Plante

Eurodeputatii cer aprobarea rapida a pesticidelor cu risc scazut

Pesticide biologice cu risc redus - agricultura ecologicaPesticidele biologice cu risc redus pot fi o alternativa viabila la produsele fitosanitare conventionale, atat pentru fermierii care practica agricultura conventionala, cat si pentru cei care practica agricultura ecologica, contribuind, in plus, la o agricultura mai sustenabila. Deputatii solicita Comisiei Europene sa propuna un proiect legislativ, inainte de sfarsitul anului 2018, pentru a urgenta evaluarea, autorizarea si inregistrarea pesticidelor biologice cu risc scazut.

Citeşte mai departe...

Recomandari de fertilizare la grau

Recomandari de fertilizare la grau - Fertilizanti si ingrasaminte pentru grauSuprafetele insamantate cu grau de toamna depasesc in tara noastra in fiecare an 2.000.000 de hectare. Pentru obtinerea unor productii ridicate si calitative, planul de fertilizare reprezinta una dintre verigile tehnologice extrem de importante.

Citeşte mai departe...

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

Plante aromatice mediteraneene in gradina de langa casaStraturile cu mirodenii emana parfumuri placute de primavara pana toamna. Gradinarii pasionati introduc mereu in gradinile lor noutati din zona Marii Mediterane si multe din aceste specii se aclimatizeaza si rezista bine ani la rand in conditiile de clima temperata, pana la prima iarna mai grea.

Citeşte mai departe...

Liderii mondiali in productia de soia

Producatorii mondiali de soiaCel mai mare producator de soia pe plan mondial este SUA, unde cultura de soia este destinata in procent de 90% obtinerii uleiului vegetal din seminte.

Citeşte mai departe...

Tratamentul semintelor de porumb si floarea soarelui - Autorizare temporara a unor produse de protectia plantelor

Tratament seminte porumb si floarea soarelui - Autorizare temporaraIn conformitate cu prevederile art. 53 al Reg. (CE) nr. 1107/2009, la solicitarea Asociatiilor de Producatori Agricoli si a Asociatiei Producatorilor de seminte, Romania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maxim 105 de zile a urmatoarelor produse de protectie a plantelor: CRUISER 350 FS (350 g/l Tiametoxam), NUPRID AL 600 FS (600g/l Imidacloprid), PONCHO 600 FS (600g/l Clortianidin) si SEEDOPRID 600 FS (600g/l imidacloprid).

Citeşte mai departe...

Cand si de ce sa aplicam regulatori de crestere la grau si orz

Aplicare regulatori de crestere la grau si orzRegulatorii de crestere sunt compusi organici ce modifica procesul fiziologic normal al plantelor de cultura. Acestia actioneaza la nivel celular pentru a stimula sau inhiba anumite enzime sau sisteme de enzime.

Citeşte mai departe...

Soiuri de prun pentru gradinile familiale

Soiuri de prun pentru gradinile familialePentru satisfacerea cerintelor de consum din mica gospodarie, sortimentul la prun este mai amplu si cuprinde un numar mare de soiuri, diferite ca epoca de coacere si ca mod de valorificare.

Citeşte mai departe...

Alianta Industriei Semintelor din Romania a devenit Membra a Camerei Franceze de Comert si Industrie in Romania

Alianta Industriei Semintelor din Romania a devenit Membra a Camerei Franceze de Comert si Industrie in RomaniaIncepand cu luna ianuarie 2017, Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) a devenit oficial Membru al Camerei Franceze de Comert si Industrie in Romania (CCIFER).

Citeşte mai departe...

Inspectia Muncii controleaza angajatorii care utilizeaza substante cancerigene

Inspectia Muncii controleaza angajatorii din agricultura care utilizeaza substante cancerigeneInspectia Muncii se alatura demersurilor la nivel european de combatere a cancerului profesional. Vor fi controlati angajatorii din toate judetele care utilizeaza substante cancerigene sau amestecuri chimice care provoaca boala. Activitatile economice prin care lucratorii sunt expusi riscului de cancer profesional sunt: agricultura, industriile extractiva, petroliera, petrochimica, s.a..

Citeşte mai departe...

Lucrarile de ingrijire a tomatelor in sere si solarii

Cultivarea tomatelor - Lucrari de ingrijire rosii in sere si solariiDatorita dificultatilor de asigurare a caldurii, plantarea tomatelor in sere se poate amana pana in perioada 20 februarie – 10 martie, iar in solarii intre 15 martie – 15 aprilie. Asigurarea si mentinerea desimii culturii de 2,4 – 2,7 pl/mp in sere si de 4-6 pl/mp in solarii se face prin completarea golurilor, in urmatoarele 15 zile dupa plantare.

Citeşte mai departe...

Tratamentul semintelor de porumb, floarea soarelui, mazare si rapita

Tratament seminte porumb floarea soarelui mazare si rapitaPentru combaterea agentilor patogeni, se recomanda realizarea unui tratament al semintelor de porumb, floarea soarelui, mazare si rapita.

Citeşte mai departe...

Oferta de seminte SCDA Secuieni-Neamt pentru primavara anului 2017

Vanzare seminte - Oferta SCDA Secuieni-Neamt pentru insamantarile de primavaraStatiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Secuieni Judetul Neamt transmite producatorilor agricoli oferta de seminte cu insusiri biologice superioare. In fiecare an se produce samanta din soiuri si hibrizi de plante care s-au dovedit a fi cei mai productivi. Avand in vedere solicitarile producatorilor agricoli, oferta pentru 2017 include seminte de porumb, ovaz, orzoaica, mazare, fasole, soia, floarea-soarelui si canepa.

Citeşte mai departe...

Aplicarea tratamentelor prin pulverizare aeriana

Aplicarea tratamentelor prin pulverizare aerianaIn Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.34/2012 la capitolul IV, art.9 sunt prevazute conditiile pentru aplicarea prin pulverizare aeriana a pesticidelor. Neindeplinirea acestor conditii constituie contraventii sanctionate conform legii.

Citeşte mai departe...

Summit Agro Romania – 20 de ani de existenta si un produs UNIC pe piata din Romania

Summit Agro Romania  20 de ani de existenta si un produs UNIC pe piata din RomaniaPe 19 ianuarie 2017, la Hotel International Sinaia, Summit Agro Romania marcheaza, intr-un cadru festiv, doua evenimente deosebite alaturi de partenerii sai, prezenti in numar foarte mare: deschiderea sezonului 2017 cu produse noi in portofoliu, printre care un produs UNIC pe piata din Romania, dar si aniversarea a 20 de ani de la infiintare.

Citeşte mai departe...

Perdelele forestiere - bariere impotriva viscolului

Perdelele forestiere - bariere impotriva viscoluluiDrumuri troienite, localitati izolate sau oameni blocati in masini sunt situatiile cele mai frecvente la inceput de an. Si in 2017, cantitatile de zapada creeaza probleme romanilor, in special in partea de nord a tarii. Cea mai buna solutie impotriva inzapezirii drumurilor si protejarii terenurilor agricole este infiintarea de perdele forestiere de protectie.

Citeşte mai departe...

Cultura de caprifoi comestibil

Caprifoiul comestibil - Lonicera Kamtschatica - numit si lonicera sau afinul siberianCaprifoiul comestibil este un arbust fructifer si ornamental ce creste pana la inaltimea de 1-2 metri si produce, la sfarsitul lunii mai, fructe in forma alungita, de culoare albastru inchis, ce au gust asemanator cu afinele de munte.

Citeşte mai departe...

Desfasurarea luarii in evidenta de catre O.N.V.P.V. a vinurilor apte pentru evolutie DOC/IG/varietal

Desfasurarea luarii in evidenta de catre ONVPV a vinurilor apte pentru evolutie DOC-IG-varietalIn vederea producerii vinurilor DOC/IG/varietale care se obtin din strugurii proveniti din recolta anului 2016, recoltati din plantatiile de vita-de-vie care sunt inregistrate in Registrul Plantatiilor Viticole (R.P.V.) gestionat la nivel national de catre O.N.V.P.V., se deruleaza la nivelul autoritatii, actiunea de luare in evidenta in scopul certificarii, a loturilor de vin potential apte de a evolua pe directia de calitate DOC/IG/varietal si de a fi comercializate ca vinuri DOC/IG/varietal.

Citeşte mai departe...

Hibridul de dovlecel timpuriu Cavili F1

Hibrid de dovlecel timpuriu Cavili F1Sub brandul Nunhems, Compania Bayer produce seminte profesionale de dovlecel pentru spatii protejate din hibridul Cavili F1.

Citeşte mai departe...

Fertilizarea la iesirea din iarna a culturilor de grau si rapita

Ingrasaminte pentru culturile de grau si rapita la iesirea din iarnaIn perioada de sfarsit a lunii februarie si inceputul lunii martie sunt necesare, anterior aplicarii ingrasamintelor, analizele de laborator si starea de vegetatie. Fertilizarea culturilor de grau si rapita, la iesirea din iarna se realizeaza astfel:

Citeşte mai departe...

Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din Rep. Moldova se alatura Aliantei Industriei Semintelor ca Membru Onorific

aisr-purumbeniIncepand cu data de 1 ianuarie, 2017, Institutul de Fitotehnie “Porumbeni” din Republica Moldova a devenit oficial Membru Onorific al Aliantei Industriei Semintelor din Romania (AISR). Directia principala de activitate a Institutului este ameliorarea si producerea semintelor de baza, prebaza si perfectionarea tehnologiilor de cultivare a porumbului si tutunului si are colaborarii cu Centre stiintifice recunoscute pentru ameliorarea si creearea hibrizilor performanti de porumb.

Citeşte mai departe...

Obtinerea rasadurilor prin divizarea tufelor

Obtinerea rasadurilor prin divizarea tufelorInmultirea plantelor prin divizarea tufelor se practica atat la plantele cultivate in gradina cat si la plantele de apartament. Plantele de gradina la care se practica divizarea tufelor sunt: achantus, crizantema, delphinium, sunatoarea, hortensia, bujorii, arbustii fructiferi (zmeur, alun, mur), etc. Plantele de apartament inmultite prin divizarea tufelor sunt: aechmea, billbergia, chamaedorea, kentia, spathiphyllum, tilandsia, guzmania, etc.

Citeşte mai departe...

Hibrizi noi de porumb Dekalb

Hibrizi noi de porumb Dekalb 2017Pentru 2017, producatorul de porumb Dekalb, vine cu o oferta noua formata din trei hibrizi recomandati tuturor fermierilor din Romania:

Citeşte mai departe...

Tratamente la cerealele paioase in 2017

Tratamente de la semanat si pana la recoltare la cerealele paioase oferite de Syngenta in 2017Programul tehnologic la cereale paioase, pe anul 2017 oferit de Syngenta Romania (de la semanat si pana la recoltare):

Citeşte mai departe...

Oferta de seminte SCDA Turda pentru primavara anului 2017

Oferta de seminte de grau ovaz orz porumb soia mazare trifoi si porumb zaharat pentru primavara anului 2017Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda ofera seminte de grau, ovaz, orz, porumb, soia, mazare, trifoi si porumb zaharat pentru insamantarile de primavara 2017.

Citeşte mai departe...

Soiuri de mere de vara

Soiuri de mere de varaIn tara noastra marul se cultiva pretutindeni si este specia pomicola cea mai importanta pentru climatul temperat.

Citeşte mai departe...

Infiintarea culturii de ceapa stufat in sere si solarii

Infiintarea culturii de ceapa stufat - ceapa verde - in sere si solariiCeapa verde (de stufat) se cultiva pentru frunzele verzi si bulbul in faza incipienta de formare. Aceasta se obtine din bulbi mici de pana la 4 cm in diametru, rezultati la sortarea cepei si arpagicului.

Citeşte mai departe...

Noua certificare a calitatii vinurilor DOC si IG si taxa de autorizare a plantatiilor viticole destinate acestora

Noua certificare a calitatii vinurilor DOC si IG si taxa de autorizare a plantatiilor viticole destinate producerii acestoraIn 16 dec. a fost publicat Ordinul de ministru nr. 996/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 1515/2013 privind aprobarea introducerii noului insemn de certificare a calitatii vinurilor cu denumire de origine controlata si indicatie geografica imbuteliate si stabilirea cuantumului taxei pentru autorizarea anuala a plantatiilor viticole destinate obtinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlata sau cu indicatie geografica, a cuantumului taxei pentru atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlata sau a indicatiei geografice pentru comercializarea vinurilor.

Citeşte mai departe...

Oferta de primavara Biocrop

Biocrop - seminte pentru culturi de primavara: Floarea-soarelui, Porumb, Grau, Orzoaica, LucernaPentru culturi de primavara performante, Biocrop propune fermierilor seminte certificate cu genetica de import de generatie noua, testate si selectate astfel incat sa raspunda foarte bine la provocarile locale. Compania activeaza pe piata locala de agribusiness de 10 ani si comercializeaza produse caracterizate prin productivitate, stabilitate, plasticitate ecologica, toleranta genetica la boli, seceta si arsita.

Citeşte mai departe...

Plantarea vitei de vie in gospodarie

Plantarea vitei de vie in gospodariePlantarea vitei de vie are loc atat primavara cat si toamna, dar perioada optima poate fi stabilita de fiecare dintre noi. Plantarea de toamna are avantajul ca plantele se acomodeaza cu locul de viata inainte de venirea iernii, iar primavara pornesc mai usor in vegetatie.

Citeşte mai departe...

Romsilva incepe vanzarea pomilor de Craciun

Vanzare pomi de craciun Romsilva 2016Peste 61.000 de pomi de Craciun sunt oferiti in acest an spre vanzare de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, cei mai multi, peste 41.000, fiind brazi si restul, molizi.

Citeşte mai departe...

Romania, intre primii 10 producatori mondiali de nuca

Producatorii romani de nuca se afla printre primii 10 producatori mondiali de nuciCel mai mare producator de nuci din lume este China, dar nucul a fost si va ramane multa vreme o specie de referinta pentru pomicultura romaneasca.

Citeşte mai departe...

Calitatea solului si productivitatea agricola

Tehnologii agricole de imbunatatire a calitatatii solului si a productivitatii agricoleZiua Mondiala a Solului este una din zilele anului in care Organizatia Natiunilor Unite face apel la lumea intreaga pentru a constientiza rolul pe care solul il are in viata cotidiana. Fermierii cunosc deja rolul crucial pe care solul il are in dezvoltarea propriei ferme. Un nou proiect, SoilCare, identifica modalitati prin care, calitatea solului poate fi imbunatatita adoptand tehnici si sisteme de cultivare cu beneficii atat profitabilitatii fermei cat si mediului inconjurator.

Citeşte mai departe...

Noutati

Eurodeputatii cer aprobarea rapida a pesticidelor cu risc scazut

18-02-2017 Pesticide

Eurodeputatii cer aprobarea rapida a pesticidelor cu risc scazut

Pesticidele biologice cu risc redus pot fi o alternativa viabila la produsele fitosanitare conventionale, atat pentru fermierii care practica agricultura conventionala, cat si pentru cei care practica agricultura ecologica, contribuind, in plus, la o agricultura mai sustenabila. Deputatii solicita Comisiei Europene sa propuna un proiect legislativ, inainte de sfarsitul anului 2018, pentru a urgenta evaluarea, autorizarea si inregistrarea pesticidelor biologice cu risc scazut. Mai multe>>

Pregatirea solului in solarii

15-02-2017 Sere si solarii

Pregatirea solului in solarii

Solariile pentru cultura protejata se amplaseaza direct pe sol, iar pregatirea terenului se face, in parte, toamna si dupa acoperirea solariilor. Doar la solariile temporare toate lucrarile solului se fac inainte de acoperirea cu folie. Mai multe>>

Recomandari de fertilizare la grau

11-02-2017 Grau

Recomandari de fertilizare la grau

Suprafetele insamantate cu grau de toamna depasesc in tara noastra in fiecare an 2.000.000 de hectare. Pentru obtinerea unor productii ridicate si calitative, planul de fertilizare reprezinta una dintre verigile tehnologice extrem de importante. Mai multe>>

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

11-02-2017 Plante aromatice

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

Straturile cu mirodenii emana parfumuri placute de primavara pana toamna. Gradinarii pasionati introduc mereu in gradinile lor noutati din zona Marii Mediterane si multe din aceste specii se aclimatizeaza si rezista bine ani la rand in conditiile de clima temperata, pana la prima iarna mai grea. Mai multe>>

Liderii mondiali in productia de soia

09-02-2017 Soia

Liderii mondiali in productia de soia

Cel mai mare producator de soia pe plan mondial este SUA, unde cultura de soia este destinata in procent de 90% obtinerii uleiului vegetal din seminte. Mai multe>>

Tratamentul semintelor de porumb si floarea soarelui - Autorizare temporara a unor produse de protectia plantelor

09-02-2017 Tratament seminte

Tratamentul semintelor de porumb si floarea soarelui - Autorizare temporara a unor produse de protectia plantelor

In conformitate cu prevederile art. 53 al Reg. (CE) nr. 1107/2009, la solicitarea Asociatiilor de Producatori Agricoli si a Asociatiei Producatorilor de seminte, Romania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maxim 105 de zile a urmatoarelor produse de protectie a plantelor: CRUISER 350 FS (350 g/l Tiametoxam), NUPRID AL 600 FS (600g/l Imidacloprid), PONCHO 600 FS (600g/l Clortianidin) si SEEDOPRID 600 FS (600g/l imidacloprid). Mai multe>>

Cand si de ce sa aplicam regulatori de crestere la grau si orz

07-02-2017 Grau

Cand si de ce sa aplicam regulatori de crestere la grau si orz

Regulatorii de crestere sunt compusi organici ce modifica procesul fiziologic normal al plantelor de cultura. Acestia actioneaza la nivel celular pentru a stimula sau inhiba anumite enzime sau sisteme de enzime. Mai multe>>

Soiuri de prun pentru gradinile familiale

07-02-2017 Pomi fructiferi

Soiuri de prun pentru gradinile familiale

Pentru satisfacerea cerintelor de consum din mica gospodarie, sortimentul la prun este mai amplu si cuprinde un numar mare de soiuri, diferite ca epoca de coacere si ca mod de valorificare. Mai multe>>

Alianta Industriei Semintelor din Romania a devenit Membra a Camerei Franceze de Comert si Industrie in Romania

07-02-2017 Seminte

Alianta Industriei Semintelor din Romania a devenit Membra a Camerei Franceze de Comert si Industrie in Romania

Incepand cu luna ianuarie 2017, Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) a devenit oficial Membru al Camerei Franceze de Comert si Industrie in Romania (CCIFER). Mai multe>>

Inspectia Muncii controleaza angajatorii care utilizeaza substante cancerigene

03-02-2017 Protectia plantelor

Inspectia Muncii controleaza angajatorii care utilizeaza substante cancerigene

Inspectia Muncii se alatura demersurilor la nivel european de combatere a cancerului profesional. Vor fi controlati angajatorii din toate judetele care utilizeaza substante cancerigene sau amestecuri chimice care provoaca boala. Activitatile economice prin care lucratorii sunt expusi riscului de cancer profesional sunt: agricultura, industriile extractiva, petroliera, petrochimica, s.a.. Mai multe>>

Lucrarile de ingrijire a tomatelor in sere si solarii

02-02-2017 Rosii

Lucrarile de ingrijire a tomatelor in sere si solarii

Datorita dificultatilor de asigurare a caldurii, plantarea tomatelor in sere se poate amana pana in perioada 20 februarie – 10 martie, iar in solarii intre 15 martie – 15 aprilie. Asigurarea si mentinerea desimii culturii de 2,4 – 2,7 pl/mp in sere si de 4-6 pl/mp in solarii se face prin completarea golurilor, in urmatoarele 15 zile dupa plantare. Mai multe>>