Cartofi

Productia mondiala de cartofi dulci si importanta acestora pentru sanatate

Cartofii dulci - Productia mondiala si importanta acestora pentru sanatateCartofii dulci sunt pe locul al saptelea in productia mondiala de alimente dupa grau, porumb, orez, cartofi, orz si manioc.

Citeşte mai departe...

Cartoful, pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente

Cultura cartofului - productia de cartofiCartofii se situeaza pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente, dupa grau, porumb si orez. Sectorul mondial de productie al cartofului se afla in cursul unor schimbari majore. Pana la inceputul anilor 1990, cei mai multi cartofi au fost cultivati si consumati in Europa, America de Nord si tarile din fosta Uniune Sovietica. De atunci, a inceput o crestere puternica a productiei si a cererii in Asia, Africa si America Latina.

Citeşte mai departe...

Cultura cartofului pentru chips - Programul Academia Lay’s si-a desemnat castigatorii

Cultura cartofului pentru chips - Programul Academia Lays si-a desemnat castigatoriiLay’s anunta castigatorii primei editii a programului Academia Lay’s, o platforma educationala de specializare a tinerilor agronomi in cultura cartofului pentru chips, implementata in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV).

Citeşte mai departe...

Combaterea manei, alternariozei si gandacului de colorado la cartof

Combatere mana alternarioza si gandac de colorado la cultura de cartofConditiile climatice din ultima perioada au fost favorabile aparitiei si dezvoltarii unor boli deosebit de grave pentru cultura cartofului: Mana (Phitophtora infestans), Alternarioza (Alternaria porri), precum si atacul daunatorului Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata Say). Pentru combaterea acestora se recomanda urmatoarele produse de protectia plantelor:

Citeşte mai departe...

Producatorii de cartofi din Tanzania vor sa obtina 30 tone la hectar

Cultivatorii de cartofi din Tanzania vor sa obtina 30 tone productie la hectarCultivatorii de cartofi din Tanzania beneficiaza de un nou acord cu Olanda pentru importul de seminte de cartof. Acordul vizeaza cresterea productiei de cartofi la hectar, precum si sprijin pentru desfacerea productiei in strainatate.

Citeşte mai departe...

Alte utilizari ale cartofului in gospodarie

Utilizare cartof in gospodariePe langa faptul ca sunt foarte buni in bucatarie, cartofii ne mai ofera si alte beneficii neasteptate in gospodarie.

Citeşte mai departe...

Combate gandacii de Colorado la cartof cu produse la cele mai mici preturi

Insecticide combatere gandaci de Colorado la cartof Cartoful este una dintre legumele preferate de romani, iar agricultorii autohtoni stiu acest lucru. Chiar si asa alegerea unor produse potrivite pentru a combate gandacii de Colorado la cartof nu este o sarcina usoara, mai ales ca fiecare in parte doreste sa gaseasca acele substante care ca fie atat ieftine, cat si usor de aplicat cu rezultate maxime. Astfel, magazinul online Erbicid.ro propune romanilor o serie de produse de calitate care merita incercate. Orice gospodar cu experienta stie ca problema cu gandacii de Colorado se combate cu Actara si Imidacloprid, doua substante sigure care confera legume sanatoase, fara daunatori.

Citeşte mai departe...

Specializare in cultura cartofului pentru chips prin platforma educationala Academia Lay’s

Specializare cultivare cartofi - Academia LaysLay’s, marca de chipsuri nr 1 in lume, anunta in premiera in Romania lansarea programului Academia Lay’s, in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti. Programul este un concept 100% local, adresat studentilor din facultatile de profil si conceput ca o platforma educationala de specializare in cultura cartofului pentru chips.

Citeşte mai departe...

Plantatul cartofului

Cultivarea cartofilor - plantare cartofiPlantatul cartofului incepe cand in sol se realizeaza temperatura de 6-8 grade C la adancimea de 10 cm pe soluri grele, de 4-6 grade C pe soluri nisipoase si cand sunt intrunite conditiile pedoclimatice de a intra pe teren cu agregatele.

Citeşte mai departe...

Imperiul Inca, locul de bastina al cartofului

01 legendes des incasCele patru provincii, ale imperiului Inca, dintre care cea mai mare se afla in preajma lacului Titicaca, se intindeau pe 950 000 km patrati, si aveau o populatie de aproximativ 7 milioane de locuitori.

Citeşte mai departe...

Deliciosul cartof „Plate de Florenville”

carofplatPlate de Florenville” IGP, Belgia, este un cartof (Solanum tuberosum L.) din vechiul soi francez „Rosa”. Acest soi tarziu spre semitarziu are un repaus vegetativ foarte indelungat, iar cultivarea sa necesita sa ramană in medie 120 de zile in pamant.

Citeşte mai departe...

Renumitii cartofi olandezi cu denumirea „De Meerlander”

Meerlander-300x119Produsul „De Meerlander” IGP, Olanda, se refera la tuberculii destinati consumului uman ai plantei de Solanum Tuberosum L., din soiul de cartof „Meerlander”.

Citeşte mai departe...

Cartoful Patata rossa Colfiorito

42671Patata rossa Colfiorito reprezinta unul dintre cele mai renumite si apreciate produse tipice din Umbria, Italia.

Citeşte mai departe...

Conditii climatice favorabile aparitiei gandacului de Colorado, manei si alternariozei la cartof

Boli si daunatori la cartofConditiile climatice sunt favorabile aparitiei si dezvoltarii agentilor patogeni ca MANA (Phytophthora infestans), ALTERNARIOZA (Alternaria porri F. sp. Solani) si a GANDACULUI DE COLORADO (Leptinotarsa decemlineata) prima generatie. Se recomanda executarea tratamentelor in situatia in care plantele au 20-30 cm inaltime, randurile sunt incheiate, temperatura este de 20-28grade C, umiditatea relativa a aerului >90% si mentinerea picaturilor de apa pe frunze.

Citeşte mai departe...

Soiuri noi romanesti de cartofi

Soiuri noi de cartofi romanestiNoi soiuri de cartofi realizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov inscrise in Catalogul Oficial al Soiurilor..

Citeşte mai departe...

Evaziunea fiscala estimata la 80% in sectorul cartofului

Evaziune fiscala cartofiFermierii din sectorul cartofului se confrunta cu serioase probleme din cauza evaziunii fiscale estimata la 80%. O solutie pe care reprezentantii agricultorilor din acest domeniu o vad este reducerea TVA la 9%, masura care ar genera o ieftinire cu 15 procente a cartofului.

Citeşte mai departe...

Doar soiurile de cartofi de calitate rezista pe piata

Agata 2 bMajoritatea cartofilor vanduti In Franta sunt polivalenti, fiind utilizati in principal in bucatarie pentru prajire, fierbere si salate.

Citeşte mai departe...

BASF: Ziua verde a cartofului

7In ziua de 3 iulie 2014, BASF a fost alaturi de alti specialisti in protectia plantelor, fermieri, cercetatori, producatori de cartof de samanta si comercianti la cel mai reprezentativ eveniment anual "Ziua verde a cartofului".

Citeşte mai departe...

Soiuri romanesti de cartofi

Soiuri romanesti de cartofiSoiurile romanesti de cartofi create de I.N.C.D.C.S.Z. Brasov, S.C.D.C. Targu Secuiesc, S.C.D.C. Miercurea Ciuc si S.C.D.A. Suceava, inscrise in Catalogul Oficial al Soiurilor.

Citeşte mai departe...

Conditiile pedoclimatice deosebite pentru cartofii „Patata dell'Alto Viterbese”

patate-patata-by-grecaud-paul-fotolia-750x750-2 resizeDenumirea „Patata dell'Alto Viterbese” IGP, Italia este aplicata tuberculului din specia Solanum tuberosum produs in nordul regiunii Lazio.

Citeşte mai departe...

Soiuri de cartofi bio fortifianti

2053298 resizeLa periferia orasului Lima, capitala Perului, se afla Centrul International al Cartofului (CIP) fondat de statul peruvian in 1971.

Citeşte mai departe...

Sun Valley cea mai mare regiune cultivatoare de cartofi din lume

cartofi-idaho1 resizeSun Valley Potato Growers, Inc este o mare cooperativa care se ocupa de depozitarea, sortarea, ambalare si vanzarilor renumitilor cartofi Idaho.

Citeşte mai departe...

Covasna va produce 300 mii tone de cartofi in 2013

cultura-cartofi resizeAgricultorii covasneni se asteapta la o productie buna de cartofi in acest an, media fiind estimata la circa 20 de tone la hectar..

Citeşte mai departe...

Vopsea de cartofi

PileofrawunskinnedpotatoesCu cartofii se poate face o vopsea frumoasa, ieftina si trainica, cu care se poate vopsi peretii interiori si exteriori, ulucele (vase lemn), etc.

Citeşte mai departe...

Samanta de cartof ecologic costa 2 lei/kg

cartofi-din-soiul-adora m resizeSamanta de cartof produsa la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru cartof si sfecla de zahar Brasov este disponibila in cantitati mici pentru ca nu exista cerere din partea fermierilor.

Citeşte mai departe...

Cartofi de samanta din categorii biologice superioare

cartofi-samanta resizeInstitutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov produce cartofi de samanta din categorii biologice superioare, cu indici superiori de calitate.

Citeşte mai departe...

Cantitati mari de cartofi autohtoni se deterioreaza in depozite

Cantitati mari de cartofi autohtoni din recolta anului trecut incep sa se deterioreze in depozite si vor fi aruncate din cauza importurilor masive.

Citeşte mai departe...

Cartoful -,,a doua paine a tarii”

Un aliment de baza universal, cartoful este azvarlit la periferia societatii, folosindu-se adesea numele lui pentru a exacerba lipsa de duh a unui interlocuitor ,,mai barabula”.

.

Citeşte mai departe...

Cultura cartofului

 

.

Citeşte mai departe...

Soiul romanesc de cartof MILENIUM

Soiul de cartof Milenium creat la S.C.D.C Targu Secuiesc are un potential de productie de peste 58 tone/ha

Citeşte mai departe...

Productie record de cartofi in judetul Brasov

In aceasta toamna, productia de cartofi a depasit asteptarile agricultorilor din judetul Brasov.

Citeşte mai departe...

Soiuri de cartofi din Germania si Olanda

S.C. Solana Romania S.R.L importa si distribuie cartofi de samanta si consum si samanta de grau din Germania de la Solana GmbH si cartofi de samanta si consum din Olanda de la firma Den Hartigh, care face parte din grupul Solana.

Citeşte mai departe...

Noutati

Hibrizi de floarea soarelui adaptati provocarilor actuale

27-11-2016 Floarea soarelui

Hibrizi de floarea soarelui adaptati provocarilor actuale

Floarea soarelui este o cultura de traditie pentru Romania, care ocupa un loc fruntas in cadrul UE ca producator prin prisma suprafetelor: in mod constant 1.000.000 ha in ultimii ani. Mai multe>>

Productia mondiala de cartofi dulci si importanta acestora pentru sanatate

20-10-2016 Cartofi

Productia mondiala de cartofi dulci si importanta acestora pentru sanatate

Cartofii dulci sunt pe locul al saptelea in productia mondiala de alimente dupa grau, porumb, orez, cartofi, orz si manioc. Mai multe>>

A inceput recoltatul la sfecla de zahar bio si conventionala

18-10-2016 Sfecla

A inceput recoltatul la sfecla de zahar bio si conventionala

In judetul Neamt se cultiva 40% din suprafata de sfecla de zahar a Romaniei. 2016 este primul an in care se cultiva in Romania sfecla ecologica pe suprafata de 250 de hectare, iar in anul urmator se va dubla suprafata semanata. Mai multe>>

Cartoful, pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente

11-10-2016 Cartofi

Cartoful, pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente

Cartofii se situeaza pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente, dupa grau, porumb si orez. Sectorul mondial de productie al cartofului se afla in cursul unor schimbari majore. Pana la inceputul anilor 1990, cei mai multi cartofi au fost cultivati si consumati in Europa, America de Nord si tarile din fosta Uniune Sovietica. De atunci, a inceput o crestere puternica a productiei si a cererii in Asia, Africa si America Latina. Mai multe>>

Atentie la carenta de bor din culturile de rapita !

30-09-2016 Rapita

Atentie la carenta de bor din culturile de rapita !

Borul are un rol fiziologic multiplu, el stimuleaza absorbtia unor macro si microelemente, de asemenea este si un element indispensabil proceselor metabolice din planta. Borul este activ implicat in sinteza peretelui celular al plantelor si in sinteza zaharurilor prin peretele celular, imbunatatind rezistenta la iernare. Joaca un rol important in metabolizarea azotului, deficienta conducand la intarzieri in crestere si dezvoltare a plantelor. Mai multe>>

Semanatul rapitei de toamna

17-08-2016 Rapita

Semanatul rapitei de toamna

Rapita se insamnteaza dupa 20 august, in nordul tarii si pana in data 15 septembrie in zona de sud a tarii. Pentru vegetatia din toamna, rapita colza are nevoie de 800-900 grade temperaturi active mai mari de zero grade. Soiurile recomandate pentru cultura de rapita colza sunt: Mai multe>>

Hibrizii optimi pentru productii performante de rapita

31-07-2016 Rapita

Hibrizii optimi pentru productii performante de rapita

Culturi bogate, productivitate, randament superior, spor de productie si in final profit – sunt tintele oricarui fermier, indiferent de ceea ce cultiva. Cum se pot insa obtine de fiecare data rezultate pozitive la recolta? Raspunsul este la indemana: prin investitii inteligente si printr-un mix eficient intre folosirea unor hibrizi performanti, cu potential genetic cat mai avansat, si tehnica agricola aplicata corect, alaturi de un plan complet de tratamente si fertilizare in toate fazele. Mai multe>>

Mai performanti cu Ferti DRONA

27-07-2016 Rapita

Mai performanti cu Ferti DRONA

Soufflet Agro Romania este preocupata in permanenta sa descopere cele mai inovatoare solutii pentru a ajuta la imbunatatirea performantelor agricole. Una dintre solutile pe care compania le va oferii incepand cu aceasta toamna, este Pachetul Ferti DRONA. Ferti DRONA, reprezinta pachetul inovativ destinat culturii de rapita de toamna si este format din seminte de rapita, ingrasaminte foliare marca Soufflet Brand si o cartare agrochimica gratuita. Mai multe>>

Fertilizarea de toamna la rapita

16-07-2016 Rapita

Fertilizarea de toamna la rapita

Fermierii se intreaba daca fertilizeaza cu azot poate atinge potentialul maxim al productiei de rapita boabe? Raspunsul este Da, o fertilizare de toamna corect aplicata poate realiza o crestere a productiei de boabe cu 70%. Mai multe>>

Cultura cartofului pentru chips - Programul Academia Lay’s si-a desemnat castigatorii

16-07-2016 Cartofi

Cultura cartofului pentru chips - Programul Academia Lay’s si-a desemnat castigatorii

Lay’s anunta castigatorii primei editii a programului Academia Lay’s, o platforma educationala de specializare a tinerilor agronomi in cultura cartofului pentru chips, implementata in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV). Mai multe>>

Autorizatii temporare pentru produse de combatere a unor daunatori la rapita de toamna 2016

14-07-2016 Rapita

Autorizatii temporare pentru produse de combatere a unor daunatori la rapita de toamna 2016

Romania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maxim 110 zile a urmatoarelor produse MODESTO 480 FS (400 g/l Clotianidin + 80 g/l Beta-ciflutrin) si NUPRID AL 600 FS (600 g/l Imidacloprid), pentru combaterea daunatorilor de sol (Phyllotreta spp. si Phylloides spp.), la cultura de rapita insamantata in toamna anului 2016, furnizand informatii detaliate privind situatia de urgenta. In baza notificarii s-a eliberat o autorizatie temporara de 110 zile pentru fie... Mai multe>>