Furaje / Hrana Animale

Oferta de seminte SCDA Turda pentru primavara anului 2017

Oferta de seminte de grau ovaz orz porumb soia mazare trifoi si porumb zaharat pentru primavara anului 2017Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda ofera seminte de grau, ovaz, orz, porumb, soia, mazare, trifoi si porumb zaharat pentru insamantarile de primavara 2017.

Mai multe>>

Cresterea porcului pentru carne si grasime

Cresterea porcinelor pentru carne si grasimePrin acest sistem de crestere si ingrasare se urmareste obtinerea de la porci a unor carcase la care raportul carne si grasime este foarte apropiat.

Mai multe>>

Oferta de primavara Biocrop

Biocrop - seminte pentru culturi de primavara: Floarea-soarelui, Porumb, Grau, Orzoaica, LucernaPentru culturi de primavara performante, Biocrop propune fermierilor seminte certificate cu genetica de import de generatie noua, testate si selectate astfel incat sa raspunda foarte bine la provocarile locale. Compania activeaza pe piata locala de agribusiness de 10 ani si comercializeaza produse caracterizate prin productivitate, stabilitate, plasticitate ecologica, toleranta genetica la boli, seceta si arsita.

Mai multe>>

Obezitatea la animale

obezitatea la animalele de companie si animalele de fermaObezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitatea crescuta la stres).

Mai multe>>

Pasunatul animalelor va fi permis intre 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017

Pasunatul animalelor va fi permis in perioada decembrie 2016 - aprilie 2017Guvernul a prelungit, prin Ordonanta de urgenta, suspendarea prevederilor unui articol din actuala Lege a vanatorii, pentru a permite pasunatul animalelor domestice in terenul agricol si in perioada 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017.

Mai multe>>

Metode de alaptare a viteilor

Metode naturale artificiale si mixte de alaptare a viteilorIn organizarea hranirii viteilor, o problema deosebit de importanta este modul cum se se administreaza laptele, adica metodele de alaptare, atat in gospodariile individuale cat si in exploatatile zootehnice. In conditiile fermelor mari si cu aglomeratii de vitei, organizarea alaptarii are atat implicatii economice, cat si sanitar-veterinare. Se cunosc trei metode de alaptare: naturala, artificiala si mixta.

Mai multe>>

Premiul pentru inovatie EuroTier 2016 pentru 25 de produse inovatoare

EuroTier 2016 - utilaje instalatii si echipamente zootehnice inovative premiate la targul international de zootehnie de la HanovraUn comitet independent de experti numit de DLG (Societatea Germana pentru Agricultura) a stabilit castigatorii premiului pentru inovatie EuroTier dintre cele 251 de cereri aprobate pentru inovatii de produs. Premiile au fost atribuite unor produse inovatoare printre care: suplimente alimentare pentru pasari, pistol de curatare de inalta presiune, simplificarea sistemului de identificare a exemplarelor de bovine, module de monitorizare si hranire a viteilor, rularea automata a acoperisului pe silozuri mobile, monitorizarea in timp real a omogenitatii amestecurilor furajere, podele inovative pentru vite, noi sisteme de alimentare a purceilor, software 3D pentru cantarirea porcilor si multe altele.

Mai multe>>

Seminte de facelia

Seminte de facelia - Cultivarea faceliei pentru apicultori si crescatori de animaleProductia mare de miere depinde si de existenta si dezvoltarea unei baze melifere proprii, aflata cat mai aproape de stupina. Desi flora spontana sau cea cultivata in interes melifer este semnificativa, iata ca exista o planta de cultura, cu reale beneficii, atat pentru apicultori, cat si pentru crescatorii de animale.

Mai multe>>

Hranirea, intretinerea si ingrijirea taurinelor de tractiune

Hranirea intretinerea ingrijirea si exploatarea taurinelor pentru efortIn hranirea taurinelor de tractiune trebuie avut in vedere ca din energia chimica, fiziologica utila, din ratia de productie, numai 1/3 (31-33%) se transforma in lucru mecanic util, diferenta fiind degajata sub forma de caldura, ca rezultat al proceselor metabolice ce au loc la nivelul diferitelor tesuturi ale organismului. Desigur valoarea acestui indice de conversie in lucru mecanic util prezinta limite mai largi de variatie, intre 20-40%, in functie de particularitatile individuale, de starea fiziologica, de conditiile de desfasurare a efortului si de antrenamentul fiecarui animal.

Mai multe>>

Stresul termic la pasari

Stresul termic la pasariReactiile pasarilor la stresul termic apar, in general, cu scopul asigurarii homeostazei. Pentru a obtine rezultate tehnice si economice bune, aviculorii trebuie mai intai sa inteleaga cum sa contracareze eficient stresul termic in efectivele de pasari aflate in crestere. Aceasta necesita intelegerea cerintelor nutritionale ale pasarilor in conditii de stres termic.

Mai multe>>

Ratele crescute pe pasune

Cresterea ratelor pe pasuniRatele se dezvolta cel mai bine pe pasune si in aceasta perioada depun oua de calitate superioara. Intr-o crescatorie de rate din Bavaria sunt crescute 300-400 de rate pe un hectar de pamant lutos cu pietris si cu iarba proaspata si bogata.

Mai multe>>

Frunzarul - Fanul lemnos de padure

Frunzarul - Fan lemnos de padureFanul lemnos de padure sau ''frunzarul'' se poate realiza in lunile iulie si august prin curatirea diferitelor plantatii sau arbori mai in varsta. Acesta se aduna sub forma de snopi si se poate administra vara pe timp de seceta si criza de fibroase sau in timpul iernii la oi, cai si vaci.

Mai multe>>

Rolul algelor marine in hrana omului si animalelor

Rolul algelor marine in hrana omului si animalelorApa marii contine 3,5% compusi anorganic, dizolvati, iar algele transforma acesti compusi minerali in substante organice. Mineralele pe care le absorb algele in cantitati mari, sunt prezente in stare coloidala organica si usor de folosit de catre corpul omenesc si de animalele in special de pasari si vitei.

Mai multe>>

Perioada puerperala si lactatia la scroafe

Cresterea porcinelor - puerperium si lactatia la scroafePrin puerperium se intelege perioada de la parturitie pana la involutia completa a aparatului genital. Procesul de involutie uterina este determinat de modificarile neuro-hormonale caracterizandu-se prin descresterea uterului in greutate si lungime si regresia si restabilirea endometrului, care este completa in cea de-a 21 zi de la fatare. Exista o corelatie directa intre involutia uterina si lactatie, involutia fiind mai rapida la scroafe care alapteaza decat la cele carora li s-au indepartat purceii imediat dupa fatare.

Mai multe>>

Pasunatul holistic planificat, sau cum poti produce mai mult cu mai putin

Pasunatul holistic planificat - model de afacere fara bani si fara terenDeclarat de multi cel mai inovator fermier din lume, Joel Salatin a implementat cu succes la ferma sa modelele naturale pe care le utilizeaza pe o scara comerciala. Pasunatul realizat in aceasta maniera ofera pe langa o sursa superioara de hrana si o refacere a peisajului. Astfel ferma sa produce pe hectar mult mai mult decat prin modelele industriale.

Mai multe>>

Hranirea si adaparea vacilor

Pasunat vaci - hrana bovine - adaparea vacilorPe timp de vara este obligatoriu ca toate fermele sa dispuna de nutret verde, acesta reprezinta 80-100% din valoarea nutriva a ratiei, in functie de productia zilnica. Baza hranirii este pasunea si conveierul verde din primavara pana in toamna. O pasune foarte buna sau masa verde de calitate poate asigura necesarul de principii nutritive pentru productii medii zilnice de 12-15 Kg/lapte, fara concentrate. Daca vacile produc si cantitati mai mari se dau si concetrate.

Mai multe>>

Hranirea porumbeilor

Hranirea porumbeilor - amestecurile de graunte si seminte pentru hrana porumbeilorPorumbeii sunt pasari granivore si se hranesc cu graunte de cereale, seminte de leguminoase si seminte oleaginoase. Grauntele de cereale vor forma 60-70% din amestecul de hrana. Semintele de leguminioase se vor administra mai ales in perioada de crestere a puilor, in proportie de pana la 30% din amestec. Semintele de oleaginoase stimuleaza instinctul de reproducere si cresterea puilor, fiind indicate in procent de cel mult 10% din amestec.

Mai multe>>

Avantajele si dezavantajele fermelor de vaci de lapte din Romania

Avantaje si dezavantaje ferme de vaci de lapte din RomaniaCosturile de exploatare in Romania sunt printre cele mai mici din UE, in special datorita hranei pentru animale, fiind cea mai ieftina din UE, conform unui raport al fermelor de vaci de lapte din UE realizat pe baza ultimelor date disponibile din reteaua de date contabile agricole (RICA) pentru 2013.

Mai multe>>

Prepararea nutreturilor murate in micile gospodarii taranesti

Prepararea nutreturilor muratePentru asigurarea unei hrane gustoase si ieftine pe timpul iernii pentru animalele gospodarului, se practica prepararea nutreturilor murate.

Mai multe>>

Semanatul porumbului pentru masa verde

semanat porumb pentru masa verdePerioada de insamantari la porumb masa verde este intre 15 mai si 15 iunie. Porumbul pentru masa verde reprezinta o sursa de asigurare a nutritiei animalelor cu furaje suculente, mai ales in perioadele secetoase din lunile de vara - toamna.

Mai multe>>

Alimentatia bibilicilor

Alimentatia puilor de bibilica - Hranirea bibilicilorIn tara noastra cresterea bibilicilor se face in exclusivitate in sistem gospodaresc in gospodariile populatiei, cu efective mici, alaturi de alte specii de pasari. In alte tari,unde consumul de carne de bibilica este ridicat, se practica cresterea semiintensiva si intensiva, cum este cazul in Franta, Italia, Germania. Particularitatile de digestie si valorificare a hranei la bibilici sunt sensibil apropiate de cele ale galinaceelor, cu precizarea ca viteza de crestere este mai scazuta si consumul de nutreturi mai ridicat.

Mai multe>>

Cum sa ameliorezi consumul de furaje la vaci, oi si capre. Sfaturi practice de la un veterinar cu experienta

Recomandari hrana animale - furajare bovine ovine si caprineObsalim este o tehnica de observatie a bovinelor, ovinelor si caprinelor care a fost dezvoltat de un veterinar francez, Dr. Bruno Giboudeau pe o perioada de 15 ani. El a descoperit ca un numar mare de simptome legate de alimentatia la vaci, oi si capre pot fi interpretate ca fiind o reflectare corecta a ratiei de furajare. Astfel, aceasta tehnica se bazeaza pe o serie de cartonase cu simptome, astfel incat fiecare agricultorul poata realiza un diagnostic primar in cazul oricaror probleme aparute, ajustand ratia in consecinta.

Mai multe>>

Pet Expo 2016 estimeaza incasari de 200.000 de euro din hrana si accesorii pentru animale

PetExpo Romania 2016Pet Expo, cel mai mare targ de animale din Romania, isi va deschide portile pe data de 6 mai. Anul acesta sunt asteptati peste 14.000 de vizitatori, profesionisti in domeniu si iubitori de animale. Printre noutatile targului de anul acesta se numara cel mai mare concurs de acvaristica din Romania si standuri de peste 100 de mp cu accesorii pentru animale, expuse in premiera la eveniment.

Mai multe>>

Ingrasarea ovinelor

Ingrasarea oilor si mieilorProducerea carnii de ovine se realizeaza prin ingrasarea tuturor categoriilor, dar ponderea cea mai mare o detine tineretul. La ovine, exista trei sisteme principale de ingrasare a caror durata este diferita: intensiv, semiintensiv si extensiv (7-8 luni). Caracterul intensiv al ingrasarii este determinat in primul rand de alimentatia aplicata (ce determina viteza de crestere) si de modul de intretinere (care influenteaza productivitatea muncii).

Mai multe>>

Stresul si efectul acestuia asupra nutritiei si imunitatii pasarilor

Factorii de stres in cresterea pasarilorOricine doreste sa inteleaga relatia care exista intre nutritie si imunitate trebuie sa mai inteleaga si ca raspunsul pasarii la stres are o influenta importanta in aceasta relatie. Prin urmare exista o relatie tridirectionala intre stres, nutritie si imunitate, iar acesti trei factori importanti influenteaza randamentul cresterii pasarilor.

Mai multe>>

Sindromul vacii grase

Sindromul vacii graseSindromul vacii grase este o combinatie de tulburari metabolice, digestive si de reproductie care afecteaza vacile periparturiene obeze. Boala are o frecventa rara si apare in unitatile in care, datorita greselilor la intocmirea ratiilor, se creeaza posibilitatea consumului excesiv de nutreturi de buna calitate, cu un continut energetic crescut, dar pe un fond de ratii dezechilibrate.

Mai multe>>

Ingrijirea mielor dupa nastere

oaie-mielPrimele ingrijiri care se acorda dupa nastere constau in indepartarea mucozitatilor, sectionarea ombilicului si ajutarea mielor sa suga.

Mai multe>>

Cresterea viteilor sugari

 vitel2Informatii privind calitatea colostrului, ingrijirea vitelului la fatare, hranirea viteilor sugari pana la intarcare, spatiul pentru intretinerea viteilor sugari, etc.

Mai multe>>

Tetania de repaus (Tetania de grajd) la vitei

Tetania de repaus - Tetania de grajd - Tetania de nutritie la viteiTetania de repaus a fost denumita in mai multe feluri, fie tetania de grajd, tetania de iarna etc, dar credem ca denumirea corecta a bolii ar fi ''tetania de nutritie" a tineretului taurin supus ingrasarii. Factorii alimentari sunt reprezentati de iarba tanara, luxurianta, consumul de foi si capete de sfecla, de turte bogate in albumine, porumb in exces asociat cu tarate de grau, tarate de grau asociat cu faina de ciocalai, srot de macese, taitei de sfecla, melasa si uree, etc.

Mai multe>>

Sursa naturala de antioxidanti pe baza de pepene galben pentru animale

Antioxidanti din pepene galben pentru hrana animalelorAntioxidantii sunt un supliment foarte indicat in timpul cresterii animalelor si etapelor cheie din productie care implica stres crescut (intarcare, vaccinare, transport, stres termic si de reproducere, etc.). Specialistii in nutritia animalelor au dezvoltat un produs natural pe baza de extract de pepene galben, bogat in enzime antioxidante si catalaza.

Mai multe>>

Seminte de cereale, plante tehnice si furajere pentru campania de primavara 2016

Seminte cereale plante tehnice si furajere - campania 2016Institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola din tara, ofera spre vanzare, pentru campania de primavara 2016, seminte de cereale, plante tehnice si furajere din categorii biologice superioare, din soiuri romanesti, cu indici superiori de calitate.

Mai multe>>

Sisteme intensive de ingrasare a taurinelor

Ingrasarea intensiva a bovinelorPrin notiunea de ''ingrasare'' intelegem fenomenul de sporire a masei corporale, nu numai prin depunerea de grasime, ci in primul rand prin cresterea volumului masei musculare, pe baza unui regim abundent de hranire. Cresterea masei corporale si modificarea raporturilor intre diferitele tesuturi si parti componente ale corpului animal in timpul perioadei de ingrasare depind de sitemul de crestere si exploatare si in cadrul sistemului de tehnologia de ingrasare folosita. Dupa gradul de intesivitate al ingrasarii, deosebim urmatoarele sisteme: intensiv si extensiv. Ne vom ocupa de sistemul intensiv de ingrasare.

Mai multe>>

Ingrasarea gastelor

Ingrasarea gastelorIngrasarea gastelor se face in scopul realizarii unei carni de pasare de calitate superioara cu caracteristici deosebite, mult apreciate de consumatori, dar si a unui ficat mare, gras, foarte cautat si bine platit. Ingrasarea fortata a gastelor este posibila datorita faptului ca gusa acestora are pereti elastici si poate inmagazina (in mod fortat, prin indopare), o cantitate de hrana, mult mai mare decat aceea pe care o poate consuma o gasca in mod obisnuit. Cantitatea de hrana introdusa fortat in gusa, prin indopare se digera tot atat de bine ca si ratia normala.

Mai multe>>

Hranirea bibilicilor adulte

Hranirea bibilicilor adulteBibilicile pot fi crescute semiintensiv prin trecerea efectivul matca din adaposturile pentru tineret, in cele pentru adulte-ouatoare la varsta de 6 luni. La varsta de 7 luni incepe ouatul. Se poate realiza intr-un sezon de ouat pana la 100 de oua, in 35 de saptamani, cu recorduri maxime, care pot ajunge la 140-150 de oua pe an. Ca si gaina de reproductie, bibilica are tendinta de supraconsum, de a ingera excesiv.

Mai multe>>

Gestatia la oi

Gestatia ovinelorDurata gestatiei la oi este, in medie, de 150 zile (145-155 zile), fiind mai scurta la rasele precoce (144-148 zile la rasele englezesti cu lana scurta si de 146-149 zile la cele cu lana lunga), la primipare si in caz de gestatie gemelara (cu 2-3 zile). In general starea de intretinere buna a mamelor scurteaza durata gestatiei. In perioada de gestatie, cea mai mare atentie se va acorda hranirii oilor (in special a primiparelor), potrivit cerintelor stabilite in vederea bunei pregatiri pentru fatare si a dezvoltarii normale a fetusilor.

Mai multe>>

Hranirea vacilor in timpul iernii

Hranirea bovinelor iarnaHranirea vacilor in timpul iernii trebuie sa aiba drept obiectiv mentinerea nivelului productiv din timpul verii, scop destul de greu de realizat. In conditiile tarii noastre, perioada hranirii de iarna o putem considera intre 15 octombrie si 15 aprilie, cand vacile sunt tinute in grajd. Pentru mentinerea nivelului productiv si prevenirea scaderii cantitatii de lapte a efectivului, o atentie deosebita trebuie acordata atat trecerii de la regimul de pasunat la regimul de stabulatie, cat si trecerii de la regimul de stabulatie la regimul de pasunat.

Mai multe>>

Noutati

Frunzarul - Fanul lemnos de padure

25-07-2016 Furaje / hrana animale

Frunzarul - Fanul lemnos de padure

Fanul lemnos de padure sau ''frunzarul'' se poate realiza in lunile iulie si august prin curatirea diferitelor plantatii sau arbori mai in varsta. Acesta se aduna sub forma de snopi si se poate administra vara pe timp de seceta si criza de fibroase sau in timpul iernii la oi, cai si vaci. Mai multe>>

Prepararea nutreturilor murate in micile gospodarii taranesti

28-05-2016 Furaje / hrana animale

Prepararea nutreturilor murate in micile gospodarii taranesti

Pentru asigurarea unei hrane gustoase si ieftine pe timpul iernii pentru animalele gospodarului, se practica prepararea nutreturilor murate. Mai multe>>

Cum sa ameliorezi consumul de furaje la vaci, oi si capre. Sfaturi practice de la un veterinar cu experienta

26-04-2016 Furaje / hrana animale

Cum sa ameliorezi consumul de furaje la vaci, oi si capre. Sfaturi practice de la un veterinar cu experienta

Obsalim este o tehnica de observatie a bovinelor, ovinelor si caprinelor care a fost dezvoltat de un veterinar francez, Dr. Bruno Giboudeau pe o perioada de 15 ani. El a descoperit ca un numar mare de simptome legate de alimentatia la vaci, oi si capre pot fi interpretate ca fiind o reflectare corecta a ratiei de furajare. Astfel, aceasta tehnica se bazeaza pe o serie de cartonase cu simptome, astfel incat fiecare agricultorul poata realiza un diagnostic primar in cazul oricaror probleme aparute... Mai multe>>

Sursa naturala de antioxidanti pe baza de pepene galben pentru animale

30-01-2016 Furaje / hrana animale

Sursa naturala de antioxidanti pe baza de pepene galben pentru animale

Antioxidantii sunt un supliment foarte indicat in timpul cresterii animalelor si etapelor cheie din productie care implica stres crescut (intarcare, vaccinare, transport, stres termic si de reproducere, etc.). Specialistii in nutritia animalelor au dezvoltat un produs natural pe baza de extract de pepene galben, bogat in enzime antioxidante si catalaza. Mai multe>>

Centru modern de cercetare si monitorizare a furajelor in cadrul Universitatii de Stat din Kansas

06-11-2015 Furaje / hrana animale

Centru modern de cercetare si monitorizare a furajelor in cadrul Universitatii de Stat din Kansas

Un nou centru de cercetare pentru furaje, deschis recent in cadrul Universitatii de Stat Kansas, din America, permite studentilor sa castige experienta reala in munca printr-o serie de aplicatii de productie moderne, alaturi de un sistem de gestionare al ingredientelor furajere extrem de performant. Centrul de Cercetare ofera atat o sansa studentilor sa dobandeasca abilitati reale in cadrul industriei de prelucrare a furajelor si incearca in acelasi timp sa descopere noi modalitati prin care sa ... Mai multe>>

Recomandari privind producerea depozitarea si distribuirea furajelor pentru animale

13-07-2015 Furaje / hrana animale

Recomandari privind producerea depozitarea si distribuirea furajelor pentru animale

Principiul de baza al politicii Uniunii Europene privind siguranta alimentara este aplicarea unei abordari integrate de tipul „de la ferma la consumator”, care sa acopere toate sectoarele lantului alimentar: productia de furaje, sanatatea plantelor si a animalelor, bunastarea animalelor, productia primara, procesarea alimentelor, depozitarea, transportul, vanzarea cu amanuntul, precum si importul si exportul acestora. Mai multe>>

Hranirea serpilor

23-06-2015 Furaje / hrana animale

Hranirea serpilor

Serpii se haranesc aproape in totalitate cu hrana vie, cu sange cald sau cu sange rece. Sunt insa si specii care se preteaza si la hrana moarta, dar uscata si pe cat posibil incalzita inainte de administrare. Practic, orice animal suficient de mic pentru a putea fi inghitit este acceptat ca hrana daca aceasta este cunoscuta si a mai fost consumata in prealabil de sarpe, altfel ea poate fi refuzata sau acceptata dupa foarte multe incercari. Mai multe>>

Pregatirea animalelor pentru perioada de pasunat

14-04-2015 Furaje / hrana animale

Pregatirea animalelor pentru perioada de pasunat

Conform traditiei milenare, odata cu venirea primaverii, pentru unele specii de animale, respectiv, bovine, ovine, caprine si cabaline, se schimba sistemul de exploatare de la stabulatia permanenta in timpul iernii, la intretinerea in stabulatie libera pe suprafetele de pasuni. Pasunatul, ca mod de furajare, prezinta o serie de avantaje, respectiv: Mai multe>>

Lucerna si trifoiul in hrana animalelor de ferma

11-02-2015 Furaje / hrana animale

Lucerna si trifoiul in hrana animalelor de ferma

Lucerna si trifoiul sunt principalele furaje de volum folosite in hrana animalelor. Cele doua culturi sunt cele mai valoroase plante de nutret, asigurand mari cantitati de proteina naturala la hectar. Aceste furaje pot fi administrate in hrana animalelor atat sub forma de masa verde la iesle cat mai ales sub forma de fan, semifan sau siloz pe timpul iernii. Mai multe>>

Masuri de prevenire a incendiilor la depozitele de furaje

22-10-2014 Furaje / hrana animale

Masuri de prevenire a incendiilor la depozitele de furaje

Avand in vedere situatia statistica a incendiilor, perioada septembrie-octombrie se caracterizeaza printr-un numar ridicat de incendii la depozitele de furaje. Mai multe>>

Importanta fosforului in alimentatia animalelor de ferma

07-08-2014 Furaje / hrana animale

Importanta fosforului in alimentatia animalelor de ferma

Fosforul (P) este un nutrient esential pentru toate animalele. Deficitul de P este carenta cea mai raspandita dintre deficientele minerale care afecteaza animalele productive. Fosforul trebuie trebuie sa fie echilibrat in dieta animalelor cu concentratii adecvate de calciu (Ca) si vitamina D pentru crestere, reproducere, gestatie, lactatie. Mai multe>>