Legislatie agricola

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

ANAF schimba decontul de TVA pentru agricultoriDin 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o cota standard de TVA de 19%. Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie.

Citeşte mai departe...

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Clarificarea prevederilor conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata APIAGuvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati.

Citeşte mai departe...

Proiect legislativ pentru cresterea eficientei implementarii noilor scheme de plati in agricultura

Legislatie implementare noile scheme de plati in agriculturaDe ieri se afla in consultare publica un proiect de ordonanta de urgenta pentru eficientizarea cadrului national pentru managementul si implementarea fondurilor comunitare acordate Romaniei prin noile scheme de plati.

Citeşte mai departe...

Pasunatul animalelor va fi permis intre 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017

Pasunatul animalelor va fi permis in perioada decembrie 2016 - aprilie 2017Guvernul a prelungit, prin Ordonanta de urgenta, suspendarea prevederilor unui articol din actuala Lege a vanatorii, pentru a permite pasunatul animalelor domestice in terenul agricol si in perioada 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017.

Citeşte mai departe...

Se va elimina stabulatia permanenta a animalelor in perioada 6 decembrie – 24 aprilie

Se va elimina stabulatia permanenta a ovinelor in perioada de iarnaAstazi s-a propus o ordonanta de urgenta pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care se interzice miscarea animalelor in perioada 6 decembrie – 24 aprilie si se impune stabulatia permanenta. Aceasta masura va permite fermierilor sa-si desfasoare activitatea de crestere a animalelor conform propriului plan de afaceri si program de dezvoltare.

Citeşte mai departe...

Legislatia nationala a pescuitului si acvaculturii s-a modificat pentru a se armoniza cu cea europeana

Armonizarea legislatiei nationale referitoare la pescuit si acvacultura cu cea UEModificarile aduse de Executiv Ordonantei de Urgenta Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura vizeaza intarirea rolului administrativ al ANPA, dezvoltarea acvaculturii, imbunatatirea sistemului de inspectie, control si colectare date si asigurarea unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.

Citeşte mai departe...

Revizuirea Politicii Agricole Comune prin regulamentul OMNIBUS

Pachetul de modificari pentru Revizuirea Politicii Agricole Comune prin regulamentul OMNIBUSLa nivel european, a avut loc o serie de dezbateri esentiale asupra propunerilor pe Regulamentul Omnibus. Schimbarile vin ca parte a angajamentului pe care si l-a asumat domnul Phil Hogan, Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare, si care vizeaza reformarea si simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC 2014-2020) prin modificari tehnice si operationale la patru regulamente din PAC. Acestea sunt Regulamentul privind Dezvoltarea Rurala, Organizarea Pietei Comune, Plati directe si Regulamentul Orizontal.

Citeşte mai departe...

Etichetele oficiale de pe ambalajele de seminte vor avea si un numar unic de identificare

Etichetele oficiale de pe ambalajele de seminte vor avea un numar de ordine atribuit oficialMADR propune un ordin pentru imbunatatirea securitatii etichetelor oficiale de pe ambalajele de seminte prin includerea unui numar de ordine pe etichetele oficiale ale semintelor. Numarul de ordine va fi aplicat la comercializarea semintelor de plante furajere, cereale, sfecla de zahar/furajera, legume, cartofi perntru seminte, plante oleaginoase si pentru fibre.

Citeşte mai departe...

Programul de incurajare a consumului de fructe proaspete va fi extins si la prescolari

Programul de incurajare a consumului de fructe proaspete va fi extins si la prescolariGuvernul a decis astazi sa extinda si la prescolarii din gradinite de stat si particulare acreditate cu program normal de 4 ore programul de incurajare a consumului de fructe proaspete. In prezent, grupul-tinta al Programului include elevii din clasele I-VIII din invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat, extins ulterior si la elevii din clasa pregatitoare. Decizia se aplica incepand cu anul scolar 2016-2017, a fost adoptata prin Ordonanta de Urgenta, si este cuprinsa in masura 'Copii sanatosi la gradinita' a Pachetului integrat pentru combaterea saraciei, aprobat prin Memorandum la 19 iulie 2016.

Citeşte mai departe...

Regim special de TVA pentru agricultori, propus de Ministerul Finantelor

Regim special de TVA pentru agricultoriMinisterul Finantelor Publice propune introducerea unui Regim special de TVA pentru agricultori. Astfel, in urma dificultatilor majore pe care le intampina agricultorii in aplicarea regimului normal de TVA, Ministerul Finantelor Publice propune un regim simplificat. Pentru livrarile de produse agricole/serviciile agricole, agricultorii nu vor avea obligatiile ce revin celor care aplica regimul normal de TVA.

Citeşte mai departe...

Finantarea amenajamentelor pastorale si unele modificari ale legislatiei pajistilor permanente se afla in dezbatere publica

Finantare amenajamente pastorale - modificari ale legislatiei pajistilor permanenteProiectul de hotarare pentru aprobarea procedurii privind asigurarea fondurilor necesare intocmirii proiectelor de AMENAJAMENTE PASTORALE, precum si pentru modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 1064/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor a OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea PAJISTILOR PERMANENTE si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 se afla in dezbatere publica pe site-ul MADR.

Citeşte mai departe...

Propunerile Romaniei privind simplificarea Politicii Comune in domeniul Pescuitului (PCP)

ANPA - Propunerile Romaniei privind simplificarea PCPIn perioada 7-9 septembrie a.c., a avut loc la Bratislava reuniunea informala a directorilor generali ai Agentiilor Nationale pentru Pescuit si Acvacultura ai statelor membre UE. In cadrul intrevederilor s-au dezbatut aspecte referitoare la Politica Comuna in domeniul Pescuitului (PCP), precum si aspecte legate de modificarile propuse pentru perioada urmatoare.

Citeşte mai departe...

S-au aprobat normele metodologice privind gestionarea fondurilor FEGA, FEADR si FEPAM

Gestionarea platilor si fondurilor FEGA FEADR si FEPAMGuvernul a aprobat normele metodologice privind gestionarea fondurilor europene alocate Romaniei prin programele de asistenta financiara nerambursabila pentru agricultura, dezvoltare rurala, pescuit si afaceri maritime. Actul normativ detaliaza fluxurile financiare aferente finantarii beneficiarilor FEGA, FEADR si FEPAM, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarii acestor fonduri si mecanismul financiar de accesare si derulare a fondurilor europene gestionate de MADR.

Citeşte mai departe...

Cadrul legal pentru neutralizarea deseurilor de origine animala

Cadrul legal - neutralizarea deseurilor de origine animalaMiercuri, 24 august 2016, Guvernul a adoptat in sedinta o ordonanta privind organizarea si desfasurarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala. Actul normativ stabileste cadrul legal de organizare si desfasurare a activitatii de neutralizare a subproduselor de origine animala, sub aspectele referitoare la sistemul de colectare, transport si eliminare a acestora.

Citeşte mai departe...

MADR supune dezbaterii publice programele de distribuire a fructelor si a laptelui in scoli

dezbatere publica - programul de distribuire fructe si lapte in scoliIn contextul modificarii cadrului legislativ european pentru implementarea programelor pentru scoli si in perspectiva actualizarii legislatiei nationale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale supune dezbaterii publice un document pe baza caruia urmareste sa primeasca reactii din partea publicului larg – de la reprezentanti ai asociatiilor profesionale din agricultura, la administratia publica centrala sau locala, la parinti, profesori si elevi.

Citeşte mai departe...

PRODUS MONTAN - De acum, producatorii, cultivatorii si apicultorii din zona montana pot opta pentru inscriptionarea distincta

Produs montan certificat - oportunitati fermieri si producatori zone montane - bovine, ovine, albine, culturi vegetalePolitica de calitate a Uniunii Europene privind denumirea facultativa de calitate 'produs montan' va fi aplicata si in Romania dupa ce Guvernul a adoptat ieri o Hotarare in acest sens, prima etapa in ceea ce priveste implementarea acestei politici europene. Astfel, se deschide o noua si importanta oportunitate pentru producatorii din zona montana, care, in mod voluntar, pot opta pentru etichetarea produselor, in conditiile unei nevoi de valorificare durabila a tuturor resurselor de hrana.

Citeşte mai departe...

Legea viei si vinului: Noi norme metodologice pentru piata vitivinicola

Legea viei si vinului - Noi norme metodologice pentru piata vitivinicolaIn sedinta Guvernului din 20 iulie a fost aprobata Hotararea privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 164/2015 a viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole. Prin acest act normativ se armonizeaza legislatia nationala cu legislatia Uniunii Europene in sectorul vitivinicol, in sensul mentinerii stabilitatii cadrului institutional cu rol si atributii in elaborarea strategiilor in domeniul vitivinicol precum si asigurarea fluentei in derularea masurilor, programelor si proiectelor de dezvoltare pe termen mediu si lung in viticultura.

Citeşte mai departe...

Presedintele Romaniei a promulgat Legea supermarketurilor

Iohannis aproba legea supermarketurilor - 51 la suta carne legume si fructe romanestiPresedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 11 iulie 2016, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Noile reglementari urmeaya sa intre in aplicare peste 6 luni.

Citeşte mai departe...

Noi reglementari privind Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole

LPIS - O mai buna identificare a parcelelor agricole pentru a ajuta la deblocarea platilor subventiilor pentru fermieriActul normativ adoptat astazi de guvern prevede ca, in perioada 2016-2020, suprafata anuala care urmeaza a fi digitizata de catre Ministerul Apararii Nationale, sa fie de cel mult 21.000 km², urmand ca suprafata ramasa ce o depaseste pe cea care revine in sarcina MApN sa se realizeze de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Masura s-a adoptat pentru a se indeparta sanctiunile CE si pentru a se evita blocarea efectuarii platilor catre fermieri.

Citeşte mai departe...

Masuri pentru intabularea gratuita a terenurilor agricole

Intabulare gratuita terenuri agricoleAstazi s-au stabilit o serie de masuri care asigura inscrierea urgenta si gratuita prin inregistrarea sistematica in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Decizia luata de Guvern este definitorie pentru accesarea de catre fermieri a fondurilor alocate Romaniei in cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune, si la implementarea schemelor de plati in agricultura, in sectoarele vegetal si zootehnic, care se aplica in perioada 2015 – 2020, prin intabularea terenurilor agricole din sectoarele cadastrale din extravilanul localitatilor.

Citeşte mai departe...

Legea 321 este in avantajul producatorilor romani, dar e nevoie de asocierea micilor producatori pentru a putea livra in hipermarketuri

Dezbatere Lege comercializare produse alimentareLa Parlamentul Romaniei a avut loc in data de 14 iunie 2016 o dezbatere pe tema Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. In opinia ministrului Achim Irimescu, imbunatatirea cadrului normativ existent va avea un efect benefic asupra conditiilor de comercializare a produselor romanesti, diversificand oferta de produse agroalimentare provenite direct de la producatorii autohtoni si contribuind astfel la cresterea consumului de produse romanesti.

Citeşte mai departe...

S-au propus sumele pentru ANT si sprijinul cuplat in sectorul vegetal pentru anul 2015

Sume ANT si sprijin cuplat in sector vegetal anul 2015Incepand de azi se afla in dezbatere publica o hotarare de guvern cu propunerea plafoanelor alocate ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul 2015. Astfel propunerea pentru plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru anul 2015 va fi de 4318,500 mii euro si se va distribui astfel:

Citeşte mai departe...

Modificari importante in legislatia schemelor de plati din agricultura

Modificare legislatie plati agriculturaMADR informeaza ca in 31 mai 2016 a fost publicat Ordinul nr. 817/30.05.2016 care aduce unele modificari si completari schemelor de plati care din agricultura. Astfel, cea mai importanta modificare se refera la data limita de depunere a cererilor unice de plata fara penalitati. Aceasta va fi prelungita pana la data de 10 iunie. Alte modificari vizeaza sprijinul cuplat la samanta de cartof si la mere, dovedirea activitatii agricole a persoanelor juridice, precum si abrogarea dispozitiilor potrivit carora cuantumul per cap, in cazul sprijinului cuplat la taurinele din rase de carne si metisii acestora se acorda diferentiat.

Citeşte mai departe...

Nouatati legislative pentru crescatorii de animale si utilizatorii de pajisti

Legislatie asociatii crescatori de animale si utilizare pajistiRecent au fost adoptate, prin acte normative, mai multe reglementari legislative care modifica si completeaza prevederile OUG nr.3/2015, precum si ale OMADR nr. 619/2015, cu referire la depunerea cererilor asociatiile crescatorilor de animale si cooperativelor agricole, concesionarea/inchirierea unei suprafete de pajisti de catre acestea, dar si unele clarificari referitoare la eligibilitatea efectivelor de animale in perioada de retentie, in cadrul schemelor accesate, cu referire la sprijinul cuplat in sectorul zootehnic.

Citeşte mai departe...

Comisia pentru agricultura a discutat cadrul legal al cooperativelor agricole din Romania

Cadru legal cooperative agricole romanestiComisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor s-a reunit luni, 23 mai, incepand cu ora 10.00, pentru a discuta cadrul legal referitor la cooperativele agricole din Romania. Amendamentele care vor fi luate in discutie pentru raportul la PLx nr.142/2016 de modificare a Legii cooperatiei nr.566/2004 au la baza experienta acumulata de fermierii romani care lucreaza efectiv in Italia si Spania.

Citeşte mai departe...

Ameliorarea animalelor: Consiliul European adopta norme imbunatatite

Norme imbunatatite UE - Ameliorarea animalelorConsiliul European a adoptat norme noi privind conditiile aplicabile ameliorarii, comertului si importurilor in UE a animalelor de reproductie si a materialului lor genetic. Noul regulament va oferi un ansamblu de dispozitii unice si simplificate pentru speciile bovina, porcina, ovina, caprina si ecvina, reglementand diferite aspecte, printre care: recunoasterea organizatiilor de ameliorare si a intreprinderilor private, aprobarea programelor acestora, inscrierea animalelor in registre genealogice si zootehnice specifice, precum si testarea performantelor si evaluarea genetica.

Citeşte mai departe...

Noi masuri financiare temporare pentru sustinerea agricultorilor

Alocare fonduri MADR necesare platilor APIAIn sedinta Guvernului din 18 mai 2016 a fost aprobata o Hotarare privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura. Astfel, se aproba alocarea temporara din venituri din privatizare de catre Ministerul Finantelor Publice a sumei de 1.786.320 mii lei, in echivalent euro, pentru MADR, asigurand astfel resursele necesare efectuarii platilor APIA catre beneficiari.

Citeşte mai departe...

POPAM 2014-2020: Guvernul aproba cadrul general pentru implementarea proiectelor

POPAM 2014-2020 - cadru general implementare proiecteGuvernul a stabilit cadrul general de implementare a operatiunilor finantate prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014-2020 (POPAM 2014-2020). Astfel se stabilesc regulile privind proiectele care pot fi cofinantate din Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime, precum si conditiile cu caracter general pe care o cheltuiala trebuie sa le indeplineasca cumulativ pentru a fi eligibila. Prevederile aprobate sunt aplicabile atat cheltuielilor realizate din asistenta Uniunii Europene, cat si din cofinantarea nationala, din bugetul de stat, bugetul local, alte surse publice si private.

Citeşte mai departe...

Atasatii agricoli vor identifica oportunitatile de export si de afaceri pentru produsele agroalimentare romanesti

Infiintarea functiei de atasat agricol - promovare produse agroalimentare romanestiPrin ordonanta de urgenta adoptata astazi se aproba infiintarea functiei de atasat agricol, functie publica ce va avea rolul sa asigure reprezentarea Romaniei in tari membre UE sau in tari terte, in domeniul politicii agricole comune si promovarii produselor agroalimentare. Urmand exemplul altor tari care si-au imbunatatit concurenta la export prin crearea functiei de atasat agricol se poate implementa o politica “agresiva” in identificarea oportunitatilor de export si de afaceri, de investitii, cu efecte benefice asupra economiei romanesti.

Citeşte mai departe...

Organizatiile din sectorul agricol si alimentar, sprijinite sa participe la consultari la nivel european

Sprijin financiar organizatii agricole si agroalimentareIn sedinta Guvernului din 13 aprilie 2016 a fost aprobata o hotarare prin care organizatiile profesionale si interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol si alimentar vor beneficia de sprijin financiar pentru a participa la consultari in structurile europene similare, atat prin plata contributiilor, cat si prin asigurarea unei parti din costurile serviciilor lingvistice de care au nevoie.

Citeşte mai departe...

S-a adoptat noul regulament de promovare a consumului de lapte, fructe si legume in scoli

S-a adoptat programul de lapte fructe si legume in scoliConsiliul European a adoptat in 11 aprilie regulamentul care vizeaza promovarea consumului de lapte, fructe si legume in scoli. Noul program va avea un buget anual de 250 de milioane €. Ajutorul UE pentru finantarea furnizarii catre copii in institutiile de invatamant a anumitor produse agricole urmareste sa promoveze obiceiuri alimentare sanatoase si consumul de produse locale.

Citeşte mai departe...

Avocatul Poporului sesizeaza CCR in legatura cu legislatia privind renta viagera agricola

legislatie renta viagera agricolaAvocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2010 pentru completarea Titlului XI "Renta viagera agricola" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente.

Citeşte mai departe...

Sprijin financiar pentru a stimula infiintarea asociatiilor de producatori viticoli

Sprijin financiar asociatii de producatori viticoliViticultura este una din activitatile cu traditie in Romania, tara noastra fiind unul dintre producatorii de vin apreciati in intreaga lume. Pentru a incuraja asociatiile de producatori viticoli care detin si exploateaza vita de vie nobila, Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, 16 martie, un proiect de lege prin care statul le acorda sprijin financiar.

Citeşte mai departe...

Masuri suplimentare pentru etichetarea corecta a laptelui

Masuri suplimentare etichetare lapteComisia pentru agricultura din Camera Deputatilor a adoptat, marti, 15 martie, raportul pentru Proiectul de Lege privind stabilirea unor masuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspat pentru consum, precum si a produselor lactate. S-au fost votate o serie de amendamente privind etichetarea corecta a laptelui de consum, dintre care cele mai importante vizeaza folosirea termenului de "produs romanesc" doar pentru produsele obtinute exclusiv din lapte provenind din ferme autohtone, precum si includerea pe ambalaj, dupa caz, a procentului in care s-a folosit lapte praf pentru obtinerea produsului final.

Citeşte mai departe...

Clarificari privind noua impozitare a terenurilor agricole din intravilan

Cod fiscal - Impozitare terenuri agricole din intravilanGuvernul a modificat si completat, printr-o Hotarare adoptata in sedinta extraordinara de vineri seara, normele de aplicare ale Codului fiscal. Astfel, conform ultimelor modificari anuntate de Guvern, proprietarii terenurilor agricole amplasate in intravilan nu vor mai fi nevoiti sa plateasca pentru 400 de metri patrati din tren impozitul aferent unui teren cu constructii.

Citeşte mai departe...

Noutati

Dupa CETA: Ce acorduri comerciale negociaza UE in acest moment

24-01-2017 Comisia Europeana

Dupa CETA: Ce acorduri comerciale negociaza UE in acest moment

Comisia pentru comert international voteaza marti Acordul economic si comercial cuprinzator (CETA), insa acordul de liber schimb cu Canada este departe de a fi singura intelegere la care lucreaza acum Uniunea Europeana. Diverse acorduri sunt in curs de negociere peste tot in lume, insa acestea pot intra in vigoare doar daca Parlamentul European le aproba. Cititi in cele ce urmeaza o prezentare a negocierilor in curs de desfasurare si a modului in care functioneaza acestea. Mai multe>>

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

20-01-2017 Legislatie agricola

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o cota standard de TVA de 19%. Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie. Mai multe>>

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

20-01-2017 Targuri si expozitii

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

In perioada 20-29 ianuarie 2017 va avea loc, la Berlin, R.F. Germania, cea de a 91-a editie a expozitiei internationale „Saptamana Verde”. La aceasta editie, MADR a inchiriat un stand, in cadrul caruia vizitatorii vor putea degusta produse precum: Magiun de prune Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). De asemenea, printre produsele romanesti expuse se vor regasi Cascavalul de Saveni, branza de burduf in coaja de brad, pastravul afumat in cobza de brad, Tuica de Arges,... Mai multe>>

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

19-01-2017 Ministerul Agriculturii

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

19-01-2017 Plati APIA

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

In baza ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 3 din data de 11 ianuarie 2017, de astazi, 19 ianuarie 2017, au fost alimentate conturile Centrelor Judetene APIA cu suma de 119, 1 milioane lei aferenta cantitatilor de motorina utilizate in trimestrul III al anului 2016, urmand ca acestea sa emita in zilele urmatoare ordinele de plata catre cei 11.693 beneficiari. Mai multe>>

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

19-01-2017 Targuri si expozitii

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

Camera de Comerti, Industrie si Agricultura Arad organizeaza in acest an a treia editie a evenimentului ARpicultura, care va avea loc in perioada 25-26 februarie 2017, la complexul Expo Arad - complex euroregional de evenimente. Evenimentul este dedicat producatorilor si comerciantilor produselor destinate apiculturii: utilaje apicole, faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi si accesorii, hrana si biostimulatori pentru albine si medicamente. Mai multe>>

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

18-01-2017 Plati APIA

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - A.P.I.A. prezinta schemele si masurile de plata pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unica de plata in campania 2017. Astfel, In anul 2017 poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor: Mai multe>>

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

18-01-2017 Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a condus in 17 ianuarie 2017 mai multe intalniri de lucru cu organizatiile profesionale din agricultura si industrie alimentara, fiind prezenti reprezentantii sectorului vegetal si ai sectorului zootehnic (ovine, caprine, bovine). Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat, Daniel Botanoiu si Alexandru Potor. Mai multe>>

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

17-01-2017 Legislatie agricola

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Guvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati. Mai multe>>

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

17-01-2017 Stiri agricole

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

Potrivit Curtii de Conturi Europene, UE poate si ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente. Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, exista mai multe politici ale UE care au potentialul de a combate risipa de alimente, insa acest potential nu este valorificat. Masurile luate pana in prezent raman fragmentate si intermitente, iar coordonarea la nivelul Comisiei Europene lipseste. Mai multe>>

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

13-01-2017 Ajutor de stat

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016). De asemenea, va informam ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua, in perioada imediat urmatoare, platile pentru diferenta aferenta cantita... Mai multe>>

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

11-01-2017 Plati APIA

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

Plafoanele si cuantumul platilor pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Pentru cererile depuse in anul 2016 ale ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, suma propusa este de 189.609.057 euro, iar pentru schemele de sprijin cuplat s-a propus plafonul de 121.924.674 euro, sume distribuite astfel: Mai multe>>