RETENGO® - Fungicidul inovator de la BASF care asigura productii la volum maxim

Retengo - fungicid pentru porumb si floarea soarelui de la BASFNu exista fermier care sa nu iti doreasca recolte de o calitate si cantitate cat mai mari. Pentru maximizarea acestora se folosesc practici agronomice optime, tehnologii noi si performante, dar si hibrizi de ultima ora. Insa, odata cu stabilirea planului de productie si semanatul culturii, devine prioritara protejarea recoltei si a calitatii acesteia in sezonul de crestere.

Protectia culturii este o provocare continua pentru fermieri, mai ales in perioade cu presiune ridicata de boli sau in conditii de crestere dificile. Factori de stres precum frigul, seceta sau grindina pot afecta serios potentialul de productie. De aceea, compania BASF a introdus in Romania un produs inovator, menit sa rezolve aceste provocari.

Noul fungicid Retengo® combate cu eficacitate sporita un larg spectru de boli, imbunatateste eficienta cresterii plantelor de cultura si mareste toleranta la stres pentru culturile de floarea-soarelui si porumb. Lansat la inceputul acestui an, in compania a peste 2200 de fermieri care au participat la simpozioanele de iarna ale companiei, Retengo® este unul dintre cele mai inovatoare fungicide disponibile pe piata romaneasca, fiind omologat pentru controlul bolilor si beneficiind de efecte fiziologice, gratie tehnologiei AgCelence®. Pe langa efectul de vitalizare AgCelence®, fungicidul Retengo® asigura o combatere a principalelor boli din culturile de porumb si floarea-soarelui.

retengo-eficacitate-floarea-soarelui

Totodata, in urma testelor efectuate in numeroase tari europene, fitopatologii, agronomii si fermierii au raportat numeroase beneficii ale folosirii fungicidului Retengo®. Pe langa protectia impotriva agentilor patogeni, produsul imbunatateste fotosinteza, stimuleaza utilizarea accelerata a ingrasamintelor, activeaza mecanismele proactive de aparare a plantei, reduce stresul cauzat de primele faze ale secetei si contribuie la o recuperare mai usoara a plantelor de cultura in urma caderilor de grindina.

 

Care este modul de actiune al fungicidului Retengo®

Noul produs de la BASF contine 200 g/l de Piraclostrobin, o substanta activa ce apartine grupului de strobilurine. Aceasta blocheaza transportul de electroni din mitocondrii, inhiband astfel alimentarea cu energie a agentului patogen.

Piraclostrobin este cea mai eficienta strobilurina. Aceasta beneficiaza de o lipofilie inalta, o presiune scazuta a vaporilor si o solubilitate scazuta in apa. Aceasta din urma asigura si o buna rezistenta la spalare. De asemenea, lipofilia ridicata a piraclostrobinului asigura un transport facil prin membrane. Asadar, substanta activa este preluata rapid de planta, avand o buna mobilitate translaminara. In acelasi timp insa, piraclostrobinul se leaga si de stratul ceros al frunzei, formand depozite pe suprafata plantei. Astfel, se asigura o eficacitate si performanta de lunga durata, ceea ce poate aduce economii semnificative fermierilor.

retengo-eficacitate-porumb

 

Care sunt principalele boli combatute de Retengo®

Asigurarea unui bun control de durata al bolilor este esential pentru a obtine productii maxime. Avand in vedere ca plantele de cultura pot fi afectate de numerosi agenti patogeni pe timpul perioadei de vegetatiei, recomandarea BASF este ca fungicidul Retengo® sa fie aplicat preventiv, sau cel mult la aparitia primelor simptome de boala.

Fungicidul Retengo® combate cu succes boli care afecteaza cultura de floarea-soarelui precum alternarioza, putregaiul alb, patarea bruna si frangerea tulpinilor. Momentul de aplicare recomandat pentru tratamentul culturii de floarea-soarelui cu fungicid Retengo® este de la stadiul de 6-8 frunze pana la momentul in care capitulul are un diametru de 2-3 cm (stadiile BBCH 16-51), in doza recomandata de 0.5-1 litru/hectar, in functie de presiunea de infectie. Se pot face maxim 2 tratamente, cu un interval de pauza de 21 de zile.

retengo-efecte-observate

La porumb, mai ales in cazurile in care se practica monocultura, se recomanda aplicarea preventiva a produsului Retengo®, avand in vedere riscul sporit de aparitie a bolilor. Fungicidul este eficient in acest caz impotriva helmintosporiozei (patarea cenusie a frunzelor), ruginii porumbului, patarii in ochi a frunzelor de porumb sau a patarii carbunoase. Produsul se aplica in maxim 1 tratament pe sezon, atunci cand plantele de porumb au o inaltime intre 80 – 100 cm, in doza recomandata de 0,7 – 1 litru/hectar, in functie de presiunea de boli.

 

Fungicidul Retengo® contribuie la cresterea nivelului de productie datorita efectelor AgCelence®

Ca urmare a testelor intensive efectuate de BASF, s-a stabilit ca folosind fungicidul Retengo®, fermierii pot obtine un spor semnificativ de productie, de la 9% la 15%, in functie de doza folosita la hectar. Efectul de reducere a imbatranirii premature contribuie si la imbunatatirea calitatii semintelor, la o umplere mai buna a boabelor si toleranta mai mare la factorii de stres. 

Imbatranirea plantelor apare datorita etilenei, un fito-hormon. Insa etilena induce atat maturarea fructelor, cat si degradarea clorofilei. In conditii normale, etilena este esentiala cresterii plantelor, dar in conditii de seceta, inghet, grindina sau atacuri ale daunatorilor si agentilor patogeni, etilena este produsa in exces, ceea ce duce la imbatranirea prematura a plantelor de cultura.

retengo-momentul-aplicarii-porumb

 

Ce beneficii suplimentare va ofera fungicidul Retengo®

In urma masuratorilor efectuate in conditii controlate, de sera, plantele tratate cu Retengo® au produs semnificativ mai putina etilena, ceea ce a ajutat la prelungirea perioadei de vegetatiei, avand drept efect direct sporuri de productie. Marirea tolerantei la stres a dus, in cazul testelor la porumb, la o crestere a productiei cu 20% comparativ cu plantele netratate. Un efect similar a fost obtinut si in cazul testelor efectuate la floarea-soarelui, rezultatele aratand cresteri semnificative de productie, o mai buna umplere a boabelor si o reducere a numarului de seminte sistave in cazul lipsei de precipitatii.

Suplimentar fata de sporul de productie, fungicidul Retengo® creste si calitatea recoltei. De exemplu, in cazul porumbului pentru siloz, factorii de stres pot duce la reducerea calitatii prin cresterea cantitatii de fibra. In schimb, dupa aplicarea produsului Retengo® in loturile de test, s-a masurat un continut mai mic de fibra, asadar o recolta de calitate mai buna. Acelasi efect a fost constatat si in urma studiilor efectuate la floarea-soarelui, dupa aplicarea produsului in stadiul de 8 frunze.

retengo-momentul-aplicarii-floarea-soarelui

De asemenea, un factor important pentru cei ce doresc randamente maxime este productivitatea la recoltare. Aceasta poate fi afectata de caderea plantelor, in special in cazul culturii de floarea-soarelui, unde caderea este determinata de ruperea tulpinii. Fungicidul Retengo® contribuie si in aceasta privinta, asigurand tulpini mai sanatoase si mai putin afectate de boli. Asadar, folosind produsul Retengo®, de la BASF, veti beneficia, pe langa protectia impotriva bolilor, de efectele AgCelence®, care asigura:

    • Fotosinteza mai eficienta
    • Reducerea pierderilor provocate de imbatranirea prematura sau caderea plantelor
    • Toleranta crescuta la stres si seceta
    • Calitate imbunatatita a recoltei si productie mai mare la hectar

  

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

31-05-2023 Erbicide

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

Ieri a avut loc evenimentul de lansare in Romania a tehnologiei ONE SMART SPRAY, noua solutie de aplicare a produselor de protectia plantelor cu un nivel ridicat de precizie, care ofera economii maxime de erbicide, fara a compromite nivelul de combatere a buruienilor. Mai multe>>

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

29-03-2023 Protectia plantelor

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

ADAMA Agricultural Solutions Romania, parte din Grupul ADAMA, lider mondial in industria produselor pentru protectia plantelor, anunta principalele realizari pe piata din Romania din anul 2022, rezultatele financiare ale grupului pentru anul trecut, precum si planurile pentru 2023. Mai multe>>