Cresterea prepelitelor pentru oua si carne

Cresterea prepelitelor pentru oua si carneTehnologia exploatarii prepelitelor pentru oua de consum este foarte asemanatoare cu cea a prepelitelor pentru reproductie. Sunt totusi unele diferente si anume este vorba de baterii. Desi sunt respectate aceleasi principii, ele sunt de o mare diversitate de dimensiuni, mergand de la dimensiuni familiale, de cca. 20 de capete si putand ajunge la mii de capete.

 

 

 

 

Cresterea prepelitelor pentru oua

Aceasta intrucat masculii nu mai sunt necesari, astfel marimea coloniilor nu este limitata pentru considerente de fecunditate. Japonezii, de exemplu, recomanda trei tipuri de crescatorii pentru oua: fermele de casa, cresterea prepelitelor ca ocupatie anexa, cresterea prepelitelor ca ocupatie de baza.

 

Fermele de casa (familiale) de prepelite

Fermele familiale se fac din placere si din spirit practic, iar numarul prepelitelor crescute este de circa 15-20. In afara de petrecerea in mod placut a timpului liber, mica crescatorie acopera necesarul de oua al familiei respective, iar ouale de prepelita sunt dietetice. Un om, de exemplu, ar trebui sa consume pe zi un ou de gaina, sau 4-5 oua de prepelita, insumand intr-un an circa 1500 oua de prepelita. Intrucat o prepelita produce anual circa 250 oua, inseamna ca pentru fiecare membru de familie trebuie sa existe in permanenta 6 prepelite. Daca familia este formata din patru persoane atunci marimea crescatoriei va fi de 24 prepelite (20 de femele si 4 masculi). Intrucat pentru un metru patrat de cusca se pot caza 100-120 de prepelite adulte, inseamna ca vom rezerva fiecarei prepelite circa 8 cm², iar pentru 24 de prepelite vom avea nevoie de o cusca cu dimensiunile de 64-30cm sau 2 custi suprapuse de 32-30 de cm. Pentru o astfel de cusca nu este necesara o camera speciala, ci doar o boxa existenta in casa, un coridor, o veranda, un balcon, un pod etc, cu conditia de a mentine o temperatura relativ constanta intre 17-20°C, fara curenti si zgomote. De fapt o astfel de cusca mobila cantareste maxim 12 kg si poate fi mutata cu usurinta. O astfel de cusca trebuie prevazuta cu jgheab de furajare si jgheab de adapare, amplasat in exteriorul custii.

Prepelitele consuma intre 22-30g furaje pe zi, in functie de nivelul de ouat, valoarea nutritiva a furajelor si modul de preparare al acestora. La o medie zilnica de 25g, inseamna un necesar zilnic de 600g/zi sau 18kg/luna la o crescatorie de 24 de prepelite. Astfel sunt produse pe luna intre 400-500 oua. Dimineata se administreaza hrana (circa 600g) si apa (circa 1 litru) pentru ziua respectiva. Seara tarziu, se recolteaza ouale (prepelite oua de regula dupa-amiaza). La 2-3 zile se scot tavitele cu dejectii de sub cusca (fiecare prepelita produce zilnic circa 25g dejectii, asadar in trei zile, de la 24 de prepelite se strang pana la 2 kg de dejectii). Puse cateva zile la soare, iar dupa uscare in pungi, aceste dejectii devin un excelent ingrasamant natural care poate fertiliza pe an circa 1000 m² de gradina de zarzavat sau flori.

 

Cresterea prepelitelor ca ocupatie anexa

O astfel de ferma asigura necesarul propriu al familiei in oua si carne de prepelita si in plus realizeaza si un excedent de oua pentru valorificare. Se apreciaza ca o astfel de ferma poate avea intre 100 si 500 de prepelite si produce anual intre 25000-125000 oua. Se recomanda sa se inceapa cu un numar mai mic de prepelite, circa 100, dezvoltarea fermei se face treptat pe masura acumularii experientei si asigurarii pietei de desfacere a oualor. O ferma de 500 de prepelite necesita un volum mai mare de munca. Pentru 500 de prepelite sunt necesare custi care insumeaza o suprafata de 4mp. De aceea, pentru a castiga spatiu, custile vor fi puse in baterie pe patru nivele, caz in care spatiul de crestere ramane foarte restrans (1mp-4 nivele). Este necesara astfel o camaruta bine aerisita si iluminata.

 

Cresterea prepelitelor ca activitate de baza

O astfel de ferma presupune realizarea unor studii amanuntite privind conditiile geografice ale zonei, costul furajelor, piata de desfacere etc. In functie de preferinte, se va stabili marimea fermei - de ex. intre 3000-10000 de prepelite ouatoare.

 

Cresterea prepelitelor pentru carne

In ce priveste cresterea prepelitelor pentru carne, practic nu exista diferente notabile intre cresterea tineretului de reproductie si a prepelitelor pentru carne. Putem spune ca, in sistemul gospodaresc de crestere acesta se face in cinci faze:

    • Pui de pana la trei zile - puii se introduc in custi (maternitati) cu pereti de sticla, cu incalzire cu infrarosu, peretele superior fiind mobil, bine aerisit. Se introduc 250 de pui pe 1 m² si se asigura o temperatura de 40°C in cusca. Sub bec se va amplasa un obiect cilindric de diametru becului, pentru a se evita aglomerarea puilor. 
    • Pui intre 3-7 zile - in aceeasi cusca se va reduce treptat temperatura la 33-35°C, in special printr-o aerisire puternica.
    • Pui de 7-14 zile - la varsta de 7 zile, puii se scot din maternitate si se transfera in etajul superior al bateriei de crestere unde temperatura va fi redusa la 28-30°C. Pe o suprafata de 40-30 cm (1200cm²) se pot caza, la aceasta varsta, 25-30 de pui, adica se aloca circa 48 cm² pentru un pui, respectiv 200-250 pui pe metru patrat de cusca.
    • Pui de 14-21 de zile - puii se coboara in etajul doi de sus a bateriei introducand 17-20 de pui in cusca de 40-30cm, deci asigurand cca 60-65cm²/pui, respectiv un numar de 150-260 pui pe metru patrat de cusca.
    • Pui de 21-28 de zile - puii se coboara cu inca un etaj, densitatea reducandu-se la 12-16 pui pe cusca de 40-30 cm (1200cm²), deci asigurand circa 80-100cm² de pui, la un metru patrat de cusca.


De remarcat ca, datorita temperaturilor diferite la inaltimi diferite ale bateriei, in timp ce la bateria de sus temperatura este de cca 30-32°C, la cea mijlocie temperatura va fi de cca 28-30°C, iar la cea inferioara de 27-28°C, adica atat cat este recomandat pentru varstele respective.

Tineretul de carne de 28-42 de zile - dupa varsta de 28 de zile, cand tineretul este bine imbracat cu pene, poate fi transferat in baterii amplasate in hale neicalzite vara si usor incalzite iarna, in asa fel incat temperatura interioara sa nu scada sub 20°C. Se recomanda custi cu dimensiuni de o jumatate de metru patrat, in care se cresc intre 50-55 de prepelite pentru carne. In toata perioada de crestere se asigura iluminat continuu (24 de ore din 24), insa in timpul noptii lumina poate avea o intensitate mai scazuta. In acest sistem gospodaresc de crestere, este prevazuta o greutate de 70 gr la varsta de 28 de zile, 110 gr la 35 de zile si 130 gr la 42 de zile.

medic veterinar
Dr. Galatanu Diana

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>