Porcine

Cresterea porcului pentru carne si grasime

Cresterea porcinelor pentru carne si grasimePrin acest sistem de crestere si ingrasare se urmareste obtinerea de la porci a unor carcase la care raportul carne si grasime este foarte apropiat.

Citeşte mai departe...

Pesta Porcina

Pesta Porcina - tratament prventivEste o boala cu mare contagiozitate evoluand sub forma septicemica insotita de hemoragii generalizate si rate de mortalitate de peste 95%. Specia sensibila naturala la aceasta infectie este specia suine, atat cele domestice cat si cele salbatice.

Citeşte mai departe...

Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

sacrificarea porcilor si consumul carnii de porcConform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva. Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal si pentru a prevenii aparitia unor situatii neplacute, atentionam crescatorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, ca au obligatia sa respecte normele sanitare veterinare prevazute in legislatia UE implementata in legislatia nationala.

Citeşte mai departe...

Masuri pentru prevenierea si combaterea pestei porcine africane

porcineProgramul national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane a fost aprobat ade Guvern. Programul are scopul de a stabili masuri armonizate de biosecuritate, profilaxie si control in situatii epidemiologice de crestere a riscului, avand in vedere zona de mare risc reprezentata de fasia de teren aflata la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanta de 20 km de la frontiera spre interiorul tarii.

Citeşte mai departe...

Comportamentul de grup la porcine

Comportamentul de grup la porciComportamentul de grup este caracteristic tuturor animalelor care traiesc in colectivitati. Astfel se stabileste o anumita ierarhie de grup, respectiv raporturi de dominare-subordonare.

Citeşte mai departe...

Masuri de prevenire a Pestei Porcine Africane

Masuri de  prevenire pesta porcina africanaEvenimentele epidemiologice acest an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pesta porcina africana la porcii domestici si mistreti din unele tari extracomunitare, respectiv Ucraina si Republica Moldova, fac necesara avertizarea din nou a institutiilor implicate si a publicului larg cu privire la evolutia acestei boli si a masurilor de prevenire si combatere ce se impun atat pe teritoriul national cat si judetean.

Citeşte mai departe...

Patologia reproductiei la porci

Patologia reproductiei la porcinePatologia reproductiei la porcine imbraca multe forme si are o etiologie extrem de complexa, in care sunt implicati atat factori interni (de natura nervoasa, hormonala, metabolica, etc) cat si de factori externi infectiosi sau de natura tehnologica. Afectarea functiei de reproducere se traduce printr-o serie de insuccese in acest domeniu si, desi acestea reprezinta un subiect dificil de inteles, este esentiala necesitatea de a indentifica prezenta si cauza esecului si de a se aplica masurile de corectie, rapid si eficace.

Citeşte mai departe...

Atentionare privind posibila aparitie a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei

Atentionare privind posibila aparitie a pestei porcine africane pe teritoriul RomanieiCa urmare a sedintei Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta din data de 04.09.2016, s-a informat de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor posibilitatea aparitiei pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei. Aceasta boala este foarte greu de eradicat si implica eforturi financiare si de personal foarte mari.

Citeşte mai departe...

Masuri pentru prevenirea Pestei Porcine Clasice

PPC - prevenirea Pestei Porcine ClasiceIn 14 septembrie a fost votata in unanimitate, la Bruxelles, o decizie care va permite Romaniei sa participe la comertul intracomunitar cu porci vii si produse provenite de la acestia. Aceasta situatie obliga si responsabilizeaza personalul din reteaua sanitara veterinara, autoritatiile locale si in mod special crescatorii de porcine, sa implementeze si sa respecte masurile stabilite prin Programul national de prevenire a P.P.C., reactualizat pentru anul 2016, prin care se urmareste:

Citeşte mai departe...

Organizarea intarcarii la porci

Intarcarea purceilorAceasta operatiune se refera atat la scroafe cat si la purcei, insemnand incetarea lactatiei pentru scroafe, iar pentru purcei trecerea de la nutritia bazata pe laptele matern la furajarea cu nutreturi concentrate.

Citeşte mai departe...

Trichineloza

TrichinelozaTrichineloza, parazitozoonoza cosmopolita, determinata de nematozi din genul Trichinella cu dezvoltare intestinala in forma adulta si musculara in stadiul larval, in organismul aceleiasi gazde, produce manifestari clinice grave la om, in urma ingestiei de carne parazitara exteriorizata prin tulburari digestive, dureri difuze, stari febrile si manifestari alergice, putand sfarsi prin moarte.

Citeşte mai departe...

Romania reia exportul de porci pe piata europeana

Oportunitati de export porcine pe piata europeana - Romania reia exportul de porci pe piata europeanaComisia Europeana a adoptat o decizie care permite comertul pe piata comunitara cu porci vii din Romania si cu produse provenite de la acestia. Astfel Romania va putea exporta pe piata intracomunitara, incepand cu luna octombrie a acestui an, porci vii crescuti in exploatatiile comerciale din Romania, cu respectarea unor anumite conditii, care reprezinta derogari de la Decizia 764/2013.

Citeşte mai departe...

Spiruridoza gastrica la porci

Spiruridoza gastrica la porcineSpiruridoza gastrica a porcului este cunoscuta in toate lumea, la noi fiind descrisa in Delta Dunarii, cand in anul 1961 a fost semnalata la porci si mistreti. Apare in tot timpul anului iar sursele de infectie sunt porci infestati si lasati liberi in zonele cu biotopuri specifice, mocirloase, in care se gasesc intermediare: cilopi, pesti, insecte, coprofage.

Citeşte mai departe...

Perioada puerperala si lactatia la scroafe

Cresterea porcinelor - puerperium si lactatia la scroafePrin puerperium se intelege perioada de la parturitie pana la involutia completa a aparatului genital. Procesul de involutie uterina este determinat de modificarile neuro-hormonale caracterizandu-se prin descresterea uterului in greutate si lungime si regresia si restabilirea endometrului, care este completa in cea de-a 21 zi de la fatare. Exista o corelatie directa intre involutia uterina si lactatie, involutia fiind mai rapida la scroafe care alapteaza decat la cele carora li s-au indepartat purceii imediat dupa fatare.

Citeşte mai departe...

Prevenirea aparitia pestei porcine africane pe teritoriul national - Masuri si recomandari ANSVSA

Prevenirea aparitia pestei porcine africane pe teritoriul nationalAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ANSVSA a intreprins recent, in perioada 10.06.2016 – 04.07.2016, o serie de masuri pentru a preveni aparitia pestei porcine africane pe teritoriul national. De asemenea, pentru a proteja porcii din exploatatii de aceasta boala, Autoritatea recomanda urmatoarele:

Citeşte mai departe...

Carenta de fier la purcei

Carenta de fier la purceiLa purcei, carenta in fier se traduce prin "anemia feripriva" intalnita frecvent la sugari. Se mai numeste si "anemia de lapte". Carenta in fier, este o carenta tipica pentru cresterea intensiva intalnindu-se numai in conditiile in care porcii sunt crescuti pe paviment betonat, fara contact cu solul natural.

Citeşte mai departe...

Alegerea tineretului de reproductie la porci

Alegere tineret de reproductie la porci - purcei scrofite vieriIndiferent de sistemul de crestere, alegerea animalelor de reproductie are o importanta deosebita, deoarece de calitatea acestor animale depinde si productia celorlalte sectoare. Prima etapa se desfasoara inca din maternitate cand viitorii reproducatori sunt indentificati "de sub scroafa", adica din loturile de fatare normale in concordanta cu originea si performantele ascendentilor.

Citeşte mai departe...

ANSVSA si producatorii de carne de porc colaboreaza pentru sustinerea si promovarea industriei de profil

Colaborare ANSVSA si producatorii de carne de porcPresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, dr. Radu Roatis Chetan, i-a invitat in data de 10 mai, la o intalnire de lucru, pe membrii Consiliului Director ai Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR). Tema principala a intalnirii a fost una de permanenta preocupare in ultimii ani, atat pentru ANSVSA, cat si pentru crescatorii de porci, si anume deblocarea pietei Uniunii Europene pentru comertul cu porci vii din Romania.

Citeşte mai departe...

Stefanuroza porcilor

Stefanuroza porcilorStefanuroza este o nematodoza renala si perirenala a suinelor crescute in libertate, manifestata prin tulburari renale, uneori cutanate si generale.

Citeşte mai departe...

Intretinerea si exploatarea vierilor de reproductie

Cresterea vierilor de reproductieVierii pot fi intretinuti in boxe comune sau individuale, in functie de sitemul de exploatare, capacitatea unitatii, etc. Cel mai recomandat sistem este intretinerea vierilor in boxe individuale. Acest sistem are ca avantaj: controlul consumului de furaj, evidenta corecta a activitatii de reproductie, evitarea homosexualitatii si epuizarii vierilor precum si controlul comportamentului si evitarea accidentelor.

Citeşte mai departe...

ANSVSA: Noi masuri pentru prevenirea aparitiei pestei porcine africane (PPA) in Romania

Prevenirea bolilor porcilorPesta porcina africana este o boala a suinelor domestice si salbatice care, la patrunderea intr-un teritoriu, produce mari pagube socio-economice statului infectat. De la apropierea virusului PPA de granitele nationale, prin notificarea focarelor din Ucraina, in 28 octombrie 2015, autoritatile veterinare din Romania sunt intr-o permanenta alerta si incearca sa capaciteze, pentru conlucrarea in domeniul activitatilor preventive, toti factorii de decizie de la nivel guvernamental, pentru a tine virusul la distanta de granitele nationale.

Citeşte mai departe...

Pytiriasis Rosea la porcine

Pytiriasis Rosea la purceiPytiriasis rosea este o dermatomicoza specifica porcilor, cu evolutie benigna, caracterizata prin aparitia unor leziuni eritemo-scuamoase inelare in regiunile cu piele fina, produse de flora micotica polispecifica.

Citeşte mai departe...

Avantajele cresterii porcilor in fermele familiale

three-pigsPorcii sunt animale putin pretentioase la conditiile de hrana si de clima si pot fi crescuti in toate zonele tarii, in toate gospodariile taranesti de la campie si pana la munte.

Citeşte mai departe...

Isosporoza purceilor

Isosporoza la purceiEste o sporozooza ce afecteaza purceii imediat dupa nastere, pana la varsta de 4-5 luni evoluand ca sindrom diareic si tulburari metabolice, maldigestie si malabsorbtie, produsa de specii de Isospora. Boala evolueaza in maternitati cu conditii necorespunzatoare de intretinere si hranire. Este raspandita pe tot globul, cu extensivitate variata.

Citeşte mai departe...

Intretinerea scroafelor de reproductie

Intretinerea scroafelor de reproductieScroafele de reproductie sunt intretinute in boxe comune sau individuale, in functie de numarul, starea fiziologica, fazele fluxului tehnologic, preferintele si posibilitatea crescatorului. Atat scrofitele cat si scroafele de reproductie pot fi crescute in boxe comune cu exceptia perioadelor de fatare si lactatie cand se recomanda intretinerea in boxe individuale.

Citeşte mai departe...

S-au realizat porci rezistenti la Sindromul Respirator si de Reproductie la Porcine (PRRS)

porci rezistenti la boala - PRRSIn ciuda noilor tehnologii si tehnici de management, precum si a celor mai bune programe de masuri sanitar-veterinare, crescatorii continua sa se confrunte cu Sindromul Respirator si de Reproductie la Porcine (PRRS). Pana in prezent nu s-a descoperit nici un vaccin eficient, iar boala produce fermierilor din SUA pierderi de peste 660 milioane $ anual. Acum, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Missouri, Kansas State University, si Genus plc au reusit sa produca porci care sunt imuni la aceasta boala.

Citeşte mai departe...

Hibrizi de porcine realizati si verificati in Romania

perhibIn tara noastra sunt omologati hibrizii de porcine trirasiali DURHIB, HEMHIB, PERHIB, obtinuti cu vieri terminali Duroc, Hampshire si LS-345 Peris.

Citeşte mai departe...

Manual pentru imbunatatirea productiei ecologice de porcine in Europa - PROPIG

Manual - Cresterea ecologica a porcilorProiectul international ProPig creat de ERANet CoreOrganic2 a elaborat un manual pentru fermieri, numit "Imbunatatirea sanatatii si bunastarii porcinelor" si un software special. Acesta reuneste expertizele a 74 de producatori din industria porcinelor, alaturi de consultanti si oameni de stiinta specializati in domeniul productiei ecologice de carne de porc.

Citeşte mai departe...

Masurile de prevenire a aparitiei pestei porcine africane, discutate in sedinta ANSVSA

Masuri ANSVSA prevenire pesta porcina africana in RomaniaANSVSA a organizat, in data de 17 noiembrie, o sedinta a Consiliului Consultativ al Autoritatii pentru a purta discutii tehnice cu membrii Grupurilor de lucru “Sanatatea si bunastarea animalelor“ si “Carne si produse din carne“. Tema intalnirii a fost alerta privind cresterea nivelului de risc pentru pesta porcina africana, datorita confirmarii bolii in Ucraina.

Citeşte mai departe...

Candidoza la porci

Porcine - Candidoza la purceii si porcii tineriCandidoza este o micoza a purceilor produsa de diferite specii ale genului Candida, care se localizeaza in anumite conditii pe mucoasa bucala, mucoasele tubului gastro-intestinal si ale cailor respiratorii. Este o zoonoza care afecteaza mai ales purceii si animalele tinere. Candidoza este produsa de specii ale genului Candida, larg raspandite in mediu. Cea mai importanta este Candida Albicans (Oidium Albicans, Monilia Albicans).

Citeşte mai departe...

Masuri de prevenire a Pestei Porcine Clasice in efectivele de mistreti

mistretMedicii veterinari coordonati de personalul de specialitate din cadrul DSVSA judeteane, in colaborare cu alte autoritati locale si judetene, sunt implicati in aceasta perioada, cand se desfasoara campania de vanatoare pentru recoltarea mistretiilor din fondurile de vanatoare, pentru supravegherea si monitorizarea starii de sanatate a efectivelor de animale din mediul silvatic si in special a efectivelor de mistreti, care constitue un rezervor important de virus al Pestei Porcine Clasice si alte boli transmisibile la animale si de la animale la om (trichineloza).

Citeşte mai departe...

Parazitozele intestinale la porci

Parazitoze intestinale porciAceasta categorie de maladii are ca agenti cauzali endoparazitii, simptomele si gravitatea bolilor fiind in functie de natura parazitului, de organele de electie si gradul de infestare. Din punct de vedere zoologic acest tip de paraziti este divers mergand de la organisme unicelulare din increngatura Protozoa pana la viermii din increngaturile Nematoda, Trematoda si Cestoda. Intre acesti paraziti regasim limbricii (limbricii de plamani, viermii nodulari, libricii stomacali, Trichinella spiralis), teniile, etc.

Citeşte mai departe...

Grupul de companii Premium Porc incurajeaza consumul de carne de porc autohton

Premium Porc Group productie carne de porcGrupul de companii Premium Porc are ca obiect de activitate dezvoltarea productiei de carne de porc pentru piata romaneasca, o piata cu un consum ridicat de carne de porc si traditie indelungata in cresterea porcinelor. Premium Porc reprezinta alternativa fireasca la consumul de porc din import.

Citeşte mai departe...

Bolile virale la porci. Pneumonia virala a porcului (VPP)

VPP - Pneumonia infectioasa la porcinePneumonia virala a porcului este o boala cu un impact major pentru efectivele de porcine, datorita distributiei foarte largi la scara mondiala si a pierderilor economice estimate. Boala respiratorie cronica a porcului a fost observata, descrisa si studiata de numerosi cercetatori avand numeroase sinonime: pneumonia infectioasa a porcului, pneumonia enzootica, enzootica-porcina, tusea infectioasa a porcului.

Citeşte mai departe...

Cresterea efectivelor de porcine cu 3.1% fata de 2014

Cresc efectivele de porcineConform datelor furnizate de Institutul National de Statistica privind efectivele de animale si productia agricola, la 1 mai 2015, comparativ cu aceeasi data a anului 2014, efectivele de porcine au crescut atat ca numar total, cat si ca efectiv matca, cu 3,1%, respectiv cu 1,5%.

Citeşte mai departe...

Genetica de varf franceza, disponibila acum si pentru crescatori de porci din Romania

material genetic porcine Nucleus monta artificiala porciIncepand cu luna august, o noua companie de top din domeniul geneticii suine din Europa, a intrat pe piata din Romania. Leader in Franta, Nucleus, doreste sa vina in sprijinul fermierilor romani, ajutand la obtinerea unor rezultate superioare. In acest moment, Nucleus detine astfel de ferme in Europa si Asia, iar rezultatele sunt foarte apreciate de fermieri.

Citeşte mai departe...

Monta naturala si artificiala la suine

Monta la porciRecomandari pentru realizarea in bune conditii a montei naturale si artificiale la porci, atat in sistem gospodaresc cat si in fermele de porcine.

Citeşte mai departe...

Recomandari pentru crescatori: sanatatea porcinelor

Bolile porcilor - recomandari pentru crescatoriCresterea porcinelor este o activitate importanta, atat la nivel national cat si la nivel global, porcul furnizand 47-48% din totalul productiei de carne, precum si alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grasimea, pielea, parul, gunoiul de grajd. Dintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice si salbatice, cele mai grave sunt Pesta Porcina Clasica (P.P.C.) si Pesta Porcina Africana, boli care genereaza pierderi economice importante.

Citeşte mai departe...

ANSVSA: Actiuni de verificare si control privind identificarea, inregistrarea si sanatatea porcinelor

PPCAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor desfasoara, pe tot parcursul lunii iunie, actiuni de verificare si control la nivel national, care vizeaza identificarea si sanatatea animalelor. Tematica acestor controale include verificari asupra gradului de realizare a actiunii de supraveghere activa privind pesta porcina clasica si a modului de realizare a inspectiilor in exploatatiile nonprofesionale (gospodariile populatiei), conform planificarii pentru anul in curs.

Citeşte mai departe...

Performante imbunatatite in fermele de porci din Flandra prin schimburi de informatii intre fermieri

Porcine - schimburi de informatii intre fermieri belgieniExista diferente semnificative in ceea ce priveste profitabilitatea diferitelor ferme din Flandra, Belgia. Pentru a imbunatati acest lucru au fost infiintate “Cooperativele de informatii” si “Academia Porcinelor” pentru a face tehnologiile si rezultatele cercetarilor mult mai accesibile fermelor de porci si pentru a oferi modalitati de schimburi de informatie intre crescatorii de porci.

Citeşte mai departe...

Tehnologii moderne pentru cresterea porcilor

Tehnologii moderne de crestere porcineDatorita calitatilor lor biologice, suinele reprezinta una dintre speciile implicate major in acoperirea necesarului de carne al populatiei umane, asigurand, in prezent, peste 30% din consumul mondial. Tehnologiile moderne de crestere a suinelor pot fi aplicate in sistemele semiintensiv si intensiv-industrial, in care se acorda o atentie deosebita materialului biologic exploatat.

Citeşte mai departe...

Pentru prima data un stat din Brazilia va fi recunoscut ca liber de pesta porcina clasica!

stat din Brazilia liber de pesta porcina clasicaPentru prima data, in cadrul celei de a 83-a adunari generale a Oficiului International de Epizootii, un stat din brazilia va fi recunoscut ca liber de pesta porcina clasica. Este vorba de statul SANTA-CATARINA, un teritoriu brazilian interesant si prosper.

Citeşte mai departe...

Audit din Mexic in exploatatiile comerciale de crestere si ingrasare a porcului in Iunie 2015

Audit Mexic in ferme de crestere ingrasare porciIn vederea deschiderii pietei Mexicului pentru toate statele membre ale UE, inspectorii din Mexic vor putea solicita auditarea unei exploatatii de porci autorizate sanitar veterinar, conform precizarilor U.E.C.B.V. Astfel vor fi verificate: eficienta serviciilor veterinare, functionarea retelei de laboratoare si de asemenea, punerea in aplicare a legislatiei din domeniul sanatatii si bunastarii animalelor si prevederile legale de sanatate publica.

Citeşte mai departe...

Abatoarele romanesti sunt apte sa exporte carne de porc in Japonia

Abatoare romanesti export carne porc JaponiaAmbasada Romaniei la Tokio a transmis catre ANSVSA o informare oficiala din partea autoritatii competente din Japonia, prin care se certifica faptul ca procedurile din abatoarele din Romania indeplinesc criteriile necesare pentru exportul de carne de porc.

Citeşte mai departe...

Furajarea porcilor la ingrasat

Furaje ingrasarea porcinelorPorci sunt animale omnivore care pot fi furajate cu o gama larga de nuterturi, de la cereale cultivate si pana la resturi vegetale.

Citeşte mai departe...

Vizita la ferma pentru ingrasarea suinelor Suinprod Radic - un model de business finantat prin PNDR

Vizita ferma porcine Suinprod Radic finantare PNDRDaniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a vizitat in data de 12 martie 2015, impreuna cu Corina Cretu, comisar european pentru Dezvoltare Regionala, si Phil Hogan, comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, si cu Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, ferma pentru ingrasarea suinelor si unitatea de producere de nutreturi combinate detinute de S.C. Suinprod Radic SRL - obiective finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013.

Citeşte mai departe...

Jambonul spaniol renumit in intreaga lume

spanish-iberico-serrano-ham-curation-dryingJamboanele ocupa un loc special printre delicatesele cele mai apreciate in bucataria mondiala. Excelenta acestui produs este data de rasa pura a porcul iberic si de o alimentatie bazata pe ghinda. Cresterea porcului in aer liber ii confera o carne caracteristica, marmorata si unica prin savoarea ei. Hranirea cu ghinda in special in zona stejarisului din sud vestul Spaniei este garantia pentru o carne proaspata, suculenta si aromata.

Citeşte mai departe...

Despre cresterea porcilor vietnamezi

cresterea porcilor vietnameziPorcul vietnamez este originar din Vietnam si Asia de Sud-Est, este in general de culoare neagra, are imunitate ridicata, ceea ce-l predispune putin la boala si ajunge la maturitate in 9 – 10 luni. Porcii vietnamezi sunt animale relativ mici cu picioare scurte, urechi mici si drepte, coada subtire si dreapta. Scroafa vietnameza se distinge prin talia joasa si corpolenta. Porcii vietnamezi au un foarte bun randament la taiere (85% randament la sacrificare si 70% de carne in carcasa).

Citeşte mai departe...

Tehnologia de abatorizare a porcinelor

abatorizarea porcinelorValorificarea productiei de carne la suine se realizeaza dupa sacrificarea animalelor. Se recomanda sacrificarea animalelor in abatoare specializate atat din considerente sanitar-veterinare cat si datorita existentei unui flux tehnologic si la un nivel superior de rentabilitate a productiei suinelor. In tara noastra sa practica si sacrificarea in gospodariile individuale insa si in acest caz se recomanda respectarea normelor sanitar-veterinare.

Citeşte mai departe...

Ce trebuie sa stim despre tulburarile legate de minerale la porcine

boli si tulburari alimentatie - minerale porcineDatorita solicitarii intense a organismului matern in perioada de gestatie si de lactatie, la scroafele aflate in aceste stadii fiziologice se poate intalni o deficienta a calciului.

Citeşte mai departe...

APCPR si AFISS semnaleaza situatia critica a fermelor de cresterea porcinelor din Romania

Situatia critica a fermelor de PorcineAPCPR, in colaborare cu AFISS, semnaleaza situatia critica a fermelor de cresterea porcinelor din Romania. Incepand din luna iulie 2014, pretul oferit de abatoare pentru porcii vii a scazut constant, ajungand la 5,4 – 5,5 lei / kg viu in ultima saptamana, fata de 7,0 – 7,2lei/kg viu in anul 2013. In acelasi timp se inregistreaza o scadere simtitoare a cererii pentru carnea de porc romaneasca, desi nu s-au constatat diferente mari in consum.

Citeşte mai departe...

Cresterea porcilor in fermele mici

Pe plan mondial, in tarile cu un sector de crestere a porcinelor dezvoltat, se practica sistemul de ferme cu circuit inchis sau sistemul fermelor specializate (producatoare de purcei; de cresterea tineretului; de ingrasare si finisare)

.

Citeşte mai departe...

Ferma de porci in agricultura rationala

un-jeune-eleveur-a-choisi-le-porc-fermier-d-auvergnePitavy Ludovic, este un tanar fermier francez din Livradois, regiunea Auvergne care are o microferma de porci in sistemul de agricultura rationala.

Citeşte mai departe...

In Romania nu evolueaza pesta porcina africana

pesta porcinaReferitor la articolele recent publicate privind asa zisa interdictie introdusa de Elvetia la importul carnii de porc din Romania, ANSVSA si MADR fac urmatoarele precizari:

Citeşte mai departe...

Boli de nutritie la porcine

Boli de nutritie la porcinePerturbarile echilibrului metabolic al organismului, generate atat de carenta cat si de excesul unor substante in nutritia porcinelor, sunt extrem de periculoase si provoaca pierderi economice insemnate.

Citeşte mai departe...

Alimentatia porcilor

purcei cu scroafa resizeRecomandari privind alimentatia vierilor si scroafelor de reproductie, a purceilor sugari, a tineretului si porcilor la ingrasat..

Citeşte mai departe...

Un nou virus la purcei va provoca un deficit record la carnea de porc

pigletproblemUn nou virus la purcei ar putea cauza un deficit semnificativ de carne de porc si un nivel record la preturile de carne de porc in acest an.

Citeşte mai departe...

Miscarea suinelor vii pe teritoriul Romaniei

Miscarea suinelorPentru a asigura un cadrul legal si totodata un sprijin pentru crescatorii de porcine, Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a emis Ordinul nr. 67/2012 din 26/10/2012 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 774 din 16/11/2012, privind conditiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la miscarea suinelor vii pe teritoriul Romaniei.

Citeşte mai departe...

Fermele de porci NUTRICOM SA

bk ferme porci resizeNUTRICOM SA detine in acest moment mai multe ferme de porci, cu o capacitate totala de peste 60.000 capete.

Citeşte mai departe...

Proiect de ferma de porcine (max. 100 capete)

ferma-porci resizePROIECT MODEL: Ferma de crestere si ingrasare porci – ferma cu circuit inchis

Citeşte mai departe...

Noutati

Cresterea porcului pentru carne si grasime

15-12-2016 Porcine

Cresterea porcului pentru carne si grasime

Prin acest sistem de crestere si ingrasare se urmareste obtinerea de la porci a unor carcase la care raportul carne si grasime este foarte apropiat. Mai multe>>

Pesta Porcina

28-11-2016 Porcine

Pesta Porcina

Este o boala cu mare contagiozitate evoluand sub forma septicemica insotita de hemoragii generalizate si rate de mortalitate de peste 95%. Specia sensibila naturala la aceasta infectie este specia suine, atat cele domestice cat si cele salbatice. Mai multe>>

Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

21-11-2016 Porcine

Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

Conform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva. Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal si pentru a prevenii aparitia unor situatii neplacute, atentionam crescatorii de po... Mai multe>>

Masuri pentru prevenierea si combaterea pestei porcine africane

10-11-2016 Porcine

Masuri pentru prevenierea si combaterea pestei porcine africane

Programul national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane a fost aprobat ade Guvern. Programul are scopul de a stabili masuri armonizate de biosecuritate, profilaxie si control in situatii epidemiologice de crestere a riscului, avand in vedere zona de mare risc reprezentata de fasia de teren aflata la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanta de 20 km de la frontiera spre interiorul tarii. Mai multe>>

Comportamentul de grup la porcine

02-11-2016 Porcine

Comportamentul de grup la porcine

Comportamentul de grup este caracteristic tuturor animalelor care traiesc in colectivitati. Astfel se stabileste o anumita ierarhie de grup, respectiv raporturi de dominare-subordonare. Mai multe>>

Masuri de prevenire a Pestei Porcine Africane

11-10-2016 Porcine

Masuri de prevenire a Pestei Porcine Africane

Evenimentele epidemiologice acest an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pesta porcina africana la porcii domestici si mistreti din unele tari extracomunitare, respectiv Ucraina si Republica Moldova, fac necesara avertizarea din nou a institutiilor implicate si a publicului larg cu privire la evolutia acestei boli si a masurilor de prevenire si combatere ce se impun atat pe teritoriul national cat si judetean. Mai multe>>

Patologia reproductiei la porci

09-10-2016 Porcine

Patologia reproductiei la porci

Patologia reproductiei la porcine imbraca multe forme si are o etiologie extrem de complexa, in care sunt implicati atat factori interni (de natura nervoasa, hormonala, metabolica, etc) cat si de factori externi infectiosi sau de natura tehnologica. Afectarea functiei de reproducere se traduce printr-o serie de insuccese in acest domeniu si, desi acestea reprezinta un subiect dificil de inteles, este esentiala necesitatea de a indentifica prezenta si cauza esecului si de a se aplica masurile de ... Mai multe>>

Atentionare privind posibila aparitie a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei

07-10-2016 Porcine

Atentionare privind posibila aparitie a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei

Ca urmare a sedintei Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta din data de 04.09.2016, s-a informat de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor posibilitatea aparitiei pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei. Aceasta boala este foarte greu de eradicat si implica eforturi financiare si de personal foarte mari. Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea Pestei Porcine Clasice

22-09-2016 Porcine

Masuri pentru prevenirea Pestei Porcine Clasice

In 14 septembrie a fost votata in unanimitate, la Bruxelles, o decizie care va permite Romaniei sa participe la comertul intracomunitar cu porci vii si produse provenite de la acestia. Aceasta situatie obliga si responsabilizeaza personalul din reteaua sanitara veterinara, autoritatiile locale si in mod special crescatorii de porcine, sa implementeze si sa respecte masurile stabilite prin Programul national de prevenire a P.P.C., reactualizat pentru anul 2016, prin care se urmareste: Mai multe>>

Organizarea intarcarii la porci

19-09-2016 Porcine

Organizarea intarcarii la porci

Aceasta operatiune se refera atat la scroafe cat si la purcei, insemnand incetarea lactatiei pentru scroafe, iar pentru purcei trecerea de la nutritia bazata pe laptele matern la furajarea cu nutreturi concentrate. Mai multe>>

Trichineloza

17-09-2016 Porcine

Trichineloza

Trichineloza, parazitozoonoza cosmopolita, determinata de nematozi din genul Trichinella cu dezvoltare intestinala in forma adulta si musculara in stadiul larval, in organismul aceleiasi gazde, produce manifestari clinice grave la om, in urma ingestiei de carne parazitara exteriorizata prin tulburari digestive, dureri difuze, stari febrile si manifestari alergice, putand sfarsi prin moarte. Mai multe>>