Bolile animalelor

Anemia infectioasa ecvina

Anemia Infectioasa Ecvina - supraveghere prevenire si combaterePentru informarea crescatorilor de cabaline, reamintim ca Anemia Infectioasa Ecvina (A.I.E.), cunoscuta si sub denumirea de febra de mlastina, este o boala virala produsa de un lentivirus cu actiune complexa, fiind raspandita pe tot globul, mai des in zonele endemice, unde exista ape statatoare sau mlastini si unde principalii vectori, insectele hematofage, se dezvolta in numar mare, fiind o afectiune la care sunt receptive toate ecvinele, indiferent de rasa, varsta, sex (cai, magari, catari).

Mai multe>>

Masuri dispuse de ANSVSA sub aspectul evolutiei actuale a gripei aviare

Evolutia actuala a gripei aviare in RomaniaIn perioada noiembrie 2016 – prezent, in Romania s-a confirmat prezenta virusului influentei aviare, serotipul H5N8, in mediul salbatic si in 9 gospodarii ale populatiei. Influenta aviara nu a fost confirmata in exploatatii avicole comerciale.

Mai multe>>

Supravegherea si prevenirea bolilor transmisibile la animale si de la animale la om

Obligatii si responsabilitatii privind supravegherea si prevenirea bolilor transmisibile la animale si de la animale la omO conditie esentiala pentru realizarea unui spor de efective si implicit de produse animaliere scontate, cantitativ si calitativ, o constituie starea de sanatate a animalelor, conditie care implica responsabilitati si obligatii din partea crescatorilor de animale. Acestia au obligatia de a respecta masurile pentru a asigura protectia si bunastarea animalelor si de a evita aparitia unor boli transmisibile prin:

Mai multe>>

Asigurarea confortului la gainile ouatoare

Ingrijirea gainilor ouatoare in perioada de iarna si de varaMetabolismul pasarilor este foarte ridicat. Furajul ingerat este repede asimilat de organism si transformat fie in substante nutritive necesare vietii, cresterii in greutate, activitatii zilnice cat si in materii necesare productiilor pe care le asteptam de la ele, in cazul de fata - oua. Acest avantaj are, insa, un inconvenient...

Mai multe>>

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

prevenirea si tratarea bolilor la albineApicultura, in Romania, este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, ce dainuie din martie pana in octombrie, respectiv, plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, suprafete mari cultivate cu pomi fructiferi si floarea soarelui, activitate care asigura unui important segment din populatie indeletniciri permanente, sau ca o a doua ocupatie, precum si venituri banesti consistente.

Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada de iarnaNinsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii.

Mai multe>>

Obezitatea la animale

obezitatea la animalele de companie si animalele de fermaObezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitatea crescuta la stres).

Mai multe>>

S-a confirmat prezenta virusului influentei aviare (subtipul H5N8) in judetul Constanta

S-a confirmat prezenta virusului influentei aviare - subtipul H5N8 - in RomaniaIn dimineata datei de 22.11.2016, ca urmare a notificarii unei mortalitati observata la lebede salbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanta s-au deplasat in acvatoriul portului Constanta. In urma emiterii buletinului de analiza al IDSA prin care a fost confirmata prezenta virusului influentei aviare, subtipul H5N8, boala a fost declarata. ANSVSA a luat masuri de protectie atat la nivelul judetului Constanta, cat si la nivel national pentru evitarea introducerii acestui virus in populatia de pasari domestice.

Mai multe>>

Pesta Porcina

Pesta Porcina - tratament prventivEste o boala cu mare contagiozitate evoluand sub forma septicemica insotita de hemoragii generalizate si rate de mortalitate de peste 95%. Specia sensibila naturala la aceasta infectie este specia suine, atat cele domestice cat si cele salbatice.

Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea bolilor transmisibile la pasari

Prevenirea bolilor transmisibile la pasari - Gripa Aviara - Pseudopesta Aviara - SalmonelozeleDintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de pasari domestice si salbatice, boli care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a restrictiilor privind miscarea pasarilor vi si a produselor provenite de la acestea, cele mai grave sunt Gripa Aviara, Pseudopesta Aviara, Salmonelozele si alte boli infectioase, parazitare, sau tehnopatii specifice pasarilor crescute in hale inchise.

Mai multe>>

ANSVSA a dispus masuri suplimentare privind influenta aviara din Uniunea Europeana

Masuri suplimentare ANSVSA privind gripa aviara din Uniunea EuropeanaUrmare a informatiilor primite de la Comisia Europeana si mesajele de alerta ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala referitoare la situatia epidemiologica privind influenta aviara din Uniunea Europena, ANSVSA a intreprins urmatoarele masuri suplimentare pentru a preveni patrunderea bolii pe teritoriul Romaniei:

Mai multe>>

Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

sacrificarea porcilor si consumul carnii de porcConform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva. Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal si pentru a prevenii aparitia unor situatii neplacute, atentionam crescatorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, ca au obligatia sa respecte normele sanitare veterinare prevazute in legislatia UE implementata in legislatia nationala.

Mai multe>>

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Profilaxia si combaterea rozatoarelor - sobolani si soareci de casaTransmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic).

Mai multe>>

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in EuropaMai multe focare mari de pesta porcina africana au fost identificate atat in Rusia, cat si in tarile invecinate, iar subtipul de gripa aviara H5N8 a revenit pe continentul european, fiind detectat la pasari salbatice si domestice din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Polonia, Tarile de Jos, Danemarca si Croatia.

Mai multe>>

Masuri pentru prevenierea si combaterea pestei porcine africane

porcineProgramul national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane a fost aprobat ade Guvern. Programul are scopul de a stabili masuri armonizate de biosecuritate, profilaxie si control in situatii epidemiologice de crestere a riscului, avand in vedere zona de mare risc reprezentata de fasia de teren aflata la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanta de 20 km de la frontiera spre interiorul tarii.

Mai multe>>

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

Reducerea utilizarii profilactice a antibioticelor la animaleAsociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animalele furnizoare de produse alimentare. Esecul multor tari europene in actiunile de stopare a utilizarii excesive a antibioticelor in cresterea animalelor a fost aspru criticat de catre expertii comunitari.

Mai multe>>

Intalnire intre ANSVSA si Crescatorii de ovine pe tema sanatatii animalelor si a oportunitatilor de export

Intalnire intre ANSVSA si Crescatorii de ovine pe tema sanatatii animalelor si a oportunitatilor de exportO echipa de specialisti din cadrul ANSVSA, condusa de presedintele dr. Radu Roatis Chetan, s-a intalnit la sediul Autoritatii cu principalii reprezentanti ai crescatorilor si exportatorilor de ovine si caprine din Romania. Printre temele abordate s-au numarat:

Mai multe>>

Masuri de prevenire a Pestei Porcine Africane

Masuri de  prevenire pesta porcina africanaEvenimentele epidemiologice acest an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pesta porcina africana la porcii domestici si mistreti din unele tari extracomunitare, respectiv Ucraina si Republica Moldova, fac necesara avertizarea din nou a institutiilor implicate si a publicului larg cu privire la evolutia acestei boli si a masurilor de prevenire si combatere ce se impun atat pe teritoriul national cat si judetean.

Mai multe>>

Reguli privind vaccinarea antirabica a animalelor

Vaccinare antirabica animale de companieReamintim ca, Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un alt animal domestic, sau salbatic bolnav si este muscat de acesta.

Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Optilit - prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de bovine ovine caprine porcine si pasariGrajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii.

Mai multe>>

Patologia reproductiei la porci

Patologia reproductiei la porcinePatologia reproductiei la porcine imbraca multe forme si are o etiologie extrem de complexa, in care sunt implicati atat factori interni (de natura nervoasa, hormonala, metabolica, etc) cat si de factori externi infectiosi sau de natura tehnologica. Afectarea functiei de reproducere se traduce printr-o serie de insuccese in acest domeniu si, desi acestea reprezinta un subiect dificil de inteles, este esentiala necesitatea de a indentifica prezenta si cauza esecului si de a se aplica masurile de corectie, rapid si eficace.

Mai multe>>

Atentionare privind posibila aparitie a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei

Atentionare privind posibila aparitie a pestei porcine africane pe teritoriul RomanieiCa urmare a sedintei Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta din data de 04.09.2016, s-a informat de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor posibilitatea aparitiei pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei. Aceasta boala este foarte greu de eradicat si implica eforturi financiare si de personal foarte mari.

Mai multe>>

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei turbariiAnual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Aliantei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii), avand ca scop de a sensibiliza populatia despre riscul de imbolnavire si de a informa asupra modului de prevenire si a modalitatilor prin care cetatenii si autoritatiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel national si global.

Mai multe>>

Activitatea de ecarisare a teritoriului - Reguli pentru implementarea legislatiei

Ecarisarea animalelorO importanta deosebita pentru prevenirea izbucnirii si raspandirii unor boli transmisibile la animale si de la animale la om, ca exemplu, antraxul, E.S.T, botulismul, leptospiroza, tuberculoza, salmonelozele, diverse boli parazitare, o constitue implementarea normelor de ecarisare a teritoriului, care defineste activitatea de colectare a deseurilor de origine animala ce nu sunt destinate consumului uman, in scopul distrugerii, fiind inclusa si depozitarea, manipularea si transportul la unitatea specializata pentru neutralizarea lor in produse stabile biologic, nepericuloase pentru mediul inconjurator, animale sau om.

Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea Pestei Porcine Clasice

PPC - prevenirea Pestei Porcine ClasiceIn 14 septembrie a fost votata in unanimitate, la Bruxelles, o decizie care va permite Romaniei sa participe la comertul intracomunitar cu porci vii si produse provenite de la acestia. Aceasta situatie obliga si responsabilizeaza personalul din reteaua sanitara veterinara, autoritatiile locale si in mod special crescatorii de porcine, sa implementeze si sa respecte masurile stabilite prin Programul national de prevenire a P.P.C., reactualizat pentru anul 2016, prin care se urmareste:

Mai multe>>

Trichineloza

TrichinelozaTrichineloza, parazitozoonoza cosmopolita, determinata de nematozi din genul Trichinella cu dezvoltare intestinala in forma adulta si musculara in stadiul larval, in organismul aceleiasi gazde, produce manifestari clinice grave la om, in urma ingestiei de carne parazitara exteriorizata prin tulburari digestive, dureri difuze, stari febrile si manifestari alergice, putand sfarsi prin moarte.

Mai multe>>

Conferinta ministeriala „Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor” de la Sofia, Bulgaria

MADR - Conferinta ministeriala - Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelorMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, participa in perioada 8 - 9 septembrie 2016, la Sofia (Bulgaria), la Conferinta ministeriala privind „Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor”, organizata de catre Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare al Republicii Bulgaria si Comisia Europeana.

Mai multe>>

Prevenirea si combaterea Bolii Limbii Albastre (Bluetongue)

Prevenire si combatere Boala Limbii Albastre - BluetongueEste o boala infecto-contagioasa a rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, care nu se transmite la alte specii de animale fata de cele enumerate mai sus sau la oameni.

Mai multe>>

Spiruridoza gastrica la porci

Spiruridoza gastrica la porcineSpiruridoza gastrica a porcului este cunoscuta in toate lumea, la noi fiind descrisa in Delta Dunarii, cand in anul 1961 a fost semnalata la porci si mistreti. Apare in tot timpul anului iar sursele de infectie sunt porci infestati si lasati liberi in zonele cu biotopuri specifice, mocirloase, in care se gasesc intermediare: cilopi, pesti, insecte, coprofage.

Mai multe>>

Cadrul legal pentru neutralizarea deseurilor de origine animala

Cadrul legal - neutralizarea deseurilor de origine animalaMiercuri, 24 august 2016, Guvernul a adoptat in sedinta o ordonanta privind organizarea si desfasurarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala. Actul normativ stabileste cadrul legal de organizare si desfasurare a activitatii de neutralizare a subproduselor de origine animala, sub aspectele referitoare la sistemul de colectare, transport si eliminare a acestora.

Mai multe>>

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

Capusele-Prevenire si combaterePentru ca populatia sa detina informatii cu referire la unele date caracteristice acestei specii, despre rolul pe care capusele il au ca vector in transmiterea unor boli grave la oameni si animale, dar si despre implementarea unor actiuni menite sa limiteze prezenta acestor paraziti in zonele favorabile inmultirii lor, precum si de prevenire a infestarii specilor receptive, facem urmatoarele precizari:

Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea si combaterea zoonozelor

prevenirea zoonozelorZoonozele sunt boli produse de numerosi agenti patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar si invers. Serviciile sanitare veterinare, au actionat si vor actiona si in viitor cu competenta si fermitate pentru a impune respectarea legislatiei, a normelor tehnice ale Comisiei Europene si a programelor nationale aprobate, prin implementarea masurilor de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor transmisibile de la animale la om, respectiv a zoonozelor.

Mai multe>>

Stresul termic la pasari

Stresul termic la pasariReactiile pasarilor la stresul termic apar, in general, cu scopul asigurarii homeostazei. Pentru a obtine rezultate tehnice si economice bune, aviculorii trebuie mai intai sa inteleaga cum sa contracareze eficient stresul termic in efectivele de pasari aflate in crestere. Aceasta necesita intelegerea cerintelor nutritionale ale pasarilor in conditii de stres termic.

Mai multe>>

Recomandari pentru prevenirea, combaterea si limitarea efectelor infestatiei cu tantari

prevenirea si combaterea tantarilorTantarii, fac parte din categoria de insecte care sunt considerate de departe cele mai periculoase, constituind o mare problema la nivel global, deoarece au un areal de raspandire foarte vast, mai ales acolo unde exista si balti, lacuri, etc. La animale anumite specii de tantari sunt vectori pentru transmiterea Bolii limbii albastre, sau a Dermatozei nodulare contagioase la bovine, dar si alte boli care produc morbiditate si mortalitate ridicata la animale, precum si insemnate pierderi economice.

Mai multe>>

Prevenirea aparitia pestei porcine africane pe teritoriul national - Masuri si recomandari ANSVSA

Prevenirea aparitia pestei porcine africane pe teritoriul nationalAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ANSVSA a intreprins recent, in perioada 10.06.2016 – 04.07.2016, o serie de masuri pentru a preveni aparitia pestei porcine africane pe teritoriul national. De asemenea, pentru a proteja porcii din exploatatii de aceasta boala, Autoritatea recomanda urmatoarele:

Mai multe>>

Dermatoza nodulara contagioasa (D.N.C.) - Evolutia focarelor si recomandari pentru fermieri

Dermatoza contagioasa nodulara a bovinelor - Evolutia forarelor - masuri pentru fermieriDermatoza nodulara contagioasa (Lumpy Skin Disease) este o boala virala specifica bovinelor si bivolitelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizata prin evolutie rapida si pierderi severe in efectivele infectate, mai ales la cele tinere, respectiv la animalele fara imunitate. Boala cauzeaza pierderi importante datorita restrictiilor care trebuie impuse miscarii si comertului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea.

Mai multe>>

Guta la pasari

Guta la pasariGuta este o disproteinoza caracterizata prin depunerea cristalelor de acid uric sau a sarurilor acestuia (urati) la nivelul articulatiilor (guta articulara) sau a seroaselor si viscerelor (cum ar fi guta viscerala). Termenul de guta deriva de la cuvantul latin "gutta" (picatura), crezand-use ca boala se datoreaza unei otravi care se scurge, picatura cu picatura in articulatii. Corelatia dintre acidul uric si guta nu a putut fi stabilita decat o data cu progresele biochimiei.

Mai multe>>

Actiuni pentru asigurarea sanatatii si bunastariii animalelor din fermele comerciale si din gospodarii la Sibiu

Actiuni control sanitar-veterinar in ferme comerciale si gospodariiIn conformitate cu Programul de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, protectia animalelor si a mediului pentru acest an, medicii veterinari, sub coordonarea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a Colegiului Medicilor Veterinari din judetului Sibiu, efectueaza in perioada iulie – decembrie 2016, actiuni specifice in care sunt implicati si proprietarii de animale si pasari care se cresc in exploatatii comerciale si exploatatii nonprofesionale din gospodariile populatiei.

Mai multe>>

Combaterea efectelor temperaturilor ridicate asupra sanatatii animalelor si a calitatii alimentelor destinate consumului uman

Temperaturi caniculare la animale si alimenteIn situatia conditiilor meteorologice cu temperaturi ridicate peste media specifica zonei geografice, cu avertizare „cod portocaliu” sau „cod rosu”, pentru asigurarea statusului de sanatate a efectivelor de animale si siguranta produselor alimentare, personalul din reteaua sanitara veterinara atentioneaza operatorii economici care detin exploatatii cu animale si pasari, taberele de vara pentru animale, unitati care abatorizeaza animale, organizatorii de targuri si expozitii organizate ocazional, ca au obligatia:

Mai multe>>

Controlul aparitiei celulitei de natura infectioasa la puii de carne

Celulita sau procesul infectios la puii de carneCelulita are doua semnificatii: celulita comuna (acumularea grasimii subcutanate cauzata de obiceiurile alimentare, dereglari hormonale, etc.) si celulita de natura infectioasa. Celulita sau procesul infectios (PI) continua sa fie de multi ani o problema pentru cresterea broilerilor. Procentajul pasarilor afectate poate varia intre o minima normala 1-2% sau mai putin si o maxima de peste 10%. Problema apare cand pasarile sunt zgariate in cursul perioadei de crestere. Lipsa penajului poate fi un factor important, deoarece penele protejeaza pielea.

Mai multe>>

Carenta de fier la purcei

Carenta de fier la purceiLa purcei, carenta in fier se traduce prin "anemia feripriva" intalnita frecvent la sugari. Se mai numeste si "anemia de lapte". Carenta in fier, este o carenta tipica pentru cresterea intensiva intalnindu-se numai in conditiile in care porcii sunt crescuti pe paviment betonat, fara contact cu solul natural.

Mai multe>>

Actiuni specifice ale serviciilor sanitare veterinare

Servicii sanitar-veterinare in sprijinul fermierilor si autoritatiilor localeApararea sanatatii animalelor, protectia si bunastarea animalelor, prevenirea transmiterii de boli la animale si de la animale la om, siguranta alimentelor destinate consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului, constituie o prioritate a serviciilor sanitare veterinare de stat si private, pusa in slujba asigurarii sanatatii si potentialului economic al animalelor, in serviciul detinatorilor de animale, ca cerinta sociala in care se regasesc toate aceste activitati, tinand cont de oameni, de situatia socio-economica si financiara a momentului.

Mai multe>>

Romania a discutat la Bruxelles restrictiile de export si situatia bolilor la animale pe teritoriul national

MADR export animale si situatie boli porcine si ovineMinistrul Agriculturii impreuna cu Secretarul de stat al ANSVSA, au participat la intalnirea cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentelor. In cadrul intalnirii comisarul a fost de acord ca trebuie schimbat statutul Romaniei cu privire la pesta porcina clasica si au fost abordate aspecte legate de pesta porcina africana, sistemul de colectare si distrugere a cadavrelor de animale si dermatoza nodulara contagioasa.

Mai multe>>

Toxiinfectiile alimentare si bolile zoonotice in spatiul UE, discutate la seminarul Organizatiei Mondiala a Sanatatii

ANSVSA seminar toxiinfectii alimentare si boli zoonoticeANSVSA a participat la seminarul 'One health in the framework of international health regulations', organizat in Bucuresti de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Centrul European pentru Controlul Bolilor. Principala tema abordata in cadrul reuniunii a fost cea referitoare la evolutia toxiinfectiilor alimentare si a bolilor zoonotice in spatiul comunitar.

Mai multe>>

Protejarea animalelor si a pasarilor in caz de inundatii

imbolnavirea animalelor in caz de inundatiiIn conditiile avertizarilor de fenomene meteorologice extreme, care pot provoca si inundatii, in diferite zone ale tarii, fenomene care pot afecta sanatatea animalelor, prin declansarea de boli specifice intemperiilor sau boli transmisibile, serviciile sanitare veterinare de specialitate, avertizeaza crescatorii de animale pentru adoptarea unor masuri pentru prevenirea si limitarea posibilelor imbolnaviri la animale.

Mai multe>>

Dermatoza nodulara virala a rumegatoarelor - Reguli pentru fermieri

Dermatoza nodulara virala a rumegatoarelor - Reguli pentru fermieriDermatoza nodulara virala a rumegatoarelor (Lumpy Skin Disease) afecteaza bovinele si bubalinele de toate varstele si este produsa de un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus. Pana la aceasta data, in Bulgaria au fost confirmate 55 de focare. Masurile pe care trebuie sa le respecte fermierii in vederea evitarii introducerii bolii in exploatatii sunt urmatoarele:

Mai multe>>

Dermatoza Nodulara Contagioasa si nevoia de vaccinare voluntara preventiva

Vaccinare voluntara preventiva Dermatoza NodularaIn cursul zilei de ieri, 10.05.2016, a avut loc o intalnire intre reprezentantii HolsteinRo si ANSVSA. HolsteinRo au sustinut faptul ca, avand in vedere situatia din ultima perioada, din tari precum Israel, Turcia, Macedonia, Grecia si mai nou Bulgaria, privind diagnosticarea Dermatozei Nodulare Contagioase, precum si riscul crescut de extindere a acestei boli in fermele comerciale din tara noastra, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

Mai multe>>

CCE: Programele vizand bolile animalelor sunt, in general, solide, insa unele costuri sunt nejustificat de mari

Programe UE de combatere boli animaleIntr-un nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeana, s-a ajuns la concluzia ca programele din UE vizand bolile animalelor reusesc sa limiteze in mod adecvat raspandirea acestora, insa este dificil de stabilit daca ele sunt eficace din punctul de vedere al costurilor implicate. Desi s-au inregistrat unele succese notabile, de exemplu, scaderile inregistrate in numarul de cazuri de encefalopatie spongiforma bovina (ESB) la bovine, Curtea avertizeaza asupra caracterului insuficient al unora dintre controale si asupra faptului ca unele costuri sunt nejustificat de mari.

Mai multe>>

Alerta: Dermatita nodulara virala la bovine - in Bulgaria

Dermatita nodulara virala bovineS-a confirmat evolutia unor focare de dermatita nodulara la bovinele din Bulgaria. Expertii ANSVSA supravegheaza si monitorizeaza miscarile, deocamdata nu avem cazuri in Romania. Boala evolueaza grav mai ales la tineret, fiind insotita de simptome ca: anorexie, reticenta la miscare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora. Pentru reducerea riscului aparitiei bolii in efectivele din Romania se recomanda:

Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea antraxului la animale

prevenire antrax la animaleAntraxul (carbunele sau dalac) este o boala infectioasa comuna omului si animalelor, fiind intalnita mai frecvent la paricopitate (bovine, caprine, ovine). Este produsa de de un bacil (Bacillus anthracis), care in mediul ambiant se transforma in spori, o forma de supravietuire a acestui microb, care ii confera o rezistenta inalta la actiunea factorilor mediului extern (razele solare, substantele dezinfectante) si care favorizeaza mentinerea focarelor telurice (teritorii cu sol contaminat cu spori) pe o perioada indelungata de zeci de ani si imbolnaviri la animale mai numeroase in primavara si in anii cu precipitatii abundente.

Mai multe>>

Medicii veterinari efectueaza inspectii in exploatatiile cu animale din gospodariile populatiei

Inspectii la animalele din gospodariile populatieiProgramul actiunilor obligatorii de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor pentru anul 2016, cuprinde si actiuni privind inspectia animalelor din fiecare exploatatie nonprofesionala care se realizeaza in cursul lunii aprilie de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti.

Mai multe>>

Afectiuni ale parului la animale

Afectiuni ale parului la animale de companie si de fermaAlopecia inseamna pierderea partiala sau totala a parului, lanii sau penelor sau absenta lor congenitala. Trichorexia presupune ruperea firului sau firelor de par, iar prin seboree se intelege secretia excesiva a glandelor sebacee, manifestata printr-un strat grasos uleios care imbacseste parul.

Mai multe>>

Stefanuroza porcilor

Stefanuroza porcilorStefanuroza este o nematodoza renala si perirenala a suinelor crescute in libertate, manifestata prin tulburari renale, uneori cutanate si generale.

Mai multe>>

Rinotraheita infectioasa la curci (Guturaiul la curci)

Guturaiul la curciAgentul patogen al acestei boli (rinitotraheita, TRT) este un pneumovirus aviar. El ataca doar caile respiratorii superioare. Caracteristic este faptul ca boala debuteaza brusc aparand inflamatia sinusurilor. Pot fi afectate pasarile la varsta de 3 saptamani, cand se pierd anticorpii materni. Totusi, cei mai expusi la virusi TRT sunt curcanii adulti si curcile ouatoare.

Mai multe>>

Proceduri chirurgicale specifice la pestii de acvariu

Operatie la pestii de acvariuIndepartarea maselor; Ranile; Sistemul reproducator; Vezica inotatoare; Ficatul si rinichii.

Mai multe>>

Stresul si efectul acestuia asupra nutritiei si imunitatii pasarilor

Factorii de stres in cresterea pasarilorOricine doreste sa inteleaga relatia care exista intre nutritie si imunitate trebuie sa mai inteleaga si ca raspunsul pasarii la stres are o influenta importanta in aceasta relatie. Prin urmare exista o relatie tridirectionala intre stres, nutritie si imunitate, iar acesti trei factori importanti influenteaza randamentul cresterii pasarilor.

Mai multe>>

Sindromul vacii grase

Sindromul vacii graseSindromul vacii grase este o combinatie de tulburari metabolice, digestive si de reproductie care afecteaza vacile periparturiene obeze. Boala are o frecventa rara si apare in unitatile in care, datorita greselilor la intocmirea ratiilor, se creeaza posibilitatea consumului excesiv de nutreturi de buna calitate, cu un continut energetic crescut, dar pe un fond de ratii dezechilibrate.

Mai multe>>

Reducerea consumului de antibiotice pentru animale, votat de Parlamentul European

Reducerea consumului de antibiotice veterinare in cresterea animalelorPentru a lupta impotriva rezistentei tot mai mari a antibioticelor actuale la bacterii, ar trebui restrictionata utilizarea medicamentelor antimicrobiale existente, altele noi urmand a fi dezvoltate. Texul votat joi de Parlamentul European vizeaza propunerea de actualizare a legislatiei UE privind medicamentele veterinare mai sustine si interzicerea tratamentelor colective si preventive ale animalelor, sustinand masuri de stimulare a cercetarii pentru noi medicamente.

Mai multe>>

Eurodeputatii aproba reguli de combatere a bolilor animale transmisibile

Reguli UE de combatere a bolilor animale transmisibileParlamentul a votat marti masurile de prevenire si de combatere a epidemiilor de boli animale cum ar fi gripa aviara sau pesta porcina africana, agreate informal cu ministrii UE in iunie 2015. Propunerea legislativa UE privind bolile transmisibile intre animale si potential transmisibile catre om subliniaza preventia si ii ajuta pe profesionistii din domeniu sa tina pasul cu progresul stiintific.

Mai multe>>

ANSVSA: Noi masuri pentru prevenirea aparitiei pestei porcine africane (PPA) in Romania

Prevenirea bolilor porcilorPesta porcina africana este o boala a suinelor domestice si salbatice care, la patrunderea intr-un teritoriu, produce mari pagube socio-economice statului infectat. De la apropierea virusului PPA de granitele nationale, prin notificarea focarelor din Ucraina, in 28 octombrie 2015, autoritatile veterinare din Romania sunt intr-o permanenta alerta si incearca sa capaciteze, pentru conlucrarea in domeniul activitatilor preventive, toti factorii de decizie de la nivel guvernamental, pentru a tine virusul la distanta de granitele nationale.

Mai multe>>

Noutati

Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu: Obiective si strategii pentru cresterea calitatii actului medical veterinar

07-02-2017 Cabinete veterinare

Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu: Obiective si strategii pentru cresterea calitatii actului medical veterinar

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. In acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celor mai apropiati parteneri al lor, crescatorii de animale si operatorii din domeniul producerii, procesarii si comercializarii pr... Mai multe>>

Supravegherea si prevenirea bolilor transmisibile la animale si de la animale la om

31-01-2017 Sanitar / veterinar

Supravegherea si prevenirea bolilor transmisibile la animale si de la animale la om

O conditie esentiala pentru realizarea unui spor de efective si implicit de produse animaliere scontate, cantitativ si calitativ, o constituie starea de sanatate a animalelor, conditie care implica responsabilitati si obligatii din partea crescatorilor de animale. Acestia au obligatia de a respecta masurile pentru a asigura protectia si bunastarea animalelor si de a evita aparitia unor boli transmisibile prin: Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

19-11-2016 Sanitar / veterinar

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Transmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic). Mai multe>>

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

17-11-2016 Sanitar / veterinar

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

Mai multe focare mari de pesta porcina africana au fost identificate atat in Rusia, cat si in tarile invecinate, iar subtipul de gripa aviara H5N8 a revenit pe continentul european, fiind detectat la pasari salbatice si domestice din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Polonia, Tarile de Jos, Danemarca si Croatia. Mai multe>>

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

01-11-2016 Sanitar / veterinar

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

In data de 1 noiembrie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc loc seminarul cu tema 'Rezistenta Antimicrobiana' organizat de catre ANSVSA in colaborare cu Ambasada Olandei. Seminarul s-a dovedit a fi o platforma de dezbatere si schimb de experienta intre specialistii din cele doua tari privind cooperarea dintre autoritati, medici veterinari si fermieri pentru promovarea si aplicarea utilizarii prudente a antimicrobienelor in medicina veterinara. Mai multe>>

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

20-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animalele furnizoare de produse alimentare. Esecul multor tari europene in actiunile de stopare a utilizarii excesive a antibioticelor in cresterea animalelor a fost aspru criticat de catre expertii comunitari. Mai multe>>

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

17-10-2016 Zootehnie

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

09-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Grajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii. Mai multe>>

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

28-09-2016 Sanitar / veterinar

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

Anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Aliantei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii), avand ca scop de a sensibiliza populatia despre riscul de imbolnavire si de a informa asupra modului de prevenire si a modalitatilor prin care cetatenii si autoritatiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel national si global. Mai multe>>