Pescuit

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuitConform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanta de Urgenta nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura: "pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se practica in baza unui permis de pescuit emis de catre beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ."

Citeşte mai departe...

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

Pescuit in Marea Neagra - Limitele de captura 2017 pentru RomaniaConsiliul European a convenit, in 12 decembrie 2016, cu privire la posibilitatile de pescuit pentru cele mai importante stocuri de peste din punct de vedere comercial din Marea Neagra pentru 2017. Aceasta decizie afecteaza Bulgaria si Romania.

Citeşte mai departe...

Actiuni IGPR pentru protejarea fondului piscicol

Actiuni IGPR impotriva braconajului piscicolPolitia Romana actioneaza permanent pentru prevenirea si combaterea faptelor de braconajului piscicol. In primele 10 luni ale acestui an, politistii au confiscat peste 26 de tone de peste, au indisponibilizat aproape 100 de ambarcatiuni si motoare de ambarcatiuni, precum si peste 2.000 de plase monofilament. De asemenea, au fost aplicate 880 de amenzi contraventionale, in valoare de 210.000.000 de lei.

Citeşte mai departe...

Conditii mai bune de lucru pentru pescari: Consiliul UE aproba acordul dintre partenerii sociali

Conditii mai bune de lucru pentru pescariLa 13 octombrie, Consiliul a aprobat o directiva care confera efecte juridice unui acord intre partenerii sociali ai UE (Cogeca, ETF si Europeche) in sectorul pescuitului maritim. Acordul partenerilor sociali permite aplicarea Conventiei OIM din 2007 privind munca in domeniul pescuitului sa se aplice in cadrul UE.

Citeşte mai departe...

Statele portuare isi unesc eforturile pentru eradicarea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat

Nici o debarcare nici un pirat - Acordul privind masurile statelor portuare poate scufunda pescuitul ilegalDirectorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano da Silva a publicat recent un editorial care abordeaza impactul acordului initiat de FAO pentru prevenirea pescuitului ilegal prin reglementari portuare si colaborare interguvernamentala. Acordul vizeaza si porturile adminstrate de Romania precum si pescuitul ilegal din Marea Neagra.

Citeşte mai departe...

CE adopta propunerea de imbunatatire a conditiilor de munca in sectorul pescuitului

CE imbunatatirea conditiilor de munca in sectorul pescuituluiAstazi, in urma unui acord al partenerilor sociali cu privire la conditiile de munca din sectorul pescuitului, Comisia Europeana transpune acordul intr-o propunere legislativa de directiva. Odata adoptata de Consiliu, aceasta directiva va pune in aplicare acordul partenerilor sociali care le asigura un nivel mai ridicat de protectie pescarilor din UE.

Citeşte mai departe...

Modificari privind pescuitul in scop familial al scrumbiei

Pescuit de scrumbieAdministratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii informeaza ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 292/ 18.04.2016 a fost publicat Ordinul nr. 546/ 716 aprilie 2016 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 154/ 204/ 2016 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2016.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana propune noi masuri de conservare pentru activitatile de pescuit

Noi masuri de conservare pentru activitatile de pescuitContinuand sa isi indeplineasca angajamentele privind o mai buna legiferare, Comisia Europeana a prezentat astazi o propunere privind o serie de noi masuri de conservare pentru activitatile de pescuit din marile europene. Este vorba de norme privind modalitatile, zonele si perioadele de pescuit, care stabilesc, de asemenea, uneltele de pescuit, componenta capturilor si modul de tratare a capturilor accidentale.

Citeşte mai departe...

Noile cote de pescuit in Marea Neagra alocate Romaniei pentru 2016

Cote de pescuit pentru Romania in Marea Neagra 2016Comisia Europeana a propus miercuri, 25 noiembrie, noile cote de pescuit in Marea Neagra, alocate Romaniei si Bulgariei in 2016. Astfel, cota pentru sprot se va mentine la 11.475 de tone, iar cele pentru calcan si caine-de-mare vor ramane in continuare zero, datorita deteriorarii stocurilor acestora din urma. In ce priveste cota de sprot, Romania are alocat un maximum de 30% din total. Pentru pescuitul de calcan si caine-de-mare, 2016 este al patrulea si, respectiv, al treilea an consecutiv in care pescuitul acestor specii va fi complet interzis.

Citeşte mai departe...

ANPA a organizat o noua sesiune de pregatire a inspectorilor piscicoli de la Marea Neagra

ANPA pregatire inspectori piscicoliIn perioada 8-9 octombrie 2015, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a organizat o noua sesiune de pregatire a inspectorilor piscicoli de la Marea Neagra. Instruirea a avut loc cu sprijinul expertilor EFCA in legislatia europeana din domeniul pescuitului – Vincent Chapel si Christ Roobrouck.

Citeşte mai departe...

Perioadele si zonele de prohibitie a pescuitului in anul 2015

prohibitie pescuit 2015Conform Monitorului Oficial al Romaniei, partea I, numarul 110/11.II.2015, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a emis ordinul privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2015.

Citeşte mai departe...

Pescuit: Lacurile si raurile sunt resurse cheie pentru milioane de oameni

FAO Pescuitul in ape interioareConferinta Globala FAO solicita o recunoastere si o mai buna gestionare a pescuitului in apele interioare. Reteaua de lacuri si rauri care ofera peste si apa dulce pentru milioane de oameni din intreaga lume trebuie sa fie mai bine gestionata in scopul de a proteja contributia acestor resurse catre o alimentatie si economie sanatoasa.

Citeşte mai departe...

Festivalul stiucilor din Delta Dunarii in direct la TVR

Festivalul stiucilor din Delta DunariiVictor Tarus si Eugen Roibu va prezinta 'Festivalul stiucilor din Delta Dunarii' la 'Pescar hoinar', duminica, 30 noiembrie, de la ora 10.00, la TVR 2.

Citeşte mai departe...

Pescuit 2015: CE propune exploatarea la niveluri sustenabile in Oceanul Atlantic si in Marea Nordului

niveluri sustenabile pescuit UEComisia Europeana a propus astazi posibilitatile de pescuit pentru 2015 in Oceanul Atlantic si in Marea Nordului. Aceasta este propunerea anuala pentru cantitatile de peste din principalele stocuri comerciale care pot fi capturate anul viitor de pescarii din UE si se bazeaza pentru prima data pe noua politica comuna in domeniul pescuitului (PCP). Unul dintre pilonii fundamentali ai noii PCP este ca toate stocurile sa fie exploatate la niveluri sustenabile, conform conceptului de productie maxima durabila (MSY).

Citeşte mai departe...

Noul plan de actiune francez privind controlul pescuitului este implementat si in Romania

controlul pescuituluiPlanul de actiune se concentreaza asupra sistemului francez de inregistrare a capturilor pentru a se asigura ca datele transmise controlorilor nationali sunt complete, fiabile si disponibile in timp util. Astfel de planuri privind controlul pescuitului se afla in plin proces de elaborare in Portugalia, Bulgaria si Romania.

Citeşte mai departe...

Metodele traditionale reprezinta viitorul pescuitului in Europa

pescuit traditionalDe fiecare data cand Stephen McHale prinde un homar femela purtator de oua, ii face un semn pe coada, pentru ca ceilalti pescari sa nu il prinda. Aceasta practica protejeaza stocurile locale si arata felul in care lucreaza domnul McHale. „Vanzatorul nostru locuieste doar la cativa kilometri de coasta si cunoaste piata; pescuim doar cat trebuie pentru a satisface cererea, astfel incat piata sa nu fie inundata cu pesti nedoriti”, a explicat dumnealui.

Citeşte mai departe...

De la 1 aprilie incepe prohibitia la pescuit!

pescuitul1 resizeAdministratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) anunta ca se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul In scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 1 aprilie – 30 mai inclusiv.

Citeşte mai departe...

Pescuit Sportiv - cea mai cuprinzatoare aplicatie pentru pescari

Pescuit SportivOdata cu deschiderea sezonului de pescuit, Clear Fishing lanseaza Pescuit Sportiv, o aplicatie salvatoare pentru pescarii aflati la inceput de drum, dar si pentru cei mai avansati, care vor sa prinda noi specii.

Citeşte mai departe...

Program de instruire pentru 150 de pescari autorizati din zona Marii Negre

pescuit Marea NeagraAgentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a organizat, in perioada 17 - 22.02.2014, la Constanta, un program de instruire, adresat unui numar de 150 de pescari autorizati din zona Marii Negre.

Citeşte mai departe...

A fost publicat Ordinul privind prohibitia pescuitului in anul 2014

Interdictie de pescuitAdministratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii anunta ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 116/17.02.2014 a fost publicat Ordinul nr. 83/11 februarie 2014 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2014 emis de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Departamentul pentru ape, paduri si piscicultura.

Citeşte mai departe...

Cea mai tanara comunitate de pescari de crap, CRAP24.RO, la versiunea 2.0

Crap-24Crap24.ro, acum intr-o noua versiune. Navigarea si accesarea site-ului nostru devine, de azi inainte, mult mai usoara.

Citeşte mai departe...

Cotele de pescuit in 2014 din Marea Neagra

calcan-si-sprot-comisia-europeana-impune-restrictii-de-pescuit-18326937 resizeComisia Europeana a prezentat propunerea sa privind cotele de pescuit in 2014 pentru stocurile de peste din Marea Neagra.

Propunerea are in vedere doar doua state membre UE, respectiv Romania si Bulgaria. Comisia propune reducerea cotei la calcan cu 15% (pana la 74 de tone) si mentinerea neschimbata a cotei la sprot (11.475 de tone).

Cota la calcan se imparte egal intre cele doua state membre, in timp ce in cazul celei pentru sprot nivelele nationale sunt situate la 70 si 30% pentru Bulgaria si, respectiv, Romania

Propunerea ia in considerare opinia exprimata de comitetul stiintific, tehnic si economic pentru domeniul pescuitului (STECF) din cadrul Comisiei Europene. Ea va fi discutata de ministrii din statele membre la reuniunea din decembrie a Consiliului UE pentru Pescuit.

europa.eu

 

Comisia Europeana intensifica lupta impotriva pescuitului ilegal

pescuit ilegalIn urma unui avertisment oficial, Comisia Europeana isi intensifica eforturile pentru combaterea pescuitului ilegal, identificand Belize, Cambodgia si Guineea ca tari terte necooperante. Desi Comisia a colaborat indeaproape cu autoritatile din tarile respective pentru instituirea de masuri de gestionare a pescuitului si de control eficiente, aceste trei tari inca nu au abordat problemele structurale si nu au reusit sa dea dovada de o angajare reala in combaterea pescuitului ilegal.

Citeşte mai departe...

Acord privind Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime

Pescuit maritimComisia Europeana si-a exprimat satisfactia cu privire la votul Parlamentului European cu privire la Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM), pentru perioada 2014 – 2020.

Citeşte mai departe...

Concursul de pescuit "Cupa Deltei la stiuca"

Cupa Deltei la stiucaIn perioada 4-7 octombrie 2013, in zona localitatii Crisan va avea loc cea de-a doua editie a Cupei Deltei la stiuca. Concursul de pescuit stiuca, de tip 'din barca', in sistem catch & release (prins, pupat, dat drumul) se va desfasura pe parcursul a 3 manse, pe durata a 3 zile si este organizat de Asociatia Nationala a Turismului Rural, Ecologic si Cultural - Filiala Tulcea.

Citeşte mai departe...

Mediul si pescuitul din Delta Dunarii pe agenda Comisiei Europene

Delta-Dunarii mediu si pescuitOficialii delagatiilor romane si europene au participat la o masa rotunda cu reprezentanti ai comunitatilor de pescari, ai Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ai organizatiilor de mediu si ai asociatiilor de pescari, precum si ai autoritatilor locale. Cu aceasta ocazie, au fost puse in discutie prioritatile pentru viitoarea perioada de programare a fondurilor europene pentru pescuit dar si cele pentru dezvoltare rurala.

Citeşte mai departe...

Golirea lacului Gozna a ucis mii de pesti

gozna3Cunoscutul ONG carasean de protectie a mediului, Grupul Ecologic de Colaborare Nera, isi exprima protestul fata de modul cum s-a realizat golirea lacului de acumulare de la barajul Gozna, eveniment care a cauzat moartea unei importante cantitati de peste din fondul piscicol natural.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana a decis reducerea cotei de pescuit pentru 2012

pesti engros    Comisia Europeana a anuntat ieri, 1 August, reducerea pe 2012 a cotelor de pescuit pentru statele membre care au depasit cotele lor in 2011.

Citeşte mai departe...

Pescuitul turistic

Pescuitul din Delta Dunarii si cel de coasta de-a lungului tarmului Marii Negre se caracterizeaza prin resurse de mediu exceptionale, incluzand o serie de zone de conservare, parcuri naturale si zone de pescuit restrictionate.

Citeşte mai departe...

Pescuitul intensiv afecteaza ecosistemele marine

Pescuitul intensiv afecteaza in intregime ecosistemele marine, dincolo de efectele asupra doar a speciilor tinta.

Citeşte mai departe...

Se elibereaza permisele de pescuit pe anul 2012

Incepand cu data de 20.04.2012 Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura va incepe eliberarea permiselor de pescuit pe anul 2012.

Citeşte mai departe...

260 milioane euro mai pot fi accesati prin Programului Operational pentru Pescuit

Romania a atras doar 36,5 milioane euro din fondul european pentru pescuit pus la dispozitie de Uniunea Europeana.

Citeşte mai departe...

Selectia Grupurilor Locale si implementarea strategiilor integrate a zonelor pescaresti

ANUNT (30.06.2011) privind deschiderea primei sesiuni de depunere a Dosarelor de candidatura pentru participarea la selectia Grupurilor Locale de Actiune pentru Pescuit si a strategiilor de dezvoltare locala integrata a zonelor pescaresti

Citeşte mai departe...

Actiune antibraconaj pe Dunare

Agentia Nationala Pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), a efectuat o actiune antibraconaj in judetele Ialomita, Constanta, Tulcea si Calarasi.

Citeşte mai departe...

Cum se elibereaza permisele de pescuit recreativ si sportiv?

Filialele teritoriale A.N.P.A vor elibera permise de pescuit recreativ/sportiv catre persoanele fizice dupa incheierea actiunii de atribuire a zonelor de pescuit si a autorizatiilor de pescuit recreativ si sportiv catre asociatiile de pescari sportivi.

Citeşte mai departe...

Programul Operational pentru Pescuit al Romaniei

Programul Operational pentru Pescuit al Romaniei a fost elaborat de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, in conformitate cu legislatia Consiliului Europei, in urma unui proces de consultare a agentilor socio-economici, autoritatilor publice centrale si locale, sindicatelor, ONG-urilor si organizatiilor profesionale.

Citeşte mai departe...

Noutati

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

16-12-2016 Pescuit

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

Conform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanta de Urgenta nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura: "pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se practica in baza unui permis de pescuit emis de catre beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ." Mai multe>>

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

12-12-2016 Pescuit

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

Consiliul European a convenit, in 12 decembrie 2016, cu privire la posibilitatile de pescuit pentru cele mai importante stocuri de peste din punct de vedere comercial din Marea Neagra pentru 2017. Aceasta decizie afecteaza Bulgaria si Romania. Mai multe>>

Actiuni IGPR pentru protejarea fondului piscicol

02-12-2016 Pescuit

Actiuni IGPR pentru protejarea fondului piscicol

Politia Romana actioneaza permanent pentru prevenirea si combaterea faptelor de braconajului piscicol. In primele 10 luni ale acestui an, politistii au confiscat peste 26 de tone de peste, au indisponibilizat aproape 100 de ambarcatiuni si motoare de ambarcatiuni, precum si peste 2.000 de plase monofilament. De asemenea, au fost aplicate 880 de amenzi contraventionale, in valoare de 210.000.000 de lei. Mai multe>>

Conditii mai bune de lucru pentru pescari: Consiliul UE aproba acordul dintre partenerii sociali

14-10-2016 Pescuit

Conditii mai bune de lucru pentru pescari: Consiliul UE aproba acordul dintre partenerii sociali

La 13 octombrie, Consiliul a aprobat o directiva care confera efecte juridice unui acord intre partenerii sociali ai UE (Cogeca, ETF si Europeche) in sectorul pescuitului maritim. Acordul partenerilor sociali permite aplicarea Conventiei OIM din 2007 privind munca in domeniul pescuitului sa se aplice in cadrul UE. Mai multe>>

Alfredo Seafood: Piata de peste din Romania a crescut cu 3%, la 350 milioane de euro

26-07-2016 Pesti

Alfredo Seafood: Piata de peste din Romania a crescut cu 3%, la 350 milioane de euro

Piata de peste si fructe de mare din Romania este pe un trend ascendent incepand cu 2013, conform estimarilor Romfood Trading, unul dintre principalii importatori si distribuitori de produse din peste si fructe de mare din Romania si dezvoltator al brandului Alfredo Seafood. Conform unui studiu realizat de Romfood Trading, in ultimul an (ian. – dec. 2015) cresterea pietei de produse din peste si fructe de mare a fost de 3%, piata ajungand la o valoare de 350 milioane euro. Mai multe>>

Statele portuare isi unesc eforturile pentru eradicarea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat

14-07-2016 Pescuit

Statele portuare isi unesc eforturile pentru eradicarea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat

Directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano da Silva a publicat recent un editorial care abordeaza impactul acordului initiat de FAO pentru prevenirea pescuitului ilegal prin reglementari portuare si colaborare interguvernamentala. Acordul vizeaza si porturile adminstrate de Romania precum si pescuitul ilegal din Marea Neagra. Mai multe>>

Consumul global de peste pe cap de locuitor a depasit 20 de kilograme, pentru prima data in istorie

09-07-2016 Pesti

Consumul global de peste pe cap de locuitor a depasit 20 de kilograme, pentru prima data in istorie

Consumul global de peste pe cap de locuitor, pentru prima data in istorie, a depasit 20 de kilograme pe an, datorita cresterii semnificative a ofertei de produse de acvacultura si a cererii consistente, a capturilor record pentru anumite specii si a pierderilor reduse, se arata in raportul FAO publicat la 7 iulie. Noul raport FAO intitulat "Situatia Mondiala a zonelor de Pescuit si Acvacultura" recomanda sa fie depuse eforturi considerabile pentru reducerea pescuitului excesiv inclusiv pentru re... Mai multe>>

Cooperare Romania - Moldova pentru protectia resurselor piscicole si reglementarea pescuitului

07-07-2016 Pesti

Cooperare Romania - Moldova pentru protectia resurselor piscicole si reglementarea pescuitului

In perioada 27-28 iunie a.c., a avut loc la Stanca sedinta Grupului mixt de lucru, responsabil pentru aplicarea eficienta a prevederilor Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei pentru cooperarea in domeniul protectiei resurselor piscicole si reglementarea pescuitului pe raul Prut si in lacul de acumulare Stanca-Costesti. Mai multe>>

S-a depistat prezenta larvelor de Anisakis in merluciul congelat cu origine Spania

13-05-2016 Pesti

S-a depistat prezenta larvelor de Anisakis in merluciul congelat cu origine Spania

In data de 03.05.2016, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje a fost primita o notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziti a produsului “trunchi de merluciu congelat” cu origine Spania. Transportul cu acest tip de produs era alcatuit din 6 loturi, in cantitate totala de 23.060 de kg. Mai multe>>

CE adopta propunerea de imbunatatire a conditiilor de munca in sectorul pescuitului

29-04-2016 Pescuit

CE adopta propunerea de imbunatatire a conditiilor de munca in sectorul pescuitului

Astazi, in urma unui acord al partenerilor sociali cu privire la conditiile de munca din sectorul pescuitului, Comisia Europeana transpune acordul intr-o propunere legislativa de directiva. Odata adoptata de Consiliu, aceasta directiva va pune in aplicare acordul partenerilor sociali care le asigura un nivel mai ridicat de protectie pescarilor din UE. Mai multe>>

Modificari privind pescuitul in scop familial al scrumbiei

20-04-2016 Pescuit

Modificari privind pescuitul in scop familial al scrumbiei

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii informeaza ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 292/ 18.04.2016 a fost publicat Ordinul nr. 546/ 716 aprilie 2016 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 154/ 204/ 2016 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2016. Mai multe>>