Comisia Europeana

Pachetul privind laptele consolideaza pozitia producatorilor de lapte in cadrul lantului de aprovizionare

Masuri de consolidare a pozitiei producatorilor de lactate in cadrul lantului de aprovizionareComisia Europeana a publicat ieri cel de-al doilea raport privind functionarea asa-numitului „Pachet privind laptele”, care este o serie de masuri lansate in 2012 pentru a consolida pozitia producatorilor europeni de lactate in cadrul lantului de aprovizionare. Raportul arata ca, dupa trei ani de punere in aplicare, fermierii europeni folosesc din ce in ce mai mult instrumentele oferite de pachetul privind laptele, precum negocierile colective de clauze contractuale prin intermediul organizatiilor de producatori sau utilizarea contractelor scrise.

Citeşte mai departe...

Impactul viitoarelor acorduri comerciale asupra sectorului agricol - Studiu CE

potentialul produselor agricole europene pe piata mondialaUn studiu economic ofera informatii pretioase cu privire la efectele potentiale ale unor acorduri comerciale viitoare si valideaza actuala abordare a UE de protejare sistematica a sectoarelor sensibile. Studiul ilustreaza potentialul produselor agricole europene pe piata mondiala, evidentiind totodata sensibilitatea anumitor sectoare agricole specifice.

Citeşte mai departe...

Recomandarile privind sprijinirea agricultorilor prezentate de grupul operativ pentru pietele agricole

Grupul operativ pentru pietele agricole AMTF - recomandari privind sprijinirea agricultorilorAstazi, Grupul operativ pentru pietele agricole (AMTF), prezidat de Cees Veerman, fost ministru neerlandez al agriculturii si profesor universitar, si-a prezentat raportul comisarului UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan. Comisia Europeana va lua in considerare recomandarile raportului si va avea un vedere formularea unui raspuns politic corespunzator in concordanta cu sprijinul sau permanent pentru sectorul agricol.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana mareste bugetul pentru promovarea produselor agricole ale UE

Sprijin UE - Fonduri europene promovare produse agricoleIn 2017, producatorii din UE vor beneficia de un buget majorat in valoare de 133 de milioane EUR pentru a promova produsele agricole ale Uniunii in interiorul si in afara acesteia si pentru a gasi in continuare noi piete. Comisia Europeana a adoptat strategia 2017 de promovare a produselor agricole ale Uniunii, cu un buget total de 133 de milioane EUR, fata de cele 111 milioane EUR disponibile in 2016. Aceasta suma va cofinanta o serie de programe care vor viza, in majoritate lor, regiuni si tari terte, precum China, Orientul Mijlociu, America de Nord, Asia de Sud-Est si Japonia.

Citeşte mai departe...

Ecuador adera la Acordul comercial UE-Columbia/Peru

Ecuador adera la Acordul comercial UE-Columbia / PeruCecilia Malmström, comisarul pentru comert, semneaza astazi Protocolul de aderare a Ecuadorului la Acordul comercial al UE cu Columbia si Peru. Acordul va elimina tarifele vamale pentru toate produsele industriale si pescaresti, va imbunatati accesul pe piata al produselor agricole, va ameliora accesul la achizitiile publice si servicii si va reduce in continuare barierele tehnice in calea comertului.

Citeşte mai departe...

Noi oportunitati pentru exportul de carne din UE in Hong Kong

exportul de carne din UE in Hong KongPerspectivele pentru exporturile UE de carne catre Hong Kong au crescut in aceasta saptamana ca urmare a unui acord asupra cerintelor de certificare semnat intre Comisarul UE, Phil Hogan si Secretarul pentru Alimentatie si Sanatate din Hong Kong, Gregory Ko. Ambele parti au ajuns la un consens cu privire la masurile de simplificare a cerintelor de certificare pentru exporturile UE de carne catre Hong Kong.

Citeşte mai departe...

Semnarea acordului comercial CETA stabileste standarde ridicate pentru comertul mondial

Semnarea acordului comercial CETA - oportunitati pentru agricultori si producatorii de alimenteAstazi a fost semnat acordul economic si comercial cuprinzator dintre UE si Canada (CETA). Acordul le va permite exportatorilor europeni de produse industriale si agricole sa economiseasca peste 500 de milioane EUR pe an, creand noi oportunitati pentru agricultori si producatorii de alimente si va proteja pe deplin domeniile sensibile pentru UE.

Citeşte mai departe...

Ecoconditionalitatea: Comisia Europeana trebuie sa-si imbunatateasca eficacitatea sistemului

CE trebuie sa-si imbunatateasca eficacitatea sistemului privind normele de ecoconditionalitate la acordarea platilor catre fermieriEcoconditionalitatea este un sistem care conditioneaza majoritatea platilor din cadrul PAC de respectarea de catre fermieri a unor norme de baza legate de mediu, de sanatatea si bunastarea animalelor, precum si de respectarea bunelor conditii agricole si de mediu, insa Comisia Europeana nu dispune in prezent de suficiente informatii pentru a putea evalua in mod corespunzator eficacitatea normelor de ecoconditionalitate prevazute de politica agricola comuna, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi Europene.

Citeşte mai departe...

Economia circulara si Agenda urbana UE la Festivalul UrbanFest 2016 - Bucuresti 1-4 octombrie

UrbanFest 2016 - Economia circulara si Agenda urbana UEA doua editie a Festivalului Urban FEST are loc in Bucuresti / Piata Enescu, intre 1 si 4 octombrie 2016. Anul acesta, festivalul are ca tema centrala Agenda Urbana Europeana, cu accent pe economia circulara: eco-design de produs si ecodesign urban, productie sustenabila, consum sustenabil, reparare si mici mestesuguri, refolosire (minerit urban), managementul deseurilor din constructii, separarea si colectarea a deseurilor, permacultura, reciclare si reciclare creativa, cercetare si design de produs.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana prelungeste masurile de sprijin pentru producatorii din sectorul fructe si legume

Ajutor de stat - prelungire masuri de sprijin pentru producatorii de fructe si legumeCa urmare a prelungirii embargoului Federatiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeana a prelungit masurile de sprijin exceptional cu caracter temporar suplimentar pentru producatorii din sectorul fructe si legume. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va monitoriza zilnic cantitatile de produse care fac obiectul masurii retragerii de pe piata si va sista aplicarea acestei masuri la data epuizarii cantitatii alocate Romaniei.

Citeşte mai departe...

Interdictia impusa de Rusia asupra carnii de porc a fost declarata ilegala de Organizatia Mondiala a Comertului

Interdictia Rusiei asupra carnii de porc a fost declarata ilegala de OMCPe baza normelor comerciale internationale, o comisie a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) a declarat ieri ilegala interdictia impusa de Rusia asupra importurilor de porci vii, de carne proaspata de porc si de alte produse din porc originare din UE. Hotararea se refera la o interdictie impusa de Rusia la inceputul anului 2014 din cauza unui numar limitat de cazuri de pesta porcina africana (PPA) in zone din UE apropiate de granita cu Belarusul.

Citeşte mai departe...

UE este cel mai mare exportator de produse agroalimentare la nivel mondial

UE este cel mai mare exportator de produse agroalimentare la nivel mondialUniunea Europeana isi confirma pozitia de lider mondial in ceea ce priveste exportul de produse agroalimentare, care a ajuns la 129 de miliarde EUR in 2015, reprezentand peste 7 % din totalul marfurilor exportate din UE. Exporturile de produse agricole din UE au ajuns la 129 miliarde EUR in 2015, dupa o crestere anuala de 5,7 %, plasand UE pe primul loc in clasamentul exportatorilor de produse agroalimentare la nivel mondial, cu un excedent comercial net de 16 miliarde EUR. Exporturile agricole au vizat in special vinurile, cerealele, carnea, uleiul de masline si produsele lactate.

Citeşte mai departe...

CE implementeaza un nou pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane € pentru agricultori

Nou pachet de sprijin CE pentru agricultori - bovine, lapte, fructe, legume, plati pe suprafataComisia Europeana a prezentat ieri un nou pachet de masuri in valoare de 500 de milioane € din fondurile UE pentru sprijinirea agricultorilor in fata dificultatilor actuale de piata, in special pe piata produselor lactate. Alocarea Romaniei pentru lapte si alte sectoare de crestere a animalelor este de 10 896 083 euro. Deasemenea statele membre vor avea optiunea, ca si anul trecut, sa realizeze plata avansului de pana la 70% din platile directe inca din octombrie 2016 si 85% din platile pe suprafata, fara necesitatea finalizarii controalelor la fata locului.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana a lansat Observatorul Pietei de Carne, pentru carnea de vita si de porc

Observatorul Pietei de Carne pentru carnea de vita si de porcPe modelul Observatorului pietei laptelui instituit in 2014, comisarul pentru agricultura Phil Hogan a lansat, in 15 iulie, Observatorul pietei de carne, care vizeaza imbunatatirea transparentei pietei carnii de vita si manzat si sectoarele carnii de porc, ajutand astfel operatorii sa citeasca semnalele pietei si sa faca mai bine fata la volatilitatea pietei.

Citeşte mai departe...

10,89 milioane de euro pentru fermierii romani

Aproape 11 milioane de euro pentru fermierii romaniComisia Europeana a prezentat luni, 18 iulie, noi masuri totalizand 500 de milioane de euro menite sa sprijine fermierii pentru a face fata dificultatilor de pe piete. Aproape 11 milioane sunt alocate crescatorilor de animale si producatorilor agroalimentari romani.

Citeşte mai departe...

Hogan invita producatorii agroalimentari sa-l insoteasca in misiunea comerciala din Vietnam, Singapore si Indonesia

Invitatie CE misiunea comerciala producatori agroalimentari in Vietnam Singapore si IndonesiaIn perioada 2-9 noiembrie 2016 Comisarul Phill Hogan va efectua o vizita in Vietnam si Indonezia insotit de o delegatie de inalti reprezentanti ai companiilor europene / organizatiilor de producatori din sectorul agroalimentar. Calatoria va imbina reuniunile oficiale ale Comisarului Phill Hogan cu omologii din Vietnam si Indonezia, cu activitati de promovare la care va participa delegatia de oameni de afaceri, cum ar fi seminarii, intalniri B2B si alte evenimente media.

Citeşte mai departe...

CE propune semnarea Acordului comercial intre UE si Canada

CE propune semnarea Acordului comercial intre UE si CanadaAstazi, Comisia Europeana a propus in mod oficial Consiliului UE semnarea si incheierea unui acord de liber schimb intre UE si Canada, cunoscut sub numele de Acordul economic si comercial cuprinzator sau CETA. Acordul este un important pas inainte pentru multe intreprinderi mici si mijlocii din comunitatile rurale care comercializeaza produse agricole. Ei vor putea beneficia acum de acordul de liber schimb, Canada fiind de acord sa protejeze produsele distincte din regiuni geografice specifice ale UE.

Citeşte mai departe...

Ultimele evolutii ale pietei agricole din UE: lapte, carne de porc, legume si fructe

Ultimele evolutii ale pietei agricole din UE - lapte carne de porc legume si fructeComisarul pentru agricultura, Phil Hogan, a prezentat, in cadrul Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit din 27 iunie 2016, ultimele evolutii ale pietei agricole din UE, in special in ceea ce priveste sectoarele laptelui, carnii de porc, legumelor si fructelor, precum si solutiile si recomandarile Comisiei Europene pentru imbunatatirea ecuatiei cerere-oferta.

Citeşte mai departe...

Hogan: Vom imbunatati semnificativ controalele prin satelit pentru acordarea platilor directe in agricultura

imbunatatirea controalelor prin satelit pentru acordarea platilor directeComisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, si-a exprimat increderea ca utilizarea sporita a tehnologiei prin satelit poate ajuta statele membre sa creasca in mod semnificativ eficienta controalelor la fata locului necesare platilor prin Politica Agricola Comuna - PAC.

Citeşte mai departe...

Comisarul Hogan este de acord cu prelungirea termenului limita pentru platile directe

CE - Prelungire termen limita plati directe 2016Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a confirmat astazi intentia sa de a prelungi data la care statele membre pot efectua plati directe PAC fara reduceri ale ratei de rambursare pentru statele membre in cauza. Concret, aceasta masura prelungeste termenul limita pana la care tarile pot sa faca platile directe de la 30 iunie la 15 octombrie.

Citeşte mai departe...

Eurodeputatii cer actiuni clare pentru a ajuta fermierii sa combata practicile comerciale incorecte

Masuri de ajutor pentru fermierii - combatatere practici comerciale incorecteDeputatii cer Comisiei Europene sa faca propuneri impotriva practicilor comerciale incorecte in sectorul alimentar, pentru a asigura venituri corecte pentru fermieri si o larga paleta de produse pentru consumatori, in rezolutia votata marti. Scopul ar trebui sa fie asigurarea unor relatii comerciale corecte si transparente intre producatorii, furnizorii si distribuitorii de alimente. Comertul corect ar trebui, la randul sau, sa previna supraproductia si risipa de alimente, se mai arata in text.

Citeşte mai departe...

Dezvoltarea unui sector durabil al acvaculturii in UE

Acvacultura in UE - fonduri afaceri oportunitatiIn 24 mai, Comisarul UE pentru Mediu, Afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella a prezentat progresele realizate si obstacolele care trebuie abordate in dezvoltarea in continuare a unui sector durabil al acvaculturii in UE. Comisarul a lansat "Acvacultura UE on-line", o sursa completa de informatii pentru producatori cu privire la normele UE si prioritatile strategice ale statelor membre de a incuraja investitiile in acvacultura si piscicultura. In Romania, aproape jumatate din finantarile europene prin POPAM 2014-2020, insumand 112,29 milioane Euro, sunt alocate pentru o acvacultura durabila.

Citeşte mai departe...

UE lanseaza Saptamana verde, editia 2016 – Investitii dedicate unui viitor mai ecologic

GREEN WEEK Saptamana verde 2016 - Investitii dedicate unui viitor mai ecologicEditia din 2016 a Saptamanii verzi, cel mai mare eveniment anual dedicat dezbaterilor si discutiilor pe marginea politicilor europene in domeniul mediului, se va desfasura incepand de luni, 30 mai, pana vineri, 3 iunie. Editia din acest an va pune accentul pe tema „Investitiilor dedicate unui viitor mai ecologic”.

Citeşte mai departe...

Comisarul Hogan e dispus sa prelungeasca termenul limita de depunere a cererilor de plata

Hogan - prelungire data limita cereri plata subventii agricultura 2016Ca raspuns la o cererea din ultimele saptamani a unui numar de state membre, comisarul Hogan a confirmat astazi ca el este pregatit sa permita statelor membre sa extinda cu o luna data finala (de la 15 mai pana la la 15 iunie) pentru ca fermierii sa reuseasca sa-si depuna cererea de ajutor pentru platile directe si anumite cereri de plata in cadrul dezvoltarii rurale.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana activeaza o serie de masuri exceptionale pentru a-i sprijini mai mult pe agricultorii europeni aflati in criza

Masuri de sprijin pentru agricultorii europeni aflati in crizaComisia Europeana anunta astazi lansarea unui pachet suplimentar de masuri exceptionale, care foloseste toate instrumentele disponibile in cadrul politicii agricole comune (PAC) pentru a-i ajuta pe agricultorii din UE, protejand in acelasi timp piata interna. Este vorba despre un set de masuri care poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra pietelor agricole europene si caruia ar trebui sa i se acorde in acest moment sansa de a-si atinge obiectivele. Pachetul de sprijin se concentreaza in principal pe sectorul produselor lactate, al carnii de porc si al fructelor si legumelor.

Citeşte mai departe...

Exporturile agroalimentare din UE continua sa creasca

Cresc exporturile agroalimentare din UEConform celor mai recente cifre publicate de Comisia Europeana, valoarea exporturilor agroalimentare UE din noiembrie 2015 s-a ridicat la 10,9 miliarde €, cu aproximativ 500 de milioane € mai mult decat in noiembrie 2014.

Citeşte mai departe...

Comisarul Hogan propune un sistem de penalizare mai echitabil si mai transparent pentru platile directe

Noul sistem de penalizare pentru platile directeUltima transa de masuri de simplificare prezentata de comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Phil Hogan va include o serie de masuri menite sa puna capat "climatului de frica" pentru agricultori atunci cand solicita ajutor in cadrul politicii agricole comune. In conformitate cu eforturile continue de a simplifica punerea in aplicare a politicii agricole comune (PAC), Comisarul Phil Hogan a prezentat in 18 ianuarie propunerile sale membrilor Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European, la Strasbourg.

Citeşte mai departe...

Eurobarometru: Sprijin larg pentru Politica Agricola Comuna

Sondaj Politica Agricola Comuna - CAP Romania69% dintre romani considera ca agricultura si dezvoltarea rurala sunt subiecte importante pentru viitor. In opinia lor, obiectivele principale ale politicii UE in domeniu ar trebui sa fie asigurarea unui standard de viata decent pentru agricultori (59%), dezvoltarea zonelor rurale pastrand caracterul lor specific (56%), garantarea unor produse agricole de calitate, sanatoase si sigure si asigurarea unor preturi rezonabile la alimente pentru consumatori (ambele cu 53%).

Citeşte mai departe...

Simplificarea achizitiilor publice

Simplificare achizitii publiceNoul "Document unic pentru achizitiile publice europene" (European Single Procurement Document - ESPD) a fost adoptat in data de 5 ianuarie 2016. Acesta va reduce considerabil sarcina administrativa pentru companiile interesate in a castiga un contract de achizitii publice, in special IMM-uri.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana lanseaza o consultare publica privind masurile de ecologizare din cadrul P.A.C.

Masuri de ecologizare PAC - plati pentru inverzireIn contextul simplificarii politicii agricole comune (PAC), Comisia Europeana a lansat o consultare publica de 12 saptamani pe tema masurilor de ecologizare care au fost introduse in Reforma PAC 2013. Cuprinzand 3 directii pentru practicile agricole ecologice (diversificarea culturilor, zone de interes ecologic si mentinerea pasunilor permanente), ecologizarea s-a aplicat de la inceputul anului 2015 si inglobeaza aproximativ 30% din platile directe.

Citeşte mai departe...

Comertul si exportul de produse agricole pe masa negocierilor la a 10-a conferinta ministeriala a OMC

Comert si export produse agricole - OMC Nairobi 2015Inaintea celei de a 10-a conferinte ministeriale a OMC de la Nairobi, comisarii europeni Malmström si Hogan au lansat o declaratie comuna. Aceasta vizeaza perspectivele pentru comertul agricol si formele de sprijin la export (subventii, credite, ajutoare, etc.) pentru produsele agricole.

Citeşte mai departe...

Eurobarometru: Coruptia e larg raspandita in Romania, spun companiile

Coruptia in RomaniaPotrivit unui recent studiu Eurobarometru, 95% dintre companiile din Romania considera coruptia un fenomen larg raspandit, procent in crestere cu 4% fata de editia precedenta. In opinia antreprenorilor, practicile cele mai intalnite sunt darea de mita si finantarea partidelor politice pentru a obtine contracte publice sau a avea influenta asupra procesului de decizie (ambele cu 39%), urmate de favorizarea prietenilor si membrilor de familie in relatiile de afaceri (33%).

Citeşte mai departe...

Romania si Ungaria: 189 de milioane EUR din fonduri UE pentru cresterea cooperarii transfrontaliere

fonduri UE cooperare Romania-UngariaComisia Europeana a adoptat ieri, 9 decembrie 2015, un nou program Interreg intre Romania si Ungaria, in valoare de 231,8 milioane EUR, din care 189,1 milioane EUR provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Principalele obiective ale acestui program sunt cresterea economica si a ocuparii fortei de munca precum si regenerarea zonelor rurale si urbane defavorizate.

Citeşte mai departe...

Inchiderea buclei: Comisia Europeana adopta un nou pachet ambitios de masuri privind economia circulara

CE masuri privind Economia CircularaAstazi, Comisia Europeana a adoptat un nou pachet ambitios de masuri privind economia circulara pentru a ajuta intreprinderile si consumatorii europeni sa realizeze tranzitia catre o economie mai puternica si mai circulara, in care resursele sunt utilizate intr-un mod mai sustenabil. Noile masuri prevad printre altele revizuirea regulamentului privind ingrasamintele prin facilitarea recunoasterii ingrasamintelor organice, utilizarea eficienta a biomasei si bioresurselor, precum si actiuni de reducere a deseurilor alimentare.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana investeste 160,6 milioane EUR pentru 96 de noi proiecte in domeniul mediului

Investitii UE - proiecte in domeniul mediuluiComisia Europeana a aprobat un pachet de investitii in valoare de 264,8 milioane EUR in favoarea mediului, a naturii si a cresterii verzi. Investitiile acopera 96 de noi proiecte in 21 de state membre, finantate in cadrul programului LIFE pentru mediu. Proiectele prevad actiuni in domeniul mediului si al utilizarii eficiente a resurselor, sprijinind tranzitia catre o economie mai circulara si sustenabila, natura si biodiversitatea, precum si guvernanta si informarea in domeniul mediului. UE va cofinanta proiectele punand la dispozitie 160,6 milioane EUR.

Citeşte mai departe...

Noutati

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

20-01-2017 Legislatie agricola

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o cota standard de TVA de 19%. Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie. Mai multe>>

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

20-01-2017 Targuri si expozitii

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

In perioada 20-29 ianuarie 2017 va avea loc, la Berlin, R.F. Germania, cea de a 91-a editie a expozitiei internationale „Saptamana Verde”. La aceasta editie, MADR a inchiriat un stand, in cadrul caruia vizitatorii vor putea degusta produse precum: Magiun de prune Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). De asemenea, printre produsele romanesti expuse se vor regasi Cascavalul de Saveni, branza de burduf in coaja de brad, pastravul afumat in cobza de brad, Tuica de Arges,... Mai multe>>

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

19-01-2017 Ministerul Agriculturii

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

19-01-2017 Plati APIA

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

In baza ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 3 din data de 11 ianuarie 2017, de astazi, 19 ianuarie 2017, au fost alimentate conturile Centrelor Judetene APIA cu suma de 119, 1 milioane lei aferenta cantitatilor de motorina utilizate in trimestrul III al anului 2016, urmand ca acestea sa emita in zilele urmatoare ordinele de plata catre cei 11.693 beneficiari. Mai multe>>

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

19-01-2017 Targuri si expozitii

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

Camera de Comerti, Industrie si Agricultura Arad organizeaza in acest an a treia editie a evenimentului ARpicultura, care va avea loc in perioada 25-26 februarie 2017, la complexul Expo Arad - complex euroregional de evenimente. Evenimentul este dedicat producatorilor si comerciantilor produselor destinate apiculturii: utilaje apicole, faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi si accesorii, hrana si biostimulatori pentru albine si medicamente. Mai multe>>

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

18-01-2017 Plati APIA

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - A.P.I.A. prezinta schemele si masurile de plata pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unica de plata in campania 2017. Astfel, In anul 2017 poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor: Mai multe>>

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

18-01-2017 Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a condus in 17 ianuarie 2017 mai multe intalniri de lucru cu organizatiile profesionale din agricultura si industrie alimentara, fiind prezenti reprezentantii sectorului vegetal si ai sectorului zootehnic (ovine, caprine, bovine). Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat, Daniel Botanoiu si Alexandru Potor. Mai multe>>

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

17-01-2017 Legislatie agricola

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Guvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati. Mai multe>>

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

17-01-2017 Stiri agricole

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

Potrivit Curtii de Conturi Europene, UE poate si ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente. Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, exista mai multe politici ale UE care au potentialul de a combate risipa de alimente, insa acest potential nu este valorificat. Masurile luate pana in prezent raman fragmentate si intermitente, iar coordonarea la nivelul Comisiei Europene lipseste. Mai multe>>

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

13-01-2017 Ajutor de stat

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016). De asemenea, va informam ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua, in perioada imediat urmatoare, platile pentru diferenta aferenta cantita... Mai multe>>

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

11-01-2017 Plati APIA

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

Plafoanele si cuantumul platilor pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Pentru cererile depuse in anul 2016 ale ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, suma propusa este de 189.609.057 euro, iar pentru schemele de sprijin cuplat s-a propus plafonul de 121.924.674 euro, sume distribuite astfel: Mai multe>>

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>