Siguranta alimentara

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de IarnaCu ocazia Sarbatorilor de Iarna si a diferitelor manifestari traditionale organizate la nivel de localitati, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si vegetala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica.

Citeşte mai departe...

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna - recomandari pentru crescatorii de porciIn apropierea sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda:

Citeşte mai departe...

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

Control ANPC in sectorul laptelui si produselor lactateIn perioada 10 - 21.10.2016 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, partial sau integral deshidratat, a laptelui pentru cafea.

Citeşte mai departe...

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

Siguranta alimentara - acizii grasi transFast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial.

Citeşte mai departe...

S-a depistat prezenta E. Coli la 4 probe din mici, cas, carne de vita si carcasa de ovina

Control ANSVSA - produse animale - Escherichia Coli verotoxigena In perioada 05.09.2016 - 16.09.2016, in cadrul Planului National de Control pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena in produse alimentare de origine animala, au fost prelevate si analizate un numar de 115 probe. In perioada mentionata, a fost depistata prezenta Escherichia Coli verotoxigena la 4 probe prelevate din mici, cas, carne de vita si carcasa de ovina.

Citeşte mai departe...

Recomandari privind comercializarea alimentelor in unitatiile scolare

functionarea cantinelor comercializare alimente in scoliValorificarea si consumul unor produse alimentare in unitatiile de invatamant, se efectueaza prin cantine cu activitate permanenta sau sezoniera, prin “Programul laptele si cornul” sau prin chioscuri amplasate in aceste incinte, pe spatii aprobate de conducerea unitatilor scolare.

Citeşte mai departe...

InfoCons: 42.54% dintre Pietele Agroalimentare functioneaza fara autorizare DSVSA

InfoCons - Piete AgroalimentareIn perioada aprilie – mai 2016 Asociatia InfoCons a realizat un studiu la nivelul resedintelor de Judet cu privire la pietele agroalimentare existente, raportate la perioada 1 ianuarie 2015 – 1 aprilie 2016. Ca urmare a colectarii si interpretarii datelor transmise au reiesit urmatoarele:

Citeşte mai departe...

Reziduurile de pesticide din legumele si fructele romanesti nu prezinta niciun risc pentru consumatori

Reziduurile de pesticide din legumele si fructele romanesti nu prezinta niciun risc pentru consumatoriLegumele si fructele produse in Romania sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide in concordanta cu prevederile europene. Din rapoartele de monitorizare realizate anual de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara rezulta ca procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maxima admisa, deci nu prezinta nici un risc pentru consumatori.

Citeşte mai departe...

Recomandari pentru a evita discomfortul alimentar in sezonul cu temperaturi ridicate

Prevenirea toxiinfectiilor alimentare varaIn scopul prevenirii aparitiei unor situatii neprevazute, in special toxiinfectii alimentare, datorate procesarii, depozitarii, transportului si valorificarii produselor de origine animala, si vegetala in alte conditii decat cele stabilite prin legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in vigoare, operatorii care activeaza in diferite segmente din lantul alimentar, dar si consumatorii, trebuie sa fie informati si sa cunoasca ca alimentul (materile prime sau produsele finite) are capacitatea si riscul cumularii de factori de contaminare, care se impart in:

Citeşte mai departe...

Recomandari ANSVSA pentru evitarea aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioadele caniculare

Recomandari ANSVSA evitare toxiinfectii alimentare in perioada de caniculaIn sezonul cald creste riscul alterarii alimentelor si, implicit, al aparitiei de toxiinfectii alimentare si, de aceea, este bine sa fie respecte cateva masuri simple, dar foarte eficiente. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde o mai mare atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Citeşte mai departe...

Recomandari privind activitatea unitatiilor din domeniul alimentatiei publice

Recomandari pentru operatori alimentatie publicaActivitatea de alimentatie publica se incadreaza in sfera serviciilor comerciale prestate catre populatie si consta in productia si comercializarea preparatelor culinare si a bauturilor prin unitati de profil. In aceasta activitate de servicii se incadreaza restaurantele, pensiunile, cantinele, unitati cu activitate de catering, fast-food-urile, taberele de copii si alte unitati de alimentatie publica, in care se prepara, se servesc si se comercializeaza alimente.

Citeşte mai departe...

Actiuni si recomandari privind siguranta alimentelor

Actiuni privind Securitatea AlimentaraPrincipiul de baza al politicii privind siguranta alimentelor consta in aplicarea unei abordari integrate de tipul „de la furca la furculita” care sa includa toate sectoarele lantului alimentar, inclusiv productia de furaje, sanatatea plantelor si animalelor, bunastarea animalelor, productia primara, procesarea alimentelor, depozitarea, transportul, comercializarea lor pe plan national, intracomunitar, precum si importul si exportul cu alimente.

Citeşte mai departe...

Carne de pui provenita din Polonia depistata cu Salmonella

Carne de pui Salmonella PoloniaDirectia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor a notificat, in data de 09.05.2016, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, despre depistarea Salmonella spp., in probele prelevate dintr-un produs din carne de pasare provenit din Polonia.

Citeşte mai departe...

Ce verifica inspectorii ANSVSA la carnea de miel, ouale si produsele specifice Sarbatorilor Pascale

Inspectii ANSVSA la carne de miel oua si produse alimentare de PasteInspectorii ANSVSA controleaza conditiile de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouale, precum si alte produse alimentare specifice Sarbatorilor Pascale. Sunt vizate toate targurile de animale, pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si unitatile de vanzare cu amanuntul si unitatile de alimentatie publica.

Citeşte mai departe...

Produsul notificat de autoritatile italiene nu era obtinut din lapte de oaie

Notificare ANSVSA branza lapte de oaieIn data de 18 martie, la solicitarea ANSVSA de clarificare si de completare a informatiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, autoritatile italiene au admis faptul ca, din eroare, in notificarea de alerta initiata in data de 16.03.2016 a fost mentionata o branza provenita de la SC Bradet, produsa din lapte de oaie, in loc de branza produsa din lapte de vaca.

Citeşte mai departe...

Recomandari ANSVSA pentru evitarea aparitiei toxiinfectiilor alimentare

Recomandari ANSVSA - Masuri evitare toxiinfectii alimentareAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei sa acorde atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate:

Citeşte mai departe...

Aplicatia de mobil care ne ajuta sa stim de unde provine mancarea din farfuria noastra

Aplicatie smartphone cu informatii despre produse agroalimentareTrasabilitatea produselor alimentare este tot mai importanta pentru consumatori de astazi. Oamenii vor acum sa stie de unde vine carnea lor, fructele, legume si produse lactate. Consumatorii doresc sa fie informati, de asemenea, asupra originii specifice cum ar fi agricultura montana, standarde ridicate de bunastare a animalelor, preturi corecte pentru agricultori locali, etc. Prin aplicatia gratuita de smartphone OriginTrail poti urmari acum traseul produselor alimentare locale de la ferma la furculita.

Citeşte mai departe...

Recomandari in domeniul alimentatiei publice pentru perioada Sarbatorilor de Iarna

Recomandari in obiective de alimentatie publicaAvand in vedere atributiile si responsabilitatile operatorilor economici cu activitate in domeniul alimentatiei publice, a prevederilor legislatiei privind siguranta lantului alimentar, precum si riscul pe care il prezinta, pentru sanatatea publica, prepararea si servirea hranei in special in perioada Sarbatorilor de Iarna, sau cu ocazia organizarii mesei festive de Revelion, pentru prevenirea declansarii unor episoade de toxiinfectii alimentare datorate unor factori favorizanti, recomandam administratorilor acestor obiective (restaurante, pensiuni, cabane montane, cantine, cofetarii, patiserii, unitati de tip fass-food, pitzerii, etc), sa respecte urmatoarele:

Citeşte mai departe...

Activitati de control in unitatile de depozitare a fructelor si legumelor

control ANSVSA unitati depozitare fructe si legumeIn perioada 23-27 noiembrie 2015, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat activitati de control in unitatile de depozitare a fructelor si legumelor provenite sau cu origine din tari terte.

Citeşte mai departe...

Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

Produse agroalimentare Sarbatori IarnaIn aceasta perioada a anului cand la nivel de localitati se organizeaza manifestari traditionale, precum si cu ocazia Sarbatorilor de Iarna, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si nonanimala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica. Atragem atentia crescatorilor de animale, operatorilor din domeniul alimentar si nu in ultimul rand consumatorilor ca au urmatoarele obligatii:

Citeşte mai departe...

ANSVSA va posta pe pagina sa de web opinii stiintifice emise de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor - EFSA

ANSVSA - EFSAIncepand cu data de 18 noiembrie, ANSVSA va posta pe pagina sa de web, intr-un modul special dedicat, opiinile stiintifice emise de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). Aceasta decizie a fost luata Autoritate, in calitate de autoritate competenta in domeniului sigurantei alimentelor din tara noastra, pentru cresterea gradului de transparenta si a celui informare a populatiei.

Citeşte mai departe...

Recomandari pentru perioada Postului de Craciun

mancare de postIn perioada “Postului de Craciun”, populatia care respecta aceasta traditie crestina, solicita pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morarit si panificatie, legume, fructe, produse de patiserie si zaharoase, alimente conservate, ciuperci, cafea, produse naturiste, solicitare care determina operatorii din domeniul alimentar sa puna pe piata cantitati mai mari de astfel de alimente decat in mod obisnuit.

Citeşte mai departe...

Actiunile de securitate alimentara pe lantul de producere, procesare si valorificare a carnii

Recomandari de producere procesare si valorificare a carniiCarnea provenita de la diferite specii de animale, pasari, specii de acvacultura, etc. constituie un aliment cu importanta deosebita pentru buna functionare a organismului uman, mai ales in contextul unei vieti normale, datorita continutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale, insa trebuie sa se tina cont de calitatea si cantitatiile consumate zilnic pentru a nu deveni un agent nociv pentru sanatatea consumatorilor.

Citeşte mai departe...

Alimentele noi: UE simplifica sistemul inovarii alimentare

Alimente noi UEAti auzit de semintele chia, flavonoide, proteinele din rapita sau glycyrrhiza glabra? Acestea sunt in mod oficial alimente noi. Miercuri, deputatii europeni dezbat si voteaza planurile de simplificare a procedurilor de autorizare a acestora. Regulamentul are ca scop ameliorarea sigurantei alimentare si protectia sanatatii publice, fara a afecta inovarea in UE. Verificati infograficul nostru pentru mai multe informatii cu privire la alimentele noi.

Citeşte mai departe...

Care sunt riscurile folosirii insectelor drept produsele alimentare sau hrana pentru animale?

insectele ca alimente sau hrana pentru animaleDatorita interesului crescut privind beneficiile utilizarii insectelor drept hrana pentru animale sau produse alimentare s-au ridicat o serie de intrebari privind riscurile de productie, de prelucrare si consum ale acestei surse alternative de proteine. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara - EFSA a abordat aceasta tema realizand un studiu de risc care identifica pericolele biologice si chimice potentiale, precum si alergenicitatea si pericolele de mediu asociate cu utilizarea insectelor crescute pentru alimente si furaje.

Citeşte mai departe...

Pe site-ul ANSVSA vor fi postate informari privind rechemarea produselor alimentare de la consumatori

ANSVSA -  rechemarea produselor alimentare de la consumatoriANSVSA, in calitate de autoritate competenta in domeniului sigurantei alimentelor din tara noastra, ia masuri pentru cresterea gradului de incredere a consumatorilor in activitatea institutiei prin aplicarea de masuri care sa asigure un nivel ridicat de protectie a vietii si sanatatii umane si protectia intereselor consumatorilor, incluzand practici corecte in comertul cu produse alimentare.

Citeşte mai departe...

ANSVSA: Romania acorda 100.000 euro Republicii Moldova pentru instruirea consultantilor in siguranta alimentara

ANSVSA instruire consultanti Republica MoldovaIn data de 11 septembrie, la Chisinau, a avut loc deschiderea oficiala a Proiectului bilateral Romania – Republica Moldova „Intarirea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor”. Proiectul are ca obiectiv instruirea de experti pentru crearea si implementarea in Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a sanatatii animalelor.

Citeşte mai departe...

Oportunitati de formare profesionala continua in industria alimentara

formare profesionala continua in industria alimentaraFederatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara, a organizat Conferinta de lansare a proiectulor POSDRU/182/2.3/S/151536 - "Flexibilitate pe piata muncii pentru industria alimentara prin formare profesionala continua (FLEXI-IA-FPC)" si POSDRU/182/2.3/S/152544 cu titlul "Progres si calitate in industria alimentara prin formare profesionala continua (PC-IA-FPC)".

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana studiaza impactul noilor etichetari cu indicarea originii asupra anumitor produse alimentare

Noi etichetari cu indicarea originii alimentelorComisia Europeana a publicat recent doua rapoarte despre etichetarea obligatorie a originii alimentelor. Ambele conclud ca beneficiile venite din noile cerinte de etichetare obligatorie pentru aceste produse nu depasesc, in mod evident costurile si ca regulile de etichetare voluntara par a fi cea mai potrivita solutie.

Citeşte mai departe...

Mielul, stampila, cozonacul, oul, gaina si vopseaua

Produse de PastiAsociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania, organizatie neguvernamentala apolitica si nonprofit, va informeaza despre cateva produse care se cumpara in mod traditonal in perioada Pastelui: cozonaci, oua sau miel.

Citeşte mai departe...

Noi reguli de etichetare a produselor din carne aplicate din 1 aprilie 2015

Reguli etichetare produse din carneLa 1 aprilie 2015 au intrat in vigoare noi reguli de etichetare a produselor din carne, prezente pe piata din Romania si din celelalte state membre. Noile etichete contin informatii despre tara sau tarile in care animalul s-a nascut, a fost crescut, sacrificat si procesat. In cazul unei singure tari, etichetele vor mentiona doar "tara de origine".

Citeşte mai departe...

Recomandari privind aprovizionarea cu alimente specifice Sarbatorilor de Paste

Recomandari alimente Sarbatori de PastePentru prevenirea aparitiei unui discomfort alimentar, sau toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor de Paste, cand in mod traditional, consumul unor alimente de origine animala si vegetala creste in mod considerabil, populatia consumatoare de aceste bunuri, trebuie sa respecte urmatoarele recomandari:

Citeşte mai departe...

Siguranta alimentara in perioada Postului de Paste

Siguranta alimentara postul pasteluiIn perioada Postului premergator Sarbatorii de Paste, populatia care respecta aceasta traditie crestina, solicita pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morarit si panificatie, legume, fructe, produse de patiserie si zaharoase, alimente conservate, ciuperci, cafea, produse naturiste, cu exceptia a unor zile cu dezlegare la peste.

Citeşte mai departe...

Actiuni DSVSA Sibiu in domeniul sigurantei lantului alimentar in cursul lunii Ianuarie

Controale siguranta alimentara Sibiu

 

Programul de implementare a legislatiei privind regulile de igiena, calitatea si salubritatea alimentelor a cuprins, in cursul lunii ianuarie 2015, organizarea unor actiuni tematice de evaluare si control la unitatiile care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala si non animala, actiuni care au vizat:

Citeşte mai departe...

Etichetarea tarii de origine pentru carnea din alimentele procesate

Etichetarea tarii de origine carneTara de origine pentru carnea utilizata ca ingredient in alimentele procesate, cum ar fi lasagna, ar trebui sa fie mentionata pe eticheta, asa cum se intampla deja pentru carnea proaspata de vita, au spus deputatii miercuri. Ei cer Comisiei Europene, care a publicat un raport pe aceasta tema in 2013, sa faca propuneri legislative in acest sens pentru a recastiga increderea consumatorilor dupa scandalul carnii de cal si alte cazuri de frauda cu alimente.

Citeşte mai departe...

Siguranta alimentara: Scaner pentru alimente

nahrung 08La trei ani de la dezastrul nuclear de la Fukushima, Organizatia Mondiala a Sanatatii a luat decizia de a controla siguranta tuturor produselor alimentare contra radiatiilor din zona.

Citeşte mai departe...

Noi norme in UE privind etichetarea produselor alimentare

Etichetarea produselor alimentare UEConsumatorii din zilele noastre, indiferent daca fac cumparaturi online sau intr-un supermarket, vor din ce in ce mai mult ca etichetarea produselor alimentare sa fie mai clara si mai usor de inteles, pentru a putea face alegeri in cunostinta de cauza cu privire la alimentele pe care le consuma. Cum poate sti o persoana care doreste sa isi reduca consumul de sare ce gustare sa aleaga? Cum pot consumatorii sa fie siguri de provenienta carnii pe care tocmai au cumparat-o? De la 13 decembrie 2014, pe intreg teritoriul UE se vor aplica noi norme referitoare la acest tip de probleme.

Citeşte mai departe...

Alimentele noi: inovatie sau pericol pentru sanatate?

Alimentele noiComisia pentru mediu si siguranta alimentara dezbate astazi un proiect de raport privind alimentele noi. Scopul regulamentului este de a defini alimentele noi si de a eficientiza procedura de autorizare a acestora. Comisia a facut o propunere inca din 2008 pentru revizuirea legislatiei existente, dar politicienii nu au putut ajunge la un acord, deoarece aceasta includea produsele provenite de la animalele clonate (pe care noua propunere le exclude).

Citeşte mai departe...

Despre siguranta alimentara - Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura

Dacian Ciolos-siguranta alimentaraDacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, a sustinut in cadrul Consiliului informal de la Milan din 30 septembrie 2014, un discurs in care prezinta importanta si provocarile agriculturii in ceea ce priveste siguranta alimentara reala si durabila la nivel global.

Citeşte mai departe...

Adaptarea agricultorilor sirieni la vremuri de razboi

syria farmersIn cartierele marginase din Damasc, capitala Siriei, pe vremurile de pace, in fiecare noapte sfaraiau gratarele cu preparatele de carne. Azi, cand nelinistea razboiului a cuprins intrega tara, totul s-a schimbat inclusiv modul de hranire al sirienilor.

Citeşte mai departe...

Bauturile racoritoare, sucurile si nectarurile din fructe, verificate de ANPC

sucurile si nectarurile din fructe verificateIn perioada 28 iulie- 15 august 2014, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control privind conformitatea si modul de etichetare, prezentare si publicitate a bauturilor racoritoare, a sucurilor si nectarurilor de fructe.

Citeşte mai departe...

Sfaturi utile la cumpararea produselor alimentare in perioadele cu temperaturi ridicate (canicula)

Produse alimentare-caniculaAutoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor ANPC va recomanda o serie de recomandari in ceea ce priveste cumpararea produselor alimentare in perioadele cu temperaturi ridicate (canicula):

Citeşte mai departe...

Legumele si fructele proaspete, verificate de ANPC

Verificari legume si fructeIn perioada 01-04.07.2014, comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au desfasurat o actiune tematica de control verificandu-se modul in care sunt respectate prevederile legale privind protectia consumatorilor la comercializarea legumelor si fructelor proaspete in magazine alimentare, hipermarketuri si supermarketuri, piete agroalimentare, depozite si piete en-gros.

Citeşte mai departe...

Lansarea oficiala a proiectului comun EFSA — ANSVSA

AFSA-ANSVSAIn 17.07.2014, a avut loc, la sediul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), deschiderea oficiala a proiectului de implementare SSD2 reprezentand armonizarea colectarii, de la statele membre, de date analitice de masurare a prezentei substantelor chimice nocive sau benefice in produsele alimentare, hrana si apa.

Citeşte mai departe...

Pierderile mondiale de productie agricola vor fi de pana la 30 % pana in 2050

AgriTech-capture-300x176Mark Rosegrant, Director de Mediu si Tehnologie de productie de la Institutul International de Cercetare Alimentara cu sediul la Washington, intr-un interviu TV a prezentat tehnologiile agricole care au cea mai mare perspectiva pentru protejarea mediului si cresterea securitatii alimentare pana in 2050.

Citeşte mai departe...

Recomandari pentru obiectivele din sectorul de alimentatie publica in sezonul estival

Recomandari alimentatie estivalAvand in vedere atributiile si responsabilitatile operatorilor economici cu activitate in domeniul alimentatiei publice, responsabilitatea principala pentru siguranta alimentara revine operatorului din sectorul alimentar care trebuie sa fie asigurata de-a lungul intregului lant alimentar, de la producere pana la consumator.

Citeşte mai departe...

Noutati

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>

Lansare concurs de grant-uri pentru liceele agricole

16-12-2016 Invatamant agricol

Lansare concurs de grant-uri pentru liceele agricole

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila - Filiala Cluj-Napoca, in cadrul programului Liceele Agricole - “Hub”- uri Locale pentru Dezvoltarea Fermelor Mici si Mijlocii (denumit in continuare Programul), finantat de Romanian-American Foundation si implementat in parteneriat cu: World Vision Romania, JuniorAchievement Romania, Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania si Centrul Roman pentru Politici Europene, lanseaza un concurs de grant-uri dedicate liceelor participante la Program. Mai multe>>

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

07-12-2016 Siguranta alimentara

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

Cu ocazia Sarbatorilor de Iarna si a diferitelor manifestari traditionale organizate la nivel de localitati, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si vegetala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica. Mai multe>>

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilie

05-12-2016 Asociatii agricole

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilie

Avand in vedere interesul manifestat, Fundatia Civitas, impreuna cu Asociatia Székelygyümölcs organizeaza un nou curs de Pomicultura in perioada ianuarie-aprilie. Mai multe>>

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

29-11-2016 Siguranta alimentara

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

In apropierea sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda: Mai multe>>

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

25-11-2016 Siguranta alimentara

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

In perioada 10 - 21.10.2016 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, partial sau integral deshidratat, a laptelui pentru cafea. Mai multe>>

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

24-11-2016 Certificare si atestare

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

Kaufland Romania anunta inceperea primului program national care sprijina producatorii locali de legume-fructe sa obtina cea mai prestigioasa certificare internationala de calitate si siguranta alimentara, GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le permite agricultorilor inclusiv exportul produselor romanesti oriunde in lume. Programul se adreseaza tuturor producatorilor romani de fructe si legume parteneri ai Kaufland Romania si va demara efectiv in ianuarie 2017. Mai multe>>

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

17-11-2016 Institutii agricole

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

Sambata, 12.11.2016, presedintele ASAS, prof. Gheorghe Sin a primit vizita unei delegatii din cadrul Departamentului de Resurse Umane si Securitate Sociala din Provincia Hebei, formata din 5 inalti functionari publici. Membrii delegatiei chineze si-au manifestat interesul pentru ca un numar cat mai mare de specialisti din Romania sa vina sa lucreze in China, pe durate de cel putin 90 de zile sau pe lunga durata. Mai multe>>

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agricultura

15-11-2016 Asociatii agricole

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agricultura

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar urmeaza sa deschida doua birouri in Italia pentru a veni in sprijinul romanilor care lucreaza in agricultura in aceasta tara. Mai multe>>

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

27-10-2016 Invatamant agricol

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca inaugureaza luni, 31 octombrie 2016, Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafata desfasurata de 9.732,70 mp, fiind cel mai mare institut de acest profil din tara. Structura sa cuprinde laboratoare de cercetare, birouri de cercetatare, o sala de conferinte, biblioteca si baza de date, un centru de valorificare a cercetarii, precum si sere interioare pentru cercetare aplicata. Mai multe>>

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

25-10-2016 Siguranta alimentara

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. Mai multe>>