Perspective pozitive pentru sistemele de irigare cu energie solara

Sisteme de irigatii cu energie solaraSistemele de irigare alimentate cu energie solara sunt acum o tehnologie accesibila si ecologica atat pentru fermierii mari cat si pentru cei mici din tarile in curs de dezvoltare. Dar acestea necesita sa fie gestionate si reglementate in mod adecvat pentru a evita riscul de utilizare a apei intr-un mod nesustenabil, se mentioneaza intr-un nou raport FAO.


Scaderea brusca si constanta a pretului panourilor fotovoltaice ofera un nou impuls pentru utilizarea sursei de energie regenerabila ca si modalitate de sporire a capacitatii de irigare. Alte reduceri de pret ar putea provoca o revolutie in locuri precum Africa sub-sahariana, unde doar trei procente din suprafata cultivata este irigata, de sapte ori mai mica decat media globala.

"Expansiunea rapida a sistemelor mai accesibile de irigare bazate pe energie solara, ofera solutii viabile care acopera legatura dintre apa-energie-alimente, oferind o oportunitate mai mare pentru micii fermieri sa-si imbunatateasca mijloacele de trai, prosperitatea economica si securitatea alimentara", a declarat Helena Semedo, Director General Adjunct al FAO.

FAO a prezentat o imagine de ansamblu globala a beneficiilor si riscurilor legate de sistemele de irigare cu energie solara la un forum international de la Roma. Atat raportul global al FAO, cat si un Set de Instrumente online privind Sistemele de Irigare cu Energie Solara, dezvoltate impreuna cu Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit din Germania si concepute pentru a furniza ghiduri pentru utilizatorii finali, factorii de decizie si finantatori, au fost lansate la conferinta.

"Oportunitatea oferita de energia solara mai ieftina creste de asemenea necesitatea urgenta pentru sisteme adecvate de gestionare a apei si de guvernare", a declarat Eduardo Mansur, Directorul Diviziei Terenuri si Ape al FAO. "Trebuie sa gandim strategic modul in care aceasta tehnologie poate fi utilizata pentru a incuraja o utilizare mai durabila a resurselor de apa subterana pentru a evita riscurile, cum ar fi utilizarea risipitoare a apei si captarile in exces a apelor subterane".

 

Noi posibilitati

La nivel global, aproximativ 20% din terenurile cultivate sunt irigate si contribuie la aproximativ 40% din productia totala de alimente.

Irigarea sporeste productivitatea agricola in diverse moduri, inclusiv prin posibilitatea de a obtine culturi mai variate pe an. Sistemele de irigare cu energie solara ofera posibilitatea reducerii emisiilor de GES pe unitatea de energie utilizata pentru pomparea apei cu mai mult de 95% comparativ cu alternativele alimentate cu energie electrica generate prin arderea motorinei sau a combustibililor fosili, conform raportului FAO.

Evaluarea viabilitatii economice a unui sistem de irigare cu energie solara are nevoie de o analiza a unui spectru larg de parametri, inclusiv marimea si configuratia sistemului, capacitatea de stocare a apei si fezabilitatea, adancimea fantanii, distanta pana la zona care trebuie irigata si tipul de sol care urmeaza sa fie irigat. Asa-numitele "perioade de rascumparare" pentru astfel de investitii depind de conditiile de mai sus, de culturi si de piete, precum si de prezenta actiunilor stimulente din partea guvernelor la preturi.

FAO indeamna guvernele sa isi revizuiasca schemele de stimulare pentru a favoriza "subventiile verzi" fata de cele pentru combustibilii fosili.

 

Managementul apei

Pompele solare pentru irigare ar putea, de asemenea, sa provoace extractia nesustenabila de apa subterana, deoarece fermierii ar putea incerca sa extinda suprafetele plantate sau sa treaca la culturi cu consum mai mare de apa. Aproximativ 30% din bazinele acvifere din India, de exemplu, sunt considerate deja in stare critica.

Desi irigarea prin picurare adaptata poate duce la economisirea apei, presupunerea ca ea va fi aplicata automat la nivelul fiecarei ferme este o eroare, se spune in raport. Deciziile privind politica de irigare ar trebui luate dupa contabilizarea adecvata a apei pe zone mai extinse, deoarece precipitatiile, apa de suprafata, apele subterane, umiditatea solului si procesele de evaporare legate de diferite utilizari ale terenurilor fac parte din acelasi ciclu hidrologic.

Sistemele moderne cu energie solara ofera instrumente utile pentru imbunatatirea managementului apei, cu dispozitive electronice de control capabile sa furnizeze date in timp real privind nivelele rezervoarelor de stocare, viteza pompei si nivelul apei subterane in zona de foraj, care ar putea declansa decizii de reglementare de la distanta pentru a preveni utilizarea excesiva. India si Egiptul, ambele experimenteaza o astfel de abordare.

O alternativa viabila este de a stabili tarifele pentru apa in raport cu calculele ofertei si cererii determinate prin imagistica prin satelit si termica, o tehnica usurata chiar si la nivelul campurilor individuale de catre Portalul Cu Acces deschis al FAO pentru Productivitatea Apelor (WaPor).

Una dintre recomandarile cardinale ale FAO pentru o mai mare utilizare a irigarii cu energie solara este de a se asigura ca nu se extrage apa nicaieri fara un plan adecvat de gestionare a apei.

E ceva de facut pe acest segment. Un sondaj al expertilor tehnici din 25 de tari sugereaza ca in timp ce trei sferturi dintre state au programe si politici guvernamentale de promovare a irigarii la scara redusa, mai putin de jumatate au reglementari specifice care sa limiteze captarea apelor subterane pentru astfel de scopuri.

Panourile solare produc energie chiar si in momentele in care nu este necesara nici o irigatie, deschizand astfel oportunitati semnificative de a alimenta cu energie masinile agricole, mori, purificatoare de apa si unitati de depozitare la rece, toate contribuind la dezvoltarea rurala si la venituri. In unele cazuri, energia solara poate deveni, de asemenea, o "recolta remunerativa" in cazul in care fermierii sunt incurajati sa reduca cantitatea de apa excesiva, optand sa adune energia si sa vanda surplusul de energie la reteaua electrica.

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

 

 

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>