CE primeste observatii cu privire la normele UE destinate ajutoarelor de stat in sectoarele agricol, forestier si pescaresc

Ajutoare de stat - Comisia Europeana asteapta sa primeasca observatii cu privire la propunerea de revizuire a normelor UE privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol forestier si pescarescComisia Europeana invita toate partile interesate sa isi prezinte observatiile cu privire la normele revizuite propuse privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol, forestier si pescaresc. Scopul revizuirii propuse este de a alinia normele actuale la prioritatile strategice actuale ale UE, in special la politica agricola comuna (PAC), la politica comuna in domeniul pescuitului (PCP), precum si la Pactul verde european. Statele membre si alte parti interesate pot raspunde la consultare pana la 13 martie 2022.


Vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Propunerile vizeaza sa asigure faptul ca normele noastre privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol, forestier si pescaresc sunt adecvate pentru tranzitia verde. Normele revizuite vor facilita furnizarea mai rapida a finantarilor de catre statele membre, fara a cauza denaturari nejustificate ale concurentei pe piata unica. Incurajam toate partile interesate sa ne transmita punctele lor de vedere.”

Consultarea se refera la propunerile de revizuire a diferitelor seturi de norme privind ajutoarele de stat aplicabile sectoarelor agricol, forestier si pescaresc, si anume Orientarile din 2014 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale, Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare in sectorul agricol („ABER”), Orientarile pentru examinarea ajutoarelor de stat in sectorul pescuitului si acvaculturii, Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare in sectorul pescaresc („FIBER”) si Regulamentul privind ajutoarele de minimis in sectorul pescuitului.

Comisia a realizat o evaluare a normelor existente aplicabile sectoarelor agricol si forestier, iar o evaluare a normelor aplicabile sectorului pescaresc este in curs. Contributiile colectate se reflecta in propunerile care fac obiectul consultarii.

Pe aceasta baza, Comisia considera ca normele care fac obiectul examinarii functioneaza bine si sunt, in linii mari, adecvate scopului. Intr-adevar, ele raspund in mare masura nevoilor sectoarelor in cauza, contribuind in acelasi timp la realizarea obiectivelor de politica mai ample ale UE, cum ar fi protectia mediului, precum si sanatatea plantelor, a animalelor si, in general, sanatatea publica.

In acelasi timp, evaluarea a scos in evidenta faptul ca normele existente necesita anumite revizuiri specifice, inclusiv clarificari ale unor concepte, o mai mare rationalizare si simplificare, precum si o serie de ajustari pentru a reflecta intr-o mai mare masura atat evolutiile pietei si cele tehnologice, cat si prioritatile strategice actuale ale UE, inclusiv, in special, Pactul verde european, Strategia „De la ferma la consumator” si Strategia in domeniul biodiversitatii. In plus, normele trebuie adaptate pentru a permite statelor membre sa puna rapid in aplicare politica agricola comuna (PAC) reformata si noul Fond european pentru afaceri maritime, pescuit si acvacultura (FEAMPA).

In acest context, Comisia propune o serie de modificari ale diferitelor seturi de norme, cum ar fi, printre altele:

    • Orientarile privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale. Comisia propune sa se considere ca actiunile statelor membre din cadrul PAC reformate, desfasurate ca parte a planurilor lor strategice PAC, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat, astfel incat procedura necesara de aprobare a ajutoarelor de stat sa poata fi efectuata rapid. Propunerea introduce, de asemenea, noi categorii de ajutoare care trebuie sa fie evaluate si aprobate in temeiul orientarilor, de exemplu, ajutoarele pentru prevenirea, controlul si eradicarea infestarii cu specii alogene invazive si cu boli emergente, in vederea protejarii sanatatii plantelor si a animalelor, precum si a sanatatii publice. In plus, orientarile revizuite propuse ofera mai multe stimulente pentru masurile de gestionare a padurilor care sunt favorabile mediului si climei (asa-numitele servicii de silvomediu si servicii climatice), prin cresterea intensitatii maxime a ajutorului la 120 % din costurile eligibile pentru serviciile legate de biodiversitate, clima, apa sau sol si pentru schemele de sechestrare a carbonului in solurile agricole.
    • Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare in sectorul agricol. Comisia propune alinierea intensitatilor ajutoarelor necesare pentru ca o masura sa intre sub incidenta ABER la cele prevazute in planurile strategice PAC din cadrul politicii agricole comune (PAC) reformate. Comisia propune, de asemenea, introducerea unor noi categorii de masuri de ajutor care sa fie exceptate pe categorii, de exemplu ajutoarele destinate repararii daunelor cauzate de speciile protejate de animale si ajutoarele pentru compensarea costurilor suplimentare suportate atunci cand terenurile agricole sunt situate in zone Natura 2000.
    • Orientarile pentru examinarea ajutoarelor de stat in sectorul pescuitului si acvaculturii. Comisia propune introducerea unor noi categorii de ajutoare care sa fie evaluate de Comisie in temeiul orientarilor, printre care ajutoarele pentru prevenirea, controlul si eradicarea infestarii cu specii alogene invazive si boli emergente si ajutoarele pentru compensarea daunelor cauzate de speciile protejate de animale (cu exceptia cazului in care acestea sunt exceptate pe categorii). De asemenea, proiectul de orientari propus clarifica si rationalizeaza normele dintr-o serie de domenii, de exemplu cele referitoare la ajutoarele pentru reinnoirea flotei de pescuit in regiunile ultraperiferice. Scopul este de a spori lizibilitatea proiectului de orientari, facilitand astfel aplicarea acestora si oferind mai multa claritate statelor membre, tinand seama si de experienta dobandita.
    • Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare in sectorul pescaresc. Comisia propune exceptarea unor noi categorii de masuri de ajutor de la obligatia de notificare catre Comisie si de aprobare de catre aceasta, in special ajutoarele pentru compensarea pagubelor cauzate de speciile protejate de animale si ajutoarele pentru compensarea pagubelor cauzate de anumite conditii meteorologice nefavorabile.
    • Regulamentul privind ajutoarele de minimis in sectorul pescuitului. Comisia propune o actualizare a sumelor cumulate maxime ale ajutoarelor de minimis care pot fi acordate fiecarui stat membru pe baza unor date sectoriale mai recente.

 

Propunerile care fac obiectul consultarilor si toate detaliile privind consultarile publice sunt disponibile:

    • aici, in ceea ce priveste sectoarele agricol si forestier si zonele rurale si
    • aici, in ceea ce priveste sectorul pescaresc.

 

Etapele urmatoare

In plus fata de consultarea lansata astazi, proiectele de texte revizuite ale ABER si FIBER, precum si Regulamentul revizuit privind ajutoarele de minimis in sectorul pescuitului vor fi discutate, de asemenea, in cadrul a doua reuniuni la care vor participa reprezentanti ai Comisiei si ai statelor membre. Prima reuniune se va desfasura spre sfarsitul perioadei de consultare, iar cea de a doua va avea loc dupa revizuirea proiectelor pe baza contributiilor primite pe parcursul consultarii publice. Proiectul de orientari va fi, de asemenea, discutat in cadrul unei reuniuni multilaterale cu statele membre, care va avea loc spre sfarsitul perioadei de consultare.

Astfel, se va asigura faptul ca atat statele membre, cat si alte parti interesate vor avea suficiente posibilitati de a formula observatii cu privire la proiectele de propuneri ale Comisiei.

Se preconizeaza ca normele revizuite vor fi adoptate la sfarsitul anului 2022.

 

Context

Regulamentul de exceptare pe categorii in sectorul agricol (ABER) si Regulamentul de exceptare pe categorii in sectorul pescaresc (FIBER) declara anumite categorii de ajutoare de stat ca fiind compatibile cu tratatul si le scutesc de obligatia de notificare prealabila a Comisiei si de aprobare de catre aceasta, daca acestea indeplinesc anumite conditii.

Aceasta exceptare reprezinta o simplificare majora, care permite statelor membre sa acorde rapid ajutoare in cazurile in care sunt indeplinite conditiile care limiteaza denaturarea concurentei pe piata unica. Ca urmare a acestor norme, statele membre pun in aplicare in prezent un procent ridicat de masuri de ajutor de stat fara a fi necesara aprobarea prealabila a Comisiei, acest procent fiind, de exemplu, de aproximativ 80 % in sectorul agricol. Aceasta solutie este in concordanta cu abordarea Comisiei de a se concentra asupra obtinerii de rezultate mai bune si mai rapide, implicandu-se mai putin in cazurile in care interventia sa nu aduce valoare adaugata.

Normele prevazute in ABER si FIBER sunt complementare celor prevazute in Orientarile aplicabile sectoarelor agricol, forestier si pescaresc, care stabilesc conditiile in care Comisia evalueaza daca masurile de ajutor de stat care nu sunt exceptate pe categorii sunt compatibile cu piata unica. Aceste doua seturi de norme formeaza impreuna un cadru de reglementare cuprinzator pentru acordarea de ajutoare de stat in sectoarele agricol, forestier si pescaresc.

Regulamentele de minimis scutesc ajutoarele de valoare redusa de controlul ajutoarelor de stat, deoarece se considera ca acestea nu au niciun impact asupra concurentei si a schimburilor comerciale de pe piata unica. In consecinta, ajutoarele de minimis pot fi acordate fara notificarea prealabila a Comisiei si fara aprobarea de catre aceasta.

Comisia Europeana

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>