Plante furajere

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

TERRACALCO 95 - amendament pentru pajisti pasuni si fanete fertileTerraCalco 95 este cea mai buna solutie pentru a amenda solul, optimizand astfel cantitatea si calitatea pasunilor si a fanetelor. Compania Carmeuse vine in ajutorul agricultorilor prin crearea unui sol mai fertil, cu plante cu o valoare furajera mai mare.

Citeşte mai departe...

Semanatul la borceagul de toamna

Semanat borceag de toamna - mazariche de toamnaIn conditii optime de umiditate, semanatul borceagului de toamna se va realiza intre 15 septembrie – 5 octombrie. Borceagul de toamna produce cantitati mari de furaje cand plantele intra bine infratite in iarna.

Citeşte mai departe...

Semanatul de toamna la lucerna

Semanat lucerna de toamnaIn conditii optime de umiditate sau in conditii de irigare, semantul lucernei este recomandat la sfarsitul verii. Astfel in zonele colinare, lucerna se va semana in perioada 20-25 august, iar in zonele de campie in perioada 25 august-5 septembrie. La semanatul de toamna, productia de lucerna din anul I, va fi mai mare cu 100%, iar cheltuielile tehnologice, inclusiv cele de erbicidat, se vor reduce simtitor.

Citeşte mai departe...

Exportul de lucerna romaneasca - Misiunea de audit a delegatiei din China a ajuns la final

Export de lucerna romaneasca in China - final auditIn data de 5 iulie, la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a avut loc sedinta de inchidere a misiunii de audit desfasurata, in perioada 28 iunie – 6 iulie 2016, de catre o delegatie de experti ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ) din Republica Populara Chineza, pentru demararea exportului de lucerna din Romania.

Citeşte mai departe...

Pasunatul holistic planificat, sau cum poti produce mai mult cu mai putin

Pasunatul holistic planificat - model de afacere fara bani si fara terenDeclarat de multi cel mai inovator fermier din lume, Joel Salatin a implementat cu succes la ferma sa modelele naturale pe care le utilizeaza pe o scara comerciala. Pasunatul realizat in aceasta maniera ofera pe langa o sursa superioara de hrana si o refacere a peisajului. Astfel ferma sa produce pe hectar mult mai mult decat prin modelele industriale.

Citeşte mai departe...

Sparceta, cea mai potrivita cultura furajera pentru Romania

Cultura furajera de sparcetaCultura de sparceta se recunoaste dupa frunzele sale asemanatoare frunzelor de salcam si dupa florile rosii deschise adunate mai multe la un loc. Radacina de sparceta patrunde adanc in sol, pana la 7 m adancime, motiv pentru care planta rezista pe terenurile uscate, mai multi ani la rand.

Citeşte mai departe...

Semanatul ierbii de Sudan

Semanat iarba de SudanIarba de Sudan se insamnteaza in decada a III a lunii aprilie, cand in sol la adancimea de semanat temperatura depaseste 10 grade C. Cand se cultiva suprafete mari, pentru esalonarea activitatilor si a masei verzi, iarba de Sudan se poate semana in trei etape succesive, la interval de o saptamana intre ele.

Citeşte mai departe...

Napii - plante furajere, medicinale, legumicole si floricole in acelasi timp

2Helianthus tuberosus Maapirn estoniaNapul (Helianthus tuberosus) cu radacini carnoase, traieste doi ani si creste intr-un pamant gras, umed si rece; de aceea se cultiva la munte unde cultura de sfecla furajera nu da rezultate.

Citeşte mai departe...

Soiul de mazariche Aneto

mazariche tn Caracteisticiile si indicatiile tehnologice ale soiul de mazariche de toamna ANETO:.

Citeşte mai departe...

Semanatul culturii de lucerna

Productii mari de lucerna se produc, pe soluri profunde, cu o buna drenare si bine aprovizionate cu elemente nutritive si apa. Sub aspect termic lucerna prefera zonele cu ierni in care temperatura minima a aerului nu coboara sub - 25 grade C.

Citeşte mai departe...

Cositul trifoiul rosu

sanatate-trifoiul-rosuCultura trifoiului rosu in pamant bun dureaza 4-5 ani, in pamant slab doar 3 ani dupa care trebuie intors cu plugul, terenul putandu-se insamanta cu cartofi sau cereale.

Citeşte mai departe...

Peisajul agro-pastoral si biodiversitatea rurala: Importanta, Finantari si Oportunitati

Peisajul Agro-pastoral - Oportunitati si FinantariPe langa faptul ca sunt parte integranta a spatiului romanesc, pajistile naturale, indiferent de tip, ofera posibilitatea de dezvoltare a agroturismului, ecoturismului si a altor forme de petrecere a timpului in natura. In continuare sunt prezentate definitii, concepte, clasificari privind peisajele agricole cu inalta valoare naturala, stadiul actual de dezvoltare rurala si solutii pentru practicarea de activitati agricole sau turistice, non-invazive, precum si posibilitatile de finantare din noul PNDR 2014-2020.

Citeşte mai departe...

Sfaturi pentru gospodari: ''Lucrari de intretinere la lucerna''

secera12Nu este de-ajuns a insamanta si de a vedea lucerna bine rasarita, ca sa nazuiesti la foloase. Cultura trebuie mereu supravegheata si imbunatatita.

Citeşte mai departe...

Lucerna si Trifoi: Conditii favorabile atacului unui complex de daunatori periculosi

Daunatori Lucerna si TrifoiPentru a veni in sprijinul producatorilor de plante furajere (lucerna, trifoi), atentionam ca s-a depistat atacul produs de Cuscuta spp. (tortel) sub forma de vetre, care netratate, se pot intinde pe toata suprafata, compromitand intreaga recolta de masa verde sau seminte. Deasemenea conditiile climatice din ultima perioada, au creat, conditii deosebit de favorabile atacului unui complex de daunatori periculosi, specifici lucernei, cum ar fi de exemplu gargarita frunzelor de lucerna (Hypera variabilis) si gandacul rosu al lucernei (Phytodecta fornicata).

Citeşte mai departe...

LESSNA – soi semitimpuriu de mazare furajera boabe

Pea-SingleactionO cultura obligatorie in fiecare ferma zootehnica este mazarea pentru boabe.

Citeşte mai departe...

Noi reglementari privind pasunatul “Amenajamentul Pastoral”

amenajamente pastoraleIn februarie 2015 a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 78 privind modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 1064/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii 18/1991 care prevede modul de gestionare a pajistilor din domeniul public si privat prin asa numitele “amenajamente pastorale”.

Citeşte mai departe...

Proiectul MULTISWARD - Inovatii si tehnologii in utilizarea pasunilor

MULTISWARD tehnologii de utilizare a pasunilorObiectivul proiectului MULTISWARD este de a sprijini dezvoltarea si inovarea in utilizarea pasunilor si managementul acestora in diferite sisteme de crestere din Europa (inclusiv sistemele durabile si organice), pentru a consolida rolul pajistilor la nivel de ferma sau de peisaj, pentru a limita deteriorarea biodiversitatii si pentru a optimiza avantajele economice, agronomice si nutritionale in dezvoltarea sistemelor de productie inovatoare si durabile pentru rumegatoare.

Citeşte mai departe...

Amenajamentele pastorale - Documentatia si etapele de intocmire

Amenajamentele pastoraleIn administrarea pajistilor unei comune sau localitati principalul instrument utilizat este planul de management, respectiv modul de gestionare a pajistilor ce se stabileste prin amenajamente pastorale si regulamentul pentru acestea. Amenajamentul pastoral reprezinta documentatia care cuprinde masurile tehnice, organizatorice si economice necesare ameliorarii si exploatarii pajistilor, in conformitate cu obiectivele de management al pajistilor.

Citeşte mai departe...

Gard electric cu montare rapida pentru pasuni

3595760 origUtilizarea gardului No-Step Post, economiseste foarte mult timp, si doar printr-o singura deplasare lejera pe sol se monteaza instantaneu.

Citeşte mai departe...

Semanatul pasunilor cu PS 120 M1

indexAPV Technische Produkte GmbH, cu sediul in Dallein, oras situat in partea de nord a Austriei inferioare, ofera crescatorilor de animale o masina de semanat pasuni care poate fi montata pe orice fel de utilaj de pregatit teren.

Citeşte mai departe...

Adunarea fanului cosit vara

HayPusherDaca pentru primele coase de fan avem nevoie de un efort sporit, fanului cosit mai tarziu se poate aduna rapid printr-o metoda simpla.

Citeşte mai departe...

S-a promulgat legea privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente

pajisti permanentePresedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat miercuri, 25 iunie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Citeşte mai departe...

Furajele hidroponice recomandate nerumegatoarelor

Lrabbits benefitsHidroponia este o metoda de cultivare a plantelor fara sol, fiind furnizate plantelor doar apa si substantele nutritive.

Citeşte mai departe...

Folosirea rationala a fanetelor

capite-fan-595x446Fanul reprezinta o sursa importanta pentru asigurarea bazei furajere in timpul iernii, iar valoarea lui depinde de lucrarile de ingrijire si folosire a fanetelor, de modul de recoltare, pregatire, uscare si depozitare a fanului pana la folosirea lui..

Citeşte mai departe...

Semanatul primavara a amesteculului de graminee si leguminoase

Ch12 resizeAmestecurile de graminee si leguminoase perene pot fi semanate incepand din a doua decada a lunii martie pentru sezonul de primavara.

Citeşte mai departe...

Pasunile semanate pentru biodiversitate - Cea mai buna solutie in materie de mediu

Pasunile semanate pentru biodiversitateProiectul portughez intitulat Sown Biodiverse Pastures (pasuni semanate bogate in biodiversitate) a fost declarat castigator pentru solutia inovatoare propusa cu privire la reducerea emisiilor de CO2, eroziunea solului si riscul producerii de incendii ale vegetatiei, in acelasi timp propunand solutii pentru cresterea productivitatii pasunilor.

Citeşte mai departe...

Un tip de iarba care reduce emisiile de gaze cu efect de sera

11091040250438145 resizeO echipa de cercetatori japonezi si columbieni a dezvoltat un tip de iarba care reduce emisiile de gaze cu efect de sera cauzate de folosirea fertilizantilor sintetici pentru agricultura.

Citeşte mai departe...

Lucerna, cea mai importanta cultura din Arizona

LUCERNA-ARIZONA1 resizeCultura de baza in Arizona este lucerna, iar productiile medii de fan ajung la 8 tone/hectar.

Citeşte mai departe...

Cultura furajelor in miriste

Lolium-perenne---Raigras-peren-info291Cultivarea plantelor de nutret in miriste reprezinta unul dintre mijloacele de intensificare a productiei agricole, deoarece de pe aceeasi suprafata de teren se pot obtine doua sau trei recolte de furaj intr-un singur an.

Citeşte mai departe...

Curatirea si ingrijirea pasunilor concesionate o obligatie a crescatorilor de animale

pajiste 1.jpg resizeConsiliul Local Caransebes a aprobat proiectul referitor la analizarea si aprobarea Contractului de concesiune pentru Asociatia crescatorilor de animale din municipiu.

Citeşte mai departe...

Lichenii un furaj excelent pentru renii lui Mos Craciun

arc5282 resizeLichenii domina tundra ca si vegetatie si pot trai acoperiti de zapada si de gheata pana la trei ani.

Citeşte mai departe...

Gulia furajera

gulia-furajera resizeCultura de gulie furajera (Brassica napus) ofera agricultorilor o cantitate mare si de inalta calitate de hrana (energie si proteina) si ar trebui sa fie luata in considerare in orice situatie în cand cantitatea sau calitatea furajelor de pe pasuni limiteaza potentialul de productie ale animalelor.

Citeşte mai departe...

Noutati

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

14-09-2016 Pajisti pasuni fanete

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

TerraCalco 95 este cea mai buna solutie pentru a amenda solul, optimizand astfel cantitatea si calitatea pasunilor si a fanetelor. Compania Carmeuse vine in ajutorul agricultorilor prin crearea unui sol mai fertil, cu plante cu o valoare furajera mai mare. Mai multe>>

Semanatul la borceagul de toamna

09-09-2016 Plante furajere

Semanatul la borceagul de toamna

In conditii optime de umiditate, semanatul borceagului de toamna se va realiza intre 15 septembrie – 5 octombrie. Borceagul de toamna produce cantitati mari de furaje cand plantele intra bine infratite in iarna. Mai multe>>

Semanatul de toamna la lucerna

20-08-2016 Lucerna

Semanatul de toamna la lucerna

In conditii optime de umiditate sau in conditii de irigare, semantul lucernei este recomandat la sfarsitul verii. Astfel in zonele colinare, lucerna se va semana in perioada 20-25 august, iar in zonele de campie in perioada 25 august-5 septembrie. La semanatul de toamna, productia de lucerna din anul I, va fi mai mare cu 100%, iar cheltuielile tehnologice, inclusiv cele de erbicidat, se vor reduce simtitor. Mai multe>>

Exportul de lucerna romaneasca - Misiunea de audit a delegatiei din China a ajuns la final

07-07-2016 Lucerna

Exportul de lucerna romaneasca - Misiunea de audit a delegatiei din China a ajuns la final

In data de 5 iulie, la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a avut loc sedinta de inchidere a misiunii de audit desfasurata, in perioada 28 iunie – 6 iulie 2016, de catre o delegatie de experti ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ) din Republica Populara Chineza, pentru demararea exportului de lucerna din Romania. Mai multe>>

Pasunatul holistic planificat, sau cum poti produce mai mult cu mai putin

05-07-2016 Pajisti pasuni fanete

Pasunatul holistic planificat, sau cum poti produce mai mult cu mai putin

Declarat de multi cel mai inovator fermier din lume, Joel Salatin a implementat cu succes la ferma sa modelele naturale pe care le utilizeaza pe o scara comerciala. Pasunatul realizat in aceasta maniera ofera pe langa o sursa superioara de hrana si o refacere a peisajului. Astfel ferma sa produce pe hectar mult mai mult decat prin modelele industriale. Mai multe>>

Sparceta, cea mai potrivita cultura furajera pentru Romania

02-07-2016 Plante furajere

Sparceta, cea mai potrivita cultura furajera pentru Romania

Cultura de sparceta se recunoaste dupa frunzele sale asemanatoare frunzelor de salcam si dupa florile rosii deschise adunate mai multe la un loc. Radacina de sparceta patrunde adanc in sol, pana la 7 m adancime, motiv pentru care planta rezista pe terenurile uscate, mai multi ani la rand. Mai multe>>

Semanatul ierbii de Sudan

22-04-2016 Plante furajere

Semanatul ierbii de Sudan

Iarba de Sudan se insamnteaza in decada a III a lunii aprilie, cand in sol la adancimea de semanat temperatura depaseste 10 grade C. Cand se cultiva suprafete mari, pentru esalonarea activitatilor si a masei verzi, iarba de Sudan se poate semana in trei etape succesive, la interval de o saptamana intre ele. Mai multe>>

Napii - plante furajere, medicinale, legumicole si floricole in acelasi timp

17-12-2015 Plante furajere

Napii - plante furajere, medicinale, legumicole si floricole in acelasi timp

Napul (Helianthus tuberosus) cu radacini carnoase, traieste doi ani si creste intr-un pamant gras, umed si rece; de aceea se cultiva la munte unde cultura de sfecla furajera nu da rezultate. Mai multe>>

Soiul de mazariche Aneto

22-09-2015 Plante furajere

Soiul de mazariche Aneto

 Caracteisticiile si indicatiile tehnologice ale soiul de mazariche de toamna ANETO:. Mai multe>>

Semanatul culturii de lucerna

05-08-2015 Lucerna

Semanatul culturii de lucerna

Productii mari de lucerna se produc, pe soluri profunde, cu o buna drenare si bine aprovizionate cu elemente nutritive si apa. Sub aspect termic lucerna prefera zonele cu ierni in care temperatura minima a aerului nu coboara sub - 25 grade C. Mai multe>>

Cositul trifoiul rosu

08-07-2015 Trifoi

Cositul trifoiul rosu

Cultura trifoiului rosu in pamant bun dureaza 4-5 ani, in pamant slab doar 3 ani dupa care trebuie intors cu plugul, terenul putandu-se insamanta cu cartofi sau cereale. Mai multe>>