Protectia plantelor

Summit Agro Romania – 20 de ani de existenta si un produs UNIC pe piata din Romania

Summit Agro Romania  20 de ani de existenta si un produs UNIC pe piata din RomaniaPe 19 ianuarie 2017, la Hotel International Sinaia, Summit Agro Romania marcheaza, intr-un cadru festiv, doua evenimente deosebite alaturi de partenerii sai, prezenti in numar foarte mare: deschiderea sezonului 2017 cu produse noi in portofoliu, printre care un produs UNIC pe piata din Romania, dar si aniversarea a 20 de ani de la infiintare.

Citeşte mai departe...

Tratamentele de toamna in livezile de pomi fructiferi

Tratamente de toamna la pomi fructiferiIn aceasta perioada se recomanda aplicarea unor tratamente cheie in scopul diminuarii bolilor si daunatorilor in plantatiile de mar, prun, par, cires si visin.

Citeşte mai departe...

Soarecele de camp – masuri chimice si agrotehnice de combatere

Soarecele de camp - Microtus arvalis - masuri masuri chimice si agrotehnice de combatereCa urmare a conditiilor favorabile si a potentialului biologic de inmultire deosebit, se constata o inmultire a rozatoarelor (soarecele de camp - Microtus arvalis) de la an la an, aceste specii fiind active tot timpul anului, chiar sub stratul de zapada. In aceasta perioada si primavara devreme, recomandam la culturile agricole perene (trifoi, lucerna), plantatii pomicole, pepiniere, pajisti naturale si culturi agricole de toamna (cereale paioase, rapita), tratament pentru combaterea acestora, pe parcelele unde densitatea daunatorului este de 4-5 colonii (vetre de atac) pe ha.

Citeşte mai departe...

ANF a finalizat neutralizarea deseurilor de produse de protectie a plantelor

neutralizarea deseurilor de produse de protectie a plantelorAutoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) a finalizat procesul de colectare si neutralizare a deseurilor de produse de protectie a plantelor existente la nivelul oficiilor fitosanitare judetene, la nivelul Laboratorului National Fitosanitar, precum si in cadrul laboratoarelor regionale.

Citeşte mai departe...

SCAPA Online Tool - Aplicatie online pentru sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide

SCAPA Online Tool - Aplicatie online pentru sistemul de colectare a ambalajelor de pesticideAsociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania a dezvoltat o aplicatie online ce permite lansarea de comenzi pentru colectarea cu titlu gratuit a deseurilor de ambalaje provenite de la produsele de protectia plantelor, deseuri colectate prin programul national SCAPA – sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide al AIPROM.

Citeşte mai departe...

Erbicidele pe baza de glifosat care contin polioxietilenamina se retrag din data de 22 august 2016

Retragerea de pe piata a unor erbicide totale pe baza de glifosatReferitor la statutul substantei active glifosat, Autoritatea Nationala Fitosanitara informeaza ca incepand cu data de 22 august 2016 a intrat in vigoare Regulamentul (UE) 1313/2016 al Comisiei, de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 540/2011 in ceea ce priveste conditiile de aprobare a substantei active glifosat.

Citeşte mai departe...

SONDAJ: Gestionarea daunatorilor din agricultura, silvicultura si spatiile verzi

SONDAJ - Chestionar privind Gestionarea Daunatorilor in agricultura si silvicultura - insecte patogeni si buruieniProiectul EMPHASIS are ca scop dezvoltarea de solutii practice pentru a proteja agricultura, silvicultura si spatiile publice verzi de daunatorii naturali sau introdusi cum ar fi insecte, patogeni si buruieni. In cadrul acestui proiect a fost elaborat un chestionar, care are ca scop sa afle modul in care fermierii si silvicultorii iau decizii in privinta gestionarii daunatorilor. ajutorul celor care completeaza acest chestionar este crucial pentru asistenta in dezvoltarea de tehnologii care intrunesc cerintele consumatorilor, cu precadere fermieri si silvicultori.

Citeşte mai departe...

Avertizare, omida paroasa a dudului - gen. II-a

Avertizare - omida paroasa a dudului - pomi fructiferi - arbori ornamentaliIn aceasta perioada se recomanda efectuarea tratamentului pentru combaterea daunatorului: omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea), generatia a II-a, la toate speciile de pomi fructiferi, arbori ornamentali, parcuri, aliniamente stradale.

Citeşte mai departe...

Stresul termic la culturi

Stresul termic la culturile agricoleCum putem proteja plantele de cultura de valul de temperaturi ridicate care a pus stapanire pe intreaga tara? In urmatoare perioada, in anumite zone ale tarii se vor inregistra temperaturi maxime de peste 35 grade iar temperaturile minime vor depasi 19-20 grade Celsius. Este foarte importanta durata acestor perioade cu temperaturi foarte ridicate, deoarece o perioada de peste doua saptamani reprezinta un STRESS TERMIC PUTERNIC pentru plantele de cultura.

Citeşte mai departe...

Un acaricid cu un mod de actiune unic pe piata din Romania: Kanemite SC

Kanemite SC - acaricid pentru Hamei - Pomi fructiferi - Plante ornamentale - Vinete si tomateIn ultimii ani se observa si in Romania ca verile sunt din ce in ce mai calduroase si secetoase, factori absolut ideali pentru inmultirea rapida a acarienilor la diferite culturi. Ca si la alte boli sau daunatori, fermierii trebuie sa-si adapteze programul de tratamente la conditiile climatice in schimbare; in plus, neaparat trebuie tinut cont de gradul mare de rezistenta pe care il pot dezvolta la acaricide. De aceea un program integrat de combatere este esential pentru un fermier ce doreste sa-si mentina culturile sanatoase, astfel incat productia sa nu ii fie afectata.

Citeşte mai departe...

Omida paroasa a dudului

Omida paroasa a dudului Hyphantria cunea DruryOmida paroasa a dudului (Hyphantria cunea Drury) este un daunator este polifag care ataca 200 specii de plante: pomi fructiferi, arbori ornamentali, vita de vie, etc. La invazii mari, arborii pot fi complet defoliati, productia de fructe fiind compromisa. Atacurile repetate duc la debilitarea pomilor. Omida paroasa are doua generatii pe an. Pentru prevenirea si combaterea acestui daunator se recomanda, pe langa tratamente chimice, masuri de igiena culturala si masuri mecanice prin taierea si arderea cuiburilor aparute in pomi.

Citeşte mai departe...

Fluturele caramiziu al scaietilor

Fluturele caramiziu al scaietilor - Vanessa carduiFluturele caramiziu al scaietilor (Vanessa cardui) reprezinta una dintre cele mai intersante specii de Lepidoptere, atat din prisma coloritului unic cat si din prisma biologiei. In tara noastra el prezinta 2-3 generatii pe an. Ataca peste 300 specii de plante, leguminoasele pentru boabe precum soia si fasolea semanata in camp, fiind preferate de daunator.

Citeşte mai departe...

Limaxul cenusiu (Agriolimax agreste)

Metode si tratamente de combatere Limax cenusiu - Agriolimax agresteLimaxul cenusiu (Agriolimax agreste) produce pagube importante in culturile de legume. Limacsii sunt daunatori nocturni, ziua stand ascunsi sub frunze, ierburi, bulgari de pamant, iar noaptea se hranesc cu frunzele plantelor. Limaxul cenusiu este un daunator polifag, atacand un mare numar de specii legumicole, pomicole, plante medicinale, plante tehnice, etc.

Citeşte mai departe...

Insecticid si fertilizant in aceeasi granula: Premiera de la Summit Agro Romania

Trika Expert - Insecticid si fertilizant in aceeasi granula pentru porumb floarea-soarelui cartof legume tomate vinete ardei bostanoase morcovi si pepiniere de pomiFermierii care au probleme cu daunatorii de sol cum ar fi buha semanaturilor (Agrotis spp.), viermele sarma (Agriotes spp.), viermele vestic al tulpinilor de porumb (Diabrotica spp.) si larvele carabusului de mai (Melolontha spp.) au acum la dispozitie un produs ce protejeaza planta de atacul daunatorilor si in acelasi timp o ajuta sa depaseasca rapid perioada de vulnerabilitate. Insecticid cu aplicare la sol, Trika Expert, disponibil acum si in Romania, este primul produs bazat pe o tehnologie inovatoare de tip GPlus, continand molecula de insecticid pe suport de elemente nutritive cu efect starter.

Citeşte mai departe...

Avertizare viermele prunelor – generatia a II-a

Avertizare Viermele prunelor - Combatere Cydia funebranaLaboratorul de Prognoza, Diagnoza, Avertizare, din cadrul Oficiului Fitosanitar Bihor recomanda efectuarea tratamentului pentru combaterea daunatorului: viermele prunelor – generatia II. Se mai combat: defoliatoare, afide, ciuruire, monilioza, patarea rosie.

Citeşte mai departe...

Evacuarea pesticidelor invechite de pe teritoriul Republicii Moldova este acum in plina desfasurare

FAO - Evacuare pesticide expirate din Republica MoldovaPrimele transporturi din cele 400 de tone de pesticide invechite din Pascani (Criuleni), pleaca din Moldova in aceasta saptamana, pentru a fi eliminate in Polonia, in conditii de siguranta pentru mediu. Depozitul din Pascani se preconizeaza sa fie decontaminat pana la sfarsitul lunii august.

Citeşte mai departe...

CE aproba folosirea temporara a glifosatului pentru inca 18 luni

Autorizare CE erbicid glifosatComisia Europeana a extins, miercuri, autorizarea glifosatului pentru inca 18 luni, pe fondul dezacordului asupra concluziilor daca produsul chimic ar putea cauza cancer. Cele 28 de state membre ale UE sunt impartite cu privire la pericolele puse de glifosat, unul dintre erbicidele cele mai populare din lume.

Citeşte mai departe...

Erbicid.ro, site-ul care ofera solutii eficiente pentru a combate gandacii de Colorado la cartof

Erbicid-ro combatere gandaci de Colorado la cartofIn prezent, cartoful este una dintre cele mai raspandite legume din lume. De-a lungul timpului, tehnologia de cultivare a cartofului s-a diversificat, iar fermieriii au descoperit noi metode de combatere a bolilor si daunatorilor la cartofi. In prezent, orice cultivator stie ca pentru combaterea gandacului de Colorado, se pot folosi insecticide, precum Actara sau Imidacloprid, doua produse sigure, propuse de magazinul online Erbicid.ro, care de ani de zile este o sursa de incredere pentru agricultori din intreaga tara.

Citeşte mai departe...

AIPROM isi exprima dezamagirea cu privire la criteriile de identificare a perturbatorilor endocrini publicate de CE

AIPROM despre criteriile de identificare a perturbatorilor endocriniPe 15 iunie, Comisia Europeana a publicat criteriile care identifica perturbatorii endocrini in domeniul produselor de protectia plantelor. Acest subiect are o deosebita importanta pentru competitivitatea agriculturii in general si a celei romanesti in special, dat fiind faptul ca numeroase substante active utilizate pentru formularea produselor de protectia plantelor ar putea fi clasificate ca perturbatori endocrini fara evaluarea tuturor factorilor relevanti, reducandu-se astfel optiunile de solutii de protectie la care vor avea acces agricultorii, precum si capacitatea de protejare a culturilor.

Citeşte mai departe...

Adultii de Diabrotica vergifera

Adulti de Diabrotica vergiferaPrincipala cauza a inmultirii Viermelui vestic al radacinilor de porumb (Diabrotica virgifera) este monocultura. Rotatia de 4 ani ar fi cea mai indicata. Tratamentul importiva adultilor de Diabrotica virgifera se va executa la depistarea primilor adulti.

Citeşte mai departe...

Avertizare: Boli si daunatori la fasole

Boli si daunatori fasole - AvertizareConditiile climatice din ultima perioada au fost favorabile aparitiei si dezvoltarii in cultura de fasole a urmatorilor agenti de daunare mai importanti:

Citeşte mai departe...

CE: Criterii stiintifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini din pesticide si biocide

Criterii stiintifice identificare perturbatori endocrini din pesticide si biocideComisia Europeana prezinta astazi criterii de identificare a perturbatorilor endocrini in domeniul produselor de protectie a plantelor si al produselor biocide. Comisia propune Consiliului si Parlamentului European sa adopte o abordare bazata pe date stiintifice solide pentru identificarea perturbatorilor endocrini si sa aprobe definitia OMS.

Citeşte mai departe...

Combaterea atacului de mana, fainare si putregai la vita de vie

Tratament de combatere atac de Mana Fainare si Putregai la Vita-de-vieConditiile climatice din ultimile zile, fac posibila aparitia atacului de Mana pe frunze si ciorchini, de Fainare si Putregai pe frunze si lastari, la Vita de vie. Ca urmare, se recomanda executarea unui tratament in perioada: 15 – 20. 06. 2016.

Citeşte mai departe...

Conditiile pentru aplicarea tratamentelor prin pulverizare aeriana

Conditii aplicare tratamente cu pesticide prin pulverizare aerianaIn Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.34/2012 la capitolul IV, art.9 sunt prevazute conditiile pentru aplicarea prin pulverizare aeriana a pesticidelor. Neindeplinirea acestor conditii constitue contraventii sanctionate conform legii.

Citeşte mai departe...

Combaterea manei la solanaceae (tomate, ardei, vinete) si curcubitaceae (castraveti, pepeni)

combaterea manei la tomate ardei vinete castraveti pepeniTratamentul pentru combaterea manei la solanaceae (tomate, ardei, vinete) si curcubitaceae (castraveti, pepeni). Se mai combat: patari, alternarioze, fuzarioze, acarieni, fainare.

Citeşte mai departe...

Tratamentul pentru combaterea moliei vargate la piersic si cais

Molia Vargata - Tratament de combatere la piersic si caisIn aceasta perioada se recomanda efectuarea tratamentului pentru combaterea moliei vargate (Anarsia lineatella) la piersic si cais (tratamentul I, generatia I). Se mai combat defoliatoarele, afidele, basicarea, moniliozele si ciuruirea.

Citeşte mai departe...

Bayer invita grupurile de mediu pentru a discuta preluarea Monsanto

Bayer - MonsantoDirectorul executiv al Bayer a declarat recent intr-un interviu ca intentioneaza sa se intalneasca cu grupurile de mediu pentru a raspunde preocuparilor cu privire la planurile grupului sau de a prelua gigantul american Monsanto. Werner Baumann a sugerat, de asemenea, ca brandul Monsanto ar putea sa dispara odata ce activitatea este integrata in Bayer.

Citeşte mai departe...

Omida de Stepa - Combaterea daunatorului

Omida de Stepa - Tratament de combatereTratamentul pentru combaterea Loxostege sticticalis (Omida de Stepa) la pajisti se va aplica la un PED de 3-5 fluturi/mp sau 5-8 larve/mp pentru lucerna. Aceste valori pot fi aplicate si la celelalte culturi cu talie asemanatoare.

Citeşte mai departe...

Protejarea culturilor de factorii de stres, prin aplicarea SunGUARD

Fizio-stimulant SunGUARD - protejeaza plantele impotriva radiatiilor UV si a stresului termicConditiile climatice afecteaza intodeauna buna dezvoltare a plantelor, fie datorita caldurii excesive, a nivelului radiatiilor solare (in special razele ultraviolete), a vantului uscat, a fluctuatiilor de temperatura s.a.. In toate aceste cazuri plantele trebuiesc protejate pentru a reduce evapotranspiratia si de a canaliza energia disponibila in acel moment spre formarea elementelor de productie. In acest context, Soufflet ofera produsul SunGUARD.

Citeşte mai departe...

Summit Agro Romania continua traditia SummiTTerra si in 2016

SummiTTerra 2016 - Summit Agro RomaniaSummit Agro Romania continua traditia platformelor SummiTTerra si in anul 2016, al treilea an de cand a pornit seria de evenimente in camp sub sloganul “Acolo unde tehnologia intalneste pamantul”. Luni, 23 mai 2016, la Baraganul judetul Braila, peste de 200 de participanti au putut vedea in camp, in conditii reale de cultivare, portofoliul complet pe care compania il pune la dispozitia fermierilor: seminte, ingrasaminte si produse pentru protectia plantelor. Seria de evenimente SummiTTerra continua pe 2 iunie la Girisul de Cris, judetul Bihor si pe 9 iunie la Comana, judetul Constanta.

Citeşte mai departe...

Combaterea viermelui merelor la mar, par si gutui

tratament combatere viermele merelorTratamentul pentru combaterea daunatorului: viermele merelor – la mar, par, gutui. Se mai combat: defoliatoare, afide, psilide, minatoare, acarieni, rapan, fainare, monilioza.

Citeşte mai departe...

Cartof, Tomate si Vinete: combaterea manei, bolilor foliare si gandacului din Colorado

Tratament mana boli foliare si gandac de Colorado la Cartof Tomate si VineteIn culturile de Cartof, Tomate si Vinete, se recomanda executare tratamentului impotriva Manei si altor boli foliare. De asemenea, acolo unde se depisteaza larve ale Gandacului din Colorado sau Afide se adauga un insecticid specific.

Citeşte mai departe...

Noutati

Summit Agro Romania – 20 de ani de existenta si un produs UNIC pe piata din Romania

24-01-2017 Producatori fitosanitar

Summit Agro Romania – 20 de ani de existenta si un produs UNIC pe piata din Romania

Pe 19 ianuarie 2017, la Hotel International Sinaia, Summit Agro Romania marcheaza, intr-un cadru festiv, doua evenimente deosebite alaturi de partenerii sai, prezenti in numar foarte mare: deschiderea sezonului 2017 cu produse noi in portofoliu, printre care un produs UNIC pe piata din Romania, dar si aniversarea a 20 de ani de la infiintare. Mai multe>>

Tratamentele de toamna in livezile de pomi fructiferi

17-10-2016 Tratamente fitosanitare

Tratamentele de toamna in livezile de pomi fructiferi

In aceasta perioada se recomanda aplicarea unor tratamente cheie in scopul diminuarii bolilor si daunatorilor in plantatiile de mar, prun, par, cires si visin. Mai multe>>

Soarecele de camp – masuri chimice si agrotehnice de combatere

07-10-2016 Nematocide, rodenticide, moluscocide, repelenti

Soarecele de camp – masuri chimice si agrotehnice de combatere

Ca urmare a conditiilor favorabile si a potentialului biologic de inmultire deosebit, se constata o inmultire a rozatoarelor (soarecele de camp - Microtus arvalis) de la an la an, aceste specii fiind active tot timpul anului, chiar sub stratul de zapada. In aceasta perioada si primavara devreme, recomandam la culturile agricole perene (trifoi, lucerna), plantatii pomicole, pepiniere, pajisti naturale si culturi agricole de toamna (cereale paioase, rapita), tratament pentru combaterea acestora, p... Mai multe>>

ANF a finalizat neutralizarea deseurilor de produse de protectie a plantelor

30-09-2016 Protectia plantelor

ANF a finalizat neutralizarea deseurilor de produse de protectie a plantelor

Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) a finalizat procesul de colectare si neutralizare a deseurilor de produse de protectie a plantelor existente la nivelul oficiilor fitosanitare judetene, la nivelul Laboratorului National Fitosanitar, precum si in cadrul laboratoarelor regionale. Mai multe>>

SCAPA Online Tool - Aplicatie online pentru sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide

31-08-2016 Pesticide

SCAPA Online Tool - Aplicatie online pentru sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania a dezvoltat o aplicatie online ce permite lansarea de comenzi pentru colectarea cu titlu gratuit a deseurilor de ambalaje provenite de la produsele de protectia plantelor, deseuri colectate prin programul national SCAPA – sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide al AIPROM. Mai multe>>

Erbicidele pe baza de glifosat care contin polioxietilenamina se retrag din data de 22 august 2016

30-08-2016 Erbicide

Erbicidele pe baza de glifosat care contin polioxietilenamina se retrag din data de 22 august 2016

Referitor la statutul substantei active glifosat, Autoritatea Nationala Fitosanitara informeaza ca incepand cu data de 22 august 2016 a intrat in vigoare Regulamentul (UE) 1313/2016 al Comisiei, de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 540/2011 in ceea ce priveste conditiile de aprobare a substantei active glifosat. Mai multe>>

SONDAJ: Gestionarea daunatorilor din agricultura, silvicultura si spatiile verzi

25-08-2016 Boli si daunatori

SONDAJ: Gestionarea daunatorilor din agricultura, silvicultura si spatiile verzi

Proiectul EMPHASIS are ca scop dezvoltarea de solutii practice pentru a proteja agricultura, silvicultura si spatiile publice verzi de daunatorii naturali sau introdusi cum ar fi insecte, patogeni si buruieni. In cadrul acestui proiect a fost elaborat un chestionar, care are ca scop sa afle modul in care fermierii si silvicultorii iau decizii in privinta gestionarii daunatorilor. ajutorul celor care completeaza acest chestionar este crucial pentru asistenta in dezvoltarea de tehnologii care intr... Mai multe>>

Avertizare, omida paroasa a dudului - gen. II-a

24-08-2016 Avertizari fitosanitare

Avertizare, omida paroasa a dudului - gen. II-a

In aceasta perioada se recomanda efectuarea tratamentului pentru combaterea daunatorului: omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea), generatia a II-a, la toate speciile de pomi fructiferi, arbori ornamentali, parcuri, aliniamente stradale. Mai multe>>

Stresul termic la culturi

02-08-2016 Protectia plantelor

Stresul termic la culturi

Cum putem proteja plantele de cultura de valul de temperaturi ridicate care a pus stapanire pe intreaga tara? In urmatoare perioada, in anumite zone ale tarii se vor inregistra temperaturi maxime de peste 35 grade iar temperaturile minime vor depasi 19-20 grade Celsius. Este foarte importanta durata acestor perioade cu temperaturi foarte ridicate, deoarece o perioada de peste doua saptamani reprezinta un STRESS TERMIC PUTERNIC pentru plantele de cultura. Mai multe>>

Un acaricid cu un mod de actiune unic pe piata din Romania: Kanemite SC

27-07-2016 Acaricide

Un acaricid cu un mod de actiune unic pe piata din Romania: Kanemite SC

In ultimii ani se observa si in Romania ca verile sunt din ce in ce mai calduroase si secetoase, factori absolut ideali pentru inmultirea rapida a acarienilor la diferite culturi. Ca si la alte boli sau daunatori, fermierii trebuie sa-si adapteze programul de tratamente la conditiile climatice in schimbare; in plus, neaparat trebuie tinut cont de gradul mare de rezistenta pe care il pot dezvolta la acaricide. De aceea un program integrat de combatere este esential pentru un fermier ce doreste sa... Mai multe>>

Omida paroasa a dudului

25-07-2016 Boli si daunatori

Omida paroasa a dudului

Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea Drury) este un daunator este polifag care ataca 200 specii de plante: pomi fructiferi, arbori ornamentali, vita de vie, etc. La invazii mari, arborii pot fi complet defoliati, productia de fructe fiind compromisa. Atacurile repetate duc la debilitarea pomilor. Omida paroasa are doua generatii pe an. Pentru prevenirea si combaterea acestui daunator se recomanda, pe langa tratamente chimice, masuri de igiena culturala si masuri mecanice prin taierea si ard... Mai multe>>