Stiri agricole

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

ANAF schimba decontul de TVA pentru agricultoriDin 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o cota standard de TVA de 19%. Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie.

Citeşte mai departe...

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de PlatiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Citeşte mai departe...

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

Ministrul Agriculturii Petre Daea s-a intalnit cu reprezentantii fermierilorMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a condus in 17 ianuarie 2017 mai multe intalniri de lucru cu organizatiile profesionale din agricultura si industrie alimentara, fiind prezenti reprezentantii sectorului vegetal si ai sectorului zootehnic (ovine, caprine, bovine). Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat, Daniel Botanoiu si Alexandru Potor.

Citeşte mai departe...

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Clarificarea prevederilor conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata APIAGuvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati.

Citeşte mai departe...

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

UE poate si ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimentePotrivit Curtii de Conturi Europene, UE poate si ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente. Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, exista mai multe politici ale UE care au potentialul de a combate risipa de alimente, insa acest potential nu este valorificat. Masurile luate pana in prezent raman fragmentate si intermitente, iar coordonarea la nivelul Comisiei Europene lipseste.

Citeşte mai departe...

INS realizeaza o ancheta privind structura exploatatiilor agricole din Romania

INS realizeaza o ancheta privind structura exploatatiilor agricole din RomaniaInstitutul National de Statistica efectueaza Ancheta Structurala in Agricultura 2016 (ASA 2016), in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1166/2008 al Parlamentului European si al Consiliului, privind structura exploatatiilor agricole. Culegerea datelor in teren se va desfasura in perioada 10 ianuarie - 10 februarie 2017.

Citeşte mai departe...

300 de locuri de munca in Portugalia pentru recoltare de zmeura

300 de locuri de munca in Portugalia pentru recoltare de zmeuraAgentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca - ANOFM anunta ca sunt 300 de locuri de munca in domeniul agricol (recoltare zmeura) in Portugalia prin intermediul Retelei EURES, respectiv 280 de culegatori zmeura si 20 sefi de echipa.

Citeşte mai departe...

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu la final de mandat

Ministrul Agriculturii - Achim Irimescu la final de mandatAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a marcat finalul sau de mandat alaturi de angajatii Ministerului, carora le-a multumit pentru colaborarea pe care au avut-o de-a lungul acestui an si cu ajutorul carora a reusit performanta de a plati fermierilor peste 4 miliarde de euro in ciuda dificultatilor cu care s-au confruntat.

Citeşte mai departe...

Guvernul Ciolos - Bilant la final de mandat: Mai multe fonduri si proceduri mai simple pentru agricultori

Guvernul Ciolos - Bilant la final de mandat - Peste 4 miliarde euro au ajuns in conturile agricultorilor din fonduri europene si nationalePeste 4 miliarde euro au ajuns in conturile agricultorilor din fonduri europene si nationale in perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016 (plati directe UE, proiecte pe PNDR si subventii acordate din bugetul national). Prin noua Politica Agricola Comuna, bugetul total alocat platilor directe creste in perioada 2014-2020 la 11 miliarde euro, aproape dublu fata de perioada 2007-2013.

Citeşte mai departe...

MADR a discutat cu reprezentantii marilor retele comerciale legislatia comercializarii produselor alimentare

MADR a discutat cu reprezentantii marilor retele comerciale legislatia comercializarii produselor alimentareAstazi a avut loc un seminar privind interpretarea si aplicarea Legii privind comercializarea produselor alimentare precum si a proiectului de Hotarare pentru aprobarea Normelor de aplicare a acestei legi, la care au participat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Niculina Talvar, secretar de stat, expertii din directia de specialitate si reprezentantii marilor retele comerciale.

Citeşte mai departe...

Concluziile reuniunii lunare a Consiliului Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit

Consiliul Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit - cote de pescuit Marea Neagra - puterea de negociere a fermierilor in lantul alimentarAchim Irimescu a participat in perioada 12 – 13 decembrie 2016, la cea de a 3509-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), la Bruxelles, Belgia. Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte ce vizeaza cotele de pescuit in Marea Neagra si consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si practicile comerciale neloiale.

Citeşte mai departe...

Fermieri mai puternici, lant alimentar mai bun

Consolidarea pozitiei fermierilor in cadrul lantului alimentarLa 12 decembrie 2016, sub conducerea presedintiei slovace, Consiliul European a adoptat concluzii privind consolidarea pozitiei fermierilor in cadrul lantului alimentar si combaterea practicilor comerciale neloiale.

Citeşte mai departe...

APIA - 10 ani de subventii europene pentru agricultura romaneasca

10 ani de subventii europene platite de APIA pentru agricultura romaneascaSfarsitul anului 2016 marcheaza incheierea primului deceniu de cand Romania este membra a Uniunii Europene si, totodata, a primului deceniu de implementare, de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – APIA, a schemelor si masurilor de sprijin finantate din fonduri europene si nationale destinate sustinerii fermierilor romani.

Citeşte mai departe...

Proiect legislativ pentru cresterea eficientei implementarii noilor scheme de plati in agricultura

Legislatie implementare noile scheme de plati in agriculturaDe ieri se afla in consultare publica un proiect de ordonanta de urgenta pentru eficientizarea cadrului national pentru managementul si implementarea fondurilor comunitare acordate Romaniei prin noile scheme de plati.

Citeşte mai departe...

Pasunatul animalelor va fi permis intre 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017

Pasunatul animalelor va fi permis in perioada decembrie 2016 - aprilie 2017Guvernul a prelungit, prin Ordonanta de urgenta, suspendarea prevederilor unui articol din actuala Lege a vanatorii, pentru a permite pasunatul animalelor domestice in terenul agricol si in perioada 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017.

Citeşte mai departe...

Rezultatele cercetarii agricole romanesti sunt puse la dispozitia fermierilor

Oferta cercetarii stiintifice romanesti este acum la dispozitia fermierilor pentru a fi pusa in practicaVolumul "Oferta cercetarii stiintifice pentru transfer tehnologic in agricultura, industria alimentara si silvicultura" editia 2016, reprezinta o continuare a initiativei din anii precedenti, prin care, intr-o forma condensata, sunt puse la dispozitia unui larg cerc de utilizatori, principalele rezultate cu aplicabilitate practica obtinute in institutele si statiunile de cercetare agricola.

Citeşte mai departe...

Pachetul privind laptele consolideaza pozitia producatorilor de lapte in cadrul lantului de aprovizionare

Masuri de consolidare a pozitiei producatorilor de lactate in cadrul lantului de aprovizionareComisia Europeana a publicat ieri cel de-al doilea raport privind functionarea asa-numitului „Pachet privind laptele”, care este o serie de masuri lansate in 2012 pentru a consolida pozitia producatorilor europeni de lactate in cadrul lantului de aprovizionare. Raportul arata ca, dupa trei ani de punere in aplicare, fermierii europeni folosesc din ce in ce mai mult instrumentele oferite de pachetul privind laptele, precum negocierile colective de clauze contractuale prin intermediul organizatiilor de producatori sau utilizarea contractelor scrise.

Citeşte mai departe...

Se va elimina stabulatia permanenta a animalelor in perioada 6 decembrie – 24 aprilie

Se va elimina stabulatia permanenta a ovinelor in perioada de iarnaAstazi s-a propus o ordonanta de urgenta pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care se interzice miscarea animalelor in perioada 6 decembrie – 24 aprilie si se impune stabulatia permanenta. Aceasta masura va permite fermierilor sa-si desfasoare activitatea de crestere a animalelor conform propriului plan de afaceri si program de dezvoltare.

Citeşte mai departe...

Agricultura este una din prioritatile celei de-a doua rectificari bugetare

Alocari financiare suplimentare pentru platile directe APIAGuvernul a adoptat a doua rectificare bugetara din acest an, ce include alocari financiare suplimentare pentru agricultura. Cele 1,09 miliarde de lei alocate suplimentar ministerului vor fi utilizate pentru a permite inceperea la 1 decembrie a unor plati finale aferente schemelor de plati directe finantate prin FEGA pentru campania agricola 2016.

Citeşte mai departe...

Legislatia nationala a pescuitului si acvaculturii s-a modificat pentru a se armoniza cu cea europeana

Armonizarea legislatiei nationale referitoare la pescuit si acvacultura cu cea UEModificarile aduse de Executiv Ordonantei de Urgenta Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura vizeaza intarirea rolului administrativ al ANPA, dezvoltarea acvaculturii, imbunatatirea sistemului de inspectie, control si colectare date si asigurarea unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.

Citeşte mai departe...

Locuri de munca sezoniera in agricultura - Spania - campania 2017

Locuri de munca sezoniera in agricultura Spania 2017Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin EURES Romania, anunta organizarea de selectii pentru recrutarea unui numar de 800 de lucratori in domeniul agricol, in Spania (cules de capsuni). Recrutarile vor avea loc in perioada 13-16 decembrie, in orasele Vaslui, Slobozia si Ramnicu - Valcea si se vor desfasura ca urmare a solicitarii transmise de catre compania Surexport Compania Agraria SL.

Citeşte mai departe...

APIA a obtinut certificarea internationala pentru sistemul de management al securitatii informatiilor

APIA a obtinut certificarea internationala pentru standardul de securitate ISO 27001-2013Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a obtinut certificarea internationala pentru standardul de securitate ISO 27001:2013, aplicabila sistemului de management al securitatii informatiilor.

Citeşte mai departe...

Votul Brexit creeaza un deficit de munca in legumicultura din Marea Britanie

Votul Brexit creeaza un deficit de munca in agricultura din AngliaGuy Poskitt unul dintre cei mai importanti legumicultori din Marea Britanie spune ca legumele ar putea disparea de pe rafturile magazinelor din intreaga tara, in cazul in care votul Brexit va creea un deficit de munca.

Citeşte mai departe...

Raportul Guvernului Ciolos pentru agricultura, la un an de guvernare

Raportul Guvernului Ciolos pentru agriculturaConform raportului Guvernului Ciolos la un an de guvernare, peste 3,5 miliarde euro au ajuns in conturile agricultorilor din fonduri UE si nationale in perioada noiembrie 2015 – noiembrie 2016 (plati directe, proiecte pe Programul national de Dezvoltare Rurala – PNDR - finantate din bugetul UE si subventii acordate din bugetul national).

Citeşte mai departe...

Reuniunea Consiliului UE Agricultura si Pescuit: carnea de porc si produsele lactate au potentialul cel mai mare la export

Reuniunea Consiliului UE Agricultura si Pescuit  carnea de porc si produsele lactate - potential mare la exportMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit - desfasurata in 14 si 15 noiembrie 2016 la Bruxelles, Belgia. Principalele teme au vizat Raportul Grupului operativ pentru pietele agricole, o analiza privind impactul concesiilor din acordurile de liber schimb asupra produselor agricole, cum ar fi CETA sau Mercosur si despre cercetarea si inovarea in domeniul agriculturii in Uniunea Europeana.

Citeşte mai departe...

Impactul viitoarelor acorduri comerciale asupra sectorului agricol - Studiu CE

potentialul produselor agricole europene pe piata mondialaUn studiu economic ofera informatii pretioase cu privire la efectele potentiale ale unor acorduri comerciale viitoare si valideaza actuala abordare a UE de protejare sistematica a sectoarelor sensibile. Studiul ilustreaza potentialul produselor agricole europene pe piata mondiala, evidentiind totodata sensibilitatea anumitor sectoare agricole specifice.

Citeşte mai departe...

Recomandarile privind sprijinirea agricultorilor prezentate de grupul operativ pentru pietele agricole

Grupul operativ pentru pietele agricole AMTF - recomandari privind sprijinirea agricultorilorAstazi, Grupul operativ pentru pietele agricole (AMTF), prezidat de Cees Veerman, fost ministru neerlandez al agriculturii si profesor universitar, si-a prezentat raportul comisarului UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan. Comisia Europeana va lua in considerare recomandarile raportului si va avea un vedere formularea unui raspuns politic corespunzator in concordanta cu sprijinul sau permanent pentru sectorul agricol.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana mareste bugetul pentru promovarea produselor agricole ale UE

Sprijin UE - Fonduri europene promovare produse agricoleIn 2017, producatorii din UE vor beneficia de un buget majorat in valoare de 133 de milioane EUR pentru a promova produsele agricole ale Uniunii in interiorul si in afara acesteia si pentru a gasi in continuare noi piete. Comisia Europeana a adoptat strategia 2017 de promovare a produselor agricole ale Uniunii, cu un buget total de 133 de milioane EUR, fata de cele 111 milioane EUR disponibile in 2016. Aceasta suma va cofinanta o serie de programe care vor viza, in majoritate lor, regiuni si tari terte, precum China, Orientul Mijlociu, America de Nord, Asia de Sud-Est si Japonia.

Citeşte mai departe...

Ecuador adera la Acordul comercial UE-Columbia/Peru

Ecuador adera la Acordul comercial UE-Columbia / PeruCecilia Malmström, comisarul pentru comert, semneaza astazi Protocolul de aderare a Ecuadorului la Acordul comercial al UE cu Columbia si Peru. Acordul va elimina tarifele vamale pentru toate produsele industriale si pescaresti, va imbunatati accesul pe piata al produselor agricole, va ameliora accesul la achizitiile publice si servicii si va reduce in continuare barierele tehnice in calea comertului.

Citeşte mai departe...

Noi oportunitati pentru exportul de carne din UE in Hong Kong

exportul de carne din UE in Hong KongPerspectivele pentru exporturile UE de carne catre Hong Kong au crescut in aceasta saptamana ca urmare a unui acord asupra cerintelor de certificare semnat intre Comisarul UE, Phil Hogan si Secretarul pentru Alimentatie si Sanatate din Hong Kong, Gregory Ko. Ambele parti au ajuns la un consens cu privire la masurile de simplificare a cerintelor de certificare pentru exporturile UE de carne catre Hong Kong.

Citeşte mai departe...

Revizuirea Politicii Agricole Comune prin regulamentul OMNIBUS

Pachetul de modificari pentru Revizuirea Politicii Agricole Comune prin regulamentul OMNIBUSLa nivel european, a avut loc o serie de dezbateri esentiale asupra propunerilor pe Regulamentul Omnibus. Schimbarile vin ca parte a angajamentului pe care si l-a asumat domnul Phil Hogan, Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare, si care vizeaza reformarea si simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC 2014-2020) prin modificari tehnice si operationale la patru regulamente din PAC. Acestea sunt Regulamentul privind Dezvoltarea Rurala, Organizarea Pietei Comune, Plati directe si Regulamentul Orizontal.

Citeşte mai departe...

Dezbaterea „Programului pentru scoli” ce se va aplica din anul scolar 2017 - 2018

Programul pentru scoli unifica actualele programe de distribuire a fructelor si laptelui in scoliNoul program pentru scoli unifica actualele programe de distribuire a fructelor si laptelui in scoli, sub aceleasi reguli si principii de implementare. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la un eveniment de informare cu privire la noul „Program pentru scoli” care se va aplica incepand cu anul scolar 2017-2018, la Palatul Parlamentului, in data de 1 noiembrie 2016. Alaturi de ministrul Agriculturii a participat si doamna Secretar de Stat Daniela Giurca.

Citeşte mai departe...

Klaus Iohannis: Agricultura poate sa devina un veritabil motor de crestere economica

Iohannis - Agricultura poate sa devina un veritabil motor de crestere economicaIn alocutiunea Presedintelui Romaniei, din cadrul Targului international INDAGRA 2016, domnul Klaus Iohannis a precizat ca tara noastra are un potential agricol imens si ar trebui sa fim cu totii interesati de soarta agriculturii, de perspectivele de dezvoltare ale acesteia ca sa devina un veritabil motor de crestere economica, atat prin performanta, cat si prin competitivitate.

Citeşte mai departe...

Specialistii din Israel evalueaza sistemul de control oficial al carnii romanesti de bovina si ovina

Israelul evalueaza sistemul de control oficial al carnii romanesti de bovina si ovinaCa urmare a demersurilor realizate in ultimii 3 ani de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, in perioada 31 octombrie - 4 noiembrie 2016 va avea loc o misiune de audit in Romania pentru evaluarea abatoarelor din domeniul producerii carnii de bovina si ovina. Vizita specialistilor israelieni reprezinta etapa finala a includerii tarii noastre pe lista statelor membre ale Uniunii Europene care pot exporta carne de bovina si ovina in Israel.

Citeşte mai departe...

Semnarea acordului comercial CETA stabileste standarde ridicate pentru comertul mondial

Semnarea acordului comercial CETA - oportunitati pentru agricultori si producatorii de alimenteAstazi a fost semnat acordul economic si comercial cuprinzator dintre UE si Canada (CETA). Acordul le va permite exportatorilor europeni de produse industriale si agricole sa economiseasca peste 500 de milioane EUR pe an, creand noi oportunitati pentru agricultori si producatorii de alimente si va proteja pe deplin domeniile sensibile pentru UE.

Citeşte mai departe...

Noutati

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

20-01-2017 Legislatie agricola

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o cota standard de TVA de 19%. Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie. Mai multe>>

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

20-01-2017 Targuri si expozitii

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

In perioada 20-29 ianuarie 2017 va avea loc, la Berlin, R.F. Germania, cea de a 91-a editie a expozitiei internationale „Saptamana Verde”. La aceasta editie, MADR a inchiriat un stand, in cadrul caruia vizitatorii vor putea degusta produse precum: Magiun de prune Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). De asemenea, printre produsele romanesti expuse se vor regasi Cascavalul de Saveni, branza de burduf in coaja de brad, pastravul afumat in cobza de brad, Tuica de Arges,... Mai multe>>

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

19-01-2017 Ministerul Agriculturii

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

19-01-2017 Plati APIA

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

In baza ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 3 din data de 11 ianuarie 2017, de astazi, 19 ianuarie 2017, au fost alimentate conturile Centrelor Judetene APIA cu suma de 119, 1 milioane lei aferenta cantitatilor de motorina utilizate in trimestrul III al anului 2016, urmand ca acestea sa emita in zilele urmatoare ordinele de plata catre cei 11.693 beneficiari. Mai multe>>

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

19-01-2017 Targuri si expozitii

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

Camera de Comerti, Industrie si Agricultura Arad organizeaza in acest an a treia editie a evenimentului ARpicultura, care va avea loc in perioada 25-26 februarie 2017, la complexul Expo Arad - complex euroregional de evenimente. Evenimentul este dedicat producatorilor si comerciantilor produselor destinate apiculturii: utilaje apicole, faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi si accesorii, hrana si biostimulatori pentru albine si medicamente. Mai multe>>

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

18-01-2017 Plati APIA

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - A.P.I.A. prezinta schemele si masurile de plata pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unica de plata in campania 2017. Astfel, In anul 2017 poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor: Mai multe>>

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

18-01-2017 Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a condus in 17 ianuarie 2017 mai multe intalniri de lucru cu organizatiile profesionale din agricultura si industrie alimentara, fiind prezenti reprezentantii sectorului vegetal si ai sectorului zootehnic (ovine, caprine, bovine). Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat, Daniel Botanoiu si Alexandru Potor. Mai multe>>

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

17-01-2017 Legislatie agricola

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Guvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati. Mai multe>>

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

17-01-2017 Stiri agricole

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

Potrivit Curtii de Conturi Europene, UE poate si ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente. Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, exista mai multe politici ale UE care au potentialul de a combate risipa de alimente, insa acest potential nu este valorificat. Masurile luate pana in prezent raman fragmentate si intermitente, iar coordonarea la nivelul Comisiei Europene lipseste. Mai multe>>

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

13-01-2017 Ajutor de stat

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016). De asemenea, va informam ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua, in perioada imediat urmatoare, platile pentru diferenta aferenta cantita... Mai multe>>

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

11-01-2017 Plati APIA

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

Plafoanele si cuantumul platilor pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Pentru cererile depuse in anul 2016 ale ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, suma propusa este de 189.609.057 euro, iar pentru schemele de sprijin cuplat s-a propus plafonul de 121.924.674 euro, sume distribuite astfel: Mai multe>>

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>