La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

Abund Berry - afacere cu fructe de padure dezvoltata de antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspeteLa 26 de ani, Ionel Burtea conduce o afacere in agricultura de 6 milioane de euro din vanzarea de fructe proaspete, are in derulare investitii cu fonduri europene de 2 milioane de euro in utilaje agricole, spatii de depozitare, constructia de sere in spatii protejate si agroturism, iar la anul planuieste sa-si listeze la Bursa compania, Abund Berry, pentru a atrage capitalul necesar cresterii productiei locale.

 

Povestea Abund Berry

La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. De altfel, pasiunea pentru vinuri a stat la baza lansarii afacerii in 2017.

In timp, creste suprafata cultivata cu mure, iar tanarul fermier decide sa cultive si zmeura si capsune, astfel incat in prezent, Ionel Burtea impreuna cu familia sa gestioneaza o suprafata totala de 20 de hectare cultivate cu mure, zmeura si capsune la Ticleni, in judetul Gorj. Fructele cultivate la Ticleni sunt vandute sub brandul propriu, Abund Berry.

”In facultate m-am hotarat sa lansez o afacere in agricultura pentru ca am avut acest vis, sa fac ceva pentru si impreuna cu familia mea, pentru zona in care am crescut, sa pot oferi romanilor fructe de padure de productie locala, sa pot crea locuri de munca si atrage tinerii sa ramana acasa, sa nu plece afara. Eu si familia mea avem o pasiune pentru vinuri, aceasta a fost motorul si ideea din spatele afacerii. Am descoperit ca specialitatile de vinuri din mure sau din afine au un gust si o aroma deosebite, ca pot veni foarte bine in completarea ofertei de vinuri din struguri de pe piata din Romania. Am inceput sa producem din 2017 vin de mure, am lansat brandul Berry Wine / ALAI care poate fi gasit in retelele partenerilor nostri”, declara Ionel Burtea, fondatorul afacerii Abund Berry.

 

Abund Berry in cifre

    • 6 milioane de euro cifra de afaceri
    • Investitii de 2 milioane de euro prin proiecte europene
    • 20 ha cultivate cu mure, zmeura, capsune si afine
    • Un depozit de 1000 mp la Buftea
    • 5 lanturi de supermarket-uri in care sunt distribuite fructele si legumele Abund Berry
    • Peste 30 de fermieri din Romania de la care sunt cumparate fructe
    • Peste 20 de angajati permanenti si 20 de zilieri in sezon

 

Abund Berry - zmeura

 

Parteneriate de afaceri

Inca de la inceputul lansarii afacerii, Ionel Burtea a urmarit sa distribuie fructele sale in cat mai multe supermarketuri si sa colaboreze cu firme din domeniul HoReCa. Pentru a asigura aprovizionarea cu fructe proaspete tot timpul anului, tanarul fermier a decis sa-si extinda afacerea si sortimentele oferite partenerilor sai in 2020. In acest sens, incepe sa cumpere afine, zmeura, mure, prune, piersici, nectarine si capsune de la cultivatorii din Romania si sa importe fructe din Olanda, Peru, Chile, Polonia, Argentina, Spania, Portugalia.

”Ma implic personal in colaborarea cu fermierii din Romania, vizitez fermele si verific fructele si legumele, calitatea si aspectul acestora inainte de a decide achizitionarea lor si vanzarea mai departe catre partenerii nostri. Parcurg peste 50.000 de km in fiecare an, in toata tara, pentru a ajunge la fermierii parteneri sau pentru a cunoaste alti fermieri. Abund Berry este unul dintre principalii distribuitori de fructe proaspete si legume pentru Mega Image, Carrefour, Profi, Metro. Cerintele pe care trebuie sa le indeplinim sunt foarte riguroase, din acest motiv suntem atenti la selectarea furnizorilor cu care lucram, la asigurarea conditiilor optime de depozitare si transport”, declara Ionel Burtea, tanarul antreprenor din Gorj.

 

Record in 2022

Anul acesta, Abund Berry a marcat un record in vanzarea de fructe prin livrarea a peste 1000 de tone de fructe din productia locala si de import catre supermarket-uri, din care peste 100 de tone de zmeura. Ionel Burtea explica de ce este o cifra semnificativa si ce inseamna sa vinzi 100 de tone de zmeura.

”O suta de tone de zmeura inseamna 800.000 de cutii de 125g, pe care echipa mea le pregateste pentru vanzare, le verifica, le sorteaza, le eticheteaza, le incarca in ladite si apoi in camioane. Este un proces meticulos, care presupune atentie si un anumit ritm, in conditiile in care sunt implicate aprox. 40 persoane in acest flux. Daca facem calculul mai departe, livram aprox 2.200 de caserole cu zmeura in medie zilnic catre clientii nostri. Iar la aceasta cifra se adauga celelalte fructe care sunt verificate, ambalate, etichetate si livrate. Efortul nostru este foarte mare, pe masura cererii”, apreciaza Ionel Burtea.

Abund Berry - mure

 

Provocarile pandemiei. Focus pe solutii

Pandemia a adus cu sine noi provocari si schimbari pentru care Ionel Burtea a trebuit sa gaseasca solutii si sa ia decizii pentru a merge mai departe.

Inainte de pandemie, fermierul participa la targuri si diferite evenimente in industrie pentru a-si prezenta produsele si a cauta noi parteneri de afaceri. Pe langa colaborarea cu supermarketurile din Romania, pentru companie un canal important de vanzare il reprezentau bacaniile, restaurantele si alti parteneri din HoReCa. Ionel Burtea avea un proiect in derulare cu fonduri europene, o sera pentru capsuni la stadiul de santier, precum si o investitie proprie in turism.

Pandemia de Covid-19 a perturbat lanturile de aprovizionare, multe afaceri din HoReCa au fost afectate, unele dintre ele chiar s-au inchis. Tanarul fermier a compensat scaderea cifrei de afaceri pe acest canal prin vanzarea pe online, care a crescut semnificativ prin alocarea resurselor necesare – shop in site, reclama online, newslettere, echipa dedicata, logistica specifica.

O alta decizie a fost sa opreasca proiectul din turism si sa astepte pentru a vedea cum se stabilizeaza domeniul, care sunt cerintele din partea autoritatilor, asteptarile din partea clientilor, unde si cum este necesar sa se repozitioneze, sa revizuiasca serviciile oferite si resursele necesare relansarii acestui proiect.

In ceea ce priveste proiectele pe fonduri europene, acestea au beneficiat de sustinerea autoritatilor nationale (AFIR), insa fermierul a intampinat probleme cu aprovizionarea utilajelor, echipamentelor de procesare si materialelor de constructii de la furnizorii din Italia sau Spania.

 

Planuri de viitor

Ionel Burtea urmareste in continuare cresterea business-ului si in acest sens a decis ca anul viitor sa listeze compania la bursa pentru a atrage capitalul necesar, cu care sa sustina extinderea activitatii de productie locala.

Pentru 2022, tanarul fermier si-a propus o cifra de afaceri de 10 milioane de euro si depunerea unui proiect pe Horizon, o linie de finantare direct de la Comisia Europeana.

In opinia sa, in agricultura se dezvolta un trend in directia business to consumer, direct de la producator la consumator, cu cerere in crestere pentru fructe si legume proaspete, preferate fiind produsele locale, desi acestea in continuare nu au o pondere mare la rafturile din supermarketuri.

Ionel Burtea urmareste finalizarea serei de capsuni, un proiect accesat pe Submasura 4.1a - pomicultura, infiintare sere capsune, unitate de procesare si depozitare. Valoarea proiectului este de 1,4 milioane de euro cu TVA, suprafata vizata este de 4.560 de metri patrati, iar zona tehnica de 528 mp. 90% sunt fonduri europene, in timp ce aportul propriu este de 10%.

 

Abund Berry - Ionel Burtea fondatorDespre Ionel Burtea

Ionel Burtea a absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Propria afacere a fost subiectul lucrarii de licenta, ocazie cu care a invatat sa faca un plan de afaceri care i-a fost de folos la scrierea proiectelor europene pentru care a aplicat.

Pasionat de cartile de dezvoltare personala si antreprenoriat inca din adolescenta, Ionel a lansat propria afacere la 21 ani si este preocupat in permanenta de dezvoltarea si consolidarea acesteia, prin solutii adaptate agriculturii si principiilor moderne de management.

Ionel Burtea este interesat de comunitatea in care a crescut si de rolul tinerilor in antrenarea schimbarii in cultura locala, in societatea romaneasca, si in acest sens organizeaza Conferintele TEDx in Tg. Jiu incepand din 2019, la care invita, ca speakeri, romani cu povesti de succes care sa-i inspire pe tineri.

Facebook, Instagram, LinkedIn 

https://abundberry.com/

  

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>