Actiuni specifice ale serviciilor sanitare veterinare

Servicii sanitar-veterinare in sprijinul fermierilor si autoritatiilor localeApararea sanatatii animalelor, protectia si bunastarea animalelor, prevenirea transmiterii de boli la animale si de la animale la om, siguranta alimentelor destinate consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului, constituie o prioritate a serviciilor sanitare veterinare de stat si private, pusa in slujba asigurarii sanatatii si potentialului economic al animalelor, in serviciul detinatorilor de animale, ca cerinta sociala in care se regasesc toate aceste activitati, tinand cont de oameni, de situatia socio-economica si financiara a momentului.


In context medicii veterinari asigura, cu profesionalism, o gama larga de servicii de specialitate, conforme legislatiei nationale transpusa din legislatia europeana, in beneficiul celor care investesc in cresterea animalelor, in domeniul procesarii, depozitarii si comercializarii produselor de origine animal, prin:

 • Sprijin si asistenta de specialitate, respectiv: 
    • asigurarea institutionala cu personal de specialitate la nivelul fiecarei localitati.
    • functionarea Centrul Local de Combaterea Bolilor si a Unitatii Locale de Sprijin.
    • intalniri periodice cu autoritatile locale, asociatii de crestere a animalelor sau pe produs.
    • informarea si difuzarea actelor normative de profil, materiale documentare, comunicate prin mass-media.
    • participarea la actiunile stabilite prin programe comune pentru prevenirea si combaterea unor situatii speciale, care pot afecta economic, social, sau direct sanatatea populatiei.
 • Sprijin in gestionarea efectivelor de animale si supravegherea statusului de sanatate a animalelor, prin:
    • efectuarea, supravegherea si controlul actiunilor de identificare si inregistrare a animalelor.
    • inregistrarea exploatatiilor nonprofesionale si comerciale de tip A,ca spijin pentru obtinerea de suventii sau alte ajutoare guvernamentale.
    • facilitati pentru comercializare animalelor pe plan national, intracomunitar si la export.
    • autorizarea unor manifestari traditionale, expozitii, targuri de animale, etc.
 • Supravegherea statusului de sanatate a animalelor, prin :
    • promovarea programelor de supraveghere, control si eradicare a bolilor la animale.
    • spijin eficient pentru modernizarea cresterii animalelor in exploatatii comerciale (ferme) care sa asigure cerintele actuale de tehnologie, biosecuritate, protectie si bunastare.
    • implementarea normelor de biosecuritate, bunastare si protectia animalelor in exploatatiile cu animale si pasari.
    • intocmirea dosarelor de despagubire pentru animalele eliminate din focarele de boala tranmisibile si plata despagubirilor.
    • sprijin pentru implementarea legislatiei privind ecarisarea teritoriului si protectia mediului, prin colectarea cadavrelor si a deseurilor de origine animala in scopul distrugerii la unitatea Protan.
 • Imbunatatirea sistemului de producere, procesare si desfacere a produselor alimentare de origine animala si vegetala, prin:
    • sprijin pentru crearea unor facilitati de preluare, prelucrare si valorificare pe plan local a produselor animaliere, prin unitati de procesare carne, lapte, cereale, sau depozite de colectare ceriale, legume si fructe, etc.
    • monitorizarea si verificarea unitatiilor din sectorul alimentar si a micilor producatori pentru autorizarea, inregistrarea si pentru functionarea acestora (inclusiv abatoare de mica capacitate, carmangerii, centre de prelucrare lapte, etc) in conditiile legii.
    • promovarea produselor traditionale prin identificarea producatorilor cu astfel de activitati si acordarea serviciilor de consultanta privind asigurarea parametriilor tehnologici si de calitate.
    • acordarea de asistenta si consultanta de specialitate autoritatiilor locale care organizeaza periodic targuri, piete taranesti, sau manifestari traditionale, destinate si valorificarii produselor de origine animala si non animala, corelate cu cerintele si solicitarile celor implicati in acest sens.
    • cresterea respectului fata de consumator prin supravegherea calitatii si salubritatii produselor alimentare prin controale si analize de laborator, specifice.


Implicarea serviciilor sanitare veterinare in sprijinul autoritatiilor locale pentru implementarea legislatiei din domeniul cresterii animalelor si pentru siguranta lantului alimentar, are o paleta mult mai larga, insa consideram ca exista toate premizele precum si dorinta de colaborare a factorilor responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislatia din domeniu, necesare pentru apararea sanatatii animalelor cat si a populatiei.

Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

  

Noutati

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

19-11-2016 Sanitar / veterinar

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Transmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic). Mai multe>>

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

17-11-2016 Sanitar / veterinar

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

Mai multe focare mari de pesta porcina africana au fost identificate atat in Rusia, cat si in tarile invecinate, iar subtipul de gripa aviara H5N8 a revenit pe continentul european, fiind detectat la pasari salbatice si domestice din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Polonia, Tarile de Jos, Danemarca si Croatia. Mai multe>>

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

01-11-2016 Sanitar / veterinar

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

In data de 1 noiembrie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc loc seminarul cu tema 'Rezistenta Antimicrobiana' organizat de catre ANSVSA in colaborare cu Ambasada Olandei. Seminarul s-a dovedit a fi o platforma de dezbatere si schimb de experienta intre specialistii din cele doua tari privind cooperarea dintre autoritati, medici veterinari si fermieri pentru promovarea si aplicarea utilizarii prudente a antimicrobienelor in medicina veterinara. Mai multe>>

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

20-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animalele furnizoare de produse alimentare. Esecul multor tari europene in actiunile de stopare a utilizarii excesive a antibioticelor in cresterea animalelor a fost aspru criticat de catre expertii comunitari. Mai multe>>

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

17-10-2016 Zootehnie

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

09-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Grajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii. Mai multe>>

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

28-09-2016 Sanitar / veterinar

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

Anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Aliantei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii), avand ca scop de a sensibiliza populatia despre riscul de imbolnavire si de a informa asupra modului de prevenire si a modalitatilor prin care cetatenii si autoritatiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel national si global. Mai multe>>

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

16-09-2016 Cabinete veterinare

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. in acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celui mai apropiat partener, crescatorul de animale. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

22-08-2016 Sanitar / veterinar

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

Pentru ca populatia sa detina informatii cu referire la unele date caracteristice acestei specii, despre rolul pe care capusele il au ca vector in transmiterea unor boli grave la oameni si animale, dar si despre implementarea unor actiuni menite sa limiteze prezenta acestor paraziti in zonele favorabile inmultirii lor, precum si de prevenire a infestarii specilor receptive, facem urmatoarele precizari: Mai multe>>