Targul Painii la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti | 23-24 septembrie 2023

Targul painii de Ziua Satului Romanesc 2023Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti va invita in perioada 23-24 septembrie 2023, sa sarbatorim impreuna Ziua Satului Romanesc.

“Satul romanesc este cheia intelegerii noastre ca romani in marele cor al natiunilor europene, este locul in care trecutul se intalneste cu prezentul pentru a pregati viitorul. Satul vorbeste despre istoria profunda a tarii. El nu vorbeste prin evenimente glorioase, nu retine date istorice de anvergura, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbeste insa prin viata de zi cu zi a locuitorului, conditionat inca de fertilitatea pamantului, de ploi si soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate dupa ceasul cosmic al universului, nu dupa cel grabit al omului modern.”, declara conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Cu aceasta ocazie, vizitatorii sunt invitati la Targul painii.

Prin acest eveniment ne dorim sa aducem in atentia vizitatorilor complexitatea valentelor alimentului care ocupa un loc important in orice civilizatie; astfel, se subliniaza atat rolul social al painii, de aducere impreuna a comunitatilor, cat si cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.

Sub variate forme, de la cea rotunda asociata simbolurilor solare, la cea impletita care aminteste de dualismul universal, sau chiar antropomorfa (colindetii sau bolindetii), painea a insotit marile evenimente din viata omului, marcand pragurile spre un nou inceput, ce se doreste plin de prosperitate, speranta, bucurie. Ea este prezenta la nasterea copilului, la nunta, dar si la inmormantare, vazuta ca o trecere spre viata vesnica.

Procesul de preparare a painii are o insemnatate aparte, asociat cu cel al zamislirii unei noi vieti, fapt pentru care este precedat adesea de un intreg ritual de purificare, atat a trupului, cat si a sufletului; vasele si uneltele folosite in acest proces –covata de framantat, lopata pentru cuptor, masa pe care se asaza painea – sunt in mod traditional confectionate din lemn, material cu incarcatura benefica.

Painea este element central al ritualului religios – darul suprem facut de Dumnezeu omului, prin care se savarseste unirea cu Iisus Hristos in Taina Euharistiei: ”Luati, mancati; acesta este Trupul Meu”.

Lumea painii vi se deschide in curtea Muzeului Satului, de Ziua Satului Romanesc, spre a-i cunoaste tainele si puterile nebanuite, bucurandu-va de nenumaratele arome si forme pe care le imbraca, de la cea traditionala, ce aminteste de copilaria din curtea bunicilor, pana la cele mai surprinzatoare creatii. Vor fi prezenti brutari artizani, producatori, comunitati care ne vor prezenta traditiile lor reunite in jurul painii noastre cea de toate zilele.

„Ziua Satului Romanesc” a fost instituita prin Legea nr. 44/2020. „Ziua Satului Romanesc poate fi organizata de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale, de catre celelalte institutii ale statului, de catre persoane fizice sau juridice prin organizarea si participarea la programe si manifestari cu caracter social, cultural si stiintific in scopul de a aprecia si a promova satul romanesc”, se mentioneaza in lege.

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

Targul painii 2023

 

 

Produsele pe care le veti gasi la "Targul painii" de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita in perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia editie a „Targului painii”, in cadrul caruia se va marca „Ziua Satului Romanesc”. Evenimentul va avea loc in incinta Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, Sos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, Bucuresti.

Incepand cu anul 2020, tara noastra celebreaza in ultima duminica a lunii septembrie „Ziua Satului Romanesc”, potrivit Legii nr.44/2020.

Bunatatile realizate de micii producatori, inregistrate pe sisteme de calitate europene, produse montane sau ca produse atestate traditional vor incanta consumatorii de toate categoriile de varsta, motiv pentru care organizatorii asteapta cat mai multi vizitatori pentru a alege din produsele agroalimentare romanesti aduse din majoritatea zonelor tarii.

„Produsele si preparatele pe care le veti gasi la Muzeul National al Satului reprezinta traditie, munca, dedicare, pasiune. Sunt realizate de oameni gospodari, pe care ii apreciez si ii respect pentru efortul lor si, pentru aceasta, trebuie sa fim alaturi de ei, sa ii incurajam sa duca mai departe aceste frumoase traditii si sa le aduca in mijlocul consumatorilor. Mergeti la acest sfarsit de saptamana la Targul Painii si consumati produsele romanesti!”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin BARBU.

„Lumina lina a toamnei va accentua culorile „painii noastre cea de toate zilele″, la Muzeul Satului. Va asteptam sa gustati painea si vinul la noi la muzeu, in jurul bisericii Turea si sa simtiti profunzimea acestor simboluri crestine pe care, toamna la muzeu ni le aduce in dar”, declara conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, din Bucuresti.

La acest eveniment se estimeaza ca oferta va fi de peste 100 de produse atestate traditional din cele peste 750 produse inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale din judetele Alba, Botosani, Brasov, Galati, Iasi, Mures, Prahova, Sibiu, Suceava, Valcea, Ilfov si Bucuresti.

Oferta operatorilor economici care obtin aceste produse bazate pe retete transmise din generatie in generatie este diversificata din categorii precum panificatie si patiserie, produse din carne, produse lactate, produse din peste, legume - fructe, bauturi spirtoase si multe altele.

Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la „Targul painii” de la Muzeul National al Satului.

 

Din Muntenia:

  • Judetul Arges - primul brand inregistrat al Romaniei pe un sistem de calitate european Indicatie Geografica Protejata (IGP)– Magiun de prune Topoloveni, alaturi de conserve din fructe si legume fara aditivi alimentari, fara zahar adaugat si fara conservanti, o colectie variata de gemuri, dulceturi si zacusca etc.
  • Tot din Arges, traditionala turta dulce – bucuria copiilor - va fi in variate forme sau chiar din personaje inspirate din lumea povestilor (Hansel si Gretel, Alba ca Zapada, Motanul Incaltat, Mica Sirena, Cerbul de Aur etc.). Produsele se pot executa si la comanda, in diferite forme, in functie de cerinte.
  • Din Dambovita, localitatea Voinesti, pe langa renumitele mere de vara, vor fi disponibile si sucurile fara conservanti sau zahar adaugat, de la MereRo.
  • Cozonac proaspat, placinte, bomboane fondante si serbet de casa cu diferite arome naturale (lamaie, portocale, vanilie, cacao etc), realizate dupa retetele vechi din satele dambovitene
  • De la Pastravaria Busteni, diverse sortimente de pastrav crescut in pastravaria proprie cu apa provenita din raul Zamora, inregistrate ca produse montan precum: Pastrav Zamorean, Pastrav zamorean Morcovit, pastrav jaruit, Pastrav Pravalit si Protapit, Pastrav in zama de rosii, Tocana de pastrav cu legume, Tocana de pastrav jaruit cu legume, Pastrav murarit pe zamora, Pastrav in osaza de legume, Pate de ficat de pastrav zamorean , Flustuc de pastrav-Curcubeu. Pastravaria Busteni
  • Preparate si conserve din judetul Teleorman facute dupa retetele bunicii
  • Diverse sortimente de miere si produse ale stupului din comuna Stanesti, judetul Giurgiu, si legume proaspete de sezon - rosii, castraveti, ardei, varza, dovlecei, fasole, vinete ale unei cooperative agricole din comuna Stanesti.
  • Producatorul de flori din comuna Drajna, judetul Calarasi, va aduce flori de sezon – crizanteme, tufanele, cactusi etc.

 

Din Oltenia:

  • Trei producatori vor fi prezenti din judetul Olt, astfel: din comuna Rotunda -un producator care pastreaza traditia veche locala a presarii la rece a semintelor de floarea soarelui, prin ulei presat la rece simplu sau cu mirodenii, din comuna Draghiceni, un apicultor cu noua productie de miere si produse ale stupului, iar din comuna Vadastrita un producator de legume cu tomate, varza, castraveti, usturoi, ceapa, vinete, ardei gras si kapia etc.
  • Din judetul Valcea, vor fi disponibile produse traditionale atestate din categoria bauturilor spirtoase: ”Tuica Taria lui Catalin” si ”Rachiu din fructe Taria lui Catalin”, dar si bautura spirtoasa care urmeaza etapele inregistrarii ca indicatie geografica pe un sistem de calitate Tuica Sordony de Horezu.

 

Din Moldova:

Din zona Moldovei (Botosani, Bacau, Iasi, Vrancea si Galati) vor fi aduse produse cu atestate de produse traditionale din categoria produselor din carne, din lapte, in urma procesarii legumelor si fructelor, dar si alte produse cum ar fi miere, miez de nuca, prune afumate de Vrancea, struguri, must, astfel:

  • Din Botosani, Sat Tocileni, comuna Stauceni, cumparatorii pot alege produse atestate traditional precum Cozonac Domnesc, Poale in Brau cu branza dulce sau branza sarata, alivenci moldovenesti sau Dulceata de trandafiri Deliciul Mihaelei, Siropul de trandafiri deliciul Mihaelei sau Otetul de trandafiri Deliciul din plantatiile de trandafiri din comuna Manoleasa.
  • Din judetul Galati, de la un integrator de la materie prima pana la procesare, va fi disponibila o gama variata de produse atestate traditional: Costita afumata Ilinca, Cotlet Haiducesc a lui Zamfir, Carnati porc a lui Ignat, Carnati de porc Zimbria in Untura, Cotlet Zimbria in untura, Jumari Zimbria, Jambon Zimbria in Untura, Jambon Zimbria, Muschiulet de porc Ilinca, Pipet haiducesc Zimbria, Purcel Copt la jar Zimbria, Salam Zimbria
  • Din judetul Suceava, patru producatori din mediul rural: din comuna Voitinel, produse ale stupului, din Campulung Moldovenesc - gemuri, dulceturi si zacusca, produse atestate traditional din categoria branzeturilor, din comuna Veresti - telemea vacuta Ica, cascaval vacuta Ica, urda vacuta Ica, cas vacuta Ica.
  • Din Bacau: o varietate de sucuri din satul Viisoara.
  • Judetul Iasi va fi prezent cu patru producatori, care vor aduce paine, prajituri si produse proaspete de patiserie din comuna Probota din comuna Tiganasi, produse din carne atestate traditional marca “Carmangeria cu Gust”, - Pastrama Taraneasca, Costita Afumata, Carnati Gustul Bunicii si din comuna Aroneanu – taitei si paste fainoase cu oua de prepelita.
  • Totodata, vinuri de calitate superioara cu denumire de origine controlata (D.O.C) din Podgoria Cotnari, care face parte din regiunea viticola a Podisului Moldovei, una dintre cele mai renumite podgorii ale Europei, precum vinuri cu Indicatie Geografica albe, rosii, roze, vinuri linistite si vinuri spumante vor putea fi achizitionate in cadrul Targului.

 

Din judetul Brasov, sat Rotbav Cooperativa Agricola SMAG DIN TARA BARSEI-GUSTURI LOCALE, sub marca "Ferma Catean" produse atestate traditionale- telemea de vaca; urda; cascaval; cas proaspat/afumat; branza de burduf, iar din judetul Caras Severin - un procesator de legume-fructe, din judetul Mures, comuna Albesti - produse traditionale ca Pita de casa cu cartofi - produs natural de la Boianu, Chec de casa de la Boianul, Colac cu nuca de la Boianul, iar din judetul Sibiu producatorii vor aduce produse din carne, lapte si produsele stupului.

Din Bucuresti-Ilfov, se vor regasi preparate atestate traditional din produse din carne sub marca Mestesugarii de Gusturi - muschi file de porc afumat, ceafa de porc afumata din podul bunicii, piept de porc afumat, slanina, caltabos taranesc, toba taraneasca, carnati macelaresti, carnati taranesti, lebar taranesc, produse apicole sau produse din cultura de lavanda.

Din Registrul National al Produselor Montan (RNPM), din judetul Cluj, localitatea Gilau, situata in zona montana, vor fi expuse, spre comercializare, din categoria miere si produse ale stupului - miere de tei miere de salcam, miere poliflora, miere de munte, miere de zmeura, miere de cires, miere de iarba neagra (negrus), miere de salcam si mar, miere de mana (de padure), polen crud, polen uscat de negrus, polen uscata.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>