Branza San Simón da Costa

Comisia Comunitatilor Europene a adoptat REGULAMENTUL (CE) NR. 1229/2008 din 10 decembrie 2008 de inregistrare a denumirii "San Simón da Costa" (DOP) in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.

 

 

Descrierea produsului traditionala "San Simón da Costa"


Tipul produsului:

Clasa 1.3: Branzeturi


Descrierea produsului:

Branza obtinuta din lapte de vaca cu urmatoarele caracteristici:

Caracteristici organoleptice:

Forma: intermediara intre titirez si glont, terminata in partea superioara cu un varf alungit.

Crusta: afumata, dura si neelastica, cu o grosime de 1 mm pana la 3 mm, de culoare galben-ocru si un pic grasa.

Pasta: textură fina, grasa, semidura, semielastica si densa, cu o culoare intre alb si galben, usor de taiat, cu aroma si savoare caracteristice.

Gauri: prezente in numar redus, cu forma rotunda sau neregulata, de marime variabila dar inferioara unei jumatati de bob de mazare.

Caracteristici analitice:

Substanta uscata: minim 55 %.

Grasime: minim 45 % si maxim 60 % din substanta uscata.

pH: intre 5,0 si 5,6.

Branzeturile protejate prin aceasta denumire de origine se pot comercializa sub doua forme:

Format mare: maturata timp de minim 45 de zile, cu greutatea finala intre 0,8 si 1,5 kg si inaltimea intre 13 si 18 cm.

Format mic sau „Bufón”: maturata timp de minim 30 de zile, cu greutatea finala intre 0,4 si 0,8 kg si inaltimea intre 10 si 13 cm.


Aria geografica:

Zona de productie a laptelui si de preparare a branzeturilor care beneficiaza de denumirea de origine protejata „San Simón da Costa” este formata din aria geografica a regiunii Terra Chá (Galicia/Spania) care cuprinde localitatile urmatoare, toate fiind situate in provincia Lugo: Vilalba, Muras, Xermade, Abadín, Guitiriz, Begonte, Castro de Rei, Cospeito și A Pastoriza.


Dovada originii:

Numai laptele obtinut de la exploatatiile de crestere a animalelor inscrise in registrul corespunzator va putea fi folosit la prepararea branzeturilor cu denumirea de origine protejată „San Simón da Costa”.

Totodata, vor putea obtine protectia denumirii de origine protejata „San Simón da Costa” numai branzeturile preparate, maturate si afumate in branzariile si spatiile de maturare inscrise in registrele organismului de control.

Pentru verificarea respectarii specificatiilor din caietul de sarcini, organismul de control va dispune de registrele de control ale exploatatiilor de crestere a animalelor, ale branzariilor si spatiilor de maturare.

Toate persoanele fizice sau juridice care poseda bunurile inscrise in aceste registre, instalatiile si produsele acestora se vor supune acestui control in vederea verificarii respectarii de catre produsele cu denumirea de origine protejata „San Simón da Costa” a cerintelor din caietul de sarcini.

Controalele se vor baza pe inspectii ale crescatoriilor de animale si ale instalatiilor, pe examinarea documentelor si analiza materiilor prime si a branzeturilor.

Atunci cand se constata ca materia prima sau branzeturile preparate nu au fost obtinute in conformitate cu cerintele din caietul de sarcini sau ca prezinta defecte sau modificări semnificative, acestea nu vor putea fi comercializate sub denumirea de origine protejată „San Simón da Costa”.

Branzeturile protejate de aceasta denumire de origine vor purta o contraeticheta numerotata care va fi controlata si eliberata de organismul de control.


Metoda de obtinere:

La prepararea acestor branzeturi se utilizeaza lapte crud sau pasteurizat, natural si integral, provenit de la vaci din rasele alba galiciana, bruna alpina, Frisona, precum si din incrucisarile acestora, care sunt crescute in exploatatii inscrise in registrele denumirii de origine protejata. Acesta nu contine colastru nici conservanti si, in general, va trebui sa indeplineasca cerintele prevazute de legislatia in vigoare.

Acest lapte, care nu poate fi supus niciunui proces de standardizare, se pastreaza in conditii adecvate pentru a se evita dezvoltarea microorganismelor, astfel incat temperatura de pastrare sa nu depaseasca 4 °C. Intervalul intre mulgere si inceperea procesului de productie este de maxim 48 de ore.

Procesul de productie al branzeturilor consta in urmatoarele etape:

Coagulare: Se realizeaza cu cheag ale carui componente active sunt enzimele chimozina si pepsina. Fermentii lactici utilizati sunt lactococcus lactis, in diferitele sale varietati, streptococus cremoris si streptococus lactis. Se va promova recuperarea si utilizarea tulpinilor autohtone. Laptele se incheaga la o temperatura cuprinsa intre 31 si 33 °C timp de 30 pana la 40 de minute, cu exceptia situatiilor in care productia are la baza lapte crud, caz in care acesti parametri se ajusteaza la 28-32 °C si 30-35 de minute.

Taiere: Se realizeaza taierile necesare in vederea obtinerii unui coagul cu granule de dimensiuni cuprinse intre 5 si 12 mm in diametru.

Asezarea in forme: Se realizeaza cu ajutorul unor mulaje de forme si dimensiuni adecvate in vederea obtinerii unor branzeturi cu caracteristici proprii celor ale produsului certificat.

Presare: Se efectueaza in prese adecvate; branza ramane in presa atat cat este necesar, in functie de presiunea aplicata si de marimea bucatilor. Pentru a stimula eliminarea zerului si pentru formarea unei cruste netede, bucatile de branza se invelesc in servetele de bumbac.

Sarare: Se efectueaza in saramura cu o concentratie cuprinsa între 14 si 17 %, durata maxima de imersare fiind de 24 de ore.

Maturare: Perioada minima de maturare va fi de 45 de zile pentru bucatile de format mare si de 30 de zile pentru cele de format mic (Bufón), calculata de la incheierea procedurii de sarare. Pe durata maturarii, bucatile de branza sunt intoarse si curatate pentru a dobandi caracteristicile proprii.

Imersare in baie anti-mucegai: Practica optionala care consta in imersarea bucatilor de branza intr-o baie cu ulei de masline sau cu alt produs autorizat care inhiba dezvoltarea mucegaiului.

Afumare: Se realizeaza atat cat este necesar pentru ca bucatile de branza sa ajunga la culoarea caracteristica, evitandu-se, in orice caz, contactul direct cu flacara. Se realizeaza intotdeauna cu lemn de mesteacan fara scoarta.

Pentru a pastra calitatea produsului si a-i garanta trasabilitatea, branza protejata trebuie comercializata, in general, in bucati intregi si in ambalajele autorizate de organismul de control.

Cu toate acestea, organismul de control poate autoriza comercializarea ca portii, inclusiv taierea la punctul de vanzare, cu conditia sa se instituie in acest sens un sistem de control adecvat care sa garanteze provenienta produsului, originea si calitatea acestuia, precum si conservarea perfecta si prezentarea corecta pentru consum, evitand orice posibilitate de confuzie.


Legatura:

Istorica

Potrivit legendei, branza „San Simon da Costa” isi afla originea in triburile civilizatiei castrena, presupuse a fi descendente ale triburilor celte, care s-au asezat in muntii Sierra de A Carba si Sierra del Xistral. Traditia mentioneaza, de asemenea, ca, in epoca romana, branza era trimisa la Roma pentru calitatile sale deosebite in ceea ce priveste gustul si durata de pastrare. Ulterior aceasta a fost utilizata pentru plata tributului si a dijmelor catre seniorii feudali si Biserica.

Legaturi de mediu:

Regiunea Terra Cha este una dintre cele mai extinse, mai bine definite si mai uniforme regiuni ale Galitiei, ca urmare a reliefului sau domol, intrerupt numai de muntii care o inconjoara.

Relatia cauzala dintre mediul geografic si caracteristicile specifice ale produsului:

Exista o serie de factori legati de zona geografica ce exercita o influenaă asupra caracteristicilor diferentiatoare ale branzeturilor „San Simon da Costa”:

In primul rand, mediul geografic este favorabil cresterii unor pasuni abundente de prima calitate, compuse din flora autohtona de graminee (timoftica, flocosina, paius si raigras) si leguminoase (lotus, trifoi si lucerna) adaptate conditiilor specifice climei temperate si umede a zonei.

Producția de lapte se bazeaza pe exploatatii familiale de dimensiuni mici care aplica tehnici traditionale de crestere a animalelor, cu un septel format in principal din exemplare din rase autohtone a caror prezenta confera laptelui produs o inalta calitate si caracteristici speciale. La aceasta se adauga alimentatia realizata numai pe baza de furaje produse in exploatatia respectiva sau din iarba de pe pasuni, atunci cand conditiile meteorologice permit pasunatul.

Furajele concentrate, achizitionate din afara exploatatiei, sunt utilizate numai in situatii de carenta alimentara, ca supliment, pentru a acoperi necesitatile energetice ale animalelor. In masura posibilitatilor, furajele animalelor provin din zona delimitata. Acest sistem traditional, in care achizitiile de furaje din afara exploatatiei sunt limitate la maximum, faciliteaza viabilitatea economica a acestor mici exploatatii familiale.

Datorita caracteristicilor acestor exploatati, laptele produs ofera conditii de calitate optime pentru prepararea branzei. S-a dovedit stiintific ca aceste sisteme de productie si alimentatie a animalelor intr-o forma cat mai naturala confera laptelui proprietati nutritionale superioare, datorita unei concentratii mai mari de CLA (acid linoleic conjugat) si de acizi grasi omega-3 in profilul sau lipidic, contnutul de materii grase favorabile din punct de vedere dietetic crescad odata cu consumul de iarba al animalelor, ceea ce se repercuteaza, de asemenea, asupra caracteristicilor branzeturilor

preparate.

Un mediu natural in care abunda mesteacanul, al carui lemn, utilizat in procesul de afumare, confera produsului o culoare si o aroma inconfundabile.

In ultimul rand, producatorii din regiune sunt mostenitorii unei bogate traditii de preparare a acestui tip de branza, cu caracteristici absolut unice — in special, forma si culoarea traditionala caracteristica, ce permite identificarea imediata a acesteia — produsele lor obtinand un prestigiu si o notorietate binemeritate in randul consumatorilor.

Etichetare:

Branza comercializata cu denumirea de origine protejata San Simon da Costa, dupa ce a fost certificata ca fiind adecvata in conformitate cu dispozitiile din caietul de sarcini si din regulament, trebuie sa prezinte un sigiliu, o eticheta sau o contraeticheta de codificare alfanumerica cu o numerotare corespunzatoare, autorizata si eliberata de organismul de control si avand logotipul oficial al denumirii de origine protejate.

Mentiunea „Denominación de Origen Protegida San Simón da Costa” (denumire de origine protejata San Simón da Costa) trebuie sa apara atat pe eticheta comerciala, cat si pe contraeticheta.

Se va mentiona pe eticheta daca branza a fost preparata pe baza de lapte crud sau pasteurizat.

Grup:

  • Denumire: D. Javier Piñeiro López (Quesería AS Fontelas) y otros productores

  • Adresă: Lobán, 3

  • E-San Simón da Costa, Vilalba (Lugo)

  • Telefon (34) 982 52 57 88

  • Fax (34) 982 52 57 88

  • E-mail: as_fontelas@wanadoo.es

  • Componenta: Producatori/prelucratori ( X )

SURSA: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Mai multe informati despre branza San Simón da Costa, gasiti pe site-ul:

www.sansimondacosta.com

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>