Peste 500 de angajati din magazinele Lidl au fost in vizita la furnizorii de legume si fructe

Angajatii din magazinele Lidl au fost pe teren sa vada de unde vin fructele si legumele romanesti pe care le vinde lantul de supermarketuriDupa ce, anul acesta, clientii retailerului au putut afla de unde vin produsele din Piata Lidl scanand eticheta de pe laditele cu produse, si angajatii din magazinele Lidl au vizitat peste 50 de furnizori locali de fructe si legume din intreaga tara, pentru a vedea cum sunt cultivate produsele care ajung la raft. Vizitele angajatilor la furnizori fac parte din campania ampla de comunicare #trecipeproaspat, prin care retailerul ofera clientilor detalii cu privire la originea produselor romanesti din Piata Lidl.


Astfel, incepand cu aceasta primavara, clientii au putut vedea exact de unde provin fructele si legumele de pe rafturile Lidl, trasabilitatea acestora – certificarea controlului calitatii, de la plantare pana cand produsul e pregatit sa ajunga pe farfurie, dar si cine sunt furnizorii Lidl de legume si fructe din intreaga tara si ce povesti au. In paralel cu acest demers, retailerul a organizat un adevarat tur de informare si educare a angajatilor cu privire la provenienta si prospetimea produselor din Piata Lidl, dar si a procesului prin care fructele si legumele ajung de la producator in magazin. 

Pe langa contactul direct cu fermierii, angajatii au vazut recoltele, au aflat detalii cu privire la specificatiile legumelor si fructelor, cum se cultiva acestea, care sunt conditiile de productie din fermele romanesti si au asistat la pregatirea laditelor Piata Lidl in intreg procesul, de la recoltare pana la ambalare. Mai mult, la intoarcerea in magazine, acestia au avut misiunea sa impartaseasca cu ceilalti colegi informatiile dobandite. 

„M-au impresionat furnizorii nostri si intreaga echipa care se ocupa de cultivarea fructelor si legumelor, pentru ca sunt foarte pasionati si ne-au povestit multe lucruri pe care nu le stiam. In magazinul in care lucrez, eu sunt responsabil de prospetimea legumelor si a fructelor noastre si a fost foarte important sa vad cu ochii mei cum este asigurata calitatea produselor inca de la momentul cultivarii lor si la cat de multe lucruri sunt atenti producatorii”, a spus unul dintre angajatii Lidl in urma vizitei.

„Cred ca avem mult mai multe informatii pe care le putem transmite clientilor nostri. Furnizorii ne-au povestit despre faptul ca Lidl nu accepta decat normele europene de folosire a pesticidelor, ceea ce ne situeaza in topul magazinelor din perspectiva calitatii. Am vazut cum se realizeaza procesul de recoltare si ambalare a produselor romanesti care ajung pe rafturile magazinului”, a declarat un alt angajat Lidl.

„In primul rand, m-am simtit importanta pentru companie deoarece interesul tuturor celor care au fost in vizita la furnizori alaturi de noi a fost de a ne oferi cat mai multe detalii si sa ne raspunda la toate intrebarile. Producatorii ne-au vorbit despre eforturile pe care le fac pentru ca legumele si fructele care ajung in Lidl sa indeplineasca cele mai inalte criterii si cerintele clientilor de a putea cumpara produse romanesti o perioada cat mai mare din an”, a spus o angajata Lidl dupa vizita.

Angajatii din magazinele Lidl au fost pe teren sa vada de unde vin fructele si legumele romanesti


In cadrul proiectului au fost implicati peste 500 de angajati si peste 50 de furnizori din toata Romania. Printre culturile vizitate se numara atat fructe, cat si legume: tomate, varza, rucola, legume bio, capsune, cirese, caise, pepeni, mere, pere, afine, zarzavaturi, samburoase si struguri, cartofi, ciuperci, plante aromatice etc.

Campania #trecipeproaspat sustine si la nivel intern masura de responsabilitate sociala integrata in strategia de business, prin care Lidl si-a propus sa sprijine pe termen lung furnizorii locali si sa dezvolte impreuna cu acestia solutii si oportunitati care in final sa ofere garantia calitatii produselor romanesti. 

„Lidl este primul retailer care a venit in fermele noastre, sa ne cunoasca dincolo de relatia de comercianti. Cei care ne-au vizitat au avut ocazia sa vada procesul de recoltare, de productie si care sunt conditiile in care se pregatesc aceste legume pe care le comercializeaza, iar noi sa cunoastem oameni minunati si curiosi”, a declarat unul dintre furnziorii Lidl de fructe si legume.

Din dorinta de a le oferi romanilor fructe si legume proaspete si sigure, toti furnizorii din Piata Lidl sunt certificati GLOBAL G.A.P. - un standard recunoscut pentru productia globala agricola, realizata in conditii de siguranta si durabilitate. Aceasta initiativa a fost inceputa de retailer inca din 2016, alaturi de Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB). Totodata, retailerul a implementat pentru toti furnizorii locali, inca din 2017, Eticheta de Trasabilitate – eticheta pozitionata in cel mai accesibil loc pentru ca romanii sa poata vedea intregul circuit al produselor, de la producator, pana in magazin. Tot de atunci, toate fructele si legumele din Piata Lidl trebuie sa respecte standardele de calitate si siguranta alimentara specifice Lidl, si anume ca valoarea reziduului de pesticide sa fie la o treime din media admisa la nivel european.

In plus, Lidl a continuat si anul acesta proiectul „Cultivat in Romania, specific romanesc”, singurul proiect de revitalizare a soiurilor romanesti de legume. Acesta este un proiect amplu de investitie in agricultura romaneasca, prin care Lidl contribuie la dezvoltarea sustenabila a producatorilor romani. In cadrul acestui proiect, retailerul dezvolta diferite actiuni pentru a sprijini furnizorii locali, precum sesiuni de audit si consultanta. Astfel, proiectul urmareste initiativa de a revitaliza soiurile autohtone, dar si de a dezvolta productii agricole sustenabile, precum productia Rosiei de Buzau #1600, pe care clientii o gasesc in Piata Lidl in sezon, de acum 2 ani.

Pentru a vedea toate detaliile despre originea produselor romanesti din Piata Lidl, dar si toate povestile furnizorilor Lidl, clientii pot accesa surprize.lidl.ro/piatalidl.

 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>