Certificare si atestare

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina certificarea internationala de calitate si siguranta alimentara - GLOBAL GAP - Good Agricultural PracticesKaufland Romania anunta inceperea primului program national care sprijina producatorii locali de legume-fructe sa obtina cea mai prestigioasa certificare internationala de calitate si siguranta alimentara, GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le permite agricultorilor inclusiv exportul produselor romanesti oriunde in lume. Programul se adreseaza tuturor producatorilor romani de fructe si legume parteneri ai Kaufland Romania si va demara efectiv in ianuarie 2017.

Citeşte mai departe...

Noi atestate pentru beneficiarii platilor de agricultura ecologica si agro-mediu

atestat competente necesare implementarii angajamentelor APIA agro-mediu si agricultura ecologicaIn perioada 2015-2017 pentru pachetele nou angajate, Masura 10 Agro-Mediu si Clima si Masura 11 Agricultura ecologica, fermierii trebuie sa faca dovada competentelor (atestat de participare) necesare implementarii angajamentelor cu APIA, prin depunerea documentului aferent competentelor pana la 1 octombrie in fiecare an. Nerespectarea acestor conditii poate duce la penalitati, inclusiv la pierderea platilor compensatorii (Ord.MADR nr. 619/2015).

Citeşte mai departe...

Sase lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre OMG-uri

Cultivare organisme modificate genetic OMGFolosirea organismelor modificate genetic a fost intotdeauna controversata. UE are reguli foarte stricte si proceduri de autorizare complexe pentru cultivarea si comercializarea acestora. Incepand din aprilie 2015, statele pot decide daca permit cultivarea OMG-urilor pe teritoriul lor. Totusi, in ceea ce priveste comercializarea, deputatii europeni s-au aratat in plen impotriva intericerii la nivel national. Va prezentam mai jos informatiile esentiale.

Citeşte mai departe...

Info util: Indicatiile Geografice - Calitate garantata de UE

Protectie UE indicatii geograficeRegasiti autenticitatea gratie marcilor de calitate ale indicatiilor geografice. O denumire desemnata ca indicatie geografica are o legatura directa cu teritoriul de origine. Acest termen regrupeaza denumirile de origine protejata (DOP) si indicatiile geografice protejate (IGP) ale produselor alimentare si ale vinurilor, in vreme ce in cazul bauturilor spirtoase si al vinurilor aromatizate este vorba despre indicatii geografice (IG).

Citeşte mai departe...

Atestatul de producator: Cum isi pot valorifica produsele micii producatori

atestat de producator - tot ce trebuie sa stiNoua legislatie stabileste ca agricultorii persoane fizice care vand produse agricole proprii vor avea nevoie de un atestat de producator, care va inlocui actualul certificat de producator, iar pe langa acesta va fi necesar si un carnet de comercializare, care va putea fi asimilat unui chitantier. Descoperiti in continuare cum se obtin obtin aceste noi documente si cum trebuie utilizate de catre producatorii agricoli.

Citeşte mai departe...

Reguli privind implementarea sistemelor din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare

calitatea produselor agricole si alimentare IGP DOP STGActul normativ aprobat de recent de Guvern defineste termenii utilizati si stabileste autoritatile responsabile cu verificarea documentatiei pentru obtinerea si protectia sistemelor de calitate a produselor agricole si alimentare (IGP, DOP si STG, prevazute in Regulamentul UE nr. 1151/2012). De asemenea, Hotararea stabileste autoritatile responsabile cu verificarea pe piata a etichetarii si utilizarii logo-ului national sau comunitar.

Citeşte mai departe...

Atestatele de producator si vanzarea produselor obtinute in gospodarie de producatorii agricoli

Atestatul de producator-vanzare produse agricoleIncepand cu 03.11.2014 a intrat in vigoare Legea nr. 145 /21.10.2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol. Toti producatorii agricoli persoane fizice, care vand produsele obtinute in gospodaria proprie, vor fi nevoiti sa detina un atestat de producator, ce va inlocui certificatul de producator.

Citeşte mai departe...

Organismele de inspectii si certificari ecologice acreditate in 2014

CERTIFIED-ORGANIC-BY-LOGO resizeLista organismelor de inspectie si certificare aprobate de M.A.D.R pentru efectuarea inspectiei si certificarii produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul Romaniei in conformitate cu prevederile art. 4 al Ordinul Ministrului nr. 181/2012 si art. 27 al Regulamentului (CE) 834/2007.

Citeşte mai departe...

Au fost emise primele 500 de carduri de producator

card 73325600 resizeIn pietele din Bucuresti, producatorii care doresc sa-si vanda marfa vor putea face acest lucru pe baza unor carduri electronice nominale care au devenit functionale incepand din 9 ianuarie 2014.

Citeşte mai departe...

Certificarea calitatii prin etichete colorate

color-calitatejpg resizeProdusele alimentare din majoritatea supermarketurilor britanice sunt supuse unei etichetari care respecta cele trei culori ale semaforului – verde, galben, rosu – in functie de cat de bune sunt pentru sanatate.

Citeşte mai departe...

Dispare cardul de piata in noul proiect MADR

7 Farmers-Market resizeGuvernul modifica, din nou, legislatia cu privire la certificatele de producator si conditiile de comercializare a legumelor si fructelor in pietele publice

Citeşte mai departe...

Alerta in Italia cu mix de fructe de padure contaminate cu virusul hepatic A

fructe-padure resizeItalia a transmis o alerta in data de 31 mai catre trei tari, respectiv catre Bulgaria, Polonia si Romania, pentru un mix de fructe de padure contaminat cu virusul hepatic A.

Citeşte mai departe...

Atentie la produsele false de pe piata!

Alcedo produse contrafacute1Nuprid Max AL 222 FS si Nuprid AL 600 FS contrafacute, achitionate din surse neautorizate, la preturi iluzorii!

Citeşte mai departe...

Laboratorul de control alimente BIOTIM B&S Timisora

laborator-analize resizeS.C. BIOTIM B&S S.R.L a deschis primul laborator de control alimente, particular, din jud. Timis.

Citeşte mai departe...

Ciorba reincalzita are un gust mai bun

nic-tad resizeChef Nicolai Tand, de la cooking-show-ul „Top Chef” (Antena 1), afirma ca toate mancarurile gatite sunt mult mai bune reincalzite decat imediat dupa preparare.

Citeşte mai departe...

Reziduri de pesticide peste limita maxima la fructele din Turcia

grapefruit-seed-extractIn urma controalelor desfasurate in perioada 26.10.2012 – 16.11.2012 de catre echipe mixte ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au fost prelevate si transmise spre analiza laboratorului DSVSA Bucuresti mai multe probe de fructe, respectiv grapefruit.

Citeşte mai departe...

Producatorii vor fi inregistrati in Registrul Industriilor Alimentare (RIA)

laborator 1 RzV 22bd503af7Producatorii de alimente vor fi obligati sa se inscrie din decembrie intr-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a le fi verificate calitatea si compozitia produselor.

Citeşte mai departe...

Obtinerea unui certificat de producator

certificat-producator2       Comercializarea produselor agroalimentare in piete sau targuri se poate face doar pe baza unui certificat de producator. Acesta se elibereaza de la primarie, iar daca nu il ai, poti risca o amenda de pana la 2000 lei.

Citeşte mai departe...

Atestarea produselor traditionale

4Ordinul nr.690 din 28.09. 2004 al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pentru aprobarea Normei privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale.

Citeşte mai departe...

Certificarea calitatii semintelor

Certificarea calitatii semintelor reprezinta un ansamblu de operatiuni de control si verificare in principalele faze ale procesului de multiplicare, conditionare, ambalare, etichetare si sigilare care asigura ca produsele, procedeele si serviciile sunt conforme cu regulile si normele tehnice specifice.

.

Citeşte mai departe...

Probleme privind sistemul de inspectie si certificare ecologica

Secretarul de Stat, Daniel Botanoiu, a avut o intalnire cu reprezentantii organismelor de inspectie si certificare din sectorul de agricultura ecologica.

Citeşte mai departe...

Inregistrarea micilor producatori agricoli

Inregistrarea sanitara veterinara a activitatilor de vanzare directa a produselor primare de origine animala.

Citeşte mai departe...

Responsabilitatile inspectorilor guvernamentali

 

 

 

Luni, 27 aprilie 2009, a fost semnat Ordinul Ministrului Agriculturii privind atributiile si responsabilitatile inspectorilor guvernamentali la nivelul judetelor, ce intra in sfera de competenta a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Citeşte mai departe...

Cerintele UE in materie de productie agricola

Fermierii din UE respecta o serie de cerinte in materie de productie, iar toate alimentele produse in UE sunt obtinute in conformitate cu aceste reguli. Scopul acestora nu este doar de a asigura respectarea standardelor de igiena si siguranta pentru produsele alimentare finite introduse pe piata, ci si de a se preocupa de anumite probleme ale societatii (de natura ecologica, etica, sociala….).

Citeşte mai departe...

Ce este calitatea?

globalgap-logo.jpg

Definitia calitatii;

Sistemul de management al calitatii ;

ISO 9001:2000;

GLOBALGAP (EUREPGAP).

Citeşte mai departe...

Bioagricert

  Pasiunea pentru calitatea certificata

Bioagricert este primul Organism Tehnic independent de Control infiintat in anul 1984, sustinator temeinic al dezvoltarii promovarii agriculturii ecologice de calitate..

Citeşte mai departe...

ISO 22000

 

 ISO 22000:2005 este cel mai nou Standard International destinat asigurarii sigurantei in industria alimentara pe plan mondial.

.

Citeşte mai departe...

Certificarea EUREPGAP

 Sistemul de certificare a pornit in anul 1997 ca urmare a initiativei marilor retele de hipermarket-uri, EUREPGAP (Euro-Retailer Produce Working Group). Astazi sunt peste 70000 de producatori certificati EUREPGAP.

.

Citeşte mai departe...

Certificarea sistemului HACCP

Certificarea sistemului HACCP este recunoasterea eficientei implementarii sistemului HACCP in compania dvs., de catre o terta parte, independenta si recunoscuta. Implementarea sistemului HACCP este o cerinta legala, prevazuta in HG 1198/2002 - Conditii generale de igiena a produselor alimentare, art.3 si 4 si in Legea nr. 150/2004 – privind sigutanta produselor alimentare.

.

Citeşte mai departe...

Noutati

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>

Lansare concurs de grant-uri pentru liceele agricole

16-12-2016 Invatamant agricol

Lansare concurs de grant-uri pentru liceele agricole

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila - Filiala Cluj-Napoca, in cadrul programului Liceele Agricole - “Hub”- uri Locale pentru Dezvoltarea Fermelor Mici si Mijlocii (denumit in continuare Programul), finantat de Romanian-American Foundation si implementat in parteneriat cu: World Vision Romania, JuniorAchievement Romania, Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania si Centrul Roman pentru Politici Europene, lanseaza un concurs de grant-uri dedicate liceelor participante la Program. Mai multe>>

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

07-12-2016 Siguranta alimentara

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

Cu ocazia Sarbatorilor de Iarna si a diferitelor manifestari traditionale organizate la nivel de localitati, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si vegetala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica. Mai multe>>

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilie

05-12-2016 Asociatii agricole

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilie

Avand in vedere interesul manifestat, Fundatia Civitas, impreuna cu Asociatia Székelygyümölcs organizeaza un nou curs de Pomicultura in perioada ianuarie-aprilie. Mai multe>>

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

29-11-2016 Siguranta alimentara

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

In apropierea sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda: Mai multe>>

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

25-11-2016 Siguranta alimentara

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

In perioada 10 - 21.10.2016 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, partial sau integral deshidratat, a laptelui pentru cafea. Mai multe>>

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

24-11-2016 Certificare si atestare

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

Kaufland Romania anunta inceperea primului program national care sprijina producatorii locali de legume-fructe sa obtina cea mai prestigioasa certificare internationala de calitate si siguranta alimentara, GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le permite agricultorilor inclusiv exportul produselor romanesti oriunde in lume. Programul se adreseaza tuturor producatorilor romani de fructe si legume parteneri ai Kaufland Romania si va demara efectiv in ianuarie 2017. Mai multe>>

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

17-11-2016 Institutii agricole

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

Sambata, 12.11.2016, presedintele ASAS, prof. Gheorghe Sin a primit vizita unei delegatii din cadrul Departamentului de Resurse Umane si Securitate Sociala din Provincia Hebei, formata din 5 inalti functionari publici. Membrii delegatiei chineze si-au manifestat interesul pentru ca un numar cat mai mare de specialisti din Romania sa vina sa lucreze in China, pe durate de cel putin 90 de zile sau pe lunga durata. Mai multe>>

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agricultura

15-11-2016 Asociatii agricole

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agricultura

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar urmeaza sa deschida doua birouri in Italia pentru a veni in sprijinul romanilor care lucreaza in agricultura in aceasta tara. Mai multe>>

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

27-10-2016 Invatamant agricol

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca inaugureaza luni, 31 octombrie 2016, Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafata desfasurata de 9.732,70 mp, fiind cel mai mare institut de acest profil din tara. Structura sa cuprinde laboratoare de cercetare, birouri de cercetatare, o sala de conferinte, biblioteca si baza de date, un centru de valorificare a cercetarii, precum si sere interioare pentru cercetare aplicata. Mai multe>>

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

25-10-2016 Siguranta alimentara

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. Mai multe>>