Dermatoza Nodulara Contagioasa si nevoia de vaccinare voluntara preventiva

Vaccinare voluntara preventiva Dermatoza NodularaIn cursul zilei de ieri, 10.05.2016, i-am insotit pe domnul Serban Nicusor, presedinte ACV HolsteinRo, si dr. Cosmin Ghencioiu la o intalnire de lucru cu presedintele ANSVSA, domnul dr. Radu Roatis Chetan, vicepresedintele ANSVSA, dr. Mihai Ponea, domnul consilier al presedintelui ANSVSA, academician Nicolae Manolesc si reprezentanti ai Directiei pentru Sanatatea Animala din cadrul ANSVSA.

Reprezentantii HolsteinRo au sustinut faptul ca, avand in vedere situatia din ultima perioada, din tari precum Israel, Turcia, Macedonia, Grecia si mai nou Bulgaria, privind diagnosticarea Dermatozei Nodulare Contagioase, si riscul crescut de extindere a acestei boli in fermele comerciale din tara noastra, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

1. Situatia in Grecia, Turcia si Bulgaria este:

    • Grecia 2015: Animale Susceptibile: 6.033 / Animale omorate: 6.003
    • Grecia 2016: Animale Susceptibile: 7.658 / Animale omorate: 7.604
    • Turcia 2015: Animale Susceptibile: 182.725 / Animale omorate: 129
    • Bulgaria 2016: Animale Susceptibile: 589 / Animale omorate: 589

Sursa: Oficiul International de Epizootii (http://www.oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Diseaseinformation/Immsummary)

 

2. Aparitia unor focare de Dermatoza Nodulara Contagioasa in ferme industriale din Romania, prevede conform legislatiei europene actuale introducerea masurii de stamping out (omorarea intregului efectiv).

Legislatia UE mentioneaza faptul ca exista posibilitatea acordarii unor despagubiri UE pentru fiecare animal omorat care se ridica la 800 euro per animal. O eventuala suma suplimentara ar trebui sa fie acordata de la Bugetul ANSVSA / MARD insa acesta suma nu exista. Aceasta despagubire se poate acorda in termen de 4 pana la 6 luni, insa dupa cum stim valoarea de piata a unui animal (junica gestanta) este de peste 1.800 euro. Animalele omorate sunt ingropate in ferma si nu transportate spre ecarisare in centrele furnizorilor de servicii de ecarisaj.

In aceste conditii, aparitia unui focar intr-o ferma industriala ar conduce la falimentul fermelor pentru ca:

    • Se distruge un efectiv matur, in productie, plus tineretul si se acorda o despagubire de cca 40% din valoarea reala a animalelor.
    • Se blocheaza contractele de furnizare a laptelui pentru o perioada de 10 – 16 luni, iar in conditiile actuale ale pietei acest lucru este dramatic.
    • Pentru o perioada de 10 – 16 luni se va opri livrarea de lapte, ceea ce inseamna imposibilitatea totala de a achita credite, rate leasing pentru utilaje, impozite si salarii.

 

3. Diagnosticarea unor focare de Dermatoza Nodulara Contagioasa in Romania, urmata de o procedura standard de autorizare a unui vaccin ar conduce la cresterea riscului de aparitie a unor noi focare.

 

4. In imediata vecinatate a granite de sud a Romaniei, se afla o concentrare mare de ferme de vaci, cu sute de salariati. Toate aceste ferme, sunt supuse unor riscuri iminente avand in vedere imposibilitatea protejarii prin masuri nespecifice precum dezinsectia in zona Dunarii.

 

5. Producatorul de vaccinuri, Intervet Romania, parte componenta a grupului farmaceutic Merck (singurul producator international de vaccin cu facilitati logistice in Emisfera Nordica – mai este un laborator de stat in Africa de Sud) si-a aratat disponibilitatea de a oferi spre vanzare fermierilor din Romania vaccinul pentru imunizare impotriva Dermatozei Nodulare Contagioase, conform documentelor anexate.

Cu toate ca exista un set de masuri nespecifice, asa cum mentionam anterior, riscurile iminente de imbolnavire la care sunt supuse animale din fermele crescatorilor romani de vaci ne-a determinat sa solicitam constituirea de urgenta a unui stoc national de vaccin si oferirea posibilitatii de VACCINARE VOLUNTARA PREVENTIVA pentru toti fermierii interesati, care isi asuma din punct de vedere financiar achizitia de vaccin.

Intelegem, si suntem mahniti, ca exista un curent indreptat impotriva acestei solicitari, curent sprijinut de catre reprezentantii catorva dintre comerciantii de animale. Acestia vehiculeaza ideea inregistrarii unor reduceri a vanzarilor/exporturilor ca urmare a introducerii acestei masuri de vaccinare, masura vitala de protectie a efectivelor de vaci matca.

Domniile lor speculeaza o prevedere a legislatiei europene care prevede faptul ca mai intai trebuie sa apara un focar si abia ulterior se poate incepe vaccinarea.

Exista insa si traderi de animale, cu investitii foarte mari in judetele Prahova si Calarasi, care ne-au contactat insistand asupra pericolului reprezentat de boala si a necesitatii vaccinarii.

Bazandu-ne pe discernamantul autoritatilor sanitar veterinare din Romania speram ca acestea sa puna pe primul plan interesele producatorilor romani, a fermierilor care produc pentru piata romaneasca si familiile romanilor si nu vor fi vulnerabile la puterea de persuasiune a unor comercianti. Speram in egala masura ca autoritatile sanitar veterinare romane vor apara cu buna credinta interesele fermierilor romani.

Asteptam cu maxim interes raportul sedintei de lucru a Comisiei – pe tema Dermatozei Nodulare Contagioase - la care participa astazi si maine, doamna dr. Ioana Alexandra Neghirla.

Orice intarziere cauzata de proceduri interne, specific oricarei institutii, se poate solda cu pierderi foarte importante pentru producatorii de lapte romani.

 

LUPU Ionut Costin
director A.C.V. HolsteinRo

HolsteinRO

  

 

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Reproductia

17-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Reproductia

Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania. Mai multe>>