Cereale

Hibrizi noi de porumb Dekalb

Hibrizi noi de porumb Dekalb 2017Pentru 2017, producatorul de porumb Dekalb, vine cu o oferta noua formata din trei hibrizi recomandati tuturor fermierilor din Romania:

Citeşte mai departe...

Tratamente la cerealele paioase in 2017

Tratamente de la semanat si pana la recoltare la cerealele paioase oferite de Syngenta in 2017Programul tehnologic la cereale paioase, pe anul 2017 oferit de Syngenta Romania (de la semanat si pana la recoltare):

Citeşte mai departe...

Hibrizi de porumb specializati pentru recolte profitabile si sigure

Semintele de porumb Biocrop - Hibrizi de porumb specializati pentru recolte profitabile si sigureCultivat ca planta alimentara, industriala si furajera, porumbul realizeaza cea mai mare productie totala de pe mapamond. Prin usurinta cu care este produs, recoltat si depozitat, a devenit de-a lungul timpului un reper in agricultura mondiala, inclusiv in Romania. Astfel, in 2016 ne-am situat pe locul I in Uniunea Europeana la suprafata cultivata cu porumb si floarea soarelui, cu 25% din total, si ocupam a doua pozitie in topul celor mai mari producatori de porumb recoltat in boabe intre economiile UE, dupa Franta.

Citeşte mai departe...

Soiuri de grau de toamna pentru agricultura performanta

Seminte Grau Toamna Biocrop - Soiuri de Grau de Toamna, grau de panificatieGraul face parte din categoria cerealelor paioase si are o importanta deosebita la nivel mondial, in special datorita ponderii in alimentatia oamenilor. Pe plan local reprezinta de asemenea cultura agricola cu cea mai mare suprafata cultivata (peste 2 mil. hectare insamantate), inregistrand o productie in crestere (in 2016 peste 8,4 milioane de tone, cu 7% mai mult fata de anul anterior).

Citeşte mai departe...

Productia si comertul mondial de orez

Productia si comertul mondial de orezOrezul alaturi de grau este cea mai importanta cultura alimentara din lume, iar tarile din Asia il consuma zilnic cu carnea de pui si legume. Aliment de baza, orezul este bogat in fibre, seleniu, este fara colesterol, sanatos pentru inima, previne cancerul, este folosit in diete pentru pierderea in greutate, stabilizeaza tensiunea arteriala si ofera un nivel ridicat de energie pentru organism.

Citeşte mai departe...

Semanatul graului de toamna

Semanat grau de toamna - soiuri de grau de toamnaPentru a asigura o rasarire uniforma si o iernare corespunzatoare a plantelor se recomanda semanatul graului intr-un interval de 10-15 zile. Este necesar ca de la semanat si pana la inghet sa se realizeze o suma de 500-550 grade C, pentru a se asigura infratirea plantelor si pregatirea lor pentru iernare. Soiurile de grau omologate a se insamanta in tara noastra sunt:

Citeşte mai departe...

Productia si comertul mondial de grau

Cultivarea graului - Productia si comertul mondial de grauGraul este cea mai cultiva planta din lume si timp de 8000 de ani a fost alimentul de baza pentru marile civilizatii ale Europei, Asiei de Vest si Africii de Nord. Tarile din Europa de Vest au cele mai mari productii de grau din lume, respectiv peste 6 tone/ha. Olanda detine recordul de 8,6 tone/ha, urmata indeaproape de Regatul Unit cu o medie de 7,5 tone/ha.

Citeşte mai departe...

Semanatul triticalelor de toamna

Semanat triticale de toamnaEpoca de semanat a culturii de triticale este intre 20 septembrie si 10 octombrie. In zonele din nord vestul tarii (judetele Bihor si Satu-Mare) cele mai mari productii au fost realizate la culturile semanate dupa data de 5 octombrie. In nord-vestul Moldovei si in zonele colinare din Transilvania epoca optima de semanat este intre 20-25 septembrie.

Citeşte mai departe...

Seminte de cereale de calitate superioara pentru campania de toamna 2016

Oferta de vanzare seminte de cereale de toamna - soiuri de grau orz orzoaica triticale ovaz - toamna 2016Institutele si statiunile de cercetare – dezvoltare agricola din tara, ofera spre vanzare pentru campania de toamna 2016, seminte de cereale (grau, orz, orzoaica, triticale, ovaz) din categorii biologice superioare, din soiuri romanesti, cu indici superiori de calitate. Orice societate comerciala sau fermierii si producatorii agricoli interesati in achizitia de seminte, pentru infiintarea culturilor de toamna, pot apela direct unitatile respective.

Citeşte mai departe...

MADR: Graul romanesc indeplineste conditiile de calitate solicitate pe piata cerealelor

MADR - Graul romanesc indeplineste conditiile de calitateMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale precizeaza ca a luat la cunostinta problemele pe care un operator roman de pe piata graului le intampina in relatia comerciala directa cu importatorii din Egipt care au refuzat achizitionarea a 63.000 de tone de grau deja contractate.

Citeşte mai departe...

Semanatul la orzul si orzoaica de toamna

Semanat orz si orzoaica de toamnaSemanatul orzului si orzoaicei de toamna se efectueaza intr-un interval de 8-10 zile, astfel incat, de la data semanatului pana la venirea inghetului, suma gradelor de temperatura sa fie de 500-600 °C. Soiurile cele mai importante de orz si orzoaica sunt:

Citeşte mai departe...

Cerealele paioase: controlul buruienilor

Controlul buruienilor la Cerealele paioase - tratamente cu erbicide si motounelte de erbicidatFrecventa ploilor in preajma activitatilor de recoltare a cerealelor paioase favorizeaza dezvoltarea buruienilor si implicit, popularea solului cu seminte ale acestora. Neaplicarea tratamentului de control al buruienilor genereaza reduceri masive in productiile din culturile de primavara si totodata, la o utilizare ineficienta a apei existente in sol.

Citeşte mai departe...

Semanatul la secara

Cultivarea secarei - Semanat secaraIn conditii optime de umiditate, semanatul secarei incepe in jurul datei de 10 septembrie in nordul Romaniei. Secara se seamana mai devreme cu 15 zile decat graul si anume in perioada 10 - 25 septembrie in zonele mai nordice si in perioada 25 septembrie - 5 octombrie in jumatatea sudica a tarii.

Citeşte mai departe...

Efectele schimbarilor climatice asupra graului

Efectele schimbarilor climatice asupra cultivarii grauluiUn studiu recent realizat de Universitatea de Stat din Kansas constata ca, in urmatoarele decenii, cel putin un sfert din productia de grau a lumii se va pierde din cauza conditiilor meteorologice extreme datorate schimbarilor climatice.

Citeşte mai departe...

Seminte certificate de cereale paioase pentru culturi performante

Seminte cereale paioase Biocrop - Soiuri performante de grau orz si triticaleCerealele paioase sunt cultivate in toate zonele tarii si reprezinta o prioritate pentru agricultura romaneasca, ocupand suprafete intinse in fermele locale si avand o mare importanta pentru economia nationala. Sunt in acelasi timp culturi valoroase prin aportul semnificativ in nutritia oamenilor si a anumitor animale.

Citeşte mai departe...

Fertilizarea graului cu ingrasaminte simple si complexe

Fertilizare grau - ingrasaminte simple si complexeLa cultura graului trebuie sa gasim o formula ideala de combinare a ingrasamintelor complexe si simple conform planului de fertilizare, intocmit la nivel de ferma.

Citeşte mai departe...

Istoricul si importanta cultivarii porumbului

Istoricul si importanta cultivarii porumbuluiPentru lumea civilizata, povestea porumbului a inceput in 1492, cand oamenii lui Columb au descoperit aceasta noua cereala in Cuba. Se pare ca porumbul a ajuns, in Spania, cel mai tarziu la a doua expeditie a lui Columb. La inceput, porumbul a fost doar o curiozitate in gradinile din Europa, dar in curand a inceput sa fie recunoscuta ca o cultura alimentara valoroasa, in toata Franta, Italia, in toata Europa, dar si in sud-estul si nordul Africii.

Citeşte mai departe...

Folosirea ingrasamintelor organice la porumb

Folosirea ingrasamintelor organice la porumb - Fertilizarea cu gunoi de grajd la cultura porumbuluiImportanta ingrasamintelor organice este unanim recunoscuta, influentand favorabil cresterea productiei dar si retinerea apei in sol. Pe solurile sarace de tip brune de padure si podzoluri este necesara folosire gunoiului de grajd la cultura porumbului.

Citeşte mai departe...

Controlul buruienilor dupa recoltatul cerealelor paioase

tratamentul de control al buruienilor dupa recoltatul cerealelor paioasePloile din preajma recoltatului la cerealelor paioase, au favorizat dezvoltarea accentuata a tuturor speciilor de buruieni. O data cu cresterea buruienilor, se acumuleaza si o reserva semnificativa de seminte ale acestora in sol. Astazi, aplicarea erbicidelor totale pe miristi, a devenit o lucrare agricola importanta pentru fiecare fermier.

Citeşte mai departe...

Metode de conservare a cerealelor

Metode de conservare si depozitare a cerealelorIn functie de factorii fizici si chimici de microclimat s-au eleborat diverse metode de conservare a cerelelor.

Citeşte mai departe...

Recoltarea ovazului in doua faze

Recoltarea ovazului in doua fazeOvazul se coace neuniform si este mai sensibil la scuturare decat celelalte cereale. Pentru a se putea recolta cu combina in conditii bune, ovazul trebuie sa aiba tijele uscate, iar boabele sa fie la inceputul maturitatii depline, in acest caz semintele scuturate pe platforma ajung in combina si nu se pierd.

Citeşte mai departe...

Calitatea boabelor de porumb in functie de soi

Calitatea boabelor de porumb in functie de soiul si de hibridul de porumb folositPorumbul ocupa un loc insemnat in agricultura Romaniei, prin suprafetele mari insamantate, prin productiile realizate, precum si prin utilizarile multiple ale boabelor de porumb in alimentatie, industrie si hrana animalelor. Nivelul productiei si eficienta economica a culturilor de porumb sunt probleme de interes national si au dus la redirectionarea programelor de ameliorare spre modificarea continutului de amidon, proteina si ulei in boabe, precum si capacitatea de fermentare mai eficienta a acestora.

Citeşte mai departe...

Cei mai mari producatori de porumb

Cei mai mari producatori de porumb la nivel mondial si in RomaniaPorumbul este cultura care realizeaza ceea mai mare productie totala din lume, fiind prognozata a se produce in 2016, nivelul istoric de 1,028 miliarde de tone. Romania, are o productie de porumb prognozata la 9,3 milioane de tone in aceasta toamna si ocupa a doua pozitie in topul celor mai mari producatori de porumb la nivel mondial intre economiile UE, dupa Franta.

Citeşte mai departe...

Porumbul dulce in sere si solarii

Cultivare porumb dulce in sere si solariiPorumbul zaharat este una dintre culturile care se seamana pentru boabele sale in faza de lapte, cand contin cele mai multe calitati gustative si cand sunt cel mai bine asimilate de organism. Germinatia semintelor si rasarirea plantelor are loc intr-un timp scurt, daca temperatura se apropie de cea optima, astfel ca la temperatura de 21 grade Celsius, porumbul zaharat rasare dupa 5-6 zile de la semanat.

Citeşte mai departe...

Faina de grau utilizata in patiserie

Tipuri de Faina de grau utilizata in patiseriePrincipala materie prima utilizata in patiserie este faina de grau.

Citeşte mai departe...

Relatia intre ritmul de crestere si regimul termic la porumb

Zonarea hibrizilor de porumb - ritmul de crestere si regimul termic al porumbuluiRelatia intre ritmul de crestere a porumbului si regimul termic se exprima prin suma temperaturilor efective mai mari sau egal cu 10 grade C. Acest lucru este foarte important in cea ce priveste zonarea hibrizilor tinand cont de influenta temperaturilor medii din diferitele regiuni ale tarii in unele luni.

Citeşte mai departe...

Hibrizii timpurii trebuie folositi in zonele cu exces de umiditate

Hibrizi timpurii de porumb pentru zone cu exces de umiditateHibrizii timpurii prezinta importanta nu numai pentru zonele mai umede si racoroase ci si pentru zonele cu exces de umiditate, unde semanatul porumbului se face mai tarziu, abia dupa indepartarea umiditatii in exces.

Citeşte mai departe...

Intretinerea culturii de porumb

Lucrari de intretinere cultura de porumbTehnologia porumbului a suferit importante modificari in ceea ce priveste intretinerea culturii.

Citeşte mai departe...

Noi indrumari FAO de combatere a bolilor, daunatorilor si buruienilor la culturile de cereale

FAO - Combatere boli daunatori si buruieni la grau si cerealeMasurile preventive de combatere a bolilor, daunatorilor si buruienilor in culturile de cereale sunt tot mai importante in multe regiuni de pe glob. Un exemplu in acest sens sunt recoltele de grau care, in ultimii ani, au suferit pierderi semnificative in randament, in special sub rezerva de boli si daunatori, precum rugina galbena (Puccinia striiformis).

Citeşte mai departe...

Evaluarea productiei la cerealele de vara

Evaluare productie cereale de vara - grau secara orz orzoaica orezIncepand din a doua jumatate a lunii mai si pana in data de 10 iunie se face evaluarea productiei la grau, secara, orz, orzoaica de toamna si primavara, orez.

Citeşte mai departe...

Semanatul porumbului pentru masa verde

semanat porumb pentru masa verdePerioada de insamantari la porumb masa verde este intre 15 mai si 15 iunie. Porumbul pentru masa verde reprezinta o sursa de asigurare a nutritiei animalelor cu furaje suculente, mai ales in perioadele secetoase din lunile de vara - toamna.

Citeşte mai departe...

Gargarita frunzelor de Porumb sau Ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis)

Tratament combatere Gargarita frunzelor de Porumb - Ratisoara porumbului - gargarita porumbului - Tanymecus dilaticollisIn parcelele semanate cu Porumb, Floarea soarelui sau Sfecla, imediat dupa rasarirea culturilor, exista pericolul atacului de Gargarita frunzelor (sau gargarita porumbului - Tanymecus dilaticollis). Pentru prevenire si combatere se recomanda un tratament chimic pe toata suprafata, in parcele unde se depaseste o densitate de 5 adulti/m.p.

Citeşte mai departe...

Rolul zincului in cultura porumbului

Carenta de zinc porumb - Rolul zincului in cultura porumbuluiZincul este un microelement, ceea ce inseamna ca este utilizat de culturile agricole in cantitati mici. Cu toate acestea, zincul, este un element esential cresterii si dezvoltarii normale a culturilor, impactul carentei acestui element asupra cresterii plantelor si ulterior a productivitatii culturii de porumb este foarte mare. Dintre toate microelementele, carenta de zinc este cea mai adesea intalnita in cultura porumbului. Zincul de cele mai multe ori asigura sporuri de productie atunci cand este aplicat. Aceste sporuri de productie se inregistreaza pe solurile pe care se manifesta carenta vizibila sau/si latenta de zinc.

Citeşte mai departe...

Cultura de orez

Semanatul culturii de orezCultura de orez se insamnteaza cand in sol la adancimea de semanat se realizeaza 11-12 grade C, cu tendinta de crestere in zile urmatoare. Calendaristic, semanatul orezului incepe in doua decada a lui aprilie si se termina pana la 5 mai.

Citeşte mai departe...

40 de noi soiuri de sorg cu inflorire timpurie, ideale pentru cultivarea in zonele temperate

Soiuri noi de sorg pentru zone temperateSorgul este o planta rezistenta la seceta, care a fost cultivata timp de mii de ani. Multe soiuri ale acestei culturi au fost cultivate in zone tropicale si temperate, inclusiv India, China si Australia. Aceasta cultura poate fi pascuta, poate fi taiata ca nutret verde sau siloz. Cercetatorii au lansat recent 40 de soiuri de sorg timpuriu pentru a fi utilizate in zonele mai reci, temperate.

Citeşte mai departe...

Noutati

Hibrizi noi de porumb Dekalb

14-01-2017 Porumb

Hibrizi noi de porumb Dekalb

Pentru 2017, producatorul de porumb Dekalb, vine cu o oferta noua formata din trei hibrizi recomandati tuturor fermierilor din Romania: Mai multe>>

Tratamente la cerealele paioase in 2017

13-01-2017 Cereale

Tratamente la cerealele paioase in 2017

Programul tehnologic la cereale paioase, pe anul 2017 oferit de Syngenta Romania (de la semanat si pana la recoltare): Mai multe>>

Hibrizi de porumb specializati pentru recolte profitabile si sigure

23-11-2016 Porumb

Hibrizi de porumb specializati pentru recolte profitabile si sigure

Cultivat ca planta alimentara, industriala si furajera, porumbul realizeaza cea mai mare productie totala de pe mapamond. Prin usurinta cu care este produs, recoltat si depozitat, a devenit de-a lungul timpului un reper in agricultura mondiala, inclusiv in Romania. Astfel, in 2016 ne-am situat pe locul I in Uniunea Europeana la suprafata cultivata cu porumb si floarea soarelui, cu 25% din total, si ocupam a doua pozitie in topul celor mai mari producatori de porumb recoltat in boabe intre econom... Mai multe>>

Soiuri de grau de toamna pentru agricultura performanta

15-10-2016 Grau

Soiuri de grau de toamna pentru agricultura performanta

Graul face parte din categoria cerealelor paioase si are o importanta deosebita la nivel mondial, in special datorita ponderii in alimentatia oamenilor. Pe plan local reprezinta de asemenea cultura agricola cu cea mai mare suprafata cultivata (peste 2 mil. hectare insamantate), inregistrand o productie in crestere (in 2016 peste 8,4 milioane de tone, cu 7% mai mult fata de anul anterior). Mai multe>>

Productia si comertul mondial de orez

14-10-2016 Cereale

Productia si comertul mondial de orez

Orezul alaturi de grau este cea mai importanta cultura alimentara din lume, iar tarile din Asia il consuma zilnic cu carnea de pui si legume. Aliment de baza, orezul este bogat in fibre, seleniu, este fara colesterol, sanatos pentru inima, previne cancerul, este folosit in diete pentru pierderea in greutate, stabilizeaza tensiunea arteriala si ofera un nivel ridicat de energie pentru organism. Mai multe>>

Semanatul graului de toamna

22-09-2016 Grau

Semanatul graului de toamna

Pentru a asigura o rasarire uniforma si o iernare corespunzatoare a plantelor se recomanda semanatul graului intr-un interval de 10-15 zile. Este necesar ca de la semanat si pana la inghet sa se realizeze o suma de 500-550 grade C, pentru a se asigura infratirea plantelor si pregatirea lor pentru iernare. Soiurile de grau omologate a se insamanta in tara noastra sunt: Mai multe>>

Productia si comertul mondial de grau

21-09-2016 Grau

Productia si comertul mondial de grau

Graul este cea mai cultiva planta din lume si timp de 8000 de ani a fost alimentul de baza pentru marile civilizatii ale Europei, Asiei de Vest si Africii de Nord. Tarile din Europa de Vest au cele mai mari productii de grau din lume, respectiv peste 6 tone/ha. Olanda detine recordul de 8,6 tone/ha, urmata indeaproape de Regatul Unit cu o medie de 7,5 tone/ha. Mai multe>>

Semanatul triticalelor de toamna

19-09-2016 Cereale

Semanatul triticalelor de toamna

Epoca de semanat a culturii de triticale este intre 20 septembrie si 10 octombrie. In zonele din nord vestul tarii (judetele Bihor si Satu-Mare) cele mai mari productii au fost realizate la culturile semanate dupa data de 5 octombrie. In nord-vestul Moldovei si in zonele colinare din Transilvania epoca optima de semanat este intre 20-25 septembrie. Mai multe>>

Seminte de cereale de calitate superioara pentru campania de toamna 2016

12-09-2016 Cereale

Seminte de cereale de calitate superioara pentru campania de toamna 2016

Institutele si statiunile de cercetare – dezvoltare agricola din tara, ofera spre vanzare pentru campania de toamna 2016, seminte de cereale (grau, orz, orzoaica, triticale, ovaz) din categorii biologice superioare, din soiuri romanesti, cu indici superiori de calitate. Orice societate comerciala sau fermierii si producatorii agricoli interesati in achizitia de seminte, pentru infiintarea culturilor de toamna, pot apela direct unitatile respective. Mai multe>>

MADR: Graul romanesc indeplineste conditiile de calitate solicitate pe piata cerealelor

09-09-2016 Grau

MADR: Graul romanesc indeplineste conditiile de calitate solicitate pe piata cerealelor

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale precizeaza ca a luat la cunostinta problemele pe care un operator roman de pe piata graului le intampina in relatia comerciala directa cu importatorii din Egipt care au refuzat achizitionarea a 63.000 de tone de grau deja contractate. Mai multe>>

Semanatul la orzul si orzoaica de toamna

06-09-2016 Cereale

Semanatul la orzul si orzoaica de toamna

Semanatul orzului si orzoaicei de toamna se efectueaza intr-un interval de 8-10 zile, astfel incat, de la data semanatului pana la venirea inghetului, suma gradelor de temperatura sa fie de 500-600 °C. Soiurile cele mai importante de orz si orzoaica sunt: Mai multe>>