Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de IarnaCu ocazia Sarbatorilor de Iarna si a diferitelor manifestari traditionale organizate la nivel de localitati, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si vegetala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica.


In scopul prevenirii aparitiei unor situatii nedorite se atentioneaza crescatorii de animale, operatorii din domeniul alimentar si nu in ultimul rand consumatorii, ca in contextul actelor normative cu referire la siguranta alimentelor,au o serie de obligatii si responsabilitati, respectiv:

  • Sa respecte permanent normelor de igiena si de functionare a unitatilor, care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse de origine animala si vegetala, precum si in unitatile de alimentatie publica (restaurante si pensiuni agroturistice) care organizeaza mese festive.
  • Sa respecte conditiilor de depozitare si a temperaturilor optime de pastrare a materiilor prime si a produselor finite, pentru a se evita un potential risc de contaminare a alimentelor.
  • Sa certifice cu documente si marca de sanatate (cand este cazul) conditiile de trasabilitate si calitate pentru carne, lapte, oua, peste si alte materii prime si produse alimentare finite.
  • Sa respecte operatiunile de ambalare si regulile de etichetare a produselor alimentare, destinate comercializarii.
  • Sa asigure conditiile de transport a produselor alimentare cu respectarea normelor de igiena si de temperatura in mijloacele de transport.
  • Populatia sa se aprovizioneze cu produse alimentare, numai din unitati si spatii autorizate sanitar veterinar, evitand comertul ”stradal”.
  • Consumatorii sa verifice cu atentie instructiunile de pe etichetele produselor alimentare privind informatile despre componente, a modului de pastrarea, preparare corecta si valabilitatea lor.
  • Carnea proaspata destinata valorificarii in unitatile autorizate sanitar veterinar, trebuie sa provina numai din abatoare autorizate sanitar- veterinar, unde este asigurata asistenta de specialitate permanenta.
  • Carnea trebuie sa fie insotita de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unitatii de origine, care atesta salubritatea si calitatea acesteia.
  • Sa nu se cumpere carne pe care nu este aplicata marca de sanatate a unitatii de sacrificare sau cu marca de identificare a unitatii de transare. Marca de sanatate atesta ca produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar oficial.
  • Porcii proveniti din exploatatii nonprofesionale (gospodarii individuale) pot fi taiati in mod traditional, in gospodaria proprietarului, sub supraveghere sanitara veterinara si cu respectarea normelor privind protectia animalelor in timpul sacrficarii, prin solicitarea medicului veterinar pentru efectuarea asomarii animalului inainte de injunghiere.
  • Carnea provenita de la porcii crescuti si sacrificati in gospodariile individuale poate fi utilizata numai pentru consum in exploatatia de origine, dupa efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic la sediul circumscriptiilor sanitare veterinare care functioneaza in municipii, orase si commune, fiind interzisa comercializarea acesteia, inclusiv in unitatile autorizate sanitar veterinar.
  • Alte produse alimentare din lapte, peste, sau produse traditionale (cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon, etc). se pot comercializa in spatii amenajate si autorizate, sub controlul personalului de specialitate.
  • Comercializarea animalelor din exploatatiile de la gospodariile populatiei, (porcine, bovine, ovine, cabaline) se poate face doar in targuri de animale, sau abatoare autorizate / inregistrate la D.S.V.S.A. judeteana, conform legislatiei sanitar-veterinare in vigoare.
  • Animalele vor fi insotite de urmatoarele documente:
     • Cartea de exploatatie
     • Formularul de miscare
     • Pasaportul (in cazul speciei bovine si cabaline)
     • Certificatul de sanatate si documentul privind informatile pentru lantul alimentar, in cazul miscarii catre abator

Producatorii individuali care doresc sa-si valorifice productia primara sau produse obtinute prin prelucrarea acesteia, trebuie sa posede documentul de inregistrare sanitara veterinara eliberat de D.S.V.S.A judeteana, actul de indentitate, atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor agricole, carnet de sanatate vizat de medicul uman si fisa de sanatate a animalelor vizata de medicul veterinar din localitate.

In aceasta perioada, este asigurat serviciul permanent de asistenta de specialitate, la unitatiile sanitare veterinare din teritoriu, totodata se efectueaza, actiuni de control pe intreg traseul parcurs de produsele alimentare, de la producator pana la consumatorul final, pentru ca piata de desfacere sa fie asigurata cu alimente de calitate si salubre.

Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

       

Noutati

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>

Lansare concurs de grant-uri pentru liceele agricole

16-12-2016 Invatamant agricol

Lansare concurs de grant-uri pentru liceele agricole

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila - Filiala Cluj-Napoca, in cadrul programului Liceele Agricole - “Hub”- uri Locale pentru Dezvoltarea Fermelor Mici si Mijlocii (denumit in continuare Programul), finantat de Romanian-American Foundation si implementat in parteneriat cu: World Vision Romania, JuniorAchievement Romania, Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania si Centrul Roman pentru Politici Europene, lanseaza un concurs de grant-uri dedicate liceelor participante la Program. Mai multe>>

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

07-12-2016 Siguranta alimentara

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

Cu ocazia Sarbatorilor de Iarna si a diferitelor manifestari traditionale organizate la nivel de localitati, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si vegetala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica. Mai multe>>

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilie

05-12-2016 Asociatii agricole

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilie

Avand in vedere interesul manifestat, Fundatia Civitas, impreuna cu Asociatia Székelygyümölcs organizeaza un nou curs de Pomicultura in perioada ianuarie-aprilie. Mai multe>>

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

29-11-2016 Siguranta alimentara

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

In apropierea sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda: Mai multe>>

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

25-11-2016 Siguranta alimentara

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

In perioada 10 - 21.10.2016 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, partial sau integral deshidratat, a laptelui pentru cafea. Mai multe>>

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

24-11-2016 Certificare si atestare

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

Kaufland Romania anunta inceperea primului program national care sprijina producatorii locali de legume-fructe sa obtina cea mai prestigioasa certificare internationala de calitate si siguranta alimentara, GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le permite agricultorilor inclusiv exportul produselor romanesti oriunde in lume. Programul se adreseaza tuturor producatorilor romani de fructe si legume parteneri ai Kaufland Romania si va demara efectiv in ianuarie 2017. Mai multe>>

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

17-11-2016 Institutii agricole

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

Sambata, 12.11.2016, presedintele ASAS, prof. Gheorghe Sin a primit vizita unei delegatii din cadrul Departamentului de Resurse Umane si Securitate Sociala din Provincia Hebei, formata din 5 inalti functionari publici. Membrii delegatiei chineze si-au manifestat interesul pentru ca un numar cat mai mare de specialisti din Romania sa vina sa lucreze in China, pe durate de cel putin 90 de zile sau pe lunga durata. Mai multe>>

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agricultura

15-11-2016 Asociatii agricole

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agricultura

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar urmeaza sa deschida doua birouri in Italia pentru a veni in sprijinul romanilor care lucreaza in agricultura in aceasta tara. Mai multe>>

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

27-10-2016 Invatamant agricol

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca inaugureaza luni, 31 octombrie 2016, Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafata desfasurata de 9.732,70 mp, fiind cel mai mare institut de acest profil din tara. Structura sa cuprinde laboratoare de cercetare, birouri de cercetatare, o sala de conferinte, biblioteca si baza de date, un centru de valorificare a cercetarii, precum si sere interioare pentru cercetare aplicata. Mai multe>>

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

25-10-2016 Siguranta alimentara

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. Mai multe>>