Pomi fructiferi

Soiuri de mere de vara

Soiuri de mere de varaIn tara noastra marul se cultiva pretutindeni si este specia pomicola cea mai importanta pentru climatul temperat.

Citeşte mai departe...

Combaterea bolilor de scoarta la prun, piersic, cais, cires si visin

Tratament combatere boli de scoarta la prun piersic cais cires si visinIn aceasta perioada se recomanda realizarea tratamentului pentru combaterea bolilor de scoarta (monilioza, ciuruiri, bacterioze) in vederea reducerii rezervei biologice la prun, piersic, cais, cires si visin.

Citeşte mai departe...

9 sfaturi pentru incepatorii in cultivarea pomilor fructiferi

9 sfaturi pentru cultivarea pomilor fructiferiDaca esti la inceput de drum in gradinarit si te-ai decis sa cultivi pomi fructiferi, trebuie sa determini cat spatiu aloci acestora. Astfel, te vei putea decide asupra soiurilor pe care sa le alegi. Cand spatiul este generos, poti alege dintre meri, piersici, peri, ciresi, nuci pe care sa ii plantezi la minim 2,5m intre ei.

Citeşte mai departe...

California - cel mai mare producator de fistic, a inceput recoltatul

Fisticul - productia si recoltareaRecolta de fistic din California este in plina desfasurare iar productia de anul acesta se preconizeaza a fi mult mai mare decat in 2015.

Citeşte mai departe...

Combaterea rapanului si preventia bolilor de depozit

Combaterea rapanului la pomi fructiferi si preventia bolilor de depozit la fructeIn aceasta perioada sunt conditii favorabile dezvoltarii atacului de rapan, fainare, viermele marului (generatia a III-a,tratament preventiv), afide (paduchi verzi, cenusii), acarieni si boli de depozit (bitter-pit, putreziri, prabusire - tratament preventiv).

Citeşte mai departe...

Tratamentul de sezon in livezile de cires si visin

Tratamente pomi cais visin cires prunConditiile climatice din ultima perioada au fost favorabile aparitiei si dezvoltarii unor agenti agenti patogeni la cires si visin: monilioza, antracnoza, ciuruirea micotica si bacteriana, afide, omizi defoliatoare, paduchele din San-Jose si omida paroasa a dudului. Pentru combaterea acestora se recomanda o serie de produse pentru protectia plantelor.

Citeşte mai departe...

Combaterea moliei orientale la soiurile tarzii de piersic

Tratament combatere molia orientala la soiurile tarzii de piersicSpecialistii recomanda efectuarea in aceasta perioada a tratamentului pentru combaterea Moliei orientale la soiurile tarzii de piersic – tratamentul I, generatia II-a. Se mai combat: molia vargata, defoliatoare, afide, ciuruire si monilioze.

Citeşte mai departe...

Noua Zeelanda - Zeci de milioane de dolari prin exportul de cirese proaspete

Cirese pentru export noua zeelandaBazinul Cromwell din Noua Zeelanda exporta unele dintre cele mai bune cirese din lume, care au o mare cautare pe piata asiatica. Acesta este si motivul pentru care, in luna ianuarie, atunci cand in Cromwell se recolteaza ciresele si se livreaza la export, acestea ajung in China sau in Taiwan, la pretul de 25 de dolari/kg.

Citeşte mai departe...

Tratament de sezon in livezile de meri si pruni

tratament de combatere boli si daunatori la mar si prunIn aceasta perioada se recomanda realizarea unui tratament fitosanitar de combatere a bolilor si daunatorilor in livezile de mar (viermele merelor, insecte defoliatoare, acarieni, tripsi, omizi miniere, aphidae+rapa, fainare, moniloza, etc) si de pruni (viermele prunelor, insecte defoliatoare, aphidae, acarieni, patarea rosie, moniloze, ciuruire, etc).

Citeşte mai departe...

Calitatea alunelor

Calitatea alunelor - proprietati si recomandari pentru sanatateAlunele sunt foarte bogate in grasimi, proteine, glucide, celuloza si substante minerale. Acest continut variaza in functie de soi, de conditiile climatice si particularitatile fiecarei zone de cultura. Zonele favorabile sub aspect termic sunt regiunile subcarpatice ale Munteniei, Olteniei si Maramuresului.

Citeşte mai departe...

Viermele merelor (Cydia pomonella) - prevenire si combatere

Viermele merelor - Cydia pomonella - Tratament de prevenire si combatereConditiile din ultima perioada au creat conditiile pentru aparitia si dezvoltarea primei generatii la daunatorul Viermele merelor (Cydia pomonella). Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea a doua tratamente chimice. Tratamentele mai combat afide, acarieni, rapan si fainare.

Citeşte mai departe...

Prevenirea si combaterea Viermelui prunelor

Tratament de prevenire si combatere Viermele prunelor - Cydia funebranaConditiile climatice si faza de vegetatie au favorizat aparitia si dezvoltarea daunatorului Viermele prunelor (Cydia funebrana). Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea a doua tratamente pentru generatia I. Tratamentele mai combat: Afide, Acarieni si Monilioza.

Citeşte mai departe...

Prevenirea si combaterea rapanului, fainarii si moniliozelor la mar, par, si gutui

Tratament Rapan Fainare Monilioze la Mar Par si GutuiPloile de 35 l/mp si evolutia fazelor de vegetatie, creeaza premise pentru aparitia si dezvoltarea mai multor agenti de daunare la Mar, Par, si Gutui: Rapanul merilor si perilor, Fainarea la mar, Monilioza si Patarea bruna a frunzelor de gutui, precum si diferite specii de acarieni, omizi defoliatoare si paduchi de frunza. Pentru prevenire si combatere se recomanda un tratament complex in aceasta perioada.

Citeşte mai departe...

Viespea neagra a Prunului

Viespea neagra a Prunului - Hoplocampa minutaConditiile climatice si faza de vegetatie a pomilor au creat premisele pentru aparitia si dezvoltarea Viespei Neagre a Prunului (Hoplocampa minuta). Ca masura preventiv - curativa se recomanda executarea unui tratament chimic, incepand din momentul cand 10 – 15 % din petalele florilor s-au scuturat.

Citeşte mai departe...

Focul bacterian: Cum se combate cea mai pagubitoare boala a gutuiului, parului si marului

Tratament combatere Foc bacterian la gutui par si marFocul bacterian (Erwinia amylovora) este cea mai pagubitoare boala a gutuiului, parului si marului (Familia Rozaceae). Atacul se manifesta pe flori, lastari, ramuri si trunchi. Daca nu se iau masuri de combatere, in cativa ani pomii se usuca in masa. In livezile atacate de foc bacterian se vor lua masuri de igiena culturala si combatere chimica astfel:

Citeşte mai departe...

Plantatul pomilor toamna si primavara

Plantatul pomilor - Cum si cand se planteaza pomii in livadaPlantarea pomilor se poate face toamna, in tot timpul iernii cand temperatura in sol este pozitiva, sau primavara cand terenul s-a zvantat. Plantatiile care se infiinteaza primavara sunt afectate de perioada lunga de seceta si de vanturile uscate care bat pe terenuri plane, mai ales cele de campie.

Citeşte mai departe...

Recomandari in aplicarea tratamentelor la pomii fructiferi

Recomandari Tratamente pomi fructiferiPentru ca a venit primavara, pomii fructiferi au nevoie de tratamente impotriva eventualelor boli sau daunatori care ii vor afecta de-a lungul sezonului vegetativ. Datorita aspectului oscilant al vremii, livada trebuie protejata impotriva variatiilor agresive de temperatura care pot favoriza aparitia fungusului pe scoarta pomilor.

Citeşte mai departe...

Combaterea gargaritei florilor de mar, defoliatoare, afide si fainarea la mar

Combaterea bolilor si daunatorilor la marTratamentul pentru combaterea gargaritei florilor de mar, defoliatoare, afide si fainarea la mar, in vederea reducerii rezervei biologice, se efectueaza folosind urmatoarele produse:

Citeşte mai departe...

Gargarita florilor de Mar - Metode chimice si ecologice de prevenire si combatere

Gargarita florilor de Mar - Tratamente chimice si ecologiceGargarita florilor de Mar (Anthonomus Pomorum) poate cauza pierderi importante la culturile de: MAR si PAR. De asemenea, in unele plantatii este prezenta Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus). Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului in plantatiile de Mar si Par, cand 10 –15% din mugurii floriferi se afla in faza de dezmugurit (in varful mugurelui se vede culoarea verde-argintiu).

Citeşte mai departe...

Combaterea moliilor, defoliatoarelor, basicarea, ciuruirea si monilioza la piersici si caisi

Combaterea bolilor si daunatorilor la piersici si caisiTratamentul pentru combaterea generatiei hibernante a moliei, defoliatoare, basicarea, ciuruirea si monilioza la piersici si caisi se efectueaza folosind produsele:

Citeşte mai departe...

Noutati

Desfasurarea luarii in evidenta de catre O.N.V.P.V. a vinurilor apte pentru evolutie DOC/IG/varietal

18-01-2017 Vinuri

Desfasurarea luarii in evidenta de catre O.N.V.P.V. a vinurilor apte pentru evolutie DOC/IG/varietal

In vederea producerii vinurilor DOC/IG/varietale care se obtin din strugurii proveniti din recolta anului 2016, recoltati din plantatiile de vita-de-vie care sunt inregistrate in Registrul Plantatiilor Viticole (R.P.V.) gestionat la nivel national de catre O.N.V.P.V., se deruleaza la nivelul autoritatii, actiunea de luare in evidenta in scopul certificarii, a loturilor de vin potential apte de a evolua pe directia de calitate DOC/IG/varietal si de a fi comercializate ca vinuri DOC/IG/varietal. Mai multe>>

Soiuri de mere de vara

04-01-2017 Pomi fructiferi

Soiuri de mere de vara

In tara noastra marul se cultiva pretutindeni si este specia pomicola cea mai importanta pentru climatul temperat. Mai multe>>

Noua certificare a calitatii vinurilor DOC si IG si taxa de autorizare a plantatiilor viticole destinate acestora

18-12-2016 Vinuri

Noua certificare a calitatii vinurilor DOC si IG si taxa de autorizare a plantatiilor viticole destinate acestora

In 16 dec. a fost publicat Ordinul de ministru nr. 996/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 1515/2013 privind aprobarea introducerii noului insemn de certificare a calitatii vinurilor cu denumire de origine controlata si indicatie geografica imbuteliate si stabilirea cuantumului taxei pentru autorizarea anuala a plantatiilor viticole destinate obtinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlata sau cu indicatie geogr... Mai multe>>

Plantarea vitei de vie in gospodarie

08-12-2016 Struguri / vita de vie

Plantarea vitei de vie in gospodarie

Plantarea vitei de vie are loc atat primavara cat si toamna, dar perioada optima poate fi stabilita de fiecare dintre noi. Plantarea de toamna are avantajul ca plantele se acomodeaza cu locul de viata inainte de venirea iernii, iar primavara pornesc mai usor in vegetatie. Mai multe>>

Romania, intre primii 10 producatori mondiali de nuca

08-12-2016 Pomicultura

Romania, intre primii 10 producatori mondiali de nuca

Cel mai mare producator de nuci din lume este China, dar nucul a fost si va ramane multa vreme o specie de referinta pentru pomicultura romaneasca. Mai multe>>

Arbustii fructiferi in perioada de iarna

02-12-2016 Arbusti fructiferi

Arbustii fructiferi in perioada de iarna

In perioada de iarna trebuie asigurata protectia arbustilor fructiferi. O atentie deosebita li se va acorda murului, capsunului si afinului cu fructe mari. Mai multe>>

MADR realizeaza un studiu de piata in sectorul vitivinicol pentru a sprijini producatorii romani

25-11-2016 Struguri / vita de vie

MADR realizeaza un studiu de piata in sectorul vitivinicol pentru a sprijini producatorii romani

Pentru a veni in sprijinul producatorilor romani, MADR a decis realizarea unui studiu de piata care sa cuprinda elemente legate de cererea si oferta de struguri si vin din Romania, dar si informatii despre distributie si consum, pe categorii de varsta, despre preturi ori standarde de calitate. Sectorul vitivinicol este unul dintre cele mai dezvoltate sectoare ale agriculturii, cu cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene in proportie de 98% pentru perioada 2007-2014, cu investitii imp... Mai multe>>

Soiuri de struguri de masa rezistenti la boli

19-11-2016 Struguri / vita de vie

Soiuri de struguri de masa rezistenti la boli

Pentru cultivarea vitei de vie in gospodarie, pe piata exista o gama variata de soiuri de vita de vie rezistente la mana si fainare. Soirile cele mai rezistente la boli sunt: Bianca, Esther, Fanny, Nero, Palatina, Trez si Perla de Zala. Mai multe>>

Tratamentul de iarna (repaos vegetativ) la pomii fructiferi

14-11-2016 Pomi fructiferi

Tratamentul de iarna (repaos vegetativ) la pomii fructiferi

Tratamentul pe iarna (repaos vegetativ) pentru combaterea daunatorilor precum Paduchele de San-Jose, paduchele lanos, oua de aphidae, psylidae, acarieni, etc. la pomii fructiferi. Mai multe>>

Principalele boli ale zmeurului si combaterea lor

11-11-2016 Arbusti fructiferi

Principalele boli ale zmeurului si combaterea lor

In plantatiile comerciale de zmeur se pot instala o multime de boli, unele cu o frecventa redusa, altele mai paguboase si mai frecvente. In continuare, le prezentam pe cele mai periculoase si care pot provoca pierderi serioase de productie. Mai multe>>

Combaterea bolilor de scoarta la prun, piersic, cais, cires si visin

08-11-2016 Pomi fructiferi

Combaterea bolilor de scoarta la prun, piersic, cais, cires si visin

In aceasta perioada se recomanda realizarea tratamentului pentru combaterea bolilor de scoarta (monilioza, ciuruiri, bacterioze) in vederea reducerii rezervei biologice la prun, piersic, cais, cires si visin. Mai multe>>