Cabaline

Anemia infectioasa ecvina

Anemia infectioasa ecvina AIEIn atentia proprietarilor de cabaline: Anemia Infectioasa Ecvina (A.I.E.) cunoscuta si sub denumirea de febra de mlastina, este o boala virala produsa de un lentivirus cu actiune complexa care se manifesta la cai, catari si magari. Actiunile privind supravegherea Anemiei Infectioase Ecvine includ:

Citeşte mai departe...

Modernizarea hergheliilor de stat

hergheliejpeg-1375887644Modernizarea hergheliilor de stat si punerea in valoare a cailor de rasa se vor putea face din 2016 cu ajutorul fondurilor europene, daca Directia de Crestere, Exploatare si Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Romsilva va obtine personalitate juridica.

Citeşte mai departe...

Studiu inedit. Proprietarii de cai pot lupta impotriva mustelor cu ajutorul viespilor, in loc de insecticide

Cresterea cabalinelor - folosirea viespilor parazitoizi impotriva mustelorUn studiu recent dezvoltat de cercetatorii americani, sugereaza ca fermele si proprietarii de cai nu trebuie sa recurga la utilizarea insecticidelor pentru a controla populatiile de muste, putand sa foloseasca in loc viespi parazitare, aceasta tehnica functionand la fel de bine, fara sa fie daunatoare mediului inconjurator.

Citeşte mai departe...

„Seara Cailor”, un spectacol sportiv alaturi de cai, pentru toate varstele

Spectacol nocturn - Seara Cailor 2015Clubul Equestria organizeaza, in cadrul Finalei Circuitului Salonul Calului, un spectacol nocturn – Seara Cailor - care imbina cu succes probele sportive cu frumoase momente artistice si completeaza programul celui mai mare circuit ecvestru din tara cu o seara de poveste. Show-ul ce va avea loc pe 26 septembrie, incepand cu ora 20:00, in manejul acoperit, va oferi publicului si o demonstratie de dresaj ecvestru si cascadorii prezentate de indragitul actor Denis Stefan, impreuna cu caii sai, Ardo si Irbis.

Citeşte mai departe...

Concursul National de Sarituri peste Obstacole „Cupa Romaniei” se desfasoara in perioada 23 – 26 iulie

Sarituri obstacole Cupa Romaniei iulie 2015Din motive organizatorice, competitia nationala de sarituri peste obstacole „Cupa Romaniei”, organizata de baza hipica Equestria si Federatia Ecvestra Romana, se desfasoara cu o saptamana mai devreme, mai precis ȋn perioada 23 – 26 iulie. Concursul are loc ȋn cadrul etapei a III-a a Circuitului Salonul Calului si vine sa completeze seria evenimentelor ecvestre cu un spectacol sportiv ce reuneste aproximativ 160 de cai si 90 de calareti din toata tara.

Citeşte mai departe...

Numar record de concurenti la prima etapa a Circuitului Salonul Calului

Prima etapa a Circuitului Salonul CaluluiPrima etapa a Circuitului Salonul Calului, desfasurata ȋn perioada 24-26 aprilie la Baza Hipica Equestria, a gazduit un numar record de concurenti, cu peste 185 de cai si 120 de jockey profesionisti si amatori, juniori si adulti. Acestia au atras atentia spectatorilor prezenti ȋn tribune printr-un program bogat, cu 18 probe de sarituri peste obstacole, de niveluri diferite de dificultate: probe cu baraj, probe de stafeta, probe de ȋndemanare calare si probe la cronometru.

Citeşte mai departe...

Nou sezon de vaccinari contraceptive pentru caii de la Letea

Vaccinarea cailor de la LeteaVIER PFOTEN anunta reluarea programului de control al reproductiei pentru caii salbaticiti din Grindul Letea, Delta Dunarii, printr-o noua sesiune de vaccinari imuno-contraceptive. In perioada decembrie 2014 — ianuarie 2015, echipa de veterinari specialisti VIER PFOTEN a tranchilizat si vaccinat 22 de iepe si a revaccinat alte 16 din lotul celor 100 de animale imunizate contraceptiv anul trecut.

Citeşte mai departe...

Rasele de cai din Patrimoniul Genetic National

Rase de cai HutulPatrimoniul genetic national al statului este reprezentat prin nucleele de reproductie apartinand raselor crescute traditional in hergheliile de stat ale Romaniei si este constituit din efectivele de cabaline promovate de catre Comisia Nationala de Clasare si Evaluare a Cabalinelor in Herghelia Nationala, incadrate in urmatoarele categorii de reproductie: armasari pepinieri, iepe mama si armasari de monta publica.

Citeşte mai departe...

S-au pus in vanzare biletele la cea de-a treia editie a Salonului Calului

A treia editie a Salonului CaluluiS-au pus in vanzare biletele la cea de-a 3-a editie a Salonului Calului, eveniment integrat dedicat tuturor activitatilor sportive, de divertisment si de business ecvestru din Romania, care va avea loc in perioada 26 septembrie — 5 octombrie 2014.

Citeşte mai departe...

Lipitan - Un cal cu o alura nobila

Cal de rasa LipitanLipitanul, este un cal de rasa strans asociat cu scoala spaniola de calarie din Viena, Austria, rasa fiind cunoscuta din sec. VI cand s-a format prima herghelie in satul sloven Lipica. Stramosii calului Lipitan sunt recunoscuti din sec.VII, rezultati din cai iberici si alte rase de cai.

Citeşte mai departe...

Caii salbatici din Grindul Letea - proiect de control al reproductiei

Cai LeteaFundatia Vier Pfoten a dus la bun sfarsit a doua faza a proiectului de control al reproductiei cailor salbaticiti din Grindul Letea, prin imunizarea contraceptiva a unui numar total de 100 de iepe. Potrivit unui recensamant aerian realizat de organizatie in luna aprilie, in Grindul Letea traiesc aproximativ 500 de cai salbaticiti.

Citeşte mai departe...

Verificarea fiselor de identificare si inregistrare a ecvideelor in Neamt si Suceava

identificarea ecvideelorIn baza Planului comun de actiune nr. 7620/2014, reprezentanti ai A.N.A.R.Z. impreuna cu ofiteri din cadrul I.G.P.R.- Directia de Ordine Publica au efectuat verificari pe raza judetelor Neamt si Suceava, cu privire la modul de distribuire si completare a fiselor de identificare si inregistrare a ecvideelor (cabaline).

Citeşte mai departe...

Salonul Calului devine evenimentul consacrat al anului pentru sportul echitatiei din Romania

Salonul Calului 2014A treia editie propune in premiera doua zile de spectacol ecvestru si sase zile de concursuri internationale de echitatie de inalt nivel.

Citeşte mai departe...

'Cupa Napoca Sport Horse' O competitie unica in Transilvania

Cupa Napoca Sport Horse-2014Editia din acest an a Cupei Napoca Sport Horse se anunta una de succes, pana in acest moment fiind inscrisi in concurs nu mai putin de 70 de cai. Beneficiind de o puternica participare internationala si o crestere constanta de la o editie la alta, Cupa Napoca Sport Horse este singura competitie de sarituri peste obstacole din Transilvania si a doua ca marime din tara.

Citeşte mai departe...

Doar doua saptamani pana la Transylvania Horse Show 2014

Transylvania Horse Show 2014A IV-a editie Transylvania Horse Show, cel mai cunoscut concurs hipic international din Romania, se desfasoara anul acesta in perioada 2-4 mai. La fel ca si in anii anteriori, competitia este organizata in satul Prod, comuna Hoghilag, langa Sighisoara.

Citeşte mai departe...

Verificari in Sibiu si Mures privind inregistrarea, achizitia si comercializarea cailor

Verificari ecvideeSpecialisti din cadrul A.N.A.R.Z./O.A.R.Z. Sibiu si Mures, impreuna cu politisti din cadrul I.G.P.R–Directia de Ordine Publica, au efectuat in perioada 24 februarie – 28 martie 2014 verificari pe raza judetelor Sibiu si Mures cu privire la inregistrarea, achizitia si comercializarea ecvideelor.

Citeşte mai departe...

Ferma “Magarul Miracol” din Ucraina

magarus4 resizeIn satul Zalesnoe, din Crimeea, cu zece ani in urma, sa deschis unica ferma de magari din CSI cu denumirea "Magarul Miracol”. Aceasta idee de afaceri sa nascut spontan, din dragoste pentru cai.

Citeşte mai departe...

Oameni de afaceri din Israel interesati de Herghelia Mangalia

pur sange3 resizeO delegatie de oameni de afaceri din Israel se afla in aceste zile la Mangalia,in vederea identificarii oprtunitatilor de investitii in zona.

Citeşte mai departe...

Primul eveniment hipic international, la Mangalia

Cupa Toamnei-2013Hipodromul Hergheliei Mangalia a fost, sambata, 12 octombrie, gazda evenimentului hipic international 'Cupa Toamnei - 2013', primul de acest gen, de la redeschiderea Hergheliei. Zeci de pasionati de hipism au avut ocazia sa asiste la spectaculoasele curse de galop sustinute pe Hipodromul Hergheliei Mangalia.

Citeşte mai departe...

Caii din rasa Morgan

mainbarn 1 -318x206 resizeNascut in 1789, Justin Morgan, si-a inceput activitatea cu un armasar pe nume "Figure." Calitatea armasarului era vizibila in picioarele sale drepte si curate, pieptul si umerii musculosi, capul fin, ochii largi si expresivi, urechi mici, coada si coama groasa.

Citeşte mai departe...

Herghelia Mangalia va fi redata circuitului turistic

Herghelia MangaliaHerghelia Mangalia va fi redata circuitului turistic, in urmatoarele zile, in urma implicarii reprezentantilor CJC. Potrivit conducerii institutiei, la Herghelia Mangalia se vor relua cursele cu cai pur sange arab, apreciate atat printre localnici, dar mai ales in randul turistilor.

Citeşte mai departe...

Cai din rasa araba la Herghelia Cernavoda

cal-rasa-armasar-pur-sange-arab resizeRasa araba, provine din tarile arabe si a fost exportat in foarte multe tari pentru ameliorarea cailor locali.

Citeşte mai departe...

Herghelia Mezőhegyes, patrimoniul national ungar

739big resizeNumele Mezohegyes este legata inca de acum doua secole de cal si de cresterea calului.

Citeşte mai departe...

Laptele miraculos de iapa

big 1Foarte multe afectiuni cardiovasculare, gastrointestinale, nevrotice, etc. sunt vindecabile prin laptele provenit de la iepele din rasa Haflinger.

Citeşte mai departe...

Primele intreceri de calarie

Amy-riding-Circuitous-October-17-or-18-2011In Evul mediu, la curtile princiare, precum si in anturajul nobililor, incepe sa se practice vanatorile calari, accentul punandu-se din ce in ce mai mult pe intrecerile calari.

Citeşte mai departe...

Patura pentru cai care indeparteaza insectele

patura-antimuscaExista paturi speciale concepute pentru uscarea calului dupa spalare si indepartarea insectelor.

 

Citeşte mai departe...

Calarie in rezervatii si paduri

Departamentul de Servicii pentru Agricultura Florida si Protectia Consumatorilor ii invita pe turisti sa viziteze trasee remarcabile atat in nordul cat si in sudul statului american Florida.

Citeşte mai departe...

Prevenirea infectarii cu virusul West Nile (VWN) la cabaline

George Greig, secretar pentru agricultura in Pensylvania (SUA), a cerut proprietarilor de cai sa consulte medicii veterinari cu privire la optiunile de prevenire a virusul West Nile (VWN), inainte de a aparitia tantarilor in aceasta primavara.

Citeşte mai departe...

Echitatia feminina

In echitatia mondiala isi face din ce in ce mai mult loc elementul feminin atat in concursurile hipice, cat si in serviciul auxiliar de ingrijire.

Citeşte mai departe...

Calul andaluz

Calul andaluz a fost apreciat inca din Evul Mediu. A fost cunoscut oficial sub numele de cal pur spaniol.

Citeşte mai departe...

Herghelii traditionale din Romania

In prezent Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, prin directiile sale silvice administreaza mai multe sectii de crestere a cabalinelor de rasa:

.

Citeşte mai departe...

Afectiuni pulmonare la cai

La cabaline intalnim urmatoarele boli pulmonare: edemul pulmonar, pneumonia si emfizemul pulmonar.

Citeşte mai departe...

Noutati

Anemia infectioasa ecvina

09-02-2016 Cabaline

Anemia infectioasa ecvina

In atentia proprietarilor de cabaline: Anemia Infectioasa Ecvina (A.I.E.) cunoscuta si sub denumirea de febra de mlastina, este o boala virala produsa de un lentivirus cu actiune complexa care se manifesta la cai, catari si magari. Actiunile privind supravegherea Anemiei Infectioase Ecvine includ: Mai multe>>

Modernizarea hergheliilor de stat

11-11-2015 Cabaline

Modernizarea hergheliilor de stat

Modernizarea hergheliilor de stat si punerea in valoare a cailor de rasa se vor putea face din 2016 cu ajutorul fondurilor europene, daca Directia de Crestere, Exploatare si Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Romsilva va obtine personalitate juridica. Mai multe>>

Studiu inedit. Proprietarii de cai pot lupta impotriva mustelor cu ajutorul viespilor, in loc de insecticide

08-11-2015 Cabaline

Studiu inedit. Proprietarii de cai pot lupta impotriva mustelor cu ajutorul viespilor, in loc de insecticide

Un studiu recent dezvoltat de cercetatorii americani, sugereaza ca fermele si proprietarii de cai nu trebuie sa recurga la utilizarea insecticidelor pentru a controla populatiile de muste, putand sa foloseasca in loc viespi parazitare, aceasta tehnica functionand la fel de bine, fara sa fie daunatoare mediului inconjurator. Mai multe>>

„Seara Cailor”, un spectacol sportiv alaturi de cai, pentru toate varstele

18-09-2015 Cabaline

„Seara Cailor”, un spectacol sportiv alaturi de cai, pentru toate varstele

Clubul Equestria organizeaza, in cadrul Finalei Circuitului Salonul Calului, un spectacol nocturn – Seara Cailor - care imbina cu succes probele sportive cu frumoase momente artistice si completeaza programul celui mai mare circuit ecvestru din tara cu o seara de poveste. Show-ul ce va avea loc pe 26 septembrie, incepand cu ora 20:00, in manejul acoperit, va oferi publicului si o demonstratie de dresaj ecvestru si cascadorii prezentate de indragitul actor Denis Stefan, impreuna cu caii sai, Ardo... Mai multe>>

Concursul National de Sarituri peste Obstacole „Cupa Romaniei” se desfasoara in perioada 23 – 26 iulie

15-07-2015 Cabaline

Concursul National de Sarituri peste Obstacole „Cupa Romaniei” se desfasoara in perioada 23 – 26 iulie

Din motive organizatorice, competitia nationala de sarituri peste obstacole „Cupa Romaniei”, organizata de baza hipica Equestria si Federatia Ecvestra Romana, se desfasoara cu o saptamana mai devreme, mai precis ȋn perioada 23 – 26 iulie. Concursul are loc ȋn cadrul etapei a III-a a Circuitului Salonul Calului si vine sa completeze seria evenimentelor ecvestre cu un spectacol sportiv ce reuneste aproximativ 160 de cai si 90 de calareti din toata tara. Mai multe>>

Numar record de concurenti la prima etapa a Circuitului Salonul Calului

28-04-2015 Cabaline

Numar record de concurenti la prima etapa a Circuitului Salonul Calului

Prima etapa a Circuitului Salonul Calului, desfasurata ȋn perioada 24-26 aprilie la Baza Hipica Equestria, a gazduit un numar record de concurenti, cu peste 185 de cai si 120 de jockey profesionisti si amatori, juniori si adulti. Acestia au atras atentia spectatorilor prezenti ȋn tribune printr-un program bogat, cu 18 probe de sarituri peste obstacole, de niveluri diferite de dificultate: probe cu baraj, probe de stafeta, probe de ȋndemanare calare si probe la cronometru. Mai multe>>

Nou sezon de vaccinari contraceptive pentru caii de la Letea

28-01-2015 Cabaline

Nou sezon de vaccinari contraceptive pentru caii de la Letea

VIER PFOTEN anunta reluarea programului de control al reproductiei pentru caii salbaticiti din Grindul Letea, Delta Dunarii, printr-o noua sesiune de vaccinari imuno-contraceptive. In perioada decembrie 2014 — ianuarie 2015, echipa de veterinari specialisti VIER PFOTEN a tranchilizat si vaccinat 22 de iepe si a revaccinat alte 16 din lotul celor 100 de animale imunizate contraceptiv anul trecut. Mai multe>>

Rasele de cai din Patrimoniul Genetic National

17-11-2014 Cabaline

Rasele de cai din Patrimoniul Genetic National

Patrimoniul genetic national al statului este reprezentat prin nucleele de reproductie apartinand raselor crescute traditional in hergheliile de stat ale Romaniei si este constituit din efectivele de cabaline promovate de catre Comisia Nationala de Clasare si Evaluare a Cabalinelor in Herghelia Nationala, incadrate in urmatoarele categorii de reproductie: armasari pepinieri, iepe mama si armasari de monta publica. Mai multe>>

S-au pus in vanzare biletele la cea de-a treia editie a Salonului Calului

10-09-2014 Cabaline

S-au pus in vanzare biletele la cea de-a treia editie a Salonului Calului

S-au pus in vanzare biletele la cea de-a 3-a editie a Salonului Calului, eveniment integrat dedicat tuturor activitatilor sportive, de divertisment si de business ecvestru din Romania, care va avea loc in perioada 26 septembrie — 5 octombrie 2014. Mai multe>>

Lipitan - Un cal cu o alura nobila

02-08-2014 Cabaline

Lipitan - Un cal cu o alura nobila

Lipitanul, este un cal de rasa strans asociat cu scoala spaniola de calarie din Viena, Austria, rasa fiind cunoscuta din sec. VI cand s-a format prima herghelie in satul sloven Lipica. Stramosii calului Lipitan sunt recunoscuti din sec.VII, rezultati din cai iberici si alte rase de cai. Mai multe>>

Caii salbatici din Grindul Letea - proiect de control al reproductiei

23-07-2014 Cabaline

Caii salbatici din Grindul Letea - proiect de control al reproductiei

Fundatia Vier Pfoten a dus la bun sfarsit a doua faza a proiectului de control al reproductiei cailor salbaticiti din Grindul Letea, prin imunizarea contraceptiva a unui numar total de 100 de iepe. Potrivit unui recensamant aerian realizat de organizatie in luna aprilie, in Grindul Letea traiesc aproximativ 500 de cai salbaticiti. Mai multe>>