vor emite noi carnete de sanatate conform normelor Ordinului A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014;
  • cainii proveniti din adaposturile publice – in momentul adoptiei, inainte de a parasi adapostul.

Cainii neidentificati si neinregistrati aflati in spatiile publice sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform prevederilor legislatiei specifice in vigoare.

Inregistrarea in R.E.C.S. a cainilor identificati se realizeaza odata cu microciparea si eliberarea carnetului de sanatate, in cazul prezentarii proprietarilor la sediul utilizatorilor R.E.C.S., sau in maxim 5 zile de la implantarea microcipului, in cazul deplasarii medicului veterinar la sediul proprietarului.

Pentru fiecare caine identificat si inregistrat se elibereaza un carnet de sanatate cu serie si numar unic in care sunt completate, in mod obligatoriu: numele si prenumele proprietarului/detinatorului, domiciliul acestuia (localitatea, strada, numarul si judetul), specia (caine/pisica), adresa acestuia, cod de identificare/numarul microcipului, dupa caz, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, rasa, sexul, varsta, culoarea si semnele particulare ale animalului precum si datele privind vaccinarea contra rabiei, deparazitarea si sterilizarea (dupa caz).

Pentru cainii care parasesc teritoriul Romaniei se elibereaza la solicitarea proprietarului, suplimentar un pasaport.

In cazul pierderii, deteriorarii carnetului, se elibereaza un alt carnet de sanatate cu serie si numar unic asigurand trasabilitatea cu originalul.

Vaccinarea antirabica a cainilor si pisicilor in varsta de peste 3 luni se realizeaza de medicii veterinari cu libera practica, imputerniciti de D.S.V.S.A. judeteana, in campanie organizata o data pe an, in perioada octombrie a.c. – februarie 2017, dar nu mai tarziu de un an de la ultima vaccinare, urmata de vaccinari de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate in timpul campaniei, obligatoriu, numai dupa identificarea acestora.

In contextul legislatiei specifice in vigoare proprietarii de caini au urmatoarele obligatii:

  • sa identifice, sa inregistreze animalele in R.E.C.S. si sa le vaccineze antirabic in termen de 90 zile de la fatare sau inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora;
  • cainii cu varsta mai mare de 90 de zile care nu au fost identificati inregistrati si vaccinati contra rabiei conform normelor in vigoare, vor fi prezentati medicului veterinar pentru a se identifica si inregistra in R.E.C.S si vaccina, inainte de vanzarea, donarea, sau scoaterea in spatii publice a acestora;
  • sa solicite operatorului R.E.C.S. identificarea electronica a cainelui cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii, inregistrarea in R.E.C.S., eliberarea carnetului de sanatate si a pasaportului dupa caz;
  • sa notifice medicului veterinar de libera practica utilizator R.E.C.S., in termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie, moartea pentru a fi operate aceste modificari;
  • sa detina carnetul de sanatate a cainelui completat la zi in cazul deplasarii animalelor in spatiile publice pe teritoriul Romaniei.

Tinand cont ca in difuzarea rabiei un rol activ il au, pe langa carnivorele domestice (cainele si pisica) si carnivorele salbatice, in mod cu totul special vulpea, care reprezinta un rezervor important al virusului rabic, anual se practica vaccinarea si la carnivorele salbatice, prin administrare de momeli vaccinale pe cale aeriana si manuala, avand in vedere expertiza anilor precedenti care comfirma ca Rabia poate fi redusa ca incidenta la populatia de animale salbatice numai prin vaccinarea orala a vulpilor.

In judetul Sibiu a doua etapa din acest an de administrare aeriana a momelilor cu vaccin in judetul Sibiu (actiune organizata de A.N.S.V.S.A) este programata pentru ultima decada a lunii octombrie prin distribuirea, a 20 de momeli vaccinale / km², din avion, respectandu-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire si rutele de zbor stabilite de catre specialisti, actiune prin care se asigura:

  • imprastierea uniforma a momelilor vaccinale;
  • administrarea acestora in zone de teren inaccesibile omului;
  • posibila eficienta pentru toate animalelor salbatice receptive.

Administrarea manuala a celor 1.750 de momeli vaccinale se realizeaza de catre reprezentantii fondurilor de vanatoare impreuna cu personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, prin amplasarea in perioada 06 – 17 octombrie de momeli vaccinale in zonele rabigene, la vizuina, sau alte locasuri populate cu animale receptive, in jurul localitatilor, a raurilor Olt, Tarnava, Valea Hardibaciului, Cibin, a lacurilor si a barajelor, fiind evitate distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, in apa, pe drumuri publice sau in apropierea spatiilor locuite din cadrul zonelor vizate.

In fondurile de vanatoare in care s-a efectuat imunizarea vulpilor, dupa minimum 45 de zile de la distribuirea momelelor cu vacin antirabic, se vor efectua vanatori de control, actiune organizata de Directia Silvica Sibiu, A.J.P.V.S. Sibiu si responsabilii fondurilor de vanatoare private. Vulpile impuscate vor fi transportate la laboratorul de diagnostic din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, unde vor fi examinate pentru diagnosticul Rabiei, urmand ca, probele cu rezultate negative sa fie transmise la I.D.S.A. Bucuresti, unde se vor efectua examenele de specialitate pentru evaluarea eficientei vaccinari antirabice la vulpi (prezenta Markerului existent in vaccin) in probele recoltate.

Tot in aceasta perioada, D.S.V.S.A. Sibiu distribuie prin autoritatiile locale afise de atentionare si informare pentru ca populatia judetului nostru sa cunoasca programul si zonele de vaccinare, si responsabilitatiile ce ii revin in prevenirea si combaterea Rabiei.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Colegiul Medicilor Veterinari judetean, prin serviciile de specialitate va monitoriza si controla respectarea legislatiei privind identificarea, inregistrarea si vaccinarea antirabica a animalelor receptive, efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii pentru aceaste specii in termenile stabilite prin actele normative, precum si respectarea obligatiilor impuse prin lege proprietarilor de animale de companie, proprietarilor fondurilor de vanatoare si personalului sanitar veterinar implicat.

Dr. Pentea Ioan
Sectretar Colegiul Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

  

Noutati

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

16-01-2017 Ovine si caprine

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

Campania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, incepand cu ultima decada din ianuarie, luna februarie si prima decada a lunii martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie. Mai multe>>

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

11-01-2017 Albine

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

Apicultura, in Romania, este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, ce dainuie din martie pana in octombrie, respectiv, plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, suprafete mari cultivate cu pomi fructiferi si floarea soarelui, activitate care asigura unui important segment din populatie indeletniciri permanente, sau ca o a doua ocupatie, precum si venituri banesti consistente. Mai multe>>

ANSVSA: Protejarea animalelor in perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada

10-01-2017 Animale

ANSVSA: Protejarea animalelor in perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada

Pe fondul avertizarilor meteorologice pentru fenomene severe (temperaturi deosebit de scazute, caderi masive de zapada), ANSVSA recomanda crescatorilor de animale, transportatorilor de animale si organizatorilor de targuri in care se comercializeaza animale vii urmatoarele masuri: Mai multe>>

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

10-01-2017 Bovine

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, animalele trebuie inscrise in Registrul genealogic al rasei. Fermierii interesati trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor productive (COP) la nivel national. Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la bovine, fermierii solicitanti trebuie sa transmita catre Asociatia care le efectueaza COP-ul (controlul oficial al perfomantelor), in forma scrisa sau scanate pe e-mail, urmatoarele documente: Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelor

03-01-2017 Gaini

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelor

Transferul in adapostul de adulte trebuie facut intre 18 si 19 saptamani, fiind contraindicat dupa 20 de saptamani. Perioada de transfer pana la intrarea in ouat se cheama perioada de acomodare si are ca scop adaptarea pasarilor in noul mediu. In aceasta perioada riscul imbolnavirilor este minim, iar cerintele nutritionale reduse, ceea ce-l poate face pe gospodar sa fie optimist, insa nu intotdeauna justificat. Mai multe>>

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

16-12-2016 Pescuit

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

Conform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanta de Urgenta nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura: "pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se practica in baza unui permis de pescuit emis de catre beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ." Mai multe>>

Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

16-12-2016 Pasari

Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

Cresterea pasarilor, in general, este o preocupare importanta pentru un segment de populatie, activitate care, in functie de sistemul de crestere, asigura crescatorului o sursa de hrana in gospodaria proprie, dar si venituri substantiale prin valorificarea de pasari vi, sau oua obtinute, de la pasari crescute in exploatatii comeciale, in sistem ecologic sau industrial. Mai multe>>

Cresterea porcului pentru carne si grasime

15-12-2016 Porcine

Cresterea porcului pentru carne si grasime

Prin acest sistem de crestere si ingrasare se urmareste obtinerea de la porci a unor carcase la care raportul carne si grasime este foarte apropiat. Mai multe>>

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

12-12-2016 Pescuit

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

Consiliul European a convenit, in 12 decembrie 2016, cu privire la posibilitatile de pescuit pentru cele mai importante stocuri de peste din punct de vedere comercial din Marea Neagra pentru 2017. Aceasta decizie afecteaza Bulgaria si Romania. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>