Bovine

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

Procedura pentru eliberarea Certificatului de Origine CO la bovinePentru a beneficia de sprijinul cuplat, animalele trebuie inscrise in Registrul genealogic al rasei. Fermierii interesati trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor productive (COP) la nivel national. Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la bovine, fermierii solicitanti trebuie sa transmita catre Asociatia care le efectueaza COP-ul (controlul oficial al perfomantelor), in forma scrisa sau scanate pe e-mail, urmatoarele documente:

Citeşte mai departe...

Laptele de vaca, cel mai voloros produs alimentar

Productia de lapte de vaca la nivel mondial si in Romania Alaturi de orez, productia mondiala de lapte de vaca integral a fost de 636 milioane de tone in 2013, valorand peste 183 miliarde de dolari.

Citeşte mai departe...

Metode de alaptare a viteilor

Metode naturale artificiale si mixte de alaptare a viteilorIn organizarea hranirii viteilor, o problema deosebit de importanta este modul cum se se administreaza laptele, adica metodele de alaptare, atat in gospodariile individuale cat si in exploatatile zootehnice. In conditiile fermelor mari si cu aglomeratii de vitei, organizarea alaptarii are atat implicatii economice, cat si sanitar-veterinare. Se cunosc trei metode de alaptare: naturala, artificiala si mixta.

Citeşte mai departe...

Validarea primelor abatoare romanesti ce pot exporta carne de vita in Turcia

Validarea primelor abatoare romanesti ce pot exporta carne de vita in TurciaRomania a fost inclusa pe lista Statelor Membre care pot exporta carne de vita in Turcia. Reamintim ca, in urma negocierilor purtate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cu omologul sau turc, Faruk Celik, precum si a diligentelor intreprinse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pe langa institutia similara din Turcia, la inceputul lunii mai 2016 s-a decis asupra redeschiderii comertului cu bovine si carne de vita.

Citeşte mai departe...

Expertiza si suport financiar pentru fermierii din Ardeal oferit de FrieslandCampina Romania

FrieslandCampina Romania lanseaza strategia de dezvoltare dedicata fermierilor din ArdealFrieslandCampina Romania aloca resurse umane si financiare pentru implementarea unei noi strategii care vizeaza dezvoltarea pe termen lung a fermelor partenere din Ardeal. Compania ofera sprijin fermelor pentru cresterea calitatii si cantitatii laptelui furnizat si suport financiar, prin facilitarea accesului la diverse scheme de finantare, cum ar fi plata in avans, pentru fermieri.

Citeşte mai departe...

Intretinerea si ingrijirea rationala a viteilor de la nastere la intarcare

Cresterea viteilor de la nastere la intarcarePrin intretinere rationala se intelege respectarea normelor de igiena a adaposturilor, de igiena corporala si de miscare zilnica, in raport cu cerintele varstei respective. S-a demonstrat ca este strict necesar ca fatarea sa aiba loc la maternitati prevazute cu profilactoriu.

Citeşte mai departe...

Prevenirea si combaterea Bolii Limbii Albastre (Bluetongue)

Prevenire si combatere Boala Limbii Albastre - BluetongueEste o boala infecto-contagioasa a rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, care nu se transmite la alte specii de animale fata de cele enumerate mai sus sau la oameni.

Citeşte mai departe...

Septembrie, luna in care se inscriu vacile in Registrul Genealogic al rasei

Inscriere vaci in Registrul Genealogic al raseiFermierii crescatori de vaci pot solicita numai in luna Septembrie a fiecarui an, inscrierea animalelor in Registrul Genealogic al rasei. Fermierii interesati in acest sens, trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor la lapte/carne (COP), din judetul de resedinta.

Citeşte mai departe...

Hranirea, intretinerea si ingrijirea taurinelor de tractiune

Hranirea intretinerea ingrijirea si exploatarea taurinelor pentru efortIn hranirea taurinelor de tractiune trebuie avut in vedere ca din energia chimica, fiziologica utila, din ratia de productie, numai 1/3 (31-33%) se transforma in lucru mecanic util, diferenta fiind degajata sub forma de caldura, ca rezultat al proceselor metabolice ce au loc la nivelul diferitelor tesuturi ale organismului. Desigur valoarea acestui indice de conversie in lucru mecanic util prezinta limite mai largi de variatie, intre 20-40%, in functie de particularitatile individuale, de starea fiziologica, de conditiile de desfasurare a efortului si de antrenamentul fiecarui animal.

Citeşte mai departe...

Dermatoza nodulara contagioasa (D.N.C.) - Evolutia focarelor si recomandari pentru fermieri

Dermatoza contagioasa nodulara a bovinelor - Evolutia forarelor - masuri pentru fermieriDermatoza nodulara contagioasa (Lumpy Skin Disease) este o boala virala specifica bovinelor si bivolitelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizata prin evolutie rapida si pierderi severe in efectivele infectate, mai ales la cele tinere, respectiv la animalele fara imunitate. Boala cauzeaza pierderi importante datorita restrictiilor care trebuie impuse miscarii si comertului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea.

Citeşte mai departe...

Hranirea si adaparea vacilor

Pasunat vaci - hrana bovine - adaparea vacilorPe timp de vara este obligatoriu ca toate fermele sa dispuna de nutret verde, acesta reprezinta 80-100% din valoarea nutriva a ratiei, in functie de productia zilnica. Baza hranirii este pasunea si conveierul verde din primavara pana in toamna. O pasune foarte buna sau masa verde de calitate poate asigura necesarul de principii nutritive pentru productii medii zilnice de 12-15 Kg/lapte, fara concentrate. Daca vacile produc si cantitati mai mari se dau si concetrate.

Citeşte mai departe...

Avantajele si dezavantajele fermelor de vaci de lapte din Romania

Avantaje si dezavantaje ferme de vaci de lapte din RomaniaCosturile de exploatare in Romania sunt printre cele mai mici din UE, in special datorita hranei pentru animale, fiind cea mai ieftina din UE, conform unui raport al fermelor de vaci de lapte din UE realizat pe baza ultimelor date disponibile din reteaua de date contabile agricole (RICA) pentru 2013.

Citeşte mai departe...

Deblocharea exportului de bovine vii catre Turcia

Deblochare export bovine vii Romania-TurciaIn urma negocierilor purtate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cu omologul sau turc, Faruk Celik, precum si a diligentelor intreprinse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pe langa institutia similara din Turcia, autoritatile romane au primit, in data de 9 iunie 2016, o scrisoare prin care partea turca se arata deschisa sa deblocheze importurile de bovine vii din Romania.

Citeşte mai departe...

Cantitatea de lapte de vaca colectata a crescut cu 7,9% fata de anul trecut

Colectare lapte de vaca 2016In luna aprilie 2016, cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile procesatoare a crescut cu 5,6% fata de luna martie 2016 si cu 7,9% fata de luna aprilie 2015.

Citeşte mai departe...

Procedura de eliberare a Certificatului de origine la Rasa Baltata Romaneasca Tip Simmental si/sau Montbeliard

Procedura eliberare Certificat de origine la Rasa Baltata Romaneasca Tip Simmental - MontbeliardPentru eliberarea Certificatelor de Origine la rasele BR si MO Fermierii solicitanti, trebuie sa transmita catre A.C.V.BR-SIM in forma scrisa sau scanate pe e-mail urmatoarele documente:

Citeşte mai departe...

Dermatoza nodulara virala a rumegatoarelor - Reguli pentru fermieri

Dermatoza nodulara virala a rumegatoarelor - Reguli pentru fermieriDermatoza nodulara virala a rumegatoarelor (Lumpy Skin Disease) afecteaza bovinele si bubalinele de toate varstele si este produsa de un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus. Pana la aceasta data, in Bulgaria au fost confirmate 55 de focare. Masurile pe care trebuie sa le respecte fermierii in vederea evitarii introducerii bolii in exploatatii sunt urmatoarele:

Citeşte mai departe...

Dermatoza Nodulara Contagioasa si nevoia de vaccinare voluntara preventiva

Vaccinare voluntara preventiva Dermatoza NodularaIn cursul zilei de ieri, 10.05.2016, a avut loc o intalnire intre reprezentantii HolsteinRo si ANSVSA. HolsteinRo au sustinut faptul ca, avand in vedere situatia din ultima perioada, din tari precum Israel, Turcia, Macedonia, Grecia si mai nou Bulgaria, privind diagnosticarea Dermatozei Nodulare Contagioase, precum si riscul crescut de extindere a acestei boli in fermele comerciale din tara noastra, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

Citeşte mai departe...

Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor

Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor - Lumpy skin diseaseBoala afecteaza bovinele (bovine si bubaline) de toate varstele si produce pierderi economice deosebit de ridicate, atat cu activitatile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cat si prin faptul ca atrage dupa sine restrictii severe asupra circulatiei speciilor afectate atat pentru comertul intracomunitar, cat si pentru exportul de bovine.

Citeşte mai departe...

Alerta: Dermatita nodulara virala la bovine - in Bulgaria

Dermatita nodulara virala bovineS-a confirmat evolutia unor focare de dermatita nodulara la bovinele din Bulgaria. Expertii ANSVSA supravegheaza si monitorizeaza miscarile, deocamdata nu avem cazuri in Romania. Boala evolueaza grav mai ales la tineret, fiind insotita de simptome ca: anorexie, reticenta la miscare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora. Pentru reducerea riscului aparitiei bolii in efectivele din Romania se recomanda:

Citeşte mai departe...

Poza fermei tale iti poate aduce un tauras de rasa

Concurs fotografic ferme de vaci Baltata RomaneascaAsociatia crescatorilor de vaci Baltata Romaneasca de tip Simmnetal lanseaza concursul cu tema "Cea mai reusita poza din ferma Dumneavoastra". Cea mai buna poza va fi premiata cu un tauras cu certificat de origine.

Citeşte mai departe...

Sindromul vacii grase

Sindromul vacii graseSindromul vacii grase este o combinatie de tulburari metabolice, digestive si de reproductie care afecteaza vacile periparturiene obeze. Boala are o frecventa rara si apare in unitatile in care, datorita greselilor la intocmirea ratiilor, se creeaza posibilitatea consumului excesiv de nutreturi de buna calitate, cu un continut energetic crescut, dar pe un fond de ratii dezechilibrate.

Citeşte mai departe...

Sedinta Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine din Romania

Sedinta Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine din RomaniaAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in 10 martie 2016 la sedinta Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine din Romania, care s-a desfasurat la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala Balotesti.

Citeşte mai departe...

Reguli privind producerea si comercializarea laptelui de vaca

Legislatie producere si vanzare lapte de vacaProducerea si valorificarea laptelui de vaca este atent monitorizata de serviciile sanitare veterinare de la procesul de obtinere in exploatatie, la colectare, transport la procesare, pana la consumator, avand la baza norme specifice de igiena si calitate pentru laptele crud destinat prelucrarii, cu prioritate in unitatile de procesare a laptelui, obligate sa receptioneze si sa proceseze doar lapte crud provenit de la exploatatii cu vaci, care indeplinesc criterile de calitate impuse prin legislatia europeana din acest domeniu.

Citeşte mai departe...

Cresterea viteilor sugari

 vitel2Informatii privind calitatea colostrului, ingrijirea vitelului la fatare, hranirea viteilor sugari pana la intarcare, spatiul pentru intretinerea viteilor sugari, etc.

Citeşte mai departe...

Tetania de repaus (Tetania de grajd) la vitei

Tetania de repaus - Tetania de grajd - Tetania de nutritie la viteiTetania de repaus a fost denumita in mai multe feluri, fie tetania de grajd, tetania de iarna etc, dar credem ca denumirea corecta a bolii ar fi ''tetania de nutritie" a tineretului taurin supus ingrasarii. Factorii alimentari sunt reprezentati de iarba tanara, luxurianta, consumul de foi si capete de sfecla, de turte bogate in albumine, porumb in exces asociat cu tarate de grau, tarate de grau asociat cu faina de ciocalai, srot de macese, taitei de sfecla, melasa si uree, etc.

Citeşte mai departe...

Rezultatele activitatii de reproductie si ameliorare a taurinelor din Bistrita-Nasaud in 2015

reproductie si ameliorare la specia taurine Bistrita-NasaudA devenit deja o traditie, ca la inceputul fiecarui an, Asociatia Crescatorilor de Taurine Bistrita-Nasaud si Biagen Select, organizatie a crescatorilor de taurine, sa desfasoare o sedinta de analiza a activitatii de reproductie si ameliorare la specia taurine pentru anul precedent. Astfel, vineri, 8 ianuarie 2016, in prezenta prefectului Ioan Tintean, a avut loc sedinta de bilant pentru anul 2015.

Citeşte mai departe...

Sisteme intensive de ingrasare a taurinelor

Ingrasarea intensiva a bovinelorPrin notiunea de ''ingrasare'' intelegem fenomenul de sporire a masei corporale, nu numai prin depunerea de grasime, ci in primul rand prin cresterea volumului masei musculare, pe baza unui regim abundent de hranire. Cresterea masei corporale si modificarea raporturilor intre diferitele tesuturi si parti componente ale corpului animal in timpul perioadei de ingrasare depind de sitemul de crestere si exploatare si in cadrul sistemului de tehnologia de ingrasare folosita. Dupa gradul de intesivitate al ingrasarii, deosebim urmatoarele sisteme: intensiv si extensiv. Ne vom ocupa de sistemul intensiv de ingrasare.

Citeşte mai departe...

Romania a reprimit statutul de tara cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiforma Bovina

Romania statut de tara cu risc neglijabil pentru ESBOrganizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a informat oficial ANSVSA ca, incepand cu data de 8 decembrie 2015, Romania si-a recapatat statutul ”de tara cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiforma Bovina”. Decizia a fost luata de Comisia Stiintifica a OIE, care a concluzionat ca Romania s-a conformat prevederilor Codului Terestru si s-a calificat pentru restabilirea statutului de “tara cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiforma Bovina”.

Citeşte mai departe...

Selectia vacilor de prasila

Selectia bovinelor de prasilaIn ameliorarea vacilor se acorda mai multa atentie taurilor datorita numarului mare de produsi pe care il dau. Faptul ca prin folosirea taurilor testati s-au obtinut rezultate deosebite in ameliorarea taurinelor, nu inseamna ca selectia vacilor de prasila trebuie neglijata. Pentru a obtine in fiecare generatie tauri valorosi care sa ridice in continuare nivelul rasei, este necesar sa existe vaci-mame de tauri cu valoare genotipica si fenotipica ridicata.

Citeşte mai departe...

Finalizarea proiectului transfrontalier de productie sustenabila si bune practici in fermele de bovine

productie sustenabila si bune practici in fermele de bovineUSAMV Iasi si partenerii sai au organizat, in data de 24 Noiembrie 2015 conferinta de inchidere a proiectului 'Promovarea productiei sustenabile si implementarea bunelor practici in fermele de bovine din zona transfrontaliera Romania - Republica Moldova si Ucraina'. In cadrul proiectului s-au realizat 2 ferme model pentru cresterea bovinelor, 3 centre pentru monitorizarea productiilor de lapte si carne, editarea unui manual de bune practici in cresterea bovinelor, dezvoltarea unui software de gestiune a productiilor bovine si de control oficial al acestora, precum si realizarea unei pagini de internet cu informatii generale, exemple de bune practici si tehnologii de productie in fermele de bovine.

Citeşte mai departe...

Selectia taurilor de reproductie

Selectia taurilor pentru reproductiePrincipalul mijloc in ameliorarea taurinelor in conditiile actuale il constituie exercitarea presiunii de selectie prin intermediul taurilor folositi in reteaua de insamantari artificiale. Se stie ca masculul, prin fiii si ficele sale, are o pondere mult mai mare asupra progresului genetic al rasei, ajungand pana la 70%, restul revenind femelei. De aici rezulta un fapt deosebit de important pentru ameliorare si anume, necesitatea producerii dirijate a generatiilor de taurasi, selectia acestora pentru a depista pe cei cu valoare genotopica ridicata, care sunt in mod sigur amelioratori si folosirea lor intensa la insamantarile artificiale.

Citeşte mai departe...

Hranirea vacilor in timpul iernii

Hranirea bovinelor iarnaHranirea vacilor in timpul iernii trebuie sa aiba drept obiectiv mentinerea nivelului productiv din timpul verii, scop destul de greu de realizat. In conditiile tarii noastre, perioada hranirii de iarna o putem considera intre 15 octombrie si 15 aprilie, cand vacile sunt tinute in grajd. Pentru mentinerea nivelului productiv si prevenirea scaderii cantitatii de lapte a efectivului, o atentie deosebita trebuie acordata atat trecerii de la regimul de pasunat la regimul de stabulatie, cat si trecerii de la regimul de stabulatie la regimul de pasunat.

Citeşte mai departe...

Noutati

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

10-01-2017 Bovine

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, animalele trebuie inscrise in Registrul genealogic al rasei. Fermierii interesati trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor productive (COP) la nivel national. Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la bovine, fermierii solicitanti trebuie sa transmita catre Asociatia care le efectueaza COP-ul (controlul oficial al perfomantelor), in forma scrisa sau scanate pe e-mail, urmatoarele documente: Mai multe>>

Laptele de vaca, cel mai voloros produs alimentar

27-11-2016 Bovine

Laptele de vaca, cel mai voloros produs alimentar

Alaturi de orez, productia mondiala de lapte de vaca integral a fost de 636 milioane de tone in 2013, valorand peste 183 miliarde de dolari. Mai multe>>

Metode de alaptare a viteilor

25-11-2016 Bovine

Metode de alaptare a viteilor

In organizarea hranirii viteilor, o problema deosebit de importanta este modul cum se se administreaza laptele, adica metodele de alaptare, atat in gospodariile individuale cat si in exploatatile zootehnice. In conditiile fermelor mari si cu aglomeratii de vitei, organizarea alaptarii are atat implicatii economice, cat si sanitar-veterinare. Se cunosc trei metode de alaptare: naturala, artificiala si mixta. Mai multe>>

Validarea primelor abatoare romanesti ce pot exporta carne de vita in Turcia

18-10-2016 Bovine

Validarea primelor abatoare romanesti ce pot exporta carne de vita in Turcia

Romania a fost inclusa pe lista Statelor Membre care pot exporta carne de vita in Turcia. Reamintim ca, in urma negocierilor purtate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cu omologul sau turc, Faruk Celik, precum si a diligentelor intreprinse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pe langa institutia similara din Turcia, la inceputul lunii mai 2016 s-a decis asupra redeschiderii comertului cu bovine si carne de vita. Mai multe>>

Expertiza si suport financiar pentru fermierii din Ardeal oferit de FrieslandCampina Romania

28-09-2016 Bovine

Expertiza si suport financiar pentru fermierii din Ardeal oferit de FrieslandCampina Romania

FrieslandCampina Romania aloca resurse umane si financiare pentru implementarea unei noi strategii care vizeaza dezvoltarea pe termen lung a fermelor partenere din Ardeal. Compania ofera sprijin fermelor pentru cresterea calitatii si cantitatii laptelui furnizat si suport financiar, prin facilitarea accesului la diverse scheme de finantare, cum ar fi plata in avans, pentru fermieri. Mai multe>>

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

14-09-2016 Pajisti pasuni fanete

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

TerraCalco 95 este cea mai buna solutie pentru a amenda solul, optimizand astfel cantitatea si calitatea pasunilor si a fanetelor. Compania Carmeuse vine in ajutorul agricultorilor prin crearea unui sol mai fertil, cu plante cu o valoare furajera mai mare. Mai multe>>

Intretinerea si ingrijirea rationala a viteilor de la nastere la intarcare

07-09-2016 Bovine

Intretinerea si ingrijirea rationala a viteilor de la nastere la intarcare

Prin intretinere rationala se intelege respectarea normelor de igiena a adaposturilor, de igiena corporala si de miscare zilnica, in raport cu cerintele varstei respective. S-a demonstrat ca este strict necesar ca fatarea sa aiba loc la maternitati prevazute cu profilactoriu. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea Bolii Limbii Albastre (Bluetongue)

30-08-2016 Bovine

Prevenirea si combaterea Bolii Limbii Albastre (Bluetongue)

Este o boala infecto-contagioasa a rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, care nu se transmite la alte specii de animale fata de cele enumerate mai sus sau la oameni. Mai multe>>

Septembrie, luna in care se inscriu vacile in Registrul Genealogic al rasei

30-08-2016 Bovine

Septembrie, luna in care se inscriu vacile in Registrul Genealogic al rasei

Fermierii crescatori de vaci pot solicita numai in luna Septembrie a fiecarui an, inscrierea animalelor in Registrul Genealogic al rasei. Fermierii interesati in acest sens, trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor la lapte/carne (COP), din judetul de resedinta. Mai multe>>

Hranirea, intretinerea si ingrijirea taurinelor de tractiune

21-08-2016 Bovine

Hranirea, intretinerea si ingrijirea taurinelor de tractiune

In hranirea taurinelor de tractiune trebuie avut in vedere ca din energia chimica, fiziologica utila, din ratia de productie, numai 1/3 (31-33%) se transforma in lucru mecanic util, diferenta fiind degajata sub forma de caldura, ca rezultat al proceselor metabolice ce au loc la nivelul diferitelor tesuturi ale organismului. Desigur valoarea acestui indice de conversie in lucru mecanic util prezinta limite mai largi de variatie, intre 20-40%, in functie de particularitatile individuale, de starea... Mai multe>>

Dermatoza nodulara contagioasa (D.N.C.) - Evolutia focarelor si recomandari pentru fermieri

07-07-2016 Bovine

Dermatoza nodulara contagioasa (D.N.C.) - Evolutia focarelor si recomandari pentru fermieri

Dermatoza nodulara contagioasa (Lumpy Skin Disease) este o boala virala specifica bovinelor si bivolitelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizata prin evolutie rapida si pierderi severe in efectivele infectate, mai ales la cele tinere, respectiv la animalele fara imunitate. Boala cauzeaza pierderi importante datorita restrictiilor care trebuie impuse miscarii si comertului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea. Mai multe>>