Ministerul Agriculturii

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de PlatiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Citeşte mai departe...

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

Ministrul Agriculturii Petre Daea s-a intalnit cu reprezentantii fermierilorMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a condus in 17 ianuarie 2017 mai multe intalniri de lucru cu organizatiile profesionale din agricultura si industrie alimentara, fiind prezenti reprezentantii sectorului vegetal si ai sectorului zootehnic (ovine, caprine, bovine). Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat, Daniel Botanoiu si Alexandru Potor.

Citeşte mai departe...

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu la final de mandat

Ministrul Agriculturii - Achim Irimescu la final de mandatAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a marcat finalul sau de mandat alaturi de angajatii Ministerului, carora le-a multumit pentru colaborarea pe care au avut-o de-a lungul acestui an si cu ajutorul carora a reusit performanta de a plati fermierilor peste 4 miliarde de euro in ciuda dificultatilor cu care s-au confruntat.

Citeşte mai departe...

MADR a discutat cu reprezentantii marilor retele comerciale legislatia comercializarii produselor alimentare

MADR a discutat cu reprezentantii marilor retele comerciale legislatia comercializarii produselor alimentareAstazi a avut loc un seminar privind interpretarea si aplicarea Legii privind comercializarea produselor alimentare precum si a proiectului de Hotarare pentru aprobarea Normelor de aplicare a acestei legi, la care au participat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Niculina Talvar, secretar de stat, expertii din directia de specialitate si reprezentantii marilor retele comerciale.

Citeşte mai departe...

Concluziile reuniunii lunare a Consiliului Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit

Consiliul Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit - cote de pescuit Marea Neagra - puterea de negociere a fermierilor in lantul alimentarAchim Irimescu a participat in perioada 12 – 13 decembrie 2016, la cea de a 3509-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), la Bruxelles, Belgia. Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte ce vizeaza cotele de pescuit in Marea Neagra si consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si practicile comerciale neloiale.

Citeşte mai departe...

Reuniunea Consiliului UE Agricultura si Pescuit: carnea de porc si produsele lactate au potentialul cel mai mare la export

Reuniunea Consiliului UE Agricultura si Pescuit  carnea de porc si produsele lactate - potential mare la exportMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit - desfasurata in 14 si 15 noiembrie 2016 la Bruxelles, Belgia. Principalele teme au vizat Raportul Grupului operativ pentru pietele agricole, o analiza privind impactul concesiilor din acordurile de liber schimb asupra produselor agricole, cum ar fi CETA sau Mercosur si despre cercetarea si inovarea in domeniul agriculturii in Uniunea Europeana.

Citeşte mai departe...

Dezbaterea „Programului pentru scoli” ce se va aplica din anul scolar 2017 - 2018

Programul pentru scoli unifica actualele programe de distribuire a fructelor si laptelui in scoliNoul program pentru scoli unifica actualele programe de distribuire a fructelor si laptelui in scoli, sub aceleasi reguli si principii de implementare. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la un eveniment de informare cu privire la noul „Program pentru scoli” care se va aplica incepand cu anul scolar 2017-2018, la Palatul Parlamentului, in data de 1 noiembrie 2016. Alaturi de ministrul Agriculturii a participat si doamna Secretar de Stat Daniela Giurca.

Citeşte mai departe...

MADR: Prioritatile din agricultura, pe masa discutiilor la Reuniunea Grupului de la Visegrad 4+3

MADR - Teodor Mihalcea a discutat prioritatile din agricultura la Reuniunea Grupului de la Visegrad 4plus3Teodor Mihalcea, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la Reuniunea ministrilor Agriculturii din cadrul Grupului de la Visegrad 4+3 (Bulgaria, Romania, Slovenia). Evenimentul s-a desfasurat intre 25-26 octombrie 2016, la Varsovia, sub presedintia poloneza a Grupului de la Visegrad +3. Discutiile au vizat cadrul financiar, simplificarea PAC, sprijinului pentru organizatiile de producatori, mentinerea platilor directe pe suprafata si dupa 2020, precum si posibilitatea de sacrificare a animalelor in ferma.

Citeşte mai departe...

Luxemburg: propunerile Romaniei pentru revizuirea legislatiei masurilor de sprijin UE

propunerile Romaniei pentru revizuirea legislatiei subventiilor agricole UEMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat in data 10 octombrie 2016 la cea de a 3487-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), care s-a desfasurat la Luxemburg. Temele de interes pentru Romania au vizat inverzirea, sprijinul cuplat, situatia pietelor, tinerii fermieri, sprijinul pentru cooperative si pentru sectorul legume/fructe.

Citeşte mai departe...

Ministrul Irimescu propune crearea unui hub de afaceri agricole Romania - Iran

MADR - hub de afaceri agricole Romania - IranAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit intr-o intalnire oficiala, in 3 octombrie 2016, pe E.S. ambasadorul Republicii Iran la Bucuresti, E.S. Hamid Moayyer. Avand in vedere interesul pentru stabilirea unor relatii de colaborare/parteneriale cu asociatiile din Romania, ministrul Achim Irimescu a prezentat ideea de a se crea un hub pe teritoriul tarii noastre prin care producatorii agricoli autohtoni sa vanda in Iran, carne de oaie in carcasa.

Citeşte mai departe...

Participarea ministrului Achim Irimescu la conferinta „Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana!”

Achim Irimescu la conferinta Reducem risipa alimentaraMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat, in 27 septembrie 2016, la conferinta „Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana!”, organizata de asociatia „Facem Romania Bine”. Scopul acestui eveniment a fost dezbaterea propunerilor legislative si a oportunitatilor de actiune, in sectoarele public, privat si ONG, in cadrul lantului de productie, aprovizionare, distributie si vanzare, in privinta reducerii risipei alimentare.

Citeşte mai departe...

O delegatie a fermierilor romani a discutat la Teheran potentialul de import-export in Orientul Mijlociu

MADR - O delegatie a fermierilor romani a discutat la Teheran potentialul de import-exportIn perioada 18-21 septembrie 2016, o delegatie condusa de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, reunind reprezentanti ai cultivatorilor de cereale, seminte si ai crescatorilor de ovine din Romania, a efectuat o vizita oficiala la Teheran (Iran), la invitatia omologului iranian, Mahmoud Hajjati.

Citeşte mai departe...

Intarirea pozitiei fermierilor pe lantul de productie, discutata la reuniunea AGRIFISH de la Bratislava

Reuniunea informala a ministrilor agriculturii si pescuitului - AGRIFISH - Intarirea pozitiei fermierilor pe lantul de productieMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu, a participat, in 13 septembrie 2016, la reuniunea informala a ministrilor agriculturii si pescuitului - AGRIFISH, ce s-a desfasurat la Bratislava, Slovacia. Principalul obiectiv al acestei reuniuni a vizat intarirea pozitiei fermierilor pe lantul de productie, panelul de discutie fiind structurat pe trei parti - organizarea producatorilor din agricultura si cooperarea verticala pe lantul de productie, transparenta pietei si o distribuire corecta a marjelor de profit pe lantul alimentar si practici comerciale neconcurentiale.

Citeşte mai departe...

Ministrul agriculturii a participat la reuniunea de lucru despre Politica Agricola Comuna de la Paris

Ministrul agriculturii a participat la Reuniunea PAC - ParisLa invitatia ministrului Agriculturii, Sectorului Agroalimentar si Padurii din Republica Franceza, Stephane Le Foll, ministrul Achim Irimescu s-a deplasat la Paris intre 1 - 2 septembrie 2016, pentru a participa la reuniunea de lucru despre rolul Politicii Agricole Comune (PAC) in construirea proiectului european.

Citeşte mai departe...

Se vor putea relua exporturile de bovine vii catre Turcia

Reluare exporturi de bovine vii destinate sacrificarii catre TurciaIn urma garantiilor oferite de Autoritatea Nationala Sanitara - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) din Romania catre serviciile veterinare din Turcia, importul de bovine vii destinate sacrificarii imediate din Romania este considerat posibil incepand cu 5 august 2016.

Citeşte mai departe...

Ministrul Irimescu s-a intalnit cu Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii

Ministrul Irimescu s-a intalnit cu Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru IrigatiiMiercuri, 17 august 2016, ministrul Achim Irimescu, alaturi de secretarii de stat Daniel Botanoiu si Daniela Giurca au avut o intalnire de lucru cu Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) si cu presedintele Ligii OUAI-urilor, Viorel Nica. Intalnirea a avut ca scop stabilirea masurilor necesare accelerarii absorbtiei fondurilor europene puse la dispozitia organizatiilor de imbunatatiri funciare.

Citeşte mai departe...

Ministrul agriculturii a prezidat dezbaterile referitoare la cercetarea agricola romaneasca

Ministrul agriculturii a prezidat dezbaterile referitoare la cercetarea agricola romaneascaMarti, 9 august 2016, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrul Achim IRIMESCU a prezidat dezbaterile referitoare la problemele actuale din cercetarea agricola romaneasca. S-au prezentat principalele probleme si solutii de redresare, dupa cum urmeaza:

Citeşte mai departe...

Ministrului agriculturii va efectua o misiune economica in Argentina

misiune economica MADR in ArgentinaLa invitatia ministrului Agroindustriei din Republica Argentina, Ricardo Buryaille, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, va realiza o vizita oficiala la Buenos Aires in perioada 27 - 30 iulie 2016. Domeniile de interes pentru partea argentiniana se refera la cercetarea agricola, soia, producerea de biocombustibili, agricultura ecologica, biotehnologii, zootehnie, resursele de care dispune tara noastra pentru sectorul agricol, inclusiv fonduri europene.

Citeşte mai departe...

Temele discutate si masurile adoptate la Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit

Temele discutate si masurile adoptate la Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultura si PescuitAchim Irimescu a participat, in 18 iulie 2016, alaturi de ministrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene, la Bruxelles, la cea de a 3481-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit). Pe ordinea de zi au fost incluse dezbateri pe teme ce vizeaza simplificarea Politicii Agricole Comune si o evaluare din partea Comisiei Europene a primului an de aplicare a „inverzirii” si a fost adoptat un pachet de masuri de sprijin pentru sectorul laptelui aflat in dificultate.

Citeşte mai departe...

Situatia subventiilor, explicata de ministrului Irimescu fermierilor din judetul Suceava

Ministrul agriculturii Achim Irimescu explica situatia subventiilorMinistrul Achim Irimescu a participat miercuri, 13 iulie 2016, la o reuniune de lucru cu fermierii din judetul Suceava, la invitatia presedintelui Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur. Între temele discutate cu fermierii, de o importanta semnificativa a fost problema subventiilor.

Citeşte mai departe...

Vanzarea si cumparararea terenurilor agricole, discutata de MADR cu reprezentatii fermierilor

Vanzarea si cumparararea terenurilor agricoleAzi, la sediul Ministerului Agriculturii, a avut loc o intalnire de lucru la care au participat ministrul Achim Irimescu si reprezentantii organizatiilor patronale si sindicale din domeniul agriculturii, precum si functionari din departamentele de specialitate ale MADR. Tema dezbaterilor a vizat modificarile care urmeaza a fi aduse Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan.

Citeşte mai departe...

Embargoul rusesc si masurile de sprijin in sectorul laptelui, carnii de porc, legumelor si fructelor

Embargou Rusia - Ajutor de exceptional de stat lapte carne de porc legume si fructeAchim Irimescu a participat la Luxemburg la Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit. Cel mai important subiect a vizat situatia pietei si masurile de sprijin pentru domeniile afectate de criza (lapte, carne de porc, legume-fructe), ca urmare a embargoului prelungit impus de Federatia Rusa, situatia internationala, etc. Cu acest prilej s-a stabilit cresterea ajutorului de minimis la 30.000 euro.

Citeşte mai departe...

MADR solicita bancilor sa transfere cat mai repede banii subventiilor in conturile fermierilor

MADR solicita bancilor sa transfere cat mai repede banii subventiilorMADR impreuna cu expertii APIA au avut o intalnire cu mediul bancar in 17 iunie 2016. In cadrul sedintei, ministrul agriculturii a solicitat reprezentantilor bancilor sa se asigure ca platile pentru agricultori sa fie transferate cat mai repede in conturile beneficiarilor. Un alt punct discutat a fost cel al conventiilor dintre institutiile bancare si nebancare si APIA pentru finantarea activitatilor curente ale beneficiarilor platilor APIA.

Citeşte mai departe...

Dialog MADR-GFCM: Armonizarea legislatiei pescuitului maritim si situatia stocurilor de peste din Marea Neagra

Intalnire MADR-GFCM - pescuit Marea NeagraAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, s-a intalnit in data de 16 iunie 2016, cu Abdellah Srour, secretarul executiv al GFCM - General Fisheries Commission for the Mediterranean, organizatie al carei obiectiv principal este acela de a promova dezvoltarea, conservarea, gestionarea rationala si adecvata a resurselor marine vii, precum si dezvoltarea durabila a acvaculturii in Marea Mediterana, Marea Neagra si in apele din regiune.

Citeşte mai departe...

Coreea interesata de cerealele si carnea de porc romaneasca, iar Japonia de mierea si produsele apicole autohtone

Oportunitati export cereale miere carne porc si pasare in JAponia si Coreea de SudAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale i-a primit in 13 iunie 2016 pe E.S.. Kim Eun-Joong, ambasadorul Republicii Coreea in Romania si pe E.S. Kisaburo Ishii, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Japoniei in Romania. Discutiile s-au axat in special pe imbunatatirea nivelului cooperarii dintre Romania si cele doua state asiatice, precum si pe oportunitatile de valorificare ale produselor romanesti (cereale, fructe, legume, produse apicole, carne de porc si de pasare) pe aceste piete.

Citeşte mai departe...

Intalnire de lucru pe tema cresterii ovinelor/caprinelor si a subventiilor in zootehnie

Sprijinire crescatori ovine-caprine - subventii zootehnieIeri, 7 iunie 2016, la sediul MADR, a avut loc o intalnire de lucru in care s-a discutat plata subventiilor in zootehnie, neimpozitarea subventiilor acordate fermierilor, stabilirea unor puncte de sacrificare locale si a unor abatoare mobile, simplificarea legislatiei identificarii animalelor, posibilitatea ca fermierii sa-si aleaga singuri medicii prestatori de servicii veterinare, inlesnirea de catre ANSVSA a exportului de animale prin acordarea certificatelor veterinare, intensificarea exportului de ovine in tarile din Orientul Mijlociu, etc.

Citeşte mai departe...

Masuri de sprijin pentru micii crescatori de suine din Romania

Sprijin mici crescatori de suine - ajutor de stat porcineMarti, 7 iunie, ministrul Achim Irimescu s-a intalnit la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu reprezentantii micilor crescatori de suine din Romania, temele abordate in cadrul discutiilor vizand problemele cu care se confrunta sectorul cresterii porcinelor si identificarea masurilor de sprijin capabile sa absoarba socul resimtit de fermieri ca urmare a crizei din acest sector.

Citeşte mai departe...

Romania a discutat la Bruxelles restrictiile de export si situatia bolilor la animale pe teritoriul national

MADR export animale si situatie boli porcine si ovineMinistrul Agriculturii impreuna cu Secretarul de stat al ANSVSA, au participat la intalnirea cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentelor. In cadrul intalnirii comisarul a fost de acord ca trebuie schimbat statutul Romaniei cu privire la pesta porcina clasica si au fost abordate aspecte legate de pesta porcina africana, sistemul de colectare si distrugere a cadavrelor de animale si dermatoza nodulara contagioasa.

Citeşte mai departe...

Stadiul efectuarii platilor la MADR

Stadiul efectuarii platilor la MADR - PlatiAPIA si AFIRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca in perioada 18 noiembrie 2015 - 3 iunie 2016 au fost efectuate plati din fonduri UE si nationale in valoare totala de 1.565.637.378 euro, din care APIA a efectuat plati in valoare de 1.463.437.260,87 euro, iar AFIR a efectuat plati in valoare de 102.200.118 euro.

Citeşte mai departe...

Noi oportunitati pentru produsele agroalimentare romanesti pe piata americana

Oportunitati agricultura si produse agroalimentare Romania - SUAIn perioada 22-26 mai 2016, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Achim Irimescu, a facut parte din delegatia prim-ministrului Dacian CIOLOS, care a efectuat o vizita de lucru in Statele Unite ale Americii. In cadrul discutiilor avute s-a pus un accent deosebit pe cresterea schimburilor comerciale intre Statele Unite ale Americii si Romania, propunerile UE-SUA de reducere la zero a taxelor vamale la produsele agro-alimentare, transferul de know-how si tehnologii in agricultura, cresterea investitiilor americane in agricultura romaneasca, precum si interesul deosebit al pietei americane pentru produsele ecologice romanesti.

Citeşte mai departe...

Se cauta solutii solutii pentru fermierii afectati de criza inregistrata pe piata laptelui

Solutii pentru fermierii din sectorul lapteluiJoi, 19 mai 2016, a avut loc o reuniune de lucru la care au participat ministrul Irimescu, reprezentantii fermierilor si procesatorilor din sectorul laptelui, precum si reprezentantul retelelor de retail vizand identificarea de solutii pentru absorbirea socului resimtit de fermierii care-si desfasoara activitatea in sectorul laptelui, ca urmare a supraproductiei inregistrata la nivelul UE din cauza disparitiei sistemului cotelor de productie, la care s-a adaugat embargoul impus de Federatia Rusa la unele produse provenind din UE, fapt care a intensificat concurenta pe piata europeana.

Citeşte mai departe...

Ministrul Achim Irimescu a explicat greselile din sistem care nu au permis realizarea platilor la timp

MADR Conferinta Nationala a Agricultorilor 2016Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat in 18 mai 2016 la Conferinta Nationala a Agricultorilor – 2016, cu tema: ”S.O.S. – Sprijiniti Agricultura Romaniei!”. Referitor la blocarea fondurilor europene alocate fermierilor care nu a permis realizarea platilor la timp, ministrul a declarat: „Desi situatia s-a imbunatatit mult in ultima perioada, nu pot sa ma declar multumit. In 2015 am pierdut un miliard de euro si avem penalizari de 800 de milioane, din fonduri europene, este vina noastra. Daca am fi avut banii astia sa ii investim in agricultura, rezultatele s-ar vedea”.

Citeşte mai departe...

Cercetarea, exportul produselor agroalimentare romanesti si agricultura urbana, discutate cu delegatii din China

MADR - Delegatie Rep Chineza - oportunitati colaborare Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a primit, in 10 mai 2016, vizita unei delegatii din Republica Populara Chineza condusa de Lin Keqing, viceprimarul Beijing-ului. La intalnire a fost prezent si ambasadorul Chinei la Bucuresti, E.S. Xu Feihong. Cele doua parti au avut un schimb de opinii privind consolidarea cooperarii in domeniul cercetarii stiintifice in domeniul agriculturii, schimburile agroalimentare si dezvoltarea agriculturii urbane.

Citeşte mai departe...

MADR & FAO: Micii fermieri si fermele de familie pot asigura securitatea alimentara in regiune

MADR-FAO Mici fermieri si ferme de familieMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat in perioada 03-05 mai 2016 la cea de-a 30-a sesiune a Conferintei Regionale a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru Europa, care se desfasoara in Antalya, Turcia. Cu acest prilej, ministrul Irimescu a subliniat ca dezvoltarea micilor fermieri si a fermelor de familie din regiunea Europei a crescut capacitatea integrarii acestora in lantul agroalimentar si creeaza premisele asigurarii securitatii alimentare in regiune.

Citeşte mai departe...

Actiunile de colaborare intre Romania si Moldova in agricultura si industria alimentara

Actiuni comune agricultura Romania - MoldovaMarti, 26 aprilie 2016, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrul Achim Irimescu si omologul sau din Republica Moldova, Eduard Grama, au semnat un Plan de actiuni vizand colaborarea dintre cele doua ministere pe domenii privind agricultura si industria alimentara. Printre sectoarele vizate de Planul de actiuni, amintim:

Citeşte mai departe...

Noutati

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

20-01-2017 Legislatie agricola

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o cota standard de TVA de 19%. Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie. Mai multe>>

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

20-01-2017 Targuri si expozitii

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

In perioada 20-29 ianuarie 2017 va avea loc, la Berlin, R.F. Germania, cea de a 91-a editie a expozitiei internationale „Saptamana Verde”. La aceasta editie, MADR a inchiriat un stand, in cadrul caruia vizitatorii vor putea degusta produse precum: Magiun de prune Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). De asemenea, printre produsele romanesti expuse se vor regasi Cascavalul de Saveni, branza de burduf in coaja de brad, pastravul afumat in cobza de brad, Tuica de Arges,... Mai multe>>

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

19-01-2017 Ministerul Agriculturii

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

19-01-2017 Plati APIA

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

In baza ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 3 din data de 11 ianuarie 2017, de astazi, 19 ianuarie 2017, au fost alimentate conturile Centrelor Judetene APIA cu suma de 119, 1 milioane lei aferenta cantitatilor de motorina utilizate in trimestrul III al anului 2016, urmand ca acestea sa emita in zilele urmatoare ordinele de plata catre cei 11.693 beneficiari. Mai multe>>

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

19-01-2017 Targuri si expozitii

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

Camera de Comerti, Industrie si Agricultura Arad organizeaza in acest an a treia editie a evenimentului ARpicultura, care va avea loc in perioada 25-26 februarie 2017, la complexul Expo Arad - complex euroregional de evenimente. Evenimentul este dedicat producatorilor si comerciantilor produselor destinate apiculturii: utilaje apicole, faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi si accesorii, hrana si biostimulatori pentru albine si medicamente. Mai multe>>

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

18-01-2017 Plati APIA

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - A.P.I.A. prezinta schemele si masurile de plata pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unica de plata in campania 2017. Astfel, In anul 2017 poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor: Mai multe>>

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

18-01-2017 Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a condus in 17 ianuarie 2017 mai multe intalniri de lucru cu organizatiile profesionale din agricultura si industrie alimentara, fiind prezenti reprezentantii sectorului vegetal si ai sectorului zootehnic (ovine, caprine, bovine). Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat, Daniel Botanoiu si Alexandru Potor. Mai multe>>

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

17-01-2017 Legislatie agricola

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Guvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati. Mai multe>>

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

17-01-2017 Stiri agricole

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

Potrivit Curtii de Conturi Europene, UE poate si ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente. Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, exista mai multe politici ale UE care au potentialul de a combate risipa de alimente, insa acest potential nu este valorificat. Masurile luate pana in prezent raman fragmentate si intermitente, iar coordonarea la nivelul Comisiei Europene lipseste. Mai multe>>

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

13-01-2017 Ajutor de stat

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016). De asemenea, va informam ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua, in perioada imediat urmatoare, platile pentru diferenta aferenta cantita... Mai multe>>

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

11-01-2017 Plati APIA

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

Plafoanele si cuantumul platilor pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Pentru cererile depuse in anul 2016 ale ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, suma propusa este de 189.609.057 euro, iar pentru schemele de sprijin cuplat s-a propus plafonul de 121.924.674 euro, sume distribuite astfel: Mai multe>>

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>