Obezitatea la animale

obezitatea la animalele de companie si animalele de fermaObezitatea este o forma de malnutritie caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Ea se intalneste la toate speciile de animale, fiind insa mai frecventa la caine. Trebuie subliniat insa de la inceput ca este necesar sa diferentiem obezitatea patologica de ingrasare in scopuri zootehnice cand se urmareste obtinerea prin supraalimentatie a unei stari de nutritie foarte bune, a unei ''obezitati de supraalimentare'' dirijata.

Putem spune ca in aparitia obezitatii sunt incriminati factori metabolici, ereditari, nervosi, endocrini si nutritionali. In ce priveste factorii metabolici, de multa vreme s-a emis ipoteza existentei unei anomalii a metabolismului intermediar care sa determine depunerea de grasime. Cautarea unei anomalii care ar putea contribui la aparitia si dezvoltarea obezitatii a prilejuit efectuarea unui numar mare de experimente pe animale, cunoscandu-se ''linii'' de soareci care prezinta hiperfagie si care pe masura ce devin obezi prezinta variatii cantitative la nivelul metabolismului piruvatului. Aceste animale supuse unui regim de reducere a greutatii corporale continua sa sintetizeze grasimile in dauna proteinelor. S-a presupus ca aceste anomalii cantitative sunt in legatura mai curand cu un deficit al insulinei, decat cu o modificare fundamentala a metabolismului.

Factorii ereditari, prin definitie, obezitatea ereditara este o forma de obezitate in care animalul afectat a mostenit un mecanism care faciliteaza aparitia si evolutia obezitatii independent de echillibrul normal. Mecanismele propuse pentru a explica aceasta forma de ovezitate sunt fie un metabolism intemediar anormal, fie o modificare a mecanismelor de apetit-satietate, datorita careia se importa o cantitate mare de energie.

Factorii nervosi. S-a demonstrat ca nevoia si cantitatea de hrana sunt direct controlate de catre sistemul nervos central si in special de catre centrii diencefalici (hipotalamusul). Toate leziunile sunt disfunctiile acestor centri care provoaca perturbari in apetit, asimilare si capacitatea de blocaj a grasimilor.

Factorii endocrini. Foarte putine cazuri de obezitate au o cauza net endocrina. Insulinoamele, tumori cu o frecventa rara, pot conduce la obezitate. Obezitatea prin hiperinsulinism este insa in legatura cu aportul excesiv de alimente, mai ales de glucide; daca nu se administreaza insa ratii excesive, individual nu se ingrasa. Adipozitatea de origine hipofiziara intalnita la caine sub forma sindromului adiposogenital (maladia Babinschi) este de natura diencefalica, la prima vedere independenta de excesul alimentar si de sedentarism. Hipotiroida determina o moderata crestere in greutate, prin retentie hidrica cu edem mucoprotidic, dar nu o adevarata depunere adipoasa. Insuficenta genitala, de asemenea, nu reprezinta un factor important in declansarea obezitatii. Animalele castrate se ingrasa nu ca o consecinta a insuficientei lor hormonale genitale, ci pentru ca sunt mai linistite, isi consuma mai bine ratia, deci nu cheltuiesc asa repede rezervele. In obezitatea generalizata exista o serie de tulburari endocrine care influenteaza in mod sigur morfologia si comportamentul animalelor. Este de remarcat insa ca aceste modificari endocrine (hiperinsulinismul, hipercorticismul, hipogonadismul si hipotiroidismul) sunt descrise in obezitatea constituita si deci ele sunt efecte si nu cauze ale obezitatii. Este cunoscut deasemenea, faptul ca obezitatile endocrine se trateaza in primul rand prin dieta hipocalorica.

Factorii alimentari si sedentarismul, joaca si ei un rol important in aparitia obezitatii. Un aport caloric excesiv, la care se aduga un consum redus de energie, sunt elemente esentiale in aparitia obezitatii. Ea este prezenta la animalele sedentare, care nu fac miscare, tinute in stabulatie permanenta, sau la cainii de apartament, care primesc ratii in exces, bogate in glucide si lipide, cu un microclimat optim, care nu necesita consum de energie pentru termogeneza. Sunt predispuse si rasele de animale de ferma cu un anabolism marit generic.

Patogeneza. Consta in mentinerea echilibrului intre aportul si cheltuielile energetice, se face prin interventia unor numeroase verigi centrale si periferice. In reglarea comportamentului alimentar intervin in masura variabila, centrii hipotalamici, echilibrul metabolic al mediului intern, informatiile de origine digestiva, sistemul endocrin si tesutul adipos. Interesarea fiecaruia dintre aceste verigi a facut obiectul unei explicatii patogenetice. Niciuna dintre ele nu poate elucida in intregime mecanismul atat de complex al producerii obezitatii. Acesta poate fi conceput numai prin dereglarea comportamentului alimentar la care concureaza intr-o masura mai mare sau mai mica toti factorii patogenetici amintiti.

In concluzie putem spune ca indiferent de modalitatea in care se realizeaza modificarea mecanismului central de control al foamei si satietatii, pe fondul unei predispozitii constitutionale sau prin intermediul unei conditionari la un aport alimentar crescut, obezitatea nu se poate instala in conditiile unui aport care depaseste nevoile reale ale organsimului. Animalele nu pot depune grasime in exces decat atunci cand aportul depaseste consumul. Nu se poate realiza tesut gras din ''nimic''. Totdeauna este prezent factorul exogen alimentar, alaturi de cel endogen deja mentionat, adica prezenta unei predispozitii constitutionale. Obezitatea rezulta intotdeuna din interactiunea acestor doi factori patogenetici.

Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitatea crescuta la stres). Ca modificari morfopatologice se constata in primul rand aspectul rotunjit al corpului. Grasimea este prezenta sub forma de depozit abundent in tesutul conjuctiv subcutanat, subseros, pe epiploon, mezenter, pericard, in jurul rinichilor. Cordul este acoperit de un strat de grasime in regiunea coroanelor si in lungul santurilor interventriculare si chiar infiltrata in muschiul cardiac. Animalele prezinta un exterior inestetic, au un aspect diform, cu tendinta de rotunjire si marire in volum a circumferintei corpului. Ca urmare a acumularii grasimii sub piele, aceasta se cuteaza, iar in locurile unde in mod normal este cutata, se intinde, formand asa-zisele ''maniamente''. Se inregistreaza si tulburari functionale, cele mai evidente fiind dipneea, tahicardia chiar la eforturi reduse, miscari ingreunate, o alura inceata, accese de sufocare si tendinta la constipatie.

Profilaxia obezitatii se realizeaza printr-o alimentatie cu aport energetic (glucide si lipide) echilibrat, miscare fizica zilnica si combaterea la timp a disendocriniilor. Tratamentul se practica numai in cazul carnivorelor, al animalelor de agrement, sau la reproducatori din alte specii. Prezinta importanta in primul rand masurile dietetico-igienice, de limitare a aportului alimentar pana la ratia de intretinere (ratii mici, reducerea numarului de tainuri, limitarea aportului de apa, la caine carne slaba), in asociere cu miscarea fizica sub forma de plimbari zilnice, evitandu-se eforturile mari. Ca medicamente putem preciza laxativele (ulei de ricin, ulei de parafina), diuretice (acetat de potasiu, nefrix, etc).

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

  

Noutati

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

19-11-2016 Sanitar / veterinar

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Transmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic). Mai multe>>

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

17-11-2016 Sanitar / veterinar

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

Mai multe focare mari de pesta porcina africana au fost identificate atat in Rusia, cat si in tarile invecinate, iar subtipul de gripa aviara H5N8 a revenit pe continentul european, fiind detectat la pasari salbatice si domestice din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Polonia, Tarile de Jos, Danemarca si Croatia. Mai multe>>

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

01-11-2016 Sanitar / veterinar

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

In data de 1 noiembrie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc loc seminarul cu tema 'Rezistenta Antimicrobiana' organizat de catre ANSVSA in colaborare cu Ambasada Olandei. Seminarul s-a dovedit a fi o platforma de dezbatere si schimb de experienta intre specialistii din cele doua tari privind cooperarea dintre autoritati, medici veterinari si fermieri pentru promovarea si aplicarea utilizarii prudente a antimicrobienelor in medicina veterinara. Mai multe>>

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

20-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animalele furnizoare de produse alimentare. Esecul multor tari europene in actiunile de stopare a utilizarii excesive a antibioticelor in cresterea animalelor a fost aspru criticat de catre expertii comunitari. Mai multe>>

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

17-10-2016 Zootehnie

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

09-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Grajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii. Mai multe>>

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

28-09-2016 Sanitar / veterinar

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

Anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Aliantei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii), avand ca scop de a sensibiliza populatia despre riscul de imbolnavire si de a informa asupra modului de prevenire si a modalitatilor prin care cetatenii si autoritatiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel national si global. Mai multe>>

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

16-09-2016 Cabinete veterinare

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. in acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celui mai apropiat partener, crescatorul de animale. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

22-08-2016 Sanitar / veterinar

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

Pentru ca populatia sa detina informatii cu referire la unele date caracteristice acestei specii, despre rolul pe care capusele il au ca vector in transmiterea unor boli grave la oameni si animale, dar si despre implementarea unor actiuni menite sa limiteze prezenta acestor paraziti in zonele favorabile inmultirii lor, precum si de prevenire a infestarii specilor receptive, facem urmatoarele precizari: Mai multe>>