Protectia plantelor

Eurodeputatii cer aprobarea rapida a pesticidelor cu risc scazut

Pesticide biologice cu risc redus - agricultura ecologicaPesticidele biologice cu risc redus pot fi o alternativa viabila la produsele fitosanitare conventionale, atat pentru fermierii care practica agricultura conventionala, cat si pentru cei care practica agricultura ecologica, contribuind, in plus, la o agricultura mai sustenabila. Deputatii solicita Comisiei Europene sa propuna un proiect legislativ, inainte de sfarsitul anului 2018, pentru a urgenta evaluarea, autorizarea si inregistrarea pesticidelor biologice cu risc scazut.

Citeşte mai departe...

Tratamentul semintelor de porumb si floarea soarelui - Autorizare temporara a unor produse de protectia plantelor

Tratament seminte porumb si floarea soarelui - Autorizare temporaraIn conformitate cu prevederile art. 53 al Reg. (CE) nr. 1107/2009, la solicitarea Asociatiilor de Producatori Agricoli si a Asociatiei Producatorilor de seminte, Romania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maxim 105 de zile a urmatoarelor produse de protectie a plantelor: CRUISER 350 FS (350 g/l Tiametoxam), NUPRID AL 600 FS (600g/l Imidacloprid), PONCHO 600 FS (600g/l Clortianidin) si SEEDOPRID 600 FS (600g/l imidacloprid).

Citeşte mai departe...

Inspectia Muncii controleaza angajatorii care utilizeaza substante cancerigene

Inspectia Muncii controleaza angajatorii din agricultura care utilizeaza substante cancerigeneInspectia Muncii se alatura demersurilor la nivel european de combatere a cancerului profesional. Vor fi controlati angajatorii din toate judetele care utilizeaza substante cancerigene sau amestecuri chimice care provoaca boala. Activitatile economice prin care lucratorii sunt expusi riscului de cancer profesional sunt: agricultura, industriile extractiva, petroliera, petrochimica, s.a..

Citeşte mai departe...

Tratamentul semintelor de porumb, floarea soarelui, mazare si rapita

Tratament seminte porumb floarea soarelui mazare si rapitaPentru combaterea agentilor patogeni, se recomanda realizarea unui tratament al semintelor de porumb, floarea soarelui, mazare si rapita.

Citeşte mai departe...

Aplicarea tratamentelor prin pulverizare aeriana

Aplicarea tratamentelor prin pulverizare aerianaIn Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.34/2012 la capitolul IV, art.9 sunt prevazute conditiile pentru aplicarea prin pulverizare aeriana a pesticidelor. Neindeplinirea acestor conditii constituie contraventii sanctionate conform legii.

Citeşte mai departe...

Summit Agro Romania – 20 de ani de existenta si un produs UNIC pe piata din Romania

Summit Agro Romania  20 de ani de existenta si un produs UNIC pe piata din RomaniaPe 19 ianuarie 2017, la Hotel International Sinaia, Summit Agro Romania marcheaza, intr-un cadru festiv, doua evenimente deosebite alaturi de partenerii sai, prezenti in numar foarte mare: deschiderea sezonului 2017 cu produse noi in portofoliu, printre care un produs UNIC pe piata din Romania, dar si aniversarea a 20 de ani de la infiintare.

Citeşte mai departe...

Tratamentele de toamna in livezile de pomi fructiferi

Tratamente de toamna la pomi fructiferiIn aceasta perioada se recomanda aplicarea unor tratamente cheie in scopul diminuarii bolilor si daunatorilor in plantatiile de mar, prun, par, cires si visin.

Citeşte mai departe...

Soarecele de camp – masuri chimice si agrotehnice de combatere

Soarecele de camp - Microtus arvalis - masuri masuri chimice si agrotehnice de combatereCa urmare a conditiilor favorabile si a potentialului biologic de inmultire deosebit, se constata o inmultire a rozatoarelor (soarecele de camp - Microtus arvalis) de la an la an, aceste specii fiind active tot timpul anului, chiar sub stratul de zapada. In aceasta perioada si primavara devreme, recomandam la culturile agricole perene (trifoi, lucerna), plantatii pomicole, pepiniere, pajisti naturale si culturi agricole de toamna (cereale paioase, rapita), tratament pentru combaterea acestora, pe parcelele unde densitatea daunatorului este de 4-5 colonii (vetre de atac) pe ha.

Citeşte mai departe...

ANF a finalizat neutralizarea deseurilor de produse de protectie a plantelor

neutralizarea deseurilor de produse de protectie a plantelorAutoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) a finalizat procesul de colectare si neutralizare a deseurilor de produse de protectie a plantelor existente la nivelul oficiilor fitosanitare judetene, la nivelul Laboratorului National Fitosanitar, precum si in cadrul laboratoarelor regionale.

Citeşte mai departe...

SCAPA Online Tool - Aplicatie online pentru sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide

SCAPA Online Tool - Aplicatie online pentru sistemul de colectare a ambalajelor de pesticideAsociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania a dezvoltat o aplicatie online ce permite lansarea de comenzi pentru colectarea cu titlu gratuit a deseurilor de ambalaje provenite de la produsele de protectia plantelor, deseuri colectate prin programul national SCAPA – sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide al AIPROM.

Citeşte mai departe...

Erbicidele pe baza de glifosat care contin polioxietilenamina se retrag din data de 22 august 2016

Retragerea de pe piata a unor erbicide totale pe baza de glifosatReferitor la statutul substantei active glifosat, Autoritatea Nationala Fitosanitara informeaza ca incepand cu data de 22 august 2016 a intrat in vigoare Regulamentul (UE) 1313/2016 al Comisiei, de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 540/2011 in ceea ce priveste conditiile de aprobare a substantei active glifosat.

Citeşte mai departe...

SONDAJ: Gestionarea daunatorilor din agricultura, silvicultura si spatiile verzi

SONDAJ - Chestionar privind Gestionarea Daunatorilor in agricultura si silvicultura - insecte patogeni si buruieniProiectul EMPHASIS are ca scop dezvoltarea de solutii practice pentru a proteja agricultura, silvicultura si spatiile publice verzi de daunatorii naturali sau introdusi cum ar fi insecte, patogeni si buruieni. In cadrul acestui proiect a fost elaborat un chestionar, care are ca scop sa afle modul in care fermierii si silvicultorii iau decizii in privinta gestionarii daunatorilor. ajutorul celor care completeaza acest chestionar este crucial pentru asistenta in dezvoltarea de tehnologii care intrunesc cerintele consumatorilor, cu precadere fermieri si silvicultori.

Citeşte mai departe...

Avertizare, omida paroasa a dudului - gen. II-a

Avertizare - omida paroasa a dudului - pomi fructiferi - arbori ornamentaliIn aceasta perioada se recomanda efectuarea tratamentului pentru combaterea daunatorului: omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea), generatia a II-a, la toate speciile de pomi fructiferi, arbori ornamentali, parcuri, aliniamente stradale.

Citeşte mai departe...

Stresul termic la culturi

Stresul termic la culturile agricoleCum putem proteja plantele de cultura de valul de temperaturi ridicate care a pus stapanire pe intreaga tara? In urmatoare perioada, in anumite zone ale tarii se vor inregistra temperaturi maxime de peste 35 grade iar temperaturile minime vor depasi 19-20 grade Celsius. Este foarte importanta durata acestor perioade cu temperaturi foarte ridicate, deoarece o perioada de peste doua saptamani reprezinta un STRESS TERMIC PUTERNIC pentru plantele de cultura.

Citeşte mai departe...

Un acaricid cu un mod de actiune unic pe piata din Romania: Kanemite SC

Kanemite SC - acaricid pentru Hamei - Pomi fructiferi - Plante ornamentale - Vinete si tomateIn ultimii ani se observa si in Romania ca verile sunt din ce in ce mai calduroase si secetoase, factori absolut ideali pentru inmultirea rapida a acarienilor la diferite culturi. Ca si la alte boli sau daunatori, fermierii trebuie sa-si adapteze programul de tratamente la conditiile climatice in schimbare; in plus, neaparat trebuie tinut cont de gradul mare de rezistenta pe care il pot dezvolta la acaricide. De aceea un program integrat de combatere este esential pentru un fermier ce doreste sa-si mentina culturile sanatoase, astfel incat productia sa nu ii fie afectata.

Citeşte mai departe...

Omida paroasa a dudului

Omida paroasa a dudului Hyphantria cunea DruryOmida paroasa a dudului (Hyphantria cunea Drury) este un daunator este polifag care ataca 200 specii de plante: pomi fructiferi, arbori ornamentali, vita de vie, etc. La invazii mari, arborii pot fi complet defoliati, productia de fructe fiind compromisa. Atacurile repetate duc la debilitarea pomilor. Omida paroasa are doua generatii pe an. Pentru prevenirea si combaterea acestui daunator se recomanda, pe langa tratamente chimice, masuri de igiena culturala si masuri mecanice prin taierea si arderea cuiburilor aparute in pomi.

Citeşte mai departe...

Fluturele caramiziu al scaietilor

Fluturele caramiziu al scaietilor - Vanessa carduiFluturele caramiziu al scaietilor (Vanessa cardui) reprezinta una dintre cele mai intersante specii de Lepidoptere, atat din prisma coloritului unic cat si din prisma biologiei. In tara noastra el prezinta 2-3 generatii pe an. Ataca peste 300 specii de plante, leguminoasele pentru boabe precum soia si fasolea semanata in camp, fiind preferate de daunator.

Citeşte mai departe...

Limaxul cenusiu (Agriolimax agreste)

Metode si tratamente de combatere Limax cenusiu - Agriolimax agresteLimaxul cenusiu (Agriolimax agreste) produce pagube importante in culturile de legume. Limacsii sunt daunatori nocturni, ziua stand ascunsi sub frunze, ierburi, bulgari de pamant, iar noaptea se hranesc cu frunzele plantelor. Limaxul cenusiu este un daunator polifag, atacand un mare numar de specii legumicole, pomicole, plante medicinale, plante tehnice, etc.

Citeşte mai departe...

Insecticid si fertilizant in aceeasi granula: Premiera de la Summit Agro Romania

Trika Expert - Insecticid si fertilizant in aceeasi granula pentru porumb floarea-soarelui cartof legume tomate vinete ardei bostanoase morcovi si pepiniere de pomiFermierii care au probleme cu daunatorii de sol cum ar fi buha semanaturilor (Agrotis spp.), viermele sarma (Agriotes spp.), viermele vestic al tulpinilor de porumb (Diabrotica spp.) si larvele carabusului de mai (Melolontha spp.) au acum la dispozitie un produs ce protejeaza planta de atacul daunatorilor si in acelasi timp o ajuta sa depaseasca rapid perioada de vulnerabilitate. Insecticid cu aplicare la sol, Trika Expert, disponibil acum si in Romania, este primul produs bazat pe o tehnologie inovatoare de tip GPlus, continand molecula de insecticid pe suport de elemente nutritive cu efect starter.

Citeşte mai departe...

Avertizare viermele prunelor – generatia a II-a

Avertizare Viermele prunelor - Combatere Cydia funebranaLaboratorul de Prognoza, Diagnoza, Avertizare, din cadrul Oficiului Fitosanitar Bihor recomanda efectuarea tratamentului pentru combaterea daunatorului: viermele prunelor – generatia II. Se mai combat: defoliatoare, afide, ciuruire, monilioza, patarea rosie.

Citeşte mai departe...

Evacuarea pesticidelor invechite de pe teritoriul Republicii Moldova este acum in plina desfasurare

FAO - Evacuare pesticide expirate din Republica MoldovaPrimele transporturi din cele 400 de tone de pesticide invechite din Pascani (Criuleni), pleaca din Moldova in aceasta saptamana, pentru a fi eliminate in Polonia, in conditii de siguranta pentru mediu. Depozitul din Pascani se preconizeaza sa fie decontaminat pana la sfarsitul lunii august.

Citeşte mai departe...

CE aproba folosirea temporara a glifosatului pentru inca 18 luni

Autorizare CE erbicid glifosatComisia Europeana a extins, miercuri, autorizarea glifosatului pentru inca 18 luni, pe fondul dezacordului asupra concluziilor daca produsul chimic ar putea cauza cancer. Cele 28 de state membre ale UE sunt impartite cu privire la pericolele puse de glifosat, unul dintre erbicidele cele mai populare din lume.

Citeşte mai departe...

Erbicid.ro, site-ul care ofera solutii eficiente pentru a combate gandacii de Colorado la cartof

Erbicid-ro combatere gandaci de Colorado la cartofIn prezent, cartoful este una dintre cele mai raspandite legume din lume. De-a lungul timpului, tehnologia de cultivare a cartofului s-a diversificat, iar fermieriii au descoperit noi metode de combatere a bolilor si daunatorilor la cartofi. In prezent, orice cultivator stie ca pentru combaterea gandacului de Colorado, se pot folosi insecticide, precum Actara sau Imidacloprid, doua produse sigure, propuse de magazinul online Erbicid.ro, care de ani de zile este o sursa de incredere pentru agricultori din intreaga tara.

Citeşte mai departe...

AIPROM isi exprima dezamagirea cu privire la criteriile de identificare a perturbatorilor endocrini publicate de CE

AIPROM despre criteriile de identificare a perturbatorilor endocriniPe 15 iunie, Comisia Europeana a publicat criteriile care identifica perturbatorii endocrini in domeniul produselor de protectia plantelor. Acest subiect are o deosebita importanta pentru competitivitatea agriculturii in general si a celei romanesti in special, dat fiind faptul ca numeroase substante active utilizate pentru formularea produselor de protectia plantelor ar putea fi clasificate ca perturbatori endocrini fara evaluarea tuturor factorilor relevanti, reducandu-se astfel optiunile de solutii de protectie la care vor avea acces agricultorii, precum si capacitatea de protejare a culturilor.

Citeşte mai departe...

Adultii de Diabrotica vergifera

Adulti de Diabrotica vergiferaPrincipala cauza a inmultirii Viermelui vestic al radacinilor de porumb (Diabrotica virgifera) este monocultura. Rotatia de 4 ani ar fi cea mai indicata. Tratamentul importiva adultilor de Diabrotica virgifera se va executa la depistarea primilor adulti.

Citeşte mai departe...

Avertizare: Boli si daunatori la fasole

Boli si daunatori fasole - AvertizareConditiile climatice din ultima perioada au fost favorabile aparitiei si dezvoltarii in cultura de fasole a urmatorilor agenti de daunare mai importanti:

Citeşte mai departe...

CE: Criterii stiintifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini din pesticide si biocide

Criterii stiintifice identificare perturbatori endocrini din pesticide si biocideComisia Europeana prezinta astazi criterii de identificare a perturbatorilor endocrini in domeniul produselor de protectie a plantelor si al produselor biocide. Comisia propune Consiliului si Parlamentului European sa adopte o abordare bazata pe date stiintifice solide pentru identificarea perturbatorilor endocrini si sa aprobe definitia OMS.

Citeşte mai departe...

Combaterea atacului de mana, fainare si putregai la vita de vie

Tratament de combatere atac de Mana Fainare si Putregai la Vita-de-vieConditiile climatice din ultimile zile, fac posibila aparitia atacului de Mana pe frunze si ciorchini, de Fainare si Putregai pe frunze si lastari, la Vita de vie. Ca urmare, se recomanda executarea unui tratament in perioada: 15 – 20. 06. 2016.

Citeşte mai departe...

Combaterea manei la solanaceae (tomate, ardei, vinete) si curcubitaceae (castraveti, pepeni)

combaterea manei la tomate ardei vinete castraveti pepeniTratamentul pentru combaterea manei la solanaceae (tomate, ardei, vinete) si curcubitaceae (castraveti, pepeni). Se mai combat: patari, alternarioze, fuzarioze, acarieni, fainare.

Citeşte mai departe...

Tratamentul pentru combaterea moliei vargate la piersic si cais

Molia Vargata - Tratament de combatere la piersic si caisIn aceasta perioada se recomanda efectuarea tratamentului pentru combaterea moliei vargate (Anarsia lineatella) la piersic si cais (tratamentul I, generatia I). Se mai combat defoliatoarele, afidele, basicarea, moniliozele si ciuruirea.

Citeşte mai departe...

Bayer invita grupurile de mediu pentru a discuta preluarea Monsanto

Bayer - MonsantoDirectorul executiv al Bayer a declarat recent intr-un interviu ca intentioneaza sa se intalneasca cu grupurile de mediu pentru a raspunde preocuparilor cu privire la planurile grupului sau de a prelua gigantul american Monsanto. Werner Baumann a sugerat, de asemenea, ca brandul Monsanto ar putea sa dispara odata ce activitatea este integrata in Bayer.

Citeşte mai departe...

Omida de Stepa - Combaterea daunatorului

Omida de Stepa - Tratament de combatereTratamentul pentru combaterea Loxostege sticticalis (Omida de Stepa) la pajisti se va aplica la un PED de 3-5 fluturi/mp sau 5-8 larve/mp pentru lucerna. Aceste valori pot fi aplicate si la celelalte culturi cu talie asemanatoare.

Citeşte mai departe...

Noutati

Eurodeputatii cer aprobarea rapida a pesticidelor cu risc scazut

18-02-2017 Pesticide

Eurodeputatii cer aprobarea rapida a pesticidelor cu risc scazut

Pesticidele biologice cu risc redus pot fi o alternativa viabila la produsele fitosanitare conventionale, atat pentru fermierii care practica agricultura conventionala, cat si pentru cei care practica agricultura ecologica, contribuind, in plus, la o agricultura mai sustenabila. Deputatii solicita Comisiei Europene sa propuna un proiect legislativ, inainte de sfarsitul anului 2018, pentru a urgenta evaluarea, autorizarea si inregistrarea pesticidelor biologice cu risc scazut. Mai multe>>

Tratamentul semintelor de porumb si floarea soarelui - Autorizare temporara a unor produse de protectia plantelor

09-02-2017 Tratament seminte

Tratamentul semintelor de porumb si floarea soarelui - Autorizare temporara a unor produse de protectia plantelor

In conformitate cu prevederile art. 53 al Reg. (CE) nr. 1107/2009, la solicitarea Asociatiilor de Producatori Agricoli si a Asociatiei Producatorilor de seminte, Romania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maxim 105 de zile a urmatoarelor produse de protectie a plantelor: CRUISER 350 FS (350 g/l Tiametoxam), NUPRID AL 600 FS (600g/l Imidacloprid), PONCHO 600 FS (600g/l Clortianidin) si SEEDOPRID 600 FS (600g/l imidacloprid). Mai multe>>

Inspectia Muncii controleaza angajatorii care utilizeaza substante cancerigene

03-02-2017 Protectia plantelor

Inspectia Muncii controleaza angajatorii care utilizeaza substante cancerigene

Inspectia Muncii se alatura demersurilor la nivel european de combatere a cancerului profesional. Vor fi controlati angajatorii din toate judetele care utilizeaza substante cancerigene sau amestecuri chimice care provoaca boala. Activitatile economice prin care lucratorii sunt expusi riscului de cancer profesional sunt: agricultura, industriile extractiva, petroliera, petrochimica, s.a.. Mai multe>>

Tratamentul semintelor de porumb, floarea soarelui, mazare si rapita

01-02-2017 Tratament seminte

Tratamentul semintelor de porumb, floarea soarelui, mazare si rapita

Pentru combaterea agentilor patogeni, se recomanda realizarea unui tratament al semintelor de porumb, floarea soarelui, mazare si rapita. Mai multe>>

Aplicarea tratamentelor prin pulverizare aeriana

31-01-2017 Tratamente fitosanitare

Aplicarea tratamentelor prin pulverizare aeriana

In Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.34/2012 la capitolul IV, art.9 sunt prevazute conditiile pentru aplicarea prin pulverizare aeriana a pesticidelor. Neindeplinirea acestor conditii constituie contraventii sanctionate conform legii. Mai multe>>

Summit Agro Romania – 20 de ani de existenta si un produs UNIC pe piata din Romania

24-01-2017 Producatori fitosanitar

Summit Agro Romania – 20 de ani de existenta si un produs UNIC pe piata din Romania

Pe 19 ianuarie 2017, la Hotel International Sinaia, Summit Agro Romania marcheaza, intr-un cadru festiv, doua evenimente deosebite alaturi de partenerii sai, prezenti in numar foarte mare: deschiderea sezonului 2017 cu produse noi in portofoliu, printre care un produs UNIC pe piata din Romania, dar si aniversarea a 20 de ani de la infiintare. Mai multe>>

Tratamentele de toamna in livezile de pomi fructiferi

17-10-2016 Tratamente fitosanitare

Tratamentele de toamna in livezile de pomi fructiferi

In aceasta perioada se recomanda aplicarea unor tratamente cheie in scopul diminuarii bolilor si daunatorilor in plantatiile de mar, prun, par, cires si visin. Mai multe>>

Soarecele de camp – masuri chimice si agrotehnice de combatere

07-10-2016 Nematocide, rodenticide, moluscocide, repelenti

Soarecele de camp – masuri chimice si agrotehnice de combatere

Ca urmare a conditiilor favorabile si a potentialului biologic de inmultire deosebit, se constata o inmultire a rozatoarelor (soarecele de camp - Microtus arvalis) de la an la an, aceste specii fiind active tot timpul anului, chiar sub stratul de zapada. In aceasta perioada si primavara devreme, recomandam la culturile agricole perene (trifoi, lucerna), plantatii pomicole, pepiniere, pajisti naturale si culturi agricole de toamna (cereale paioase, rapita), tratament pentru combaterea acestora, p... Mai multe>>

ANF a finalizat neutralizarea deseurilor de produse de protectie a plantelor

30-09-2016 Protectia plantelor

ANF a finalizat neutralizarea deseurilor de produse de protectie a plantelor

Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) a finalizat procesul de colectare si neutralizare a deseurilor de produse de protectie a plantelor existente la nivelul oficiilor fitosanitare judetene, la nivelul Laboratorului National Fitosanitar, precum si in cadrul laboratoarelor regionale. Mai multe>>

SCAPA Online Tool - Aplicatie online pentru sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide

31-08-2016 Pesticide

SCAPA Online Tool - Aplicatie online pentru sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania a dezvoltat o aplicatie online ce permite lansarea de comenzi pentru colectarea cu titlu gratuit a deseurilor de ambalaje provenite de la produsele de protectia plantelor, deseuri colectate prin programul national SCAPA – sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide al AIPROM. Mai multe>>

Erbicidele pe baza de glifosat care contin polioxietilenamina se retrag din data de 22 august 2016

30-08-2016 Erbicide

Erbicidele pe baza de glifosat care contin polioxietilenamina se retrag din data de 22 august 2016

Referitor la statutul substantei active glifosat, Autoritatea Nationala Fitosanitara informeaza ca incepand cu data de 22 august 2016 a intrat in vigoare Regulamentul (UE) 1313/2016 al Comisiei, de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 540/2011 in ceea ce priveste conditiile de aprobare a substantei active glifosat. Mai multe>>