Management agricol

Rezultatele cercetarii agricole romanesti sunt puse la dispozitia fermierilor

Oferta cercetarii stiintifice romanesti este acum la dispozitia fermierilor pentru a fi pusa in practicaVolumul "Oferta cercetarii stiintifice pentru transfer tehnologic in agricultura, industria alimentara si silvicultura" editia 2016, reprezinta o continuare a initiativei din anii precedenti, prin care, intr-o forma condensata, sunt puse la dispozitia unui larg cerc de utilizatori, principalele rezultate cu aplicabilitate practica obtinute in institutele si statiunile de cercetare agricola.

Mai multe>>

Cresterea productivitatii - noi tehnologii in agricultura

Cresterea productivitatii - noi tehnologii in agricultura - Conferinta 2016Efectele tot mai prezente ale schimbarilor climatice si nevoia de a fi competitivi pe o piata globala, ii determina pe agricultorii romani sa-si schimbe tehnicile de exploatare a solului pentru a face trecerea de la o agricultura extensiva la o agricultura durabila si performanta in acelasi timp. Prin urmare noi investitii au fost facute in tehnici de protejare a solului, de protectie a culturilor si managementul fermelor. CCIFER a organizat vineri, 4 noiembrie 2016, conferinta „Cresterea productivitatii - noi tehnologii in agricultura” in cadrul celei de-a 21a editii a targului Indagra.

Mai multe>>

Inovagria - solutia de management al fermei care ii ajuta pe agricultori sa-si depuna cererile de plata la APIA

INOVAGRIA - solutie IT de management performant al fermelor si de calculare a subventiilor si platilor APIA in agriculturaDepartamentul eAgriculture din cadrul SIVECO Romania lanseaza INOVAGRIA, cea mai noua solutie IT de management performant al fermelor. Cu ajutorul aplicatiei, fermierii vor putea sa calculeze valoarea estimata a subventiilor si sa depuna corect cererile unice de plata la APIA. Aplicatia permite fermierilor sa gestioneze toate procesele din ferma si sa evalueze performanta lor. De asemenea, SIVECO le pune la dispozitia fermierilor utilizarea gratuita a "Simulatorului de Subventii".

Mai multe>>

KropApp, prima platforma care conecteaza fermierii si comerciantii de cereale cu transportatorii

KropApp conecteaza fermierii si comerciantii de cereale cu transportatoriiKropApp este o solutie informatica gandita pentru agricultura din Romania, fiind primul produs software care integreaza cererea si oferta de transport in domeniul agriculturii. KropApp le permite fermierilor, procesatorilor si comerciantilor de cereale sa descopere, in timp real, cele mai bune tarife din piata, iar transportatorilor sa isi poata aloca resursele in cel mai eficient mod posibil.

Mai multe>>

Expertiza si suport financiar pentru fermierii din Ardeal oferit de FrieslandCampina Romania

FrieslandCampina Romania lanseaza strategia de dezvoltare dedicata fermierilor din ArdealFrieslandCampina Romania aloca resurse umane si financiare pentru implementarea unei noi strategii care vizeaza dezvoltarea pe termen lung a fermelor partenere din Ardeal. Compania ofera sprijin fermelor pentru cresterea calitatii si cantitatii laptelui furnizat si suport financiar, prin facilitarea accesului la diverse scheme de finantare, cum ar fi plata in avans, pentru fermieri.

Mai multe>>

Proiectul NICHE - Dezvoltarea lanturilor valorice inovative in sectorul agroalimentar, lansat de ADR Vest

Proiectul NICHE - Dezvoltarea lanturilor valorice inovative in sectorul agroalimentarAgentia pentru Dezvoltare Regionala Vest va organiza in Irlanda, in colaborare cu Consiliul Comitatului Donegal din Irlanda, evenimentul de lansare al proiectului NICHE — Dezvoltarea de lanturi valorice inovative in sectorul agroalimentar. Scopul acestui eveniment este de a sprijini sectorul agroalimentar oferind exemple de buna practica in dezvoltarea acestuia prin inovare, precum si facilitand stabilirea de colaborari si parteneriate.

Mai multe>>

Finantare de 48 milioane euro destinata controlului integrat al poluarii cu nutrienti

Poluare cu nutrienti - practici agricole - managementul gunoiului de grajd in fermele de animaleRomania va imprumuta 48 milioane euro de la BIRD pentru finantarea unui proiect privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti prin care se urmareste optimizarea managementului gunoiului de grajd si a altor materiale compostabile, plantarea de perdele forestiere de protectie impotriva deversarii de nutrienti, canalizarea si tratarea apelor uzate, furnizarea de echipamente pentru imbunatatirea facilitatilor existente de stocare a gunoiului de grajd si de producere a compostului.

Mai multe>>

Planul anual al fermei la inceput de septembrie

Planul anual de productie al fermeiOrice ferma isi desfasoara activitatea pe baza unui plan pentru stabilirea si fundamentarea obiectivelor si a resurselor necesare pe perioada corespunzatoare planului anual, pe care trebuie sa-l avem intocmit inca din toamna anului precedent.

Mai multe>>

Veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura - Ghidul fiscal actualizat al persoanelor fizice

Impozit agricultura piscicultura 2016 - cultivare plante crestere animalePrezentul ghid se adreseaza contribuabililor persoane fizice romane care obtin venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Veniturile din activitati agricole sunt venituri obtinute din desfasurarea, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, a urmatoarelor activitati: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda, precum si valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Mai multe>>

Ymens si Caussade Semences extind colaborarea in Ungaria, Bulgaria si Republica Moldova

Solutii management agricol Ymens si Caussade SemencesYmens, primul broker de cloud din Romania care ofera solutii dedicate de cloudsourcing organizatiilor private si publice, anunta extinderea solutiei CRM dezvoltata pentru Caussade Semences in Romania si pe pietele din Ungaria, Bulgaria si Republica Moldova. Sistemul CRM Caussade este prima solutie din portofoliul Ymens customizata pentru industria agricola si implementata cu succes in Romania in ultimii doi ani, facilitand managementul eficient al datelor provenite de la peste 20.000 de fermieri despre aproximativ 700 de plante hibride utlizate in agricultura.

Mai multe>>

Demetertool: sfaturi inteligente pentru managementul durabil al solului

Demetertool - managementul solului si ingrasamintelor in agriculturaDemetertool este un instrument realizat de belgieni si olandezi, oferit gratuit agricultorilor pentru a gestiona evolutia materiei organice din sol cat si pentru managementul eficient al ingrasamintelor provenite din diferitele tipuri de gunoi de grajd pe terenurile lor. Gestionarea eficienta si durabila a ingrasamintelor si a materiei organice din sol, acopera nu doar practicile de fertilizare, dar si managementul intreg al fermei, inclusiv tehnicile de cultivare, rotatia culturilor etc.

Mai multe>>

Parteneriat strategic intre Federatia Nationala PRO AGRO si Agxecutive in domeniul resurselor umane

Protocol PRO AGRO - Agxecutive resurse umaneFederatia Nationala PRO AGRO si Agxecutive au semnat un parteneriat strategic pe o durata de trei ani in domeniul recrutarii si dezvoltarii resurselor umane. Protocolul urmareste doua obiective principale, respectiv consultanta privind domeniul recrutarii in contextul de piata al fortei de munca si in domeniul dezvoltarii resurselor umane prin dezvoltarea unui program de formare si perfectionare profesionala pentru profesionistii in agribusiness.

Mai multe>>

De ce solicita fermierii aplicatii software dedicate agriculturii si zootehniei?

Aplicatie software pentru agricultura si zootehnieCel mai nou studiu publicat de Marketsandmarkets.com, ce vizeaza evolutia agriculturii inteligente estimeaza ca piata globala de agricultura tehnologizata va atinge 18.45 miliarde de dolari pana in anul 2022, cu o crestere a ratei anuale de 13,8% intre 2016 si 2022.

Mai multe>>

Compania Jidvei a fost selectata de catre UniCredit pentru a participa la UniCredit CEE Lounge

Compania Jidvei participa la UniCredit CEE LoungeUniCredit anunta ca Jidvei se numara printre cele sapte IMM-uri cu potential de crestere din Europa Centrala si de Est care au fost selectate sa participe la cea de-a doua sesiune de programe UniCredit CEE Lounge. Aceasta initiativa ofera companiilor mici si mijlocii servicii inovatoare pentru dezvoltarea organizationala si instrumente de management, care le ajuta sa-si accelereze cresterea.

Mai multe>>

Impozitarea veniturilor realizate din arendarea terenurilor si a altor bunuri agricole

Impozitare venituri arendare terenuri agricole si bunuri agricoleDirectia Generala de Asistenta pentru Contribuabili in colaborare cu Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati a realizat un Ghid pentru anul 2016 privind impozitarea veniturilor realizate din ARENDAREA bunurilor agricole din patrimoniul personal. Pot fi arendate orice bunuri agricole, cum ar fi: terenurile cu destinatie agricola, animalele, constructiile de orice fel, masinile, utilajele si alte asemenea bunuri destinate exploatarii agricole.

Mai multe>>

Prima gala destinata femeilor din agricultura romaneasca - PRIA Women in Agriculture

Conferinta PRIA Agriculture - Gala femeilor din agriculturaConferinta PRIA Agriculture, insotita in premiera in acest an de de Gala Women in Agriculture, va avea loc la Bucuresti, in 29 martie 2016, la hotelul InterContinental, sala Ronda, incepand cu ora 14.30. Conferinta PRIA Agriculture este cel mai important eveniment al primaverii pentru agricultura si reprezinta o reala platforma de dezbatere intre autoritati, fermieri si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector.

Mai multe>>

Primul program specializat de pregatire in domeniul avioanelor fara pilot, lansat la noi in tara de Teamnet

Cursuri de pregatire in Romania - folosirea avioanelor fara pilot - UAVTeamnet Group, unul dintre principalii integratori de sisteme din regiune si prima companie din Romania care proiecteaza si integreaza in tara sisteme de aeronave fara pilot de tip enterprise, anunta lansarea primului program de cursuri practice de initiere in domeniul tehnologiei UAV (Unmanned Aerial Vehicle) din Romania initiat de o companie privata.

Mai multe>>

Demonstratii in camp pentru folosirea dronelor in agricultura

Drone folosite in agriculturaSe vorbeste tot mai mult despre avantajele dronelor in agricultura, insa aceasta tehnologie noua este folosita doar de un procent mic de fermieri. Camera de Agricultura din Deux-Sevres (Franta) a organizat recent demonstratii de ferma, la cultura de rapita si de grau, pentru a arata fermierilor modul in care dronele si alte tehnologii pot fi folosite ca instrumente de management al fermelor.

Mai multe>>

Sistemul ERP, secretul cresterii productiei in agricultura

Sistem ERP - Software pentru cresterea productiei in agriculturaCu toate ca Romania are una dintre cele mai intinse suprafete de teren agricol din Uniunea Europeana, ne aflam pe ultimele locuri din punct de vedere al eficientei utilizarii suprafetei agricole. Pentru a-si spori eficienta, companiile din agro necesita implementarea unor solutii ERP care sa le ajute sa optimizeze activitatile prin automatizarea si simplificarea proceselor critice, prin posibilitatea urmaririi trasabilitatii productiei realizate, sa determine profitabilitatea pe tipuri de culturi si sa eficientizeze costurile pe care le implica detinerea si folosirea logisticii.

Mai multe>>

Toolkit pentru cresterea profitabilitatii fermei, concomitent cu reducerea emisiilor de carbon

Informatii si instrumente practice de management ecologic al fermeiAdam Twine este un fermier din Marea Britanie, preocupat de schimbarile climatice. In 2009, Adam si alti cativa agricultori au infiintat Farm Carbon Cutting Toolkit, un program de management care permite fermierilor sa-si dezvolte cunostintele pe care le au si sa incurajeze constientizarea schimbarilor climatice in cadrul comunitatilor agricole.

Mai multe>>

Managementul lanturilor scurte alimentare: idei logistice inteligente pentru a conecta producatori si consumatori

Lanturi scurte alimentare - Idei de transport si logisticaUn grup de cinci fermieri din Belgia au gasit un mod inteligent de a realiza transportul produselor proaspete clientilor din regiune. In 2013 au gasit oamenii perfecti: Dorien Goris, si fratele ei Geert. Au lansat o companie de transport independent, numit Distrego pentru ai ajuta pe fermierii cu transportul produselor. Mai mult decat atat, firma de transport preia activitatile obositoare pentru fermieri precum birocratia, trimiterea liste de preturi, preluarea comenzilor, ambalarea, facturarea si alte activitati asociate distributiei de produse agroalimentare.

Mai multe>>

Venitul per angajat in agricultura a scazut in Romania cu 19.2% in 2015

Veniturile in agricultura din Romania 2015Conform primelor estimari EuroStat, venitul agricol real in Uniunea Europeana (venitul care a fost ajustat pentru inflatie) a scazut cu 6,0% in 2015, comparativ cu 2014, in timp ce volumul de forta de munca a scazut cu 1,8%. Ca urmare, venitul agricol real per lucrator in UE a scazut cu 4,3% in 2015. In Romania, venitul per angajat in agricultura a scazut cu 19.2% in acest an.

Mai multe>>

Parteneriat intre Google si FAO pentru a imbunatatii eficienta si accesibilitatea datelor de teledetectie

Parteneriat Google-FAO pentru paduri si terenuri agricoleGoogle Maps si FAO au fost de acord sa colaboreze indeaproape pentru a face mai accesibile serviciile de urmarire geospatiala si de cartografiere oferind o asistenta tehnologica de inalta clasa tarilor care incearca sa contracareze schimbarile climatice si o mai mare capacitate expertilor care dezvolta politici privind padurile si utilizarea terenurilor agricole.

Mai multe>>

Conferinta Romanian Agribusiness in 2016

Conferinta Romanian Agribusiness in 2016BusinessMark anunta organizarea celei de-a treia editii a conferintei “Romanian Agribusiness in 2016”, eveniment ce va avea loc pe 22 octombrie 2015, la Bucuresti, Hotel Athenee Palace Hilton. Conferinta va reuni factori de decizie si cele mai importante companii din domeniu si va dezbate teme legate de strategia agricola a Romaniei, bilantul anului agricol 2015 si perspectivele pentru anul urmator, accesarea fondurilor europene, PNDR 2014-2020, provocarile business-urilor in agricultura, finantarea in agribusiness, aspecte fiscale si legislative specifice industriei.

Mai multe>>

Valoarea productiei agricole a fost de 74,5 miliarde de lei, in 2014

productia agricola 2014Productia ramurii agricole a crescut in anul 2014 comparativ cu anul precedent ca urmare a cresterii productiilor: vegetala, animala si de servicii agricole. Valoarea productiei ramurii agricole a fost in anul 2014 de 74524 mil. lei. Cele mai mari valori s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia, urmata de regiunile Nord-Est si Sud-Est, iar cele mai mici s-au inregistrat in regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov.

Mai multe>>

Productia ecologica in fermele mici

our-biodynamic-gardensProductia ecologica se realizeaza in ferme, gospodarii individuale, asociatii familiale si, mai rar, in asociatii si societati agricole si agroindustriale mari sau de tip holding.

Mai multe>>

Masuri pentru reducerea impozitelor din activitati agricole

reducere impozite agriculturaPersoanele fizice care desfasoara activitati agricole, individual sau intr-o forma de asociere, beneficiaza conform Ordinului 2204/2015, de reducerea normei de venit, proportional cu pierderea inregistrata, in cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum inghetul, grindina, poleiul, inundatiile, ploaia abundenta, seceta, precum si a celor produse de animale salbatice, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

Mai multe>>

Agricultura de Precizie: Produceti mai mult cu mai putin!

managementul fermei prin agricultura de precizie - soft gestiune fermaAgricultura de Precizie vine in slujba celei mai Importante meserii din lume - Meseria de Fermier. Agricultura de precizie ofera un suport de incredere in managementul fermei cu scopul de a optimiza intrarile din productia agricola (seminte, pesticide, ingrasaminte, etc.) maximizand profiturile si realizand o economie cat mai mare de resurse.

Mai multe>>

Aspecte fiscale pentru societatile din domeniul agricol

Taxe si impozite ferme agricoleInainte de a investi in agricultura, persoanele interesate trebuie sa fie informate asupra taxelor si impozitelor pe care o societate din acest domeniu le poate datora. In continuare vom incerca sa rezumam principalele aspecte fiscale ce trebuie avute in vedere de o astfel de societate.

Mai multe>>

Inregistreaza-te pe site-ul EIP-AGRI si alatura-te retelei EIP-AGRI

Reteaua agricola EIP-AGRI - Oportunitati de colaborari si afaceriFermieri, silvicultori, consilieri, cercetatori, asociatii agricole, ONG-uri ... daca nu sunteti deja un utilizator inregistrat al site-ului EIP-AGRI, inregistrati-va acum si deveniti membru al retelei EIP-AGRI. Ca membru inregistrat, veti avea acces la toate resursele site-ului unde puteti gasi idei inovatoare, practici si proiecte de cercetare. Prin acest instrument puteti cauta, schimba si aduna informatii de la colegii din intreaga Europa. Acesta poate fi chiar inceputul unui nou parteneriat, proiect, sau chiar o noua oportunitate de afaceri in agricultura.

Mai multe>>

5 investitii care vor revolutiona performanta fermei

tehnologii care aduc eficienta in agriculturaDesi tehnologia a jucat un rol important in eficientizarea proceselor specifice agriculturii inca din cele mai vechi timpuri, in ultimul secol se poate observa o diferenta de eficienta uriasa intre o ferma care a adoptat ultimele tehnologii si una reticenta in a investi in tehnologie. Practic, nivelul de eficienta la care poate ajunge o ferma moderna nu cunoaste limite. In fiecare an apar noi tehnologii care promit sa revolutioneze modul in care fermierii isi desfasoara activitatea. De la inginerie genetica si biocombustibili la automatizarea masinilor agricole, toate aceste tehnologii pot ajuta fermierii sa obtina o recolta mai bogata, cu costuri mai mici si sa se situeze in fata competitiei.

Mai multe>>

Distributia si vanzarea produselor Glissando in toata tara se bazeaza pe ASiS ERP

Distributie si vanzare pesticide ingrasaminte seminte GlissandoGlissando, companie de top in vanzarea si distributia de pesticide, ingrasaminte si seminte, a ales ASiS ERP pentru a-si gestiona activitatile de vanzare si distributie. Cu o cifra de afaceri de peste 22 milioane de EUR, Glissando detine in prezent 12 depozite regionale si 40 de magazine proprii, la nivel national. Glissando utiliza pana acum o solutie informatica dezvoltata in-house, dar, datorita dezvoltarii companiei, solutia nu a mai corespuns necesitatilor crescute, motiv pentru care a decis sa aleaga o solutie integrata ERP consacrata deja in piata.

Mai multe>>

Cresterea recoltelor cu 58 % printr-un management sustenabil al solului

Cresterea productiei prin management sustenabil al soluluiManagement Solului este o parte integranta a gestionarii terenurilor si se concentreaza asupra diferentelor intre diferitele tipuri de sol si caracteristicile acestora pentru a identifica interventiile specifice care au ca scop sporirea calitatatii solului in utilizarea terenurilor. Anul 2015 a fost declarat Anul International al Solurilor de catre Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Mai multe>>

Ambasada SUA premiaza 'Atreprenorul lunii' martie - Cooperativa 'Lunca Somesului Mic'

cooperativa agricola Lunca Somesului Mic'Lunca Somesului Mic' este o cooperativa situata in localitatea Apahida, la 5 km est de Cluj. Adunand productia realizata de fiecare, membrii cooperativei au reusit sa atinga limita minima de achizitie impusa de marile lanturi de supermarketuri din Romania. Daca ar fi actionat ca producatori individuali, acesti fermieri nu ar fi reusit sa obtina acces pe o piata atat de larga si stabila.

Mai multe>>

Perspectivele de angajare pentru domeniul agriculturii in al doilea trimestru din 2015

Forta de munca in agricultura 2015Activitatea de angajare in agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit va trena probabil in trim. II/2015, dat fiind ca angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de + 2%, cu 4 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul precedent, dar in scadere cu 5 puncte procentuale intr-o comparatie de la an la an, arata Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Mai multe>>

Securizarea activitatii agricole - Furturile de produse agricole direct din teren

Furturile de produse agricoleDe departe cea mai mare si mai ignorata problema a agriculturii romanesti o reprezinta infractionalitatea - furturile de produse agricole direct din teren. In cazul marilor exploatatii agricole, paza are un cost care ajunge deseori la un procent cu doua cifre din total. Aceasta este insa cea mai mica dintre probleme pentru ca macar acest cost este asumat si supracompensat de costurile locale mult mai mici la achizitia terenurilor sau cu forta de munca.

Mai multe>>

Calitate si inovare in productia agricola ecologica

155500-425x283-Organic-Farm1Anul trecut a fost lansata la Biofach ideea a unei lumii bio, iar anul acesta s-au luat in calcul mai multe scenarii privind viitorul agriculturii ecologice.

Mai multe>>

Cooperativele agricole, mijloc pentru transformarea exploatatiilor agricole mici in afaceri profitabile

Cooperative agricoleCooperativele agricole pot contribui la imbunatatirea productivitatii exploatatiilor agricole de mici dimensiuni si fac posibil accesul la marketingul produselor, la economii, creditare, asigurari si tehnologie. De asemenea servesc drept punti intre fermieri si piete, prin agregarea produselor, facilitarea adoptarii de noi tehnologii si input de materie prima si le ofera micilor producatori o platforma de comunicare pentru luarea deciziilor care le influenteaza activitatile.

Mai multe>>

Formele de asociere in agricultura

asocierea in agriculturaRelatiile de asociere si cooperare sunt diversificate in functie de varietatea legaturilor care se stabilesc intre agricultura si alte ramuri ale economiei nationale, precum si in interiorul agriculturii, intre agentii economici si unitatile de depozitare, prelucrare si desfacere a produselor agricole.

Mai multe>>

Intalnire cu fermierii ieseni pe temele schimbarii categoriei de folosinta a terenurilor si cresterea suinelor

CAJ Iasi intalnire fermieriMarti, 09 decembrie 2014, Camera Agricola Judeteana Iasi a organizat in comunele Valea Seaca si Prisacani intalniri cu fermierii pe temele: "Schimbarea categoriei de folosinta a terenurilor" si "Aspecte privind cresterea suinelor". Consilierii institutiei au abordat probleme legate de:

Mai multe>>

Perspectivele angajarii fortei de munca in Agricultura in primul trimestru din 2015

Previziuni angajare agricultura 2015Conform celui mai recent studiu privind Perspectivele Angajarii Fortei de Munca realizat de Manpower, prognoza angajatorilor din Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit este una negativa, avand in acelasi timp si cea mai abrupta fluctuatie de la an la inregistrata in sector din 2010 pana in prezent.

Mai multe>>

Romanian Agribusiness Forum 2014

Romanian AgriBusiness Forum 2014Publicatia The Diplomat-Bucharest organizeaza cea de-a patra editie a forumului Romanian AgriBusiness Forum 2014 cu tema "Contextul regional actual si impactul asupra sectorului agro-alimentar" in data de 11 decembrie 2014, la Hotel InterContinental, Bucuresti.

Mai multe>>

15 companii importante din industria carnii au primit trofeul 'Modelul de business pentru Romania'

Companii industria carniiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, alaturi de organizatorii Seminarului Integrat INDUSTRIA CARNII.RO, a premiat liderii de piata din industria carnii si cele mai importante proiecte din Romania, cu sistem integrat de productie.

Mai multe>>

Botanoiu evidentiaza importanta orientarii producatorilor agroalimentari catre integrarea productiei

integrarea productiei agroalimentareDomnul Daniel Dumitru Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in data de 20 noiembrie 2014, la un seminar dedicat industriei carnii in cadrul caruia a a subliniat importanta orientarii producatorilor din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a introdus in noul PNDR 2014-2020 acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea prioritate la finantare.

Mai multe>>

Primul webinar pentru fermieri s-a desfasurat in premiera in Republica Moldova

webinar pentru fermieri MoldovaAsociatia Internationala a Businessului Mic si Mijlociu "Small Euro Business" din Balti a desfasurat in dupa amiaza zilei de 24 octombrie un webinar (seminar/conferinta online) pe tema aplicarii unor sisteme durabile in sectorul agrar pentru fermierii din regiunea de nord a Republicii Moldova.

Mai multe>>

“Economia binelui comun'' – cea mai buna carte de afaceri a anului 2014

felberChristian Felber, "inventatorul" economiei binelui comun a prezentat la Congresul Mondial IFOAM, de la Istambul, caracteristicile de baza ale modelului sau.

Mai multe>>

Noutati

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

20-01-2017 Legislatie agricola

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o cota standard de TVA de 19%. Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie. Mai multe>>

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

20-01-2017 Targuri si expozitii

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

In perioada 20-29 ianuarie 2017 va avea loc, la Berlin, R.F. Germania, cea de a 91-a editie a expozitiei internationale „Saptamana Verde”. La aceasta editie, MADR a inchiriat un stand, in cadrul caruia vizitatorii vor putea degusta produse precum: Magiun de prune Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). De asemenea, printre produsele romanesti expuse se vor regasi Cascavalul de Saveni, branza de burduf in coaja de brad, pastravul afumat in cobza de brad, Tuica de Arges,... Mai multe>>

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

19-01-2017 Ministerul Agriculturii

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

19-01-2017 Plati APIA

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

In baza ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 3 din data de 11 ianuarie 2017, de astazi, 19 ianuarie 2017, au fost alimentate conturile Centrelor Judetene APIA cu suma de 119, 1 milioane lei aferenta cantitatilor de motorina utilizate in trimestrul III al anului 2016, urmand ca acestea sa emita in zilele urmatoare ordinele de plata catre cei 11.693 beneficiari. Mai multe>>

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

19-01-2017 Targuri si expozitii

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

Camera de Comerti, Industrie si Agricultura Arad organizeaza in acest an a treia editie a evenimentului ARpicultura, care va avea loc in perioada 25-26 februarie 2017, la complexul Expo Arad - complex euroregional de evenimente. Evenimentul este dedicat producatorilor si comerciantilor produselor destinate apiculturii: utilaje apicole, faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi si accesorii, hrana si biostimulatori pentru albine si medicamente. Mai multe>>

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

18-01-2017 Plati APIA

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - A.P.I.A. prezinta schemele si masurile de plata pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unica de plata in campania 2017. Astfel, In anul 2017 poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor: Mai multe>>

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

18-01-2017 Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a condus in 17 ianuarie 2017 mai multe intalniri de lucru cu organizatiile profesionale din agricultura si industrie alimentara, fiind prezenti reprezentantii sectorului vegetal si ai sectorului zootehnic (ovine, caprine, bovine). Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat, Daniel Botanoiu si Alexandru Potor. Mai multe>>

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

17-01-2017 Legislatie agricola

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Guvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati. Mai multe>>

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

17-01-2017 Stiri agricole

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

Potrivit Curtii de Conturi Europene, UE poate si ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente. Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, exista mai multe politici ale UE care au potentialul de a combate risipa de alimente, insa acest potential nu este valorificat. Masurile luate pana in prezent raman fragmentate si intermitente, iar coordonarea la nivelul Comisiei Europene lipseste. Mai multe>>

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

13-01-2017 Ajutor de stat

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016). De asemenea, va informam ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua, in perioada imediat urmatoare, platile pentru diferenta aferenta cantita... Mai multe>>

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

11-01-2017 Plati APIA

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

Plafoanele si cuantumul platilor pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Pentru cererile depuse in anul 2016 ale ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, suma propusa este de 189.609.057 euro, iar pentru schemele de sprijin cuplat s-a propus plafonul de 121.924.674 euro, sume distribuite astfel: Mai multe>>

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>