RABIA sau TURBAREA – zoonoza intalnita atat la om cat si la animale

caine-t resizeTurbarea este o boala infectioasa de etiologie virala, intalnita la toate speciile de animale homeoterme, transmisibila la om, caracterizata prin evolutie acuta cu manifestari nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate si agresivitate urmate de paralizii si moarte.

Rabia este o maladie identificata din Antichitate. Cuvantul grecesc "lyssa" utilizat pentru desemnarea rabiei inseamna: nebunie. Cuvantul rabie vine din latinescul "rabiere" : a fi violent, care deriva din sanscrita veche "rabhas" a fi violent.

Rabia este in zilele noastre o maladie complet incurabila. Aceasta maladie, in prezent practic disparuta la om in majoritatea tarilor dezvoltate, reprezinta inca o problema majora de sanatate publica in multe tari din Asia si in Africa.

Istoric. Turbarea a fost cunoscuta din cele mai vechi timpuri, existenta si formele ei clinice fiind semnalate si descrise in documente vechi care s-au transmis pana la noi (Homer, Aristotel, Democrit).

In anul 1881, Pasteur si Roux au stabilit ca agentul turbarii se gaseste in sistemul nervos central la animalele bolnave si moarte prin turbare si ca prin inocularea creierului sau maduvei spinarii, boala se reproduce la animale de laborator. Agentul patogen nu s-a putut vedea la microscop si nici nu s-a putut cultiva pe medii sintetice motiv pentru care a fost denumit "virus rabic". Ulterior, Pasteur a elaborat prima metoda stiintifica de imunizare antirabica folosind o tulpina de virus rabic a carei patogenitate a fost modificata prin inoculari subdurale la iepuri. Dupa aproximativ 60 de pasaje a constatat ca aceasta tulpina a devenit apatogena pentru caine, pe cale subcutanata dar si-a pastrat proprietatile imunizante, iar pe cale intracerebrala provoaca constant turbarea paralitica dupa o perioada de incubatie de 7 zile. Pentru imunizarea antirabica Pasteur a folosit maduva spinarii de la iepuri inoculati subdural cu virus fix. Tratamentul antirabic a fost aplicat pentru prima data in 1883 la caini si in 1885 la om.

vulpe-t resizeAnimalele turbate prezinta un pericol atat pentru om, cat si pentru celelalte animale, rabia fiind cea mai grava zoonoza. Frecventa bolii variaza insa, de la o specie la alta fiind intalnita cel mai des la caine, din cauza modului de viata a acestuia, in libertate sau semilibertate. Sursele naturale ale infectiei sunt reprezentate de animale turbate cu forme clinice, dar si de cele infectate cu virus rabic care nu manifesta clinic boala. Rezervorul de infectie pentru rabie este cel silvatic (turbarea animalelor salbatice, in special vulpi, dar si lupi, pisici, sobolani, etc). De asemenea, rolul principal in difuzarea si intretinerea rabiei revine cainilor comunitari (turbare urbana). Modul de contaminare cu rabie de la un animal la altul sau de la animale la om se face in mod direct prin muscatura sau zgarieturile produse de catre animalele bolnave. Exista, insa, destul de rar posibiliatea contaminarii indirecte, prin intermediul unor obiecte care au venit in contact cu materiale virulente de la un animal bolnav, daca exista pe piele leziuni proaspete, chiar imposibil de detectat cu ochiul liber.

Etiologie. Virusul rabic este un virus cu ARN apartinand genului Lyssavirus, familia Rhabdoviridae. Printre virusurile rabice clasice se disting "virusurile de strada” si "virusurile fixe". Termenul de "virus de strada" desemneaza un virus izolat recent de la animale si care nu a suferit nici o modificare in laborator. Aceste virusuri se caracterizeaza printr-o perioada de incubatie extrem de variabila, uneori foarte lunga si prin capacitatea de a invada glandele salivare. Un "virus fix” desemneaza tulpinile adaptate la animale de laborator prin pasaje intracerebrale succesive, perioada de incubatie fiind scurta de la 4-6 zile si nu invadeaza glandele salivare.

Frecventa. Rabia se intalneste in doua cicluri naturale: ciclul urban si ciclul silvatic. Majoritatea cazurilor la om se intalnesc in orase, aparute consecutiv muscaturii produse de cainii turbati. Importanta rabiei pentru sanatatea publica nu este legata atat de numarul de cazuri de imbolnavire inregistrata la om, care oricum este redus cat de letalitatea cazurilor care este practic de 100%.

Infectia naturala se intalneste la toate mamiferele domestice si salbatice, dar receptivitatea difera de la o specie la alta. Principalele surse de infectie pentru om sunt reprezentate de caini si pisici.

Turbarea este o boala cu o focalitate naturala.Virusul se conserva in organismul animalelor infectate, intre care vulpile ocupa locul cel mai important.

Rezervorul de infectie:

  • animale domestice: caini, pisici;

  • animale salbatice: vulpi, lupi, coioti, lilieci, etc. Sobolanii reprezinta de asemenea un rezervor de virus si un vector periculos in lantul epiyootologic al turbarii.

Transmiterea se face prin:

  • muscatura, prin saliva (animalele elimina virusul cu 10-14 zile inainte de debutul clinic al bolii). Muscaturile animalelor turbate sunt mai periculoase cu atat cu cat sunt mai profunde si in numar mai mare doarece se inoculeaza o cantitate mai mare de saliva.

  • zgaraieturile sunt de asemenea periculoase deoarece pot asigura inocularea virusului, dac ghearele sunt murdarite cu saliva virulenta proaspata. Cele mai periculoase sun zgaraieturile de pisica, ele fiind multiple si profunde cand lezioneaza un numar mare de filete nervoase.

  • Transplacentar;

  • accidental, in laboratoare;

  • transplant de cornee;

  • pe cale respiratorie, de la lilieci (in cazul explorarii unor pesteri).

Receptivitatea este generala.

Tablou clinic. Aparitia simptomatologiei marcheaza un stadiu evolutiv al bolii care de cele mai multe ori este fatal. Virusul ataca si lezeaza sistemul nervos central care include atat encefalul (creierul) cat si maduva spinarii. Pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate inainte de aparitia vreunui simptom. Primele simptome pot aparea intr-un interval cuprins intre cateva zile si aproape un an, insa in majoritatea cazurilor simptomele se dezvolta in 4-6 saptamani de la momentul infectiei. Tratamentul afectiunii este indicat si in cazul in care simptomatologia nu debuteaza la scurt timp de la expunerea la virusul ce produce boala.

Simptome la animale. Animalele infestate pot manifesta simptome vizibile sau tulburari de comportament. Animalul care a muscat o persoana si care s-a comportat sau se comporta ciudat poate fi infectat cu virusul rabic. Este importanta urmarirea, pe cat este posibil, a animalului respectiv pentru a putea oferi un tratament corespunzator si la momentul oportun oricarei persoane care a intrat in contact cu animalul respectiv. Este foarte posibil ca un animal sa aiba rabie daca prezinta urmatoarele semne: lipsa fricii de oameni, mai ales la animalele salbatice; atitudine timida la un animal de casa care era de obicei prietenos; neliniste, excitabilitate, agresiune sau schimbari bruste de comportament; salivare in exces; animale active noaptea (lilieci, ratoni si sconcsi) care devin active in timpul zilei; consumul de substante care in mod normal nu sunt comestibile; paralizie, care uneori poate fi unicul semn.

rabie-c resizeRabia la Caine. Forma furioasa:

  • Faza prodromica - adesea trece neobservata: animalul devine capricios, irascibil, mai afectuos fata de stapan sau din contra indiferent, trist, se retrage in locuri mai izolate, mai intunecate. Starile de abatere si neliniste se succed brusc fara nici un motiv, animalul se misca continuu, rascoleste asternutul, scormoneste pamantul reactioneaza brusc si exagerat la orice excitatie (zgomot, lumina, atingere etc), in unele cazuri pare a avea halucinatii auditive si vizuale, atentia nu poate fi retinuta decat pentru foarte putin timp. Apetitul, conservat la inceput, diminua treptat, animalul prezinta pervertirea gustului, inghitind obiecte necomestibile. Uneori la locul muscaturii apare prurit ceea ce poate duce la automutilarea regiunii respective. Setea este conservata sau chiar exagerata, cainele nu prezinta hidrofobie. La masculi se poate observa exagerarea instinctului genezic. Vocea devine mai groasa, ragusita, iar latratul scurt si sacadat. Durata acestei faze este in medie de 1-3 zile.

  • Faza de stare - cainele devine agresiv, la inceput fata de animale, fara motiv, intra in stare de fiirie la cea mai mica excitatie. Musca chiar si obiecte dure cu o forta mare ce poate duce la ruperea dintilor si chiar fractura maxilarelor. Privirea este fixa, panditoare si feroce. In perioada dintre doua stari de agresivitate privirea este ratacita, faciesul inexpresiv. Animalul are tendinta de a fugi de acasa si a parcurge distante mari, fara nici o tinta (dromomanie) si daca intalneste persoane sau animale le ataca. Vocea este ragusita, iar latratul sfarseste, de obicei, printr-un urlet prelung. La unele animale se constata strabism convergent sau divergent, mioza sau midriaza, inegalitate pupilara, vomismente sau diaree cu sange. Durata acestei faze este 2-6 zile.

Forma paralitica - cainele nu mai poate degluti, nici misca, devine afon, maxilarul inferior atarna inert, din gura intredeschisa se scurge multa saliva filanta, vascoasa, ochii devin imobili, pleoapa a 3-a proeminenta. Paralizia ia loc treptat acceselor de excitatie, apare paraplegia, deplasarea nu mai este posibila si dupa cateva ore de agonie se produce moartea prin asfixie. Aceasta faza dureaza 1-3 zile, rar 5 zile. Forma paralitica incepe cu o stare de depresiune, urmata foarte repede de paralizia muschilor faringieni si maseteri. Deglutitia devine imposibila, gura este tinuta intredeschisa, din ea scurgandu-se o saliva filanta, latratul este ragusit, apoi animalul devine afon. Faciesul exprima tristete, suferinta, privirea este pierduta, absenta. Moartea survine pe fondul unei paralizii generalizate dupa 3-4 zile.

Simptome la oameni. Perioada tipica de incubatie a virusului rabic este de 4-6 saptamani. In aceasta perioada, de obicei nu este prezent nici un simptom al bolii. Primele simptome care apar includ durerea si amorteala la locul muscaturii, urmate apoi de simtomatologie vaga, care poate apare in multe alte afectiuni si care includ: febra; tuse sau senzatia de gat uscat; durere, arsura, mancarime, furnicaturi sau amorteala la locul muscaturii sau al expunerii initiale; durere abdominala; sau neliniste care se accentueaza si poate evolua spre agitatie extrema.

Simptomatologia ulterioara este mai specifica si poate include: perioade alternante de comportament normal si comportament bizar sau neobisnuit (anxietate, halucinatii, delir); frica de apa (hidrofobie) sau frica de aer (aerofobie); spasme musculare la nivelul muschilor fetei, gatului sau diafragmului, urmate de convulsii; paralizia, care este adesea singurul simptom, se dezvolta in cazul unei forme de rabie mai putin obisnuita, rabia paralitica, care apare dupa muscatura liliecilor vampir; fluctuatii mari ale temperaturii corporale, pulsului si presiunii sangvine; coma, insuficienta cardiaca si respiratorie.

Dupa o expunere posibila la virusul rabic, se impune curatirea ranii si vaccinarea pentru ca acestea sunt cele mai eficiente metode de a stopa raspandirea infectiei.

 

Medic veterinar ,

Dr.Diana Galatanu

 

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>