Metode agrotehnice de protectie a culturilor

Metodele agrotehnice de protectie a culturilor sunt cele mai vechi metode de combatere a buruienilor, fiind foarte importante in agricultura ecologica. Cele mai importante metode din aceasta categorie sunt: rotatia culturilor, lucrarile solului, fertilizarea, amendarea si semanatul corespunzator, distrugerea buruienilor prin grapat, plivit si prasit, cositul buruienilor, inundarea, mulcirea si altele. 

 

 




Majoritatea acestor metode sunt elemente componente ale tehnologiei agricole, dar care aplicate judicios, cu anumite particularitati, pot combate eficient unele specii de buruieni fara nici-o cheltuiala suplimentara.

Metodele agrotehnice prezinta atat avantaje cat si unele dezavantaje pentru agroecosisteme, de aceea alegerea metodei, conditiile si momentul de executie influenteaza consecintele aplicarii acestor metode.

Dintre avantaje cele mai importante sunt: combat toate speciile de buruieni monocotiledonate si dicotiledonate, anuale, bienale sau perene, concomitent cu lucrarile de baza, cu pregatirea patului germinativ, trasarea de brazde pentru irigat, rotatia culturilor, contribuie la combaterea bolilor si daunatorilor plantelor de cultura etc. fara sa fie nevoie de cheltuieli suplimentare; nu sunt poluante, deoarece nu lasa reziduuri in sol, apa, planta.

Metodele agrotehnice au si cateva dezavantaje: executate in exces favorizeaza mineralizarea humusului, degradarea structurii si tasarea solului; unele sunt foarte costisitoare, necesita multa forta de munca manuala, de exemplu prasitul manual si plivitul; nu intotdeauna se pot executa la momentul optim, din lipsa de brate de munca sau in perioadele ploioase; sunt lucrari energofage (exemplu: aratul), nu se poate interveni la momentul potrivit in cazul precipitatiilor de lunga durata etc.

Alegerea soiurilor. Sunt indicate soiurile rezistente la boli si daunatori, mai rustice, chiar daca productia este uneori mai scazuta.

Rotatia culturilor. Este o metoda de baza in lupta impotriva buruienilor, bolilor si daunatorilor ca urmare a eficientei combaterii si a costurilor neinsemnate. Rotatia culturilor judicios alcatuita, impiedica proliferarea unor grupe de buruieni specifice pentru anumite culturi.

Monocultura si cultura repetata, mai ales in cazul culturilor semanate in randuri dese, favorizeaza inmultirea buruienilor. De exemplu, in cerealele paioase se inmultesc musetelul nemirositor (Matricaria inodora), romanita (Anthemis austriaca), odosul (Avena fatua), iarba vantului (Apera spica-venti), albastrita (Centaurea cyanus), palamida (Cirsium arvense), mazarichea (Vicia sp.), macul rosu de camp (Papaver rhoeas), pungulita (Thlaspi arvense), cocoseii de camp (Adonis aestivalis), mustarul salbatic (Sinapis arvensis) etc., iar in culturile prasitoare – zarna (Solanum nigrum), mohorul (Setaria sp.), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), cornacii (Xanthium italicum), pirul gros (Cynodon dactylon), costreiul (Sorghum halepense), teisorul (Abutilon theophrasti), meisorul (Digitaria sanguinalis), volbura (Convolvulus arvensis), marul lupului (Aristolochia clematitis), susaiul (Sonchus arvensis) etc.

Unele plante de cultura, sfecla, inul, mazarea, sorgul, porumbul, cerealele paioase de primavara etc. sunt sensibile la imburuienare, mai ales in primele saptamani dupa rasarire. Altele sunt mai competitive, inabusa buruienile, de exemplu rapita, secara, iarba de Sudan, canepa, lucerna si trifoiul din anul II etc. Ca urmare, capacitatea de a concura cu buruienile este diferita, periodicitatea de aplicare a metodelor de combatere si eficienta (spectrul) acestora este diferita favorizand sau dimpotriva reusind sa combata bine anumite grupe de buruieni. Prin rotatia culturilor se potenteaza efectul de combatere al metodelor integrate, printr-o rezultanta comuna si eficienta. Rotatia isi exprima efectul asupra reducerii imburuienarii terenurilor, atat direct, cat si indirect prin corelarea cu lucrarile solului, fertilizarea, amendarea, semanatul si lucrarile de ingrijire specifice fiecarei culturi.

Lucrarile solului. Se executa cu plugul, plugul paraplow, cizelul, grapa, cultivatorul, combinatorul, freza etc., contribuind la distrugerea buruienilor in vegetatie sau in curs de rasarire, prin lucrari de baza, lucrari de pregatire a patului germinativ si lucrari de intretinere.

Prin aratura sunt taiate, incorporate in sol si distruse aproape toate buruienile anuale si bienale in vegetatie si numai temporar cele perene (pirul, palamida, volbura, susaiul, trestia, rugul, marul lupului etc.) care regenereaza dupa un timp din organele vegetative (rizomi, bulbi etc.). O buna parte din masa organelor subterane este adusa la suprafata solului si distrusa prin uscare, vara, sau prin inghet, in timpul iernii. Intretinerea araturilor prin lucrari superficiale (exemplu: graparea) determina distrugerea buruienilor abia rasarite. Rezultatele bune se obtin cand solul este mai uscat, altfel radacinile se restabilesc in solul umed si buruienile incep sa vegeteze din nou. Aratura are efect bun in combaterea buruienilor numai atunci cand este executata in momentul optim, imediat dupa recoltarea culturii premergatoare (vara sau toamna timpuriu). Daca se intarzie efectuarea araturilor efectul de combatere al buruienilor este mult diminuat, deoarece buruienile ajung la maturitate si disemineaza. Daca aratura se efectueaza an de an la aceeasi adancime semintele de buruieni ingropate vor fi aduse iarasi la suprafata, fapt ce impune si din acest punct de vedere, alternarea adancimii de lucrare a solului. Araturile foarte adanci si indeosebi cele de desfundare (efectuate periodic) combat radical toate buruienile.

Respectarea cerintelor agrotehnice la executarea lucrarilor solului contribuie la pastrarea apei in sol, asigurand mobilitatea si accesibilitatea elementelor nutritive. Rasarirea uniforma si rapida a culturii scurteaza perioada in care agentii patogeni pot ataca plantele in faza germinatiei, totodata influentand intr-o masura mare formarea florei sanatoase.

Prin efectuarea la timp a dezmiristirii si prin distrugerea samulastrei pot fi prevenite daunele gandacului ghebos sau bolile paiului la cereale. Prelucrarea solului contribuie in mod direct la distrugerea daunatorilor, prin strivirea oualor, pupelor (gandaci, coropisnita, gargarite, carabusi etc.).

Lucrarile de afanare fara intoarcerea brazdei, efectuate cu paraplow sau cizel, realizeaza o combatere mai redusa a buruienilor, in comparatie cu aratura cu plugul cu corman, fapt ce impune controlul imburuienarii prin accentuarea altor metode.

Lucrările de pregatire a patului germinativ reprezinta prin epoca de executie si realizarea indicilor de calitate, metoda agrotehnica cea mai eficienta pentru combaterea buruienilor (indeosebi pentru culturile de primavara). Din acest punct de vedere este obligatorie executarea ultimei lucrari de pregatire a patului germinativ, in ziua sau preziua semanatului, pentru a combate intreg spectrul de buruieni cu germinatie si rasarire identica cu biologia plantei semanate.

Pentru o mai buna combatere a buruienilor prin intermediul lucrarilor solului se recomanda metoda provocatiei si metoda epuizarii.

Metoda provocarii (semanatul fals) consta in maruntirea stratului superficial de sol, prin grapare, pentru a stimula germinarea semintelor de buruieni. Cand campul s-a inverzit (după 2–3 saptamani), solul se lucreaza din nou superficial pentru a distruge buruienile rasarite, fiind totodata si o lucrare de provocatie. Operatia se repeta de 2–3 ori, la adancimi diferite, iar reusita ei depinde si de umiditatea solului, deoarece dupa ploi, semintele de buruieni germineaza in masura mai mare. Aceasta metoda este indicata in livezi pentru a intretine intervalele dintre randurile de pomi prin metoda ogorului negru si in cazul semanaturilor de primavara din epoca a III-a (sorg, bumbac, arahide, pepeni, iarba de Sudan etc.).

Metoda epuizarii se foloseste pentru combaterea buruienilor perene cu inmultire prin muguri de pe rizomi sau de pe radacini: pir tarator (Agropyron repens), pir gros (Cynodon dactylon), costrei (Sorghum halepense), trestie (Phragmites communis), papura (Typha latifolia), pipirig (Juncus inflexux), urda vacii (Cardaria draba), palamida (Cirsium arvense), volbura (Convolvulus arvensis), alior (Euphorbia cyparissias), susai (Sonchus arvensis), marul lupului (Aristolochia clematitis), sangele voinicului (Lathyrus tuberosus), linarita (Linaria vulgaris), boz (Sambucus ebulus), coada calului (Equisetum arvense), macris (Rumex acetosella) etc. Principiul metodei consta in lucrarea superficiala (8–10 cm) si repetata a solului (la interval de 10–14 zile), pentru a taia lastarii nou formati, pana cand aparitia acestora consuma toate substantele de rezerva, epuizeaza rizomii si radacinile, provocandu-le moartea.

Metoda epuizarii se poate aplica numai in cazul culturilor prasitoare si in cazul solului intretinut ca ogor negru.

Varianta mai practica a metodei epuizarii consta in fragmentarea organelor vegetative de inmultire a buruienilor (in primul rand rizomii) prin lucrari superficiale, iar la inverzirea campului se executa o aratura adanca pentru ingroparea lor. Acest lucru nu este valabil pentru toate speciile, deoarece la Cirsium arvense fragmentele de 1,5 cm lastaresc in totalitate iar rizomii se gasesc in mod normal pana la adancimea de 3–6 m. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul pirului gros, costreiului etc., care au organe vegetative in profunzime. Aceasta metoda este posibila dupa recoltarea borceagului, mazarii, rapitei, cartofilor timpurii, cerealelor paioase, inului etc., pentru ca terenul sa fie necultivat o perioada mai mare de timp. Practic, se executa mai intai o aratura superficiala sau normala pentru a aduce rizomii la suprafata solului, apoi doua discuiri pe directii perpendiculare, cand rizomii sunt fragmentati. In sfarsit, cand campul a inverzit, lastarii formati sunt incorporati printr-o aratura adanca. Aceasta ultima lucrare nu trebuie intarziata pentru ca prin fotosinteza se acumuleaza noi substante de rezerva in rizomi.

Inconvenientul metodei de epuizare este costul ridicat datorita numeroaselor treceri cu agregatele de lucru si eventuale influente negative asupra degradarii structurii si compactarii solului.

Fertilizarea organica determina cresterea viguroasa a plantelor de cultura care stanjenesc buruienile ce rasar mai tarziu. Dar pentru aceasta este necesara distrugerea timpurie a buruienilor care sunt si ele stimulate de aplicarea ingrasamintelor. Gunoiul de grajd trebuie sa fie bine fermentat si sa se aplice, cu prioritate, la plantele prasitoare care-l valorifica foarte eficient. Aprovizionarea cu elemente nutritive se realizeaza prin toate cele trei componente naturale: gunoi, ingrasamant verde si compost. Aceasta este forma de nutritie cea mai armonioasa privind raportul de macro- si microlemente. Dintre prasitoare porumbul valorifica cel mai bine fertilizarea organica. Aceasta trebuie evitata la floarea soarelui care nu suporta aprovizionarea bogata cu azot si ca urmare este foarte sensibila la Sclerotinia sclerotiorum. Din cercetarile efectuate se constata ca la un raport NPK 1:2:2 existent in sol, atacul de Sclerotinia este de 10–15% si poate ajunge la 60–90% la un raport NPK de 2:1:1.

Prin fertilizarea organica activa si in special „hranirea prin sol” a plantelor, folosind elementele nutritive in forma lor insolubila in apa, se asigura dezvoltarea unei biocenoze active cu un „potential antipatogen” ridicat, la care antagonismul microbiologic devine un factor important de protectie. Folosirea ingrasamintelor verzii poate contribui chiar direct la combaterea daunatorilor. Astfel, după lupinul incorporat ca ingrasamant verde, rizoctonioza cartofului este limitata de speciile de Trichotecium, dezvoltate pe plantele de lupin descompuse in sol.

Folosirea amendamentelor determina disparitia buruienilor acidofile (Equisetum arvense, Spergula arvensis, Polygonum convulvulus, Raphanus raphanistrum, Ranunculus arvensis, Rumex acetosella etc.) de pe solurile cu reactie acida sau a buruienilor specifice solurilor halomorfe (Salicornia herbaceea, Salsola soda, Salsola kali, Artemisia sp., Statice gmelini etc.). Prin schimbarea reactiei solului speciile respective nu se mai pot dezvolta si mor. Necombatute, aceste buruieni s-ar inmulti foarte mult si din cauza lipsei de concurenta din partea plantelor de cultura care nu suporta aciditatea sau alcalinitatea.

Semanatul rational presupune asigurarea unei desimi optime, efectuarea acestei lucrari la timpul potrivit (in epoca optima si imediat dupa pregatirea patului germinativ), intr-un pat germinativ pregatit in mod corespunzator. Ultima lucrare de pregatire a patului germinativ trebuie sa fie executata in ziua sau preziua semanatului. Daca s-ar face mai devreme, cu 1–2 saptamani inainte de semanat, sau chiar cu cateva zile, buruienile ar rasari mai repede si ar castiga avans in vegetatie.

O desime mai mare, catre limita maxima recomandata pentru specia, soiul sau hibridul cultivat, împiedică dezvoltarea buruienilor. Daca desimea este mica, buruienile invadeaza repede cultura si mai ales golurile din ea. De pilda, costreiul si romanita, in zona colinara, sunt buruieni care „sanctioneaza” imediat golurile din lanurile de paioase.

Desimea prea mare la floarea soarelui, peste 60–65 mii plante/ha determina o crestere a gradului de infestare cu Sclerotinia sclerotiorum. In schimb la desimi mai mici de optim, adica sub 50 mii plante/ha, gradul de infestare este mult diminuat. Aceasta se explica prin faptul ca inmultindu-se asexuat, sclerotii din sol dupa infestarea primelor tulpini si dezvoltand primii micelii pe tulpinile florii soarelui, transmiterea acestora de la o planta la alta este mult mai rapida la desimi mari. Asa se explica ca boala apare in lot sub forma unei pete ovale prelungite de-a lungul randului. Infestarea este mai rapida in interiorul randului. Sclerotinia se inmulteste si sexuat dezvoltand apoteci, in care se formeaza o multitudine de ascomicete cu ascospori. Un sclerotiu poate forma 2–3 apoteci, trimitand in aer 1,5–3 milioane de ascospori. Germinatia sexuata este favorizata de o umiditate ridicata si de luminozitate scazuta, timp de 5–7 zile. Daca sclerotii de la adancimea de 2–15 mm cresc spre suprafata solului si sunt atacati de razele solare sunt distrusi inaintea dezvoltarii apotecii. Tolereaza numai lumina slaba si disipata. Infestarea in relatie cu desimea este explicata astfel si din acest punct de vedere, deoarece intr-un lan cu 60–70 mii plante/ha umbrirea este mult mai mare decat intr-un lan cu 50 mii plante/ha.

La cultura de grau semanata prea devreme fainarea poate sa apara inca din toamna, iar pagubele produse sunt mult mai mari. Culturile de toamna semanate prea tarziu vor avea in general daune mai importante din cauza vicisitudinilor iernii.

In cazul plantelor de primvara semanatul prea devreme duce la o rasarire prea lenta si la cresterea pericolului de aparitie a bolilor. Asadar, semanatul trebuie inceput in epoca optima si terminat intr-un timp cat mai scurt posibil.

Semanatul timpuriu, in cadrul epocii optime, poate avea avantaje pentru unele culturi. Astfel floarea-soarelui se coace inaintea ploilor de vara si se evita putregaiurile calatidiului, iar la ceapa de arpagic se evita mana cepei de la sfarsitul verii.

In primaverile mai racoroase si mai ploioase, culturile semanate prea devreme rasar mai greu si sunt imburuienate pentru ca buruienile cu germinatie primavara timpurie vor invada terenul inaintea plantelor cultivate. Dimpotriva, daca se seamana catre sfarsitul epocii optime, plantele de cultura rasar mai repede, pun stapanire pe teren si lupta mai bine cu buruienile. Totusi fermierul trebuie sa urmareasca cu atentie conditiile pedoclimatice locale si sa adopte cele mai bune practici in functie de toti factorii care influenteaza procesul de productie agricola.


Conf. dr. ing. Teodor Rusu

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca

www.bioterra.org.ro

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

07-03-2024 Plante

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

Dupa o iarna marcata de precipitatii sub nivelul normal si conditii de ger in diferite zone ale tarii, fermierii din Romania se confrunta cu provocarile noului sezon de primvara. In timp ce in Centrul si Vestul tarii, fermierii se bucura de o aprovizionare adecvata cu resurse de apa in sol, lunile de iarna cu precipitatii foarte scazute si a temperaturilor neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, dar cu aparitia conditiilor de inghet brusc au afectat semnificativ culturile din alte regiun... Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>