Plantatia de goji: o afacere de succes din dealurile Brasovului

Plantatie GojiAdrian Nicolae ne povesteste cum a investit cu succes in realizarea unei plantatii de goji certificata bio pe colinele comunei Augustin din judetul Brasov. Plantatia de goji este rentabila pentru valoarea fructelor, a frunzelor precum si a butasilor ce pot fi valorificati. Fructele acesteia au mare cautare si realizeaza vanzari spectaculoase in intreaga lume, folosindu-se cu succes in alimentatie, in productia farmaceutica, chiar si in compozitia mierii, datorita proprietatilor terapeutice.

  

Adrian Nicolae a aflat despre goji si ce reprezinta acest fruct in urma cu trei ani. A inceput prin a se informa tot mai mult despre ce inseamna o eventuala cultura de goji pe internet precum si la producatorii cu experienta ce gestionau deja plantatii importante in Romania si in alte tari. Informatiile erau putine si greu de adunat. "Sunt destui sceptici care spun ca o asemenea investitie, nu ar avea viitor dar, personal cred ca la fel s-a spus si despre alte afaceri care s-au dovedit foarte profitabile in timp." ne spune domnul Nicolae.

A demarat lucrurile infiintand o pepiniera unde a realizat material saditor pentru viitoarea plantatie din seminte certificate pentru a avea certitudinea calitatii acestora. In final a produs peste 25.000 plante goji sanatoase, plante folosite si in cultura proprie de goji.

Domnul Nicolae isi aduce aminte despre primii pasi in realizarea plantatiei: "Lipsa informatiilor despre aceasta planta a dus la intarzieri in dezvoltarea ei in 2013. Anul acesta lucram sub supravegherea unor specialisti in domeniu si pot sa zic ca am fost feriti de eventuale probleme iar plantele s-au dezvoltat foarte frumos."

Plantatie Goji material saditorDin materialul saditor realizat anul trecut, a infiintat o plantatie de goji in 2014 pe o suprafata de 2 ha in comuna Augustin, judetul Brasov. Dupa obtinerea tuturor autorizatiilor necesare infiintarii plantatiei, pasul urmator a fost certificarea Bio, iar in urma inspectiilor si prelevarilor de sol, certificarea Bio a plantatiei de goji a fost realizata cu succes in luna Iulie a acestui an.

Pepiniera goji detinuta este autorizata si se afla inca in perioada de conversie Bio, urmand a fi certificata ecologica in curand. Pentru cresterea si dezvoltarea plantelor de goji au fost folosite doar subtante nutritive aprobate in cultura eco iar anul acesta a produs peste 35.000 plante goji Bio soiul Ninxia NQ1.

"Pepiniera noastra a fost infiintata initial din dorinta de a realiza, prin toti cei ce au achizitionat sau urmeaza sa achizitioneze material saditor de la noi, o mica familie prin care sa castigam o cota importanta din piata. In functie de intentia de plantare, cultura intensiva sau semintensiva, numarul de plante folosit difera. Noi am folosit pe intreaga suprafata peste 6000 arbusti de goji" a precizat Adrian Nicolae.

Pentru acest an, si-a propus in primul rand dezvoltarea arbustiului si nu obtinerea unei productii de fructe Goji. Un arbust de goji mai viguros produce o cantitate mult mai mare de fructe in urmatorii ani. In mod normal, in functie gradul de dezvoltare al arbustului de goji, dupa anul 3 de cultura, acesta poate produce peste 3-4 kg de fructe proaspete.

Multe informatii despre cultura, tehnologiile aplicate si posibilitatile de distributie au fost dobandite din corespondenta acestuia cu detinatori vechi de plantatii din Grecia si Spania.

In ceea ce priveste desfacerea si distributia productiei, domnul Nicolae precizeaza: "Suntem in discutii cu potentiali cumparatori din Romania, iar acestia au parut foarte interesati de fructele goji Bio, produse de plantatia noastra. Estimarile noastre economice, nu iau in calcul, un pret al unui kg de fruct proaspat sub 10 euro/kg. Daca cultura mai este si certificata ecologica pretul poate creste. Conform declaratiilor unor fermieri din Grecia si Spania, acolo pretul de vanzare al fructelor proaspete de goji Bio este peste 20 euro/kg."

Plantatie Goji Brasov


Investitia acestuia in afacere a ajuns in acest moment la peste 40.000 euro. Aceste costuri pot fi diferite in functie de intentia investitorului. "Noi dorim sa profitam din plin de peisajul ce inconjoara plantatia construind in zona cateva locuri de cazare si relaxare pentru cei ce ne viziteaza. Pentru perioada 2015-2016 avem intentia de a ne extinde plantatia pana la 6 ha, de a omologa soiul de Goji utilizat de noi precum si de a extinde capacitatea pepinierei" a precizat acesta.


"Credem in viitorul acestui tip de afacere, iar fructele de goji sunt foarte cautate atat in tara cat si in strainatate, in conditiile unei concurente minime si a unei piete in continua crestere" a declarat in incheiere domnul Nicolae. In acest sens, se discuta deja despre o forma de asociere a cultivatorilor de goji din Romania pentru a promova acest gen de cultura.

Pentru mai multe informatii despre infiintarea unei culturi de Goji, domnul Adrian Nicolae s-a aratat foarte deschis in a impartasi din experienta sa in acest domeniu si va sta la dispozitie pentru orice informatie si solicitare. Poate fi contactat pe pagina de web www.gojibiobrasov.ro, Facebook www.facebook.com/plantatiegojibio sau la tel: 0722 50 48 23.



Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>