Raport Vinul.ro: Ce factori influenteaza major piata de vin a Romaniei?

Raport Vinul-ro 2022 - piata de vin a Romaniei - industria de vin din RomaniaComparativ cu alte tari cu suprafete similare, Romania a produs, in 2022, o treime din cat a produs Chile si putin mai mult de jumatate din cat a produs Portugalia. Portugalia a exportat de 18 ori mai mult, iar Chile de 50 de ori. Cu o productie de numai 37% fata de cea a Romaniei, Republica Moldova a exportat de 5 ori mai mult decat tara noastra.


Dar o caracterizare a industriei vinului din Romania trebuie sa ia in considerare contextul international, precum si piata interna. Vom folosi datele pe 2022, care sunt ultimele date consolidate de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV) - organism interguvernamental din care fac parte 50 de tari, responsabile de peste 87% din productia mondiala de vin si de peste 71% din piata de consum.

Valoarea pietei interne, in 2022, era de aproximativ 450 milioane de euro. Productivitatea la hectar, cresterea costurilor cu energia, cu forta de munca si cu transporturile, cererea interna solida si nationalismul consumatorilor definesc cadrul de functionare a industriei de vin din Romania - care a avut, in 2022, un an slab (3,8 milioane hectolitri) - prognozele pentru 2023 se ridica la aproximativ 4,4 milioane hectolitri. O explicatie sta in faptul ca, din cele 188.000 de hectare, doar aproximativ 110.000 sunt plantatii modernizate, eficiente economic", afirma Cezar Ioan (Vinul.ro)

In afara de factorii mentionati anterior, principalele forte care vor influenta evolutia industriei autohtone de profil par sa fie scaderea puterii de cumparare si intensificarea discursului medical in directia reducerii consumului de alcool de orice tip, precum si o crestere a concurentei din partea vecinilor de peste Prut (Romania este principala piata de export - si cu cea mai rapida crestere - pentru vinurile din Republica Moldova, percepute adesea de catre consumatori drept “vinuri romanesti”) si din partea altor categorii de bauturi alcoolice cu marketing international foarte dinamic.

Pe plan extern, piata vinului romanesc va fi influentata de evolutia cererii interne, ca si de productivitatea industriei pe ansamblu, in contextul climatic global - de retinut ca productia Uniunii Europene in 2023 e estimata la cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani, in timp ce aceea a Romaniei a crescut. Nu in ultimul rand, va conta si dorinta si capacitatea industriei de profil de a construi o “imagine de tara” pentru vinul romanesc”, spune Cezar Ioan (Vinul.ro).

Dar sa vedem si alte cateva comparatii utile in context.

 

Cum stau tarile cu suprafete aproximativ la fel de mari si cum stau vecinii de peste Prut?

Romania (188.000 hectare cu vita-de-vie, din care aproximativ 40% nemodernizate) a produs, in 2022, 3,8 milioane hectolitri si a exportat 0,18 milioane (locul 29 in lume). Populatia tarii e de 19 milioane locuitori, consumul total e de 3 milioane hectolitri (0,55 milioane de hectolitri sunt importuri).

Chile (196.000 hectare, din care trei sferturi dedicate productiei de vin) a avut in 2022 o productie record de 12,5 milioane hectolitri si a exportat 9 milioane (locul 4 in lume). Populatia e similara cu a Romaniei - 19 milioane locuitori - si consuma 2,3 milioane hectolitri.

Portugalia (190.000 hectare), a produs 6.8 milioane hectolitri si a exportat 3,2 milioane (locul 8 in lume). Populatia e de 10 milioane locuitori, consumul intern e de 6 milioane hectolitri (tara e si al 10-lea importator al lumii, dar trebuie sa luam in considerare si un turism solid). Trebuie sa remarcam o diferenta foarte mare de productivitate la hectar intre tara noastra si Chile, dar semnificativa si fata de Portugalia.

Moldova (122.000 hectare), a produs 1,4 milioane hectolitri si a exportat putin peste 1 milion (locul 17 in lume). Populatia e de 2,6 milioane locuitori iar datele relevante despre consumul intern nu sunt disponibile, dar le putem intui.

 

Cateva repere despre piata mondiala a vinului

In total, exista peste 7,2 milioane hectare de vita-de-vie pe glob (in scadere cu 0,5 milioane fata de anul 2000) - din care doua treimi pentru producerea de vin (peste 33,5 milioane de tone de struguri pentru vin, aprox 260 milioane de hectolitri). Valoarea totala a comertului international cu vin a crescut constant in ultimele doua decenii, ajungand sa depaseasca 37,5 miliarde de euro in 2021 si 2022, potrivit OIV. Cele mai mari plantatii pentru vin se afla, in ordine, in Spania, Franta, China, Italia, Statele Unite. Romania ocupa, in 2022, locul al 10-lea in lume dupa suprafata si al 13-lea dupa volum (dar numai 1,1% din totalul productiei si un procent nesemnificativ din volumul total exportat).

Pe plan mondial, vinurile imbuteliate in formate mai mici de 2 litri reprezinta 53% din volumul total, constituind 68% din valoarea totala (pretul mediu fiind de 4,5 euro / litru). Chiar daca volumul a scazut cu 4%, valoarea acestor vinuri a crescut cu 7%. Vinurile vrac (transportate in recipiente mai mari de 10 litri) au crescut si ele cu 5% fata de 2021 si au reprezentat 32% din totalul exporturilor mondiale, dar reprezinta doar 7% din valoarea totala - pretul per litru fiind undeva la 0,8 euro. Vinurile la bag-in-box (ambalate in recipiente intre 2 si 10 litri) au reprezentat 4% din volumul total si 2% din valoare, pretul mediu fiind de 1,8 euro / litru.

Spumantele sunt singura categorie care a inregistrat cresteri in 2022 atat din punct de vedere al volumului (ajungand sa reprezinte 11% din total) cat si a valorii (reprezinta 23% din total, cu un pret mediu de 7,7 euro / litru). Cresterea fata de 2021 a fost de 5% in volum si de 18% in valoare fata de 2021, declara Cezar Ioan.

 

Raport Vinul-ro 2022 - Cezar Ioan Catalin OprisanDespre Cezar Ioan

Cezar Ioan este fondatorul celei mai longevive publicatii despre vin din Romania si al sistemului de evaluare calitativa prin “Punctele Vinul.Ro” afisate pe sticle pentru usurarea achizitiei (comisii independente formate din profesionisti specializati in diferite sectoare ale productiei si comercializarii vinului degusta vinurile, anonimizate, si le clasifica prin punctaje in functie de criteriile practicate in industrie, cu un maxim valoric de 100 puncte). Autor al volumului de initiere Connaisseur fara ifose si coordonator al mai multor volume bilingve de promovare a gastronomiei si vinurilor din Romania, Cezar Ioan este fondatorul concursului (aflat la a XV-a editie anuala) “Premiile de excelenta Vinul.Ro” si co-initiator al demersurilor care au condus la legiferarea primei duminici din luna octombrie, in fiecare an, drept Zi nationala a gastronomiei si vinurilor din Romania.

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>