Asigurari agricole

Groupama Asigurari a platit despagubiri de 37 milioane de lei pentru dosarele de daune agricole din ultimul an

Groupama Asigurari a platit despagubiri in valoare de 37 de milioane de lei pentru dosarele de daune agricole avizate in perioada septembrie 2015 - octombrie 2016Groupama Asigurari, lider pe linia asigurarilor agricole din Romania, a primit in anul agricol 2015-2016 1.778 de avizari de daune agricole, in crestere fata de anii anteriori cu peste 300%. Iunie reprezinta luna in care s-au efectuat cele mai multe avizari, 912, majoritatea acestora fiind facute dupa 18 iunie.

Mai multe>>

30 noiembrie, termenul limita de depunere a cererilor de plata pentru asigurarea recoltelor de struguri pentru vin

Depunerea cererilor de plata APIA pentru masura de asigurare a recoltelor de struguri pentru vinDaca ti-ai asigurat recolta de struguri pentru vin, poti beneficia de un sprijin financiar comunitar de pana la 80% din valoarea primei de asigurare platite. APIA informeaza ca termenul limita pentru depunerea cererilor de plata pentru masura de asigurare a recoltelor de struguri pentru vin este data de 30 noiembrie 2016.

Mai multe>>

Fondul Mutual Agricol, singurul sistem financiar national de compensare a pierderilor suferite de fermieri

Fondul Mutual Agricol - riscuri agricultura - asigurari agricoleAstazi a fost publicata o propunere legislativa privind constituirea, organizarea si functionarea Sistemului national mutual agricol de gestionare a riscurilor, a infiintarii Agentiei pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol prin care se ofera un cadru legal producatorilor agricoli care sa sprijine infiintarea unui sistem mutual agricol la nivel national menit sa ii ajute sa faca fata pierderilor economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

Mai multe>>

Gestiunea riscurilor in agricultura, un pas inainte in sustenabilitatea economica a exploatatiilor agricole

Conferinta Gestiunea riscurilor in agriculturaComparativ cu alte sectoare ale economiei, riscurile in agricultura sunt comparativ mai mari si necesita o abordare specifica. Camera Franceza de Comert, Industrie si Agricultura in Romania (CCIFER) si Camera de Comert Italiana pentru Romania (CCIpR) au organizat astazi conferinta «Gestiunea riscurilor in agricultura» dedicata gestionarii integrate si combinate a riscurilor in agricultura.

Mai multe>>

La ce riscuri sunt expusi fermierii romani si ce pot face sa se protejeze?

Protejarea de riscuri a culturilor agricole si a animalelor de fermaRomania, in secolul al XIX-lea, era considerata granarul Europei. Chiar si astazi, tara noastra reprezinta un potential enorm pentru investitori - atat locali, cat si straini - cu o suprafata utila de peste 15 milioane de hectare, situandu-se pe locul doi in topul celor mai mari producatori de produse din Europa Centrala si de Est.

Mai multe>>

Fondul Mutual va fi realizat cu ajutorul expertilor din Franta

MADR sprijin francez definitivare Fondul MutualMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, l-a primit pe Ambasadorul Frantei in Romania, E.S.François Saint-Paul, ieri, 05 februarie 2016. Ministrul Irimescu a subliniat relatia buna de colaborare dintre Romania si Franta si i-a solicitat interlocutorului sau sprijinul pentru a perfecta anumite chestiuni punctuale, printre acestea regasindu-se si Fondul Mutual.

Mai multe>>

Hogan: Despre importanta instrumentelor financiare privind politica agricola comuna si nevoia de investitii

Hogan - instrumente financiare - PAC - investitiiComisarul Phil Hogan a deschis recent ultima Conferinta FEADR din 2015, vorbind despre instrumentele financiare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, in Riga, Letonia. Cu o audienta formata din functionari de rang inalt si alte parti interesate, mai ales reprezentanti ai statelor membre ale UE din Europa de Est, comisarul Hogan a subliniat importanta instrumentelor financiare pentru politica agricola comuna (PAC) si necesitatea pentru cererile de investitii ale agricultorilor care trebuie sa fie abordate in mod corespunzator si suficient sprijinite prin instrumente financiare in cadrul programelor UE de dezvoltare rurala, finantate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Mai multe>>

Stein Bestasig: clientii din agricultura si domenii conexe vor avea o pondere de 10% in portofoliu in 2016

Asigurari agricole - Stein Bestasig portofoliu clientii din agriculturaStein Bestasig, broker de asigurari care ofera consultanta personalizata, estimeaza ca, in 2016, clientii din agricultura si domenii conexe vor avea o pondere de minim 10% in portofoliul companiei, in pofida sezonalitatii acestor asigurari, acest domeniu intrand in focus incepand cu anul acesta. Cresterea acestei piete se datoreaza in primul rand procesului intens de tehnologizare inregistrat in ultimii ani, precum si interesului crescut in asigurarea culturilor, atat din partea asiguratorilor, cat si din partea fermierilor.

Mai multe>>

Groupama Asigurari acorda un sprijin suplimentar pentru asigurarea culturilor din anul agricol 2015 - 2016

Asigurare culturi agricole 2015-2016Groupama Asigurari vine in sprijinul clientilor sai pentru anul agricol 2015 - 2016. Astfel, in perioada imediat urmatoare, liderul segmentului de asigurari agricole din Romania va acorda clientilor din portofoliul anului agricol 2014 - 2015 un voucher in valoare de 5 RON /ha. Acesta va putea fi utilizat pentru plata unei parti din prima de asigurare aferenta culturilor din anul agricol 2015 - 2016 asigurate pana la data de 24 decembrie 2015, indiferent daca acestea sunt de toamna sau de primavara.

Mai multe>>

Vitivinicol: Restructurarea / Reconversia plantatiilor viticole; Sprijinul pentru asigurarea recoltei; Ajutorul pentru investitii vitivinicole

Masuri de sprijin - ajutor de stat viticulturaInformatii utile despre masurile de sprijin in sectorul vitivinicol: Programele din cadrul restructurarii / reconversiei plantatiilor viticole, nivelul ajutorului financiar, conditiile accesarii sprijinului si informatii suplimentare despre sprijinul financiar pentru asigurarea recoltei de struguri pentru vin si ajutorul pentru investitii in sectorul vitivinicol.

Mai multe>>

Cererile pentru rambursarea partiala a primelor de asigurare a plantatiilor se pot depune pana in 31 octombrie

Ajutor prima de asigurare PlantatiiAPIA informeaza ca pana in data de 31 octombrie 2014, inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru politele de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare pentru culturile infiintate in primavara anului 2014, plantatii de pomi, arbusti fructiferi, de hamei si de vii, cu exceptia soiurilor de struguri pentru vin care beneficiaza de sprijin in conformitate cu prevederile OMADR nr.756/2008, si pentru care s-a platit contravaloarea acestora.

Mai multe>>

Masuri de sprijin in sectorul Viti-Vinicol

Masuri de sprijin viticultura• Restructurarea / reconversia plantatiilor viticole;
Sprijinul financiar pentru asigurarea recoltei de struguri pentru vin;
Masura de promovare a vinurilor din cadrul Programului National de Sprijin in Sectorul Vitivinicol 2014 - 2018.

Mai multe>>

Noi dispozitii privind fondurile mutuale pentru acoperirea riscurilor in agricultura

fonduri mutuale riscuri agriculturaGuvernului a aprobat astazi un act normativ care cuprinde noi dispozitii privind infiintarea, avizarea, acreditarea fondurilor mutuale pentru acoperirea riscurilor in agricultura, modul de functionare al acestora, precum si atributiile Autoritatii de Supraveghere Financiara in procesul de acreditare si supraveghere, in vederea gestionarii eficiente a fondurilor europene nerambursabile alocate din PNDR 2014-2020.

Mai multe>>

Vitivinicol: Sprijin financiar pentru distilarea subproduselor si pentru cei care au asigurat recolta de struguri pentru vin

Subventii distilarea subproduselor si struguri pentru vinMADR propune proiecte de acte normative prin care se introduce masura de 'distilare a subproduselor', dar si conditiile de punere in aplicare a masurii de asigurare a recoltei de struguri pentru vin, eligibila pentru finantare in Programul National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014 – 2018.

Mai multe>>

Obligatia de a contribuii la fondul mutual daca ai teren sau animale

taranul resizeFederatia Pro Agro va propune un amendament la legea privind infiintarea si functionarea fondurilor mutuale pentru fermieri, prin care sa fie introdusa obligativitatea pentru cei care detin terenuri agricole sau animale sa contribuie la un fond mutual.

Mai multe>>

Ninsoarea a venit la timpul potrivit

agricultural-field-winter-wheat-under-snow-22126423 resizeMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca ninsoarea din ultimele zile a venit la timpul potrivit pentru producatorii agricoli.

Mai multe>>

Se depune cererile pentru plata primelor de asigurare - sector zootehnic

chair resizeAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Mures informeaza potentialii beneficiari ca pana la data de 31 ianuarie 2014 inclusiv se depune cererile pentru plata primelor de asigurare - sector zootehnic (animale, pasari, familii de albine) - in baza politelor de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare in al doilea semestru al anului 2013 si pentru care s-a platit contravaloarea acestora.

Mai multe>>

Se introduce prima de asigurare la inscrierea in fondurile mutuale

244893 main resizeDaniel Constantin, minsitrul agriculturii a spus la o intalnire cu fermierii, ca Legea Fondului Mutual a fost deja promulgata de presedintele Romaniei, iar MADR va incuraja voluntariatul la asocierea in fondurile mutuale prin introducerea unei ‘prime de asigurare’.

Mai multe>>

Ordonanta privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale a fost promulgata

2f3e0daf961a9683393bfe28fa1ed66e c06ec30635 resizePresedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 64/2013 privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura si acordarea de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

Mai multe>>

Fondurile mutuale vitale in activitatea agricola

asigurare agriculturaIn cadrul INDAGRA 2013, la Centrul Expozitional ROMEXPO, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, domnul deputat Nini Sapunaru a participat la sesiunea de discutii pe tema fondurilor mutuale agricole.

Mai multe>>

Evaluarea productiilor agricole cu ajutorul satelitilor

satelit resizeCei prezenti la Romanian Agribusiness Conference au aflat ca ne pregatim sa luptam cu frauda prin intermediul imaginilor din satelit.

Mai multe>>

Fondul Mutual Agricol PRO AGRO

maini resizeFederatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industrie Alimentara si Servicii Conexe din Romania 2013 - "PRO AGRO" a anuntat ca a decis infiintarea Fondului Mutual Agricol "PRO AGRO".

Mai multe>>

Fermierii romani pot solicita acreditarea fondurilor mutale

gold glitters jn resizeMinisterul Agriculturii a finalizat partea legislativa de infiintare a fondurilor mutuale. Potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, fermierii care indeplinesc conditiile pot solicita acreditarea.

Mai multe>>

Fondul mutual pentru agricultura a fost aprobat

agriculture-rnav-topOrdonanta de urgenta pentru infiintarea fondurilor mutuale a fost aprobata de Guvern. Astfel, fermierii vor putea fi protejati integral si de alte riscuri decat cele acoperite de firmele de asigurari.

Mai multe>>

Firmele de asigurari nu vor sa asigure culturile de capsuni din Polovragi

capsuni-polovragi-2 resizeCulturi de mii de euro distruse si refuzul firmelor de asigurari de a le asigura afacerile, cu asta se confrunta producatorii de capsuni din comuna Polovragi.

Mai multe>>

Fondul mutual pentru fermieri sustinut financiar de CE

farm land horizontal resizeMinistrul Agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin, si-a exprimat, joi, convingerea ca “un fond mutual pentru fermieri va fi functional in Romania incepand de pe 30 iunie 2013".

Mai multe>>

Despagubiri record a fermierilor in Republica Moldova

moldasig resizeAgricultorii moldoveni vor primi, anul acesta, despagubiri in valoare de peste 100 de milioane de lei de la principalul asigurator din tara, compania Moldasig.

Mai multe>>

Asigurarea agricola - Buchetul rural

Cui se adreseaza?

Asigurarea se adreseaza locuitorilor din mediul rural, posesori de terenuri agricole.

Mai multe>>

Asigurarea facultativa a padurilor

  

Cui se adreseaza?

Asigurarea padurilor poate fi incheiata cu orice persoana fizica sau juridica care are un interes patrimonial.

Mai multe>>

Asigurarea animalelor

 

        In zootehnie, investitiile financiare se ridica la sume importante, crescatorii de animale fiind confruntati cu riscuri de boli si accidente, ale caror manifestare provoaca pierderi importante pentru acestia.

Mai multe>>

Asigurarea culturilor agricole

 

 

 

Cui se adreseaza?

Asigurarile de culturi agricole pot fi incheiate cu orice persoana fizica sau juridica care are un interes patrimonial.

Mai multe>>

Schema de ajutor de stat privind asigurarea accesului la finantare in agricultura

Agentia APIA informeaza beneficiarii ca, pana la data de 15 februarie 2012, pot fi depuse cereri de acord prealabil pentru finantare prin rambursarea diferentei de dobanda pentru creditele contractate in baza Ordonantei Guvernului nr. 25/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr.206/2011.

Mai multe>>

Ajutor de stat pentru asigurarea culturilor agricole si animalelor

 

A intrat in vigoare HG 756/2010 privind modul de acordare a ajutorului de stat in agricultura pentru plata primelor de asigurare

Mai multe>>

Noutati

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

20-01-2017 Legislatie agricola

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o cota standard de TVA de 19%. Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie. Mai multe>>

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

20-01-2017 Targuri si expozitii

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

In perioada 20-29 ianuarie 2017 va avea loc, la Berlin, R.F. Germania, cea de a 91-a editie a expozitiei internationale „Saptamana Verde”. La aceasta editie, MADR a inchiriat un stand, in cadrul caruia vizitatorii vor putea degusta produse precum: Magiun de prune Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). De asemenea, printre produsele romanesti expuse se vor regasi Cascavalul de Saveni, branza de burduf in coaja de brad, pastravul afumat in cobza de brad, Tuica de Arges,... Mai multe>>

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

19-01-2017 Ministerul Agriculturii

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

19-01-2017 Plati APIA

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

In baza ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 3 din data de 11 ianuarie 2017, de astazi, 19 ianuarie 2017, au fost alimentate conturile Centrelor Judetene APIA cu suma de 119, 1 milioane lei aferenta cantitatilor de motorina utilizate in trimestrul III al anului 2016, urmand ca acestea sa emita in zilele urmatoare ordinele de plata catre cei 11.693 beneficiari. Mai multe>>

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

19-01-2017 Targuri si expozitii

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

Camera de Comerti, Industrie si Agricultura Arad organizeaza in acest an a treia editie a evenimentului ARpicultura, care va avea loc in perioada 25-26 februarie 2017, la complexul Expo Arad - complex euroregional de evenimente. Evenimentul este dedicat producatorilor si comerciantilor produselor destinate apiculturii: utilaje apicole, faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi si accesorii, hrana si biostimulatori pentru albine si medicamente. Mai multe>>

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

18-01-2017 Plati APIA

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - A.P.I.A. prezinta schemele si masurile de plata pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unica de plata in campania 2017. Astfel, In anul 2017 poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor: Mai multe>>

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

18-01-2017 Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a condus in 17 ianuarie 2017 mai multe intalniri de lucru cu organizatiile profesionale din agricultura si industrie alimentara, fiind prezenti reprezentantii sectorului vegetal si ai sectorului zootehnic (ovine, caprine, bovine). Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat, Daniel Botanoiu si Alexandru Potor. Mai multe>>

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

17-01-2017 Legislatie agricola

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Guvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati. Mai multe>>

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

17-01-2017 Stiri agricole

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

Potrivit Curtii de Conturi Europene, UE poate si ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente. Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, exista mai multe politici ale UE care au potentialul de a combate risipa de alimente, insa acest potential nu este valorificat. Masurile luate pana in prezent raman fragmentate si intermitente, iar coordonarea la nivelul Comisiei Europene lipseste. Mai multe>>

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

13-01-2017 Ajutor de stat

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016). De asemenea, va informam ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua, in perioada imediat urmatoare, platile pentru diferenta aferenta cantita... Mai multe>>

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

11-01-2017 Plati APIA

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

Plafoanele si cuantumul platilor pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Pentru cererile depuse in anul 2016 ale ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, suma propusa este de 189.609.057 euro, iar pentru schemele de sprijin cuplat s-a propus plafonul de 121.924.674 euro, sume distribuite astfel: Mai multe>>

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>