Plante tehnice

Liderii mondiali in productia de soia

Producatorii mondiali de soiaCel mai mare producator de soia pe plan mondial este SUA, unde cultura de soia este destinata in procent de 90% obtinerii uleiului vegetal din seminte.

Citeşte mai departe...

Hibrizi de floarea soarelui adaptati provocarilor actuale

Seminte profesionale de floarea soarelui - Hibrizi de floarea soarelui BiocropFloarea soarelui este o cultura de traditie pentru Romania, care ocupa un loc fruntas in cadrul UE ca producator prin prisma suprafetelor: in mod constant 1.000.000 ha in ultimii ani.

Citeşte mai departe...

Productia mondiala de cartofi dulci si importanta acestora pentru sanatate

Cartofii dulci - Productia mondiala si importanta acestora pentru sanatateCartofii dulci sunt pe locul al saptelea in productia mondiala de alimente dupa grau, porumb, orez, cartofi, orz si manioc.

Citeşte mai departe...

A inceput recoltatul la sfecla de zahar bio si conventionala

Recoltat la sfecla de zahar bio si conventionalaIn judetul Neamt se cultiva 40% din suprafata de sfecla de zahar a Romaniei. 2016 este primul an in care se cultiva in Romania sfecla ecologica pe suprafata de 250 de hectare, iar in anul urmator se va dubla suprafata semanata.

Citeşte mai departe...

Cartoful, pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente

Cultura cartofului - productia de cartofiCartofii se situeaza pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente, dupa grau, porumb si orez. Sectorul mondial de productie al cartofului se afla in cursul unor schimbari majore. Pana la inceputul anilor 1990, cei mai multi cartofi au fost cultivati si consumati in Europa, America de Nord si tarile din fosta Uniune Sovietica. De atunci, a inceput o crestere puternica a productiei si a cererii in Asia, Africa si America Latina.

Citeşte mai departe...

Atentie la carenta de bor din culturile de rapita !

Carenta de Bor la cultura de rapitaBorul are un rol fiziologic multiplu, el stimuleaza absorbtia unor macro si microelemente, de asemenea este si un element indispensabil proceselor metabolice din planta. Borul este activ implicat in sinteza peretelui celular al plantelor si in sinteza zaharurilor prin peretele celular, imbunatatind rezistenta la iernare. Joaca un rol important in metabolizarea azotului, deficienta conducand la intarzieri in crestere si dezvoltare a plantelor.

Citeşte mai departe...

Semanatul rapitei de toamna

Semanat rapita de toamna - rapita colzaRapita se insamnteaza dupa 20 august, in nordul tarii si pana in data 15 septembrie in zona de sud a tarii. Pentru vegetatia din toamna, rapita colza are nevoie de 800-900 grade temperaturi active mai mari de zero grade. Soiurile recomandate pentru cultura de rapita colza sunt:

Citeşte mai departe...

Hibrizii optimi pentru productii performante de rapita

Biocrop - Seminte de Rapita de Toamna - Hibrizi de rapita ultra-performantiCulturi bogate, productivitate, randament superior, spor de productie si in final profit – sunt tintele oricarui fermier, indiferent de ceea ce cultiva. Cum se pot insa obtine de fiecare data rezultate pozitive la recolta? Raspunsul este la indemana: prin investitii inteligente si printr-un mix eficient intre folosirea unor hibrizi performanti, cu potential genetic cat mai avansat, si tehnica agricola aplicata corect, alaturi de un plan complet de tratamente si fertilizare in toate fazele.

Citeşte mai departe...

Mai performanti cu Ferti DRONA

Pachetul Ferti DRONA - seminte de rapita - ingrasaminte foliare Soufflet Agro - cartare agrochimica gratuitaSoufflet Agro Romania este preocupata in permanenta sa descopere cele mai inovatoare solutii pentru a ajuta la imbunatatirea performantelor agricole. Una dintre solutile pe care compania le va oferii incepand cu aceasta toamna, este Pachetul Ferti DRONA. Ferti DRONA, reprezinta pachetul inovativ destinat culturii de rapita de toamna si este format din seminte de rapita, ingrasaminte foliare marca Soufflet Brand si o cartare agrochimica gratuita.

Citeşte mai departe...

Fertilizarea de toamna la rapita

Fertilizarea cu azot si microelemente la rapita de toamnaFermierii se intreaba daca fertilizeaza cu azot poate atinge potentialul maxim al productiei de rapita boabe? Raspunsul este Da, o fertilizare de toamna corect aplicata poate realiza o crestere a productiei de boabe cu 70%.

Citeşte mai departe...

Cultura cartofului pentru chips - Programul Academia Lay’s si-a desemnat castigatorii

Cultura cartofului pentru chips - Programul Academia Lays si-a desemnat castigatoriiLay’s anunta castigatorii primei editii a programului Academia Lay’s, o platforma educationala de specializare a tinerilor agronomi in cultura cartofului pentru chips, implementata in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV).

Citeşte mai departe...

Autorizatii temporare pentru produse de combatere a unor daunatori la rapita de toamna 2016

Autorizatii temporare tratament seminte rapita de toamna 2016Romania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maxim 110 zile a urmatoarelor produse MODESTO 480 FS (400 g/l Clotianidin + 80 g/l Beta-ciflutrin) si NUPRID AL 600 FS (600 g/l Imidacloprid), pentru combaterea daunatorilor de sol (Phyllotreta spp. si Phylloides spp.), la cultura de rapita insamantata in toamna anului 2016, furnizand informatii detaliate privind situatia de urgenta. In baza notificarii s-a eliberat o autorizatie temporara de 110 zile pentru fiecare din cele doua produse, care expira la data de 31.10.2016.

Citeşte mai departe...

Combaterea manei, alternariozei si gandacului de colorado la cartof

Combatere mana alternarioza si gandac de colorado la cultura de cartofConditiile climatice din ultima perioada au fost favorabile aparitiei si dezvoltarii unor boli deosebit de grave pentru cultura cartofului: Mana (Phitophtora infestans), Alternarioza (Alternaria porri), precum si atacul daunatorului Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata Say). Pentru combaterea acestora se recomanda urmatoarele produse de protectia plantelor:

Citeşte mai departe...

Producatorii de cartofi din Tanzania vor sa obtina 30 tone la hectar

Cultivatorii de cartofi din Tanzania vor sa obtina 30 tone productie la hectarCultivatorii de cartofi din Tanzania beneficiaza de un nou acord cu Olanda pentru importul de seminte de cartof. Acordul vizeaza cresterea productiei de cartofi la hectar, precum si sprijin pentru desfacerea productiei in strainatate.

Citeşte mai departe...

Alte utilizari ale cartofului in gospodarie

Utilizare cartof in gospodariePe langa faptul ca sunt foarte buni in bucatarie, cartofii ne mai ofera si alte beneficii neasteptate in gospodarie.

Citeşte mai departe...

Combate gandacii de Colorado la cartof cu produse la cele mai mici preturi

Insecticide combatere gandaci de Colorado la cartof Cartoful este una dintre legumele preferate de romani, iar agricultorii autohtoni stiu acest lucru. Chiar si asa alegerea unor produse potrivite pentru a combate gandacii de Colorado la cartof nu este o sarcina usoara, mai ales ca fiecare in parte doreste sa gaseasca acele substante care ca fie atat ieftine, cat si usor de aplicat cu rezultate maxime. Astfel, magazinul online Erbicid.ro propune romanilor o serie de produse de calitate care merita incercate. Orice gospodar cu experienta stie ca problema cu gandacii de Colorado se combate cu Actara si Imidacloprid, doua substante sigure care confera legume sanatoase, fara daunatori.

Citeşte mai departe...

Aplicatia OR Master previne si combate Orobanche Cumana (lupoaia) din campurile de floarea-soarelui

Aplicatia de mobil OR Master combate lupoaia din campurile de floarea-soareluiEURALIS lanseaza aplicatia OR Master®, o aplicatie unica pentru smartphone in lupta pentru prevenirea si combaterea Orobanche Cumana (lupoaia) din campurile de floarea-soarelui. Aplicatia permite fermierilor sa-si apere cultura de atacul acestui parazit care afecteaza peste 60% din suprafetele cultivate cu floarea-soarelui, in intreaga Europa.

Citeşte mai departe...

Fertilizarea foliara la floarea soarelui

Ingrasaminte foliare - Fertilizare foliara Floarea-SoareluiFloarea soarelui este una dintre culturile cele mai sensibile la carenta de bor, presentand simptome caracteristice pe frunze, tulpina si capitul. Aplicarea foliara a borului are un efect pozitiv de mentinere a suprafetei foliare active comparativ cu varianta netratata. Molibdenul este microelementul necesar plantelor in cantitatea cea mai mica. O cantitate mica de 50 g pe hectar este suficienta pentru a asigura necesarul de consum culturii. Sulful este un element esential in nutritia plantelor, lipsa lui provoaca plantelor pagube mari, comparabile cu cele produse de carenta de azot. Plantele au nevoie de sulf in aceiasi masura in care este nevoie de fosfor.

Citeşte mai departe...

Plantarea tutunului

Plantat tutunPlantarea in camp a tutunului are loc in prima decada a lunii mai. Soiurile de tutun cultivate in Romania sunt Burley 196 si Virginia 177. Plantarea rasadului de tutun se face manual sau mecanizat cu masina de plantat romaneasca.

Citeşte mai departe...

Cultura de canepa - O mai buna reglementare pentru producatorii agricoli

Noua legislatie pentru Cultura de canepaCanepa este o importanta planta textila de la care se utilizeaza toate partile plantei, asigurand productii de peste 3000 kg fibre/ha. In ultimii ani a crescut atat suprafata cultivata cu canepa cat si interesul producatorilor agricoli pentru aceasta cultura, stimulat in parte si de sprijinul cuplat la canepa pentru ulei si fibre. In acest moment se afla in dezbatere publica un proiect legislativ prin care se doreste facilitarea accesului la aceasta importanta sursa de venit.

Citeşte mai departe...

Specializare in cultura cartofului pentru chips prin platforma educationala Academia Lay’s

Specializare cultivare cartofi - Academia LaysLay’s, marca de chipsuri nr 1 in lume, anunta in premiera in Romania lansarea programului Academia Lay’s, in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti. Programul este un concept 100% local, adresat studentilor din facultatile de profil si conceput ca o platforma educationala de specializare in cultura cartofului pentru chips.

Citeşte mai departe...

Semanatul culturii de soia

Tehnologia de semanat la cultura de soiaSemantul soii incepe primavara cand in sol se atinge 7-8 grade C, ce corespunde unei temperaturii medii zilnice de 14-15 grade C. Semantul soii se executa intr-un interval, concomitent cu cel al porumbului, respectiv decada a doua a lunii aprilie in sudul si vestul tarii si in ultima decada a lunii aprilie in celelalte zone de cultura a soii.

Citeşte mai departe...

Semanatul florii soarelui

Cultura de floarea soarelui - Semanat Floarea-soareluiSemantul florii soarelui incepe primavara cand in sol se atinge 7 grade C, la adancimea de semanat. Soiurile si hibrizii recomandati pentru cultura de floarea soarelui sunt:

Citeşte mai departe...

Semanatul canepii pentru fibra

Semanat canepa pentru fibraCanepa se insamnteaza primavara cand in sol se atinge temperatura 7-8 grade C la adancimea de 5-7 cm, iar aceasta ramane constanta timp de 4-5 zile, cu tendinte de crestere.

Citeşte mai departe...

Plantatul cartofului

Cultivarea cartofilor - plantare cartofiPlantatul cartofului incepe cand in sol se realizeaza temperatura de 6-8 grade C la adancimea de 10 cm pe soluri grele, de 4-6 grade C pe soluri nisipoase si cand sunt intrunite conditiile pedoclimatice de a intra pe teren cu agregatele.

Citeşte mai departe...

Semanatul sfeclei de zahar

Cultivare sfecla de zaharSemantul sfelei de zahar incepe primavara cand in sol se atinge 4-5 grade C, timp de trei zile consecutive, la adancimea de semanat.

Citeşte mai departe...

Semanatul inului pentru fibra si ulei

Cultura inului - In semanat si rasaritInul se insamnteaza primavara cand in sol se atinge 4-6 grade C, la adancimea de 5 cm, ce ramane constanta timp de 4-5 zile, cu tendinte de crestere.

Citeşte mai departe...

Imperiul Inca, locul de bastina al cartofului

01 legendes des incasCele patru provincii, ale imperiului Inca, dintre care cea mai mare se afla in preajma lacului Titicaca, se intindeau pe 950 000 km patrati, si aveau o populatie de aproximativ 7 milioane de locuitori.

Citeşte mai departe...

Certificarea Europe Soya pentru soia cultivata in Europa, libera de organisme modificate genetic

Europe Soya - Certificare culturi de soiaPentru a raspunde solicitarilor venite de la fermierii, comerciantii si procesatorii de soia din afara regiunii Dunarii, Asociatia Donau Soja a elaborat standardul Europe Soya. Certificarea Europe Soya a fost creata pentru a extinde in Europa promovarea si stimularea cultivarii, prelucrarii si comercializarii soiei cu origine controlata, de calitate si libera de organisme modificate genetic.

Citeşte mai departe...

Recomandari Summit Agro pentru sezonul de toamna al culturii de rapita

cultivare rapita in sezonul de toamnaFitoprotectia culturii de rapita trebuie sa inceapa preventiv, inca inainte de semanat, prin utilizarea semintelor tratate impotriva bolilor si a daunatorilor care pot aparea in toamna. Cum insa acest tratament nu poate asigura protectia culturii pe o durata lunga de timp, este necesar ca dupa rasarirea culturii sa se intervina si cu tratamente foliare. Tratamentele foliare se fac la semnalarea aparitiei agentilor de daunare in cultura.

Citeşte mai departe...

Cultivatorii de canepa sunt sustinuti de HempFlax

fabrica procesare canepa HempFlax pentru cultivatori de canepaHempFlax, companie olandeza lider pe segmentul de afaceri cu canepa, sustine cultivatorii romani si investeste in aceasta industrie in Romania. Prima fabrica de procesare a canepii se deschide in judetul Alba in luna octombrie a acestui an. Investitia de aproximativ 5 milioane de euro realizata de HempFlax este privata si sustine piata de cultivare si procesare a canepii din Romania. In prezent, cultivatorii de canepa care indeplinesc anumite conditii pot obtine subventii cuprinse intre 194 si 239 de euro pe hectar.

Citeşte mai departe...

Deliciosul cartof „Plate de Florenville”

carofplatPlate de Florenville” IGP, Belgia, este un cartof (Solanum tuberosum L.) din vechiul soi francez „Rosa”. Acest soi tarziu spre semitarziu are un repaus vegetativ foarte indelungat, iar cultivarea sa necesita sa ramană in medie 120 de zile in pamant.

Citeşte mai departe...

Noutati

Liderii mondiali in productia de soia

09-02-2017 Soia

Liderii mondiali in productia de soia

Cel mai mare producator de soia pe plan mondial este SUA, unde cultura de soia este destinata in procent de 90% obtinerii uleiului vegetal din seminte. Mai multe>>

Hibrizi de floarea soarelui adaptati provocarilor actuale

27-11-2016 Floarea soarelui

Hibrizi de floarea soarelui adaptati provocarilor actuale

Floarea soarelui este o cultura de traditie pentru Romania, care ocupa un loc fruntas in cadrul UE ca producator prin prisma suprafetelor: in mod constant 1.000.000 ha in ultimii ani. Mai multe>>

Productia mondiala de cartofi dulci si importanta acestora pentru sanatate

20-10-2016 Cartofi

Productia mondiala de cartofi dulci si importanta acestora pentru sanatate

Cartofii dulci sunt pe locul al saptelea in productia mondiala de alimente dupa grau, porumb, orez, cartofi, orz si manioc. Mai multe>>

A inceput recoltatul la sfecla de zahar bio si conventionala

18-10-2016 Sfecla

A inceput recoltatul la sfecla de zahar bio si conventionala

In judetul Neamt se cultiva 40% din suprafata de sfecla de zahar a Romaniei. 2016 este primul an in care se cultiva in Romania sfecla ecologica pe suprafata de 250 de hectare, iar in anul urmator se va dubla suprafata semanata. Mai multe>>

Cartoful, pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente

11-10-2016 Cartofi

Cartoful, pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente

Cartofii se situeaza pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente, dupa grau, porumb si orez. Sectorul mondial de productie al cartofului se afla in cursul unor schimbari majore. Pana la inceputul anilor 1990, cei mai multi cartofi au fost cultivati si consumati in Europa, America de Nord si tarile din fosta Uniune Sovietica. De atunci, a inceput o crestere puternica a productiei si a cererii in Asia, Africa si America Latina. Mai multe>>

Atentie la carenta de bor din culturile de rapita !

30-09-2016 Rapita

Atentie la carenta de bor din culturile de rapita !

Borul are un rol fiziologic multiplu, el stimuleaza absorbtia unor macro si microelemente, de asemenea este si un element indispensabil proceselor metabolice din planta. Borul este activ implicat in sinteza peretelui celular al plantelor si in sinteza zaharurilor prin peretele celular, imbunatatind rezistenta la iernare. Joaca un rol important in metabolizarea azotului, deficienta conducand la intarzieri in crestere si dezvoltare a plantelor. Mai multe>>

Semanatul rapitei de toamna

17-08-2016 Rapita

Semanatul rapitei de toamna

Rapita se insamnteaza dupa 20 august, in nordul tarii si pana in data 15 septembrie in zona de sud a tarii. Pentru vegetatia din toamna, rapita colza are nevoie de 800-900 grade temperaturi active mai mari de zero grade. Soiurile recomandate pentru cultura de rapita colza sunt: Mai multe>>

Hibrizii optimi pentru productii performante de rapita

31-07-2016 Rapita

Hibrizii optimi pentru productii performante de rapita

Culturi bogate, productivitate, randament superior, spor de productie si in final profit – sunt tintele oricarui fermier, indiferent de ceea ce cultiva. Cum se pot insa obtine de fiecare data rezultate pozitive la recolta? Raspunsul este la indemana: prin investitii inteligente si printr-un mix eficient intre folosirea unor hibrizi performanti, cu potential genetic cat mai avansat, si tehnica agricola aplicata corect, alaturi de un plan complet de tratamente si fertilizare in toate fazele. Mai multe>>

Mai performanti cu Ferti DRONA

27-07-2016 Rapita

Mai performanti cu Ferti DRONA

Soufflet Agro Romania este preocupata in permanenta sa descopere cele mai inovatoare solutii pentru a ajuta la imbunatatirea performantelor agricole. Una dintre solutile pe care compania le va oferii incepand cu aceasta toamna, este Pachetul Ferti DRONA. Ferti DRONA, reprezinta pachetul inovativ destinat culturii de rapita de toamna si este format din seminte de rapita, ingrasaminte foliare marca Soufflet Brand si o cartare agrochimica gratuita. Mai multe>>

Fertilizarea de toamna la rapita

16-07-2016 Rapita

Fertilizarea de toamna la rapita

Fermierii se intreaba daca fertilizeaza cu azot poate atinge potentialul maxim al productiei de rapita boabe? Raspunsul este Da, o fertilizare de toamna corect aplicata poate realiza o crestere a productiei de boabe cu 70%. Mai multe>>

Cultura cartofului pentru chips - Programul Academia Lay’s si-a desemnat castigatorii

16-07-2016 Cartofi

Cultura cartofului pentru chips - Programul Academia Lay’s si-a desemnat castigatorii

Lay’s anunta castigatorii primei editii a programului Academia Lay’s, o platforma educationala de specializare a tinerilor agronomi in cultura cartofului pentru chips, implementata in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV). Mai multe>>