Competitia BASF „Povesti cu vinuri romanesti” - Editia a 8-a, dedicata cramelor mici si mijlocii si-a desemnat castigatorii

BASF Romania prezinta castigatorii competitiei Povesti cu vinuri romanesti - Editia a 8-a dedicata cramelor mici si mijlocii - 2820 de vinuri inscrise in cele opt editii ale concursului - crestere cu 25 la suta a numarului de vinuri inscrise in 2023BASF Agricultural Solutions Romania, unul din cei mai mari furnizori ai pietei locale de produse pentru protectia plantelor, anunta castigatorii celei de-a 8-a editii a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”, desfasurat in perioada 8 martie – 25 mai 2023, la nivel national. Competitia a vizat viticultorii mici si mijlocii din toata tara, cu suprafete cultivate de pana la 100 de hectare, si a inclus, in premiera, doua sectiuni – una dedicata vinurilor spumante si una destinata tinerilor artisti dornici sa ilustreze coperta noului catalog.


In cadrul celor patru etape regionale (corespunzatoare zonelor Moldova, Muntenia, Banat si Transilvania, Oltenia si Dobrogea), juriul specializat, format din experti ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), a desemnat cele 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie de vinuri (rosii, albe si rosé). Ca si in editiile anterioare, jurizarea concursului s-a realizat prin respectarea normelor sistemului international de evaluare stabilite de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIVV). Mai mult de atat, in cadrul regiunii Banat si Transilvania, au fost necesare, pentru prima data in istoria competitiei, doua comisii de jurizare, datorita numarului foarte mare de probe inscrise. Finala nationala a cuprins 36 de vinuri si, in premiera, au intrat in concurs 28 de vinuri spumante, de la principalii producatori din tara.

Marele castigator al finalei celei de-a 8-a editii la categoria vinurilor albe a fost Crama Bratu – Feteasca Regala, sec, 2022. Locul 1 la sectiunea vinurilor rosé a fost ocupat de Crama Corbut  Cabernet Sauvignon & Merlot, sec, 2021, iar primul clasat la categoria vinurilor rosii a fost Crama Unu  Feteasca Neagra, sec, 2020.

 

BASF Povesti cu vinuri romanesti - Vinuri albe

 

BASF Povesti cu vinuri romanesti - Vinuri Rose

 

BASF Povesti cu vinuri romanesti - Vinuri Rosii

 

„Asa cum ne-am propus, „Povesti cu vinuri romanesti” devine o competitie tot mai vizata de jucatorii din industria vinificatiei si viticulturii. Astfel, anul acesta am ajuns la 439 de probe inscrise (vinuri si spumante), cu cca. 25% mai multe comparativ cu editia anterioara. Deja vorbim despre un eveniment cu traditie, care, din 2016, a devenit o componenta integranta a brandului nostru. Producatorii au nevoie de sustinere cand vine vorba de inglobarea solutiilor eficiente in business-urile lor, dar si pentru a deveni vizibili pe piata de profil. Este placut sa vad ca „Povesti cu vinuri romanesti” devine tot mai mult o sursa de promovare pentru viticultori, dar si de educare a consumatorului de vinuri”, a declarat Mario Tomšić, Country Manager BASF Agricultural Solutions Romania.

De-a lungul istoricului sau, competitia „Povesti cu vinuri romanesti” a atras incrierea unui total de 2.820 de vinuri si spumante distincte, din toate categoriile vizate. In cadrul tuturor editiilor au fost degustati aproape 7.000 de litri de vin de catre 234 de membri ai juriului specializat. In acelasi timp, totalul premiilor oferite de companie a ajuns la 127.000 euro, din 2016 si pana in prezent.

 

Vinurile spumante romanesti – o noua categorie premiata de BASF

BASF Povesti cu vinuri romanesti - Spumante

 

O premiera a concursului din acest an a fost si includerea unei sectiuni dedicate vinurilor spumante, pentru care jurizarea s-a desfasurat doar in cadrul etapei nationale. Castigatorul categoriei este vinul spumant Blanc de Blancs, alb brut, apartinand producatorului Podgoria Silvania, din zona Salaj. In cazul acestei categorii au fost luate in considerare spumantele din intreaga tara, fara a exista o limitare a suprafetei cultivate cu vita-de-vie.

„Evolutia competitiei in acesti 8 ani demonstreaza ca producatorii mici si mijlocii au tot mai multa incredere in concurs si isi doresc sa testeze calitatile vinurilor pe care le produc, punand din ce in ce mai mult accent pe calitatea produselor. Observam tot mai des ca acestia sunt dispusi sa investeasca in tehnologii noi si conforme cu cerintele vitivinicole durabile, aceasta fiind, de altfel, directia corecta la care ar trebui sa se alinieze toti producatorii romani. Intr-o competitie atat de puternica, precum „Povesti cu vinuri romanesti”, cheia e sa-si gaseasca motivatia, astfel incat sa traseze linia fina dintre traditie si viitor”, a declarat Georgel Costache, Vicepresedinte ADAR si Presedinte al Juriului „Povesti cu vinuri romanesti”.

 

Cea mai creativa coperta a catalogului „Povesti cu Vinuri Romanesti 2023”

BASF Povesti cu vinuri romanesti - ilustratie catalog

 

Anul acesta, dincolo de competitia traditionala, BASF Romania a lansat si un concurs de design pentru coperta catalogului dedicat vinurilor si spumantelor finaliste. Astfel, studentii de la facultatile de arte si design au fost provocati sa creeze coperta brosurii „Povesti cu Vinuri Romanesti 2023”, lucrarile acestora fiind atent analizate de juriul specializat in domeniu: Matei Sandu, Profesor in cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, Sorin Sorasan, Ilustrator, si Alexandru Malaescu, Creative Partner in cadrul Long Shot Creative Shop.

„In industria aceasta, vinul si creativitatea sunt sinonime. Astazi, cei mai multi producatori de vin sunt si povestitori. Catalogul nostru este o carte de povesti ale acestor crame. Este important ca acest catalog sa aduca permanent un element de noutate, incepand chiar de la coperta, motiv pentru care am invitat tinerii artisti aflati la inceput de drum sa participe la concurs”, a afirmat Mario Tomšić.

Creatia desemnata castigatoare apartine concurentei Diana Burcea, studenta in anul 2 la Universitatea de Vest din Timisoara, in cadrul Facultatii de Arte si Design. Lucrarea ei urmeaza sa devina imaginea a peste 5.000 de exemplare ale catalogului „Povesti cu Vinuri Romanesti 2023”.

„Tinerii artisti fac parte din generatia care devine vocea schimbarii, iar noi am creat contextul si le-am oferit terenul ideal pe care sa-si testeze talentul si autenticitatea. Potentialul este imens, iar noi, ca actor social, ne propunem sa-l maximizam”, a adaugat Mario Tomšić.

 

Comunitatea BASF a votat eticheta favorita si anul acesta

BASF Povesti cu vinuri romanesti - Apus de soare Panciu Mosia Domneasca - Cea mai frumoasa eticheta BASF

 

BASF Romania a integrat, si in editia 2023, concursul destinat designului de etichete pentru sticlele de vin, desfasurat doar pe pagina de Facebook a companiei. Comunitatea a capatat calitatea de juriu si a putut vota cea mai frumoasa eticheta, castigatoarea apartinand vinului apus de soare al Cramei Mosia Domneasca, Panciu.

Impactul acestei competitii este resimtit la nivelul cramelor mici si mijlocii din Romania, deoarece producatorii au sansa sa stabileasca conexiuni directe cu potentialii consumatori, sa testeze gradul de perceptie „la prima vedere” si, ulterior, sa-si imbunatateasca imaginea de brand.

„Eticheta unui vin este cartea de vizita a producatorului. Perceptia consumatorului asupra etichetei si designului sticlei de vin influenteaza substantial procesul sau decizional. Din acest motiv, vinificatorii isi doresc, cu siguranta, sa fie memorabili. Orice producator urmareste ca, pe lista scurta a clientului, sa existe numele vinului sau, iar asta nu vine doar din calitatea gustului, ci si din aspectul produsului si din povestea pe care o transmite”, a incheiat Mario Tomšić.

 

Despre BASF

La BASF, cream chimie pentru un viitor durabil. Combinam succesul economic cu protectia mediului si responsabilitatea sociala. Peste 111.000 de angajati din Grupul BASF contribuie la succesul clientilor nostri in aproape toate sectoarele si aproape in fiecare tara din lume. Portofoliul nostru este organizat in sase segmente: produse chimice, materiale, solutii industriale, tehnologii de suprafata, nutritie si ingrijire si solutii agricole. BASF a generat vanzari de 87,3 miliarde de euro in 2022. Actiunile BASF sunt tranzactionate la bursa din Frankfurt (BAS) si sub forma de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informatii suplimentare la www.basf.com

 

Despre BASF Agricultural Solutions 

Agricultura este esentiala pentru a pune la dispozitia unei populatii in crestere rapida hrana suficienta, sanatoasa si accesibila, reducand, in acelasi timp, efectele asupra mediului. Colaborand cu parteneri si experti in agricultura si integrand criteriul sustenabilitatii in toate deciziile de business, ajutam fermierii sa aiba un impact pozitiv pentru o agricultura durabila. De aceea, investim continuu in zona de cercetare si dezvoltare, conectand gandirea inovatoare cu actiunile practice din domeniu. Portofoliul nostru cuprinde seminte si trasaturi genetice ale plantelor special selectate, solutii chimice si biologice pentru protectia culturilor, solutii pentru gestionarea solului, sanatatea plantelor, controlul daunatorilor si agricultura digitala. Cu echipe de experti in laboratoare, pe camp, la birou si in unitatile de productie, ne straduim sa gasim echilibrul potrivit pentru succesul fermierilor, al agriculturii si al generatiilor viitoare. In 2022, divizia noastra a generat vanzari de 10,3 miliarde de euro. Pentru mai multe informatii, vizitati www.agriculture.basf.com sau oricare dintre canalele noastre de social media.

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>