Ingrasamintele naturale - Principalele tipuri de gunoi de grajd si compozitia acestora

Gunoiul de grajdIn continuare va prezentam principalele categorii de dejectii animaliere in functie de specie precum si compozitia acestora dupa cum urmeaza:

 

 

 

 

 

Gunoiul de grajd cabalin

O tona de gunoi de grajd proaspat provenit de la cal contine in medie, aproximativ 707 litri de apa, 6,35 kg de azot, 2,26 kg de acid fosforic si 5 kg de potasiu. Deoarece in procesul de digestie se realizeaza mai putin distrugerea completa a materialelor organice din alimentele consumate, gunoiul de grajd de cai furnizeaza hrana din belsug pentru microorganismele care realizeaza descompunerea si, ca urmare, este supus la diferite tipuri de fermentatii.

Caldura din gunoiul de grajd se datoreaza unui tip special de proces de fermentare si, cu exceptia cazului cand este luata in grija pentru a realiza un gunoi bine compactat, se evita starea cunoscuta sub numele de "colti de foc" ("fire-fanged"), rezultatul fiind o pierdere mult mai mica din valoarea sa de fertilizare. Impresia ca gunoiul de grajd provenit de la cal are valoare mica de fertilizare se datoreaza faptului ca acesta se deterioreaza rapid atunci cand nu se iau masurile de precautie adecvate. Atunci cand sunt luate masurile corespunzatore pentru pastrarea, conservarea si administrarea gunoiului de grajd cabalin, acesta este aproximativ egal ca valoare de fertilizare, cu balegarul provenit de la bovine.

 

Gunoiul de grajd provenit de la bovine

In compozitie, balegarul bovin nu variaza foarte mult fata de cel cabalin. O tona de gunoi bovin proaspat contine in medie : 780 litri de apa, 5,5 de kg de azot, 1,36 kg de acid fosforic si 4,1 kg de potasiu. Acesta este compus din materiale care sunt mult mai complet digerate decat gasim in gunoiul de grajd cabalin si de aceea este mult mai compact. Datorita structurii sale compacte si, de asemenea, continutului mai mare de apa, la balegarul bovin nu exista acelasi pericol de pierderi prin incalzire, ca la gunoiul de grajd cabalin. Gunoiul de grajd bovin este de preferat celui ovin sau pasarilor de curte. Balegarul bovin, ca atare, este format din materie organica, inclusiv material fibros, care a trecut prin sistemul digestiv al bovinelor, apoi prin maturare cu un alt lichid (urina) in care a fost lasat dupa fermentare, absorbtie si filtrare, apoi a fost acidulat si apoi absorbit din nou. Compozitia chimica exacta este constituita in cea mai mare parte din carbon, azot, hidrogen, oxigen, fosfor etc. cu saruri, uree, mucus, precum si celuloza, lignina si hemiceluloza.

 

Gunoiul de grajd ovin

O tona de gunoi de grajd proaspat provenit de la ovine contine in medie 616 litri de apa, 8,62 kg de azot, 3,2 kg de fosfor (fara acid fosforic), 9 kg de potasiu. Acesta este un ingrasamant cu actiune rapida, si datorita continutului mic de apa, compozitia in substante solide este concentrata. Totusi gunoiul de grajd ovin nu furnizeaza prea multa materie organica si prin urmare utilizarea pe terenurile agricole, precum si pentru composturi nu este satisfacatoare. Prezinta avantajul de a fi totusi mai usor de pastrat in locuri mai putin amenajate.

 

Gunoiul de grajd caprin

O tona de gunoi de grajd caprin contine in medie 590 litri de apa, 7,6 kg de azot, 3,3 kg de fosfor, 8,1 kg de potasiu. Este usor de conservat, iar pierderile in nutrienti prin fermentatie, sunt minime. Azotul amoniacal este in proportie mica si deci nu se poate leviga usor.

 

Gunoiul de grajd porcin

O tona de gunoi proaspat de grajd provenit de la porcine contine in medie 789 litri de apa, 10 kg de azot, 4,53 kg de acid fosforic, si 3,63 kg de potasiu. Datorita caracterului variat de produse alimentare consumate, compozitia gunoiului de grajd este mai mult decat variabila de la animal la animal. Deoarece pentru hrana porcinelor se utilizeaza preponderent produse vegetale, acest gunoi contine un procent ridicat de apa, iar pierderile prin levigare se pot produce usor. Din aceasta cauza gunoiul de grajd porcin se conserva sub forma uscata, ca si cel ovin. Costul de obtinere este proportional cu valoarea reala de fertilizare.

 

Gunoiul de grajd provenit de la pasari de curte

Compozitia acestuia variaza in timp si datorita tipului de crescatorie de pasari. In medie o tona de gunoi proaspat de pasare contine aproximativ 499 litri de apa, 9 kg de azot, 7,25 kg de acid fosforic, si 3,63 kg de potasiu. In acest ingrasamant azotul este, de obicei, sub forma de amoniu, care are in compozitie fermenti cu actiune rapida. De aceea, fertilizarea cu gunoi de grajd de pasari se realizeaza usor si fara o ingrijire adecvata. Totusi se pierde mult din azotul continut, ca azot amoniacal. Din aceasta cauza nu este recomandabil sa se amestece gunoiul de grajd de pasari de curte cu deseuri din lemn, cenusa sau var obisnuit, din cauza amoniacului eliberat cu usurinta, atunci cand vine in contact cu un compus alcalin. Gunoiul de grajd de pasari devine un excelent fertilizator in cazul in care este amestecat cu un alt compost sau cu un sol imbogatit, in proportie de 10 kg de gunoi de grajd de pasari la 100 kg de sol. Aplicat dupa fermentare, este apt sa furnizeze un ingrasamant de inalta valoare ecologica.

 

Tabel 1. Compozitia chimica medie a gunoiului de diferite proveniente [gazetadeagricultura.info, 2012].

 

Ingrasamant

Compozitie chimica (%)

Apa

N

P

K

Gunoi de gaina

56

0,7-2,5

1,5-2,0

0,8-1,0

Gunoi de rata

53

0,8

1,5

0,4

Gunoi de gasca

83

0,6

0,5

1,1

 

 

Proiectul ManProEnv

In practicile agricole traditionale, fertilizatori minerali si dejectii animaliere sunt aplicate pe solul agricol pentru a creste aportul de nutrienti si a imbunatati calitatea culturii. Cand acest surplus de nutrienti se infiltreaza prin terenul agricol si ajung in mediul inconjurator exista riscul ca acestia sa devina poluanti, in principal din cauza nitratilor proveniti din compusii azotati. Prin urmare, imprastierea fertilizatorilor minerali si a dejectiilor animaliere trebuie facuta cu atentie, atat in ceea ce priveste cantitatea, cat si perioada aplicarii, pentru a reduce riscul supra-acumularii nutrientilor si infiltrarea acestora. Proiectul ManProEnv isi propune sa vina in intampinarea acestor probleme prin identificarea si diversificarea mijloacelor de protectie a mediului, prin valorificarea dejectiilor animale, prin cresterea gradului de angajare al autoritatilor locale in indeplinirea prevederilor referitoare la protectia mediului, dar si prin cresterea nivelului de informare si constientizare publica. 

Proiectul ManProEnv - Dezvoltarea unui sistem de management pentru protectia mediului prin valorificarea superioara a dejectiilor animaliere in zona transfrontaliera Teleorman-Veliko-Tarnovo - face parte din Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007 – 2013, Axa prioritara 2: Mediu, Aria majora de interventie 1: Dezvoltarea unor sisteme comune de management pentru protectia mediului.

    Data de incepere a proiectului 30/12/2011
    Data de finalizarea a proiectului 30/06/2013
    Valoarea totala: 962 941.460 Euro


Proiectul ManProEnv
este realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutica (ICCF- Bucuresti), in parteneriat cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare (INMA-Bucuresti), Institutul pentru stiinta solului, tehnologie agricola si protectia plantelor „N.Poushkarov” si Centrul de afaceri “Svishtov”. Scopul proiectului il reprezinta constientizarea populatiei din zona transfrontaliera Teleorman-Veliko-Tarnovo asupra riscului prezentat de gestionarea necorespunzatoare a dejectiilor animaliere in ceea ce priveste poluarea cu azot si derivati ai acestuia, atat a solului cat si a apelor subterane si de suprafata, cu grave impacte asupra fluviului Dunarea.

ManProEnv3

 

  

Noutati

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

24-01-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate este o veriga esentiala in tehnologia de cultivare intensiva a plantelor. Erorile de aplicare trebuie evitate intotdeauna pentru a maximiza potentialul de productie si pentru a distribui in mod optim nutrientii. Mai multe>>

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

07-12-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

Ingrasamintele sunt foarte sensibile la factorii de mediu. Daca respectati cateva reguli de baza, calitatea ingrasamantului nu va fi afectata si depozitarea se va face in conditii de siguranta. Mai multe>>

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

30-11-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

Corteva Agriscience a lansat optimizatorul cu rol in eficientizarea nutrientilor Utrisha™ N in Romania, ca parte a portofoliului sau de produse biologice, pentru a satisface cererea tot mai mare de solutii sustenabile in agricultura. Desi produsul si-a facut debutul in Romania la sfarsitul acestui an, a fost prezent cu succes in Republica Moldova in ultimul an, cu planuri de extindere incepand cu anul 2024. Mai multe>>

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

12-07-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

In ultimii doi ani ingrasamintele azotoase au inregistrat fluctuatii de pret fara precedent. Principala cauza pentru acesta evolutie a pretului ingrasamintelor este pretul volatil al gazelor naturale care reprezinta cel mai mare factor de cost in productia de ingrasaminte azotoase. Mai multe>>

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

25-04-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, a inregistrat o cifra de afaceri de 300 de milioane de lei in 2022, in crestere semnificativa fata de anul precedent. Rezultatul s-a datorat cererii in crestere de ingrasaminte, CICh fiind singurul combinat din Romania care si-a mentinut capacitatea integrala de productie in ultimii ani. Mai multe>>

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

27-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, l-a numit in functia de director general pe Mihai Anitei, fost country manager al grupului agricol elvetian Ameropa. Principalul sau obiectiv va fi dezvoltarea productiei de fertilizanti a combinatului din Navodari, pentru a reduce dependenta fermierilor romani de importuri de ingrasaminte. Mai multe>>

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

13-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

In contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii. Mai multe>>

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

11-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Anul acesta Corteva Romania a lansat produsul din categoria EC fertilizer - KINSIDRO™ NUTRI. Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit. Mai multe>>

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

26-01-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada. Mai multe>>

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

11-12-2022 Ingrasaminte / fertilizanti

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

Pentru a face fata provocarilor actuale si din viitor, este necesara cresterea eficientei in agricultura, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa produca mai mult si de o calitate mai buna pe fiecare metru patrat, subliniaza Csaba Éber, director general al Malagrow Romania, companie care comercializeaza ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat. Este putin probabil ca preturile inputurilor agricole sa scada anul viitor, iar fermierii ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci can... Mai multe>>