Pomicultura

Soiuri de mere de vara

Soiuri de mere de varaIn tara noastra marul se cultiva pretutindeni si este specia pomicola cea mai importanta pentru climatul temperat.

Citeşte mai departe...

Romania, intre primii 10 producatori mondiali de nuca

Producatorii romani de nuca se afla printre primii 10 producatori mondiali de nuciCel mai mare producator de nuci din lume este China, dar nucul a fost si va ramane multa vreme o specie de referinta pentru pomicultura romaneasca.

Citeşte mai departe...

Arbustii fructiferi in perioada de iarna

Ingrijirea si protejarea arbustilor fructiferi in perioada de iarnaIn perioada de iarna trebuie asigurata protectia arbustilor fructiferi. O atentie deosebita li se va acorda murului, capsunului si afinului cu fructe mari.

Citeşte mai departe...

Principalele boli ale zmeurului si combaterea lor

bolile zmeuruluiIn plantatiile comerciale de zmeur se pot instala o multime de boli, unele cu o frecventa redusa, altele mai paguboase si mai frecvente. In continuare, le prezentam pe cele mai periculoase si care pot provoca pierderi serioase de productie.

Citeşte mai departe...

Combaterea bolilor de scoarta la prun, piersic, cais, cires si visin

Tratament combatere boli de scoarta la prun piersic cais cires si visinIn aceasta perioada se recomanda realizarea tratamentului pentru combaterea bolilor de scoarta (monilioza, ciuruiri, bacterioze) in vederea reducerii rezervei biologice la prun, piersic, cais, cires si visin.

Citeşte mai departe...

9 sfaturi pentru incepatorii in cultivarea pomilor fructiferi

9 sfaturi pentru cultivarea pomilor fructiferiDaca esti la inceput de drum in gradinarit si te-ai decis sa cultivi pomi fructiferi, trebuie sa determini cat spatiu aloci acestora. Astfel, te vei putea decide asupra soiurilor pe care sa le alegi. Cand spatiul este generos, poti alege dintre meri, piersici, peri, ciresi, nuci pe care sa ii plantezi la minim 2,5m intre ei.

Citeşte mai departe...

Taierile la soiurile de zmeur remontant

Zmeurul - Taierile la soiurile de zmeur remontantZmeurul, in general, produce fructe pe tulpinile din anul al doilea de vegetatie. Deci, in primul an cresc tulpinile iar in anul al doilea mugurii de pe aceste tulpini ne dau o productie de fructe. Tulpinile care au produs se usuca complet si sunt eliminate de la baza. In anul in care se obtine productia de fructe, alte tulpini cresc din pamant care vor fructifica in anul urmator. In plantatie vor avea tot timpul tulpini de doi ani, fructifere, si tulpini de un an. Principalele soiuri de zmeur remontant cultivate in Romania sunt Polka si Polana.

Citeşte mai departe...

California - cel mai mare producator de fistic, a inceput recoltatul

Fisticul - productia si recoltareaRecolta de fistic din California este in plina desfasurare iar productia de anul acesta se preconizeaza a fi mult mai mare decat in 2015.

Citeşte mai departe...

Arbustii fructiferi – Plantatie ecologica sau Permacultura?

Plantatia de arbusti fructiferi - Ce aduce permacultura in plus fata de tehnologia ecologicaGabriel Diaconu, trainer si consultant de agricultura ecologica si permacultura, prezinta diferentele intre o plantatie de arbusti fructiferi ecologica „obisnuita” si una care foloseste directiile permaculturii.

Citeşte mai departe...

Taierile de formare si fructificare la zmeurul bienal

Taieri zmeur - formare si fructificareZmeurul bienal este zmeurul obisnuit, neremontant, cu fructificare de vara, care produce fructe pe lastari de 2 ani (Veten, Canby, Norna, Laszka, Radiova, Glen Ample, Tulameen, Wilamette si altele). Formarea si conducerea tufelor de zmeur se face prin aplicarea taierilor in fiecare an, avandu-se in vedere specificul general al speciei, sistemul de cultura, cat si faptul ca soiurile de zmeur sunt atat remontante, cat si neremontante. De asemenea, trebuie de avut in vedere ca unele soiuri dau ramificatii fructifere de la jumatatea tulpinii in sus, iar alte soiuri le au grupate mult spre varf (mai ales selectiunile lui Malling).

Citeşte mai departe...

Plantarea de toamna la capsun

Plantare capsuni toamnaLucrarile de plantare la capsun se executa intre 10 septembrie si 15 octombrie. Capsunul prefera solurile usoare, bine structurate bogate in humus. La pregatirea terenului solul se fertilizeaza cu compost sau gunoi de grajd bine descompus. Capsunul nu poate fi cultivat mai mult de trei ani pe acelasi teren.

Citeşte mai departe...

Infiintarea unei culturi profitabile de zmeur

Idei de afaceri - Infiintarea unei culturi de zmeurZmeurul se poate planta atat toamna, cat si primavara, insa numai dupa ce s-au luat toate masurile ce garanteaza aplicarea unei tehnologii care sa respecte nevoile acestei specii in cultura. Spre exemplu, in alegerea terenului potrivit trebuie sa ne orientam cu cel putin un an inainte, tinand cont atat de conditiile climatice, cat si de planta premergatoare. Abia apoi se trece la lucrarea propriu-zisa a solului.

Citeşte mai departe...

Combaterea rapanului si preventia bolilor de depozit

Combaterea rapanului la pomi fructiferi si preventia bolilor de depozit la fructeIn aceasta perioada sunt conditii favorabile dezvoltarii atacului de rapan, fainare, viermele marului (generatia a III-a,tratament preventiv), afide (paduchi verzi, cenusii), acarieni si boli de depozit (bitter-pit, putreziri, prabusire - tratament preventiv).

Citeşte mai departe...

Tratamentul de sezon in livezile de cires si visin

Tratamente pomi cais visin cires prunConditiile climatice din ultima perioada au fost favorabile aparitiei si dezvoltarii unor agenti agenti patogeni la cires si visin: monilioza, antracnoza, ciuruirea micotica si bacteriana, afide, omizi defoliatoare, paduchele din San-Jose si omida paroasa a dudului. Pentru combaterea acestora se recomanda o serie de produse pentru protectia plantelor.

Citeşte mai departe...

Combaterea moliei orientale la soiurile tarzii de piersic

Tratament combatere molia orientala la soiurile tarzii de piersicSpecialistii recomanda efectuarea in aceasta perioada a tratamentului pentru combaterea Moliei orientale la soiurile tarzii de piersic – tratamentul I, generatia II-a. Se mai combat: molia vargata, defoliatoare, afide, ciuruire si monilioze.

Citeşte mai departe...

Noua Zeelanda - Zeci de milioane de dolari prin exportul de cirese proaspete

Cirese pentru export noua zeelandaBazinul Cromwell din Noua Zeelanda exporta unele dintre cele mai bune cirese din lume, care au o mare cautare pe piata asiatica. Acesta este si motivul pentru care, in luna ianuarie, atunci cand in Cromwell se recolteaza ciresele si se livreaza la export, acestea ajung in China sau in Taiwan, la pretul de 25 de dolari/kg.

Citeşte mai departe...

Tratament de sezon in livezile de meri si pruni

tratament de combatere boli si daunatori la mar si prunIn aceasta perioada se recomanda realizarea unui tratament fitosanitar de combatere a bolilor si daunatorilor in livezile de mar (viermele merelor, insecte defoliatoare, acarieni, tripsi, omizi miniere, aphidae+rapa, fainare, moniloza, etc) si de pruni (viermele prunelor, insecte defoliatoare, aphidae, acarieni, patarea rosie, moniloze, ciuruire, etc).

Citeşte mai departe...

Tehnologii moderne de infiintare a livezilor

Tehnologii moderne de infiintare a livezilor de pomi fructiferiRecent a avut loc un eveniment de prezentare a unor tehnologii moderne de infiintare a livezilor la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura (ICDP) Pitesti-Maracineni. La acest eveniment au participat fermieri, asociatii de producatori, consultanti si reprezentanti ai sectorului educatie si cercetare, reprezentanti ai MADR, RNDR, precum si reprezentanti ai unor GAL-uri din judetul Arges. Va invitam sa urmariti in continuare o prezentare utila privind etapele infiintarii unei livezi!

Citeşte mai departe...

Calitatea alunelor

Calitatea alunelor - proprietati si recomandari pentru sanatateAlunele sunt foarte bogate in grasimi, proteine, glucide, celuloza si substante minerale. Acest continut variaza in functie de soi, de conditiile climatice si particularitatile fiecarei zone de cultura. Zonele favorabile sub aspect termic sunt regiunile subcarpatice ale Munteniei, Olteniei si Maramuresului.

Citeşte mai departe...

Viermele merelor (Cydia pomonella) - prevenire si combatere

Viermele merelor - Cydia pomonella - Tratament de prevenire si combatereConditiile din ultima perioada au creat conditiile pentru aparitia si dezvoltarea primei generatii la daunatorul Viermele merelor (Cydia pomonella). Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea a doua tratamente chimice. Tratamentele mai combat afide, acarieni, rapan si fainare.

Citeşte mai departe...

Noutati

Desfasurarea luarii in evidenta de catre O.N.V.P.V. a vinurilor apte pentru evolutie DOC/IG/varietal

18-01-2017 Vinuri

Desfasurarea luarii in evidenta de catre O.N.V.P.V. a vinurilor apte pentru evolutie DOC/IG/varietal

In vederea producerii vinurilor DOC/IG/varietale care se obtin din strugurii proveniti din recolta anului 2016, recoltati din plantatiile de vita-de-vie care sunt inregistrate in Registrul Plantatiilor Viticole (R.P.V.) gestionat la nivel national de catre O.N.V.P.V., se deruleaza la nivelul autoritatii, actiunea de luare in evidenta in scopul certificarii, a loturilor de vin potential apte de a evolua pe directia de calitate DOC/IG/varietal si de a fi comercializate ca vinuri DOC/IG/varietal. Mai multe>>

Soiuri de mere de vara

04-01-2017 Pomi fructiferi

Soiuri de mere de vara

In tara noastra marul se cultiva pretutindeni si este specia pomicola cea mai importanta pentru climatul temperat. Mai multe>>

Noua certificare a calitatii vinurilor DOC si IG si taxa de autorizare a plantatiilor viticole destinate acestora

18-12-2016 Vinuri

Noua certificare a calitatii vinurilor DOC si IG si taxa de autorizare a plantatiilor viticole destinate acestora

In 16 dec. a fost publicat Ordinul de ministru nr. 996/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 1515/2013 privind aprobarea introducerii noului insemn de certificare a calitatii vinurilor cu denumire de origine controlata si indicatie geografica imbuteliate si stabilirea cuantumului taxei pentru autorizarea anuala a plantatiilor viticole destinate obtinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlata sau cu indicatie geogr... Mai multe>>

Plantarea vitei de vie in gospodarie

08-12-2016 Struguri / vita de vie

Plantarea vitei de vie in gospodarie

Plantarea vitei de vie are loc atat primavara cat si toamna, dar perioada optima poate fi stabilita de fiecare dintre noi. Plantarea de toamna are avantajul ca plantele se acomodeaza cu locul de viata inainte de venirea iernii, iar primavara pornesc mai usor in vegetatie. Mai multe>>

Romania, intre primii 10 producatori mondiali de nuca

08-12-2016 Pomicultura

Romania, intre primii 10 producatori mondiali de nuca

Cel mai mare producator de nuci din lume este China, dar nucul a fost si va ramane multa vreme o specie de referinta pentru pomicultura romaneasca. Mai multe>>

Arbustii fructiferi in perioada de iarna

02-12-2016 Arbusti fructiferi

Arbustii fructiferi in perioada de iarna

In perioada de iarna trebuie asigurata protectia arbustilor fructiferi. O atentie deosebita li se va acorda murului, capsunului si afinului cu fructe mari. Mai multe>>

MADR realizeaza un studiu de piata in sectorul vitivinicol pentru a sprijini producatorii romani

25-11-2016 Struguri / vita de vie

MADR realizeaza un studiu de piata in sectorul vitivinicol pentru a sprijini producatorii romani

Pentru a veni in sprijinul producatorilor romani, MADR a decis realizarea unui studiu de piata care sa cuprinda elemente legate de cererea si oferta de struguri si vin din Romania, dar si informatii despre distributie si consum, pe categorii de varsta, despre preturi ori standarde de calitate. Sectorul vitivinicol este unul dintre cele mai dezvoltate sectoare ale agriculturii, cu cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene in proportie de 98% pentru perioada 2007-2014, cu investitii imp... Mai multe>>

Soiuri de struguri de masa rezistenti la boli

19-11-2016 Struguri / vita de vie

Soiuri de struguri de masa rezistenti la boli

Pentru cultivarea vitei de vie in gospodarie, pe piata exista o gama variata de soiuri de vita de vie rezistente la mana si fainare. Soirile cele mai rezistente la boli sunt: Bianca, Esther, Fanny, Nero, Palatina, Trez si Perla de Zala. Mai multe>>

Tratamentul de iarna (repaos vegetativ) la pomii fructiferi

14-11-2016 Pomi fructiferi

Tratamentul de iarna (repaos vegetativ) la pomii fructiferi

Tratamentul pe iarna (repaos vegetativ) pentru combaterea daunatorilor precum Paduchele de San-Jose, paduchele lanos, oua de aphidae, psylidae, acarieni, etc. la pomii fructiferi. Mai multe>>

Principalele boli ale zmeurului si combaterea lor

11-11-2016 Arbusti fructiferi

Principalele boli ale zmeurului si combaterea lor

In plantatiile comerciale de zmeur se pot instala o multime de boli, unele cu o frecventa redusa, altele mai paguboase si mai frecvente. In continuare, le prezentam pe cele mai periculoase si care pot provoca pierderi serioase de productie. Mai multe>>

Combaterea bolilor de scoarta la prun, piersic, cais, cires si visin

08-11-2016 Pomi fructiferi

Combaterea bolilor de scoarta la prun, piersic, cais, cires si visin

In aceasta perioada se recomanda realizarea tratamentului pentru combaterea bolilor de scoarta (monilioza, ciuruiri, bacterioze) in vederea reducerii rezervei biologice la prun, piersic, cais, cires si visin. Mai multe>>