Informatii utile

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc - prioritatea ACEBOP la inceput de 2017Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director.

Citeşte mai departe...

Lansare concurs de grant-uri pentru liceele agricole

grant-uri pentru licee agricoleFundatia Civitas pentru Societatea Civila - Filiala Cluj-Napoca, in cadrul programului Liceele Agricole - “Hub”- uri Locale pentru Dezvoltarea Fermelor Mici si Mijlocii (denumit in continuare Programul), finantat de Romanian-American Foundation si implementat in parteneriat cu: World Vision Romania, JuniorAchievement Romania, Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania si Centrul Roman pentru Politici Europene, lanseaza un concurs de grant-uri dedicate liceelor participante la Program.

Citeşte mai departe...

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de IarnaCu ocazia Sarbatorilor de Iarna si a diferitelor manifestari traditionale organizate la nivel de localitati, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si vegetala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica.

Citeşte mai departe...

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilie

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilieAvand in vedere interesul manifestat, Fundatia Civitas, impreuna cu Asociatia Székelygyümölcs organizeaza un nou curs de Pomicultura in perioada ianuarie-aprilie.

Citeşte mai departe...

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna - recomandari pentru crescatorii de porciIn apropierea sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda:

Citeşte mai departe...

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

Control ANPC in sectorul laptelui si produselor lactateIn perioada 10 - 21.10.2016 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, partial sau integral deshidratat, a laptelui pentru cafea.

Citeşte mai departe...

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina certificarea internationala de calitate si siguranta alimentara - GLOBAL GAP - Good Agricultural PracticesKaufland Romania anunta inceperea primului program national care sprijina producatorii locali de legume-fructe sa obtina cea mai prestigioasa certificare internationala de calitate si siguranta alimentara, GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le permite agricultorilor inclusiv exportul produselor romanesti oriunde in lume. Programul se adreseaza tuturor producatorilor romani de fructe si legume parteneri ai Kaufland Romania si va demara efectiv in ianuarie 2017.

Citeşte mai departe...

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in ChinaSambata, 12.11.2016, presedintele ASAS, prof. Gheorghe Sin a primit vizita unei delegatii din cadrul Departamentului de Resurse Umane si Securitate Sociala din Provincia Hebei, formata din 5 inalti functionari publici. Membrii delegatiei chineze si-au manifestat interesul pentru ca un numar cat mai mare de specialisti din Romania sa vina sa lucreze in China, pe durate de cel putin 90 de zile sau pe lunga durata.

Citeşte mai departe...

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agricultura

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agriculturaFederatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar urmeaza sa deschida doua birouri in Italia pentru a veni in sprijinul romanilor care lucreaza in agricultura in aceasta tara.

Citeşte mai departe...

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei - ICHAT Cluj-NapocaUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca inaugureaza luni, 31 octombrie 2016, Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafata desfasurata de 9.732,70 mp, fiind cel mai mare institut de acest profil din tara. Structura sa cuprinde laboratoare de cercetare, birouri de cercetatare, o sala de conferinte, biblioteca si baza de date, un centru de valorificare a cercetarii, precum si sere interioare pentru cercetare aplicata.

Citeşte mai departe...

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

Siguranta alimentara - acizii grasi transFast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial.

Citeşte mai departe...

Dezvoltarea de noi tehnologii si inovatii in domeniul agricol la Sibiu

Sibiu - noi tehnologii si inovatii in domeniul hidroponiei fara chimicale acuaponiei permaculturii si suplimentelor furajere ecologicePresedinta consiliului judetean Sibiu, Daniela Campean a fost saptamana aceasta la sediul unei firme franco-romane de cercetare si dezvoltare, infiintata in anul 2013 in Sibiu, avand ca scop dezvoltarea de noi tehnologii si inovatii in domeniul hidroponiei fara chimicale, acuaponiei, permaculturii si suplimentelor furajere ecologice pentru animale (Khar & Partners).

Citeşte mai departe...

Facultatea de Biotehnologii din cadrul USAMV - Bucuresti, aniverseaza 20 de ani de existenta

Facultatea de Biotehnologii din cadrul USAMV - BucurestiEvenimentul va avea loc marti, 4 octombrie, si va incepe cu inaugurarea noii cladiri a Facultatii de Biotehnologii, o investitie moderna destinata educatiei si cercetarii de profil. In continuare, se va derula Simpozionul '20 de ani de invatamant Universitar in Biotehnologie', la care sunt invitati Ministrii Educatiei si Cercetarii, Agriculturii, Mediului si Excelentele lor Ambasadorii S.U.A., Frantei, Germaniei si Spaniei.

Citeşte mai departe...

S-a depistat prezenta E. Coli la 4 probe din mici, cas, carne de vita si carcasa de ovina

Control ANSVSA - produse animale - Escherichia Coli verotoxigena In perioada 05.09.2016 - 16.09.2016, in cadrul Planului National de Control pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena in produse alimentare de origine animala, au fost prelevate si analizate un numar de 115 probe. In perioada mentionata, a fost depistata prezenta Escherichia Coli verotoxigena la 4 probe prelevate din mici, cas, carne de vita si carcasa de ovina.

Citeşte mai departe...

Guvernul reorganizeaza Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor - Palas

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor - PalasInstitutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor — Palas din Constanta se reorganizeaza ca institutie publica, cu personalitate juridica, in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice 'Gheorghe Ionescu—Sisesti', stabileste o hotarare adoptata astazi de Executiv. Activitatea de cercetare a institutului se desfasoara in cadrul a patru domenii principale si anume: genetica si ameliorare, reproductie, nutritie si tehnologii de crestere si exploatare a ovinelor.

Citeşte mai departe...

Recomandari privind comercializarea alimentelor in unitatiile scolare

functionarea cantinelor comercializare alimente in scoliValorificarea si consumul unor produse alimentare in unitatiile de invatamant, se efectueaza prin cantine cu activitate permanenta sau sezoniera, prin “Programul laptele si cornul” sau prin chioscuri amplasate in aceste incinte, pe spatii aprobate de conducerea unitatilor scolare.

Citeşte mai departe...

InfoCons: 42.54% dintre Pietele Agroalimentare functioneaza fara autorizare DSVSA

InfoCons - Piete AgroalimentareIn perioada aprilie – mai 2016 Asociatia InfoCons a realizat un studiu la nivelul resedintelor de Judet cu privire la pietele agroalimentare existente, raportate la perioada 1 ianuarie 2015 – 1 aprilie 2016. Ca urmare a colectarii si interpretarii datelor transmise au reiesit urmatoarele:

Citeşte mai departe...

Reziduurile de pesticide din legumele si fructele romanesti nu prezinta niciun risc pentru consumatori

Reziduurile de pesticide din legumele si fructele romanesti nu prezinta niciun risc pentru consumatoriLegumele si fructele produse in Romania sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide in concordanta cu prevederile europene. Din rapoartele de monitorizare realizate anual de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara rezulta ca procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maxima admisa, deci nu prezinta nici un risc pentru consumatori.

Citeşte mai departe...

Linia verde PRO AGRO pentru raportarea anonima a practicilor neloiale ale retelelor comerciale

raportarea anonima la PRO AGRO a practicilor neloiale ale retelelor comercialeFederatia Nationala PRO AGRO reprezentativa pe sectorul agricultura si industria alimentara, la solicitarile insistente ale membrilor sai solicita institutiilor abilitate ale statului sa verifice cu fermitate respectarea prevederilor legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare modificata si completata de legea 150/2016 si sa asigure un echilibru pentru consumator si producator in relatia cu lanturile de magazine.

Citeşte mai departe...

La ce trebuie sa fim atenti atunci cand cumparam legume si fructe romanesti

Protectia Consumatorului - cumpararea legumelor si fructelor romanestiA venit sezonul in care putem cumpara si consuma legume si fructe romanesti, care nu cresc doar in sere. In piete si nu numai, vedem cartonase care promoveaza produsele romanesti: “rosii romanesti, cirese romanesti, capsuni romanesti”, insotite de numele zonelor geografice de provenienta. Dar oare chiar asa este? Oare aceste produse sunt romanesti, oare sunt din zonele geografice mentionate?

Citeşte mai departe...

Recomandari pentru a evita discomfortul alimentar in sezonul cu temperaturi ridicate

Prevenirea toxiinfectiilor alimentare varaIn scopul prevenirii aparitiei unor situatii neprevazute, in special toxiinfectii alimentare, datorate procesarii, depozitarii, transportului si valorificarii produselor de origine animala, si vegetala in alte conditii decat cele stabilite prin legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in vigoare, operatorii care activeaza in diferite segmente din lantul alimentar, dar si consumatorii, trebuie sa fie informati si sa cunoasca ca alimentul (materile prime sau produsele finite) are capacitatea si riscul cumularii de factori de contaminare, care se impart in:

Citeşte mai departe...

Optati pentru a fi inginer intr-un domeniu de viitor! Optati pentru un mediu curat si o hrana mai sigura!

Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice - studii de licenta Ingineria produselor alimentare - Inginerie mecanica - Ingineria mediuluiFacultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti a fost restructurata dupa necesitatile actuale ale economiei de piata. Domeniile principale de competenta ale absolventilor sunt legate de producerea si procesarea produselor agricole si alimentare; tehnologia si controlul proceselor de productie din industria alimentara; masini si instalatii pentru protectia mediului, biotehnologie, industria alimentara si agricultura durabila si ecologica.

Citeşte mai departe...

Sfaturi pentru prevenirea incendiilor de vegetatie

Prevenire incendii de vegetatieIn primul semestru al acestui an, echipajele inspectoratelor pentru situatii de urgenta au participat la peste 2.500 de interventii pentru limitarea si stingerea incendiilor de vegetatie uscata de pe terenurile agricole, a arderilor pe terenuri virane si a celor de igienizare a deseurilor menajere, datele statistice inregistrand o scadere cu 50 % a numarului acestora fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, APIA poate diminua sau retrage subventiile pentru detinatorii terenurilor igienizate prin arderea vegetatiei, in situatia in care acestia nu detin acceptul din partea autoritatilor.

Citeşte mai departe...

Recomandari pentru prevenirea, combaterea si limitarea efectelor infestatiei cu tantari

prevenirea si combaterea tantarilorTantarii, fac parte din categoria de insecte care sunt considerate de departe cele mai periculoase, constituind o mare problema la nivel global, deoarece au un areal de raspandire foarte vast, mai ales acolo unde exista si balti, lacuri, etc. La animale anumite specii de tantari sunt vectori pentru transmiterea Bolii limbii albastre, sau a Dermatozei nodulare contagioase la bovine, dar si alte boli care produc morbiditate si mortalitate ridicata la animale, precum si insemnate pierderi economice.

Citeşte mai departe...

Asociatia pentru Cercetarea si Promovarea Produselor Agroalimentare „Crisana”

ACPPA Crisana - Asociatia pentru Cercetarea si Promovarea Produselor Agroalimentare CrisanaAsociatia pentru Cercetarea si Promovarea Produselor Agroalimentare „Crisana” reprezinta initiativa unui colectiv format din fermieri, cadre didactice universitare si oameni de afaceri‪‎‬ din ‪‎Oradea‬ care au constientizat necesitatea de a infiinta o structura asociativa pentru potentarea sectorului agroalimentar din Crisana.

Citeşte mai departe...

Recomandari ANSVSA pentru evitarea aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioadele caniculare

Recomandari ANSVSA evitare toxiinfectii alimentare in perioada de caniculaIn sezonul cald creste riscul alterarii alimentelor si, implicit, al aparitiei de toxiinfectii alimentare si, de aceea, este bine sa fie respecte cateva masuri simple, dar foarte eficiente. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde o mai mare atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Citeşte mai departe...

Combaterea efectelor temperaturilor ridicate asupra sanatatii animalelor si a calitatii alimentelor destinate consumului uman

Temperaturi caniculare la animale si alimenteIn situatia conditiilor meteorologice cu temperaturi ridicate peste media specifica zonei geografice, cu avertizare „cod portocaliu” sau „cod rosu”, pentru asigurarea statusului de sanatate a efectivelor de animale si siguranta produselor alimentare, personalul din reteaua sanitara veterinara atentioneaza operatorii economici care detin exploatatii cu animale si pasari, taberele de vara pentru animale, unitati care abatorizeaza animale, organizatorii de targuri si expozitii organizate ocazional, ca au obligatia:

Citeşte mai departe...

Pregatire practica pentru obtinerea eurocompetentelor profesionale in domeniul agriculturii prin Erasmus +

Erasmus-plus - Pregatire practica eurocompetente agriculturaColegiul Tehnic 'Pontica' din Constanta face parte din proiectul Erasmus +, care vizeaza pregatirea practica a elevilor, in scopul obtinerii eurocompetentelor profesionale in domeniul agriculturii. In acest demers european, sunt implicate si alte patru licee de profil din tara, respectiv Colegiul Agricol 'Sandu Aldea' din Calarasi (care este si coordonatorul proiectului), Colegiul Agricol 'Viaceslav Harnaj' din Bucuresti, Liceul Tehnologic Agricol din Smeeni, jud. Buzau si Liceul Tehnologic 'Vasile Frunza' din Ramnicu Sarat.

Citeşte mai departe...

Agrostar acorda asistenta gratuita romanilor care lucreaza in agricultura, in Italia

Agrostar - asistenta gratuita muncitorilor agricoli romani din ItaliaFederatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, acorda asistenta gratuita romanilor care vor sa munceasca in agricultura, in Italia, care muncesc deja in Italia, dar si celor care au muncit in Italia, in agricultura, si vor sa se intoarca in tara. Acest lucru este posibil in urma incheierii, recent, a unui protocol intre Agrostar si Federatia Muncitorilor din sectoarele agricol si industrie alimentara FLAI-CGIL si Institutul National Confederal de Asistenta INCA-CGIL din Italia.

Citeşte mai departe...

Recomandari privind activitatea unitatiilor din domeniul alimentatiei publice

Recomandari pentru operatori alimentatie publicaActivitatea de alimentatie publica se incadreaza in sfera serviciilor comerciale prestate catre populatie si consta in productia si comercializarea preparatelor culinare si a bauturilor prin unitati de profil. In aceasta activitate de servicii se incadreaza restaurantele, pensiunile, cantinele, unitati cu activitate de catering, fast-food-urile, taberele de copii si alte unitati de alimentatie publica, in care se prepara, se servesc si se comercializeaza alimente.

Citeşte mai departe...

Transportul plantelor, animalelor si produselor animaliere in UE

Transportul plantelor animalelor si produselor animaliere in UECa cetatean al UE, puteti calatori cu pisica, dihorul domestic sau cainele, atat timp cat acesta are un pasaport european pentru animale de companie. Cand calatoriti in alte tari ale UE puteti lua cu dumneavoastra animale, plante sau parti din acestea. Atentie, totusi! In majoritatea tarilor din UE, exista reguli stricte referitoare la transportarea speciilor pe cale de disparitie.

Citeşte mai departe...

Posibilitati de stagiu pentru tineri romani la fermele elvetiene!

Stagiu tineri romani la ferme elvetiene 2016Incepand cu 1 iunie 2016, asociatia elvetiana AGRIVITA ofera tinerilor din Romania posibilitatea efectuarii de stagii de practica la fermele elvetiene! Oferta de practica se adreseaza tinerilor intre 16 si 25 de ani, cetateni ai unui stat membru UE/AELS. Stagiile se pot intinde pe durata a maximum 2 luni, in principal iulie-august.

Citeşte mai departe...

Actiuni si recomandari privind siguranta alimentelor

Actiuni privind Securitatea AlimentaraPrincipiul de baza al politicii privind siguranta alimentelor consta in aplicarea unei abordari integrate de tipul „de la furca la furculita” care sa includa toate sectoarele lantului alimentar, inclusiv productia de furaje, sanatatea plantelor si animalelor, bunastarea animalelor, productia primara, procesarea alimentelor, depozitarea, transportul, comercializarea lor pe plan national, intracomunitar, precum si importul si exportul cu alimente.

Citeşte mai departe...

Carne de pui provenita din Polonia depistata cu Salmonella

Carne de pui Salmonella PoloniaDirectia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor a notificat, in data de 09.05.2016, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, despre depistarea Salmonella spp., in probele prelevate dintr-un produs din carne de pasare provenit din Polonia.

Citeşte mai departe...

Ce verifica inspectorii ANSVSA la carnea de miel, ouale si produsele specifice Sarbatorilor Pascale

Inspectii ANSVSA la carne de miel oua si produse alimentare de PasteInspectorii ANSVSA controleaza conditiile de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouale, precum si alte produse alimentare specifice Sarbatorilor Pascale. Sunt vizate toate targurile de animale, pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si unitatile de vanzare cu amanuntul si unitatile de alimentatie publica.

Citeşte mai departe...

Produsul notificat de autoritatile italiene nu era obtinut din lapte de oaie

Notificare ANSVSA branza lapte de oaieIn data de 18 martie, la solicitarea ANSVSA de clarificare si de completare a informatiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, autoritatile italiene au admis faptul ca, din eroare, in notificarea de alerta initiata in data de 16.03.2016 a fost mentionata o branza provenita de la SC Bradet, produsa din lapte de oaie, in loc de branza produsa din lapte de vaca.

Citeşte mai departe...

Recomandari ANSVSA pentru evitarea aparitiei toxiinfectiilor alimentare

Recomandari ANSVSA - Masuri evitare toxiinfectii alimentareAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei sa acorde atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate:

Citeşte mai departe...

Noi atestate pentru beneficiarii platilor de agricultura ecologica si agro-mediu

atestat competente necesare implementarii angajamentelor APIA agro-mediu si agricultura ecologicaIn perioada 2015-2017 pentru pachetele nou angajate, Masura 10 Agro-Mediu si Clima si Masura 11 Agricultura ecologica, fermierii trebuie sa faca dovada competentelor (atestat de participare) necesare implementarii angajamentelor cu APIA, prin depunerea documentului aferent competentelor pana la 1 octombrie in fiecare an. Nerespectarea acestor conditii poate duce la penalitati, inclusiv la pierderea platilor compensatorii (Ord.MADR nr. 619/2015).

Citeşte mai departe...

Aplicatia de mobil care ne ajuta sa stim de unde provine mancarea din farfuria noastra

Aplicatie smartphone cu informatii despre produse agroalimentareTrasabilitatea produselor alimentare este tot mai importanta pentru consumatori de astazi. Oamenii vor acum sa stie de unde vine carnea lor, fructele, legume si produse lactate. Consumatorii doresc sa fie informati, de asemenea, asupra originii specifice cum ar fi agricultura montana, standarde ridicate de bunastare a animalelor, preturi corecte pentru agricultori locali, etc. Prin aplicatia gratuita de smartphone OriginTrail poti urmari acum traseul produselor alimentare locale de la ferma la furculita.

Citeşte mai departe...

FACCE-JPI adopta noi prioritati privind agricultura durabila si securitatea alimentara

FACCE-JPI agricultura durabila si securitate alimentaraFACCE-JPI (Initiativa de programare in comun pentru agricultura, securitatea alimentara si schimbarile climatice) isi revizuieste Agenda Strategica de Cercetare pentru a stabili prioritati clare ale politicilor de cercetare privind agricultura, securitatea alimentara si schimbarile climatice in Europa.

Citeşte mai departe...

Biotehnologiile – o oportunitate pentru economia si cercetarea din Romania

Biotehnologiile - Oportunitati de finantare pentru RomaniaBiotehnologia, o stiinta noua bazata pe biologie care se ocupa cu utilizarea micro-organismelor sau a produselor derivate pentru productia de substante utile in agricultura, industria alimentara si industria farmaceutica, reprezinta unul dintre domeniile strategice prioritare ale UE. Pentru perioada 2014-2020 s-au alocat sume considerabile pentru sustinerea proiectelor inovative, inclusiv a cercetarii in acest domeniu. Industria Biotech din Uniunea Europeana (UE) cheltuie anual aproximativ 7,32 mld. euro pentru activitati de cercetare-dezvoltare-inovare si genereaza venituri de aproximativ 23,2 mld. euro.

Citeşte mai departe...

„Ce sunt Biotehnologiile?”, o noua initiativa a studentilor biotehnologi

Biotehnologii - Informatii utileProiectul „Ce sunt biotehnologiile?” a luat nastere la initiativa studentilor Alexandru Burcus si Daniel Negoita, de la Facultatea de Biotehnologii, impreuna cu Asociatia Studentilor Biotehnologi, fiind o platforma online de informare si promovare a unui domeniu relativ nou in Romania si putin cunoscut publicului larg, dar cu un impact vital in vietiile noastre, biotehnologiile.

Citeşte mai departe...

Recomandari in domeniul alimentatiei publice pentru perioada Sarbatorilor de Iarna

Recomandari in obiective de alimentatie publicaAvand in vedere atributiile si responsabilitatile operatorilor economici cu activitate in domeniul alimentatiei publice, a prevederilor legislatiei privind siguranta lantului alimentar, precum si riscul pe care il prezinta, pentru sanatatea publica, prepararea si servirea hranei in special in perioada Sarbatorilor de Iarna, sau cu ocazia organizarii mesei festive de Revelion, pentru prevenirea declansarii unor episoade de toxiinfectii alimentare datorate unor factori favorizanti, recomandam administratorilor acestor obiective (restaurante, pensiuni, cabane montane, cantine, cofetarii, patiserii, unitati de tip fass-food, pitzerii, etc), sa respecte urmatoarele:

Citeşte mai departe...

Un examen de marketing… Altfel la USAMVB

Examen de marketing - produse agroalimentare USAMVBJoi, 10 decembrie 2015, Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala a fost gazda unui examen…..altfel. Exercitiul practic a constat in simularea infiintarii unei firme al carui produs alimentar (produse lactate, legume, fructe) sa fie promovat cat mai bine. Cu ajutorul cunostintelor teoretice de marketing dobandite, studentii au realizat materiale promotionale, reclame, testimoniale.

Citeşte mai departe...

Activitati de control in unitatile de depozitare a fructelor si legumelor

control ANSVSA unitati depozitare fructe si legumeIn perioada 23-27 noiembrie 2015, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat activitati de control in unitatile de depozitare a fructelor si legumelor provenite sau cu origine din tari terte.

Citeşte mai departe...

Finalul proiectului 'Elevul de azi, fermierul de maine'

Proiectul Elevul de azi fermierul de mainePeste 600 de elevi din centrul tarii stiu mai bine ce meserii vor urma aproape jumatate dintre ei au participat la stagii de practica si vizite de studiu. Fundatia World Vision Romania a sarbatorit astazi la Brasov finalul proiectului 'Elevul de azi, fermierul de maine', proiect desfasurat cu sprijinul partenerilor Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Tara Barsei si compania Ascendo, in perioada mai 2014 — decembrie 2015 cu obiectivul cresterii nivelului de instruire practica a elevilor din centrul tarii.

Citeşte mai departe...

Noutati

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>

Lansare concurs de grant-uri pentru liceele agricole

16-12-2016 Invatamant agricol

Lansare concurs de grant-uri pentru liceele agricole

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila - Filiala Cluj-Napoca, in cadrul programului Liceele Agricole - “Hub”- uri Locale pentru Dezvoltarea Fermelor Mici si Mijlocii (denumit in continuare Programul), finantat de Romanian-American Foundation si implementat in parteneriat cu: World Vision Romania, JuniorAchievement Romania, Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania si Centrul Roman pentru Politici Europene, lanseaza un concurs de grant-uri dedicate liceelor participante la Program. Mai multe>>

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

07-12-2016 Siguranta alimentara

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

Cu ocazia Sarbatorilor de Iarna si a diferitelor manifestari traditionale organizate la nivel de localitati, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si vegetala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica. Mai multe>>

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilie

05-12-2016 Asociatii agricole

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilie

Avand in vedere interesul manifestat, Fundatia Civitas, impreuna cu Asociatia Székelygyümölcs organizeaza un nou curs de Pomicultura in perioada ianuarie-aprilie. Mai multe>>

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

29-11-2016 Siguranta alimentara

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

In apropierea sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda: Mai multe>>

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

25-11-2016 Siguranta alimentara

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

In perioada 10 - 21.10.2016 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, partial sau integral deshidratat, a laptelui pentru cafea. Mai multe>>

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

24-11-2016 Certificare si atestare

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

Kaufland Romania anunta inceperea primului program national care sprijina producatorii locali de legume-fructe sa obtina cea mai prestigioasa certificare internationala de calitate si siguranta alimentara, GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le permite agricultorilor inclusiv exportul produselor romanesti oriunde in lume. Programul se adreseaza tuturor producatorilor romani de fructe si legume parteneri ai Kaufland Romania si va demara efectiv in ianuarie 2017. Mai multe>>

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

17-11-2016 Institutii agricole

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

Sambata, 12.11.2016, presedintele ASAS, prof. Gheorghe Sin a primit vizita unei delegatii din cadrul Departamentului de Resurse Umane si Securitate Sociala din Provincia Hebei, formata din 5 inalti functionari publici. Membrii delegatiei chineze si-au manifestat interesul pentru ca un numar cat mai mare de specialisti din Romania sa vina sa lucreze in China, pe durate de cel putin 90 de zile sau pe lunga durata. Mai multe>>

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agricultura

15-11-2016 Asociatii agricole

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agricultura

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar urmeaza sa deschida doua birouri in Italia pentru a veni in sprijinul romanilor care lucreaza in agricultura in aceasta tara. Mai multe>>

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

27-10-2016 Invatamant agricol

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca inaugureaza luni, 31 octombrie 2016, Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafata desfasurata de 9.732,70 mp, fiind cel mai mare institut de acest profil din tara. Structura sa cuprinde laboratoare de cercetare, birouri de cercetatare, o sala de conferinte, biblioteca si baza de date, un centru de valorificare a cercetarii, precum si sere interioare pentru cercetare aplicata. Mai multe>>

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

25-10-2016 Siguranta alimentara

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. Mai multe>>