Ovine si caprine

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

Recomandari pentru perioada fatarilor la ovineCampania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, incepand cu ultima decada din ianuarie, luna februarie si prima decada a lunii martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie.

Citeşte mai departe...

Rase de oi: Rasa Turcana

Ovine - Rasa de oi TurcanaSe creste in tara noastra din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscuta si sub denumirea de "Oaia Barsana". Inainte de 1950 reprezenta la noi peste 60% din efectivul ovin. Datorita actiunii de ameliorare, actiune intreprinsa in ultimii 20 de ani, prin incrucisari cu Tigaie si Merinos, turcana si metisi acestia reprezinta astazi cca. 43% din totalul oilor existente.

Citeşte mai departe...

Cum au reusit stanele romanesti sa intre in secolul 21 cu ajutorul elvetienilor?

Modele agricole sustenabile pentru zona montana a Romaniei - 6 stane romanesti moderneReteaua Nationala pentru Dezvoltare Rurala va prezinta un proiect de succes prin care un consortiu de ONG-uri romano-elvetiene a reusit sa aduca sase stane din zona montana in secolul 21. Proiectul „Modele agricole sustenabile pentru zona montana a Romaniei” a vizat construirea de stane si saivane, asigurarea independentei energetice prin resurse regenerabile, imbunatatirea managementului in ceea ce priveste pasunatul, dar si crearea brand-ului “De la munte”, sub umbrela caruia sa se comercializeze produse lactate de oaie.

Citeşte mai departe...

Intalnire intre ANSVSA si Crescatorii de ovine pe tema sanatatii animalelor si a oportunitatilor de export

Intalnire intre ANSVSA si Crescatorii de ovine pe tema sanatatii animalelor si a oportunitatilor de exportO echipa de specialisti din cadrul ANSVSA, condusa de presedintele dr. Radu Roatis Chetan, s-a intalnit la sediul Autoritatii cu principalii reprezentanti ai crescatorilor si exportatorilor de ovine si caprine din Romania. Printre temele abordate s-au numarat:

Citeşte mai departe...

Drumul oii: Trei ciobani, 300 de oi, 100 de zile, 1400 km

Drumul oii 2016 -  proiectul Transhumanta In anul 2013, doi ciobani din Romania si unul polonez au plecat la drum, in transhumanta, cu 300 de oi si un miel. Au mers 100 de zile si au parcurs aproape 1400 de kilometri. Destinatia finala: Muntii Tatra. Expozitia - prefata a proiectului cultural Drumul oii. Poveste cu sfarsit asteptat ? - Va fi deschisa la Muzeul National al Taranului Roman, sala Acvariu, in perioada 22 septembrie - 30 octombrie 2016. Intrarea este libera.

Citeşte mai departe...

Pregatirea campaniei de monta la ovine

monta ovineO etapa prioritara in tehnologia de crestere a ovinelor o constituie implementarea unor masuri specifice in domeniul reproductei, masuri care sa genereze obtinerea unui indice de natalitate ridicat, pentru a se asigura inlocuirea animalelor valorificate, reformate sau moarte, cat si cresterea numerica a efectivului.

Citeşte mai departe...

Oi din rase ameliorate pentru zona de munte

Oi din rase ameliorate pentru zona montanaZona montana are un aport substantial pentru dezvoltarea sectorului ovin in tara noastra. Acest patrimoniu national de furaje, corect valorificat poate determina productii superioare la produsele animaliere (lapte, carne, lana), cu costuri reduse. Oile din rasele romanesti, precum Turcana, au o deosebita rusticitate si rezistenta la conditiile aspre de mediu.

Citeşte mai departe...

Olympus si Tetra Pak au lansat noul lapte de capra de la ferme romanesti

Lapte de capra de la ferme romanestiInca de la intrarea pe piata din Romania in 1999, Olympus, unul dintre cei mai mari producatori locali de lactate, a investit permanent in inovatie, ceea ce s-a reflectat in dezvoltarea rapida a companiei in segmentele de iaurt si lapte. Recent, Olympus a adaugat un nou produs in portofoliul sau, prin introducerea laptelui de capra de inalta calitate, obtinut de la fermele din Romania, in ambalaj de carton Tetra Gemina® Aseptic.

Citeşte mai departe...

Cresterea si intretinerea caprelor in sistem extensiv

Cresterea si intretinerea caprelor in sistem extensiv pentru micii fermieri si fermieri montaniAceasta modalitate de crestere este de obicei adoptata de micii crescatori de la sate. Mai multe gospodarii isi aduna caprele intr-o turma, numarul lor variind intre 50-200 capete.

Citeşte mai departe...

Noi consultari ale ANSVSA cu reprezentatii crescatorilor de ovine si caprine

Consultari ANSVSA cu reprezentatii crescatorilor de ovine si caprineANSVSA continua seria de consultari cu membrii reprezentativi ai asociatiilor de crescatori de ovine si caprine, pentru finalizarea actului normativ privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a obiectivelor din domeniul alimentar care desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Citeşte mai departe...

Reguli privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

producere valorificare lapte de oaieConditiile geo-climaterice caracteristice tarii noastre au determinat, dealungul timpului, ca un numar insemnat de crescatori de animale sa se ocupe, ca activitatea de baza, de cresterea ovinelor, beneficiind si de faptul ca aceasta specie se intretine si exploateaza in marea parte a anului (cca 200 – 230 de zile, in functie de intemperii) pe pajistile natural, respective pe pasuni si fanete.

Citeşte mai departe...

Carne de miel BIO romaneasca, in exclusivitate in hipermarketurile Carrefour din Bucuresti, Brasov si Ploiesti

Carne de miel BIO romaneascaProduse din carne de miel certificate ecologic sunt disponibile, incepand de astazi, in premiera, in hipermarketurile Carrefour din intreaga tara. Anuntul a fost facut in cadrul evenimentului organizat astazi de Asociatia Bio Romania, la Sambata de Sus, in judetul Brasov, la care au participat reprezentantii Carrefour Romania, dar si ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si ai Ministerului Sanatatii.

Citeşte mai departe...

Recomandari privind producerea si comercializarea carnii de miel

Reguli producere si comercializare carne de mielPentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional, consumul unor alimente de origine animala si vegetala, in special carnea de miel, creste in mod considerabil, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor in colaborare cu Colegiul Medicilor Veterinari de la nivelul judetului, dispune o serie de masuri suplimentare, concentrate asupra modului cum se produce, depoziteaza, transporta si se comercializeaza, carnea de miel.

Citeşte mai departe...

Ingrasarea ovinelor

Ingrasarea oilor si mieilorProducerea carnii de ovine se realizeaza prin ingrasarea tuturor categoriilor, dar ponderea cea mai mare o detine tineretul. La ovine, exista trei sisteme principale de ingrasare a caror durata este diferita: intensiv, semiintensiv si extensiv (7-8 luni). Caracterul intensiv al ingrasarii este determinat in primul rand de alimentatia aplicata (ce determina viteza de crestere) si de modul de intretinere (care influenteaza productivitatea muncii).

Citeşte mai departe...

Gestatia si fatarea la capre

Gestatia si fatarea la caprineGestatia la capre dureaza aproximativ 150 zile. Durata este influentata de rasa, sexul produsilor, varsta mamei si nivelul de intretinere. Numarul minim de zile de gestatie este de 145 de zile, iar numarul maxim este de 158 zile. Caprele care poarta gemeni si cele ce nasc femele vor fata mai devreme.

Citeşte mai departe...

Principalele probleme ridicate de catre crescatorii de ovine in Adunarea Generala a Federatiei Oierilor de Munte

Adunarea Generala a Federatiei Oierilor de MunteAdunarea Generala a Federatiei Oierilor de Munte din Romania - F.O.M. si-a desfasurat lucrarile in perioada 27-28 februarie 2016 si a adus in discutie ca principale probleme ale crescatorilor de ovine din cele 86 de asociatii membre ale Federatiei urmatoarele:

Citeşte mai departe...

Ingrijirea mielor dupa nastere

oaie-mielPrimele ingrijiri care se acorda dupa nastere constau in indepartarea mucozitatilor, sectionarea ombilicului si ajutarea mielor sa suga.

Citeşte mai departe...

Branza de oaie si capra - produs traditional

branza1Romania se afla pe locul 5 in Europa in ce priveste numarul de oi, iar in UE exista o mare cere de telemea si cas traditional de oaie. Producatorii de lapte de oaie si capra se pot organiza in grupuri de producatori recunoscuti, pentru realizarea branzeturi cu denumire de origine si indicatie geografica protejata iar benificiile ar fi imense pentru toti.

Citeşte mai departe...

Cresterea oilor: Inregistrarea crescatorilor de ovine pentru valorificarea productiei

Oportunitati de valorificare productie - crescatori de ovineCresterea ovinelor reprezinta o traditie multiseculara, fiind activitatea de baza a unui insemnat numar de crescatori de animale, aceasta specie oferind activitati traditionale privind prelucrarea unor produse din lapte, carne, lana cu un pronuntat caracter specific local sau regional (branzeturi, specialitati din carne de oaie, articole de imbracaminte, obiecte artizanale, instrumente pentru prelucrarea produselor (ustensile de inventar ale stanii, ateliere de cojocarie, confectionarea palariilor traditionale, ateliere pentru tesaturi, etc).

Citeşte mai departe...

Productia de lapte la oi

Productia de lapte la ovineLaptele de oaie este un produs valoros, folosit la noi in tara pentru preparatele branzeturilor de calitate superioara, mult apreciate de consumatori. Comparativ cu laptele de vaca, are o valoare nutritiva superioara datorita compozitiei chimice: contine 5-6% proteine si 6-8% grasime. In Europa, tarile cele mai mari consumatoare de lapte de oaie sunt: Franta, Grecia, Bulgaria, Romania.

Citeşte mai departe...

Asociatii acreditate pentru registrul genealogic si controlul productiei la ovine si caprine, in 2015

Asociatii acreditate pentru ovine si caprineAsociatiile acreditate pentru efectuarea controlului oficial al productiei la ovine si caprine si asociatiile acreditate pentru conducerea registrului genealogic, la ovine in anul 2015.

Citeşte mai departe...

Gestatia la oi

Gestatia ovinelorDurata gestatiei la oi este, in medie, de 150 zile (145-155 zile), fiind mai scurta la rasele precoce (144-148 zile la rasele englezesti cu lana scurta si de 146-149 zile la cele cu lana lunga), la primipare si in caz de gestatie gemelara (cu 2-3 zile). In general starea de intretinere buna a mamelor scurteaza durata gestatiei. In perioada de gestatie, cea mai mare atentie se va acorda hranirii oilor (in special a primiparelor), potrivit cerintelor stabilite in vederea bunei pregatiri pentru fatare si a dezvoltarii normale a fetusilor.

Citeşte mai departe...

CE propune realizarea unor ateliere pentru imbunatatirea viitorului sectorului carnii de oaie

Forum UE - sector carne de ovineComisarul Phil Hogan a confirmat in data de 12 octombrie 2015 crearea unei noi serii de ateliere de lucru pentru a examina viitorul sectorului ovinelor in UE. Acest forum va reflecta la dezvoltarea viitoare a sectorului in contextul stagnarii consumului. UECBV saluta decizia Comisarul pentru realizarea atelierelor. Stabilirea acestora denota o politica proactiva a Comisiei Europene, precum si angajamentul de a construi o agricultura durabila in Uniunea Europeana, in mod special pentru stabilitatea viitorului sectorului de carne de oaie european.

Citeşte mai departe...

Rasele romanesti de ovine

Rase de ovine romanestiIn continuare vom prezenta caracteristicile raselor autohtone de ovine si indicii morfo-productivi de reproductie la populatiile din rasele Merinos de Palas, Tigaie, Turcana si Linia de Carne - Palas.

Citeşte mai departe...

Cea mai mare ferma de capre din lume

large ferma capre 5Elcomex Agroindustrial controleaza intregul proces de obtinere a lactatelor de capra avand obiective majore in agricultura si zootehnie.

Citeşte mai departe...

Imagini cu oi din intreaga lume pe ''googlesheepview.com''

tumblr nr0jyfDdfH1uveg1do1 1280Acum ne putem uita la oi tot timpul si in fiecare zi, deoarece a fost creat un compendiu al oilor din intreaga lume, cu imagini capturate de catre camerele de luat vederi Google Street View .

Citeşte mai departe...

Oaia Dolly - primul mamifer clonat

oaieIn februarie 1997, cercetatorii scotieni au prezentat lumii prima clona a unui mamifer adult, pe faimoasa oaie Dolly, socand intreaga lume.

Citeşte mai departe...

Fundatia World Vision doneaza sute de capre in cinci comune din judetul Ialomita

Donatie de capre World VisionFundatia World Vision – birou zonal Ialomita a donat in ziua de sambata familiilor vulnerabile din Armasesti, judetul Ialomita 27 de iedute, aceasta fiind a doua etapa caritabila numita “Dar din dar” din cadrul unui proiect economic mai amplu, donatiile au drept scop securitatea alimentara si asigurarea de hrana sanatoasa pentru familiile din judet.

Citeşte mai departe...

Productia de lana la ovine

Lana de oaieLa apreciera lanei, in ansamblu, urmarim: uniformitatea, desimea, higroscopicitatea, culoarea, usucul si randamentul la spalare. Uniformitatea se refera atat la finete cat si la lungimea firelor pe diferite regiuni corporale. Cand diferentele de finete si lungime intre lana recoltata de pe spata si fesa sunt foarte mici, lana este considerata uniforma, fiind foarte apreciata.

Citeşte mai departe...

Tehnologii moderne pentru cresterea ovinelor si caprinelor

Tehnologii moderne crestere ovine si caprineAplicarea tehnologiilor moderne si performante in cresterea ovinelor si caprinelor trebuie sa tina seama de imbinarea tehnicii de varf cu cerintele fiziologice ale animalelor si sa permita valorificarea in cele mai bune conditii a potentialului biologic productiv al animalelor, avand in vedere progresele din domeniul bioeticii animale si asigurand atingerea dezideratelor privind productivitatea si calitatea produselor animaliere.

Citeşte mai departe...

Capra Bodie realizeaza venituri din tablouri

ht goat 1 kab 150414 16x9 992In varsta de patru ani Bodie, o capra de la Gradina Botanica Albuquerque, SUA, are ceva din talentul lui Van Gogh.

Citeşte mai departe...

Calitatile carnii de miel si ied

carne miel iedCarnea de miel si ied tanar este de un roz pal, are o textura ferma si curata, grasimea este de culoare alba, iar oasele sectionate trebuie sa aiba un aspect poros si sa nu fie uscate. Cu cat culoarea muschilor este mai inchisa si grasimea devine galbuie cu atat mielul este inaintat in varsta.

Citeşte mai departe...

Noutati

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

16-01-2017 Ovine si caprine

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

Campania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, incepand cu ultima decada din ianuarie, luna februarie si prima decada a lunii martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie. Mai multe>>

Rase de oi: Rasa Turcana

02-12-2016 Ovine si caprine

Rase de oi: Rasa Turcana

Se creste in tara noastra din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscuta si sub denumirea de "Oaia Barsana". Inainte de 1950 reprezenta la noi peste 60% din efectivul ovin. Datorita actiunii de ameliorare, actiune intreprinsa in ultimii 20 de ani, prin incrucisari cu Tigaie si Merinos, turcana si metisi acestia reprezinta astazi cca. 43% din totalul oilor existente. Mai multe>>

Cum au reusit stanele romanesti sa intre in secolul 21 cu ajutorul elvetienilor?

19-11-2016 Ovine si caprine

Cum au reusit stanele romanesti sa intre in secolul 21 cu ajutorul elvetienilor?

Reteaua Nationala pentru Dezvoltare Rurala va prezinta un proiect de succes prin care un consortiu de ONG-uri romano-elvetiene a reusit sa aduca sase stane din zona montana in secolul 21. Proiectul „Modele agricole sustenabile pentru zona montana a Romaniei” a vizat construirea de stane si saivane, asigurarea independentei energetice prin resurse regenerabile, imbunatatirea managementului in ceea ce priveste pasunatul, dar si crearea brand-ului “De la munte”, sub umbrela caruia sa se comercializ... Mai multe>>

Intalnire intre ANSVSA si Crescatorii de ovine pe tema sanatatii animalelor si a oportunitatilor de export

11-10-2016 Ovine si caprine

Intalnire intre ANSVSA si Crescatorii de ovine pe tema sanatatii animalelor si a oportunitatilor de export

O echipa de specialisti din cadrul ANSVSA, condusa de presedintele dr. Radu Roatis Chetan, s-a intalnit la sediul Autoritatii cu principalii reprezentanti ai crescatorilor si exportatorilor de ovine si caprine din Romania. Printre temele abordate s-au numarat: Mai multe>>

Drumul oii: Trei ciobani, 300 de oi, 100 de zile, 1400 km

28-09-2016 Ovine si caprine

Drumul oii: Trei ciobani, 300 de oi, 100 de zile, 1400 km

In anul 2013, doi ciobani din Romania si unul polonez au plecat la drum, in transhumanta, cu 300 de oi si un miel. Au mers 100 de zile si au parcurs aproape 1400 de kilometri. Destinatia finala: Muntii Tatra. Expozitia - prefata a proiectului cultural Drumul oii. Poveste cu sfarsit asteptat ? - Va fi deschisa la Muzeul National al Taranului Roman, sala Acvariu, in perioada 22 septembrie - 30 octombrie 2016. Intrarea este libera. Mai multe>>

Pregatirea campaniei de monta la ovine

20-09-2016 Ovine si caprine

Pregatirea campaniei de monta la ovine

O etapa prioritara in tehnologia de crestere a ovinelor o constituie implementarea unor masuri specifice in domeniul reproductei, masuri care sa genereze obtinerea unui indice de natalitate ridicat, pentru a se asigura inlocuirea animalelor valorificate, reformate sau moarte, cat si cresterea numerica a efectivului. Mai multe>>

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

14-09-2016 Pajisti pasuni fanete

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

TerraCalco 95 este cea mai buna solutie pentru a amenda solul, optimizand astfel cantitatea si calitatea pasunilor si a fanetelor. Compania Carmeuse vine in ajutorul agricultorilor prin crearea unui sol mai fertil, cu plante cu o valoare furajera mai mare. Mai multe>>

Oi din rase ameliorate pentru zona de munte

10-08-2016 Ovine si caprine

Oi din rase ameliorate pentru zona de munte

Zona montana are un aport substantial pentru dezvoltarea sectorului ovin in tara noastra. Acest patrimoniu national de furaje, corect valorificat poate determina productii superioare la produsele animaliere (lapte, carne, lana), cu costuri reduse. Oile din rasele romanesti, precum Turcana, au o deosebita rusticitate si rezistenta la conditiile aspre de mediu. Mai multe>>

Olympus si Tetra Pak au lansat noul lapte de capra de la ferme romanesti

21-07-2016 Ovine si caprine

Olympus si Tetra Pak au lansat noul lapte de capra de la ferme romanesti

Inca de la intrarea pe piata din Romania in 1999, Olympus, unul dintre cei mai mari producatori locali de lactate, a investit permanent in inovatie, ceea ce s-a reflectat in dezvoltarea rapida a companiei in segmentele de iaurt si lapte. Recent, Olympus a adaugat un nou produs in portofoliul sau, prin introducerea laptelui de capra de inalta calitate, obtinut de la fermele din Romania, in ambalaj de carton Tetra Gemina® Aseptic. Mai multe>>

Cresterea si intretinerea caprelor in sistem extensiv

19-07-2016 Ovine si caprine

Cresterea si intretinerea caprelor in sistem extensiv

Aceasta modalitate de crestere este de obicei adoptata de micii crescatori de la sate. Mai multe gospodarii isi aduna caprele intr-o turma, numarul lor variind intre 50-200 capete. Mai multe>>

Noi consultari ale ANSVSA cu reprezentatii crescatorilor de ovine si caprine

19-07-2016 Ovine si caprine

Noi consultari ale ANSVSA cu reprezentatii crescatorilor de ovine si caprine

ANSVSA continua seria de consultari cu membrii reprezentativi ai asociatiilor de crescatori de ovine si caprine, pentru finalizarea actului normativ privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a obiectivelor din domeniul alimentar care desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor. Mai multe>>