Legislatie agricola

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

ANAF schimba decontul de TVA pentru agricultoriDin 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o cota standard de TVA de 19%. Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie.

Citeşte mai departe...

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Clarificarea prevederilor conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata APIAGuvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati.

Citeşte mai departe...

Proiect legislativ pentru cresterea eficientei implementarii noilor scheme de plati in agricultura

Legislatie implementare noile scheme de plati in agriculturaDe ieri se afla in consultare publica un proiect de ordonanta de urgenta pentru eficientizarea cadrului national pentru managementul si implementarea fondurilor comunitare acordate Romaniei prin noile scheme de plati.

Citeşte mai departe...

Pasunatul animalelor va fi permis intre 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017

Pasunatul animalelor va fi permis in perioada decembrie 2016 - aprilie 2017Guvernul a prelungit, prin Ordonanta de urgenta, suspendarea prevederilor unui articol din actuala Lege a vanatorii, pentru a permite pasunatul animalelor domestice in terenul agricol si in perioada 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017.

Citeşte mai departe...

Se va elimina stabulatia permanenta a animalelor in perioada 6 decembrie – 24 aprilie

Se va elimina stabulatia permanenta a ovinelor in perioada de iarnaAstazi s-a propus o ordonanta de urgenta pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care se interzice miscarea animalelor in perioada 6 decembrie – 24 aprilie si se impune stabulatia permanenta. Aceasta masura va permite fermierilor sa-si desfasoare activitatea de crestere a animalelor conform propriului plan de afaceri si program de dezvoltare.

Citeşte mai departe...

Legislatia nationala a pescuitului si acvaculturii s-a modificat pentru a se armoniza cu cea europeana

Armonizarea legislatiei nationale referitoare la pescuit si acvacultura cu cea UEModificarile aduse de Executiv Ordonantei de Urgenta Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura vizeaza intarirea rolului administrativ al ANPA, dezvoltarea acvaculturii, imbunatatirea sistemului de inspectie, control si colectare date si asigurarea unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.

Citeşte mai departe...

Revizuirea Politicii Agricole Comune prin regulamentul OMNIBUS

Pachetul de modificari pentru Revizuirea Politicii Agricole Comune prin regulamentul OMNIBUSLa nivel european, a avut loc o serie de dezbateri esentiale asupra propunerilor pe Regulamentul Omnibus. Schimbarile vin ca parte a angajamentului pe care si l-a asumat domnul Phil Hogan, Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare, si care vizeaza reformarea si simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC 2014-2020) prin modificari tehnice si operationale la patru regulamente din PAC. Acestea sunt Regulamentul privind Dezvoltarea Rurala, Organizarea Pietei Comune, Plati directe si Regulamentul Orizontal.

Citeşte mai departe...

Etichetele oficiale de pe ambalajele de seminte vor avea si un numar unic de identificare

Etichetele oficiale de pe ambalajele de seminte vor avea un numar de ordine atribuit oficialMADR propune un ordin pentru imbunatatirea securitatii etichetelor oficiale de pe ambalajele de seminte prin includerea unui numar de ordine pe etichetele oficiale ale semintelor. Numarul de ordine va fi aplicat la comercializarea semintelor de plante furajere, cereale, sfecla de zahar/furajera, legume, cartofi perntru seminte, plante oleaginoase si pentru fibre.

Citeşte mai departe...

Programul de incurajare a consumului de fructe proaspete va fi extins si la prescolari

Programul de incurajare a consumului de fructe proaspete va fi extins si la prescolariGuvernul a decis astazi sa extinda si la prescolarii din gradinite de stat si particulare acreditate cu program normal de 4 ore programul de incurajare a consumului de fructe proaspete. In prezent, grupul-tinta al Programului include elevii din clasele I-VIII din invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat, extins ulterior si la elevii din clasa pregatitoare. Decizia se aplica incepand cu anul scolar 2016-2017, a fost adoptata prin Ordonanta de Urgenta, si este cuprinsa in masura 'Copii sanatosi la gradinita' a Pachetului integrat pentru combaterea saraciei, aprobat prin Memorandum la 19 iulie 2016.

Citeşte mai departe...

Regim special de TVA pentru agricultori, propus de Ministerul Finantelor

Regim special de TVA pentru agricultoriMinisterul Finantelor Publice propune introducerea unui Regim special de TVA pentru agricultori. Astfel, in urma dificultatilor majore pe care le intampina agricultorii in aplicarea regimului normal de TVA, Ministerul Finantelor Publice propune un regim simplificat. Pentru livrarile de produse agricole/serviciile agricole, agricultorii nu vor avea obligatiile ce revin celor care aplica regimul normal de TVA.

Citeşte mai departe...

Finantarea amenajamentelor pastorale si unele modificari ale legislatiei pajistilor permanente se afla in dezbatere publica

Finantare amenajamente pastorale - modificari ale legislatiei pajistilor permanenteProiectul de hotarare pentru aprobarea procedurii privind asigurarea fondurilor necesare intocmirii proiectelor de AMENAJAMENTE PASTORALE, precum si pentru modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 1064/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor a OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea PAJISTILOR PERMANENTE si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 se afla in dezbatere publica pe site-ul MADR.

Citeşte mai departe...

Propunerile Romaniei privind simplificarea Politicii Comune in domeniul Pescuitului (PCP)

ANPA - Propunerile Romaniei privind simplificarea PCPIn perioada 7-9 septembrie a.c., a avut loc la Bratislava reuniunea informala a directorilor generali ai Agentiilor Nationale pentru Pescuit si Acvacultura ai statelor membre UE. In cadrul intrevederilor s-au dezbatut aspecte referitoare la Politica Comuna in domeniul Pescuitului (PCP), precum si aspecte legate de modificarile propuse pentru perioada urmatoare.

Citeşte mai departe...

S-au aprobat normele metodologice privind gestionarea fondurilor FEGA, FEADR si FEPAM

Gestionarea platilor si fondurilor FEGA FEADR si FEPAMGuvernul a aprobat normele metodologice privind gestionarea fondurilor europene alocate Romaniei prin programele de asistenta financiara nerambursabila pentru agricultura, dezvoltare rurala, pescuit si afaceri maritime. Actul normativ detaliaza fluxurile financiare aferente finantarii beneficiarilor FEGA, FEADR si FEPAM, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarii acestor fonduri si mecanismul financiar de accesare si derulare a fondurilor europene gestionate de MADR.

Citeşte mai departe...

Cadrul legal pentru neutralizarea deseurilor de origine animala

Cadrul legal - neutralizarea deseurilor de origine animalaMiercuri, 24 august 2016, Guvernul a adoptat in sedinta o ordonanta privind organizarea si desfasurarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala. Actul normativ stabileste cadrul legal de organizare si desfasurare a activitatii de neutralizare a subproduselor de origine animala, sub aspectele referitoare la sistemul de colectare, transport si eliminare a acestora.

Citeşte mai departe...

MADR supune dezbaterii publice programele de distribuire a fructelor si a laptelui in scoli

dezbatere publica - programul de distribuire fructe si lapte in scoliIn contextul modificarii cadrului legislativ european pentru implementarea programelor pentru scoli si in perspectiva actualizarii legislatiei nationale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale supune dezbaterii publice un document pe baza caruia urmareste sa primeasca reactii din partea publicului larg – de la reprezentanti ai asociatiilor profesionale din agricultura, la administratia publica centrala sau locala, la parinti, profesori si elevi.

Citeşte mai departe...

PRODUS MONTAN - De acum, producatorii, cultivatorii si apicultorii din zona montana pot opta pentru inscriptionarea distincta

Produs montan certificat - oportunitati fermieri si producatori zone montane - bovine, ovine, albine, culturi vegetalePolitica de calitate a Uniunii Europene privind denumirea facultativa de calitate 'produs montan' va fi aplicata si in Romania dupa ce Guvernul a adoptat ieri o Hotarare in acest sens, prima etapa in ceea ce priveste implementarea acestei politici europene. Astfel, se deschide o noua si importanta oportunitate pentru producatorii din zona montana, care, in mod voluntar, pot opta pentru etichetarea produselor, in conditiile unei nevoi de valorificare durabila a tuturor resurselor de hrana.

Citeşte mai departe...

Legea viei si vinului: Noi norme metodologice pentru piata vitivinicola

Legea viei si vinului - Noi norme metodologice pentru piata vitivinicolaIn sedinta Guvernului din 20 iulie a fost aprobata Hotararea privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 164/2015 a viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole. Prin acest act normativ se armonizeaza legislatia nationala cu legislatia Uniunii Europene in sectorul vitivinicol, in sensul mentinerii stabilitatii cadrului institutional cu rol si atributii in elaborarea strategiilor in domeniul vitivinicol precum si asigurarea fluentei in derularea masurilor, programelor si proiectelor de dezvoltare pe termen mediu si lung in viticultura.

Citeşte mai departe...

Presedintele Romaniei a promulgat Legea supermarketurilor

Iohannis aproba legea supermarketurilor - 51 la suta carne legume si fructe romanestiPresedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 11 iulie 2016, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Noile reglementari urmeaya sa intre in aplicare peste 6 luni.

Citeşte mai departe...

Noi reglementari privind Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole

LPIS - O mai buna identificare a parcelelor agricole pentru a ajuta la deblocarea platilor subventiilor pentru fermieriActul normativ adoptat astazi de guvern prevede ca, in perioada 2016-2020, suprafata anuala care urmeaza a fi digitizata de catre Ministerul Apararii Nationale, sa fie de cel mult 21.000 km², urmand ca suprafata ramasa ce o depaseste pe cea care revine in sarcina MApN sa se realizeze de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Masura s-a adoptat pentru a se indeparta sanctiunile CE si pentru a se evita blocarea efectuarii platilor catre fermieri.

Citeşte mai departe...

Masuri pentru intabularea gratuita a terenurilor agricole

Intabulare gratuita terenuri agricoleAstazi s-au stabilit o serie de masuri care asigura inscrierea urgenta si gratuita prin inregistrarea sistematica in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Decizia luata de Guvern este definitorie pentru accesarea de catre fermieri a fondurilor alocate Romaniei in cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune, si la implementarea schemelor de plati in agricultura, in sectoarele vegetal si zootehnic, care se aplica in perioada 2015 – 2020, prin intabularea terenurilor agricole din sectoarele cadastrale din extravilanul localitatilor.

Citeşte mai departe...

Legea 321 este in avantajul producatorilor romani, dar e nevoie de asocierea micilor producatori pentru a putea livra in hipermarketuri

Dezbatere Lege comercializare produse alimentareLa Parlamentul Romaniei a avut loc in data de 14 iunie 2016 o dezbatere pe tema Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. In opinia ministrului Achim Irimescu, imbunatatirea cadrului normativ existent va avea un efect benefic asupra conditiilor de comercializare a produselor romanesti, diversificand oferta de produse agroalimentare provenite direct de la producatorii autohtoni si contribuind astfel la cresterea consumului de produse romanesti.

Citeşte mai departe...

S-au propus sumele pentru ANT si sprijinul cuplat in sectorul vegetal pentru anul 2015

Sume ANT si sprijin cuplat in sector vegetal anul 2015Incepand de azi se afla in dezbatere publica o hotarare de guvern cu propunerea plafoanelor alocate ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul 2015. Astfel propunerea pentru plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru anul 2015 va fi de 4318,500 mii euro si se va distribui astfel:

Citeşte mai departe...

Modificari importante in legislatia schemelor de plati din agricultura

Modificare legislatie plati agriculturaMADR informeaza ca in 31 mai 2016 a fost publicat Ordinul nr. 817/30.05.2016 care aduce unele modificari si completari schemelor de plati care din agricultura. Astfel, cea mai importanta modificare se refera la data limita de depunere a cererilor unice de plata fara penalitati. Aceasta va fi prelungita pana la data de 10 iunie. Alte modificari vizeaza sprijinul cuplat la samanta de cartof si la mere, dovedirea activitatii agricole a persoanelor juridice, precum si abrogarea dispozitiilor potrivit carora cuantumul per cap, in cazul sprijinului cuplat la taurinele din rase de carne si metisii acestora se acorda diferentiat.

Citeşte mai departe...

Nouatati legislative pentru crescatorii de animale si utilizatorii de pajisti

Legislatie asociatii crescatori de animale si utilizare pajistiRecent au fost adoptate, prin acte normative, mai multe reglementari legislative care modifica si completeaza prevederile OUG nr.3/2015, precum si ale OMADR nr. 619/2015, cu referire la depunerea cererilor asociatiile crescatorilor de animale si cooperativelor agricole, concesionarea/inchirierea unei suprafete de pajisti de catre acestea, dar si unele clarificari referitoare la eligibilitatea efectivelor de animale in perioada de retentie, in cadrul schemelor accesate, cu referire la sprijinul cuplat in sectorul zootehnic.

Citeşte mai departe...

Comisia pentru agricultura a discutat cadrul legal al cooperativelor agricole din Romania

Cadru legal cooperative agricole romanestiComisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor s-a reunit luni, 23 mai, incepand cu ora 10.00, pentru a discuta cadrul legal referitor la cooperativele agricole din Romania. Amendamentele care vor fi luate in discutie pentru raportul la PLx nr.142/2016 de modificare a Legii cooperatiei nr.566/2004 au la baza experienta acumulata de fermierii romani care lucreaza efectiv in Italia si Spania.

Citeşte mai departe...

Ameliorarea animalelor: Consiliul European adopta norme imbunatatite

Norme imbunatatite UE - Ameliorarea animalelorConsiliul European a adoptat norme noi privind conditiile aplicabile ameliorarii, comertului si importurilor in UE a animalelor de reproductie si a materialului lor genetic. Noul regulament va oferi un ansamblu de dispozitii unice si simplificate pentru speciile bovina, porcina, ovina, caprina si ecvina, reglementand diferite aspecte, printre care: recunoasterea organizatiilor de ameliorare si a intreprinderilor private, aprobarea programelor acestora, inscrierea animalelor in registre genealogice si zootehnice specifice, precum si testarea performantelor si evaluarea genetica.

Citeşte mai departe...

Noi masuri financiare temporare pentru sustinerea agricultorilor

Alocare fonduri MADR necesare platilor APIAIn sedinta Guvernului din 18 mai 2016 a fost aprobata o Hotarare privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura. Astfel, se aproba alocarea temporara din venituri din privatizare de catre Ministerul Finantelor Publice a sumei de 1.786.320 mii lei, in echivalent euro, pentru MADR, asigurand astfel resursele necesare efectuarii platilor APIA catre beneficiari.

Citeşte mai departe...

POPAM 2014-2020: Guvernul aproba cadrul general pentru implementarea proiectelor

POPAM 2014-2020 - cadru general implementare proiecteGuvernul a stabilit cadrul general de implementare a operatiunilor finantate prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014-2020 (POPAM 2014-2020). Astfel se stabilesc regulile privind proiectele care pot fi cofinantate din Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime, precum si conditiile cu caracter general pe care o cheltuiala trebuie sa le indeplineasca cumulativ pentru a fi eligibila. Prevederile aprobate sunt aplicabile atat cheltuielilor realizate din asistenta Uniunii Europene, cat si din cofinantarea nationala, din bugetul de stat, bugetul local, alte surse publice si private.

Citeşte mai departe...

Atasatii agricoli vor identifica oportunitatile de export si de afaceri pentru produsele agroalimentare romanesti

Infiintarea functiei de atasat agricol - promovare produse agroalimentare romanestiPrin ordonanta de urgenta adoptata astazi se aproba infiintarea functiei de atasat agricol, functie publica ce va avea rolul sa asigure reprezentarea Romaniei in tari membre UE sau in tari terte, in domeniul politicii agricole comune si promovarii produselor agroalimentare. Urmand exemplul altor tari care si-au imbunatatit concurenta la export prin crearea functiei de atasat agricol se poate implementa o politica “agresiva” in identificarea oportunitatilor de export si de afaceri, de investitii, cu efecte benefice asupra economiei romanesti.

Citeşte mai departe...

Organizatiile din sectorul agricol si alimentar, sprijinite sa participe la consultari la nivel european

Sprijin financiar organizatii agricole si agroalimentareIn sedinta Guvernului din 13 aprilie 2016 a fost aprobata o hotarare prin care organizatiile profesionale si interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol si alimentar vor beneficia de sprijin financiar pentru a participa la consultari in structurile europene similare, atat prin plata contributiilor, cat si prin asigurarea unei parti din costurile serviciilor lingvistice de care au nevoie.

Citeşte mai departe...

S-a adoptat noul regulament de promovare a consumului de lapte, fructe si legume in scoli

S-a adoptat programul de lapte fructe si legume in scoliConsiliul European a adoptat in 11 aprilie regulamentul care vizeaza promovarea consumului de lapte, fructe si legume in scoli. Noul program va avea un buget anual de 250 de milioane €. Ajutorul UE pentru finantarea furnizarii catre copii in institutiile de invatamant a anumitor produse agricole urmareste sa promoveze obiceiuri alimentare sanatoase si consumul de produse locale.

Citeşte mai departe...

Avocatul Poporului sesizeaza CCR in legatura cu legislatia privind renta viagera agricola

legislatie renta viagera agricolaAvocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2010 pentru completarea Titlului XI "Renta viagera agricola" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente.

Citeşte mai departe...

Sprijin financiar pentru a stimula infiintarea asociatiilor de producatori viticoli

Sprijin financiar asociatii de producatori viticoliViticultura este una din activitatile cu traditie in Romania, tara noastra fiind unul dintre producatorii de vin apreciati in intreaga lume. Pentru a incuraja asociatiile de producatori viticoli care detin si exploateaza vita de vie nobila, Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, 16 martie, un proiect de lege prin care statul le acorda sprijin financiar.

Citeşte mai departe...

Masuri suplimentare pentru etichetarea corecta a laptelui

Masuri suplimentare etichetare lapteComisia pentru agricultura din Camera Deputatilor a adoptat, marti, 15 martie, raportul pentru Proiectul de Lege privind stabilirea unor masuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspat pentru consum, precum si a produselor lactate. S-au fost votate o serie de amendamente privind etichetarea corecta a laptelui de consum, dintre care cele mai importante vizeaza folosirea termenului de "produs romanesc" doar pentru produsele obtinute exclusiv din lapte provenind din ferme autohtone, precum si includerea pe ambalaj, dupa caz, a procentului in care s-a folosit lapte praf pentru obtinerea produsului final.

Citeşte mai departe...

Clarificari privind noua impozitare a terenurilor agricole din intravilan

Cod fiscal - Impozitare terenuri agricole din intravilanGuvernul a modificat si completat, printr-o Hotarare adoptata in sedinta extraordinara de vineri seara, normele de aplicare ale Codului fiscal. Astfel, conform ultimelor modificari anuntate de Guvern, proprietarii terenurilor agricole amplasate in intravilan nu vor mai fi nevoiti sa plateasca pentru 400 de metri patrati din tren impozitul aferent unui teren cu constructii.

Citeşte mai departe...

Noutati

Depunerea cererilor unice de plata 2017 - Recomandari pentru fermieri

17-02-2017 Plati APIA

Depunerea cererilor unice de plata 2017 - Recomandari pentru fermieri

Derularea campaniei unice de plata 2017 incepe cu data de 01 martie si dureaza pana la termenul limita de 15 mai 2017, cand fermierii isi vor putea depune cererile unice de plata, fara penalitati, la Centrul Judetean/Local APIA. Pasii pentru depunerea cererii unice de plata si documentele necesare pentru accesarea subventiilor in sectorul vegetal si zootehnic pe 2017 sunt dupa cum urmeaza: Mai multe>>

CETA: Noi oportunitati pentru agricultorii si producatorii europeni de alimente in Canada

16-02-2017 Stiri agricole

CETA: Noi oportunitati pentru agricultorii si producatorii europeni de alimente in Canada

Ieri, 15 februarie, Parlamentul European a votat in favoarea Acordului economic si comercial cuprinzator dintre UE si Canada (CETA). Prin acest acord, agricultorii si producatorii de alimente vor beneficia de noi oportunitati. In general, Europa va fi in masura sa exporte aproape 92% din produsele sale agricole si alimentare in Canada, fara taxe suplimentare. CETA este, de asemenea, un pas inainte important pentru multe intreprinderi mici si mijlocii din comunitati rurale care comercializeaza pr... Mai multe>>

ANT: 681.000 de fermieri vor primi vor primi 17,72 euro/ha pentru culturile amplasate pe teren arabil

16-02-2017 Plati APIA

ANT: 681.000 de fermieri vor primi vor primi 17,72 euro/ha pentru culturile amplasate pe teren arabil

Astazi s-a adoptat plafonul si cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil - ANT 1, care se acorda pentru anul de plata 2016. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat ca institutiile sunt pregatite organizatoric, iar primele plati vor intra in conturile fermierilor din 28 februarie 2017. Mai multe>>

Romania castiga la Tribunalul UE anularea corectiilor financiare aplicate de CE fondurilor pentru agricultura

16-02-2017 Stiri agricole

Romania castiga la Tribunalul UE anularea corectiilor financiare aplicate de CE fondurilor pentru agricultura

Instanta UE a dat castig de cauza Romaniei si a anulat Decizia de punere in aplicare (UE) 2015/103 a Comisiei Europene din 16 ianuarie 2015 de excludere de la finantarea de catre Uniunea Europeana a anumitor cheltuieli efectuate de statele membre in cadrul Fondului european de garantare agricola (FEGA) si al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), in ceea ce priveste Romania. Mai multe>>

BASF si Agentia Spatiala Europeana vor dezvolta impreuna servicii digitale pentru fermieri

16-02-2017 Management agricol

BASF si Agentia Spatiala Europeana vor dezvolta impreuna servicii digitale pentru fermieri

BASF si Agentia Spatiala Europeana (ESA) au semnat un acord de colaborare pentru a evalua modul in care informatiile si imaginile preluate de pe sateliti pot fi folosite in scopurile dezvoltarii agriculturii. Lucrand indeaproape cu fermierii, cele doua organizatii isi propun sa traduca aceste informatii in instrumente si servicii digitale. Mai multe>>

Sprijin de 5,5 milioane lei pentru producatorii din sectorul fructe si legume

16-02-2017 Subventii agricultura

Sprijin de 5,5 milioane lei pentru producatorii din sectorul fructe si legume

Producatorii agricoli de legume si fructe din Romania vor primi sprijin financiar cu caracter temporar, ceea ce va permite beneficiarilor sa-si recupereze o parte din pierderile suferite ca urmare a crizei cauzate de embargoul impus de Rusia. Mai multe>>

Pregatiri pentru depunerea cererilor de subventie la APIA

15-02-2017 Subventii agricultura

Pregatiri pentru depunerea cererilor de subventie la APIA

Pentru buna informare a fermierilor, in ceea ce priveste depunerea cererilor pentru plata subventiilor pe anul 2017 si avand in vedere Programul de Guvernare, facem urmatoarele precizari: Mai multe>>

CE: prima etapa a procedurii de infringement a Romaniei pentru legea supermarketurilor

15-02-2017 Comisia Europeana

CE: prima etapa a procedurii de infringement a Romaniei pentru legea supermarketurilor

Comisia Europeana a decis miercuri, 15 februarie, sa trimita scrisori de punere in intarziere Romaniei si Ungariei, pentru ca normele lor nationale privind comercializarea cu amanuntul a produselor agricole si alimentare contravin legislatiei UE. Mai multe>>

ARBIO Bioheat Forum 2017 | Bioenergia - Resursa energetica ascunsa a Romaniei

13-02-2017 Intalniri si conferinte

ARBIO Bioheat Forum 2017 | Bioenergia - Resursa energetica ascunsa a Romaniei

ARBIO BioHeat Forum este un eveniment complex dedicat situatiei actuale a sectorului Energiei Termice produsa din Biomasa si Biogaz, un sector in plina dezvoltare, in cadrul caruia vor fi prezentate solutii viabile pentru a micsora costurile de Energie termica cu un proiect de Biomasa/Biogaz, precum si toate initiativele si proiectele de Lege. Mai multe>>

Peste 1000 de legumicultori au aplicat pentru programul de sprijin a tomatelor in sere si solarii

13-02-2017 Ajutor de stat

Peste 1000 de legumicultori au aplicat pentru programul de sprijin a tomatelor in sere si solarii

La 10 zile de la intrarea in vigoare a Programului de sprijin pentru tomate cultivate in sere sau solarii, au fost primite 1097 de cereri de inscriere in program din 35 de judete. Ministrul Daea a mers in judetul Mehedinti, comuna Jiana, la doi cultivatori de tomate care s-au aratat interesati de sprijinul pe care il pot obtine anul acesta pentru cultivarea a 1000 mp in spatii protejate. Mai multe>>

Salonului International al Agriculturii din Maroc – SIAM 2017

11-02-2017 Targuri si expozitii

Salonului International al Agriculturii din Maroc – SIAM 2017

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania CNIPMMR transmite informatiile primite de la E.S. d-na Daniela Bazavan, ambasadorul Romaniei in Maroc, privind organizarea Salonului International al Agriculturii din Maroc – SIAM, principala si cea mai importanta manifestare expozitionala sectoriala organizata in Africa si Orientul Mijlociu. La editia din acest an, si-au anuntat pana in prezent participarea 60 delegatii oficiale, peste 1200 expozanti, fiind asteptati pe... Mai multe>>

Precizari MADR privind situatia platilor APIA pentru cererile din 2016 si campania 2017

10-02-2017 Plati APIA

Precizari MADR privind situatia platilor APIA pentru cererile din 2016 si campania 2017

In acest moment, se afla in pregatire campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2017. In ceea ce priveste asigurarea platilor subventiilor de catre APIA pentru anul de cerere 2016, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari: Mai multe>>