Pasari

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelor

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelorTransferul in adapostul de adulte trebuie facut intre 18 si 19 saptamani, fiind contraindicat dupa 20 de saptamani. Perioada de transfer pana la intrarea in ouat se cheama perioada de acomodare si are ca scop adaptarea pasarilor in noul mediu. In aceasta perioada riscul imbolnavirilor este minim, iar cerintele nutritionale reduse, ceea ce-l poate face pe gospodar sa fie optimist, insa nu intotdeauna justificat.

Citeşte mai departe...

Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

Recomandari regim de comercializare ouaCresterea pasarilor, in general, este o preocupare importanta pentru un segment de populatie, activitate care, in functie de sistemul de crestere, asigura crescatorului o sursa de hrana in gospodaria proprie, dar si venituri substantiale prin valorificarea de pasari vi, sau oua obtinute, de la pasari crescute in exploatatii comeciale, in sistem ecologic sau industrial.

Citeşte mai departe...

S-a confirmat prezenta virusului influentei aviare (subtipul H5N8) in judetul Constanta

S-a confirmat prezenta virusului influentei aviare - subtipul H5N8 - in RomaniaIn dimineata datei de 22.11.2016, ca urmare a notificarii unei mortalitati observata la lebede salbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanta s-au deplasat in acvatoriul portului Constanta. In urma emiterii buletinului de analiza al IDSA prin care a fost confirmata prezenta virusului influentei aviare, subtipul H5N8, boala a fost declarata. ANSVSA a luat masuri de protectie atat la nivelul judetului Constanta, cat si la nivel national pentru evitarea introducerii acestui virus in populatia de pasari domestice.

Citeşte mai departe...

Masuri pentru prevenirea bolilor transmisibile la pasari

Prevenirea bolilor transmisibile la pasari - Gripa Aviara - Pseudopesta Aviara - SalmonelozeleDintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de pasari domestice si salbatice, boli care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a restrictiilor privind miscarea pasarilor vi si a produselor provenite de la acestea, cele mai grave sunt Gripa Aviara, Pseudopesta Aviara, Salmonelozele si alte boli infectioase, parazitare, sau tehnopatii specifice pasarilor crescute in hale inchise.

Citeşte mai departe...

Practicarea desclocitului la curci

Desclocitul la curciDesclocitul curcilor este obligatoriu si trebuie sa se faca la cat mai putin timp dupa manifestarea acestei stari fiziologice. Curcile cad closti de 2-3 ori intr-un sezon de ouat. Uneori isi manifesta acest instinct la putin timp dupa depunerea primului ou, perioada cea mai critica din acest punct de vedere inregistrandu-se dupa 3-4 saptamani de ouat, deci in momentul in care curba ouatului ajunge in varf.

Citeşte mai departe...

ANSVSA a dispus masuri suplimentare privind influenta aviara din Uniunea Europeana

Masuri suplimentare ANSVSA privind gripa aviara din Uniunea EuropeanaUrmare a informatiilor primite de la Comisia Europeana si mesajele de alerta ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala referitoare la situatia epidemiologica privind influenta aviara din Uniunea Europena, ANSVSA a intreprins urmatoarele masuri suplimentare pentru a preveni patrunderea bolii pe teritoriul Romaniei:

Citeşte mai departe...

Productia mondiala de oua

Productia mondiala de ouaOrganizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a indicat ca, in 2015, valoarea productiei mondiale de oua in coaja a ajuns la 55 miliarde de dolari, iar productia de oua la 70,4 milioane de tone metrice.

Citeşte mai departe...

Crescatoria sateasca de 1000 de gaini outoare

Crescatoria la tara de 1000 de gaini outoare - mica ferma de gaini outoareExistenta micilor ferme de gaini outoare pe langa cele mari este posibila si chiar binefacatore in avicultura din tara noastra.

Citeşte mai departe...

Activitati de control in unitatile de productie din sectorul oualor si a produselor din oua

control in unitatile de productie din sectorul oualorIn perioada 18 iulie – 5 august 2016, s-a desfasurat o actiune la nivel national, pentru a verifica modul in care operatorii din domeniu respecta conditiile sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la producerea oualor destinate comercializarii catre consumatorul final, precum si a produselor din oua.

Citeşte mai departe...

Stresul termic la pasari

Stresul termic la pasariReactiile pasarilor la stresul termic apar, in general, cu scopul asigurarii homeostazei. Pentru a obtine rezultate tehnice si economice bune, aviculorii trebuie mai intai sa inteleaga cum sa contracareze eficient stresul termic in efectivele de pasari aflate in crestere. Aceasta necesita intelegerea cerintelor nutritionale ale pasarilor in conditii de stres termic.

Citeşte mai departe...

Ratele crescute pe pasune

Cresterea ratelor pe pasuniRatele se dezvolta cel mai bine pe pasune si in aceasta perioada depun oua de calitate superioara. Intr-o crescatorie de rate din Bavaria sunt crescute 300-400 de rate pe un hectar de pamant lutos cu pietris si cu iarba proaspata si bogata.

Citeşte mai departe...

Exploatarea prepelitelor adulte pentru reproductie

Reproductia prepelitelorIntrucat de la varsta de 40 de zile prepelita incepe sa oua, transferul in bateria de adulte trebuie facuta la varsta de circa 5 saptamani (35 de zile). Dimensiunile custii pentru adulte pot merge de la capacitatea minima (o femela si un mascul in lucrarile de selectie, formula la care se obtine maximum de productie), doua femele si un mascul, trei femele si un mascul si pana la treizeci de femele si zece masculi.

Citeşte mai departe...

Guta la pasari

Guta la pasariGuta este o disproteinoza caracterizata prin depunerea cristalelor de acid uric sau a sarurilor acestuia (urati) la nivelul articulatiilor (guta articulara) sau a seroaselor si viscerelor (cum ar fi guta viscerala). Termenul de guta deriva de la cuvantul latin "gutta" (picatura), crezand-use ca boala se datoreaza unei otravi care se scurge, picatura cu picatura in articulatii. Corelatia dintre acidul uric si guta nu a putut fi stabilita decat o data cu progresele biochimiei.

Citeşte mai departe...

Rezultatele controalelor nationale in sectorul carnii de pasare

Controale nationale ANSVSA in sectorul productiei carnii de pasareANSVSA a desfasurat, in perioada 6 – 24 iunie 2016, o actiune la nivel national pentru a verifica modul in care operatorii din domeniu respecta conditiile sanitare veterinare referitoare la producerea carnii. Au fost verificate exploatatii comerciale de pui de carne si de curcani, unitati de abatorizare si de transare a pasarilor, unitati de producere a carnii tocate, a carnii preparate si a carnii de pasare separata mecanic, precum si centre de sacrificare a pasarilor la nivelul exploatatiilor.

Citeşte mai departe...

Hranirea porumbeilor

Hranirea porumbeilor - amestecurile de graunte si seminte pentru hrana porumbeilorPorumbeii sunt pasari granivore si se hranesc cu graunte de cereale, seminte de leguminoase si seminte oleaginoase. Grauntele de cereale vor forma 60-70% din amestecul de hrana. Semintele de leguminioase se vor administra mai ales in perioada de crestere a puilor, in proportie de pana la 30% din amestec. Semintele de oleaginoase stimuleaza instinctul de reproducere si cresterea puilor, fiind indicate in procent de cel mult 10% din amestec.

Citeşte mai departe...

Comportamentul sexual la struti

Imperecherea la strutiLa inceputul perioadei de eclozare, masculii despart femelele de restul cardului si ocupa un teritoriu de depunere a oualor, pe care il apara riguros de adversari. Si intre femele apare o ordine de rang care se manifesta prin "sasait", ciugulit si uneori chiar prin lovituri, daca este necesar chiar si impotriva masculilor nepoftiti.

Citeşte mai departe...

Ouale premiate "Din Ograda", acum si in magazinele Kaufland

Oua din ogradaFerma Aviputna produce oua dupa o tehnologie germana de ultima generatie, unica in Romania, prin care gainile sunt crescute in mod liber, la fel ca in ograda fiecarui taran. Incepand din aceasta vara, ouale premium "Din Ograda" se vor gasi si in reteaua nationala a magazinelor Kaufland, care se alatura retelelor Carrefour, Selgros, Mega Image si Billa.

Citeşte mai departe...

Controale oficiale ANSVSA in sectorul carnii de pasare

Controale oficiale ANSVSA in sectorul carnii de pasareIn cursul lunii iunie 2016, la nivelul fiecarei DSVSA judetene s-au constituit echipe de inspectori care desfasoara controale oficiale in unitatile din sectorul carnii de pasare, pe intregul lant alimentar.

Citeşte mai departe...

Controlul aparitiei celulitei de natura infectioasa la puii de carne

Celulita sau procesul infectios la puii de carneCelulita are doua semnificatii: celulita comuna (acumularea grasimii subcutanate cauzata de obiceiurile alimentare, dereglari hormonale, etc.) si celulita de natura infectioasa. Celulita sau procesul infectios (PI) continua sa fie de multi ani o problema pentru cresterea broilerilor. Procentajul pasarilor afectate poate varia intre o minima normala 1-2% sau mai putin si o maxima de peste 10%. Problema apare cand pasarile sunt zgariate in cursul perioadei de crestere. Lipsa penajului poate fi un factor important, deoarece penele protejeaza pielea.

Citeşte mai departe...

Clocirea naturala si artificiala a oualor de strut

Clocire naturala si artificiala la ouale de strutInceputul perioadei de clocire depinde mult de aportul de hrana. Cuibul are diametrul de cca. 1,5-1,8m si o adancime de 20-30 cm. Masculul sapa o groapa mica in nisip, in care femela depune 10-12 oua. Astfel se formeaza cuiburi de 20-30 de oua, uneori chiar mai mult de 50 de oua, din care sunt clocite doar 20.

Citeşte mai departe...

Alimentatia bibilicilor

Alimentatia puilor de bibilica - Hranirea bibilicilorIn tara noastra cresterea bibilicilor se face in exclusivitate in sistem gospodaresc in gospodariile populatiei, cu efective mici, alaturi de alte specii de pasari. In alte tari,unde consumul de carne de bibilica este ridicat, se practica cresterea semiintensiva si intensiva, cum este cazul in Franta, Italia, Germania. Particularitatile de digestie si valorificare a hranei la bibilici sunt sensibil apropiate de cele ale galinaceelor, cu precizarea ca viteza de crestere este mai scazuta si consumul de nutreturi mai ridicat.

Citeşte mai departe...

Reproductia gastelor - Ingrijirea bobocilor de gasca

Cresterea bobocilor de gascaPentru reproductie este preferabil sa se retina bobocii eclozionati in lunile aprilie care spre sfarsitul anului implinesc varsta maturitatii sexuale. Bobocul de gasca la ecloziune nu este complet dezvoltat, aparatul sau excretor, precum si cel de termoreglare sunt incomplet dezvoltate, incapabile de a functiona normal. Aceasta impune o atentie deosebita atat sub aspectul compozitiei in proteina a furajelor in primele zile, al administrarii apei, cat si sub cel al asigurarii unui microclimat corespunzator.

Citeşte mai departe...

Gaini ouatoare pentru familii nevoiase din Dobrogea

Campania - Gaini ouatoare pentru familii nevoiase600 de gaini ouatoare si 600 kg de furaj vitaminizat au fost oferite din partea companiei DB Schenker Logisctics Romania, ca dar pentru sarbatorile pascale, unui numar de 12 familii nevoiase din judetul Constanta. Pentru al doilea an consecutiv, compania DB Schenker Logistics Romania ofera sprijin familiilor din mediul rural, prin intermediul proiectului de responsabilitate sociala „Gaini ouatoare pentru familii nevoiase”, implementat de Asociatia Civicum Voluntaris.

Citeşte mai departe...

Cresterea tineretului de prepelita pentru reproductie

Crestere prepelite la sol si in bateriiTineretul de prepelita pentru reproductie se poate creste la sol si in baterii. Indiferent de modul de crestere, trebuie lasat tineretul cel putin 30 de minute in intuneric pentru odihna apoi se hidrateaza, introducandu-i cu ciocul intr-un cocteil format din vitamine si antibiotice. 

Citeşte mai departe...

Precizari privind comercializarea oualor

Comercializare ouaIn perioada premergatoare Sarbatorilor de Paste, pe langa carnea de miel, un aliment solicitat de consumatori in cantitati mai mari il reprezinta oul, in special oul de gaina, avand in vedere ca oul este unul dintre cele mai hranitoare alimente, datorita valorii nutritive si biologice ridicate. Un ou cu masa de 50g are o valoare energetica de 90-100 calorii, echivalenta, ca valoare nutritiva, cu aproximativ 150g lapte, 40g carne sau 20g branza uscata.

Citeşte mai departe...

Incubatia la ouale de gaina

Incubator oua de gainaPrin incubatie se intelege ansamblul conditiilor necesare pentru dezvoltarea embrionara normala, sau suma factorilor fizici, care actioneaza asupra oualor de incubatie de la introducerea lor in incubator si pana la iesirea puilor. Dezvoltarea normala a embrionilor poate avea loc numai in conditii determinate de temperatura, umiditate, schimb de gaze, pozitie si intoarcere a oualor. Ne vom referi in special la factorii fizici de incubatie ce trebuie asigurati la incubarea oualor de gaina.

Citeşte mai departe...

Particularitatile insamantarilor artificiale la curci

Insamantarile artificiale la curciIn organizarea insamantarilor artificiale la curci este necesar sa se tina seama ca femelele manifesta necesitatea imperecherii naturale incepand cu cateva zile inaintea depunerii primului ou, si in continuare timp de 4-6 saptamani, in timp ce, spre sfarsitul perioadei de ouat, ele nu mai accepta imperecherea decat odata la 2-3 saptamani.

Citeşte mai departe...

Programul de selectie a gastelor si ratelor

Palmipede - Program de selectie la gaste si rateIntrucat mare majoritate a crescatorilor cumpara material biologic la nivelul parinte sau hibrid, se prezinta unele generalitati privind programul de selectie la palmipede:

Citeşte mai departe...

Rinotraheita infectioasa la curci (Guturaiul la curci)

Guturaiul la curciAgentul patogen al acestei boli (rinitotraheita, TRT) este un pneumovirus aviar. El ataca doar caile respiratorii superioare. Caracteristic este faptul ca boala debuteaza brusc aparand inflamatia sinusurilor. Pot fi afectate pasarile la varsta de 3 saptamani, cand se pierd anticorpii materni. Totusi, cei mai expusi la virusi TRT sunt curcanii adulti si curcile ouatoare.

Citeşte mai departe...

Stresul si efectul acestuia asupra nutritiei si imunitatii pasarilor

Factorii de stres in cresterea pasarilorOricine doreste sa inteleaga relatia care exista intre nutritie si imunitate trebuie sa mai inteleaga si ca raspunsul pasarii la stres are o influenta importanta in aceasta relatie. Prin urmare exista o relatie tridirectionala intre stres, nutritie si imunitate, iar acesti trei factori importanti influenteaza randamentul cresterii pasarilor.

Citeşte mai departe...

Productia de oua la fazani

Productia de oua la fazaniCel mai tarziu la sfarsitul lui februarie, custile pentru depunera oualor trebuie pregatite pentru primirea femelelor. In colturi se pun ramurele de copaci, maracini, care pot fi folosite drept ascunzatoare pentru femelele care vor sa-si depuna ouale in locuri ascunse sau intunecoase. Grupele se formeaza cel mai tarziu in prima jumatate a lunii martie, pentru ca pasarile sa aiba timp sa se obisnuiasca cu noul adapost.

Citeşte mai departe...

Aberatiile de gust - Pica

Aberatiile de gust - Pica - la gaini si pasariPica este o boala a pasarilor cu cauzalitate foarte variata, fiind caracterizata prin tendinta pasarilor de a consuma elemente straine fata de cele care intra in mod normal in componenta ratiei. Pasarile smulg penele pasarilor vecine, sau chiar penele proprii. Acest fenomen, de smulgere a penelor cu ciocul si aruncarea lor, se numeste "PICA" sau "PICAJ", sau pterofagie, in cazul in care penele smulse sunt consumate de catre pasarea agresoare.

Citeşte mai departe...

Noutati

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelor

03-01-2017 Gaini

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelor

Transferul in adapostul de adulte trebuie facut intre 18 si 19 saptamani, fiind contraindicat dupa 20 de saptamani. Perioada de transfer pana la intrarea in ouat se cheama perioada de acomodare si are ca scop adaptarea pasarilor in noul mediu. In aceasta perioada riscul imbolnavirilor este minim, iar cerintele nutritionale reduse, ceea ce-l poate face pe gospodar sa fie optimist, insa nu intotdeauna justificat. Mai multe>>

Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

16-12-2016 Pasari

Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

Cresterea pasarilor, in general, este o preocupare importanta pentru un segment de populatie, activitate care, in functie de sistemul de crestere, asigura crescatorului o sursa de hrana in gospodaria proprie, dar si venituri substantiale prin valorificarea de pasari vi, sau oua obtinute, de la pasari crescute in exploatatii comeciale, in sistem ecologic sau industrial. Mai multe>>

S-a confirmat prezenta virusului influentei aviare (subtipul H5N8) in judetul Constanta

28-11-2016 Pasari

S-a confirmat prezenta virusului influentei aviare (subtipul H5N8) in judetul Constanta

In dimineata datei de 22.11.2016, ca urmare a notificarii unei mortalitati observata la lebede salbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanta s-au deplasat in acvatoriul portului Constanta. In urma emiterii buletinului de analiza al IDSA prin care a fost confirmata prezenta virusului influentei aviare, subtipul H5N8, boala a fost declarata. ANSVSA a luat masuri de protectie atat la nivelul judetului Constanta, cat si la nivel national pentru evitarea introducerii acestui virus in populatia de ... Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea bolilor transmisibile la pasari

25-11-2016 Pasari

Masuri pentru prevenirea bolilor transmisibile la pasari

Dintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de pasari domestice si salbatice, boli care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a restrictiilor privind miscarea pasarilor vi si a produselor provenite de la acestea, cele mai grave sunt Gripa Aviara, Pseudopesta Aviara, Salmonelozele si alte boli infectioase, parazitare, sau tehnopatii specifice pasarilor crescute in hale inchise. Mai multe>>

Practicarea desclocitului la curci

24-11-2016 Curcani

Practicarea desclocitului la curci

Desclocitul curcilor este obligatoriu si trebuie sa se faca la cat mai putin timp dupa manifestarea acestei stari fiziologice. Curcile cad closti de 2-3 ori intr-un sezon de ouat. Uneori isi manifesta acest instinct la putin timp dupa depunerea primului ou, perioada cea mai critica din acest punct de vedere inregistrandu-se dupa 3-4 saptamani de ouat, deci in momentul in care curba ouatului ajunge in varf. Mai multe>>

ANSVSA a dispus masuri suplimentare privind influenta aviara din Uniunea Europeana

22-11-2016 Pasari

ANSVSA a dispus masuri suplimentare privind influenta aviara din Uniunea Europeana

Urmare a informatiilor primite de la Comisia Europeana si mesajele de alerta ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala referitoare la situatia epidemiologica privind influenta aviara din Uniunea Europena, ANSVSA a intreprins urmatoarele masuri suplimentare pentru a preveni patrunderea bolii pe teritoriul Romaniei: Mai multe>>

Productia mondiala de oua

11-11-2016 Gaini

Productia mondiala de oua

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a indicat ca, in 2015, valoarea productiei mondiale de oua in coaja a ajuns la 55 miliarde de dolari, iar productia de oua la 70,4 milioane de tone metrice. Mai multe>>

Crescatoria sateasca de 1000 de gaini outoare

20-10-2016 Gaini

Crescatoria sateasca de 1000 de gaini outoare

Existenta micilor ferme de gaini outoare pe langa cele mari este posibila si chiar binefacatore in avicultura din tara noastra. Mai multe>>

Activitati de control in unitatile de productie din sectorul oualor si a produselor din oua

22-08-2016 Gaini

Activitati de control in unitatile de productie din sectorul oualor si a produselor din oua

In perioada 18 iulie – 5 august 2016, s-a desfasurat o actiune la nivel national, pentru a verifica modul in care operatorii din domeniu respecta conditiile sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la producerea oualor destinate comercializarii catre consumatorul final, precum si a produselor din oua. Mai multe>>

Stresul termic la pasari

31-07-2016 Pasari

Stresul termic la pasari

Reactiile pasarilor la stresul termic apar, in general, cu scopul asigurarii homeostazei. Pentru a obtine rezultate tehnice si economice bune, aviculorii trebuie mai intai sa inteleaga cum sa contracareze eficient stresul termic in efectivele de pasari aflate in crestere. Aceasta necesita intelegerea cerintelor nutritionale ale pasarilor in conditii de stres termic. Mai multe>>

Ratele crescute pe pasune

25-07-2016 Rate si gaste

Ratele crescute pe pasune

Ratele se dezvolta cel mai bine pe pasune si in aceasta perioada depun oua de calitate superioara. Intr-o crescatorie de rate din Bavaria sunt crescute 300-400 de rate pe un hectar de pamant lutos cu pietris si cu iarba proaspata si bogata. Mai multe>>