Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

Lista ciuperci comestibile si otravitoare toxice necomestibile din flora spontana a RomanieiCiupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii. In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana.


In general, ciuperca este formata dintr-o structura ramificata, de obicei ascunsa in substrat, numita miceliu. Acesta este alcatuit din filamente numite hife, cu ajutorul carora ciuperca absoarbe substantele hranitoare din substratul pe care creste. In cazul speciilor numite macromicete, in anumite conditii, din miceliu se formeaza structuri specifice, macroscopice, numite corpuri de fructificatie (sporofori). In general, acestea ies la suprafata substratului si produc sporii (celule specializate prin care se inmultesc fungii). Din sporii ajunsi pe un substrat potrivit, se formeaza miceliul, iar din acesta se formeaza periodic corpuri de fructificatie.

Ceea ce numim in mod obisnuit „ciuperca” este, asadar, corpul de fructificatie al unor fungi macroscopici, vizibil la suprafata substratului. Acest corp de fructificatie poate fi, in functie de specie, de diferite forme, culori si marimi.

Lista ciuperci comestibile si otravitoare toxice necomestibile din Romania

 

Lista ciupercilor comestibile din flora spontana a Romaniei

Poza Denumirea stiintifica Denumirea / denumirile populare Observatii
Agaricus arvensis Agaricus arvensis ciuperca de camp, ciuperca oilor / horse mushroom Se poate confunda cu A. xanthodermus. Saprofita in pasuni sau paduri.
Agaricus augustus Agaricus augustus /agaric imperial, the prince, prataiolo maiestoso Saprofita in paduri de foioase si rasinoase.
Agaricus Bisporus Agaricus bisporus ciuperca de cultura, sampinion / champignon Are varietati de cultura. Se poate confunda cu A. xanthodermus. este spontana? Saprofita in terenuri innierbate.
Agaricus campestris Agaricus campestris ciuperca de balegar, sampinion, champignon / rose des pres, field mushroom Se poate confunda cu A. xanthodermus (la persoane sensibile poate produce probleme gastrointestinale). Saprotrofa in terenuri innierbate. Palaria uneori maronie se poate confunda cu Amanita Phalloides - Buretele viperei, care este otravitoare.
Agaricus bitorquis Agarius bitorquis /spring agaric Se poate confunda cu A. xanthodermus. Saprofita in terenuri innierbate.
Agarius silvatica Agarius silvatica ciuperca de padure / wood mushroom Saprofita in paduri. La ciupercile tinere, palaria se poate confunda cu palaria amanitelor otravitoare.
Albatrellus confluens Albatrellus confluens ciuciulean de toamna, galbinea, galbinele, roine In paduri de rasinoase si amestec cu foioase.
Albatrellus-ovinus-2 Albatrellus ovinus buretele oilor / fungo del pane In paduri de rasinoase si amestec cu foioase.
Amanita caesarea Amanita caesarea buretele domnesc, craita / Cesar Se poate confunda cu A. muscaria. In paduri diverse (micoritica).
amanita-rubescens-2 Amanita rubescens buretele domnesc, craita / blusher, l'Amanite rougissante, tignosa vinata Se poate confunda cu A. pantherina (toxica). In paduri diverse de foioase si rasinoase (micoritica).
Amanita vaginata Amanita vaginata burete / grisette Se poate confunda cu alte amanite. In paduri diverse (micoritica).
Armillaria mellea  Armillaria mellea sensu largo specie colectiva din care fac parte:

A. gallica (gheba de deal, gheba de gorun).

A. cepistipes (gheba de brad).

A. mellea sensu stricto (gheba de campie, gheba de stejar).

A. ostoyae (gheba de munte, gheba de brad).

ghebe, opintici / honey fungus, chiodino del miele Pentru persoanele neinstruite, speciile de Armillaria se pot confunda cu gheba pucioasa Hypholoma fasciculare (slab toxica) si alte specii inrudite ecologic si morfologic. Parazite si saprofite pe arbori, in paduri diverse.
Armillaria tabescens gheba fara inel  
Artomycea pyxidata ramurele / crown coral Saprofita pe resturi de lemn.
Auricularia auricula-judae urechea babei / Jew's ear, l'oreille de Judas, orecchio di Giuda, Mu-Err, Holzohr, Pinyin Este utilizata si pentru culturi artificiale. Are si proprietati medicinale.
Boletus (Xerocomus) subtomentosus buza caprei / suede bolete In paduri (micoritica).
Boletus aereus Boletus aereus hrib negru, pitarca, pitoanca / porcini negro, cep In paduri de foioase (micoritica).
Boletus appendiculatus hrib de stejar / butter bolete. A In paduri de cvercinee (micoritica).
Boletus badius Boletus badius hribul murg  
Boletus edulis Boletus edulis hrib, manatarca, hrib cenusiu / porcini, cep In paduri de foioase si rasinoase (micoritica). Sub numele comun B. edulis se recoltau in trecut si speciile asemanatoare (B. aereus, B. reticulatus s.a.)
Boletus elegans Boletus elegans untoasa cu inel  
Boletus luridus Boletus luridus chitarca, pitarca  
Boletus luteus Boletus luteus pita vacii, turta vacii / bolet jaune, pinarello, pinarolo, slippery Jack In paduri de foioase si rasinoase (micoritica).
Boletus pinicola Boletus pinophilus (B. pinicola) hrib de pin / pinicola, porcino dei pini, pinewood king bolete In paduri de pin (micoritica).
Boletus reticulatus Boletus reticulatus (B. aestivalis) manatarca, hrib / summer cep, ceppatello, estatino In paduri (micoritica).
Boletus scaber Boletus scaber chitarca, burete de mesteacan, burete calugaresc  
Boletus subtomentosus Boletus subtomentosus buza caprei  
Calocybe gambosa (Tricholoma georgii) burete de spin, burete de mai / St. George's mushroom, prugnolo In paduri (micoritica).
Calvatia gigantea (Langermannia) rasuflatoarea pamantului / Giant puffball Saprotrofa pe terenuri innierbate.
Cantharellus cibarius Cantharellus cibarius galbiori / chanterelle, girolle. In paduri de foioase si rasinoase (micoritica).
Cantharellus cinereus trambita mortilor / girolle cendree In paduri (micoritica).
Choiromyces meandriformis trufa porceasca Se recolteaza in perioada 1 iulie-30 octombrie.
Chroogomphus rutilus /Kuperrote GelbfuB, bec de perdiu Micoritica in paduri.
Clavaria aurea Clavaria aurea laba ursului, togmagiorii  
Clavaria botrytis Clavaria botrytis buretii creti, creasta cocosului, ramurelele  
Clavariadelphus truncatus ramurele / club coral Saprofita pe resturi de lemn.
Clavulina coralloides bureti de conopide, ramurele / white coral fungus Saprofita pe resturi de lemn.
Clitocybe (Agrocybe) aegerita /piopparello, velvet pioppini, black poplar mushroom, Yanagi-matsutake Are si proprietati medicinale. Se cultiva. Saprofita pe lemn de plop.
Clitopilus prunulus nicorete / prugnolo, the millar, sweetbread mushroom Se poate confunda cu alte specii albe toxice (Clitocybe candicans, C. cerussata, Entoloma sinuatum). Saprofita in pasuni si paduri diverse.
Coprinus comatus Coprinus comatus buretele cu peruca, buretele de cerneala / ink mushroom Conservarea (congelare) urgenta este indicata. Saprofita in terenuri innierbate.
Cortinarius caperatus /gypsy mushroom, aperata, Reifpilz Zigeuner Micoritica in paduri.
Cortinarius glaucopus /phlegmacium Micoritica in paduri.
Cortinarius praestans /goliath webcap, Schleiereule Micoritica in paduri.
Craterellus cornucopioides trambita piticilor / black chanterelle, black trumpet In paduri de fag (micoritica). Si urmatoarele specii de Cantharellus se recolteaza impreuna cu C. cibarius.
Craterellus tubaeformis galbiori / funell chanterelle In paduri (micoritica).
Cuphophyllus niveus (Hygrocybe nivea)   Se poate confunda cu alte specii toxice. In paduri (micoritica).
Fistulina hepatica pastrav de stejar, limba boului / foie de bceuf, beefsteak tongue, Kanzou-take Propusa pt. Lista rosie EU din cauza taierii masive a arboretelor de cvercinee. La noi, este frecventa pe cioate si radacini in parchete, arborete regenerate din lastari, arboretele batrane sau afectate de uscare.
Flammulina velutipes / Enokitake Are varietati de cultura. Are si proprietati medicinale. Parazita si saprofita in paduri diverse.
Fomes fomentarius iasca de fag / tinder conk Saprotrofa (+parazita) pe lemn de fag. Actiune antimicrobiana.
Ganoderma applanatum iasca / artist's bracket, Flache Lackporling Saprotrofa (+parazita) pe fag si alte foioase. Se cultiva.
Ganoderma lucidum lingrita zanelor / reishi, lingzi, ling chih, shiny polyporus, Glanzende Lackporling Saprotrofa (+parazita) pe radacini si cioate de foioase diverse. Se cultiva.
Gomphidius glutinosus /slimy spike-cap, GroBe Schmierling Micoritica in paduri. Pielita mucilaginoasa se spala bine sau se inlatura.
Grifola frondosa bureti calugaresti / hen-of-the-woods, Maitake Comestibila, apreciata. Saprotrofa (+parazita) pe foioase. Actiune: Maitake D-fraction are proprietati anticancer, efect hipoglicemic, antioxidant etc.
Gyroporus cyanescens hrib albastrit / boleto blu, bolet bleuissant, bluing bolete In paduri de foioase (micoritica).
Hydnum repandum flocosei, burete tepos / sweet tooth, pied-de-mouton A In paduri de foioase si amestec cu rasinoase (micoritica).
Hygrocybe virginea /snowy waxcap Se poate confunda cu alte specii toxice albe. In paduri (micoritica).
Hygrophorus chrysodon /Goldzahn-Schneckling A In paduri (simbionta).
Hygrophorus penarius /lardaiolo bianco In paduri (simbionta).
Hygrophorus poetarum /hygrophore des poetes, Isabellrotliche Schneckling In paduri (simbionta).
Imleria badia (Boletus badius) hrib murg / bay bolete, bolete bai Are si proprietati medicinale. In paduri (micoritica).
Lactarius deliciosus  Lactarius deliciosus rascovul, buretii dulci, painea padurii, rascovii de brad / Safron milk-cup, rude, sanguinaccio Micoritica in paduri de brad. Sub numele comun L. deliciosus se recoltau in trecut si ceilalti rascovi (L. deterrimus, L. sanguifluus, L. semisanguifluus, L. salmonicolor)
Lactarius deterrimus rascov de molid / Fichten-Reizker, false saffron milkcap Micoritica in paduri de molid.
Lactarius piperatus Lactarius piperatus iutarii, buretii iuti, buretele laptos  
Lactarius salmonicolor rascov de brad si fag / Lachs-Reizker Micoritica in paduri de brad si fag. Are si proprietati medicinale.
Lactarius sanguifluus rascov de pin / Weinrote Kiefern-Reizker, bloody milk-cup Micoritica in paduri de pin.
Lactarius semisanguifluus (L. vinosus) rascov Micoritica in paduri de rasinoase.
Lactarius volemus Lactarius volemus laptuca dulce, burete dulce, buretele rosu, rascov laptos Micoritica in paduri de foioase si rasinoase.
Lactifluus (Lactarius) piperatus iutari, bureti iuti, burete laptos / peppery milk-cap, Langstielige Pfeffer-Milchling Micoritica in paduri de foioase Se consuma dupa preparare corespunzatoare.
Laetiporus sulphureus iasca galbena a foioselor / crab-of-the-woods Comestibila. Saprotrofa sau parazita pe lemn de foioase. Actiune hemolitica.
Laetiporus sulphureus iasca galbena a foioselor / bracket fungus, crab-of-the-woods Are si proprietati medicinale. Saprofita sau parazita pe foioase.
Leccinum auranticum hrib de plop, pitarcuta / porcinello rosso, red-capped scaber stalk In paduri de plop (micoritica).
Leccinum duriusculum chitarca de plop / Pappelrohrling In paduri de plop (micoritica).
Leccinum griseum (L. carpini) hrib de carpen / bolet raboteux. In paduri de carpen (micoritica).
Leccinum scabrum (Boletus scaber) chitarca, burete de mesteacan, burete calugaresc / porcinello grigio, rough-stemmed bolete, scaber stalk, brown birch bolete In paduri de mesteacan (micoritica).
Lenzites betulina /birch mazegill  
Lepiota naucina Lepiota naucina buretele alb al porumbeilor Ciupercile tinere se pot confunda cu amanitele albe otravitoare.
Lepiota procera Lepiota procera palaria sarpelui, buretele serpesc, parasolul  
Lepista (Tricholoma) irina /flowery blewit Saprofita in paduri diverse.
Lepista nuda nicorete vanat / wood blewit Saprofita in paduri diverse.
Lepista sordida /lepiste sordide Saprofita in paduri diverse.
Leucopaxillus gigantheus /giant leucopax Saprofita in pasuni si paduri diverse.
Macrolepiota excoriata palaria sarpelui, burete serpesc, piciorul caprioarei / shagy parasol Ex. incomplet dezvoltate se pot confunda cu amanite. Saprofita in paduri diverse.
Macrolepiota mastoidea palaria sarpelui, burete serpesc, piciorul caprioarei / shagy parasol Ex. incomplet dezvoltate se pot confunda cu amanite. Saprofita in paduri diverse.
Macrolepiota procera palaria sarpelui, burete serpesc, parasol, piciorul caprioarei / parasol Ex. incomplet dezvoltate se pot confunda cu specii de Amanita sau Lepiota. Saprofita in paduri diverse. Sub numele comun M. procera se recoltau in trecut si celelelte specii de palaria sarpelui (M. mastoidea, M. excoriata, M. rhacodes etc.)
Macrolepiota rhacodes palaria sarpelui, burete serpesc, parasol, piciorul caprioarei / shagy parasol Ex. incomplet dezvoltate se pot confunda cu amanite. Se consuma doar dupa preparare (fierbere).
Marasmius oreades Marasmius oreades bureti de roua, bureti de pajiste, bureciori Se poate confunda cu alte specii mici maronii. Saprofita in pasuni.
Morchella conica Morchella conica zbarciogi In paduri (micoritica).
Morchella esculenta Morchella esculenta (M. vulgaris) ciuciulete, pupi / true morel Comestibila. Are si valoare medicinala. In paduri, pasuni, livezi. diverse.
Oudemansiella mucida /porcelain fungus Unele surse o considera comestibila dupa pregatire. Proprietati antibiotice si antifungice.
Pheolepiota aurea /golden bootleg  
Piptoporus betulinus vacalie de mesteacan / birch bracket, razor strop Comestibila dar cu gust amarui
Pleurotus citrinopileatus (P. cornucopiae) pastrav / golden oyster mushroom, pleurote du panicaut Are varietati de cultura. Saprofita sau parazita pe foioase.
Pleurotus eryngii pastrav / king trumpet mushroom Are varietati de cultura. Saprofita sau parazita pe foioase.
Pleurotus ostreatus Pleurotus ostreatus pastrav de fag, burete de fag, buretele negru de fag, negrisori / oyster mushroom, Pleurote en huitre Are si proprietati medicinale. Are varietati de cultura. Saprofita sau parazita pe foioase.
Pleurotus pulmonarius pastrav Are varietati de cultura. Are si proprietati medicinale. Saprofita sau parazita pe foioase.
Pluteus cervinus (P. atricapillus) /deer shield, bootleg, fawn mushroom Saprotrofa pe lemn de foioase sau conifere.
Polyporus squamosus  Polyporus squamosus pastrav, pastrav de nuc, pastrav de ulm / Dryad's saddle Are si proprietati medicinale. Saprofita sau parazita pe foioase.
Polyporus umbellatus (Grifola umbellata) bureti calugaresti / zu ling, umbrella-like polypore Comestibila. Actiune: anti-canceroase, cresterea imunitatii, in protectia ficatului (hepatite cronice)
Ramaria aurea laba ursului, togmagiori / Goldgelbe Koralle Nu se consuma cruda. Saprofita pe resturi de lemn.
Ramaria botrytis bureti creti, creasta cocosului, ramurele / coral fungus, Clavaire chou-fleur, Rotliche Koralle Are si proprietati medicinale. Se poate confunda cu R. formosa (laxativa). Saprofita pe resturi de lemn.
Ramaria flava ramurele / coral fungus Are si proprietati medicinale. Se poate confunda cu R. formosa. Saprofita pe resturi de lemn.
Rhodocybe gemina (R. truncata) Rhodocybe tronque, Wurzige oder Fleischrotliche Tellerling Saprofita in paduri diverse.
Russula alutacea Russula alutacea painisoara / Glanzende Ledertaubing Micoritica in paduri diverse.
Russula aurata Russula aurea (R. aurata) hulubita, vinetelele / colombina dorata, gilded brittlegill Micoritica in paduri.
Russula cyanoxantha Russula cyanoxantha hulubita, vinetica porumbeilor / colombina magiore, Frauen-Taubling Micoritica in paduri de foioase si rasinoase.
Russula delica crantanei / colombina bianca, milk-white brittlegill, Gemeine WeiB-Taubling Micoritica in paduri diverse.
Russula heterophylla vinecior / colombina verde, colombina eterofila, greasy green brittlegill Micoritica in paduri de foioase si rasinoase.
Russula vesca Russula vesca painea pamantului, vinetica / the flirt, Fleischrote Speise-Taubling Micoritica in paduri de foioase. Persoanele neinstruite o pot confunda cu Amanita phaloides (buretele viperei, care are inel, volva si palarie cu forma convexa usor de observat!).
Russula virescens Russula virescens oita, vinetica pestrita / colombina verde, Rossela verde, green brittlegill Micoritica in paduri de foioase. Persoanele neinstruite o pot confunda cu Amanita phaloides.
Schizophyllum commune urechiuse / split gill Unele colectivitati (India) o consuma intens cand e tanara. Saprofita si parazita pe foioase si rasinoase. Se cultiva. Are proprietati anticancer.
Scutiger pes-caprae buretele caprelor / piede di capra In paduri de rasinoase si amestec cu foioase.
Suillus granulatus pitoasca de pin / bolet granule, dotted-stalk Suillus In paduri de pin (micoritica).
Suillus grevillei (Boletus elegans) untoasa cu inel, hrib de zada / larch bolete, laricino In paduri de foioase (micoritica).
Trametes versicolor burete future / Turkey tail, Schmetterlingsporling Comestibila dar lemnoasa. Saprotrofa pe lemn de rasinoase si foioase.
Tricholoma columbetta /dove-coloured Tricholoma Se poate confunda cu T. album (necomestibila). In paduri (micoritica).
Tricholoma georgii Tricholoma georgii buretele de mai, buretele de spin  
Tricholoma orirubens /blushing Tricholoma, Rotende Erd-Ritterling In paduri (micoritica).
Tricholoma portentosum Tricholoma portentosum /charbonnier In paduri (micoritica).
Tricholoma terreum /morette In paduri de foioase (micoritica).
Tuber (aestivum var.) uncinatum trufa de toamna, trufa de Burgundia / truffe de Bourgogne D.p.d.v. genetic nu s-a dovedit ca difera de T. aestivum. In paduri de foioase (micoritica).
Tuber aestivum trufa neagra de vara, trufa varatica / truffe noir, summer truffle, tartufi, Scorzone In paduri de foioase (micoritica). Se recolteaza in perioada 1 iunie-15 septembrie.
Tuber borchii trufa alburie, trufa de primavara / whitish truffle, Bianchetto In paduri de foioase (micoritica). Se recolteaza in perioada 1 februarie-30 aprilie.
Tuber brumale trufa de iarna / tartufo nero invernale, trifola nera In paduri de foioase (micoritica). Se recolteaza in perioada 1 decembrie-15 martie.
Tuber macrosporum trufa cu spori mari, trufa usturoiata / smooth black truffle, tartufo nero liscio In paduri de foioase (micoritica). Se recolteaza in perioada 1 septembrie-1 decembrie.
Tuber magnatum Tuber magnatum trufa alba, trufa de toamna / truffe blanche, white truffle In paduri de foioase (micoritica). Se recolteaza in perioada 1 octombrie-15 decembrie.
Tuber melanosporum Tuber melanosporum trufa neagra, perla neagra  
Tuber mesentericum trufa incretita / truffe de Lorrain, Bagnoli truffle In paduri de foioase (micoritica). Se recolteaza in perioada 1 septembrie-1 decembrie.
Tuber uncinatum trufa de toamna Se recolteaza in perioada 15 septembrie-15 decembrie.
Volvariella bombycina / silky sheath, silky rosegill, Wollige Scheidling Saprofita sau necrotrofa pe foioase.
Volvariella volvacea / paddy straw mushroom, Dunkelstreifige Are si proprietati medicinale. Se cultiva in Asia. Saprofita sau necrotrofa pe foioase si rasinoase.

 

 

ATENTIE! Unele specii de ciuperci sunt comestibile, altele sunt foarte toxice. Printre hribi, de exemplu, exista specii bune de mancat si altele otravitoare. Nu consumati ciuperci culese din natura decat daca sunteti siguri ca le-ati identificat corect, de preferat cu ajutorul unei persoane care cunoaste foarte bine ciupercile.

 

Lista principalelor ciuperci otravitoare, toxice sau nerecomandate pentru consum

Poza Denumirea stiintifica Denumirea / denumirile populare
 Agaricus xanthodermus Agaricus xanthodermus champignonul oilor
 Amanita citrina Amanita citrina buretele de lamaie
 Amanita muscaria Amanita muscaria buretele mustelor
 Amanita panterina Amanita panterina burete pestrit, buretele pantera
 Amanita phalloides Amanita phalloides buretele viperei, ciuperca alba
 Amanita porphyria Amanita porphyria buretele tomnatic
 Amanita regalis Amanita regalis  
 Amanita verna Amanita verna buretele primavaratic, ingerul distrugator
 Amanita virosa Amanita virosa buretele tomnatic
 Boletus luridus Boletus luridus hribul mistretului
 Boletus satanas Lenz Boletus satanas Lenz hrib tiganesc
 Calvatia utriformis Calvatia utriformis buretele iepurilor
 Clitocybe candicans Clitocybe candicans  
 Clitocybe cerussata Clitocybe cerussata  
 Clitocybe dealbata Clitocybe dealbata palnioara de fildes, nicoretii
 Clitocybe nebularis Clitocybe nebularis cenusareasa
 Clitocybe phyllophila Clitocybe phyllophila  
 Clitocybe rivulosa Clitocybe rivulosa buretele fals, palnioara ondulata, ciuperca naduselii
 Cortinarius cinnamomeus Cortinarius cinnamomeus buretii de mesteacan
 Cortinarius orellanus Cortinarius orellanus palaria nebunului
 Dermocybe sanguinea Dermocybe sanguinea  
 Entoloma lividum Entoloma lividum ciuperca pieptanusului
 Entoloma rhodopolium Entoloma rhodopolium  
 Genul Inocybe Genul Inocybe ciuperca plangatoare
 Gyromitra esculenta Gyromitra esculenta zbarciogul gras
 Gyromitra gigas Gyromitra gigas creier de vitel
 Hebeloma sinapizans Hebeloma sinapizans ciuperca plangatoare
 Hydnotria tulasnei Hydnotria tulasnei  
Hypholoma fasciculare   Hypholoma fasciculare gheba pucioasa
 Lactarius picinus Lactarius picinus  
 Lactarius scrobiculatus Lactarius scrobiculatus  
 Lactarius torminosus Lactarius torminosus buretii flocosi
 Lepiota helveola Lepiota helveola buretele serpesc caramiziu
 Omphalotus olearius Omphalotus olearius buricul maslinului
 Paxillus involutus Paxillus involutus buretele porcesc
 Psilocybe semilanceata Psilocybe semilanceata  
 Rhodophyllus incanus Rhodophyllus incanus  
 Rhodophyllus staurosporus Rhodophyllus staurosporus  
 Russula emetic Russula emetic vinetica focului
 Russula foetens Russula foetens vinetica puturoasa
 Scleroderma citrinum Scleroderma citrinum buretele cerbilor
 Scleroderma verrucosum Scleroderma verrucosum buretele cerbilor fals
 Tricholoma pardinum Tricholoma pardinum ciuperca soarecelui
 Tricholoma sulphureum Tricholoma sulphureum  
 Tuber dryophillum Tuber dryophillum  
 Tuber excavatum Tuber excavatum trufa scobita
 Tuber fulgens Quel Tuber fulgens Quel  
 Tuber rapaeodorum Tuber rapaeodorum  

  

Noutati

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

20-04-2022 Ciuperci

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

CITR, parte a Impetum Group, a reintrodus in circuitul economic singura fabrica de compost pentru ciuperci din Romania, prin vanzarea sa catre un important jucator din sectorul agricol din sudul tarii. In calitate de lichidator judiciar al East Champion Union Cooperativa Agricola (in faliment), CITR a obtinut in urma licitatiei peste 840.000 euro, bani care vor fi redistribuiti catre creditori. Mai multe>>

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

01-10-2020 Ciuperci

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

Oamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice. Mai multe>>

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

15-09-2020 Trufe

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

Numite si diamantele negre ale pamantului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciuperci care cresc in pamant, la adancime de 10-40 cm, unele chiar la suprafata sau mai in profunzime. Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce apartin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu radacinile arborilor si arbustilor. Mai multe>>

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

06-05-2020 Ciuperci

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

In aceasta perioada un numar destul de mare de persoane, valorifica prin piete sau locuri neautorizate sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural (pajisti sau paduri) sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare. Printre ciuperci exista diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) si care daca sunt culese prea tarziu... Mai multe>>

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

20-11-2018 Ciuperci

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

Ciupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii. In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana. Mai multe>>

Specii de ciuperci de padure din Romania

02-06-2017 Ciuperci

Specii de ciuperci de padure din Romania

Ciupercile de padure apar in diferite forme si culori si poarta denumiri variate si sugestive. Cele mai intalnite specii comestibile de ciuperci pe care le intalnim in padurile din Romania sunt urmatoarele: Mai multe>>

Ciuciuletele

26-11-2016 Ciuperci

Ciuciuletele

Ciuciuletele (Morchella Esculenta) este o specie de ciuperci comestibile, denumita in popor si zbarciog galben, potrivita pentru comercializare. Mai multe>>

Galbiorii comestibili

09-11-2016 Ciuperci

Galbiorii comestibili

Galbiorii (Cantharellus cibarius) se mai numesc, urechiuse sau bureti galbeni si sunt o specie de ciuperci comestibile, potrivite pentru comercializare. Mai multe>>

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

27-09-2016 Ciuperci

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

In Romania sunt cunoscute peste 4000 de ciuperci, insa doar o parte din ele sunt comestibile sau otravitoare, marea lor majoritate sunt nesemnificative din punct de vedere alimentar. Mai multe>>

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

26-08-2016 Ciuperci

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

Cantitati mari de ciuperci salbatice pleaca in acesta perioada din Romania in Germania. Mai multe>>

Buretele de roua

15-08-2016 Ciuperci

Buretele de roua

Buretele de roua (Marasmius oreades) este o specie de ciuperci avand palaria comestibila, ideala pentru supe. Mai multe>>