SCAPA - Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide

Programul SCAPA are ca obiectiv îndepărtarea ambalajelor goale de produse de protecție a plantelor din mediu pentru a proteja sănătatea oamenilor și a mediului. Programul SCAPA înseamnă preluarea (colectarea) ambalajelor de la Centrele de colectare agreate de organizator și de la punctele de colectare (ferme sau fitofarmacii) dacă acestea generează cantități de ambalaje goale suficient de semnificative cantitativ conform specificațiilor Programului.

Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atât pentru fermieri cât şi pentru distribuitorii produselor, care predau ambalaje de produse de protecție a plantelor cu respectarea strictă a Condiţiilor de preluare ale sistemului (tripla-clatire).

Implementarea Programului SCAPA este organizată şi susţinută financiar în mod integral de către companiile membre AIPROM şi companiile participante la sistem.

Preluarea ambalajelor este realizată prin intermediul operatorului agreat de AIPROM - ECOREC RECYCLING, furnizorul serviciilor de inspecţie, transport şi valorificare a ambalajelor, cu participarea importantă a companiilor distribuitoare selectate în calitate de Centre de Colectare (distribuitori de produse de protecție a plantelor).

Programul SCAPA aduce ca beneficiu suplimentar depoluării mediului, generarea de documente necesare pentru obținerea sau prelungirea autorizației de mediu. Apelarea la Programul SCAPA doar pentru a obține documentația necesară în mod gratuit este strict descurajată de către organizator și operator. Aceste servicii de consultanță solicitate în vederea obținerii documentației necesare pentru autorizația de mediu nu fac parte din Programul SCAPA. Cei care doresc accesul la serviciile de consultanță fără a livra ambalaje în SCAPA se pot adresa direct ECOREC RECYCLING, pentru contractare de servicii contra cost, dar fără a considera că participă la Programul SCAPA și fără a beneficia de gratuitate.

SCAPA răspunde în cel mai eficient mod cerinţelor fermierilor care îşi propun să aplice bunele practici agricole şi să respecte reglementările de protecţie a mediului, şi ajută comercianţii să-şi respecte obligaţiile legale.

Servicii oferite gratuit de operatorul Ecorec Recycling în programul SCAPA:

  • Colectarea, gestionarea și reciclarea deșeurilor din programul SCAPA, clasificate de generatori cu codul 15.01.01 pentru hârtie și carton, 15.01.02 pentru plastic și 15.01.04 pentru metal conform listelor parte integrantă din H.G. 856/2002;
  • Transportul și preluarea deșeurilor se va face atât prin mijloace de transport proprii cât și prin partenerii autorizați cu respectarea condițiilor de preluare ale Programului de Colectare SCAPA și a cantităților minime aferente;
  • Administrarea activităților de colectare a deșeurilor și suport în vederea organzării operaționale a acestora atât locativ, cât și legislativ, instrucțiuni specifice de mediu și conforme pentru generatori;
  • Operatorul asigură Colectarea, Valorificarea prin Reciclare și Coincinerare precum și eliminarea deșeurilor prin infrastructură specifică acreditată și autorizată legislativ;
  • Furnizarea și monitorizarea documentelor specifice care atestă preluarea deșeurilor aferente programului SCAPA de la generator, conform legislației în vigoare;
  • Suport legislativ/documentativ și consultativ pentru generatorii de deșeuri din programul SCAPA.

Alte servicii furnizate de către ECOREC RECYCLING și care nu fac parte din serviciile incluse în Programul SCAPA: servicii de preluare a deșeurilor diverse: periculoase și nepericuloase, precum și servicii de Consultanță de Mediu (alte segmente specifice), pot fi oferite contra-cost generatorilor, în baza unui contract între părți cu stabilirea condițiilor aferente.


 IMPORTANT! 

  Verifică programul de colectare SCAPA pentru județul tău!  



Rezultatele și performanțele sistemelor de colectare a ambalajelor de pesticide din Europa în 2022

Descarcă broșura de aici

TRIPLA CLĂTIRE

Tripla clătire este procedura prin care se decontaminează ambalajele reducându-se pericolul pentru sănătate şi mediu. Prin urmare, după folosirea completă a produsului, containerele goale trebuie clătite astfel:


  • Goliţi complet conţinutul recipientului în rezervorul echipamentului de stropit.
  • Umpleţi ambalajul cu apă la ¼ din volumul său.
  • Puneţi capacul şi agitaţi viguros timp de câteva secunde.
  • Goliţi apa de clătire în rezervorul echipamentului de stropit.
  • Repetaţi de încă 2 ori paşii II şi IV; faceţi recipientul inutilizabil, de preferat fără a-i deteriora eticheta, separaţi capacul de ambalaj şi puneţi-l în sacii special destinaţi colectării ambalajelor.

Clătirea ambalajelor aduce după sine următoarele beneficii:

  • Economice: un ambalaj care nu a fost clătit mai poate conţine până la 5% produs.
  • De eficienţă: prin clătirea ambalajelor întreaga cantitate de produs este folosită, deci concentraţia corectă pentru tratarea culturii, mărindu-se astfel eficienţa tratamentului.
  • De siguranţă: un ambalaj bine clătit nu va conţine redizuuri, evitându-se astfel riscuri de intoxicaţie şi alte accidente.
  • De mediu: un ambalaj care a fost clătit de 3 ori nu va contamina mediul înconjurător.

Descarcă flyer-ul cu informații despre manevrarea responsabilă

 

Modalităţi de Colectare

Orice fermier sau distribuitor care utilizează / comercializează PPP ale membrilor SCAPA va putea preda gratuit, pe perioada campaniilor de colectare, la Centrele de Colectare SCAPA cantitatea de ambalaje de Plastic / Metal / Hârtie pe care o deţine, cu respectarea Condiţiilor de Preluare.

Cele 2 campanii de colectare anuale se desfăşoară în lunile mai-iunie, respectiv octombrie-noiembrie. Vă invităm sa descărcaţi programul centrelor de colectare aici.

În afara perioadei de colectare Centrele de Colectare SCAPA sunt obligate să preia doar ambalajele provenite de la clienţii lor direcţi. Pentru orice cantităţi mai mari de 30 mc se pot organiza transporturi directe, atât de la ferme cât şi de la Centrele de Colectare , în baza unei solicitări telefonice la  0800 800 211 (apel telefonic gratuit) sau la adresa de e-mail scapa@ecorecrecycling.ro, dar numai după o inspectare în prealabil a condiţiilor de colectare.

În plus,  SCAPA va implementa sistemul pilot “SCAPAmobil” – astfel, veţi putea preda deşeurile de ambalaje direct de acasă, către camionul SCAPA, care va trece prin localitatea dumneavoastră în baza unui program prestabilit.

Condiţii de preluare

Ambalajele din plastic şi metal vor trebui decontaminate prin procedura de triplă clatire, golite de conţinut, uscate, curate, separate de capace, iar ambalajele de hârtie, saci sau cutii, trebuie să fie curăţate şi compactate.


Pentru toate ambalajele preluate, responsabilii SCAPA vor emite documente justificative de preluare a deşeurilor nepericuloase, acestea trebuind să fie clasificate de către generatori cu codul 15.01.01 pentru hârtie şi carton, 15.01.02 pentru plastic şi 15.01.04 pentru metal, conform HG 856/2002.

Atenţie!!!: Nerespectarea Condiţiilor de Preluare conduce la neacceptarea ambalajelor. Ambalajele preluate gratuit trebuie să fie produse de companiile care susţin financiar SCAPA.

Pentru mai multe informaţii privind gestiunea deşeurilor provenite de la ambalajele de produse de protecţia plantelor vă rugăm să consultaţi International code of conduct on the distribution and use of pesticides, FAO.

Descarcă flyer-ul cu informații despre condițiile de preluare și centrele de colectare


Contactează Ecorec Recycling pentru preluarea ambalajelor

unicul operator desemnat de AIPROM furnizor al serviciilor de inspecție, transport și valorificare a ambalajelor.


Mai multe informaţii despre avantajele decontaminării ambalajelor goale prin triplă clătire sunt disponibile în următoarele documente:
Argumente pentru clătirea ambalajelor uzate de pesticide 1, CropLife International
Argumente pentru clătirea ambalajelor uzate de pesticide 2, CropLife International
Codul internaţional de conduită în distribuţia şi utilizarea pesticidelor – Ghidul opţiunilor de gestionare a ambalajelor goale de pesticide – cap. Curăţarea ambalajelor, FAO/WHO
Containere de plastic pentru protecţia plantelor, ECPA


PARTICIPANȚI  SCAPA


ADAMA România
Global City Business Park
Șos. București Nord, nr. 10, Clădirea O21, etaj 6, Voluntari, Ilfov, CP 077190
Tel.: +40 (0) 21 307 76 12
Fax: +40 (0) 21 272 00 15
www.adama.ro
AECTRA AGROCHEMICALS SRL
Şoseaua Odăi, 341-345, sector 1, București
Tel.: 021 312 2789
Tel: 021 9305
Email: office@aectra.ro
www.aectra.ro
AGRII România
Sediu central Agrii România
Șos. București-Ploiești, nr.7A, sect.1, București
Tel.: 0749 277 914
www.agrii.ro
ALCHIMEX România
Bdul. Alexandru Constantinescu, nr. 63, sect. 1, București, CP: 011472
Tel.: +40 (0) 21 310 84 78
Tel.: +40 (0) 21 310 84 84
Tel.: +40 (0) 21 310 86 85
www.alchimex.ro
ASCENZA
Nord City Tower
Pipera nr.1/VII Et.5, Voluntari – Ilfov, Romania
www.ascenza.com
BASF România
Șos.Pipera, nr. 43, Clădirea A, etaj 1, sect. 2, București, CP: 014254
Tel.: +40 (0) 21 529 90 00
Tel.: +40 (0) 21 529 90 64
Tel.: +40 (0) 21 529 90 68
www.basf.ro
BAYER România
Șos. București – Ploiești nr. 1A, clădire B, etaj 1, sect. 1, București, CP: 013681
Tel: +40 (0)21 529 59 00
Fax: +40 (0)21 529 59 90
www.bayercropscience.ro
BELCHIM Crop Protection România
Str. Ceasornicului, nr. 3-7, etaj 2, ap. 9, sect. 1, București
Tel: +40 371 347 986
Tel.: +40 371 353 545
www.belchim.ro
CHEMARK ROM România
Str. Câmpul Alb, nr. 1 Codlea, Brașov
Tel: 0733 665 831
Tel.: 0268 253 019
Fax: 0268 254 046
www.chemarkrom.ro
CORTEVA AGRISCIENCE România
Băneasa Business Technology Park
Șos. București-Ploieșști, nr. 42-44, clădirea B, etaj 2 - aripa B, sect. 1, București, CP: 013696
Tel.:+40 (0)31 620 41 00
Fax: +40 (0)31 620 4101 www.corteva.ro
CHEMICAL INDEPENDENT GROUP Strada Laminoristilor Nr. 246, Câmpia Turzii, cod poștal: 405100, Cluj
Tel. +40264365144Fax. +40264365177 E-mail: office@cig.ro
FMC AGRO OPERATIONAL România
Băneasa Business Technology Park Șos. București-Ploiești, nr. 42-44, clădirea A, aripa A2, etaj 1, București, CP: 013696
Tel.: +40 (0)31 630 61 34 www.fmc.com
GLISSANDO România
Str. Gării, nr.15, Timișoara, jud. Timiș
Tel.: +40 (0) 256 497 702
Fax: +40 (0) 256 300 073
www.glissando.ro
INNVIGO România
Șoseaua Str. Madach Imre, nr. 64, Cluj-Napoca, CP: 400464
Tel.: +40 374 912 123
Fax: +40 374 091 286
www.innvigo.com
KNE CERTIS România
GREEN GATE BUILDING
Bdul. Tudor Vladimirescu, nr.22, sect. 5, București, CP: 020055
Tel.: +40 (0) 21 212 10 08
Tel.: +40 (0) 21 212 04 53
Fax: +40 (0) 21 212 10 08
www.knecertis.ro
Kwizda Agro România
Park Avenue Office Building
Str. Emanoil Porumbaru, nr. 93-95, etaj 2, sect. 1, București, CP: 011442
Tel.: +40 37 208 97 00
Fax.: +40 37 208 97 10
www.kwizda-agro.ro
Nufarm România
Str. Poet Andrei Mureșanu, nr. 11-13, ap. 3, et. 2, sect.1, București, CP: 011841
Tel: +40 (0)21 224 63 20
Fax: +40 (0)21 224 63 19
www.nufarm.ro
SUMMIT AGRO România
Victoria Center Calea Victoriei, nr. 145, etaj 8, nivel 9, sect. 1, București, CP: 010072
Tel.: 021 223 14 47/48/49
Fax: 021/223 14 92
www.sumi-agro.ro
SYNGENTA AGRO România
Sos. București – Ploiești, nr. 73-81, etaj 4, sect. 1, București
CP: 013685
Tel: +40 21 528 12 00
Fax: +40 21 528 12 99
www.syngenta.ro
UPL Agricultural Solutions Romania
Strada Izvor 92-96, clădirea Forum III, etaj 4, birou A, sector 5, București, România
Tel: +40 21 529 5544
Fax: +40 21 529 5545
office.romania@upl-ltd.com
www.upl.ro

La acest sistem sunt invitate să participe toate companiile din domeniu care doresc să investească în activităţi de protecţia mediului şi în; promovarea practicilor agricole durabile în agricultura din România.
 scapa 
 scapa

Resurse

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact