Rapita

Atentie la carenta de bor din culturile de rapita !

Carenta de Bor la cultura de rapitaBorul are un rol fiziologic multiplu, el stimuleaza absorbtia unor macro si microelemente, de asemenea este si un element indispensabil proceselor metabolice din planta. Borul este activ implicat in sinteza peretelui celular al plantelor si in sinteza zaharurilor prin peretele celular, imbunatatind rezistenta la iernare. Joaca un rol important in metabolizarea azotului, deficienta conducand la intarzieri in crestere si dezvoltare a plantelor.

Citeşte mai departe...

Semanatul rapitei de toamna

Semanat rapita de toamna - rapita colzaRapita se insamnteaza dupa 20 august, in nordul tarii si pana in data 15 septembrie in zona de sud a tarii. Pentru vegetatia din toamna, rapita colza are nevoie de 800-900 grade temperaturi active mai mari de zero grade. Soiurile recomandate pentru cultura de rapita colza sunt:

Citeşte mai departe...

Hibrizii optimi pentru productii performante de rapita

Biocrop - Seminte de Rapita de Toamna - Hibrizi de rapita ultra-performantiCulturi bogate, productivitate, randament superior, spor de productie si in final profit – sunt tintele oricarui fermier, indiferent de ceea ce cultiva. Cum se pot insa obtine de fiecare data rezultate pozitive la recolta? Raspunsul este la indemana: prin investitii inteligente si printr-un mix eficient intre folosirea unor hibrizi performanti, cu potential genetic cat mai avansat, si tehnica agricola aplicata corect, alaturi de un plan complet de tratamente si fertilizare in toate fazele.

Citeşte mai departe...

Mai performanti cu Ferti DRONA

Pachetul Ferti DRONA - seminte de rapita - ingrasaminte foliare Soufflet Agro - cartare agrochimica gratuitaSoufflet Agro Romania este preocupata in permanenta sa descopere cele mai inovatoare solutii pentru a ajuta la imbunatatirea performantelor agricole. Una dintre solutile pe care compania le va oferii incepand cu aceasta toamna, este Pachetul Ferti DRONA. Ferti DRONA, reprezinta pachetul inovativ destinat culturii de rapita de toamna si este format din seminte de rapita, ingrasaminte foliare marca Soufflet Brand si o cartare agrochimica gratuita.

Citeşte mai departe...

Fertilizarea de toamna la rapita

Fertilizarea cu azot si microelemente la rapita de toamnaFermierii se intreaba daca fertilizeaza cu azot poate atinge potentialul maxim al productiei de rapita boabe? Raspunsul este Da, o fertilizare de toamna corect aplicata poate realiza o crestere a productiei de boabe cu 70%.

Citeşte mai departe...

Autorizatii temporare pentru produse de combatere a unor daunatori la rapita de toamna 2016

Autorizatii temporare tratament seminte rapita de toamna 2016Romania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maxim 110 zile a urmatoarelor produse MODESTO 480 FS (400 g/l Clotianidin + 80 g/l Beta-ciflutrin) si NUPRID AL 600 FS (600 g/l Imidacloprid), pentru combaterea daunatorilor de sol (Phyllotreta spp. si Phylloides spp.), la cultura de rapita insamantata in toamna anului 2016, furnizand informatii detaliate privind situatia de urgenta. In baza notificarii s-a eliberat o autorizatie temporara de 110 zile pentru fiecare din cele doua produse, care expira la data de 31.10.2016.

Citeşte mai departe...

Recomandari Summit Agro pentru sezonul de toamna al culturii de rapita

cultivare rapita in sezonul de toamnaFitoprotectia culturii de rapita trebuie sa inceapa preventiv, inca inainte de semanat, prin utilizarea semintelor tratate impotriva bolilor si a daunatorilor care pot aparea in toamna. Cum insa acest tratament nu poate asigura protectia culturii pe o durata lunga de timp, este necesar ca dupa rasarirea culturii sa se intervina si cu tratamente foliare. Tratamentele foliare se fac la semnalarea aparitiei agentilor de daunare in cultura.

Citeşte mai departe...

Avantajele cultivarii rapitei pentru ulei

seminte-de-rapita-tassilo 13879Cele mai importante avantaje ale cultivarii rapitei sunt urmatoarele:

Citeşte mai departe...

Cultura de rapita si solutii online in toamna aceasta

Cultivare rapita - pesticide erbicide seminte hibrizi de rapitaIndiferent de vreme si conditiile din fiecare an, rapita este o cultura profitabla care valorifica eficient potentialul terenului respectiv. In 2015, tot mai multi fermieri confirma faptul ca hibrizii de rapita, fie ca e vorba de Pioneer, KWS, Bayer, Syngenta, Monsanto etc., se remarca prin stabilitate si vigoare, precum si toleranta la seceta si temperaturi ridicate. Hibrizii sunt de asemenea apreciati de acesti fermieri pentru rezistenta mare la boli, sistem radicular foarte bine dezvoltat, toate acestea contribuind la cresterea productiei in conditiile tarii noastre.

Citeşte mai departe...

De ce merita sa cultivati rapita

Cultura de rapita - o afacere profitabilaIn ultimii ani, din ce in ce mai multa lume s-a reorientat de la vechile si traditionalele activitati agricole catre cultivarea de rapita. Acest lucru nu s-a intamplat datorita modificarilor de caracteristici ale sezonalitatii sau a unor motive agricole, ci pentru ca reprezinta o afacere destul de profitabila.

Citeşte mai departe...

Autorizare temporara pentru doua produse de combatere a daunatorilor de sol la cultura de rapita

Autorizare temporara insecticide cultura de rapita toamna 2015La solicitarea Asociatiilor de Producatori Agricoli si a Asociatiei Producatorilor de Seminte, Romania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maxim 96 de zile a urmatoarelor produse: MODESTO 480 FS (s.a. 400g/l Clotianidin + 80g/l Beta-ciflutrin) si NUPRID AL 600 FS (s.a. 600g/l Imidacloprid), pentru combaterea daunatorilor de sol Phyllotreta spp. si Phylloides spp., la cultura de rapita insamantata in toamna anului 2015, furnizand informatii detaliate privind situatia de urgenta.

Citeşte mai departe...

Combaterea daunatorilor specifici la Rapita

Combatere daunatori la RapitaPentru combaterea unor daunatori specifici precum gandacul aramiu (Meligethes aeneus), gargarita silicvelor (Ceuthorrhynchus assimilis), tantarul silicvelor (Dasineura brassicae), puricii de pamant (Phyllotreta atra si Ph. nemorum), plosnita cruciferelor (Eurydema ornata) care pot cauza pierderi importante la cultura de RAPITA, recomandam efectuarea tratamentului de combatere la prezenta daunatorilor in cultura, folosind unul din produsele:

Citeşte mai departe...

Turism rural in China, printre munti si culturi de rapita

lanurile-de-canola-inflorita-din-ch-1205115958Marea de Aur” sunt numite lanurile inflorite de canola (rapita de ulei), din provincia Yunnan.

Citeşte mai departe...

Cantitate record de rapita produsa in acest an: 1,1 milioane de tone

Productie record de rapitaProductia de rapita din acest an este cea mai buna de dupa 1970, cand a inceput sa se cultive in Romania pe suprafete semnificative, si a atins cantitea record de 1,1 milioane de tone, aproape dublu fata de anul trecut, a declarat agentiei Mediafax ministrul Agricluturii, Daniel Constantin.

Citeşte mai departe...

Phoma lingam in cultura rapitei de toamna

Phoma lingam in cultura rapiteiPhoma Lingam reprezinta una dintre cele mai importante boli ce pot aparea in cultura rapitei de toamna. Pierderile de productie pot depasii 30% din productia estimata.

Citeşte mai departe...

Distrugerea precoce a samulastrei de cereale paioase din cultura rapitei

Distrugerea samulastrei de cerealeCombaterea timpurie a samulastrei de cereale paioase din cultura rapitei trebuie sa reprezinte o prioritate pentru fermierii ce au in cultura aceasta specie. In rotatie, de regula rapita de toamna se insamanteaza dupa grau, orz sau triticale.

Citeşte mai departe...

Invazie cu larve de Athalia rosae in cultura rapitei de toamna

larve de Athalia rosae in cultura rapitaTemperaturile extrem de ridicate resimtite in ultima perioada, au determinat aparitia primiilor daunatori specifici culturii rapitei. Intrucat daunele pe care le pot produce larvele de Athalia Rosae si diferitele specii de pureci specifici familiei Brasicae, pot determina daune considerabile, monitorizarea atenta a culturii devine obligatorie.

Citeşte mai departe...

Recomandari de sezon pentru rapita

cultivare rapitaCateva recomandari de sezon, acum la startul campaniei de semanat, sunt binevenite si Summit Agro doreste sa atraga atentia asupra unor produse cu aport la realizarea productiei.  Se cunoaste foarte bine ca la rapita de toamna 50% din productie se realizeaza inca din toamna, de aceea aceasta perioada este de o importanta vitala pentru reusita culturii. O prima masura in protectia plantelor este tratamentul acestora, cu fungicide, insecticide si alte produse ce pot stimula dezvoltarea tinerelor plantule in primele faze.

Citeşte mai departe...

Cum semanam hibrizii de rapita SUMMIT

Hibrizi rapita Summit-agroTerenul, semanatul si lucrarile pana la intrarea in iarna a hibrizilor de rapita SUMMIT.

Citeşte mai departe...

Tehnologia infiintarii culturii de rapita

Cultura rapitaRapita a fost, este si va ramane una dintre cele mai profitabile culturi agricole din Romania. Chiar si in anii mai putin favorabili, acolo unde cultura a rezistat, a dat productii care au acoperit cheltuielile de tehnologie. In anul 2012, productiile agricole la aceasta cultura au variat de la 1.400 la 4.500 kg/ha. Daca luam in calcul si pretul de valorificare vedem ca discutam de o investitie foarte profitabila.

Citeşte mai departe...

Combaterea turitei din cultura rapitei de toamna

combaterii turitei din cultura rapiteiUn inceput de toamna apropiat de normalitate, a incurajat multi fermieri romani sa cultive rapita in aceasta toamna. Beneficile cultivarii acestei plante sunt cunoscute chiar si de catre cei care nu o cultiva. Reusita culturii este influentata de mai multi factorii, fie ei interni (aplicarea corecta a tuturor verigilor tehnologice), fie externi (in special clima).

Citeşte mai departe...

Sfaturi utile pentru inceputul de sezon la rapita de toamna

rapita de toamna 1Suprafetele cultivate cu rapita in tara noastra flucteaza anual, in functie de diferiti factori. Tehnologia aplicata, difera mult de la o ferma la alta. Multi fermieri romani din lipsa de pregatire si experienta, fac adesea greseli care le afecteaza negativ productia. Astfel, pentru a putea evita aceste neplaceri, doresc sa va recomand:

Citeşte mai departe...

Dupa 20 august incepe semanatul rapitei de toamna

rapita resizeDin cercetarile efectuate in tara noastra a reiesit ca pentru vegetatia din toamna rapita colza are nevoie de 800-900 grade temperaturi active mai mari de zero grade.

Citeşte mai departe...

Ziua rapitei 2013

rapita 2013 resizeVineri, 5 iulie, Societatea Marsat, judetul Neamt, a organizat simpozionul “Ziua rapiţei 2013″. Cu această ocazie, societatea romascana a organizat mai multe deplasari in camp, pentru ca fermierii sa poată vedea 23 de loturi demonstrative cultivate cu rapita in care furnizorii traditionali de seminte si pesticide sunt firmele Bayer CropScience, KWS, Maisadour Semences, Biocrop si BASF.

Citeşte mai departe...

“Parintele rapitei” nu renunta la cultura

rapita bChiar daca seceta a facut ravagii si in cultura de rapita (2/3 din ce s-a semanat s-a uscat din cauza lipsei irigaţiilor), fermierii au insamantat, pe total tara, circa 500.000 ha.

Citeşte mai departe...

Rapita rasare greu

rapita-purice-pamantSeceta pune in pericol culturile de toamna semanate, in special rapita, dar si cele ce se vor semana in aceste zile.

Citeşte mai departe...

Solutii inovatoare in cultura rapitei de toamna

clearfield rapita2Incepand cu acest an, BASF Romania impreuna cu marii producatori de seminte ( Pioneer, Monsanto, Rapool, Caussade Semences si Saaten Union) au reusit cu succes sa creeze o noua tehnologie Clearfield pentru cultura rapitei de toamna.

Citeşte mai departe...

Hibrizii de rapita - 10 ani de istorie in Romania

sumiagro hibrizi rapitaSunt 10 ani de cand in Romania se vorbeste de rapita hibrida. Cu 10 ani in urma Summit Agro impreuna cu partenerul sau din Franta Euralis, au pornit la drum cu doi hibrizi a caror nume sunt menite sa ramana in istoria acestei culturi si anume Elite si Elvis.

Citeşte mai departe...

Cultura de rapita in anii secetosi

In cadrul proiectului "Agricultura fara frontiere" realizat de catre Primaria orasului Pecica, a avut loc la Battonya, seminarul "Tehnologiilor moderne de cultivare a plantelor" in care a fost prezentata si cultura de rapita in conditii de seceta.

Citeşte mai departe...

Noi hibrizi si tehnologii de protectie la rapita

Noi hibrizi si tehnologii de protectia plantelor au fost prezentate fermierilor si distribuitorilor din Romania, in data de 3 iulie 2012, in judetul Brasov.

Citeşte mai departe...

Cultura de rapita

Rapita (Brassica napus L) se situeaza pe locul cinci, sub aspectul productiei de ulei comestibil, intre plantele oleaginoase

.

Citeşte mai departe...

80% din suprafata de rapita este compromisa in judetul Arad

Din cele 10.000 de hectare cultivate cu rapita au mai ramas doar 2.000 de hectare in judetul Arad

Citeşte mai departe...

Noutati

Liderii mondiali in productia de soia

09-02-2017 Soia

Liderii mondiali in productia de soia

Cel mai mare producator de soia pe plan mondial este SUA, unde cultura de soia este destinata in procent de 90% obtinerii uleiului vegetal din seminte. Mai multe>>

Hibrizi de floarea soarelui adaptati provocarilor actuale

27-11-2016 Floarea soarelui

Hibrizi de floarea soarelui adaptati provocarilor actuale

Floarea soarelui este o cultura de traditie pentru Romania, care ocupa un loc fruntas in cadrul UE ca producator prin prisma suprafetelor: in mod constant 1.000.000 ha in ultimii ani. Mai multe>>

Productia mondiala de cartofi dulci si importanta acestora pentru sanatate

20-10-2016 Cartofi

Productia mondiala de cartofi dulci si importanta acestora pentru sanatate

Cartofii dulci sunt pe locul al saptelea in productia mondiala de alimente dupa grau, porumb, orez, cartofi, orz si manioc. Mai multe>>

A inceput recoltatul la sfecla de zahar bio si conventionala

18-10-2016 Sfecla

A inceput recoltatul la sfecla de zahar bio si conventionala

In judetul Neamt se cultiva 40% din suprafata de sfecla de zahar a Romaniei. 2016 este primul an in care se cultiva in Romania sfecla ecologica pe suprafata de 250 de hectare, iar in anul urmator se va dubla suprafata semanata. Mai multe>>

Cartoful, pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente

11-10-2016 Cartofi

Cartoful, pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente

Cartofii se situeaza pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente, dupa grau, porumb si orez. Sectorul mondial de productie al cartofului se afla in cursul unor schimbari majore. Pana la inceputul anilor 1990, cei mai multi cartofi au fost cultivati si consumati in Europa, America de Nord si tarile din fosta Uniune Sovietica. De atunci, a inceput o crestere puternica a productiei si a cererii in Asia, Africa si America Latina. Mai multe>>

Atentie la carenta de bor din culturile de rapita !

30-09-2016 Rapita

Atentie la carenta de bor din culturile de rapita !

Borul are un rol fiziologic multiplu, el stimuleaza absorbtia unor macro si microelemente, de asemenea este si un element indispensabil proceselor metabolice din planta. Borul este activ implicat in sinteza peretelui celular al plantelor si in sinteza zaharurilor prin peretele celular, imbunatatind rezistenta la iernare. Joaca un rol important in metabolizarea azotului, deficienta conducand la intarzieri in crestere si dezvoltare a plantelor. Mai multe>>

Semanatul rapitei de toamna

17-08-2016 Rapita

Semanatul rapitei de toamna

Rapita se insamnteaza dupa 20 august, in nordul tarii si pana in data 15 septembrie in zona de sud a tarii. Pentru vegetatia din toamna, rapita colza are nevoie de 800-900 grade temperaturi active mai mari de zero grade. Soiurile recomandate pentru cultura de rapita colza sunt: Mai multe>>

Hibrizii optimi pentru productii performante de rapita

31-07-2016 Rapita

Hibrizii optimi pentru productii performante de rapita

Culturi bogate, productivitate, randament superior, spor de productie si in final profit – sunt tintele oricarui fermier, indiferent de ceea ce cultiva. Cum se pot insa obtine de fiecare data rezultate pozitive la recolta? Raspunsul este la indemana: prin investitii inteligente si printr-un mix eficient intre folosirea unor hibrizi performanti, cu potential genetic cat mai avansat, si tehnica agricola aplicata corect, alaturi de un plan complet de tratamente si fertilizare in toate fazele. Mai multe>>

Mai performanti cu Ferti DRONA

27-07-2016 Rapita

Mai performanti cu Ferti DRONA

Soufflet Agro Romania este preocupata in permanenta sa descopere cele mai inovatoare solutii pentru a ajuta la imbunatatirea performantelor agricole. Una dintre solutile pe care compania le va oferii incepand cu aceasta toamna, este Pachetul Ferti DRONA. Ferti DRONA, reprezinta pachetul inovativ destinat culturii de rapita de toamna si este format din seminte de rapita, ingrasaminte foliare marca Soufflet Brand si o cartare agrochimica gratuita. Mai multe>>

Fertilizarea de toamna la rapita

16-07-2016 Rapita

Fertilizarea de toamna la rapita

Fermierii se intreaba daca fertilizeaza cu azot poate atinge potentialul maxim al productiei de rapita boabe? Raspunsul este Da, o fertilizare de toamna corect aplicata poate realiza o crestere a productiei de boabe cu 70%. Mai multe>>

Cultura cartofului pentru chips - Programul Academia Lay’s si-a desemnat castigatorii

16-07-2016 Cartofi

Cultura cartofului pentru chips - Programul Academia Lay’s si-a desemnat castigatorii

Lay’s anunta castigatorii primei editii a programului Academia Lay’s, o platforma educationala de specializare a tinerilor agronomi in cultura cartofului pentru chips, implementata in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV). Mai multe>>